cookie-img

Stranica koristi kolačiće

U cilju pružanja boljeg korisničkog iskustva, analize online upotrebe, sistema oglašavanja i funkcionalnosti. Nastavkom korišćenja smatra se da se slažete sa korišćenjem kolačića u navedene svrhe.

Ženama mozak naraste nakon porođaja

Popularno verovanje da se ženski um pretvori u kašu tokom trudnoće i porođaja je totalno pogrešno – mozgovi žena, u stvari, narastu u tom periodu, tvrde naučnici, prenosi Telegraf.

Ženama mozak naraste nakon porođaja

 

Istraživanje, koje je objavilo Američko udruženje psihologa, otkriva da mozgovi majki narastu dok one uče kako da postupaju sa novorođenčetom. Kod majki koje su najviše naučile o svojim bebama uočen je i najveći rast ključnih delova mozga.


Istraživači Nacionalnog instituta za mentalno zdravlje u Merilendu skenirali su mozgove 19 porodilja, od kojih je 10 dobilo dečake, a devet njih devojčice.


Komparacijom fotografija načinjenih dve do četiri nedelje i tri do četiri meseca nakon porođaja ustanovljeno je da se volumen sivih ćelija uvećao za malu, ali značajnu količinu u raznim delovima mozga.


PROČITAJ JOŠ: Draga mama, sledeći put kad poželiš da vrištiš…


Područja mozga kod kojih su uočene promene su ona koja se odnose na motivaciju, obradu emocija, čula i rasuđivanje.


Kod odraslih, sive ćelije se obično ne menjaju tokom nekoliko meseci bez velike količine učenja, povreda mozga ili bolesti, te velikih promena životne sredine.


Autori istraživanja spekulišu da nivo hormona i potreba za nošenjem sa izazovima koje donosi rođenje bebe vodi do povećanja ćelija mozga.


"Motivacija za vođenje brige o bebi i glavna obeležja majčinstva možda su manje instinktivna reakcija, a više rezultat aktivnog građenja mozga", kažu neuronaučnici dr Krejg Kinsli i dr Elizabet Mejer.


Pri tome, kod majki koje su opisale svoje bebe kao posebne, prelepe, idealne, savršene i slično, veća je verovatnoća da razviju veće mozgove od manje entuzijastičnih porodilja, što se tiče ključnih područja mozga povezanih sa majčinskom motivacijom, nagrađivanjem i uređivanjem emocija, naveo je "Telegraf".


Ovo istraživanje otvara intrigantna pitanja o interakciji majke i deteta, zaključuje se u izveštaju.


Izvor: Blic.rs

 

PROČITAJ JOŠ: Dolazak iz porodilišta - sačekajte sa posetama


Poslednji tekstovi

article-img

Poslednje teme sa foruma

message-img