cookie-img

Stranica koristi kolačiće

U cilju pružanja boljeg korisničkog iskustva, analize online upotrebe, sistema oglašavanja i funkcionalnosti. Nastavkom korišćenja smatra se da se slažete sa korišćenjem kolačića u navedene svrhe.

writing-img

RE: Ishrana bebe 6-9 meseci-III deo

clock-img

26.01.2013, 22:11

clock-img

Ana RR

pencil-img

34375

Evo i ovde imate neke ideje i savete KLIK

Ja sam se vodila knjigom dr. Komnenović, sve je lepo objašnjeno.

Twenty years from now you will be more disappointed by the things you didn't do than by the ones you did. So throw off the bowlines, Sail away from the safe harbor. Catch the trade winds in your sails. Explore. Dream.

Jer smo tako u mogućnosti!

clock-img

26.01.2013, 22:47

clock-img

Odri Hepbern

pencil-img

1626

A pretpostavljam da si uzela onaj rizolino koji se pravi sa vodom, tj vec ima u sebi mleko?

clock-img

26.01.2013, 23:11

clock-img

Sanchy

pencil-img

4393

Nisam,nego onaj sto se pravi sa mlekom..,,,danas sam mu napavila pire od karfiola i malo brokolija,sipala te pirincane pahuljice,kasicicu maslinovog ulja i malo vise od polovine zumanca .pojeo je oko 250gr user posted image sto je bas dosta po meni

clock-img

26.01.2013, 23:13

clock-img

Odri Hepbern

pencil-img

1626

A kako sa mlekom kada pise da se pravi sa prokuvanim mlekom? Stavljas topli ad, ali ga naravno ne kuvas?

clock-img

26.01.2013, 23:32

clock-img

Sanchy

pencil-img

4393

Da,toplo ad mlekouser posted image

clock-img

30.01.2013, 23:20

clock-img

Sanchy

pencil-img

4393

Posto se mom M.ne dopada jogurt,juce sam mu dala par kasicica cistog jogurta ,danas sam smuckala jogurt sa karfiolom i sargarepom takodje mu je bilo bljak...sta cu sutrauser posted image Da li da mu smuckam jogurt i kasicu od jabuke na primer pa da bude kao vocni jogurt pa da mu to dam za uzinuuser posted image

clock-img

31.01.2013, 11:07

clock-img

Torbica

pencil-img

8283

Jogurt po meni ide sa palentom nekako. I kao vocni ali sa bananom, tako lepo prihvate. U slana jela sam stavljala pavlaku, jogurt nisam, osim u musake, ali to vec za dete preko godine dana. Malo kasnije, kad krene gibanica i pite, (kad se uvede i belance sa godinu dana) tad sam im umakala u jogurt i tako su jeli. Za manje dete je fino kiselo mleko, vise ga vole nego jogurt.
Inace, prvo dvoje su mi skolski primer - sve prihvatili po redu i nikad problema nisam imala. Znalo je da se desi, retko, da mrljave i ne pojedu punu porciju, ali opet, nismo ni mi uvek jednako gladni, uglavnom, nisam dozvoljavala da fantaziraju. Ok, neces - ne moras, do sledeceg obroka samo voce moze, i to je zlatno pravilo u nasoj kuci. Sad vec imaju i zelje, naravno, dogovaramo se, ali i dalje postuju kucni red. A ovaj najmanji, zasad je tu negde na pola ili 2/3 voca i povrca, nijedan podoj od 5 jos nije zamenio. Dosad je najvise pojeo celu bananu, jednom. user posted image Jednostavno, kad pocne da kuka i negoduje, ponudim siku i dosisa. Al kad krene da kuka, brzo se rasplace. Nijedno dete nisam hranila na silu, pa necu ni ovo. Pedijatar nam rece da krenemo i drugi nemlecni obrok bez obzira sto nismo zamenili prvi, i da batalim zitarice i dajem voce i povrce. Doduse tako sam i sa prvo dvoje. Uvela sam i malome zitarice, pojede kolicinski kao voce i povrce, no, dr kaze da je korisnije voce i povrce pa kad zameni onda, i da uvedem meso ovih dana. No bebac mi je sa 6ipo meseci bio 9400gr, tako da sam opustena ali priznajem i malo u cudu. No, ne forsiram pa videcemo. Nisam za moranje i navaljivanje, samo se napravi kontra... Pa videcemo. user posted image

Možda je na ovom svetu neistine, nepravde i mržnje više, ali su istina, pravda i ljubav moćnije.
Patrijarh Pavle

clock-img

31.01.2013, 12:06

clock-img

Sanchy

pencil-img

4393

Ja kad uvodim novu namirnicu uvek spremim dva obroka,jedan koji znam da voli i drugi sa novom namirnicom i naravno da ga ne teram da jede ako se mrsti i negoduje,ne znam kako je iz mog posta ispalo da ga teram da jedeuser posted image svasta....

clock-img

31.01.2013, 13:26

clock-img

Torbica

pencil-img

8283

user posted image jao Sanchy, ma ja podelih svoje iskustvo, nisam ni pomislila a kamoli rekla da ti teras dete da jede....Nego da ja tad prekidam hranjenje kad se rasplace i da mi je to novo skroz jer mi to prvo dvoje nisu radili! Hihihi, nasmeja me! ni pomislila nisam user posted image

Možda je na ovom svetu neistine, nepravde i mržnje više, ali su istina, pravda i ljubav moćnije.
Patrijarh Pavle

clock-img

31.01.2013, 18:39

clock-img

Sanchy

pencil-img

4393

Tako je ispalouser posted image ,u svakom slucaju,mene su terali da jedem meso koje ja nisam volela od starta ,ni dan danas ne jedem nista osim pileceg filea,tako da mi ne pada napamet da ga teram da jede sto ne voli,hoces hoces neces ne moras,spremicemo nesto drugo,,,za sada nije ljubitelj samo jogurta ,danas sam mu dala sa sargarepom,ma kakvi,jagnjetinu sa povrcem je slistio ali jogurt i sargarepu jok,stisne usta i nema sanse...sledeci put cu sa bananom da probam,,ili da mm kupi neki vocni jogurt ali oni sadrze i secere jel?Ne pijem ih pa ne znam..razmisljamn sta sutra da mu uvedem

< Poruku je uredio Sanchy -- 31.1.2013 18:41:34 >

clock-img

31.01.2013, 20:28

clock-img

Torbica

pencil-img

8283

user posted image Vidi, ako mu se ne svidja, pusti ga da zaboravi i probaj kiselo mleko, to mozda bolje prodje. Ne moras ti po svaku cenu jogurt sad. Pa mozda ako prihvati kiselo mleko, posle njega prodje i jogurt. Vocne jogurte nisam davala nikad pre prvog rodjendana, bas zbog secera i to kao rezervna varijanta uzine. Jedino iz domace radinosti banana i jogurt i to izblendam i dodam malo jogurta, probam, da dominira ukus banane, to mi je prolazilo za bebce. Pozz

Patrijarh Pavle

clock-img

01.02.2013, 18:20

clock-img

Odri Hepbern

pencil-img

1626

Sta mislite da li mogu da u sargarepicu dodam malo pirincanih pahuljica? Juce i danas sam mu dala sa krompirom ( to je bilo prvi put ) i brljavio je, mada je danas pojeo malo vise nego juce. Izmixala sam sa ad. Mozda bi prihvatio bolje ako mu ubacim ono sto provereno voli, a to su ove pahuljice.

clock-img

01.02.2013, 18:30

clock-img

Torbica

pencil-img

8283

Odri, mozes da probas, vidim da vecina mama stavlja te pahuljice u sva jela. Ja priznajem da nisam, prvo dvoje dece su mi sve prihvatili od starta, po redu... pa se nisam dovijala. Probaj ne mozes mu naskoditi. Svakako jos malo pa ce meso dati posebnu notu tom povrcu, i zumance naravno, kad uvedete. Pozz

Patrijarh Pavle

clock-img

01.02.2013, 18:47

clock-img

Olga75

pencil-img

20593

Torbice , moram da ti kazem da si ti jedna toliko pozitivna zena da ti ja skidam kapu user posted image
a sad Odri , na samom pocetku hranjenja deteta cvrstom hranom ja sam nekako vise pazila na moguce reakcije i na to da li joj se svidja i davala sam joj ciste namirnice i onda sam ih mesala sa onim sto voli
ali moram da priznam , pirincane i ostale pahuljice nekako nisam uzimala za ozbiljno , nekako meni to nije " hrana " ( jeste , ok ali ja sma zena prosta i to mi nije dorucak il stagod) tako da sam npr dala prvo sargarepu tri dana , pa jabuku tri dana pa onda zajedno to pa onda krompir tri dana pa dodala sargarepu pa jabuku ( to je bljak , bolje nemojte ) , pa onda ne znam ali mislim da je bilo nesto neocekivano tipa blitve ili brokolija - to je bilo po savetu pedijatrice ali zver je onda bila vec dooobrih punih sedam meseci

Marija je moj najveci uspeh

JER SMO TAKO U MOGUCNOSTI !

clock-img

01.02.2013, 21:21

clock-img

Torbica

pencil-img

8283

Olga, user posted image user posted image , hvala ti, srce si! Divan muz i ovi andjelcici i svaki umor se zaboravi...
Te zitarice (rizolino, Nestle riza, riza i kukuruz, 7 corn) su nam bile uglavnom vecera, pa kupanje pa podoj. Tako sam ih nekako upamtila, bas nigde ih nisam stavljala.. Dorucak nam je nekako bio vezan za pavlaku, sir, kiselo mleko, jaja... Nekako mi je bilo draze da bude raznovrsnija hrana, tj da ne dajem dva puta u danu zitarice bez obzira sto su neke vocne, neke nisu... Pedijatar nam je savetovao da voce treba da je samostalna uzina, pa nisam mesala ni to, jedino ponekad sa jogurtom, retko.

Patrijarh Pavle

clock-img

02.02.2013, 22:56

clock-img

Odri Hepbern

pencil-img

1626

Danas je sargarepa lepo prosla, pomesala sam je sa malo pirincanih. Sutra pravim tikvicu, bas me zanima da li ce je hteti.

clock-img

07.02.2013, 20:53

clock-img

Odri Hepbern

pencil-img

1626

Kada mogu da mu dam malo milerama? Mislila sam da mu dam sa palentom, a mogu i da ga umuljam sa krompirom.

clock-img

08.02.2013, 11:13

clock-img

Torbica

pencil-img

8283

Evo i nas! Konacno smo poceli da jedemo kako treba, u cugu slistimo teglicu i vocne i povrcne kasice, no koliko se secam trebalo bi sa 7 meseci da mu bude 180gr obrok, tako da jos malo pa te podoje izbacujemo, vocni cu od sutra dati bez dosisavanja, ionako je danas malko dosisao, kontam da je to to. Da sam napravila vise pojeo bi i to. Milina, tako mi je bilo od starta sa ovo dvoje vecih.
Odri, ja sam pavlaku i te stvari dala negde oko 9 meseci, to mi je bila zamena za onaj treci podoj, dorucak oko 9-10, i tad smo ostali na dva podoja do kraja dojenja. Pozz

Patrijarh Pavle

clock-img

08.02.2013, 11:14

clock-img

Torbica

pencil-img

8283

Ako si uvela gluten, daj mu sa hlebom, ako nisi, sa palentom je deca uglavnom vole. Sa krompirom nisam davala.

Patrijarh Pavle

clock-img

08.02.2013, 13:33

clock-img

Odri Hepbern

pencil-img

1626

Nisam mu jos uvela gluten, to cu kasnije. Mi za sada imamo 2 nemlecna obroka ( oko 13-14h i 19-20h ) a ostalo sisa. Voce nisam jos dala, to cu za dan-dva.

clock-img

08.02.2013, 16:37

clock-img

Odri Hepbern

pencil-img

1626

Danas sam mu prvi put stavila kafenu kasicicu maslinovog ulja u sargarepu i krompir, i bas je lepo jeo. Do sad bas i nije bio odusevljen kombinacijama koje su sadrzale krompir. Ja sam prezadovoljna.
Posto cu mu sutra prvi put dati jabuku, da li da mu malo dam ujutru posle sisanja a za rucak da ostane povrce?
Kada beba treba da ima 3 nemlecna obroka?

clock-img

08.02.2013, 22:11

clock-img

Torbica

pencil-img

8283

Odri, to sve zavisi kad si krenula sa uvodjenjem. Nije isto kod nas koje smo krenule sa 6 meseci i kod mama koje su krenule sa 4, neke sa 5.
Uglavnom, ja po staroj skoli, nakon voca i povrca sa mesom/zumancem i zitarica znam da beba treba da ima dva nemlecna obroka (vocni, povrce sa mesom/zumancem) jednu mlecnu kasu iliti zitarice i tri podoja, ranojutarnji, dorucak i pred spavanje. A onda taj dorucak poslednji zameni pavlaka, sir, kiselo mleko, sa palentom, hlebom ili vec. Uglavnom, tu skolu sam sa prvo dvoje jako lepo prosla i drzim se toga. Kazem ti, meni su sa nekih 9 meseci imali 3 nemlecna obroka, jednu mlecnu kasu i dva podoja. Pozz

Patrijarh Pavle

clock-img

12.02.2013, 12:08

clock-img

pudingić

pencil-img

8

Cao svima! Izvinjavam se unapred ako ste vec pisale o tome...zanima me kada mogu bebi da dodam u kasicu rendani parmezan? Cula sam da je jako dobar, hranljiv i da se preporucuje za bebe. E sad, niti znam koji niti kada smem da joj dam. Hvala

clock-img

12.02.2013, 13:43

clock-img

Torbica

pencil-img

8283

Iskreno, prvi put cujem za to. Ja sam sa 9 meseci davala deci mladi sir, pa sve mislim da kad bih uvodila, ne bih pre tog doba. Samo, ne znam u kojoj formi, mozda u pavlaku ili kiselo mleko pa izblendati. Mada mozda beba prihvati i onako, u mrvicama. Ovo je moje misljenje, nemam iskustvo sa parmezanom kod beba.

Patrijarh Pavle

clock-img

12.02.2013, 14:00

clock-img

Sanchy

pencil-img

4393

Slazem se sa Torbicom,,parmezan itd tek posle godunu dana ,od sedmog meseca jogurt,kiselo mleko ,pavlaka,mladi sir i to je to