|      
Želiš da odustaneš od takmičenja?
Pre nego što potvrdiš svoju odluku, upoznaj se sa detaljima.
Ukoliko potvrdiš odustajanje, na tvoj računar ćemo automatski ubaciti cookie, koji će nam omogućiti da te tokom takmičenja (26.04 -30.04.2021) prilikom dolaska na portal prepoznamo i omogućimo ti neometano korišćenje portala, bez prikazivanja ikona Ringerajinog sponzora, odnosno kontrole uz desni rub ekrana.

Istovremeno, oduzećemo ti sve prikupljene bodove, čime se na žalost gubi pravo za osvajanje nagrade.

Da li još uvek želiš da odustaneš od takmičenja?
Ringeraja.rs koristi "kolačiće" u cilju pružanja boljeg korisničkog iskustva, praćenja posećenosti i prikaza oglasa. Postavke prihvatanja kolačića podesite u vašem internet pretraživaču.
Nastavkom korišćenja smatra se da se slažete sa korišćenjem kolačića u navedene svrhe. Za nastavak kliknite "U redu".   Saznajte više.
Korisnici na ovoj temi: niko
  Odštampaj
Stranica: [1] 2 3 4 5   Sledeća stranica >   >>
Korisnik
Poruka << Starija tema   Novija tema >>
   Double test
3.1.2009 15:06:07   
Anoniman
Radi se u 12-13 nedelji trudnoće. Nalaz iz krvi. Proverava se nivo beta Hcg... i ne znam šta još. user posted image  Grafik uglavnom izgleda slično... (da ne kažem isto), a vrednosti pored se menjaju.
Ovde sve nedoumice o Double testu.
  Direktna veza do poruke: 1
   RE: Double test
11.2.2009 13:51:44   
Medo Brundo
E bas sam o ovome htela da pitam. user posted image
Dobro je da ne otvaram novu temu.
12 nedelja i 2 dana stara trudnoca
Imam za sutra zakazan UZ, posle koga ce me poslati da radim double test. Imam zakazano u GAK N Front.
Da li neko zna kakva je procedura tamo i kako to sve izgleda? Kojim ultrazvukom rade, sta mere i zasto mi je dr rekao da ce, ako mi UZ rade sutra, onda tek prekosutra vaditi krv za analizu?
Kontam da prvo mere nabor vrata iliti tzv NT test rade, UZ gledaju da li je sve ok, pa onda rade i test iz krvi ilitri Double test...user posted image
Molim vas ako neko zna vise o ovome i nedavno prosao kroz to da mi opise postupak, malko me hvata nervoza user posted image

(odgovor članu Anoniman)
Direktna veza do poruke: 2
   RE: Double test
11.2.2009 23:34:46   
Anoniman
Ako je taj double test isto sto i skrining hromozomopatije onda nije nista strasno. Urade ti prvo ekspertni UZ gde gledaju da li beba ima sve ekstremitete(ruke, noge), dali ima zeludac, besiku i koje su velicine, koliki je nabor na vratu i da li kuca srce. Posle ti izvade krv tamo u GAK-u ili te posalju u privatnu laboratoriju da vadis krv u roku od dva dana. Gledaju se neki parametri koji mogu da ukazu na anomalije i na trisomiju 13.,18. i 21. hromozoma. To da li ce ti tamo vaditi krv na racun drzave zavisi kod kog lekara radis UZ. Meni je radila dr.Novakov pa su mi odmah tano vadili. Nadam se da sam pomogla, ako nisam promasila temu. Pozz i srecno!!!

(odgovor članu Medo Brundo)
  Direktna veza do poruke: 3
   RE: Double test
12.2.2009 8:42:00   
eugenija
Ja sam radila double test, mada ni danas ne znam zašto, jer ne spadam u rizičnu grupu (nemam preko 30 godina starosti, u porodici nije bilo bolesti hromozomskog tipa). No, praksa mog ginekologa je da sve trudnice šalje na double, pa eto. Prvo se radi uz radi preciznih merenja bebe, pa se odmah potom vadi krv i popuni se mali upitnik. Ukrštaju se varijable na osnovu mera bebice sa uz i nalaza iz krvi. Nalaz obično bude gotov za 10-tak dana, i pokazuje statističke procene odnosno omere. Potrebno je što kraći vremenski razmak da bude između uz i vađenja krvi. Kod mene je pokazalo da je rizik izuzetno mali, 1: 10000 da beba boluje od Downovog sindroma ili Edwardsovog sindroma... Kako mi je objašnjeno, što je ovaj omer manji, veći je rizik. Ovo nije obavezan pregled i dužnost je ginekologa da to naglasi. Moja drugarica recimo  nije prihvatila da ga radi, jer joj se, kako kaže, "nisu bacale pare"... Testiranje dođe oko 50, 60 evra.
Meni je recimo bilo lakše da znam da je sve sa bebkom u redu.. Dobila sam neku potvrdu i olakšanje...


_____________________________

ŽENA JE STENA!



(odgovor članu Anoniman)
Direktna veza do poruke: 4
   RE: Double test
12.2.2009 9:11:25   
Anoniman
I ja sam ga radila, isto bez bilo kakvih indikacija. Mislim da na Double šalju svakoga. Ono što je bezveze u NS je što neki lekari šalju u JEDNU ODRĐENU laboratoriju da se radi Double, oni su preopterećeni, mašine im prolupaju, rezultati su često neispravni, pa šalju kod genetičara, genetičar na amniocintezu, a moje skromno mišljenje je da svi rade u "deal"-u i svi uzmu pare. user posted image

(odgovor članu eugenija)
  Direktna veza do poruke: 5
   RE: Double test
12.2.2009 9:14:31   
eugenija
A moja mama prvi put otišla ginekologu u 7. mesecu trudnoće! LOL! Sad se izmišlja zaista sve i sva... Hmmm.. 

(odgovor članu Anoniman)
Direktna veza do poruke: 6
   RE: Double test
13.2.2009 10:07:22   
Medo Brundo
Devojke hvala puno na odgovorima!
Zavrsila sam taj Double test i upravo je bilo tako kako ste rekle. Prvo je moj dr uradio ultrazvuk, izmerio sve i svasta i onda me uputio u laboratoriju, rekao je da mogu tu na GAK-u to da uradim ili da odem u K********m (laboratorija) ili neku koju nisam zapamtila kako se zove osim da je u Zemunu, i ja sam se odlucila da to uradim tu na GAK-u N. Front. To kosta kod njih 1800 din sto mislim da nije puno, i rezultati ce biti gotovi u utorak. Inace kod njih, ili bar kod mog dr je praksa da se svim trudnicama radi neki od tih testova, bez obzira da li ima indikacija.
U prvoj trudnoci sam npr ja radila samo Quadriple test, u privatnoj laboratoriji D****b, on se radi u 16. nedelji i cekaju se rezultati nedelju dana ali kostalo je tad, pre 3 godine oko 7000 din.
Testove radim samo da bih bila nekako mirnija, jer mi je to dodatna potvrda da je beba dobro i nekako se odmah bolje osecam i spokojnija sam.
Hvala svima na odgovorima! Divne ste!user posted image user posted image


<dopisala Tasha: Imena privatnih laboratorija ne iznositi na forumu. user posted image >

< Poruku je uredio Tasha RR -- 27.2.2009 11:57:06 >

(odgovor članu eugenija)
Direktna veza do poruke: 7
   RE: Double test
13.2.2009 12:10:41   
eugenija
Nema na čemu draga Brundice... Drago mi je da je sve prošlo kako treba... Ma to je test čisto onako, da im nije dosadno u labosuuser posted image

_____________________________

ŽENA JE STENA!



(odgovor članu Medo Brundo)
Direktna veza do poruke: 8
   RE: Double test
10.3.2009 18:30:35   
Anoniman
Jel neko zna koliko kosta inace privatno taj double test?

(odgovor članu eugenija)
  Direktna veza do poruke: 9
   RE: Double test
10.3.2009 19:36:09   
taya
U Novom Sadu sam ja radila u privatnoj laboratoriji, gde mislim da sve salju, platila 2500 din...mislim da je slicna cena i na drugim mestima.

(odgovor članu Anoniman)
Direktna veza do poruke: 10
   RE: Double test
10.3.2009 19:38:17   
sneza24
Ja sam bila na Betaniji i tamo su mi radili test i nisam nista platila.Mislim da je moja drugarica radila privatno i da je bilo izmedju 1200 do 2000 din.Ne mogu tacno da se setim posto mi je stalno pricala o tome kako je nesto placala.Najbolje da nazoves neku privatnu laboratoriju pa da pitas jer nisu svuda iste cene.

(odgovor članu Anoniman)
Direktna veza do poruke: 11
   RE: Double test
10.3.2009 20:54:29   
mihi
Double test podrazumeva merenje nivo 2 hormona u serumu majke (alfa feto proteina i beta HCG_a) to se kombinuje sa debljinom vratnog nabora bebe NT ili nuhalni nabor i godinama majke. Cut off ili granica je 1:250. A ispituje se na povećan rizik od Daunowog sindroma. Često se dešava da po testu rizik bude povećan a kada se uradi amniocenteza sve bude u redu. Bojim se da se žene samo isprepadaju na ovaj način.

Kod Triple testa ispituje se nivo (alfa feto proteina i beta HCG_a i free estradiol).

(odgovor članu sneza24)
Direktna veza do poruke: 12
   RE: Double test
11.3.2009 9:37:50   
Anoniman
IZVORNA PORUKA: sneza24

Najbolje da nazoves neku privatnu laboratoriju pa da pitas jer nisu svuda iste cene.


To obavezno uraditi. U jednoj od najposećenijih laboratorija u centru NS mislim da je cena preko 2000din (mislim 2500), dok u drugoj može da se uradi za 1700. Znam da ne želite štedeti na takvim analizama, ali se mojoj drugarici desilo da su rezultati iz te za 2500din bili pogrešni, ponovila je u drugoj laboratoriji - bili ispravni za 1700din... otišla je na amnio zbog sumnje... zbog prvog, lošeg i skupljeg rezultata - sve je ok.

(odgovor članu sneza24)
  Direktna veza do poruke: 13
   RE: Double test
11.3.2009 11:10:03   
taya
Da, ja sam radila u toj u centru NS user posted image ..i jeste 2500 din.....
Inace, jako cesto se desava da rezultati double testa ne budu bas zadovoljavajuci, a da je sa bebom sve u savrsenom redu, naravno samo sto se tice hromozomskih anomalija!!!
Meni su oba hormona (beta Hcg i Papp-a) na double testu bili snizeni, radila sam amniocentezu i ok je sve...opet ponavljam sto se tice hromozomskih anomalija kod deteta!!!
Double test daje samo RIZIK od neke anomalije...i nije nikakva garancija nizasta!!! Ako je rizik povisen, svaki geneticar i ginekolog ce naravno preporuciti amniocentezu, ako nista zbog svoje savesti...iako, nazalost amniocenteza daje odgovor na samo nekih 25% anomalija, onih najcescih....prakticno ne postoji nista sto nam stoprocentno moze garantovati zdravu bebu u svakom smislu....al' zato je tu pozitivno razmisljanje user posted image i ipak realno vrlo mali broj novorodjencadi sa nekim zaista teskim defektom koji se nije na vreme otkrio.

(odgovor članu Anoniman)
Direktna veza do poruke: 14
   RE: Double test
15.3.2009 17:56:04   
Anoniman
Evo ja sam u petak radila u Frontu double test, sutra idem po rezultate krvi, a na ultrazvuku za double test mi je sve bilo ok... uh, cak se desilo da je u jednom momentu bebica digla ruku kao da nam mase... svi su se valjali od smeha... user posted image
U frontu je double test 1.800 din. samo krv, a ja sam imala uput za ultrazvuk, pa to nisam placala.
Jedva cekam sutra da podignem rezultate, pa da mi dr kaze jel sve ok i sa njima!

(odgovor članu taya)
  Direktna veza do poruke: 15
   RE: Double test
15.3.2009 18:07:42   
mihi
Ma to je samo statistička procena rizika na osnovu vrednosti u krvi, dva odnosno tri hormona u trudnoći. Koliko čujem ima puno grešaka i puno invazivne dijagnostike zbog tih testova.  Mislim da treba da se poštuje svetski standard za amniocentezu majka starija od 37 god, otac od 40 i naravno ukoliko u porodici postoje deca rođena sa hromozoopatijama. Ovako rade se oba testa pa ako ne valja ajmo amniocentezu ili kordo u najgorem slučaju.

(odgovor članu Anoniman)
Direktna veza do poruke: 16
   RE: Double test
16.3.2009 7:50:41   
Anoniman
Ma ne pada mi na pamet da me salju na amniocentezu... cu koljem nekoga onda! A i ja nemam razloga za to, sve mi je ok, osim ove mucnine, koja je u sustini normalna.
NE DAAAAAMMMMMM!!!

(odgovor članu mihi)
  Direktna veza do poruke: 17
   RE: Double test
16.3.2009 8:06:14   
mihi
To je njihova šema pošalju te na duble test pa ako je u redu kažu ajde uradi i triple e dešava se često da to nije u redu i onda te šalju na amniocentezu.  Izvini koliko godina imaš? Pošto kod nešto starijih trudnica desi se da triple test nije dobar.

(odgovor članu Anoniman)
Direktna veza do poruke: 18
   RE: Double test
16.3.2009 11:23:39   
tomic
i ja sam radila dabl u petak sve je u redu , kao i ekspertski ultrazvuk, 4 d. mada ovi u kg-u funkcionisu tako da ti posalju porukom sutradan rezultate dabla. meni je stiglo sledece-dabl test pokazuje nizak nivo rizika od daunovog i edvardsovog sindroma, tako da je rezultat u redu. mada mene brine kako su oni za dan uspeli da posalju krv u bg. i dobijuu rezultat...

(odgovor članu Anoniman)
Direktna veza do poruke: 19
   RE: Double test
16.3.2009 11:36:52   
Anoniman
Pa ipak ne verujem da su te lagali...

(odgovor članu tomic)
  Direktna veza do poruke: 20
   RE: Double test
16.3.2009 13:40:56   
Anoniman
Imam 27... evo sad sam se bas vratila iz Fronta, preuzela rezultate i dr mi rece da je sve ok. Uh, laknulo mi je. Idem kod njega tek za otpr. 6 nedelja na redovan pregled.
A kad se radi taj triple test, i da li na njega obavezno salju ili ne?

(odgovor članu mihi)
  Direktna veza do poruke: 21
   RE: Double test
16.3.2009 13:51:18   
eugenija
Trinny, evo ovde nešto malo o Triple testu KLIK

Ja ga nisam radila nakon double testa...


_____________________________

ŽENA JE STENA!



(odgovor članu Anoniman)
Direktna veza do poruke: 22
   RE: Double test
16.3.2009 17:58:52   
Medo Brundo
Meni je Double test bio dobar i onda je dr rekao da Triple ne moram da radim... i da se on sad kao nesto i napusta... tj sve se redje radi...
Inace cini mi se da se Triple radi izmedju 16. i 18. nedelje.
Mojoj sestri je Double bio dobar a Triple kao nije pa su joj radili kordiosintezu, mislim da se tako zove, vadili su krv iz pupcane vrpce i rezulati su bili dobri ali je ona precrkla od brige,  a drugarici je takodje Double bio ok a Triple je imao granicne vrednosti pa su joj radili amnio, fala bogu i tu je sve bilo u redu.
Zavisi sve i od lekara i od toga da li je bilo slucajeva u porodici a i od toga koliko imate godina...

(odgovor članu eugenija)
Direktna veza do poruke: 23
   RE: Double test
23.3.2009 11:03:53   
tomic
neznam da li su me lagali, ali u trudnoci je hiljadu pitanja... neka sa odgovorom neka bez.. pogotovu ako je prvi put....user posted image

(odgovor članu Medo Brundo)
Direktna veza do poruke: 24
   RE: Double test
23.3.2009 13:55:48   
eugenija
Tomic, javi se češće ebemuuuuuser posted image

_____________________________

ŽENA JE STENA!



(odgovor članu tomic)
Direktna veza do poruke: 25
Stranica:   [1] 2 3 4 5   Sledeća stranica >   >>
Stranica: [1] 2 3 4 5   Sledeća stranica >   >>
Idi na:







Dobijanje na težini po nedeljama trudnoće
Koliko je preporučljivo ugojiti se u trudnoći i zbog čega kilogrami tako naglo rastu?
Mikroplastika pronađena u svakom uzorku po...
Naučnici izražavaju zabrinutost zbog uticaja mikroplastike na zdravlje, a istraživanje pokazuje da nas ona prati i pre n...



image
AnaTamara
Preporuka budućim mamama!
Porođaj je sve bliže, pripremaju se stvarčice, između ostalog i Fitolat, koji mi je mnogo pomogao sa prvim detetom, uspeli smo da uspostavimo laktaciju!  Više >>
image
Click Here