IZVORNA PORUKA: pudingić
Cao svima! Izvinjavam se unapred ako ste vec pisale o tome...zanima me kada mogu bebi da dodam u kasicu rendani parmezan? Cula sam da je jako dobar, hranljiv i da se preporucuje za bebe. E sad, niti znam koji niti kada smem da joj dam. Hvala
pudingić imas apsolutno ispravnu informaciju. Parmezan je prvi iza bebe najbolji sir.
Kao i kod svakog prevrelog sira proces "starenja" je razbio sve proteine koji su potencijalni izazivaci alergija na amino kiseline. On zbog procesa vrenja ne sadrzi laktozu i ljudi sa netolerancijom ga mogu konzumirati. To ga cini lakim za varenje. On ne opterecuje nezreo digestivni trakt beba kao mladi i meki sirevi koji se poslednji uvode zbog toga i rizika od listerije.
Znaci pored jogurta, kefira, putera, puter-mleka mozes slobodno uvesti parmezan i druge tvrde sireve poput grana padano (jeftinija varijanta od parmezana a jako slican po karakteristikama, samo sto nije iz Parma regije i brandiran pa mu cena nije zbog toga visoka) chedar, edam, Gloucestershire itd.
Koji parmezan- ime mu je zasticeno, bilo koji koji se zove parmezan ili parmigiano regiano je dobar.
Ja sinu dajem komade da zvace, rendam mu na avokado, rendala sam ceri u kasice...
U principu sirevi su jako dobri za decu i odrasle jer daju kalcijum, B12, D, A, proteine, fosfor i stite zube i usnu floru. Zato se jedu posle glavnog obroka