|      
Želiš da odustaneš od takmičenja?
Pre nego što potvrdiš svoju odluku, upoznaj se sa detaljima.
Ukoliko potvrdiš odustajanje, na tvoj računar ćemo automatski ubaciti cookie, koji će nam omogućiti da te tokom takmičenja (26.04 -30.04.2021) prilikom dolaska na portal prepoznamo i omogućimo ti neometano korišćenje portala, bez prikazivanja ikona Ringerajinog sponzora, odnosno kontrole uz desni rub ekrana.

Istovremeno, oduzećemo ti sve prikupljene bodove, čime se na žalost gubi pravo za osvajanje nagrade.

Da li još uvek želiš da odustaneš od takmičenja?
Ringeraja.rs koristi "kolačiće" u cilju pružanja boljeg korisničkog iskustva, praćenja posećenosti i prikaza oglasa. Postavke prihvatanja kolačića podesite u vašem internet pretraživaču.
Nastavkom korišćenja smatra se da se slažete sa korišćenjem kolačića u navedene svrhe. Za nastavak kliknite "U redu".   Saznajte više.

Ovih 9 stvari je mami HITNO potrebno nakon porođaja!

Helena Primic, 5.12.2021
Šta je to hitno potrebno majci nakon porođaja da bi mogla mirno da se posveti novorođenoj bebi? Proverite to u članku!

image
Kada beba spava, neka spava i majka. I noću i danju! (People photo created by pvproductions - www.freepik.com)
/11


Period posle porođaja pun je izazova i za novopečene roditelje, kao i za celu porodicu. Pre svega za majku, koja novorođenčetu mora biti dostupna 24 sata, a istovremeno njeno telo i psiha doživljavaju mnoge promene kojima se mora prilagoditi.

Uz sve ove turbulentne i često veoma teške postporođajne procese, novopečenoj majci je svakako potrebna što veća podrška. Ponekad je dovoljno brinuti o novorođenčetu makar i pola sata, kako bi se majka potpuno opustila i fokusirala na sebe.

Proverili smo koje su to neophodne stvari koje porodilji posle porođaja umnogome olakšavaju izazove postporođajnog perioda.


1. Dovoljno sna i obavezan dnevni odmor

Pošto novorođenčad ne spava osam sati odjednom, novopečenoj mami je veoma važno da se naspava dovoljno i pored brige o bebi. Dakle, ono što izgubi noću, mora da nadoknadi tokom dana. Ako se majka ne naspava, njeno telo se duže oporavlja, mogu da nastanu komplikacije tokom dojenja, vezivanje za bebu postaje teže i, generalno, teže podnosi izazove posle porođajnog razdoblja.

Dakle, dobra naspavanost majke treba da bude na prvom mestu. Ispred sređene kuće, sređene frizure i vremena za nestrpljive posetioce. Bar prvih mesec dana nakon porođaja (najbolje tri) idealno je da majka ode na spavanje kada beba zaspi – noću i danju!


PROČITAJ JOŠ: Tata radi, mama čuva bebu... Ko ustaje noću?


2. Mekani pamučni umetci i udobno donje rublje

Čišćenje posle porođaja (lohije) može trajati više od mesec dana, iako se obično povlači 14 dana nakon porođaja. I to čak i ako je bio potreban carski rez. Ako je majka bila ušivana, područje genitalija je još osetljivije.

Zbog toga su u prvom mesecu nakon porođaja porodilji hitno potrebni najkvalitetniji ulošci, po mogućnosti od 100% pamuka, koji će najmanje iritirati. Izgled je zaista nebitan tokom ovog perioda, pa svakako stavite zdravlje i udobnost na prvo mesto, čak i ako se osećate kao da ste u pelenama.

Zaista udobno donje rublje je takođe veoma važno. Zaboravite tanga i čipkane gaćice, trudničke gaćice najbolje funkcionišu, neće vam smetati, higijenski ulošci će biti bezbedni, a nećete morati da se pitate svakih par sati da li su gaćice možda pobegle iz vaše odeće. Seksi donje rublje će morati da sačeka vreme kada više nećete krvariti i kada će vaša vagina zaceliti.   


3. Zdrava jela koja mama može samo da podgreje

Iako ste rodili bebu, to ne znači da je vaše telo završilo naporan rad koji ste uložili u razvoj bebe. Mnogo energije trošite i na proizvodnju mleka i dojenje, a potrebna vam je i da se zacelite posle porođaja – fizički, emocionalno i energetski.

Zbog toga je veoma važno da majka nakon porođaja uživa u što zdravijoj i kvalitetnijoj hrani. Međutim, pošto je tokom nege novorođenčeta često teško kuvati zdrave obroke i tada majka jede brzo pripremljenu nezdravu hranu, za novopečenu majku ćete mnogo učiniti ako unapred pripremite zdrave obroke koje ona može samo da podgreje. Takođe napunite njene kuhinjske fioke zdravim grickalicama i svežim voćem i povrćem.


PROČITAJ JOŠ: Činjenice o dojenju koje je dobro imati na umu


4. Udoban kutak za dojenje i flaša za vodu

Još jedna važna stvar pored odmora nakon porođaja, jeste dojenje. Ako želimo da dojenje bude uspešno, majka mora da bude što opuštenija i smirenija. Njena smirenost će se pozitivno odraziti i na proizvodnju mleka i na bebu, koja će se mnogo lakše prilagoditi majčinim grudima.

Stoga, obavezno napravite ugodan kutak za dojenje, čak i ako je to samo fotelja sa njenim omiljenim ćebetom i sto na koji može da stavi knjigu i obaveznu flašicu vode.

Nakon porođaja, majka mora veoma voditi računa da li pije dovoljno vode iz nekoliko razloga: da bi nadoknadila vodu koju je izgubila tokom i neposredno posle porođaja kako bi olakšala proizvodnju mleka (preporučuje se da popijete jednu čašu vode uz svako dojenje), kao i da bi se telu olakšao oporavak. Ljudsko telo se sastoji od čak 70 odsto vode, pa se za sve intenzivnije procese preporučuje veća količina čiste i kvalitetne vode.


5. Udobna odeća i tople čarape / papuče

Vreme posle porođaja nikako nije vreme da se opterećujete izgledom vašeg tela, kome je zapravo potrebno onoliko meseci koliko je trudnoća trajala, odnosno devet meseci da se bezbedno regeneriše. Ako tome dodate krvarenje nakon porođaja i dojenje, dobijate telo majke koja jednostavno ne može da se takmiči sa 20-godišnjakinjom u bikiniju.

Zato prihvatite svoje izmenjeno i još uvek ranjeno telo sa nežnošču i ljubavlju i obucite ga pre svega udobno, ali i dalje lepo. Ali ko kaže da udobna odeća ne može biti estetski lepa, pa čak ni u trendu! Važno je samo da ne žrtvujete udobnost zarad lepote, koja mora biti na prvom mestu u postporođajnom periodu.

Ne zaboravite na tople papuče ili čarape, koje uvek treba da imate negde u blizini, jer hormoni u jednom trenutku mogu da vas užasno zagreju, a u drugom trenutku da vam odjednom bude hladno u nogama.

Verovatno vam kod kuće neće trebati grudnjak za dojilje, ali može vam dobro doći u šetnji, posebno u kombinaciji sa odećom koja vam omogućava da ne morate da otkrivate stomak da biste dojili. 


PROČITAJ JOŠ: Dojenje - "Bubuljice" na bradavicama igraju važnu ulogu


6. Zaista udoban krevet i jastuk za dojenje

Što se pre pomirite sa činjenicom, biće lakše – mnogo vremena ćete prvih meseci nakon porođaja provoditi u krevetu, gde nećete samo spavati. Udoban krevet je takođe odličan za dojenje (noću i tokom dana ako vam je najlakše da dojite ležeći), za presvlačenje (ako imate poteškoća da stojite zbog carskog reza ili šavova), za maženje i "razgovor" sa bebom, za čitanje knjiga i odmaranje (kada konačno imate vremena samo za sebe), kao i za maženje i razgovor sa partnerom.

Zato se pobrinite da vaš krevet bude što udobniji i prijatiniji – kao sigurno gnezdo gde se svi članovi porodice sastaju uveče, vikendom i ujutru. I ne zaboravite na jastuk za dojenje, koji takođe može da se koristi u razne svrhe – kao pomoć pri dojenju, polica za knjige, igračka za starijeg brata bebe ili podloga za udobniji postpartalni seks. Kada, naravno, dođe vreme za to.      


7. Vreme za kupanje i negu obolelog tela

Sve dok žena ne rodi bebu, ona jednostavno ne shvata da je novopečenoj majci zaista moguće da bude tako teško da se istušira i opere kosu. A kamoli opuštanje uz kupke ili ulja za telo! Međutim, nega tela u postporođajnom periodu je veoma važna pre svega zbog psihološkog efekta koji nežan odnos prema sopstvenom telu ima na ženu u ovom osetljivom periodu njenog života.

Trudnoća i porođaj ostavljaju velike promene na telu žene, što šokira i uplaši mnoge majke nakon prvog porođaja. Stomak je posle porođaja i dalje prilično veliki, vagina je otečena i možda čak i zašivena, bradavice na dojkama su uvećane i grudi su duplo veće, bokovi su širi, koža se menja i kosa opada...

Nega tela je stoga najnežniji način da majka ponovo prihvati svoje promenjeno telo, pa zato, pomozite joj da ima vremena za hranljivu kupku, masku za lice ili masažu posle porođaja. Sedeće kupke su takođe dobro rešenje za bolnu vaginu.


PROČITAJ JOŠ: Zamrznuti kondomi - rešenje za bolnu vaginu nakon porođaja


8. Homeopatska arnika i tople/hladne obloge

Jedna od glavnih komponenti postporođajne kućne apoteke je homeopatski lek arnika, koji pomaže u procesuiranju svih većih stresnih događaja, među kojima svakako spada i porođaj. Pored toga, pozitivno utiče i na oticanje i modrice nakon porođaja. Obavezno se konsultujte sa homeopatom za tačno doziranje pre upotrebe!

U postporođajnoj kućnoj apoteci moraju biti uključene i tople i hladne obloge, koje se mogu koristiti za različite postporođajne tegobe. Hladnim oblogama tretirajte natečenu međicu ili ranu nakon šivanja, ali ako vas boli cela vagina, pomažu i kondomi puni smrznute vode koje stavite između nogu (ne u vaginu) na nekoliko minuta.

Nasuprot tome, tvrdim grudima, koje tek uče da ravnomerno proizvode, potrebne su tople obloge, koje mogu biti odlična preventiva protiv razvoja mastitisa. Takođe možete stavljati tople obloge na bolna leđa ili druge delove tela koji vas bole. Takođe su korisne za zagrevanje hladnih stopala.


9. Siguran emocionalni prostor čak i za negativne emocije

Ovaj najnoviji "gedžet" inače ne možete kupiti ili spakovati u torbu, ali je isto tako neophodan kao i sve gore navedeno. Nakon porođaja, majka doživljava mnoge fizičke i psihičke promene, često vođene hormonskim procesima, pa su njene emocije burne.

Nije ništa posebno ili nenormalno ako je u jednom trenutku uzbuđena i puna lude sreće (kada je preplavljena oksitocinom koji joj pomaže da se veže za bebu i proizvodi mleko), a u sledećem trenutku usred suza i puna sumnje da li je dovoljno dobra majka (sve je za nju novo i uradila bi bukvalno sve za svoje dete).

Dakle, ako želite da pomognete majci nakon porođaja, potrebno je da joj ponudite siguran emocionalni prostor u okviru koga može da iskaže sve svoje emocije bez osećaja krivice i srama. Tu spadaju i negativne emocije koje obuzimaju i najbolje mame na svetu.


Izvor: Ringaraja.net

Klikni “Like” i dodaj svoj komentar na članak:

Prirodan izbor za miran san vaših mališana
Odabir pravilne i kvalitetne ishrane kojom ćete omogućiti da vaši mališani utonu u miran san predstavlja izazov za svako...
16
Popularna ruska imena za bebe i njihovo zn...
Jedan od najuzbudljivijih delova iščekivanja bebe je odabir imena. Ako ste trudni, a razmišljate o ruskom imenu za bebu,...
6
Praktična rešenja za miran san vaše bebe
Dolazak beba na ovaj svet predstavlja jedan od najlepših životnih trenutaka svakog roditelja. Pored toga što roditeljstv...
6
Kad počnu da izbijaju zubići
Većini beba prvi zubić izbije kada napune šest meseci, ali to nije pravilo. Neka deca se rode s jednim zubićem u vilici,...
6





Stegla sam kaiš oko vrata 7 dana nakon por...
Voleti dete znači voleti njegovu majku. Brinuti o bebi je briga o majci. Milovati dete uključuje obavezno milovanje majk...
Da, ja sam starija mama - i šta ćemo sad?
Dakle, da, obavila sam to malo kasnije nego što je uobičajeno i moram reći, SVAKO ima mišljenje o ženama koje kasno rađa...



Anketa

Да сазнате...
пеперутка16

...да носите тројке, шта бисте радили?

Click Here