writing-img

RE: Razgovori mama 10/13 [chat ]

clock-img

31.10.2013, 09:20

clock-img

Olga75

pencil-img

20593

IZVORNA PORUKA: pocahontas

kad treba prvi put da se ide kod zubara? pedijatar nam to nije spominjao...mada mi imamo samo jedan zub i skoro 14 meseci, ne koristi dudu, ali sisa palacuser posted image

ja sam zver odvela kod stomatologa prvi put posle sistematskog koji se radi sa godinu , otvorili nam katron , pogledali kao , seli je u stolicu , malo provozali , dobili cetkicu i spric i to je bilo to
a posle toga sam je vodila ( i dalje ) na svakih par meseci jer ima izuzetno lose zubice user posted image

Marija je moj najveci uspeh

JER SMO TAKO U MOGUCNOSTI !

clock-img

31.10.2013, 09:23

clock-img

jole82

pencil-img

5141

A evo i zanimljivih temica na tu temicu user posted image
Nega mlečnih zuba
Dečji stomatolog
Cirkularni karijes

Mi imamo sistematski 8.11. i tad je pominjano da će se gledati i zubići..pa javljam..

< Poruku je uredio jole82 RR -- 31.10.2013 9:24:43 >

Enyoj the silence!

clock-img

31.10.2013, 09:24

clock-img

Tiziana

pencil-img

2682

Kod nas u DZ svuda stoji nalepljeno da je obavezan stomatoloski pregled za decu od 6-12m. Mi smo sa sinom prekasno otisli pa sad imam dva popravljena zuba.A cerku smo odveli kad je imala mozda 15m prvi put i sve ok.

clock-img

31.10.2013, 09:34

clock-img

Trcosava

pencil-img

15173

IZVORNA PORUKA: pocahontas

kad treba prvi put da se ide kod zubara? pedijatar nam to nije spominjao...mada mi imamo samo jedan zub i skoro 14 meseci, ne koristi dudu, ali sisa palacuser posted image

ovde se kod zubara ide sa godinu dana (obično do tada izraste zub maakr jedan), sledeća kontrola je ovde sa 2 pa sa 3 godine (ako se ne varam). Mislim da je i u Srbiji tako

I flunked anger management! }:->

clock-img

31.10.2013, 09:52

clock-img

sneza24

pencil-img

3859

Jutro mame.
Ja od kad sam počela da radim nemam vremena ni za šta ali vas čitam s vremena na vreme. Umorna sam kao pas pa skoro svako veče zaspem sa decom u 8-9.
Jutros nisam otišla na posao, D mi je noćas povraćao par puta a od jutros ima i proliv i temperaturu, izgleda da je pokupio negde virus. Samo kad bi L mogla nekako da zaštitim ali šta je tu je, kako bude, šta da joj radim. Popodne ćemo kod doktora.

Nije vazno sto ne cinimo dobro, vazno je da ne cinimo zlo. - Mesa Selimovic

clock-img

31.10.2013, 10:04

clock-img

Tiziana

pencil-img

2682

I ovde je tako sa zubarom. Deca koja idu u obdaniste imaju u obdanistu sistemaski na 6m pa onda zubarka ostavi poruku roditeljima ako ima potrebe da se dolazi u ambulantu zbog necega.

clock-img

31.10.2013, 10:15

clock-img

Olga75

pencil-img

20593

evo tema o sistematskim KLIK
da se malo pripremimo za igru koja pocinje sutra user posted image

clock-img

31.10.2013, 10:51

clock-img

Torbica

pencil-img

8283

Cao mamike!
Sto se zubara tice, kod nas se ide oko godine dana, da stomatolog pogleda vilice, i upise koliko ima zubica. Ja sam moje tako vodila a onda po potrebi. Jako sam ponosna sto sam cerki sacuvala zube, ubedjena sam da je to zbog toga sto ih redovno peremo, to je kljucno. Sa 5.5 godina ima dve plombice u peticama i sve ostalo je u redu. A jede moje kolace najvise i pravim im keksice i te zezalice. Trudim se daizbegavamo slatkise kupovne, to samo kad dodju babe i deda ili o praznicima nekim. Nisam iskljuciva ali gledam da dominira moja radinost. Djordje zasad nema jos nista na zubicima, bili smo nedavno, a sad ce tri godinice. Pranje, pranje i samo pranje zubica, nikako da legnu uvece bez pranja. To je moje iskustvo.
Da ne off-ujem, samo jedna recenica koja vazi za manju decu/bebe i iza koje stojim - dobar san danju je osnov za dobar san nocu. Nisam pristalica toga - ne daj mu preko dana da bi spavao nocu, to je meni neprihvatljivo, uostalom, sto se spavanja tice, moji su stvarno za primer.
Zahladnelo opet! Mene nervira ta rokada vesa i hiljadu jaknica i varijanti obuce, ljudi moji kao stonoge smo, da samo vidite koliko toga imamo.... Ma, samo smizla 5 pari (jesenje cizmice, dvoje sandalica, patike, cipele) decaci isto....aaa, stalno slazem tu obucu i stalno je razbacana, bebac bas uziva da preslaze za mnom. user posted image user posted image
Odoh da ispratim svekrvu i da vidm sta cu danas kuvati,,,,Ljubim vas

Možda je na ovom svetu neistine, nepravde i mržnje više, ali su istina, pravda i ljubav moćnije.
Patrijarh Pavle

clock-img

31.10.2013, 11:03

clock-img

Rosita

pencil-img

7285

Cao mamice. Mene isto ne tangira puno sta pise u knjigama a propos jela i spavanja. Neko ce reci odbrambeni mehanizam, svejedno. Interesuju me opste norme svih aspekata razvoja i gde je moje dete u poredjenju sa njima, toliko. D nikad nisam dala dudu, pisah, ali i dalje sisa srednji i domali prst istovremeno i sa slascu, kad god ima neku gorucu potrebu - da jede, spava , pogotovo. Ja danima dumam sta da radim i kako da malo korigujemo dnevni ritam. Narocito sto se D probudi npr. oko 6 a prvo spavanje bude oko pola 11- jeee, eto po nekom aspektu spavanja smo ko vrticki svet- u medjuvremenu sisa i doruckuje, al sve je nervozniji za doruckom, spava mu se... A ne odgovara mi da spava pre dorucka, onda bi samo spavuckao. Nesam mudra. Videcu.

Očiju tvojih da nije
Ne bi bilo neba
U malom našem stanu

clock-img

31.10.2013, 11:14

clock-img

Misha i Ljisha

pencil-img

11896

Ja sam covek od knjigeuser posted image , ja volim kad je sve po knjizi iskreno da vam kazem i volim sve da procitam, ne kazem da nuzno mora biti kako pise u knjizi ali bih volela da jeste. Ipak su knjige pisali strucnjacim jesmo mi majke i radimo po instinktu ali ocito sve mame biraju iz knjiga ono sto im se svidja, pa zasto onda sve pazimo sta dajemo deci i kojim redosledom ili zasto sterilisem i slicno. Znaci jedno nam odgovara a drugo ne. I ja kad kazem da smo katastrofa sa uspavljivanjem od kad su nas mucili oni silni gasovi i da se i dalje nunamo i zalim se kao i jovica ponekad pomislim kako se druge mame ne zale. A adulence eto nije odgovorila kako uspavljuje Ivu. Izvini adulence ali ja sam skoro sto posto sigurna da se tvoja Iva sama ne uspava 5 puta u toku dana i da je to uvek dranje pred spavanje. Isto tako ispade mm najgoriuser posted image . A svoro sve mame prave hvalospeve o svojima.

zasto sam ja na forumu? Zato sto stvarno ne pise sve u knjigama i da cujem dobar savet od vas mama ali iskreno ne treba mi savet ako sve imate savrsenu decu, moje nije savrseno. Daleko je od savrsenog

clock-img

31.10.2013, 11:28

clock-img

adulence

pencil-img

7314

Evo miso odgovoricu ti...iskrreno nisam ni videla...prvo ja je uspavljujem tri do cetiri puta u zoku dana i to ukljucujuci i vecernje spavanje...uvece. i prvu prepodnevnu dremku uspava se tako sto joj dam da sisa ...a dakle jos taj jedan ili dva puta u toku dana je ljuljkam ali nema dranja....ja se ne zalim na uspavljivanje vec na dnevno spavanje...a to sto pricas kako svi hvalimo muzeve itd...meni je mm za pohvalu i bilo bi mi jadno da ga hvalim da bi pravila idilicnu sliku na forumu...ne ja ga hvalim zato sto je pre svega sjajan tata...koji kupa presvlaci i hrani svoje dete...za 10dana koliko smo bili na moru ne znam da li sam je 5 puta presvukla on je hteo sve i to je za svaku pohvalu...meni je stvarno zao.ako ti.misslis da ja to izmisljam...ali eto tako je...

< Poruku je uredio adulence -- 31.10.2013 11:30:57 >

...u srcu moje mame i moje srce kuca...<3

clock-img

31.10.2013, 11:37

clock-img

Misha i Ljisha

pencil-img

11896

Nemoj da se ljutis adulence nisam ja rekla da ti izmisljas, niti sam ja rekla da neko od muzeva nije dobar tata. Ovaj moj je sjajan tata ali previse brizan, i on je presvlaci, hrani i td ali ja prosto smatram da zbog njegove panike nije dorastao zadatku da se on ceo dan sam stara o njoj. Ja sam rekla samo kakav ja utisak nekad steknem da mi je dete cudoviste jer je nunam i cesto pre nunanja place jer je to plac "necu da spavam mama". Ja sam eto smislila caku kako da je sto manje nunam, kako da ne zaspi na sisi i td. Svez vazduh odmah nakon dorucka i onda je unesem unutra i komira se lepo u toplom. Posle podne su muke sa uspavljivanjem. A ja sam imala problema da D spava pet puta po pola sata kad se ona uspavljivala na sisi pa joj je smetalo to sto ne podrigne pa se budi. Prosto to je moje iskustvo. I retko vidim ovde da se deca bude nocu, a kod nas malo malo pa noc ne prespavamo. I sve bebe ovde ne sisaju nocu. Kazem sve mi cudno kao da ja imam monster baby

clock-img

31.10.2013, 11:44

clock-img

adulence

pencil-img

7314

Eto ja fi kazem veroovatno je moj propust ali je nisam na ucila da se sama uspava...ali opet mi ne pravi problem oko uspavljivanja...nocu stvarno vec mesecima spava celu noc desi se da se probudi nekad ali je ljuljnem i zaspi...mene samo smara to kratko spavanje,ali da je ne ureknem spava mi sad vec sat vremena

clock-img

31.10.2013, 12:03

clock-img

bea83

pencil-img

5169

MiLJ, ko se ne budi noću???Da se upoznamo - moj monstrum ima 20 meseci i od 4tog meseca se budi noću, sa različitim intezitetima, sad u proseku 2-3 puta kad je redovno stanje i bar 7,8 puta kad : mu je zapušen nos, kad se prejeo, kad je malo jeo, kad mu je hladno, kad mu je vruće, kad je mnogo skakao pred spavanje, kad prducka, kad je mesec pun,kad je mesec prazan...user posted image  Inače se uspavljuje sam od 8mog meseca i sprovodjenja sistema - Naučite dete da se samo uspava user posted image
Tako da nemoj misliti da imaš usamljenog monstruma

Što se muževa tiče, ja mog ne hvalim i nemam ni nameru pošto presvlačenje pelena,hranjenje,šetnju,noćno ustajanje itd. ne smatram vrhunskim dostignućem već roditeljskim dužnostima koje se dele kod nas od prvog dana na ravne časti. Hvaliću ga kad me iznenadi i izvede na neko lepo mesto,uplati neki zanimljiv vikend i slično. Za sve oko deteta smo jednako odgovorni i ne vidim razlog za hvalu.

Nego aj virnite u temu Ishrana 1-2 godine, baš me zanima šta mislite o večernjem mleku? Kad da ga ukidamo?

clock-img

31.10.2013, 12:08

clock-img

Rosita

pencil-img

7285

IZVORNA PORUKA: Misha i Ljisha

ona uspavljivala na sisi pa joj je smetalo to sto ne podrigne pa se budi. Prosto to je moje iskustvo. I retko vidim ovde da se deca bude nocu, a kod nas malo malo pa noc ne prespavamo. I sve bebe ovde ne sisaju nocu. Kazem sve mi cudno kao da ja imam monster baby

Draga zeno, mozda mame koje imaju takva iskustva ne pisu. Ja sam stekla utisak da je tvoje dete jako dobro, napredno, svasta zna, ti si posvecena i dobra mama i samo tako nastavi. Moje se dete budi nocu, sisa, sto puta sam to rekla. On je takav kakav je meni savrsen. A u apsolutno savrsenu decu ne verujem, svako ima neku svoju slabiju tacku, kao i odrasli.

Očiju tvojih da nije
Ne bi bilo neba
U malom našem stanu

clock-img

31.10.2013, 12:10

clock-img

Torbica

pencil-img

8283

Ljisho, sto se mm tice, ja uvek kukam kako je pedantan, on bi da je sve pod konac u kuci a ja nisam takav lik. user posted image Ali je sto se dece tice stvarno ok, nekad me iznervira sto ga mala izvede iz takta brzo....pa kad povisi ton, hocu da ga udavim. A ona je lisica, tesko nama user posted image Bori se za sebe, nekad lepo, nekad manje lepo, ali dobro, ja sam velika pristalica one Pozitivne discipline i jedna divna psihologica me savetuje, a mm tako-tako, s tim da smatra da ponekad treba klasicno.... Naravno, sve se dogovaramo, uvek gledam da predupredim, i kazem, cekaj, cekaj, pstttt, skrecem paznju i izigravam ludilo user posted image . Sreca pa nije cesto, ma nekad nam nije dan. Ali zato, ja uredno odskitam, eno i na taj kurs sminkanja, on komotno njih troje nahrani/okupa/stavi na spavanje. Ja stvarno ne mogu da se zalim, a nisam takva da izmisljam. Ko me poznaje, jasno mu je, kod mene je realno, stvarno se trudim da budem "na zemlji" sto se toga tice.... Odoh sad da doruckujem. I stvarno ste nemoguce, zalite se na to da uspavljujete decu - pa uspavljujte ih onda... Ko nece da ih uspavljuje, nauci ih da sami zaspu. Naravno da su i moji u startu znali zaplakati, ali to bukvalno traje 15 sekundi, dok izadjem iz sobe, tajac. I tako.... Kako radimo, tako nam je, nema tu mnogo mudrosti...

Možda je na ovom svetu neistine, nepravde i mržnje više, ali su istina, pravda i ljubav moćnije.
Patrijarh Pavle

clock-img

31.10.2013, 12:17

clock-img

Olga75

pencil-img

20593

ej bre , moja ima pet godina pa ja uvece legnem pored nje dok ne zaspi
to tako ide pa ide , neko dete ode i samo legne i zaspi a neko se kmezi dok ne zaspi
a sto se tice briznosti , evo ja sam stalno u panici , da li ce da se razboli , sto je piskila malo , puno , sto kaki nakad tri puta na dan nekad ni jednom , sto je doticna kaka sad tvrda i brabonjava sto je meksa , sto slini , sto kunja , sto je deca guraju , sto ona gura drugu decu , sto svasta
a matori , opusteno , ooo pa piskila je jer joj se piski , kakila je il nije mos mislit , deca je guraju , nek se brani , gurnulua je drugo dete pa sta
i sto sam ja uopste na forumu kad imam dete od preko pet godina ?
nemam pojma , valjda sto ga volim user posted image
i sad peeec Olga , ima tema o svemu user posted image

clock-img

31.10.2013, 12:17

clock-img

bea83

pencil-img

5169

Ja opet da kažem, meni je samouspavljivanje spasilo psihu i kičmu user posted image  Sa detetom koje se budi bezbroj puta noću ljuljanje je predstavljalo pravi horor. On se i dalje budi, manje ili više, ali ne zahteva moju intervenciju osim kad se baš razbudi pa traži da se igramo, ali tad se pravim "mrtva"

clock-img

31.10.2013, 12:19

clock-img

Ana RR

pencil-img

34380

IZVORNA PORUKA: bea83

ali tad se pravim "mrtva"

user posted image user posted image

Twenty years from now you will be more disappointed by the things you didn't do than by the ones you did. So throw off the bowlines, Sail away from the safe harbor. Catch the trade winds in your sails. Explore. Dream.

Jer smo tako u mogućnosti!

clock-img

31.10.2013, 12:28

clock-img

Rosita

pencil-img

7285

IZVORNA PORUKA: Misha i Ljisha

Ja sam covek od knjigeuser posted image , ja volim kad je sve po knjizi iskreno da vam kazem i volim sve da procitam, ne kazem da nuzno mora biti kako pise u knjizi ali bih volela da jeste. Ipak su knjige pisali strucnjacim jesmo mi majke i radimo po instinktu ali ocito sve mame biraju iz knjiga ono sto im se svidja, pa zasto onda sve pazimo sta dajemo deci i kojim redosledom ili zasto sterilisem i slicno. Znaci jedno nam odgovara a drugo ne.

Nije ista kategorija ponasanja redosled uvodjenja namirnica npr. i norme koliko bi dete TREBALO da jede, spava... Sta znaci TREBALO? Ok, naravno da se do tih podataka doslo istrazivanjem , proverom i slicno, ali toliko bi trebalo da jede i spava prosecno dete a ne konkretno dete. Recimo, ne znam sto sam se uhvatila jela i spavanja. Pisem na brzinu, pa mi mozak nije bas najvitalniji. Moje dete spava na stomaku od 2.5 meseca. Ove pameti stavljala bih ga i pre. Tako mu je odgovaralo jadnicuku, koliko se samo patio sa grcevima. A po knjigama nikako ne bi trebao. Znas sta mi je rekla jedna poznata pedijatrica- svoju decu i unuke je tako odgajila, spavali su na stomaku.

Očiju tvojih da nije
Ne bi bilo neba
U malom našem stanu

clock-img

31.10.2013, 12:40

clock-img

adulence

pencil-img

7314

Niko nije rekao da je to dostignuce ne znam ni ja koje ali za pohvalubjeste jer mm jradi dva posla i po ceo dan je odsutan ali i kad je tu nista mu nije tesko iako bi trebao da odmori itd...a inace jako mi je zao sto nemas razloga da ga hvalis...bice valjda prilike,od srca ti zelim...jao torbice takav je i mm samo bi nesto sredjivao devica u hproskopu

IZVORNA PORUKA: bea83

MiLJ, ko se ne budi noću???Da se upoznamo - moj monstrum ima 20 meseci i od 4tog meseca se budi noću, sa različitim intezitetima, sad u proseku 2-3 puta kad je redovno stanje i bar 7,8 puta kad : mu je zapušen nos, kad se prejeo, kad je malo jeo, kad mu je hladno, kad mu je vruće, kad je mnogo skakao pred spavanje, kad prducka, kad je mesec pun,kad je mesec prazan...user posted image  Inače se uspavljuje sam od 8mog meseca i sprovodjenja sistema - Naučite dete da se samo uspava user posted image
Tako da nemoj misliti da imaš usamljenog monstruma

Što se muževa tiče, ja mog ne hvalim i nemam ni nameru pošto presvlačenje pelena,hranjenje,šetnju,noćno ustajanje itd. ne smatram vrhunskim dostignućem već roditeljskim dužnostima koje se dele kod nas od prvog dana na ravne časti. Hvaliću ga kad me iznenadi i izvede na neko lepo mesto,uplati neki zanimljiv vikend i slično. Za sve oko deteta smo jednako odgovorni i ne vidim razlog za hvalu.

Nego aj virnite u temu Ishrana 1-2 godine, baš me zanima šta mislite o večernjem mleku? Kad da ga ukidamo?

clock-img

31.10.2013, 12:47

clock-img

bea83

pencil-img

5169

Joj adulence ti shvatila lično user posted image  Nisam zaista mislila ni na tebe ni na tvog mm-a, retko ovde i zavirim, više sam mislila na celu ideju oko toga da kad muškarac menja pelene čini nešto brilijantno i očekuje zahvalnicu na tu temu. Po meni se to podrazumeva, moj radi jedan posao ali 10-12 sati pa opet ne očekujem od njega ništa manje
A što se hvaljenja tiče, nisam taj tip i nisam tako naučena, hvalim i to umereno samo nešto što je zaista fenomenalno i van svih proseka

clock-img

31.10.2013, 12:56

clock-img

Misha i Ljisha

pencil-img

11896

IZVORNA PORUKA: Rosita

Draga zeno, mozda mame koje imaju takva iskustva ne pisu. Ja sam stekla utisak da je tvoje dete jako dobro, napredno, svasta zna, ti si posvecena i dobra mama i samo tako nastavi. Moje se dete budi nocu, sisa, sto puta sam to rekla. On je takav kakav je meni savrsen. A u apsolutno savrsenu decu ne verujem, svako ima neku svoju slabiju tacku, kao i odrasli.

hvala Rosita. Ja shvatim kako mi je dobro dete kad je negde odvedem da se druzi sa drugim bebamauser posted image inace ne mislim bas tako jos pogotovo kad procitam kako su ovde klinci super. Mislim bas na uspavljivanje konkretno. Da se razumemo ja x puta kazem ja svoja g*vna jako dobro jedem i ja sam kriva sto nunam sad Dunju jer sam je nunala do iznemoglosti dva meseca kako bih joj olaksala taj period. Ne mogu da je ucim samouspavljivanju zbog nesuglasice sa mm. Ali je sad eto ne nunam puno, pre neki dan je nisam ni nunala, vec smo bile napolju i ona se bas primirila i videla sam da ce uskoro zaspati, uzela sam je i stavila na krevet i dala joj flasicu sa kompotom (kuvala sam joj taj dan kompot od jabuke, kruske i dunje) i ona je uzela bukvalno pet gutljaja i zaspala. A opet znam da uspavljivanje sa flasicom nije dobro. Ja se stalno preispitujem kakva sam majka. Iskreno zao mi je nekad sto prepodne bude sama iako ja znam da treba i sama da se igra, dok ja njoj skuvam poradim nesto tamo vamo mora da bude sama. Ako cu opet skuvati nesto za nas ako przim nesto na sporetu gledam da ona ne bude u blizini a nije uvek raspolozena da se sama igra pa imam muke zive s njom. Ona je dobrica moja, ali kazem ja to shvatim tek tako kad odem kod par prijateljica. Svasta zna, sposobna je, ne place (osim kad se uspavljuje ponekad) i nocu kad se budi ne place, ne place pred nepoznatima, druzeljubiva je, nasmejana, krezubavauser posted image ali je prilicno zahtevna. Bas je zahtevna. Ja sa njom toliko radim jer ona zeli mene pored sebe toliko. Da ona hoce da se igra sama cesce pustila bih ja nju (iako bi me grizla savestuser posted image ), ali je ona bas jako jako zahtevna. I sa njom izgleda nema cile mile. nije njoj dosadno, kad je nesto naucim ona je bas u stanju da "usavrsava" vestinu dugo. Na primer naucila sam je da okrece neku kocku kaziprstom (neka igracka slaze se jedno na drugo i okrecu se neki delovi) i kad je ona to naucila vidim vrti pa vrti. Kaze mi mm "ne treba nju pustati u vrtic zaglupice se"user posted image . Intelektualno je super ali fizicki ne radi nista posebno osim sto je dobra sa prsticima (hvata male delice palcem i kaziprstom ali ne moze jos sama da se hrani na taj nacin klizi joj hrana).

Izgleda da ce joj nici i druga jedinica, tokom uzine je zaplakala bar pet puta kad je zagrizla kasikicu (inace pripremila sam 4 kasikice u slucaju da nece da jede sa jednom da je hranim drugom da ona pokusava trecom i td). Eno je opet spava u vreme kad ne bi trebalo. Ja volim rutinu i da se postuje satnica, takva sam oduvek, nigde nisam kasnila, i sad i sa njom kad idemo svi me prijatelji pitaju kako to da stizem na vreme jer sa decom se obicno kasni. A ja sve pripremam od ranog jutra ponekad da budemo ko zapete puske i samo guzaru presvucem i krecemo.

clock-img

31.10.2013, 13:03

clock-img

adulence

pencil-img

7314

Joj ljisho za mi je ato ai stekla takav utisak...jer to sto mi je sa ivom uspavljivanje lako ne znaci da nije zahtevna ...huuuhh koliko puta nisam stigla da skuvam rucak,ali briga me...
Bea vrlo sam licno shvatila jer je bilo upuceno mom prethodnom postu...i uvek me hejtujes iz nekog razloga,no nema ni veze...

clock-img

31.10.2013, 13:09

clock-img

bea83

pencil-img

5169

Zaista mi je žao što si stekla takav utisakuser posted image  Pojma nemam na šta misliš, al ajde da više ne idemo off, nadam se da je u pitanju neki nesporazum