Folikuli (Puna verzija)

Forum >> [Zatrudnjivanje] >> Želimo novog članaPoruka


Anoniman -> Folikuli (17.2.2009 23:48:54)

O folikulima sam mnogo čitala u temi Čekamo dve crtice - FEBRUAR 2009, i pomislila sam da bi bilo dobro da informacije koje su tamo po malo rasute ipak budu na jednom mestu. Trudila sam se da pohvatam sve što su žene tamo pisale na ovu temu, ali ne znam koliko ispravno sam uhvatila sve detalje, pa bih reč prepustila nekome iskusnijem, da napiše ceo sled... od nultog dana (prvi dan menstruacije), do sledeće menstruacije (ili izostanka iste).

Teme koje su povezane sa ovom temom su:
Klomifen KLIK
Pregnil KLIK
Folikul nije pukao ili problem sa prolaktinom? KLIK
Macina trava KLIK
Polifamin vakcine KLIK
Belance KLIK
Pretrage i hormonska terapija KLIK

Molim da se u ovoj temi piše isključivo o folikulima, da se sva ostala pitanja vezana za bilo koju drugu temu koju sam gore navela pišu u temu kojoj podpadaju. (izuzetak za ovo će biti početna poruka, koja će biti sled kroz sve...) HVALA!
Modessty -> RE: Folikuli (18.2.2009 11:00:16)

Sve teme koje je Tasha gore navela su medjusobno povezane. Ali hajde da krenemo od nekog početka!

Kod žena s pravilnim 28-dnevnim menstruacijskim ciklusom ovulacija se zbiva 14. dana, računajući od prvog dana prethodne menstruacije.
Od prethodne menstruacije do ovulacije računa se prva faza ciklusa, a od ovulacije do sledeće menstruacije druga faza ciklusa, obe su faze podjednake po trajanju.
Prva faza se naziva estrogenskom lli proliferacijskom (fazom proliferacije ili bujanja), a druga faza progesteronskom ili sekrecijskom (faza sekrecijske preobrazbe endometrija).
U prvoj fazi se menstruacijom odbačena sluznica pod uticajem estrogenih hormona jajnika najpre nadoknađuje (regeneriše), zatim buja i uoči ovulacije dosiže najveću debljinu, do 7 mm. Neposredno nakon ovulacije iz ovarijskog folikula se stvara žuto telo, koje luči i estrogene hormone i progesteron. Progesteron sprečava daljnje bujanje sluznice materice, on priprema sluznicu za prihvat oplođenog jajašca. Ako ne nastupi oplodnja, dan-dva pre nastupa menstruacije, dakle oko 26. dana ciklusa, smanjuje se lučenje estrogena i progesterona, što dan-dva kasnije uzrokuje odbacivanje sluznice maternice krvarenjem.
Ovulacija može izostati, ona može biti uranjena i zakašnjela, što utiče na nastup krvarenja i nepravilnosti krvarenja. Pri nepravilnim ciklusima obično je druga (sekrecijska) faza stalna, traje 14 dana, a prva (proliferacijska) faza je skraćena, npr. na 9 dana pri 23-dnevnom ciklusu, ili je produžena, npr. na 19 dana pri 33-dnevnom ciklusu. Međutim, ima slučajeva kad je druga faza skraćena pa, nakon ovulacije 14. dana, traje pri 23-dnevnom ciklusu samo 9 dana.

Dokaz ovulacije je važan, jer se njom dokazuje mogućnost oplodnje npr. kod neplodnih žena, a poznavanje termina ovulacije omogućava ispravno lečenje nepravilnih krvarenja. Postoji više načina kojima se ovulacija može dokazati. Neki su načini jednostavni, a neki složeni. Uvek se u dijagnostici nastoji koristiti jednostavniji i jeftiniji način. Ako jedan način nije dovoljan ili dovoljno siguran, koristi se njih više.
Modessty -> RE: Folikuli (18.2.2009 11:03:54)

Pregled ultrazvukom

Pregled je jednostavan, bezbolan i nije štetan, a dovoljno siguran. Pomoću ultrazvučnog aparata, pri čemu se danas koristi tzv. vaginalna sonda, kojom se izvor ultrazvučnih talasa sasvim približi pretraživanom jajniku i time dobije bolja slika, može se u jajniku i u sluznici matemice pratiti i vrlo fine promene.
U jajniku se prati rast varijalnog folikula.
Najpre se uoči nekoliko folikula te zatim prati onoga koji dominira i koji će postati Graafov folikul, prsnuti i pretvoriti se u žuto telo.
U proliferacijskoj fazi, 9.-10. dana ciklusa, odnosno 4-5 dana pre ovulacije, jasno se vidi mala cista-folikul, koja u nekoliko sledećih dana naraste do promera od 20-23 mm) a u njoj se može videti izbočina koja sadrži jajašce koje će biti izbačeno tzv. kumulus oofoms".
Nakon prsnuća folikula naglo se gubi cistična struktura i tada vidi homogeno žuto telo.
Usporedo s rastom folikula zadebljava se sluznica maternice od ranijih 2 mm na blizu 8 mm.
Metoda je pouzdana, nedostatak joj je što nije samoizvediva od pacijentkinje, zahteva česti odlazak na pregled lekaru. Međutim, nenadoknadiva je u slučajevima kada se veštački proizvodi ili potiče ovulacija, npr. kod neplodnih žena, posebno kad se planira aspiracija jajašca i "oplodnja u epruveti".
Jacaca -> RE: Folikuli (18.2.2009 11:10:06)

Taso obavezno dodaj i hormone pa ceo proces ovoga sto nam je Modesti prelepo objasnila zavisi iskljucivo od hormona!!!!
Anoniman -> RE: Folikuli (18.2.2009 11:15:16)

Hvala što si me podsetila, to sam juče imala u glavi da kada se iskristališe u koju temu ćeš pisati da onda ubacim, i eto zaboravila.

Eno, dopunila sam u prvom postu.
Modessty -> RE: Folikuli (18.2.2009 11:18:33)

Kako to izgleda u praksi mogu samo da kažem iz ličnog iskustva.
Nakon nekoliko UZ pregleda Dr je utvrdio da nemam ovulaciju. Jajnici rade, proizvode folikule ali njedan ne naraste dovoljno da bi pukao i izbacio žuto telo.
Zato sam 5. dana ciklusa počela da pijem Klomifen. Pila sam jednu tabletu dnevno, a ukupno 5 tableta. Uz pomoć Klomifena izdvojio se jedan veći folikul i nekoliko manjih.
Na UZ pregledu 11. dana ciklusa dr je video jedan folikul od 17mm i nekoliko od 9mm. Potrebno je da veličina folikula bude bar 18mm kako bi pukao, tj. da bi došlo do ovulacije. Kako bi osigurali pucanje folikula primila sam injekciju Pregnila (5000cc). Pregnil dostiže najveću koncentraciju nakon 34-36 sati. Tada treba tempirati prvi odnos. Doktori preporučuju odnose svaki drugi dan nakon toga. Ja i moj mm smo to svaki dan. [sm=smiley1.gif] što je sigurno sigurno!!![sm=smiley36.gif]
Jacaca -> RE: Folikuli (18.2.2009 11:26:30)

Nadam se da sam bar malo pomogla, meni bi puno znacilo da sam ovo mogla negde da procitam kada su mi prvi put rekli da sa hormonima nesto skripi a ja poima nisam imala sta to skripi kada je sve u granicnim vrednostima, nisam znala da je problem u tome sto me je FSH bio 7, 63 a LH 7,65 dijagnoza je BLAGA INVERZIJA, ma koliko blaga ja nisam imala ovulacije.[sm=zmeden.gif] A godinama su mi govorili da je sve u redu, niko mi nije radio hormone jer je endometrijum odlicno bubrio, a folikuli su se uvek pojavljivali. Medjutim ili bi se sparusili ili bi prerasli u cistu. Zato devojke kada vam dr. radi folikulometriju nije dovoljno da kaze super sada su 18mm idi te kuci i mutite slag, insistirajte da vas i za dva dana jos jednom pregledaju da biste dobili potvrdu da su sigurno pukli! Kada vide da folikula nema i provere da se pojavila tecnost u duglasu( visak tecnosti koji oslobodi folikul) onda spokojno mutite slag, itada i[sm=bravo.gif]mate velike sanse.
Modessty -> RE: Folikuli (18.2.2009 12:01:37)

Evo jednog lepog teksta:

FIZIOLOGIJA MENSTRUALNOG CIKLUSA
Modessty -> RE: Folikuli (18.2.2009 12:55:27)

Htedoh da ubacim sliku sa Wikipedie ali mi nije uspelo.
[sm=zmeden.gif]


Elem na ovom sajtu ima mnogo lepa sličica o procesu ovulacije i kako folikul sazreva tokom ciklusa

menstrualni ciklus

ovulacija
ljuba 27 -> RE: Folikuli (18.2.2009 18:24:22)

da prasam koga bev vo vtornik doktorkata mi rece deka tri od cetiri folikuli se puknati a dodeka eden folikul se uste ne bese uste puknat i mi rece deka ke pukne ovie denovi dali toa znaci deka ovoj mesec imav  dva pati ovulacija ,mi e strav da ne ostane ovoj folikul odnosno da ne pukne veke mi e sram da odam kaj doktorkata oti ovie dve nedeli odam sekoj den kaj nea dosadna i stanav
Jacaca -> RE: Folikuli (18.2.2009 18:31:06)

Ljubo samo jedna mesecno ovulacija moze da bude! Taj folikul koji nije pukao nije ni bitan, on ce se sparusiti, nestati, ali ima jedan drugi problem, ako ovoga meseca ostanes trudna imaces blizance ili trojke, velika je verovatnoca jer si toliko dobrih folikula imala, a to je cesta pojava posle klomifena i pregnila.
Laura -> RE: Folikuli (18.2.2009 18:35:02)

Citam [image]http://www.ringeraja.rs/forum/smileys/smiley36.gif[/image] moze objasnjenje?
Meni je  folekul 19 mm tako mi je rekla doktorka danas,jel to znaci da pocnem da mutim slag [image]http://www.ringeraja.rs/forum/smileys/smiley36.gif[/image]
ljuba 27 -> RE: Folikuli (18.2.2009 18:39:09)

samo neka bide jaco,neka bidat i bliznaci no mene doktorkata mi rece deka plodni denovi, odnosno del od folikulite puknaa vo  sabota ,no i deka toj folikul sto ostanal bil nad 18 mm i deka i toj ke pukne i vtornik i sreda ke mi bile plodni denovi i taka ne znam sto moze da bide a imav bolki vo desniot jajnik vo vtornik pa ke videme sto ke bide na 28
Jacaca -> RE: Folikuli (18.2.2009 18:47:39)

Muti odmah to je vec veliki folikul!!!! Nego idi ti sutra da primis pregnil vec je vreme, neka provere da li je pukao, ako ne odmah primi.
Jacaca -> RE: Folikuli (18.2.2009 18:49:40)

[image]http://www.ringeraja.rs/forum/smileys/bravo.gif[/image][image]http://www.ringeraja.rs/forum/smileys/bravo.gif[/image][image]http://www.ringeraja.rs/forum/smileys/bravo.gif[/image][image]http://www.ringeraja.rs/forum/smileys/bravo.gif[/image][image]http://www.ringeraja.rs/forum/smileys/bravo.gif[/image]Neka budu bebe[image]http://www.ringeraja.rs/forum/smileys/duda.gif[/image][image]http://www.ringeraja.rs/forum/smileys/duda.gif[/image][image]http://www.ringeraja.rs/forum/smileys/duda.gif[/image] Sta drugo? Trudna si dok se drugacije ne dokaze, a nece.[image]http://www.ringeraja.rs/forum/smileys/nosecka.gif[/image][image]http://www.ringeraja.rs/forum/smileys/nosecka.gif[/image][image]http://www.ringeraja.rs/forum/smileys/nosecka.gif[/image][image]http://www.ringeraja.rs/forum/smileys/nosecka.gif[/image]
ljuba 27 -> RE: Folikuli (18.2.2009 18:50:40)

jaca primi pregnyl(dve) vo petokot oti imav cetiri folikuli i toa tri od 19,21,24 mm i toj sto ne pukna bese 14 mm vo petokot i porasna samo do 18 mm vo vtornikot i doktorkata mi rece deka nema potreba od inekcija deka sam ke pukne
Laura -> RE: Folikuli (18.2.2009 18:51:13)

E po to ne razumem zasto mi je rekla onda da dodjem u petak?
Otici cu sutra ponovo!
Jacaca saljem ti ljubac, znas da mi ulepsas dan
ljuba 27 -> RE: Folikuli (18.2.2009 18:53:14)

laura mozes da pocnes da mutis zatoa sto folikulot od 18 mm nagore veke e zrel za pukanje
ljuba 27 -> RE: Folikuli (18.2.2009 18:59:42)

jaca izvini sto ti dosagav so moite folikuli kasno vidov deka se odnesuva za laura

Laura -> RE: Folikuli (18.2.2009 19:00:11)

[image]http://www.ringeraja.rs/forum/smileys/bravo.gif[/image]

Pocinjem onda sa mucenjem, ali cu ipak otici da vidim za pregnil[image]http://www.ringeraja.rs/forum/smileys/bravo.gif[/image]
Kako sam ja svasta naucila od vas, drage moje, ma ne bih vas menjala nizasta na svetu, samo mi takve ostanite[image]http://www.ringeraja.rs/forum/smileys/bravo.gif[/image]
ljuba 27 -> RE: Folikuli (18.2.2009 19:05:08)

laura jas primiv pregnyl bidejki piev klomifen i plodnite denovi od 16 ,17 den posle menstruacijata mi se premestia na 11 do 14 den ako kaj tebe ovulacijata e po priroden pat moze folikulot i sam da si pukne ,no sekako kako ke kaze doktorkata

Laura -> RE: Folikuli (18.2.2009 19:08:37)

Pa sad sam dosla od nje, jedna je od najboljih u gradu i verujem joj, ali mutim samo da mm dodje kuci, nista vise ne prepustam slucaju [image]http://www.ringeraja.rs/forum/smileys/smiley1.gif[/image]
Jacaca -> RE: Folikuli (18.2.2009 19:08:55)

To je tacno, ali njoj proslog meseca nije pukao pa joj je kasnila M, i sada su nesto brzo folikuli porasli pa ja ne bih rizikovala bez pregnila, nama koje cekamo je svaki mesec bitan, joj pa kadaa mi sve debele i trudne[image]http://www.ringeraja.rs/forum/smileys/nosecka.gif[/image][image]http://www.ringeraja.rs/forum/smileys/nosecka.gif[/image][image]http://www.ringeraja.rs/forum/smileys/nosecka.gif[/image][image]http://www.ringeraja.rs/forum/smileys/nosecka.gif[/image][image]http://www.ringeraja.rs/forum/smileys/nosecka.gif[/image]pocnemo da se posecujemo.
Jacaca -> RE: Folikuli (18.2.2009 19:10:17)

P.S. obavezno ujutru pre ustajanja iz kreveta meri temperaturu i to zapisuj po datumima.
Laura -> RE: Folikuli (18.2.2009 19:10:20)

[image]http://www.ringeraja.rs/forum/smileys/nosecka.gif[/image]Jacaca [image]http://www.ringeraja.rs/forum/smileys/nosecka.gif[/image][image]http://www.ringeraja.rs/forum/smileys/nosecka.gif[/image][image]http://www.ringeraja.rs/forum/smileys/nosecka.gif[/image][image]http://www.ringeraja.rs/forum/smileys/nosecka.gif[/image][image]http://www.ringeraja.rs/forum/smileys/nosecka.gif[/image][image]http://www.ringeraja.rs/forum/smileys/nosecka.gif[/image][image]http://www.ringeraja.rs/forum/smileys/nosecka.gif[/image] pa ostale, po stazu, uf peckace nas guppy, ajmo na kafu [image]http://www.ringeraja.rs/forum/smileys/smiley36.gif[/image]
Stranica: [1] 2 3 4 5   Sledeća stranica >   >>