|      
Želiš da odustaneš od takmičenja?
Pre nego što potvrdiš svoju odluku, upoznaj se sa detaljima.
Ukoliko potvrdiš odustajanje, na tvoj računar ćemo automatski ubaciti cookie, koji će nam omogućiti da te tokom takmičenja (26.04 -30.04.2021) prilikom dolaska na portal prepoznamo i omogućimo ti neometano korišćenje portala, bez prikazivanja ikona Ringerajinog sponzora, odnosno kontrole uz desni rub ekrana.

Istovremeno, oduzećemo ti sve prikupljene bodove, čime se na žalost gubi pravo za osvajanje nagrade.

Da li još uvek želiš da odustaneš od takmičenja?
Ringeraja.rs koristi "kolačiće" u cilju pružanja boljeg korisničkog iskustva, praćenja posećenosti i prikaza oglasa. Postavke prihvatanja kolačića podesite u vašem internet pretraživaču.
Nastavkom korišćenja smatra se da se slažete sa korišćenjem kolačića u navedene svrhe. Za nastavak kliknite "U redu".   Saznajte više.
Korisnici na ovoj temi: niko
  Odštampaj
Stranica: [1]
Korisnik
Poruka << Starija tema   Novija tema >>
   Odgovarajte na pitanja o sexu
24.7.2009 19:11:07   
Ana RR
Deca odrastaju i sazrevaju brže nego što bi roditelji to želeli. Međutim, roditelji ne treba pitanja svojih mališana o seksu da dočekaju nespremno ili da se nelagodno osećaju kada deca počnu da se raspituju kako se prave bebe.


Specijalista kliničke psihologije prof. dr Ljiljana Klisić za „Blic" upozorava da ne postoje instant saveti za roditelje kako da sa decom razgovaraju o seksu, jer je svaka osoba različita.
Psihički i fizički razvoj deteta, kao i razvoj seksualnosti, zavisi od atmosfere u porodici i odnosu roditelja prema životu.
- Malo dete nema toliko razvijenu inteligenciju, pa u početku mnoge stvari, uključujući i odnose među ljudima, doživljava preko osećanja roditelja - kaže dr Klisić i objašnjava da je za razvoj deteta važno kako roditelji prihvataju seksualnost i da li se vole na način koji je adekvatan u njihovoj kulturi.

Bez obzira na to iz koje sredine potiču, za roditelje je najvažnije da ostvare blizak kontakt sa decom, da imaju sluha za njihove potrebe, što će im olakšati da shvate kakva su interesovanja dece i kakvi odgovori će ih zadovoljiti.
Prof. dr Klisić kaže da su roditelji u gradu otvoreniji, ali otuđeniji, dok su oni iz manje urbanih krajeva više u skladu sa sobom i prirodom, ali da se obično pridržavaju krutih normi.
Od sredine, običaja, pravila takođe zavisi i kako roditelji razgovaraju sa devojčicama, a kako sa dečacima.

- U primitivnoj i patrijarhalnoj sredini kakva je naša, normalno je da o ovako osetljivoj temi tate pričaju sa dečacima, a mame sa devojčicama. Za gradsku sredinu i malo naprednije intelektualce je normalno i obrnuto - smatra dr Klisić.
Ona ističe da je najidealnije ukoliko oba roditelja mogu komotno i na zdrav način da se uključe u razgovor o seksu sa detetom bez obzira na njegov pol.

Kako da pronađete odgovor
Kada dete počne da se raspituje o seksu i ljubavi, treba mu odmah odgovoriti na način prilagođen dečjem nivou.
- Najveća greška je izbegavanje razgovora na temu seksa - kaže dr Klisić.
- Maloj deci treba dati objašnjenje na najjednostavniji način, bez preopširnih odgovora.
Odgovor na pitanje kako se rađaju bebe, a koje najčešće postavljaju mala deca, treba da bude jednostavan i uopšten, i najbolje je objasniti da dete nastaje iz ljubavi mame i tate, bez suvišnih detalja. Tokom razgovora najvažniji je kontakt roditelja sa detetom i razumevanje, dok je sam sadržaj odgovora manje bitan.
Roditelji treba da budu svesni da nakon privih pitanja o seksu, ljubopitljivost dece i zainteresovanost za seks neće prestati. Kako deca odrastaju, postavljaće sve više pitanja. Detaljne razgovore o promenama na telu, reprodukciji, trudnoći, sa decom treba voditi tek početkom puberteta.

Najčešće greške roditelja
Kada će, u kojoj meri i na koji način roditelji sa decom razgovarati o seksu zavisi od sredine u kojoj ta porodica živi i od opšte atmosfere u porodici. Ipak, dr Klisić upozorava da je najgore rešenje izbegavati razgovor sa detetom i pokazivati otvoreno užasavanje od razgovara na tu temu u stilu: „Juuu, o tome ne pričamo u ovoj kući!". Greška je i ako sa malom decom na ovu temu ne razgovaraju na način koji je prilagođen njihovom uzrastu, već ih opterećuju suvišnim detaljima. Brojne su stvari koje decu zbunjuju i njih im treba razjasniti, a ne dodatno ih zbuniti. Takođe, dr Klisić ističe da decu ne treba suviše plašiti pričama o seksu, neželjenoj trudnoći, brojnim polnim bolestima, nego ih racionalno informisati i podržati u pravilnim izborima i u zaštiti.
Ovakvi pogrešni pristupi roditelja, kao i negativno doživljavanje života i ljubavi samih roditelja, mogu kod deteta kasnije da dovedu do straha koji se odražava u raznim seksualnim disfunkcijama.


Izvor: Blic.rs

_____________________________

Twenty years from now you will be more disappointed by the things you didn't do than by the ones you did. So throw off the bowlines, Sail away from the safe harbor. Catch the trade winds in your sails. Explore. Dream.

Jer smo tako u mogućnosti!
Direktna veza do poruke: 1
   RE: Odgovarajte na pitanja o sexu
24.7.2009 19:29:00   
prolece
IZVORNA PORUKA: Ana RR

Deca odrastaju i sazrevaju brže nego što bi roditelji to želeli. .

o, da. moja ćerka mene pita pre mesec-dva: "imaš sise? ja nemam." prvo sam se zasmejala, pa joj rekla da ima i ona, ali su još male. e, sve to zaboravim da u toku dana ispričam mm i  uveče je tata kupao, pošto sam ja radila popodne, a ona pokaže svoje sisiće i kaže: "ja imam male sise, a mama ima velike." tata je prvo zinuo, pa se ismejao i on i onda me pozvao da mi ispriča i pita odakle joj to.user posted image deca su baš radoznala.user posted image

(odgovor članu Ana RR)
Direktna veza do poruke: 2
   RE: Odgovarajte na pitanja o sexu
7.1.2010 13:42:39   
Lu
IZVORNA PORUKA: Trcosava

IZVORNA PORUKA: minavb

Kad Anci poraste, hoces li sa njom da caskas o sexu?


Kad za to bude bilo vreme - da! Naravno, ne želim da sex bude taboo i da mi dete saznaje za kontracepciju i ostale stvari od drugarica



IZVORNA PORUKA: minavb

Naucice u skolu, ne brini. Nama su o tome trubili vec u petom osnovne.


IZVORNA PORUKA: Trcosava

hmm pa isto smo godiše ali se ja nešto ne sećam da su nam trubili u 5 osnovne????


IZVORNA PORUKA: minavb

Nama su doveli doktora da nam prica o sekundarnim seksualnim karakteristikama i razvoju seksualnosti. Cisto da se ne zbunimo. Postavljali smo tom coveku najgluplja moguca pitanja. Jedna koza je pitala, da li u pubertetu moze da joj se promeni boja ociju.




(odgovor članu prolece)
Direktna veza do poruke: 3
   RE: Odgovarajte na pitanja o sexu
7.1.2010 13:49:52   
Trcosava
heh nisam ni znala da ima ova tema, no i to što smo govorile je bilo više ''neobavezno''

izvinjavamo se i hvala lu user posted image

(odgovor članu Lu)
Direktna veza do poruke: 4
   RE: Odgovarajte na pitanja o sexu
7.1.2010 13:52:14   
Lu
Nemaš se šta izvinjavati,mislila sam da ćete nastaviti razgovor pa  bolje ovdje,da usput i podignem malo temuuser posted image
Zanimljiva je tema a niko ne raspravlja o tomeuser posted image

(odgovor članu Trcosava)
Direktna veza do poruke: 5
   RE: Odgovarajte na pitanja o sexu
7.1.2010 14:11:25   
Trcosava
Tema jeste zanimljiva no svi imamo ili bebe ili decu koja još nisu dorasla da bi raspravljali o tome naširoko i naveliko. Ja sad samo mogu da kažem da - hoću pričati - e sad kako ću to dočarati... to je drugo user posted image user posted image

Možda mame sa malo većom decom, tipa 9-10 god? Imamo li takvih aktivnih mama?

(odgovor članu Lu)
Direktna veza do poruke: 6
   RE: Odgovarajte na pitanja o sexu
7.1.2010 14:41:55   
Lu
Ima ima takvih mama ali škrto šuteuser posted image
Afrodita,Mamanp,Mihi...joj sad kad me napadnuuser posted image
Čini mi se da su im djeca tu negdje ma ima ih puno ali škrto šute  tomeuser posted image

(odgovor članu Trcosava)
Direktna veza do poruke: 7
   RE: Odgovarajte na pitanja o sexu
7.1.2010 14:48:52   
Trcosava
E sad ja ću ispadnem najgora jer samo za mihi sam sigurna da ima 2 dečaka, tj znam da ima mušku decu, za mamanp i afro nisam sigurna...
A odmah povodom toga - sumnjam da će sin od 9-10 godina da ode kod mame i pita ''kako se prave deca'' i ''kakvo može da bude moje prvo sexualno iskustvo'' još manje o masturbaciji... to bi pre, AKO bi uopšte, pitao tatu - pa jedino tata da prenese mihi - pa ona nama...
Ipak to je moje viđenje stvari

(odgovor članu Lu)
Direktna veza do poruke: 8
   RE: Odgovarajte na pitanja o sexu
7.1.2010 14:51:37   
mamanp
Prozivate nas po forumu aaaaaaaaaaaaaauser posted image user posted image user posted image

Moj ima 10 godina i hvala Bogu do sada me nije pitao nista o tim stvarima i nadam se da to nece biti uskorouser posted image user posted image user posted image . Cesto puta razmisljam o tome sta bih mu rekla na kakvo "nezgodno" pitanje i nekako prvo sto mi padne na pamet je da ga posaljem kod oca na razgovor (a kako bi se on tek snasao ququququququqqu) .user posted image user posted image

Pre mozda nekih godinu-dve pitao me je gde izlaze bebe, ja sam mu onako ofrlje objasnila postupak carskog reza (al' gledano decjim ocima) i prihvatio je to tako.

< Poruku je uredio mamanp -- 7.1.2010 14:52:41 >


_____________________________

Niko nije rekao da je lako biti roditelj, sad znam i zasto

(odgovor članu Lu)
Direktna veza do poruke: 9
   RE: Odgovarajte na pitanja o sexu
7.1.2010 16:10:18   
Lu
Ja znam da ći JA sa svojim Rokom o tome razgovarati i mislim da mi neće biti neugodno,što se tiče tate nema šanse on jedva samnom priča o sexuuser posted image

(odgovor članu mamanp)
Direktna veza do poruke: 10
   RE: Odgovarajte na pitanja o sexu
7.1.2010 16:15:38   
Lu
Za sada zna ovo;
Kada se mama i tata jako vole u pupi nastane beba i pupo naraste veeeliki,a onda mama ode u bolnicu i doktor izvadi bebu,to je čisto da ne šutim kad pita kako si me rodilauser posted image
E sad on je stvarno premali za neki razgovor o ovome, pa kad ugleda neku lutku u reklami kaže ajde mi mama rodi onu lutkuuser posted image

(odgovor članu Lu)
Direktna veza do poruke: 11
   RE: Odgovarajte na pitanja o sexu
7.1.2010 16:22:07   
Anoniman
IZVORNA PORUKA: Lu RR

Za sada zna ovo;
Kada se mama i tata jako vole u pupi nastane beba i pupo naraste veeeliki,a onda mama ode u bolnicu i doktor izvadi bebu


to sam i ja rekla, samo sam još i pokazala ožiljak od cr.

Planiram otvoreno da odgovaram na pitanja, a ako ne bude pitao, ja ću svakako da mu ispričam neke stvari.
Ništa meni u školi nisu pričali, sve što znam, naučila sam od mame.

(odgovor članu Lu)
  Direktna veza do poruke: 12
   RE: Odgovarajte na pitanja o sexu
7.1.2010 21:52:33   
Anoniman
IZVORNA PORUKA: Lu RR

Za sada zna ovo;
Kada se mama i tata jako vole u pupi nastane beba i pupo naraste veeeliki,a onda mama ode u bolnicu i doktor izvadi bebu,to je čisto da ne šutim kad pita kako si me rodilauser posted image
E sad on je stvarno premali za neki razgovor o ovome, pa kad ugleda neku lutku u reklami kaže ajde mi mama rodi onu lutkuuser posted image



user posted image user posted image user posted image srce malo..........user posted image

(odgovor članu Lu)
  Direktna veza do poruke: 13
   RE: Odgovarajte na pitanja o sexu
7.1.2010 23:20:40   
Delijagirl
Pa ja mislim da absolutno treba razgovoarati otvoreno sa decom o tim stvarima naravno prilagodjeno njihovim godinama necu valda da detetu pricam o pcelicama i pticicama pa da se jadan sramoti tamo pred drugarima. Mislim ja sam imala takvo odgajanje pa eto i ja cu slicno da odgojim svoje dete a ne da mi bude tupiguz kao sto su mi bile neke skolske drugarice u 8. razredu osnovne nezna sta je kondom i da prica neke nebuloze da ju je ona ptica bre (nemogu se setim kako se zove) donela...  pa da se sahrani i ona i njeni roditelji stvarno...

_____________________________

Glasajte za nasu Greti

http://jazsem.nikonsvet.si/gallery/47/item/12871/narobe-obrnjena.html

(odgovor članu Anoniman)
Direktna veza do poruke: 14
   RE: Odgovarajte na pitanja o sexu
8.1.2010 8:48:00   
*Alexx*
Sećam se kad je sinčić od našeg kuma naleteo na porno film na tv-u (imaju onu zabranu, da se ti kanali preskaču, ali je on baš nekako potrefio kanal), i pitao "tata, a zašto teta jede čiku?". Ne sećam se šta je odgovorio, znam da je izbegao odgovor - jedno je da ti objašnjavaš kako dolaze bebe, a sasvim druga stvar je da objašnjavaš zašto teta jede čiku user posted image

_____________________________

Do not speak - unless it improves on silence.

(odgovor članu Delijagirl)
Direktna veza do poruke: 15
   RE: Odgovarajte na pitanja o sexu
8.1.2010 13:31:14   
Lu
IZVORNA PORUKA: Delijagirl
a ne da mi bude tupiguz kao sto su mi bile neke skolske drugarice u 8. razredu osnovne nezna sta je kondom i da prica neke nebuloze da ju je ona ptica bre (nemogu se setim kako se zove) donela...  pa da se sahrani i ona i njeni roditelji stvarno...


user posted image user posted image user posted image  RODA!

(odgovor članu Delijagirl)
Direktna veza do poruke: 16
   RE: Odgovarajte na pitanja o sexu
12.2.2010 15:06:08   
ivak

IZVORNA PORUKA: Lu RR

Za sada zna ovo;
Kada se mama i tata jako vole u pupi nastane beba i pupo naraste veeeliki,a onda mama ode u bolnicu i doktor izvadi bebu,to je čisto da ne šutim kad pita kako si me rodilauser posted image




I ja sam svojoj devojcici isto ovako odgovorilauser posted image . Ali ona ,i ako ima 4 god., pita ali kako su me izvadili,pa pokazi user posted image . A nisam se porodila carskim rezom,ali sve joj fino objasnim na nacin na koji ona razume.



_____________________________

"Život ne znači čekati da oluje prođu...Život znači naučiti kako plesati na kiši."

(odgovor članu Lu)
Direktna veza do poruke: 17
   RE: Odgovarajte na pitanja o sexu
6.1.2018 12:18:31   
IvanaSK RR
Moj sin je poceo postavljati pitanja o tome kad sam bila trudna. Objasnila sam mu kako se mama i tata vole pa naprave bebu.. I onda prica oko porodjaja.. Tad je izjavio da je porodjaj uzasan i da on nece to gledati.
Letos je bilo malo opširnije... Morala sam da idem do toga za sta sluzi kondom, kako i sta radi svojim pisom.. Kako izgledaju genitalije devojaka... U suštini, bas, bas detaljno. Rekla sam mu i da mora kondom, najvise zbog zaraznih bolesti, a i zbog tečnosti koja ce izaci iz njegove pise i ona moze napraviti bebu....
Na kraju je izjavio da ce njemu biti dovoljna tri kondomauser posted image
Posle je imao pitanja zašto su drugaciji kondomi. Pre neki dan da li moze sex bez kondoma..
Ja smatram da je on jos mali za sve te stvari, ali vidim da se sa drugarima pocela voditi prica o tome i mislim da je bolje da sto mogu detaljnije sve objasnim.

_____________________________

Jer smo tako u mogućnosti!

(odgovor članu ivak)
Direktna veza do poruke: 18
   RE: Odgovarajte na pitanja o sexu
6.1.2018 12:29:41   
Ana RR
Ivana, i treba da mu pričate, nije on više tako mali. I svakako je bolje da čuje od tebe i muža nego od drugara, možeš misliti koliko oni znaju i o čemu sve pričaju.

_____________________________

Twenty years from now you will be more disappointed by the things you didn't do than by the ones you did. So throw off the bowlines, Sail away from the safe harbor. Catch the trade winds in your sails. Explore. Dream.

Jer smo tako u mogućnosti!

(odgovor članu IvanaSK RR)
Direktna veza do poruke: 19
   RE: Odgovarajte na pitanja o sexu
6.1.2018 12:53:32   
Rosita
Bravo Ivana, samo tako nastavi. Jasno i otvoreno i sve sto pita. Moje dete je zasd doslo dotle da se mamina i tatina pisa spajaju, dalje detalje nije trazilo.

_____________________________

Očiju tvojih da nije
Ne bi bilo neba
U malom našem stanu


(odgovor članu Ana RR)
Direktna veza do poruke: 20
   RE: Odgovarajte na pitanja o sexu
6.1.2018 14:20:17   
emicaa
Ivana bravo,mnogo roditelja zaobilaze tu temu u sirokom luku.
Dora jos o tome nema pojma,zna da je bila kod mene u stomaku ali je ne zanima kako je stigla dotle user posted image

_____________________________

Od svih odluka koje sam donijela u životu za jednu se nikad nisam pokajala,da postanem majka <3

Jer smo tako u mogucnosti ...

(odgovor članu Rosita)
Direktna veza do poruke: 21
   RE: Odgovarajte na pitanja o sexu
7.1.2018 1:16:09   
MamaNecaVo
Bravo Ivana!user posted image
Ja sam za to da roditelj detetu pojasni sve sta i kako jer ce detetu biti jasno koliko toliko.
Postoji i dobra knjiga,slikovito je pojasnjeno sve,samo se tacnog naziva ne secam.

(odgovor članu emicaa)
Direktna veza do poruke: 22
   RE: Odgovarajte na pitanja o sexu
27.2.2018 19:37:12   
mama Jo
Meni je ovo super, ja planiram ovako 😊

_____________________________

,,Carpe diem"

(odgovor članu MamaNecaVo)
Direktna veza do poruke: 23
   RE: Odgovarajte na pitanja o sexu
27.2.2018 19:59:03   
Anck Su Nmaun
I moje su dosta pitale kad sam ostala trudna, valjda tada i oni pocnu da razmisljaju sta i kako user posted image

(odgovor članu mama Jo)
Direktna veza do poruke: 24
   RE: Odgovarajte na pitanja o sexu
21.7.2019 14:28:56   
MimaKos
Minjos uvek nismo dosli do tih tema, ali primecuje razliku izmedju mog i njenog tela, i pita, "a sto se vi tako ljubite" kad nas vidi nekada..:)


(odgovor članu Anck Su Nmaun)
Direktna veza do poruke: 25
Stranica:   [1]
Stranica: [1]
Idi na:







Ide zmija - VIDEO!!!
video
Malo zabave za najmlađe
Moje dete ima vaške!
Kada se spomenu vaške svi prevrnemo očima. Vrlo lako se prenose sa glave na glavu, pa se može desiti da ih dobijemo i vi...



image
Sanidej
Želela bih da podelim svoje pozitivno skustvo sa Cortinat kremom.
Cortinat sam počela da koristim kada je beba imala problem sa pelenskim ojedom. Delovao je brzo i posle nekoliko mazanja ublažio crvenilo i regenerisao oštećenu dečiju kožu. Nije prošlo mnogo i ponovo sam se vratila ovoj sjajnoj kremi. Stres i hronični umor bili su uvod za muku koja me je zadesila-seboreični dermatitis na licu. Koža je bila ispucala i ljuspasta, svrbela je i crvenela se. Izgledala sam uzasno, tako sam se i osećala. Cortinat mi je posle svega 3 dana terapije doneo olakšanje- svrab je prošao, crvenilo se smanjilo, kao i perutanje kože. Problem sa ovom bolešću je što se često vraća, ali znam da ću uz pomoć Cortinat kreme uspeti da ublažim simptome. Ova sjajna krema mi je pomogla i nakon ujeda komaraca smanjivši otok i crvenilo. Zbog toga je moj izbor uvek Cortinat krema, boljeg prijatelja koža nema.  Više >>
image

Anketa

Да сазнате...
пеперутка16

...да носите тројке, шта бисте радили?

Click Here