cookie-img

Stranica koristi kolačiće

U cilju pružanja boljeg korisničkog iskustva, analize online upotrebe, sistema oglašavanja i funkcionalnosti. Nastavkom korišćenja smatra se da se slažete sa korišćenjem kolačića u navedene svrhe.

Ftalati iz plastične ambalaže povezani sa prevremenim porođajima

Ftalati identifikovani i praćeni u urinu trudnica su uobičajeni aditivi plastične ambalaže za čuvanje hrane i pakovanje kozmetičkih proizvoda u SAD, ali i Evropi.

Ftalati povezani sa prevremenim porođajima

Na Instagram stranici Farmaceutske komore Srbije stoji da su u februaru 2024. objavljeni rezultati velike studije, sprovedene u SAD na oko 5.000 trudnica. U različitim vremenskim intervalima praćeni su pojedini ftalati u urinu trudnica i ishodi trudnoće.


Zaključak je da izloženost trudnica određenim ftalatima povećava rizik od prevremenog porođaja. Ftalati identifikovani i praćeni u urinu trudnica su uobičajeni aditivi plastične ambalaže za čuvanje hrane i pakovanje kozmetičkih proizvoda u SAD, ali i Evropi.


Dok više podataka ne bude dostupno, kao meru opreza, trudnicama savetuju da upotrebu plastične ambalaže svedu na minimum: da ne piju pića iz plastičnih flaša, ne pakuju niti podgrevaju hranu u plastičnim kutijama, već da radije biraju staklene posude kad god je to moguće.

 

 

Izvor: Instagram stranica Farmaceutske komore Srbije

news-img

Šta da očekujem na testu kod logopeda

Kada logoped završi procenu, trebalo bi da dobijete pismenu potvrdu o spremnosti deteta za polazak u školu. Ukoliko dete ne ispunjava uslove ili se uoče odstupanja, neohodno je započeti sa logopedskim tretmanom.

favorite-img

Oglasna poruka

Poslednji tekstovi

article-img

Poslednje teme sa foruma

message-img