OPREZ: Da li perete dinje i lubenice pre sečenja?

Da li znate da lubenica i dinja mogu da kriju ozbiljne zdravstvene rizike?

OPREZ: Da li perete dinje i lubenice pre sečenja?

Miris lubenica i dinja je nešto što nas direktno asocira na leto a pijačne tezge su uveliko preplavljene ovim letnjim voćem. Ali, da li znate da lubenica i dinja mogu da kriju ozbiljne zdravstvene rizike?

Stručnjaci ističu da je pranje voća neophodno. 
Lubenica i dinja mogu da kriju ozbiljne zdravstvene rizike. Stručnjaci ističu da je pranje voća, iako deluje nepotrebno jer ne konzumiramo koru, neophodno da bi se izbeglo trovanje. 
Ovo voće raste u zemlji, gde je izloženo zemljištu, prašini, zagađenoj vodi i đubrivima, a tokom berbe, skladištenja i transporta može akumulirati još više mikroba. Prolaze kroz ruke mnogih ljudi, i niko ne može znati koliko puta su dodirnuti neopranim rukama.

Stručnjaci ističu da je pranje lubenica, iako deluje nepotrebno jer ne konzumiramo koru, neophodno da bi se izbeglo trovanje. 


Ovo voće raste u zemlji, gde je izloženo zemljištu, prašini, zagađenoj vodi i đubrivima, a tokom berbe, skladištenja i transporta može akumulirati još više mikroba. Prolaze kroz ruke mnogih ljudi, i niko ne može znati koliko puta su dodirnuti neopranim rukama.


Sa dinjom još opreznije

Imajte na umu da se ovaj savet ne odnosi isključivo na lubenice. Trebalo bi da sledite iste korake i kada konzumirate dinju.

„Kada isečete lubenicu ili dinju, a da ih prethodno ne operete, sve bakterije iz kore se prenose kroz nož direktno u unutrašnjost, a jedete ih sirove“, objašnjava dr Darin Detwiler, profesor bezbednosti hrane na Univerzitetu Nortistern. Jedina razlika između njih je u tome što kora dinje, zbog svoje grube teksture, zadržava još više prljavštine i klica nego kora lubenice, pa je potrebno još pažljivije pranje. 

Za razliku od mnogih drugih prehrambenih proizvoda, ovo voće se ne kuva, pa bakterije poput salmonele, listerije ili E. koli mogu preživeti i završiti direktno u vašem telu. Simptomi su mučnina, povraćanje, dijareja, koji se obično javljaju nekoliko sati do nekoliko dana nakon konzumiranja. Stoga, pre nego što lubenicu i dinju isečete na kriške, dobro ih operite sa dosta vode, po potrebi ih protrljajte i osušite čistim ubrusom.

 

Uživajte bez brige u tim sočnim kriškama

Nakon sečenja, voće treba odmah konzumirati ili smestiti u frižider u roku od dva sata, na temperaturi nižoj od 4 °C i potrošiti u roku od 3-4 dana kako biste dodatno ograničili rast bakterija.

Prijavi se i prati razvoj svog deteta

Besplatne nedeljne e-novosti, koje pomno prate razvoj tvog deteta.

Tvoj email

Predviđeni datum porođaja

calc-img

Izračunaj datum porođaja

news-img

Šta sve treba da sadrži dečja putna apoteka?

Nije svejedno koji probiotski praparat izabrati za putovanje. Probiotici se razlikuju pre svega prema vrsti soja koji se u njima nalazi, a svaki soj ima specifično dejstvo.

favorite-img

Oglasna poruka

Poslednji tekstovi

article-img

Poslednje teme sa foruma

message-img