Bez obzira da li već znaš sve koristi ovih namirnica, uvek je dobro podsetiti se najukusnijih i najkvalitetnijih u kojima možeš uživati u celoj trudnoći.
I dok je izbegavanje određenih namirnica u trudnoći važno za optimalno zdravlje žena i njihovih beba - na primer mekanih sireva, određenih grickalica, sušija i sličnih stvari - ne treba brinuti jer postoji mnogo odličnih namirnica koje možete jesti u svakom tromesečju trudnoće. Naravno, radi se o namirnicama koje su izuzetno zdrave i hranjive za bebu i za mamu, a uz to su i ukusne:
1. Avokado
Jedite puno avokada u svakom tromesečju jer je pun omega-3 masnih kiselina, vlakana i folne kiseline koja pomaže da se smanji rizik od urođenih mana, a takođe pomaže razvoju bebinog mozga. Avokado možete dodati u salate ili od njega napraviti namaz ili umak.
2. Banane
Banane su već odavno poznate kao odličan izvor vitamina B6 (koji u trudnoći pomaže u borbi protiv jutarnjih mučnina), kalijuma, vlakana i vitamina C! Osim toga, banane će vam podići energiju i olakšati obavljanje svakodnevnih obaveza ili fizičkih aktivnosti.
3. Pasulj
Pasulj je odličan izvor proteina, a takođe sadrži i vlakna, folnu kiselinu, cink i kalcijum - sve što pomaže da se smanji rizik od komplikacija u trudnoći, a takođe je izvrsna namirnica za zdravu porođajnu težinu. Zapečeni pasulj je posebno bogat cinkom koji je esencijalni mineral povezan sa manjim rizikom od prevremenog porođaja i niske telesne težine novorođenčeta. Ipak, ako teže probavljate pasulj, drugi dobar izvor cinka i ostalih nutrijenata su meso, piletina, mleko, žitarice, grašak kao i bela riba.
4. Bobičasto voće
Bobičasto voće je puno vitamina C, kalijuma, folne kiseline, beta karotena i antioksidansa. Sve te hranjive materije pomažu bebi da izgradi zdrave ćelije kože i razvije imunološki sistem.
5. Brokuli
Brokuli je pun kalcijuma, folne kiseline, vlakana i antioksidanasa koji pomažu u borbi protiv bolesti, te je time izvrstan izbor za sve trudnice, a njihova konzumacija posebno je važna u prvih 12 nedelja trudnoće jer sprečava nastanak nepravilnosti neuralne cevi kod beba.
6. Šargarepe
Vlakna i vitamin A u šargarepi pomažu u razvoju bebinih kostiju, zubića, kože i očiju. Takođe, odličan su izvor beta-karotena, kao i vitamina B6 i C, i već spomenutih vlakana koji pomažu normalnoj probavi. Osim što šargarepe možete grickati gde god se nalazite, možete ih dodati u mnoga jela, salate, ali i mafine i kolače.
7. Jaja
Iako se često raspravlja o premekanim jajima i tome da li ih trudnice trebaju jesti, stručnjaci su složni oko dobro skuvanih, tvrdih jaja, koji su odličan hranjivi obrok za svaku trudnicu. Jaja sadrže mnogo kolina koji pomaže u razvoju detetovog mozga, a tu su i vitamini B12 i D, koji pomažu u razvoju nervnog sistema i održavaju zdravu porođajnu težinu.
8. Lisnato povrće
Lisnato povrće je poput mega-vitamina za vaš organizam jer sadrže gvožđe, kalcijum i magnezijum, vlakna, folnu kiselinu, vitamin C i vitamin K! Oni će pomoći u izgradnji detetovih kostiju i mozga, a takođe će držati mamin krvni pritisak i visinu šećera pod kontrolom!
9. Nemasno meso
Ako niste vegetarijanka, nemasno meso pruža vam super dozu proteina i gvožđa, koji pomažu bebi da se snabdeva crvenim krvnim zrncima, a takođe podržava i vaša.
10. Sočivo
Osim što je puno proteina, sočivo je odličan izvor folne kiselina i vlakana, a pomaže i u borbi protiv zatvora. Takođe, treba ga izdvojiti kao energetski vrednu namirnicu zbog visoke koncentracije vitamina B kojom povoljno utiče na nervni sistem, kao i zbog velikih količina ugljenih hidrata.
11. Orašasti plodovi
Ako ste obožavateljka grickalica, u trudnoći ih zamenite orašastim plodovima i namazima od orašastih plodova, koji su super izbor za svaku buduću mamu jer sadrže omega-3 nezasićene masti, vlakna, proteine i magnezijum. Namirnice bogate magnezijumom pomažu u smanjenju rizika prevremenog porođaja, ali i doprinose razvoju detetovog nervnog sistema. Treba spomenuti kako četvrtina šolje badema sadrži 98 mg magnezijuma, takođe - bademi olakšavaju tegobe poput gorušice koja se često javlja u trudnoći.
12. Narandže
Narandže su pune vitamina C koji je jako važan za imunološki sistem u trudnoći, stoga nije loše ujutro popiti jednu čašu sveže isceđenog soka od narandže kojim nadopunjujete potrebe za folnom kiselinom, kalijumom i vitaminom C, koji sprečava prehlade i utiče na održanje imuno sistema, na bolju apsorpciju gvožđa u organizam i zdravlje vaših i detetovih kostiju. Isto tako, kalijum iz narandžinog soka važan je za održanje mišićne funkcije, dobrog stanja metabolizma kao i opšteg zdravstvenog stanja.
13. Kuvani losos
Sirova riba treba se izbegavati, ali ona kuvana je više nego prihvatljiva s obzirom da sadrži omega-3 nezasićene masti koji pomažu u razvoju očiju i mozga kod deteta. Osim lososa, odlična riba za trudnice je skuša, sardina, list, oslić i haringa. Te vrste su bogate vitaminom D, jodom i selenom, a svi ti nutrijenti su važni u trudnoći. Riba se preporučuje dva do tri puta nedeljno, a trebalo bi izbegavati tunu, bakalar, morskog psa i sabljarku jer sadrže živu koja prolazi kroz posteljicu i može oštetiti bebin nervni sistem.
14. Semenke
Šaka bundevinih semenki zadovoljava pola dnevnih potreba za aminokiselinama, odličan su izvor vitamina i minerala posebno cinka i gvožđa kojeg sadrže tri puta više nego meso, uz to su i najbolji izvor esencijalne masne kiseline omega 3 kao i primarnih belančevina. Takođe, čia semenke pune su vlakana, omega-3 masnih kiselina i proteina, a mnoga istraživanja pokazala su da štite od razvoja depresije u trudnoći. Čia semenke možete pomešati sa jogurtom, zobenim pahuljicama ili ih posipati po salatama.
15. Batat
Batat ili slatki krompir nalazi se na samom vrhu liste najzdravijih namirnica u svetu. Bogat je vitaminom A i C, kalcijumom, kalijumom i gvožđem, sadrži mali broj kalorija, a obiluje beta-karotenom i belančevinama. Spomenute belančevine koje se nalaze u korenu, jedinstvene su u gomoljastom povrću i pružaju antioksidativnu zaštitu, a osim toga, izrazito je bogat vlaknima. Batat se može kuvati, peći ili pržiti, a svakako treba spomenuti da je izuzetno zdrava i korisna namirnica i u ishrani dece (koja ga rado prihvataju zbog teksture i slatkastog ukusa), kao i u samim počecima dohrane.
Izvor: miss7mama.24sata.hr