cookie-img

Stranica koristi kolačiće

U cilju pružanja boljeg korisničkog iskustva, analize online upotrebe, sistema oglašavanja i funkcionalnosti. Nastavkom korišćenja smatra se da se slažete sa korišćenjem kolačića u navedene svrhe.

writing-img

RE: Kasno materinstvo - prednosti i mane

clock-img

19.08.2011, 00:24

clock-img

liliana

pencil-img

4820

IZVORNA PORUKA: Olga RR

joj , ne staj mi na muku user posted image
mislim da cu stajati ispod prozora
a sta kad dodje pubertet i izlasci u grad, to ce tek da bude revija:
ona sa drugaricama a ja iza nekog drvata vrebam , matori ispred , stoji za coskom i ceka da prodju , joj , jadno moje dete user posted image

Pre neki dan na TV prikazuju "Mi nismo anđeli", a MM komentariše: "jbt. ja  ima da budem gori nego Nikola!!!"user posted image

" BOŽE, ČUVAJ MI OVO PILE...
OVU MRVU ZLATA I SVILE..."

clock-img

19.08.2011, 04:35

clock-img

vukosava

pencil-img

4484

IZVORNA PORUKA: Brana

Mislim da je prednost kasnog materinstva to sto se organizam majke obnavlja,jer trudnoca oporavlja telo,hormone...

Ovo mi je rekla jedna starija zena sto ima dvoje dece. Bas sam prosle nedelje vadila krvnu sliku i to bas poobimnu, sve su mi radili, i KKS i secere, i lipide, tj 3 strane nekih nalaza. I za divno cudo, izgleda da konacno vise nisam anemicna!!! I sve mi je u granicama normale osim triglicerida koji su nesto malo poviseni al jos mi nije skroz stalo mleko pa su mi rekli dok ne stane skroz nije merodavan rezultat.

IZVORNA PORUKA: Tash

Nikad nije kasno za materinstvo, to svi ponavljate, i ja se u principu slažem, samo mi je tužno što onda teško da ćeš imati vremena da budeš baba, posebno ako i svoje dete vaspitaš da se treba rađati kasnije. user posted image

Sto nece neko imati da bude vremena da bude baba. Sve i da rodi u 40-toj i postane baba u 80-toj, svasta je moguce. Ovde kod mene masovno dozive i 90-tu i 100-tu, jer je ima-se-moze-se. Moje dete nek radja ili ne radja ako hoce, necu je po tom pitanju ama nista vaspitavati. Vaspitavacu je da abortus nije ok, al da je zato kontracepcija ok.

IZVORNA PORUKA: Brana

bolje biti mladja baka,i od neke pomoci svom detetu nego obrnuto..

Ima nas i bez pomoci baka sto gajimo decu, i moze se i to user posted image

IZVORNA PORUKA: *Alexx*

OK, možda sam ja previše liberalna, ali se uopšte ne slažem sa ovim. Zašto bi žena danas morala da čeka gospodina pravog da bi rodila dete? Jeste sve lakše u dvoje, sve to stoji, ali uopšte ne mora.

Ja se bas pitam sta je sa onim samohranim majkama silnim, ima li ih na RR uopste?

IZVORNA PORUKA: Snelle

majka tu ne može da nadomesti oca, ma koliko se trudila i ma koliko ljubavi pružila. Moje mišljenje.

Meni je moja i otac i majka evo vec 19 godina pa za sad nekako taljigamo

IZVORNA PORUKA: n i n a

Ja sam prvo odrastala uz nasilnog oca, pa posle bez ikakvog oca-velika rupa mog života!!! 

Isto user posted image Jednom si rekla da imas vise drugova nego druarica, kao i ja, mozda nam je to zbog ovoga...

IZVORNA PORUKA: Inica

Ima oceva koji jednostavno odu, umru, itd.. I kad se sve sabere i oduzme, po dete to dodje isto- ON NIJE TU.

A i dece koja ostanu za njima koja dugo mozda ne zele da upadaju u brak zbog saznanja kako je njihova majka prosla...

IZVORNA PORUKA: Jeca*
.gledam moje drugarice koje pate...imaju po 35 godina, tako jarko žele dete a jednostavno ne mogu da nadju ni dečka, a kamoli adekvatnog supruga i dobrog oca...

pola mojih drugarica...

clock-img

28.10.2011, 20:25

clock-img

vukosava

pencil-img

4484

Porodilja sa 50: Kada je žena prestara da bude mama?
klikni: Izvor: Blic Zena

Majčinstvo se, bez sumnje, odlaže. I žene sve češće -iz različitih pobuda- prvi put rađaju u kasnim tridesetim s tim da se granice neprestano pomeraju. U Americi je već udvostručen broj prvorotki od 45. godina, a u svetu vlada "trend" da mnoge dame prvi put osete čari materinstva u vreme kad se njihovi vršnjaci igraju sa unucima. Granica za prvu trudnoću tako je sada 50 godina. Prenosimo vam iskustva starijih majki.

user posted image

Slika koja možda nekoga uznemirava i opominje, a koja je objavljena na naslovnoj strani prestižnog američkog magazina. Medicina i tehnologija odlažu majčinstvo do neverovatnih godina
Ann Maloney se prvi put porodila sa 50. Ona i njen suprug John Ross su pomoću veštačke oplodnje postali roditelji. Upoznali su se kada je ona imala 47 i odmah su krenuli "u akciju". Sada kao šezdesetogodišnjakinja ima dve ćerke.
O svom iskustvu kaže:
- Hormonima sam morala da odložim menopauzu da bi rodila drugo dete. Lily ima sedam, a Isabella deset godina. I suprug i ja imamo dosta energije i veoma smo posvećeni deci. Takvi smo bili celog života, svašta smo radili, a sada smo tu neicrpnu energiju usmerili na decu - objašnjava Ann.
Ipak, njenom suprugu devojčice su deca iz drugog braka. On već ima tridesetpetogodišnjeg sina. Nada se da je sada bolji otac.

UZ MALU DECU - I STAROSNE BOLJKE

Slično iskustvo ima i Kate Garros. Ona je, priznaje, u mladosti propustila nekoliko prilika da osnuje porodicu i tek je sa 53 sa drugim mužem, takođe uz pomoć veštačke oplodnje, postala mama blizanaca Alexandre i John koji sada imaju sedam godina. Za nju je problem što su se sa decom pojavili i neminovni problemi - ona boluje od artritisa kao mnoge žene u 61. godini.
- Ja možda nisam po meri okoline i drugih, ali sam ostvarila svoj san. Nekada u šali kažem da kada sam videla da neću imati unučiće, odlučila sam da rodim decu.

user posted image

Ann Maloney sa mužem i ćerkama

user posted image

Kate Garros sa blizancima

MUKE SA ZAČEĆEM

Fiona Palin je zatrudnela sa 48. Godinama je imala problema sa začećem, sa suprugom Nick (63) je skoro deceniju radila na tom problemu, imala je šest oplodnji i tri tragična pobačaja. Zatrudnela je sa poslednjim sačuvanim embrionom.
- Već sam digla ruke od svega. Ali, ostala sam trudna i rodila Kiki. Još sam u šoku iako moje dete sada ima pet meseci šta sam uspela da uradim. Često se zaplačem nad njenim krevetom od sreće i uzbuđenja i neverice - ispričala je Fiona.
Njen suprug svestan je činjenice da je veoma star roditelj.
- Znam da neću doživeti njen 30. rođendan. To je sušta istina. Ali, za sada želim da uživam u ovom prelepom detetu - rekao je Nick.

Studije pokazuju da osobe koje odlažu roditeljstvo da bi izgradile karijeru imaju veće šanse da kasnije budu srećnije i zadovoljnije, a samim tim i uspešnije u odgajanju dece.
Richard Paulson, stručnjak za plodnost sa Univerziteta u Kaliforniji, koji je mnoge žene oplodio i posle menopauze kaže da se takve dame veoma ozbiljno testiraju. Prolaze analize fizičke spremnosti, psihološka ispitivanja.
- Sve žene koje su se upustile u ovakav zahvata su mlade pedesetgodišnjakinje - rekao je dr Paulson.
Rizici svakako postoje: prvoroske iznad 35 godina imaju 20 odsto veće šanse da se prevremeno porode.
Trudnice u četrdesetim imaju rizik od preeklampsije, povišenog šećera, visokog pritiska, a moguće je i da dete boluje od autizma.

clock-img

01.11.2011, 17:01

clock-img

Anoniman

Carice user posted image
Nemam nista protiv , mislim da je u nekim slucajevima  bolje posle nego pre user posted image

clock-img

01.11.2011, 17:05

clock-img

Verus

pencil-img

11942

Ne slazem se sa ovim clankom: ove zene imaju decu zahvaljujuci IVF, tj. vantelesnoj oplodnji i to naravno, sa donorskim  jajnim celijama-jer su njihove stare i defektne, suvise da bi kreirale plod, a i ako ga dobiju ne bi preziveo.  Postoji razlog za "bioloski sat" i zasto je priroda napravila stvari na odredjen nacin. 

Mislim da je ovo sebicno, cekati toliko dugo da imas dete??  50 godina 60 godina??  I sta?  Rodis bebu, koja moze vrlo lako da bude 2 ili 3 godine stara, ili 10, a da ti umres od srcke ili neke druge bolesti, i sta onda?  Totalno bez veze. 

clock-img

01.11.2011, 17:09

clock-img

Inica

pencil-img

3098

Pa nije bitno dal je pre ili kasnije, bitno je da je u zeljeno vreme (to sam vec napisala negde)
Ali opet- ovo sa 50god, itd, to mi je malo bezveze.. Kad vidim ovu sliku iznad ne bih rekla ovo je starija trudnica- vec stara.. Ne ide mi to..

clock-img

01.11.2011, 17:10

clock-img

Anoniman

Ja mislim da svi zasluzuju sansu u roditeljstvu . Ne mislim da treba da racunaju na smrt nego na zivot , nikome zivot nije garantovan
Mozda je 50 godina za nekog mnogo , za njih bih rekla da je malo

clock-img

01.11.2011, 17:31

clock-img

Inica

pencil-img

3098

Da, svako zasluzuje, ali opet- sa 50,60 god mislim da je maaalo kasno.. Da tako treba da bude, onda bi zene ostajale prirodnim putem trudne u tom dobu..ali- ne moze..
Ok, svako ima pravo na sopstveni izbor, i radi kako misli da je najbolje- ali meni je to nespojivo i neshvatljivo..

clock-img

01.11.2011, 17:39

clock-img

dunja RR

pencil-img

30489

IZVORNA PORUKA: Inica

Da, svako zasluzuje, ali opet- sa 50,60 god mislim da je maaalo kasno.. Da tako treba da bude, onda bi zene ostajale prirodnim putem trudne u tom dobu..ali- ne moze..

Mamu mog druga je njena majka rodila u 50 i nekoj (začeta prirodno), doduše mislim da je 2. ili 3. dete, ali eto, uvek je toga bilo.

clock-img

01.11.2011, 17:41

clock-img

Inica

pencil-img

3098

user posted image
Nisam do sada cula za tako nesto, ali ok, verujem da postoji, tj da moze- i ako je retkooooost..

clock-img

01.11.2011, 18:04

clock-img

dunja RR

pencil-img

30489

Ja sam čula da su ranije žene često rađale sa preko 50 ali eto, samo ovu ženu (mamu mog druga) baš lično poznajem, pa mogu da potvrdim.

Pre 10 dana kada sam se operisala, samnom je u sobi (u pripremi) bila žena koja mi je rekla da je i nju majka rodila sa preko 50 (ženu sam prvi put videla, tako da ne mogu da tvrdim 100% da je istina, mada ne vidim zašto bi lagala). Priča je sledeća:

kaže da su u njenom selu (okolina Drvara) sve žene do kasno rađale, jer su se takmičili kome će tito (namerno malo slovo, ne volem ga) da bude kum. Nisam imala pojma za tu priču, ali kažu da su se sve porodice u to posleratno vreme, koje su imale 10-oro i više dece okumile sa titom, i jedina "privilegija" je bila ta, da su se ponosili time što im je tito kum (nikada nisam kapirala komuniste, iako mi je i omiljeni deda bio od njih) i što su od tita za Novu godinu dobijali skromni paketić (samo jedan, na svo 10-oro dece).

< Poruku je uredio dunja RR -- 1.11.2011 18:08:56 >

clock-img

01.11.2011, 18:07

clock-img

Verus

pencil-img

11942

Moj tata je iz okoline Drvara, tj. selo Mokronogeuser posted image  

Ne znam, ni ja nisam neka stara a ni jako mlada majka, i drugo je valjda ako telo samo moze da "odradi" svoje, onda ti je bioloski sat verovatno mladji,kvalitetniji kako vec.  Ali da neko ceka i ceka i ceka i sa 50 se seti da hoce dete jer su bebe bas slatke, jer cista sebicnost, po meni.  Kao ona zena iz Indije ili odakle je bila sto je rodila sa skoro 70 i naravno, umrla kad joj je dete bilo 3 godine staro.  Gde to dete zavrsi?  Jer ne misle na buducnost tog deteta i da kao roditelji budu tu za njih sto duze mogu?  Znam da se i nesrece dese, i neke stvari ne mozemo kontrolisati, ali eto, pricamo ovako realno gledano....

clock-img

01.11.2011, 18:09

clock-img

Olga75

pencil-img

20593

ima kod mene jedan momak u komsiluku Titovo kumce , mislim da je 12to dete
Rodjena tetka moje mama ( moja stara tetka ) je to kasno dete , tumor koji se rodio , njena mama ,moja prababa je imala oko 50 kad je rodila

Marija je moj najveci uspeh

JER SMO TAKO U MOGUCNOSTI !

clock-img

01.11.2011, 19:33

clock-img

vukosava

pencil-img

4484

Ja i dalje isto mislim, bolje podariti nekom zivot nego ga ubiti kao sto je to kod nas trend. Manje mi ovo smeta nego onoliki abortusi u Srbiji. Njihova stvar i njihovi razlozi. Nek rade sta hoce sve dok ne pljackaju i ubijaju.

Ali volela bih da znam sta je sa decom, da li ove zene imaju stariju decu koja onda preuzmu brigu o ovima koje su kasno dobile?

clock-img

01.11.2011, 19:41

clock-img

Verus

pencil-img

11942

Ovo je upravo razlog sto ne mislim da je to bas najpametnija odluka.  Ne slazem se ni sa abortusima ali ni sa ovim-mislim da su oba extrema...

IZVORNA PORUKA: vukosava

Ja i dalje isto mislim, bolje podariti nekom zivot nego ga ubiti kao sto je to kod nas trend. Manje mi ovo smeta nego onoliki abortusi u Srbiji. Njihova stvar i njihovi razlozi. Nek rade sta hoce sve dok ne pljackaju i ubijaju.

Ali volela bih da znam sta je sa decom, da li ove zene imaju stariju decu koja onda preuzmu brigu o ovima koje su kasno dobile?

clock-img

01.11.2011, 19:46

clock-img

vukosava

pencil-img

4484

Dosli meni neki drugovi ovde u posetu i vozali se mi naokolo. Prolazili pored groblja, oni svrate i gledaju ploče (skroz drugačije nego kod nas). I oni primete da ih jako puno umire sa 90 i nešto. Valjda ovde kad odu u penziju ako imaju para ne znaju šta će sa sobom. Možda je to ko neka kriza srednjih godina, još smo mladi, ne damo se... Ipak mala deca gledaju roditelje ko bogove a kasnije u tinejdž dobu se inate i bude problema. Masa beskucnika u Americi ima porodicu, npr majku, oca, bracu, sestre koji imaju kuce i gde bi mogli da žive al su opet homeless-i. Npr Madonin brat i jako mnogo primera. Ko zna, možda ove odbace prethodna deca pa bi ovi nekog da ih obožava.

clock-img

01.11.2011, 19:49

clock-img

Verus

pencil-img

11942

Vuko: mislim da je mentalitet ovde drugaciji, tj. ne ocekuje se uvek od porodice da je tu za tebe, sto je meni, jako jako tuzno.  Opet, imam momka koji radi sa mnom koji je dao otkaz na poslu gde je zaradjivao skoro duplo vise da se vrati u drzavu gde je rodjen da brine o baki i deki.  Tako je odgojen.  Upravo je to kljucna rec: odgoj, jednostavno ih je vecina (ne svi) drugaicji od nas....

clock-img

01.11.2011, 19:51

clock-img

vukosava

pencil-img

4484

Pa to. Ovde planiraju da ih cuvaju 18 godina, da ih paze još 2 godine na koledžu, posle nek zajme i ćao. Put pod noge.

To je razliak u mentalitetu. Zato ja mislim da njima nije bitno da li će da ljuljaju unučiće što se često pominje kao argument zašto se razmnožavati ranije (pre čuvene 27-me koja je izgleda neka srednja vrednost).

clock-img

01.11.2011, 19:55

clock-img

Olga75

pencil-img

20593

kad se ta moja stara tetka rodila to nije bilo stvar izbora , prabaka je usla u menopauzu , poceo da joj raste stomak , dr kaze to je tumor i par meseci kasnije tumor se rodio user posted image
inace zivela je skoro osamdeset godina a pradeda je imao 83 kad je umro , tako da su uspeli i tu trecu cerku da vaspitaju i da docekaju od nje unuke

clock-img

01.11.2011, 20:11

clock-img

vukosava

pencil-img

4484

Ma da, ljudi zive danas duze, hvala medicini i nauci.

clock-img

01.11.2011, 20:15

clock-img

Vika

pencil-img

1767

U kraju gde sam od 2008. doseljena iz BG-a, sa sadašnjih 35 godina i bebom misle da sam mu baka. Ovde se rano reprodukuju user posted image

clock-img

01.11.2011, 20:16

clock-img

Vika

pencil-img

1767

Recimo, Cindin tata je malo stariji od mm a mislim da je pomenula da je godište Olginog
[/quote]

< Poruku je uredio Vika -- 1.11.2011 20:17:37 >

clock-img

01.11.2011, 20:20

clock-img

Anoniman

IZVORNA PORUKA: Vika
Ovde se rano reprodukuju user posted image

user posted image  bas me nasmejala ova recenica!
a ono za madoninog brata necu mnogo da komentarisem jer me nervira cela ta prica, a i da ne bih bila mnogo off. reci cu samo da ne shvatam zasto bi neko matorog alkoholicara morao stalno spasavati? ako sam dobro shvatila, jednom je pokusala da mu pomogne da se izleci i to je ok. vise od toga nikome ne donosi dobro.

clock-img

01.11.2011, 20:21

clock-img

Olga75

pencil-img

20593

Recimo, Cindin tata je malo stariji od mm a mislim da je pomenula da je godište Olginog

mislim da je mladji od matorog , samo me bilo sramota da kazem user posted image

clock-img

01.11.2011, 20:24

clock-img

vukosava

pencil-img

4484

IZVORNA PORUKA: Olga RR

mislim da je mladji od matorog , samo me bilo sramota da kazem user posted image

user posted image nije ni moj u cvetu mladosti

Poslednji tekstovi

article-img