|      
Želiš da odustaneš od takmičenja?
Pre nego što potvrdiš svoju odluku, upoznaj se sa detaljima.
Ukoliko potvrdiš odustajanje, na tvoj računar ćemo automatski ubaciti cookie, koji će nam omogućiti da te tokom takmičenja (26.04 -30.04.2021) prilikom dolaska na portal prepoznamo i omogućimo ti neometano korišćenje portala, bez prikazivanja ikona Ringerajinog sponzora, odnosno kontrole uz desni rub ekrana.

Istovremeno, oduzećemo ti sve prikupljene bodove, čime se na žalost gubi pravo za osvajanje nagrade.

Da li još uvek želiš da odustaneš od takmičenja?
Ringeraja.rs koristi "kolačiće" u cilju pružanja boljeg korisničkog iskustva, praćenja posećenosti i prikaza oglasa. Postavke prihvatanja kolačića podesite u vašem internet pretraživaču.
Nastavkom korišćenja smatra se da se slažete sa korišćenjem kolačića u navedene svrhe. Za nastavak kliknite "U redu".   Saznajte više.
Korisnici na ovoj temi: niko
  Odštampaj
Stranica: [1] 2 3 4 5   Sledeća stranica >   >>
Korisnik
Poruka << Starija tema   Novija tema >>
   Nepravilan hod, ravna stopala,krive noge ..
21.4.2009 0:11:55   
Anoniman
Kako vaše dete raste, tako ćete možda primetiti da se rast ne odvija u potpunosti kako bi trebalo. Kod male dece možete da uočite ravna stopala, hodanje na prstima, uvrnuta stopala, iskrivljene noge. Neka od ovih stanja se sama od sebe isprave tokom rasta deteta. Druga, ipak, potraju i postanu ozbiljnija.
- Ravna stopala
- Uvrnuta stopala
- Okserice
- Ikserice
Detaljnije o ovome: KLIK


< Poruku je uredio Nada RR -- 30.5.2012 23:19:26 >
  Direktna veza do poruke: 1
   RE: Nepravilan hod
21.4.2009 15:46:32   
Lu
Čitam ali ne pronalazim on što sam primijetila kod svog Roka,naime on kao da zabacuje desnu nogu malo prema unutra i dok hoda jako lupka s njom ... ustvari sa obadvijeuser posted image
Pedijatrica kao ništa ne primjećuje i kaže da ortoped može nešto utvrditi tek sa tri godine.

(odgovor članu Anoniman)
Direktna veza do poruke: 2
   RE: Nepravilan hod
21.4.2009 15:51:50   
Anoniman
Mi smo kod ortopeda do sada išli dva puta.
Prvi put na UZ kukova sa njegovih 29 dana.
Drugi put kada je prohodao - tada je imao X noge, dr je rekao da je to normalno, da malo zabacuje jednu nogu, ali je jako diskretno, nije za ortopedske cipele, i da dođemo sa 30 i kusur meseci. E sada, pitala sam ga, kada smo bili da čupa Luki pišu (pošto mu je to on radio... nebitno sada to), pa sam usput pitala i za kontrolu zbog nogu, on je rekao "Ma sa 4 god, ne treba ranije!"
Savetujem da odeš kod ortopeda da pogleda, jer, moj brat je zabacivao jednu nogu, niko to nije video, ni moji mama i tata, samo moja baka, i jedva ih je ubedila da odvedu brata kod dr, i dobio je ortopedske cipele i sve se brzo sredilo.

(odgovor članu Lu)
  Direktna veza do poruke: 3
   RE: Nepravilan hod
21.4.2009 15:55:13   
Lu
Ma znaš kako se meni čini kao da nema osjećaja kad hoda...npr hoda bos po pločicama i baš se čuje koliko lupi stopalima meni je to baš čudo a i zabrinuta samuser posted image
U cipelicama se ne primjećuje...

(odgovor članu Anoniman)
Direktna veza do poruke: 4
   RE: Nepravilan hod
21.4.2009 15:57:00   
Anoniman
Moj i dalje hoda na vrhovima prstiju, tako i trči, spusti se tek kada ga opomenem.
Idi kod lekara, pa da ne brineš.

(odgovor članu Lu)
  Direktna veza do poruke: 5
   [Obrisana poruka]
21.4.2009 15:58:38   
Brisani korisnik
[Sadržaj poruke je obrisan]

(odgovor članu Anoniman)
  Direktna veza do poruke: 6
   RE: Nepravilan hod
21.4.2009 16:03:26   
Lu
Nosi i moj gagi a možda nije do stopala...ne znam opet kad budem išla pedijatrici pokazaću joj kako hoda pa da mi da uputnicu ortopedu ali ona kaže da njoj izgleda normalno ali meni neuser posted image

(odgovor članu Brisani korisnik)
Direktna veza do poruke: 7
   [Obrisana poruka]
21.4.2009 16:04:10   
Brisani korisnik
[Sadržaj poruke je obrisan]

(odgovor članu Lu)
  Direktna veza do poruke: 8
   RE: Nepravilan hod
21.4.2009 16:06:54   
Lilly*
Gagi, za ravna stopala imaju vezbice, znas ono hodanje na prstima, petama, sa strane stopala, hvatanje loptice prstima i masaza stopala nakon kupanja, a opet mozda ipak da je odvedes kod ortopeda a ovo usput, ne moze skoditi, to ce verovatno i on preporuciti

(odgovor članu Brisani korisnik)
Direktna veza do poruke: 9
   [Obrisana poruka]
21.4.2009 16:08:20   
Brisani korisnik
[Sadržaj poruke je obrisan]

(odgovor članu Lilly*)
  Direktna veza do poruke: 10
   RE: Nepravilan hod
21.4.2009 16:09:48   
Lilly*
Pa ako se brines, odvedi je kod dr, a ove vezbice svakako  ne mogu skoditi user posted image

(odgovor članu Brisani korisnik)
Direktna veza do poruke: 11
   RE: Nepravilan hod
21.4.2009 16:12:30   
Lu
Od moje jetrve curica nosi ortopedski uložak za jednu nogicu,on je tako savršeno napravljen da može u svu obuću osim papuča i ne primjećuje se.

(odgovor članu Lilly*)
Direktna veza do poruke: 12
   RE: Nepravilan hod
13.1.2010 12:43:12   
SUPER MAMA
Korekcije pri razvoju stopala

Što je dete mlađe, korekcije su brže i uspešnije.

Problemi sa stopalima kod beba nisu tako retki, a vreme za njihovu korekciju je ograničeno. Zbog toga je izuzetno važno da se na vreme počne sa korektivnim vežbama, jer su one od presudnog značaja za dalji razvoj stopala.
Deformiteti stopala nisu retki, a mogu da se uoče odmah na rođenju. Dete u tom slučaju treba odmah da se uputi kod odgovarajućeg stručnjaka kako bi se odredila terapija. Korektivne vežbe spadaju u jedan od tretmana (kada su u pitanju, na primer, stopala okrenuta “na unutra” ili “na spolja”), a njihovo redovno sprovođenje već nakon nekoliko nedelja daje dobre rezultate. Svako odlaganje umanjuje uspešnost terapije i produžava vreme potrebno za korekciju ovih deformiteta. Ako dete prohoda sa “krivim” stopalima i tako formira nepravilnu šemu hoda, biće daleko teže da se to ispravi. Takođe, postoji i rizik da se kao posledica pojave deformiteti kolena, kukova, a kasnije i kičme.

Najčešći deformiteti
U njih spadaju tzv. “položajne deformacije” koje nastaju zbog položaja u materici i
“strukturalne”- koje nastaju zbog bolesti ploda.
Često mogu da se razlikuju i pregledom.

Položajni deformiteti se rukom dobro ispravljaju. Kod njih nisu oslabljeni mišići potkolenice (pa nema ni asimetrije potkolenica kod jednostranih deformacija) i takvo stopalo nije kraće u odnosu na zdravu stranu. Urođeno malformisano stopalo je po tipu najčešće grudvasto stopalo (pes equinovarus). To podrazumeva kompleksan deformitet sa najmanje četiri komponente: equnus (stopalo je oboreno naniže, kao konjsko), varus (stopalo je orijentisano tabanom unutra), excavatus (izdubljeno stopalo) i adductus (prednji deo stopala je iskrivljen ka unutra). Po učestalosti slede metarsus varus (kod koga je prednji deo stopala orijentisan ka unutra), a zatim retke defomacije kao urođeno ravno stopalo, poremećaj broja i građe prstiju i dr. Za dijagnostiku su ponekad potrebni i drugi dijagnostički pregledi kao što je radiografija, elektromiografija, a retko i magnetna rezonanca.

Uzroci deformiteta

Za prekid normalnog razvoja stopala se okrivljuju različiti faktori: nasledni, hemijska oštećenja, radijacija, virusi, kao i uticaj neposredne okoline (povećani pritisak zida materice - posebno kod prve trudnoće, pritisak ostalih plodova kod blizanačke višeplodne trudnoće…).

Dužina terapije

Lečenje je individualno, ali obično ne treba da traje duže od tri meseca. Ukoliko se za to vreme stopalo ne izleči, mora da se uradi hirurška intervencija.
Kod kuće, ili ne
Početak uvek mora da bude pod nadzorom stručnih lica, a dalje - uz odobrenje stručnjaka - lečenje može da se nastavi kod kuće, ali uz povremene kontrole.

Obuća

Obuća ima izvestan značaj u lečenju deformacija stopala, ali ne veliki. Prvu obuću treba kupiti kada se očekuje da dete počne da stoji, pa i da hoda, a to je u uzrastu od devet meseci. Postoji i posebna obuća za korekciju određenih deformiteta, ali to treba da proceni i prepiše lekar, a ne da roditelji sami odlučuju o tome. Obuća treba da bude taman. Treba da ima ugrađen anatomski uložak i čvrst lub. Bolja je duboka, sve do uzrasta od tri godine.
Stajanje i stopala
Prvo, deformitete stopala treba izlečiti mnogo pre nego što dete počne da stoji.
Drugo, dete može da stoji i sa deformisanim stopalima, pa ako već lečenje nije blagovremeno preduzeto, ne treba remetiti njegov normalni psihomotorni razvoj.
Treće, ne treba insistirati na tome, jer će mališan početi da stoji i hoda kada za to bude spreman, i bez učenja od strane roditelja. Dakle, ne treba ga forsirati.
Kasno ili ne
U tom uzrastu je uglavnom kasno za korektivne vežbe, pa je lečenje za većinu strukturalnih deformiteta operativno.

Spavanje na stomaku i stopala

Spavanje na stomaku dovodi do izbacivanja stopala, ali ovaj deformitet može lako da se koriguje vežbama. Sa druge strane, obzirom na dobitke koje dete ima - a to je bolje varenje, znatno smanjena mogućnost da udahne ispovraćan sadržaj, povoljan uticaj na oblikovanje glave, itd. - ne treba da izbegava (zbog stopala) spavanje u potrbušnom položaju.

O longetama

Longeta je “otvorena” vrsta gipsa koja služi za održavanje postignute korekcije. S obzirom na nežnu strukturu stopala deteta, gips ne treba da bude sredstvo korekcije, već sredstvo za održavanje stepena korekcije postignute vežbama.
Kada na operaciju?

Pristup zavisi od vrste deformiteta. Kod većine beba bi trebalo da se iskrivljenje koriguje neoperativno, do kraja trećeg meseca života. Ukoliko se u tome ne uspe, onda se pristupa hirurškoj korekciji. Operacije su u pricipu složene i treba da ih radi samo uvežbana ekipa. Bolje je što pre uraditi korekciju, dok su kosti stopala plastičnije (manje čvrste). Ukoliko se ranije dovedu u korektan položaj, bolje će se međusobno adaptirati, smanjiće se mogućnost recidiva (ponovno iskrivljenje), a i rezultat operacije je uspešniji. Sa druge strane - ako je mlađe, dete lakše podnosi operaciju, a i ne prekida se njegov normalan psihomotorni razvoj. Oporavak traje oko devet nedelja, pa i to treba uzeti u obzir prilikom planiranja operacije.


Ravna stopala kod beba


Ravna stopala kod malih beba

Razlog zašto veliki broj mališana od treće godine ima ravne tabane je masno jastuče koje se nalazi na tabanu (sa donje strane), na mestu gde će nakon njegovog povlačenja da se formira uzdužan svod stopala. Zbog ovoga ne treba brinuti jer je to vizuelni efekat spustenih stopala, osim ako roditelji nemaju ravne tabane. To znači da će ih i dete imati, jer se konstitucija nasleđuje, pa sa lečenjem treba započeti što ranije.
Daljnjim formiranjem stopala i povlačenjem jastučeta između treće i četvrte godine vidi se kakvo je stopalo zapravo. Stopalo može da bude spušteno i po uzdužnoj osovini i po poprečnoj, gde je spušten poprečni svod. Spuštanje svodova vrlo često je praćeno povlačenjem stopala prema unutra i ta pojava se zove pes piano valgi. Isto tako, postoji i hodanje na spoljašnjoj strani koje je znatno ređe, kada dete hoda na spoljašnjoj ivici stopala, što se zove pes talo varus. Vežbe koje se rade najmanje dve do tri godine posebno zahtevaju stopala koja idu na unutra i spuštena su. Osim vežbi, u zavisnosti od stepena deformacije, potrebno je izvršiti i pasivnu korekciju stopala ulošcima koji podižu unutrašnji rub stopala ili cipelama koje sadrže takve uloške, a imaju i Tomasovu petu.

Nepravilan položaj stopala

Mnogo veći i ozbiljniji problem je nepravilan položaj stopala. Ona mogu da idu na unutra, na spolja, da pete zauzimaju nepravilan položaj u odnosu na potkolenice, ili da stopala budu uvrnuta. Sve su ovo očigledni deformiteti koje će da uoči lekar još u porodilištu, ili na prvoj kontroli sa mesec dana. U zavisnosti od vrste i stepena deformiteta, uslediće lečenje korektivnim vežbama, gipsanim ili plastičnim longetama, ili u najtežim slučajevima - operacijom.

Preventivne vežbe

Ako beba na rođenju nije imala nikakav problem sa stopalima, ali ima predispozicije da kasnije ima ravne tabane zbog naslednog faktora, dobro je da sa njom radite vežbe. To su pre svega vežbe istezanja mišića i povećanja pokretljivosti u skočnim zglobovima u svim pravcima. To će omogućiti bebi pre svega sedenje sa opruženim nogama i pravim leđima, što je veoma važno za pravilan razvoj kičmenog stuba, odnosno formiranje fizioloških krivina. Istovremeno se stvaraju dobri uslovi za pravilan hod, jer dovoljno istegnuti mišići nogu i puna pokretljivost u skočnim zglobovima omogućavaju pravilan položaj stopala pri hodu.
Kada dete prohoda i formira ispravnu šemu hoda, neće doći do naknadnog spuštanja svodova, što inače može da bude posledica nepravilnog oslanjanja stopalima.
Ako je prisutan nasledni faktor, pa nakon treće godine, i nakon povlačenja masnog jastučeta - stopala i dalje ostanu ravna, njihovo lečenje će da bude uspešnije ukoliko je hod pravilan.

Dobar izbor obuće

Da bi se održao ispravan položaj stopala i sprečila naknadna pojava deformiteta, važno je da se povede računa o cipelama koje dete nosi, posebno u najranijem uzrastu.
Nikako nemojte detetu da obuvate cipele koje je nosilo neko drugo dete. Svako stopalo oblikuje cipelu na specifičan način, što može loše da utiče na stopala drugog deteta i da dovede do nepravilnosti u razvoju.
Mala deca, do navršene treće godine, moraju da nose duboke cipele do iznad skočnog zgloba, jer njihovi mišići još uvek nisu dovoljno razvijeni.
Previše mekana cipela takođe nije dobra za stopala, jer ne daje dovoljnu potporu stopalima i ne štiti od mogućeg povređivanja.
Neadekvatna obuća može da dovede do nepravilnog razvoja stopala, poremećaja statike skočnih zglobova, kolena i kukova - što će da se manifestuje kroz patkast hod, X noge, nespretnost, česta padanja, nepravilno trčanje, a u kasnijim godinama je moguća i pojava deformiteta kičme.

Hodanje na prstima

Hodanje na prstima je uobičajeno među malom decom koja uče da hodaju, posebno tokom njihove druge godine života. Obično ovo stanje nestane do kraja druge godine, iako se kod neke dece zadrži duže. Povremeno hodanje na prstima na mahove ne bi trebalo da vas zabrinjava. Ali, ortoped ili fizijatar bi trebalo da pregleda decu koja skoro uvek hodaju na prstima i tako nastave da hodaju i nakon druge godine. Uporno hodanje na prstima kod starije dece ili hodanje na prstima samo jedne noge ali ne i druge, može da upućuje na neka druga stanja, kao što su moždana paraliza ili drugi problemi sa dečijim nervnim sistemom. Kontinuirano hodanje na prstima kod inače zdrave dece, povremeno zahteva tretman, kao što je stavljanje stopala i gležnja u gips na nekih šest nedelja da bi se pomoglo mišićima lista noge da se istegnu.


Ulosci za korekciju stopala


Korekcije stopala pomocu ulozaka

Na osnovu analize dobijenih podataka, jasno je i lekaru koji vrši pregled, ali i samom pacijentu, kolika su odstupanja dobijenih nalaza od tzv. idealnog nalaza. Ukoliko su odstupanja značajna, savetuje se nošenje individualnih ortokinetičkih uložaka.
U kom uzrastu se savetuje nošenje uložaka?

Merenje statike i dinamike stopala se može uraditi tek kada deca napune tri godine. Naravno, i kod svih starijih osoba koje mogu da stoje i hodaju, samostalno ili uz pomoć držača. Što se efikasnosti tiče, kod manje dece je efekat uložaka na dalji razvoj stopala ubedljivo najveći, jer se dečje stopalo razvija do završetka rasta, a ulošci usmeravaju dalji razvoj i sprečavaju progresiju deformiteta (ako postoji), odnosno sprečavaju nastanak deformiteta. Kod starijih osoba, ulošci koriguju deformitet stopala (ukoliko je fleksibilnog tipa). Kod većih deformiteta mehanički poboljšavaju statiku i dinamiku stopala, sa pozitivnim efektom na sve proksimalne strukture (skočne zglobove, kolena, kukove, kičmeni stub, pa čak i poziciju zglobova donje vilice).

Gde može da se proveri da li je stopalo u redu ili ne?

Od pre dve godine, u Beogradu postoji centar („Foot Point Centar“) koji na najsavremeniji način vrši analizu statike i dinamike stopala, kao i projektovanje i izradu individualnih ortokinetičkih uložaka. Pacijenta prima lekar specijalista - orotoped, specijalizovan za dijagnostiku i lečenje povreda i oboljenja skočnog zgloba i stopala. On pribavlja osnovne podatke o drugim oboljenjima, kao o načinu života i navikama pacijenta. Sledi merenje visine i težine, kao i detaljan klinički pregled. Nakon toga, pacijent staje bosonog na specijalnu traku sa kompjuterskim senzorima na pritisak, pri čemu se njegova stopala snimaju u četiri plana i dobija kompletna analiza statike stopala. Zatim je na redu hod duž kompjuterske trake (spor, srednje brz i brz), čime se dobija dinamička analiza (može da se analizira svaka vrsta hoda pojedinačno, ali i prosečna vrednost sva tri tipa hoda. Potom se stopala skeniraju, tako se dobija fotografija stopala u stojećem stavu pod opterećenjem.

Koja je dalja procedura za pacijenta?

Na osnovu ovako dobijenih, veoma preciznih merenja, vrši se analiza statike i dinamike stopala. Porede se prednji i zadnji deo svakog stopala ponaosob, a potom levo sa desnim stopalom, kao i stopala pacijenta koji se ispituje sa idealnim stopalima za isti pol i uzrast. Pritom se dobijaju podaci o površini svakog dela stopala u kvadratnim centimetrima, obimu opterećenja svakog dela stopala u kilogramima, kao i odnos zadnjeg i prednjeg dela stopala u procentima, uzkompjuterske krive maksimalnog opterećenja stopala. Na kraju sledi kompjuterska dijagnoza statike i dinamike stopala, kao i analiza skeniranja oba stopala. Svi dobijeni podaci se štampaju, uključujući i fotografije pacijenta iz četiri ugla, i daju se pacijentu. On može da ih pokaže drugim lekarima, ukoliko želi dopunsko mišljenje (imaju validnost rendgen snimka, EKG-a, laboratorijskih analiza i sl.). Potom sledi izbor materijala od kojeg će biti napravljeni individualni ortokinetički ulošci. Ima sedam vrsta sunđerasto-penastog materijala različite gustine i elastičnosti, konzistencije, jer je potrebno da se materijal prilagodi individualnim potrebama pacijenta. Postoje posebni materijali za pacijente obolele od dijabetesa, reumatizma, za decu, odrasle osobe, rekreativne i aktivne sportiste... Zatim sledi izbor oblika uloška (postoji tri vrste: uložak za papuče, patike i cipele), kao i precizno određivanje dužine stopala korišćenjem fotografije stopala dobijene skeniranjem. Nakon toga se pravi projekat uloška, koji ima trojaku ulogu: da iskoriguje svodove stopala, stabilizuje poziciju pete, kao i da rastereti tačke na kojima stopalo trpi povišeni pritisak, a da istovremeno optereti delove stopala koji su manje ili nikako opterećeni. Projekat se pravi posebno za svako stopalo, jer je distribucija opterećenja na svakom stopalu različita.
Koliko dugo mogu da se koriste ulošci?
Ulošci su veoma lagani (oko osam grama), napravljeni od ekološki inertnog materijala. Mogu da se koriste tokom celog dana (savetuje se njihovo premeštanje iz jednih cipela u druge, odnosno u papuče), bez ograničenja. Međutim, njihova elastičnost se vremenom smanjuje, tako da je idealno vreme korišćenja jednog para uložaka oko 12 meseci (u zavisnosti od težine pacijenta i stepena opterećenja koje trpe ulošci). Ima pacijenata koji uloške nose i do dve godine, ali i onih koji moraju da menjaju uloške na šest meseci (to su uglavnom aktivni sportisti ili veoma gojazne osobe). Pacijentima se savetuje kontrolni pregled i nova merenja nakon šest meseci. Tada je, između ostalog, moguće uraditi poređenje novo-dobijenih vrednosti sa vrednostima na prethodnom pregledu, i utvrditi da li postoji i koliki je pomak (ukoliko ga ima) u odnosu na početnu poziciju (pre nošenja uložaka), ka idealnom stopalu. Kod dece koja rastu, ulošci se nose dok ih deca ne prerastu, a to zavisi od njihovog uzrasta, odnosno brzine rasta u periodu u kome se obavlja lečenje.

Da li je nošenje uložaka neprijatno?

Nije, mada je moguće da prvih dana pacijenti imaju čudan osećaj, jer se pri osloncu angažuju grupe mišića i delovi stopala koji su godinama bili zapostavljeni. Nakon četiri do pet dana, pacijenti se osećaju mnogo bolje, a većina tegoba koje su imali pre dobijanja uložaka (bolovi u stopalima, skočnim zglobovima, kolenima, kukovima, kičmi, a u vecini slucajeva i glavobolje) se u manjoj ili većoj meri povlače. Naravno, pod uslovom da je uzrok njihovog nastanka bila poremećena distribucija opterećenja stopala.




Izvinite ako sam maaalo, preterala sa izlaganjem ali htela sam to da podelim sa vama.
Inace Monika je rodzena sa PES METATARSIS ADUCT dijagnozom i to je bilo sok za mene u pocetku jer plasila sam se dalice moje dete jednog dana prohodati.
na svi srecu je prohodala sa 13,5 meseca ali pravili smo vezbe do 6 meseca u prvih tri meseca nosili i longrtice e jedino to mi je bilo najteze kada sam morala da ih stavljam na te male sicusne nogice a ona je plakalo do neba, srce mi se paralo.Ali hvala bogu sve je to zavrsilo, moja mala hoda.Bas smo danas bili na kontrolu i doktorka nam je dala joj jedan par antivarus cipelice da nosimo i to su bi trebalo zadnji jer se nogice skroz ispravile fali samo jos malo.

(odgovor članu Lu)
Direktna veza do poruke: 13
   RE: Nepravilan hod, ravna stopala
11.9.2010 21:52:47   
dunja RR
magde mila, možda ti pomogne ova temicauser posted image

< Poruku je uredio Lu RR -- 12.9.2010 13:13:03 >

(odgovor članu SUPER MAMA)
Direktna veza do poruke: 14
   RE: Nepravilan hod, ravna stopala
12.9.2010 13:18:34   
Lu
IZVORNA PORUKA: Anoniman

Neko je nedavno pitao DA ILI NE CIPELICE ZA PROHODAVANJE? I dalje tvrdim DA! Smatram da od momenta kada dete počne da dodiruje tlo (iz šetalice recimo), i kada počne da šeta uz prohodavanje, dete treba da ima cipleice za prohodavanje. Neka mišljenja u toj temi se kose sa mojim, videti o tome u temi
Cipelice za prohodavanje DA ili NE? KLIK

A ovde jedan članak o tome šta pokazuje statistika...

Mališani u Srbiji uglavnom imaju problem sa deformitetom stopala. Skoro 90 odsto predškolaca ima deformitete stopala koje je neophodno korigovati, pokazali su rezultati istraživanja.

Ovo su podaci koje saopštila prim. dr Svetlana Matijašević, fizijatar i reumatolog, nakon što je završila istraživanje u Domu zdravlja Savski venac. Tačnije, statistički je obradila rezultate sistematskih pregleda koji su rađeni 2007. i 2008. godine na teritoriji opštine Savski venac. Ovi pregledi su obuhvatili 1.092 dece predškolskog uzrasta i 841 dete u osnovnim školama na teritoriji opštine Savski venac. Na pregledu je ustanovljeno da deformitete stopala ima 83 odsto mališana predškolskog uzrasta, dok su među osnovcima ustanovljeni deformiteti stopala kod 320 učenika.
Deformitet stopala utiče na poremećaj pravilne statike tela, koji, ako se ne koriguje na vreme, već u osnovnoj školi može da izazove bolove u kičmi, nogama, nepravilno držanje i druge tegobe.
Kako da roditelji prepoznaju da li sasvim malo dete ima ravna, odnosno spuštena stopala, savetuje dr Predrag Mugoša, fizijatar, sportski lekar i akupresurolog.
- Dok su deca mala, njihova stopala gotovo uvek izgledaju spušteno - kaže dr Mugoša. - Delom zato što su bucmasta, puna potkožnog tkiva. Do pete godine mnoga stopala mogu da izgledaju spušteno, iako to nisu. Za takvo stopalo kažemo da je fleksibilno spušteno stopalo. Postoji jednostavan test kojim možete da otkrijete da li je tako kod vašeg deteta. Skinite mu čarapice i recite mu da, stojeći na podu, prvo podigne prstiće, a zatim da stane na prstiće. Pažljivo gledajte i, ako vidite da se svod stopala pritom podigao, znači da dete ima fleksibilno stopalo. Pravo spušteno stopalo pri ovom testu ostaje potpuno priljubljeno uz pod. Ako primetite da ima spuštena stopala, odvedite dete kod fizijatra, koji će preporučiti vežbe i obuću koja će uticati da se stopala pravilno razviju.






Obuća za pravilan razvoj stopala
Upravo ova poražavajuća statistika pokrenula je vlasnike kompanije „Rudo“ a.d. da naprave dečje cipele namenjene mališanima koji imaju probleme sa stopalima. Reč je o anatomskoj korektivnoj obući, koju mogu da nose deca sa blagim početnim deformitetima koji će se korigovati nošenjem ove vrste obuće. Cipele su napravljene od kože, da bi stopalo moglo da diše, a đon je gumeni kako bi se sprečilo klizanje. Pažnja je posvećena i dizajnu obuće, čime je estetika potpuno usklađena sa funkcionalnošću i terapijskom ulogom. Brojevi obuće se kreću od broja 22 do broja 36.

Izvor: blic.rs


IZVORNA PORUKA: Anoniman

Cipele ne treba da budu čvrste

Kada vidimo kako beba ka nama pruža svoje nožice s malim stopalima, slatkim prstićima i minijaturnim noktićima, prvo što pomislimo je da je zapravo šteta da se ovo malo čudo prirode zatvori u kabastu cipelu.

To je zaista tačno: mnogi roditelji prerano razmišljaju o prvim cipelama za svoje dete: kako bi trebalo da mu stoje? Koliko treba da su čvrste? Koliko je normalno da koštaju?
Sve su to važna pitanja, ali do prvih koraka vašeg potomstva mirno možete da ih ostavite bez odgovora. Rasprostranjena je, naime, zabluda da je malom detetu prava obuća potrebna čim počine da uči da hoda. Istina je, pak, da deca mogu najbolje da nauče da hodaju bosonoga. Prvi par cipela im je potreban tek kada počnu da prave samostalne korake, ako je hladno, ili ako postoji opasnost da se povrede. Austrijski medicinari su o ovoj temi sastavili čak i smernice koje je objavilo njihovo Ministarstvo za porodicu.

Zablude o dečijim cipelama:
1 Prve cipele moraju da budu čvrste i da pružaju dobar oslonac
Pogrešno! Što su tvrđe i čvršće, cipele više stežu stopala. A stopalima je potreban slobodan prostor, da bi mogla da se kreću i da se zdravo razvijaju.
2 Odgovarajuće cipele su duge tačno koliko i stopalo.
Netačno! Odgovarajuće dečije cipele bi trebalo da budu 12 do 17 milimetara duže od stopala.
3 Označeni broj obuće predstavlja pouzdan oslonac
Ni izdaleka! Kod 90% dečijih cipela veličina je označena maltene proizvoljno. Piše, recimo, da je broj „23“, a zapravo je samo „21“. Zbog toga uvek izmerite dečije stopalo i unutrašnju dužinu cipele.
4 Nikako ne treba uzimati korišćenu obuću
Zavisi! Ako je nošena obuća detetu taman i nije iskrivljena na jednu stranu, baš ništa ne govori protiv daljeg nošenja takvih cipelica. To je ujedno i ujedno i ušteda novca i sirovina.
5 Deca tačno osećaju da li su im tipele taman.
Ne! Deca najčešće kažu da su im cipele „taman“, čak i ako to možda uopšte nije tačno – tako su bar u svom istraživanju ustanovili Austrijanci.
6 Skupe dečije cipele su bolje od jeftinih
Na mora da znači! Visoka cena ni u kom slučaju nije i garncija kvaliteta. Jedna analiza brojeva cipela je, sem toga, pokazala da skuplje cipele ni u kom slučaju nisu preciznije obeležene.

Mekana stopala
- Dečija stopala su veoma meka, pa lako dolazi do uganuća i deformacija (npr. zbog nošenja premale obuće).
- Veoma je zdravo da deca hodaju bosonoga: mišići stopala jačaju i navikavaju se na različite pokrete. Osim toga, ovo je najbolji način da se stopala odmore od hodanja u cipelama!
- Dečija stopala prilično brzo rastu: u uzrastu od 3 do 6 godina u proseku za 1 milimetar mesečno.
- Da bi se stopala potpuno razvila, potrebno je oko 16 godina.
- Mališani ne mogu da ocene da li im cipele odgovaraju ili ne. Mnogi od njih čak i za obuću koja je znatno kraća od njihovih stopala kažu da su im „taman“.
- Zbog toga važi pravilo: Proveravajte veličinu svakih 3-4 meseca!

Kada je obuća taman
- Stopala znaju da budu prilično hirovita. Ponekad su različite dužine, ujutru su kraća i uža nego uveče, u stojećem stavu su duža nego u sedećem ili ležećem. Kada su pokretu, stopalima je potrebno mnogo prostora, jer se pri svakom koraku prsti pomeraju napred.
- Da bi se deca osećala prijatno u obući, u delu gde se nalaze prsti treba da imaju bar 12 milimetara manevarskog prostora. Nova obuća čak sme da bude i do 17 milimetara duža. Prednost je u tome što će mališan moći da je nosi nekoliko meseci.
- Važno je da dečija obuća bude što mekša i elastičnija.
Izvor: blic.rs

Ja se baš i ne slažem sa svime rečenim. Baš zbog toga što deci ne kupujemo čvrste cipele (ja ih kupujem, ali većina ne, pričam o tački 1.), zato nam deca nose brojeve 50 kada porastu. user posted image


_____________________________

Kad zašutim, okrenem se i odem, to ne znači da si ti pobijedio.
Znači da više nisi vrijedan mog vremena!

(odgovor članu dunja RR)
Direktna veza do poruke: 15
   RE: Nepravilan hod, ravna stopala
13.9.2010 1:18:07   
šarolta
Mojim curama je po rođenju utvrđen pes metatarsus varus, odnosno stopala su kriva kao kifle i uvrnuta ka unutra. Od rođenja im kontrolišu ortopedi nogice ali smo sa mesec dana kod pogrešnog dr upućeni, zaboravio dr da nas pošalje kod fizijatra na vreme. Tek sa pet meseci smo upućeni fizijatru, a to je bilo poprilično kasno. Tako da sad već imaju petnajest meseci a stopala još uvek kriva. Masiramo, mada nam to baš i ne ide, i nose ortopedske cipele. Za koji dan idemo na kontrolu, ja se već unapred plašim...

(odgovor članu Lu)
Direktna veza do poruke: 16
   RE: Nepravilan hod, ravna stopala
13.11.2011 9:58:47   
Anck Su Nmaun
Ovo je jedino sto mi izbacuje pretrazivac pa cu ovde da pisem...

Tara ima krive noge  user posted image onako u x, cula sam da moze da se popravi turskim sedom...jel ima neko slican...  problem da ga tako nazovem?



(odgovor članu šarolta)
Direktna veza do poruke: 17
   RE: Nepravilan hod, ravna stopala
13.11.2011 12:12:48   
SUPER MAMA
Anck evo ja da se javim, X noge mogu se sanirati sa sedenjem u turskom sedu i hodom na spoljasnoj strani stopala.
Ako je u onoj prvoj fazi blagi to sa ovim vezbama sigurno se sanira.
Evo dacu ti link pogledaj
http://www.centarsm.co.rs/ProgramXNoge.htm

http://www.korektivna.co.rs/index.php?option=com_content&view=article&id=62:noge&catid=61:korekcija&Itemid=73

O ovome znam jer problem sa nogama mogu doktorirati.A i Monika sedi u turski sed jer fizijatar misli da postoji sanse da dobije X noge a inace imamo ravna stopala i tomas petu.

Moj savet ti je da je non stop dizes ako pocne da sedi kao zaba, pisala sma u temu beba kod fizijatra kako ne treba da sede deca i stavila sliku od Moniku kako je znala da sedne prosle godine.

Procitaj u temu Beba kod fozojatar.

(odgovor članu Anck Su Nmaun)
Direktna veza do poruke: 18
   RE: Nepravilan hod, ravna stopala
14.11.2011 12:37:25   
Anck Su Nmaun
Aaaaa ona cesto sedi ko zaba user posted image nisam imala pojma


Hvala draga , a znas li sta o tome sto ubacuje noge ka unutra kad hoda?

(odgovor članu SUPER MAMA)
Direktna veza do poruke: 19
   RE: Nepravilan hod, ravna stopala
5.3.2012 9:49:27   
kokoloko
Moj deveetogodišnji sin već u četiri navrata oseća bol u peti. nikada nije bez razloga, već nakon većeg fizičkog opterećenja pete (skakanje sa veće visine). prva dva puta smo to pripisivali nezgodnom skoku, odnosno govorili smo "nabio je petu". ne bi trenirao nedelju dana i bol bi prolazio. ali bi on nakon izvesnog vremena opet "nabio petu".kada nam se to prošle nedelje poslednji put desilo, radili smo rengentski snimak pete, i navodno nema ništa. kada je pedijatar pogledao snimak, rekao je "Ok, ako se ponovi, daću Vam uput za ortopeda". ja joj kažem da se vać ponavlja i ona nam da uput. idemo sutra na Institu za majku i dete kod ortopeda na pregled. nadam se da će nam reći nešto korisno. ako nam ne daju konkretan predlog (korektivni ulošci. silikonski uložak za petu, vežbe za stopala ili slično) odvešću ga na pregled u Foot point centar. gledala sam sajt i liči mi da bi nam oni mogli pomoći. Ubeđena sam da nepravilno raspoređuje opterećenje na stopalo, a kako se bavi sportom često preoptereti petu. ne znam kako ortoped bez neke provere opterećenja stopalo to može da zaključi.. Šta mislite o Ekovel ulošcima?

(odgovor članu Anck Su Nmaun)
Direktna veza do poruke: 20
   RE: Nepravilan hod, ravna stopala
25.4.2012 10:26:50   
boba 11
Moj Aleksa ima kriva stopala ali mislim da je genetski nasledio jer i mm i njegov otac tako hodaju.On bukbalno sastruze obucu sa unutrasnje strane i vuce noge kad hoda.Pokusavamo sa vezbama da ispravimo ali kako vec ima 6 godina nije bas nesto uspesno.Isli smo kod ortopeda i prvi put je dobio uloske koji su bili ok i cini mi se da su mu odgovarali a drugi put mu je dao cipele da pravimo koje su po mom misljenju napravljene pogresno pa ih nije dugo ni nosio.Dobio je unutrasnji deo tj ono jastuce sa spoljasnje strane noge jer kao ima krive noge u ox sto ja mislim da nije tasno jer kako bi drugacije krivio nogu ka unutra dok hoda.nismo posle toga isli kod ortopeda jer sam cula da jedino vezbe mogu pomoci a ulosci su bacanje para i naravno da hodaju bosonogi po neravnom tlu.(sljunak)Jedva cekam leto da ga izujem .Cak sam slusala od jednog dr na jutarnjem programu ovo sto je neko vec napisao da ne treba detetu u startu davati ortopedsku obucu vec obisnu ravnu da bi stopalo moglo samo da se formir-parafraziram.Sve patike do sad su bile unistene a sad sam mu uzela neke sa vazdusnim djonom i za sad se pokazalo da su dobre tj nemoze da ih izlize.da li neko ima slicno iskustvo i savet?

(odgovor članu kokoloko)
Direktna veza do poruke: 21
   RE: Nepravilan hod, ravna stopala
15.5.2012 9:52:42   
Anoniman
Primetila sam da Marko gazi na unutra kada je bos ili u Crocs-ama, to ne vidim kada nosi Cicibanove patofne.
Ne znam dal je to nepravilan hod, ili ima veze s tim što su mu nogice i dalje u X.
Danas u 16.30h idemo kod ortopeda za svaki slučaj, iako smo bili pre nekih 6m, malo jače, kada je prohodao, i sve je bilo ok.

(odgovor članu Anoniman)
  Direktna veza do poruke: 22
   RE: Nepravilan hod, ravna stopala
15.5.2012 9:58:25   
lanajelena
Tasho Dusan gazi prema napolju isto kad je bos ili u nekim drugim patikama a samo u Cicibanu gazi kako treba,mi smo dobili da pravimo sandalice

(odgovor članu Anoniman)
Direktna veza do poruke: 23
   RE: Nepravilan hod, ravna stopala
15.5.2012 9:58:39   
New Mom
Sve se to toleriše do treće godine (hod na prstima, ka unutra itd.) dok mozak ne sazri dovoljno.

_____________________________

"Bunim se. Dakle, postojim!" - Alber Kami
"Korenje vaspitanja je gorko, ali su mu plodovi slatki." - Aristotel

(odgovor članu Anoniman)
Direktna veza do poruke: 24
   RE: Nepravilan hod, ravna stopala
15.5.2012 10:17:51   
Anoniman
Ja se nadam da nećemo dobiti da pravimo sandalice jer ne znam kako bismo to izveli, više ni čarape ne trpi na nogama a ne obuću. user posted image

(odgovor članu New Mom)
  Direktna veza do poruke: 25
Stranica:   [1] 2 3 4 5   Sledeća stranica >   >>
Stranica: [1] 2 3 4 5   Sledeća stranica >   >>
Idi na:







Praćenje ovulacije - iscedak iz vagine (ce...
Kako pratiti prirodni ciklus žene i određivati plodne dane pomoću iscetka iz vagine?
Jelena S.: Moja porođajna priča
Termin 12.12., odem na pregled (nećeš ti skoro, hajde kući)... i tako svaki dan do petka 21.12. Probudim se ja, bolovi k...
Majka, ovo ništa ne valja. Shvatite ozbilj...
I onda prestanem da pitam ili bar manje to činim. I onda i za najmanju sitnicu pokušavam sama da nađem odgovor.
Prof. dr Bojanin o razmaženoj deci
Dr Svetomir Bojanin, profesor i dečji psihijatar, govorio je mnogo puta o dečjem razvoju i pravom putu vaspitanja koji t...
HOTEL "FONTANA" - na raskrsnici lj...
photo
Dođite i doživite nezaboravne trenutke i kreirajte najlepše porodične uspomene koje će vas uvek podsećati na ljubav, sre...



image
tacatic
Živi i zdravi svi bili i uz Pharmalife proizvode se svi lepo izlečili, kao i mi.
Fitobalm smo kupili odmah po izlasku iz porodilišta i koristim ga i danas nakon tri godine, uvek kad je pri kraju kupujem novi da bude pri ruci. Sirup sa cinkom IMMuno smo koristili sa navršenih godinu dana, sve je tako brzo prošlo, zbog povratka na posao i polaska u vrtić želela sam da pomognem svom detetu i ojačam mu imunitet, da nas malo zaobiđu virusi, mislim da je jako dobar sirup i da nam je dosta pomogao. Da li imma veze ili ne, jako brzo smo prešli na adaptirano mleko, puno problema sa stolicom i Isilax nam je takođe bio preko potreban, takvo olakšanje, znaju mame koje su imale problema kod dece. Sve pohvale sa naše strane, a da ne zaboravim i Apis Gola sprej za grlo, najbolji i najukusniji i olakšanje nakon prvog prskanja, lakše se guta i diše! Hvala sto ste tu za nas!  Više >>
image
Click Here