writing-img

RE: Ishrana bebe 6-9 meseci-III deo

clock-img

19.02.2013, 23:13

clock-img

pandina

pencil-img

2039

I ja sam sljivu uvela medju prvim vockama.

Soni, jaje ja iskljucivo dajem uz slani obrok umesto mesa. Do sada sam i ja samo sa povrcem i zitaricama Mislim da je najbolje davati zumance sa blitvom ili spanacem, eventualno sa brokolijem. Uz to moze i malo sargarepe i zitarica.

A sto se tice pastete, ja pravim domacu, i bebi i nama. Ove nase u Srbiji su otpadne.

clock-img

21.02.2013, 19:25

clock-img

Odri Hepbern

pencil-img

1626

Mame da li mogu da pahuljice koje se prave sa mlekom mesam sa vodom? Npr skuvam jabuku i sa tom vodicom ih napravim.

clock-img

22.02.2013, 16:07

clock-img

Torbica

pencil-img

8283

Naravno, mozes.

Možda je na ovom svetu neistine, nepravde i mržnje više, ali su istina, pravda i ljubav moćnije.
Patrijarh Pavle

clock-img

22.02.2013, 23:53

clock-img

Odri Hepbern

pencil-img

1626

Super. Imam 2 kutije koje se prave sa mlekom, a bezveze mi je da mu pravim sa ad posto sisa, a ne bih da se izmlazam posto smo vec izbacili 2 podoja zbog nemlecnih obroka.
Inace mi sad imamo 2 nemlecna obroka ( 13-14h povrce i meso,a u 19-19i30h pahuljice) i 4x sisa. Posto jos uvek nemamo vocni obrok ubacujem mu voce ili u pahuljice ili nekada pravim neku kombinaciju sa povrcem. Nadam se da ne gresim. Bas se trudim da se hrani sto zdravije, cak mu necu davati kupovne sokice jer ih ni ja ne pijem.

clock-img

23.02.2013, 14:16

clock-img

Torbica

pencil-img

8283

Odri,

nama je pedijatar savetovao da beba u jednom danu treba da ima vocnu kasu, povrce sa mesom i posebno zitarice. Meni je beba na 5 obroka, nema taj 6-i jer pravi razmake i po 4 sata izmedju obroka. Tri podoja i dva nemlecna, jedan vocni i jedan povrce/meso. Juce i danas mi bas nadolazi mleko, jer smo prestali sa dosisavanjem, huh, jedva docekam te podoje... A kad mu uvedem zitarice, bas ce mi biti veselo.. no naviknuce se grudi, kao i na sve ovo dosad. Sokice ne dajem ni ja, tek kad prohoda, i to one koje sama cedim u sokovniku.

Možda je na ovom svetu neistine, nepravde i mržnje više, ali su istina, pravda i ljubav moćnije.
Patrijarh Pavle

clock-img

28.02.2013, 20:59

clock-img

Odri Hepbern

pencil-img

1626

Ok. A jel voce ujutru a zitarice uvece dajete?
Kako se tacno uvodi zumance u ishranu? Znam da prvo dajem 1/8 pa 1/4 i td, ali ne znam da li vise dana dajem 1/8 ili dan za danom povecavam kolicinu do celog.
user posted image

clock-img

28.02.2013, 21:10

clock-img

Bebilina

pencil-img

2304

Odri mi smo ga uveli dan za danom, prvo na vrh kasicice pa pola kasicice, pa celu i tako do celog zumanca. Ali na nasem rezimu ishrane je ono jedna od glavnih namirnica (ako ne i glavna) i vazno je sto pre ga uvesti celo. user posted image
Zitarice ne dajemo uopste, voce izjutra sa jogurtom ili kokosovim uljem. user posted image

You give them life, they give you more to live for...

clock-img

28.02.2013, 21:18

clock-img

Odri Hepbern

pencil-img

1626

I meni je dokt rekla da ga odmah uvedemo, ali nisam pitala kako. Znaci svaki dan povecavam kolicinu do celog- tako sam i ja mislila. Posle kada ga uvedemo rekla mi je da mu 5x nedeljno dajem meso a zumance 2x. Malo nam je nize gvozdje pa mi je zato rekla tako.
I meni je logicnije voce ujutru posto znam da ni ja ne jedem voce uvece-sto zbog fruktoze, sto zbog kiselina.

clock-img

28.02.2013, 23:46

clock-img

Zemunka85

pencil-img

2034

Torbice, Bebilina vi nistae uvele zitarice, a sta je sa nama koje jesmo :-) ? Tj znaci li to u tom slucaju da dete ima 3 nemlecna obroka dnevno sa npr samo 6 (i manje) meseci, ili ipak mesam zitarice i voce?

clock-img

01.03.2013, 12:46

clock-img

Torbica

pencil-img

8283

Zemunka, ja ne zurim sa zitaricama, njih bebac pocinje da vari kako treba tek sa 9-10 meseci. Ja sam sa prvo dvoje dece ostala na dva podoja u tom periodu, ne pre 9 punih meseci, dakle u 10-om. Zato i nisam zurila sa uvodjenjem cvrste hrane, tek sa punih 6 meseci..Slazem se da se rano izbacuju podoji..ali kad pogledas da mama pocinje da radi kada je bebi 11-12 meseci...bar u Srbiji, to je neminovno. Mi smo na tri podoja i ne planiram u skorije vreme da bilo sta menjam. I za ovo nam je trebalo puna dva meseca.. a da je trebalo i duze, ispostovala bih bebin ritam. Njegov tempo. user posted image

Patrijarh Pavle

clock-img

01.03.2013, 23:49

clock-img

Odri Hepbern

pencil-img

1626

Kada mogu da mu uvedem jogurt i koji? Ja pijem balans ali znam da bebi treba onaj sa vecim % masti. Za 3 dana ce imati punih 7meseci.
Danas sam izbacila jos jedan podoj i uvela voce ujutru. Sada sikimo oko 6h, oko 10h voce, 13-14h povrce sa mesom ili zumancetom, oko 17h siki, 19i30h zitarice i oko 22h siki pred spavanje. Valjda je to ok.
Koliko cesto dajete bebi bananu? Mi je obozavamo, ali ne mogu je davati svaki dan.

clock-img

02.03.2013, 11:23

clock-img

pandina

pencil-img

2039

Jogurt vec mozes. Najpre das kasicicu, dve pa postepeno povecavas. Moj se uvek namrsti kad mu dam samo jogurt :)
Najpre, mozes kombinovati jogurt sa palentom, kad uvedes gluten, mozes i sa ostalim zitaricama. Mozes i jogurt sa bananom.
Bananu mi jedemo otprilike tri do cetiri puta nedeljno.

Mene zanima sta dajete sve od voca? Osim jabuke, banane, suvih sljiva i kajsija, bundeve (doduse to je povrce), sta jos dajete u ovo doba godine?
Smem li jos nesto od suvog voca? Mozda smokve, grozdje i urme? Kada sme svezi ananas?

clock-img

02.03.2013, 12:21

clock-img

Odri Hepbern

pencil-img

1626

Taman cu mu ponuditi za koji dan posto danas dajem prvi put junetinu. Gluten mu necu jos uvoditi, sacekacu jos mesec-dva.
A od voca mu dajem i kruske i breskvu ( kupim mu teglicu povremeno ). A meni je dokt rekla da mu ne dajem suseno voce jer ima puno secera vec kada nije necemu sezona da mu kupim u teglici. Mada koliko vidim sto doktora sto razlicitih saveta. user posted image
Bundevu mu nekada mesam sa povrcem a nekad sa vocem, npr sa jabukom.

clock-img

02.03.2013, 13:08

clock-img

pandina

pencil-img

2039

Dajem i ja breskvu i ostalo iz teglice, ali to su samo situacije kad nisam kod kuce ili kada nemam vremena.
Nisam znala to za suvo voce, ja odavno dajem i kajsije i sljive.
U principu, ni ja ne volim da jedem niti mi se trazi nesto sto nije u sezoni, zimi mi se ne jede lubenica, leti mi se ne jede bundeva itd, pa ne bih ni njemu davala ali zimi kad izuzmes citruse koje ne smeju da jedu ne znam sta da mu dam, samo vrtim jabuka-banana-bundeva i eto, to suvo voce.
Mi imamo vec devet meseci, mozda bi trebalo ovo da pitam u drugoj temi :)

clock-img

04.03.2013, 01:06

clock-img

pocahontas

pencil-img

1775

mi za nedelju dana treba da pocnemo za klopom, beba ce tada imati punih 6 mes. pedijatar mi je savetovao da za pocetak dajem kupovne kasice jer su kao iste gustine i da ne bih razmisljala da li sam dovoljno skuvala ili prekuvala klopu.
zanima me da li ste i vi pocinjali sa kupovnim kasicama ili od pocetka vi kuvate bebama i ako ste koristile kupovne, koje ste uzimali? takodje mi je rekao da sama odlucim da li cemo prvo voce ili povrce, a zitarice uopste nije spominjao pa sad ne znam da li da odmah krenem sa povrcem ili da joj prvo dam one mlecne kase pirinac i kukuruz?

clock-img

04.03.2013, 09:24

clock-img

Zemunka85

pencil-img

2034

Ja sam prvo Milupin pirinac, pa pirinac kukuruz, pa krenula sa povrcem. Sama kuvam, jer tako ooooobozava. Kupim i teglicu ali sve to joj se manje svidja.

Aaaaaa zene - bananu samo pasiram, ilii?

A grasak? Samo u blender, ili moram kroz cediljku zbog ljuskica? Je l rano za to sa 6.?

clock-img

04.03.2013, 10:03

clock-img

Sanchy

pencil-img

4393

Ja sam bananu prvo blendirala sa mlekom i pirincanim pahuljicama a sad mu dajem pasiranu....grasak samo blendiram takodje i kukuruz

clock-img

04.03.2013, 11:09

clock-img

pandina

pencil-img

2039

IZVORNA PORUKA: Zemunka85

Ja sam prvo Milupin pirinac, pa pirinac kukuruz, pa krenula sa povrcem.

Tako sam i ja.

clock-img

04.03.2013, 16:58

clock-img

Torbica

pencil-img

8283

IZVORNA PORUKA: pocahontas

mi za nedelju dana treba da pocnemo za klopom, beba ce tada imati punih 6 mes. pedijatar mi je savetovao da za pocetak dajem kupovne kasice jer su kao iste gustine i da ne bih razmisljala da li sam dovoljno skuvala ili prekuvala klopu.
zanima me da li ste i vi pocinjali sa kupovnim kasicama ili od pocetka vi kuvate bebama i ako ste koristile kupovne, koje ste uzimali? takodje mi je rekao da sama odlucim da li cemo prvo voce ili povrce, a zitarice uopste nije spominjao pa sad ne znam da li da odmah krenem sa povrcem ili da joj prvo dam one mlecne kase pirinac i kukuruz?

I nas pedijatar savetuje prvo voce i povrce a poslednje zitarice. Najvise zbog hranjivosti, kaze da ce najmanje koristi imati od zitarica i zato posle voca i povrca. Ja spremam domace, jedino ono sto nije u sezoni tipa breskva, kajsija, dajem kupovno. Glupo mi je da bebac ne jede i to zbog zime. Npr, svaki 5-6 dana. A slane sve kuvam sama. Pozz

Patrijarh Pavle

clock-img

04.03.2013, 18:25

clock-img

Sanchy

pencil-img

4393

Uglavnom domace ali ubacim tu i tamo kupovnu cisto da se ne bi odvikao od njih tipa ako idemo na odmor ili smo ceo dan napolju..Pocahontas sto se tice tih osnovnih stvari najbolje da kupis neku knjigu o ishrani bebe jer su ovde stavovi prilicno razliciti..konkretno ja imam knjigu Prim.dr.med.Jasminka Komnenovic Od prvog obroka do skolske uzine,ima puno i recepata a nije ni skupa .ona je poznati nutricionista bas za decu a drzi i predavanja u DZ na Novom BGd,ne znam odakle si..,naravno ima i drugih na trzistu pa izguglaj ,mislim da ce ti biti lakse takouser posted image ...konkretno mi smo poceli sa zitaricama pa posle tri nedelje od z.povrce pa posle dve nedelje od povrca voce..,tako sada uglavnom preporucuju a ja kada sam bila mala bilo je prvo voce pa povrce..e sad,meni nista nije falilo ni tako a ni mom bebcu ne fali nista ovako kako je danas ,pa zato kazem bolje neku knjigu gde je sve to bolje objasnjeno pa onda odluciuser posted image

< Poruku je uredio Sanchy -- 4.3.2013 18:28:24 >

clock-img

05.03.2013, 00:53

clock-img

pocahontas

pencil-img

1775

hvala vam user posted image
ovako sam ja to smislila pa mi molim vas recite da li je to ok, ona sisa u 8, 10.30, 13, 15.30, 18 i u 20.30h, ako bih pocela sa npr. sargarepom, ponudim joj u 10.30 i tako tri dana, cetvrti dan dam sargarepu-krompir i tako redom na tri dana novu povrcku, kad pojede punu teglicu pomerim i dam joj to u 15.30h umesto podoja i onda u 10.30h uvodimo voce, kada pojede punu teglicu ostavim taj obrok u 10.30h da bude voce i onda tako neko vreme dok ne pocnemo sa nekom novom namirnicom?
e i jos nesto, posto ona do sada nista sem mog mleka nije okusila, kad pocnemo sa gustom hranom sam mislila da pocnem da joj nudim vodu. koju vodu vi dajete bebama? videla sam da ima neka hipp voda za bebe, jel treba tu ili mogu bilo koju flasiranu?

clock-img

07.03.2013, 09:17

clock-img

jovana13

pencil-img

1189

evo i mene kod vas... Treba mi savet kako da spremim kacamak bebi?

Hodaj,nebo strpljive voli... Hodaj,mozda se ipak sve u dobro pretvori......

clock-img

07.03.2013, 14:19

clock-img

Odri Hepbern

pencil-img

1626

Jovana ja prvo skuvam jabuku pa u toj vodici skuvam kacamak, i na kraju u njega ubacim izgnjecenu jabuku. Bude bas ukusno.
Pocahontas mozes joj dati rosu, vecina mama sa foruma je daje, kao i ja. Mi pijemo vodu od pocetka po preporuci doktorke, i bas je voli.
Ja sam izbacila jos jedan podoj, tako da sada imamo 3 podoja i 3x nemlecnu hranu.

< Poruku je uredio Odri Hepbern -- 7.3.2013 14:21:19 >

clock-img

07.03.2013, 15:02

clock-img

pocahontas

pencil-img

1775

a klopu kuvate u obicnoj vodi iz cesme ili isto u rosi?

clock-img

07.03.2013, 15:23

clock-img

Olga75

pencil-img

20593

mene obicno ignorisu na ovakvim temama al ja volim da pisem pa to ti je
do godinu dana sam za sve koristila Rosu

Marija je moj najveci uspeh

JER SMO TAKO U MOGUCNOSTI !