cookie-img

Stranica koristi kolačiće

U cilju pružanja boljeg korisničkog iskustva, analize online upotrebe, sistema oglašavanja i funkcionalnosti. Nastavkom korišćenja smatra se da se slažete sa korišćenjem kolačića u navedene svrhe.

5 istina o oporavku nakon porođaja koje svaka žena treba da zna

Putovanje koje se završava dolaskom bebe na svet je čudo prirode i (bukvalno) rođenje ljubavi. A onda započinje novo putovanje - oporavak.

5 istina o oporavku nakon porođaja

Od ključne je važnosti da se osnažite znanjem o tome kroz kakve promene prolazi vaše telo tokom šest nedelja nakon porođaja, jer one mogu odložiti vaš oporavak. 

Dobra vest je da rano identifikovanje nekih od ovih stanja i opremanje pravim informacijama, koje ćete pronaći  u nastavku, može pomoći svakoj novopečenoj mami.

Dobra vest je da rano identifikovanje nekih od ovih stanja i opremanje pravim informacijama, koje ćete pronaći u nastavku, može pomoći svakoj novopečenoj mami.


Evo šta želimo da znate:


1. Različiti problemi sa karličnim dnom su prilično česti

Dno karlice se sastoji od mišića, ligamenata i vezivnog tkiva koji podržavaju funkciju karličnih organa poput materice, bešike i creva. Nije neuobičajeno da žene imaju problema sa slabim mišićima nakon napornog porođaja.

Mogući simptomi uključuju:

 • Uporan bol u karlici ili genitalnim organima
 • Nelagodnost tokom odnosa
 • Zatvor
 • Često mokrenje
 • Neobjašnjivi bolovi u leđima


Ako imate neki od navedenih simptoma obratite se lekaru ili ginekologu. Oni mogu odmah preporučiti lečenje, zakazati dalje pretrage i preporučiti korišćenje nekih vežbi kao što je joga, za smirenje bolova u karlici i ponovno jačanje mišića.

 

PROČITAJ JOŠ: Ponosna na svojih 40 šavova - "To su vrata kroz koja je moja ćerka stigla na svet"!

 

2. Opadanje kose je sasvim normalno

Potpuno normalna pojava kod mnogih novopečenih majki je gubitak kose nakon porođaja – rezultat izjednačavanja hormona nakon trudnoće, tokom koje žene obično imaju više nivoe estrogena i progesterona. Dok osoba prirodno gubi oko 80 dlaka dnevno tokom procesa rasta, nije neuobičajeno da žena doživi i tri puta više od toga, u periodu nakon porođaja. 

Gubitak kose se obično usporava oko šest meseci nakon porođaja, ali ako ne vidite nikakve znake usporavanja, možda bi bilo dobro da uradite analizu krvi da biste videli da li druga neslaganja utiču na vaše telo.

U međuvremenu, vodite računa o uravnoteženoj ishrani, sa puno proteina, kalcijuma, gvožđa i drugih minerala i minimizirajte stres što je više moguće kako biste nivo hormona držali pod kontrolom.

 

PROČITAJ JOŠ: Majci koja doji nije potrebna posebna ishrana zbog dojenja

 

3. Razdvajanje stomačnih mišića nije toliko strašno koliko zvuči

Diastasis recti je odvajanje trbušnih mišića koje se javlja nakon trudnoće. Ovo je normalan proces gde rastuća materica uzrokuje da se veći mišići u stomaku istegnu i na kraju razdvoje kada se napetost oslobodi.

Iako je to uobičajeno stanje, posebno kod starijih majki, ili onih koje su rodile više dece, svakako je frustrirajuće imati izbočinu u stomaku, ili srednjem delu koja tvrdoglavo odbija da se pomeri.

Iako u teškim slučajevima može biti potrebna intervencija fizioterapeuta, većina slučajeva dijastaze rekti može se identifikovati jednostavnom proverom kod kuće i tretirati specifičnim vežbama (koje se mogu raditi i kod kuće).

 

PROČITAJ JOŠ: Šta je dijastaza i zašto se javlja u trudnoći?


4. Može doći do postpartalnih infekcija – zato slušajte svoje telo

Kako se vaše telo oporavlja od porođaja, može se pojaviti potencijal za komplikacije kroz niz različitih infekcija. Neke uobičajene infekcije koje pogađaju nove majke su infekcije ožiljka od carskog reza, mastitis (infekcija dojke koja se obično javlja tokom dojenja) i infekcije urinarnog trakta. Simptomi uključuju:

Simptomi uključuju:

 • Groznica
 • Drhtavica
 • Bol
 • Umor
 • Tvrda ili bolna područja, obično samo na jednoj dojci
 • Otežano ili bolno mokrenje, zamućen ili krvav urin


Pobrinite se da slušate svoje telo i odmah se obratite svom lekaru ako osetite nešto od gore navedenog. Većina infekcija se može lečiti jednostavnim uzimanjem antibiotika i konzumiranjem puno tečnosti.

 

PROČITAJ JOŠ: Babica - ovo je molba za sve prijatelje i rođake trudnica i porodilja


5. Borba protiv postporođajne depresije je teška, ali pomoć je dostupna

Nažalost, uobičajeno psihološko stanje koje pogađa nove majke je postporođajna depresija, a povezana je sa brzim fluktuirajućim nivoima hormona koji izazivaju hemijsku neravnotežu u mozgu, nedostatak sna i stres.

Uobičajeni simptomi uključuju:

 • Plakanje bez očiglednog razloga, ili više od normalnog
 • Osećaj neraspoloženosti, nemir, ili razdražljivost
 • Preterano spavanje ili nemogućnost spavanja uopšte
 • Problemi sa koncentracijom ili pamćenjem detalja
 • Teškoće u povezivanju sa bebom
 • Sumnja u sebe, da možete da se brinete o bebi
 • Misli da ugroze sebe ili bebu


Pošto su ovi simptomi širokog spektra, postporođajnu depresiju ne treba sami da dijagnostifikujete. Važno je da se konsultujete sa lekarom i psihologom, koji mogu da uzmu u obzir vaše specifične okolnosti i donesu najbolju odluku o tretmanu.

Zbog ozbiljnosti ovog stanja, lekar će obično preporučiti plan lečenja koji uključuje terapiju i lekove, što može u velikoj meri poboljšati sposobnost nove majke da se nosi sa situacijom. Imati prijatelje i porodicu koji deluju kao podrška je takođe neprocenjivo.


Ukratko, što je nova majka više informisana o tome šta može da očekuje, to će biti bolje pripremljena za fizičke i emocionalne promene koje se mogu javiti posle porođaja. Iako oporavak posle porođaja ponekad može biti izazovan, zapamtite da su promene kroz koje telo prolazi rezultat neverovatne moći majčinstva i da nema čega da se stidite!


Odabrala i prevela Ringeraja.rs

Izvor: Mother.ly

Poslednji tekstovi

article-img

Poslednje teme sa foruma

message-img