|      
Želiš da odustaneš od takmičenja?
Pre nego što potvrdiš svoju odluku, upoznaj se sa detaljima.
Ukoliko potvrdiš odustajanje, na tvoj računar ćemo automatski ubaciti cookie, koji će nam omogućiti da te tokom takmičenja (26.04 -30.04.2021) prilikom dolaska na portal prepoznamo i omogućimo ti neometano korišćenje portala, bez prikazivanja ikona Ringerajinog sponzora, odnosno kontrole uz desni rub ekrana.

Istovremeno, oduzećemo ti sve prikupljene bodove, čime se na žalost gubi pravo za osvajanje nagrade.

Da li još uvek želiš da odustaneš od takmičenja?
Ringeraja.rs koristi "kolačiće" u cilju pružanja boljeg korisničkog iskustva, praćenja posećenosti i prikaza oglasa. Postavke prihvatanja kolačića podesite u vašem internet pretraživaču.
Nastavkom korišćenja smatra se da se slažete sa korišćenjem kolačića u navedene svrhe. Za nastavak kliknite "U redu".   Saznajte više.
Korisnici na ovoj temi: niko
  Odštampaj
Stranica: [1] 2   Sledeća stranica >   >>
Korisnik
Poruka << Starija tema   Novija tema >>
   Postkoitalni test
13.3.2009 11:33:06   
Anoniman
Na rr.hr sam našla sledeće:
 
U svrhu utvrđivanja sposobnosti plivanja spermija kroz sluz grlića maternice partnerice moguće je napraviti postkoitalni test, odnosno uzeti uzorak sluzi grlića maternice i sjemena iz vagine nakon spolnog odnosa, te pod mikroskopom promatrati aktivnost spermija. Ukoliko se spermiji drže zajedno i ne plivaju prema naprijed, to može ukazivati da u sluzi grlića maternice postoje antitijela protiv spermija. U tom slucaju jedina metoda za ostvarenje zaceca je MPO.

Interesantna je cinjenica da 90% nasih lijecnika, parovima dijagnosticira idioptasku neplodnost (bez vidljivog fizickog uzroka), a jos manje ih salje pacijente na navedeni test.

 
Nisam znala za taj test. Jel neka od vas to radila?

  Direktna veza do poruke: 1
   RE: Postkoitalni test
13.3.2009 13:18:43   
Ana RR
Moja dr nam je predlozila da to uradimo pre nego sto odem na hsg, ali posto sam uspela da zatrudnim, nismo radili ni jedno ni drugo. sad, posle spontanog, sam je pitala da li treba to da proveravamo rekla je da nema potrebe.

Mislim da to nije lose proveriti, jer desava se da parovi jednostavno nisu kompatibilni, sa drugim ljudima mogu da imaju decu ali jedno sa drugim ne. I onda bar znate na cemu ste, tu je jedino resenje vestacka oplodnja.

_____________________________

Twenty years from now you will be more disappointed by the things you didn't do than by the ones you did. So throw off the bowlines, Sail away from the safe harbor. Catch the trade winds in your sails. Explore. Dream.

Jer smo tako u mogućnosti!

(odgovor članu Anoniman)
Direktna veza do poruke: 2
   RE: Postkoitalni test
16.3.2009 11:33:23   
Anoniman
Iz Crtica...

IZVORNA PORUKA: Jacaca

sutra idem na onajuser posted image  ne znam tacno kako se zove postcoitalni test. Da li neko zna koliko se ceka taj rezultat? Ili je mozda odmah gotov. Anci ti rece da si radila, znas nesto o tome?user posted image user posted image user posted image user posted image


IZVORNA PORUKA: mihi

Jacaca  mislim da odmah dobiješ rezultat uzme se bris 2 sata posle odnosa napravi razmaz i gleda pod mikroskopom da li su spermatozoidi živi, ali sam takođe čula da test nije pouzdan .


IZVORNA PORUKA: Modessty


Jaco jedva čekam da nam ispričaš šta je to u stvari taj postkoitalni.... Kad sam išla da primim pregnil u januaru, bila samnom jedna ženska kojoj je radjen taj pregled. Baš sam se pitala šta to znači.



IZVORNA PORUKA: Ana80

Jacika, nisam ja radila postkoitalni test,ali sam citala o tome. Znam da bukvalno posle odnosa ides kod njih i oni uzmu bris koji razmazu na staklicu i gledaju pod mikroskopom. Desava se da zena ima jaku vaginalnu sluz, ili kiselu, ne znam tacno, i to ubija spermice pa zbog toga ne moze da dodje do trudnoce.




(odgovor članu Anoniman)
  Direktna veza do poruke: 3
   RE: Postkoitalni test
17.3.2009 17:56:19   
Modessty
Ni meni to još uvek niko nije pomenuo! Verovatno zato što sam već ostajala u drugom stanju

_____________________________

Imperfection is beauty, madness is genious, and its better to be absolutely ridiculous then to be absolutely boring.

(odgovor članu Anoniman)
Direktna veza do poruke: 4
   RE: Postkoitalni test
19.3.2009 16:19:30   
boje
nikad nisam cula za taj test i ne mogu da razumem zast taj test ne ulazi u redovnu proceduru proveravanja neplodnosti.nekada stvarno budem ljuta

(odgovor članu Modessty)
Direktna veza do poruke: 5
   RE: Postkoitalni test
4.11.2009 18:29:22   
Verus
Postkoitalni test (PCT)
Ovaj test nam daje uvid u interreakciju spermatozoida sa cervikalnom sluzi. Test se izvodi u sredini menstrualnog ciklusa, 12-14 dan ciklusa, kada postoje optimalni uslovi u cervikalnom kanalu za dugo održavanje vitalnosti spermatozoida.
Pacijentima se savetuje da imaju seksualni odnos u to vreme i da se na pregled jave najranije tri sata posle toga. Uzima se mala količina cervikalne sluzi iz gornjih delova cervikalnog kanala i pod mikroskopom se vrši procena nalaza. Procenjujemo broj spermatozoida prodrlih u cervikalni kanal, tip njihove pokretljivosti, njihovu vitalnost, što je od neprocenjive vrednosti u proceni oplodne sposobnosti spermatozoida. Poskoitalni test nam može dati naznake postojanja antispermatozoidnih antitela u cervikalnoj sluzi, što može biti dodatan veoma ozbiljan uzrok neplodnosti. Ukoliko u cervikalnoj sluzi lekar verifikuje postojanje skupina slepljenih, u mestu pokretnih ili nepokretnih spermatozoida, savetovaće određivanje titra antispermatozoidnih antitela u cervikalnoj sluzi i u samom ejakulatu.
antispermatozoidna antitela
Svaki čovek ima urođeno razvijen imunološki, odbrambeni mehanizam, koji štiti njegov integritet od štetnih spoljašnjih uticaja. Ukoliko na bilo koji način dođe do prodora takvih agenASA u organizam, aktiviraće se imunološki odbrambeni sistem stvarajući specifična antitela čiji je zadatak da eliminiše i neutrališe njegov štetni uticaj. Spermatozoidi, kao belančevinaste strukture, predstavljaju stranu belančevinu za organizam žene. Ukoliko iz bilo kog razloga dođe do kontakta belančevinskih struktura spermatozoida sa imunološkim sistemom kod žene, on će te strukture "prepoznati" kao stranu belančevinu i započeti sa proizvodnjom specifičnih antispermatozoidnih antitela (ASA). antispermatozoidna antitela mogu biti stvorena kao posledica sistemskog imunološkog odgovora na kontakt sa antigenima spermatozoida ili kao posledica lokalnog imunološkog odgovora na te antigene. U prvom slučaju postoje cirkulišuća antitela koja će biti izlučena putem produkata žlezdanog epitela kanala grlića materice, materične sluznice ili žlezda sluznice jajovoda. Zahvaljujući tome čitav reproduktivni trakt žene biće prekriven antispermatozoidnim antitelima. Ukoliko se spermatozoid nađe u takvoj sredini antitela će se vezivati za njegovu površinu, učiniti ga nepokretnim i onemogućiti njegov prodor prema jajnoj ćeliji.
U drugom slučaju antispermatozoidna antitela će biti stvorena lokalno užlezdanom tkivu kanala grlića materice. Ukoliko se to desi, već u prvom kontaktu spermatozoida sa cervikalnom sluzi doći će do njegove imobilizacije i sprečavanja daljeg prodora prema jajovodu. U oba slučaja do oplodnje jajne ćelije neće doći. Takvu neplodnost označavamo NEPLODNOŠĆU IMUNOLOŠKOG POREKLA.
Kao i kod žene i imunokompetentni sistem muškarca reaguje na isti način ukoliko dođe do prodora spermatozoida ili njihovih delova u taj sistem. Samo na prvi pogled taj imunološki odgovor može izgledati nelogično, međutim razlog za to je sasvim logičan. U toku embrionalnog razvoja paralelno sa stvaranjem sopstvenih belančevinskih sistema svaki organizam paralelno razvija i mehanizam prepoznavanja sopstvenih belančevina, dakle stvara imunotoleranciju na njih. Ukoliko tog mehanizma ne bi bilo, dolazilo bi do autoimune destrukcije uz nesagledive posledice po organizam. Spermatozoidi kao specifične belančevinaste strukture počinju da se stvaraju u testisima tek u pubertetu, pa ukoliko dodje do njihovog prodora u imunokompetentni sistem muškarca, on ih prepoznaje kao "stranu belančevinu" i tako se prema njoj ponaša. Stvaraju se autoimuna antitela koja neutrališu spermatozoide jer se još u semenoj tečnosti nakon ejakulacije za njih vezuju ASA koja se tu nalaze. Rezultat će biti smanjena pokretljivost spermatozoida i nemogućnost njihovog prodora prema jajnoj ćeliji.
Ukoliko na osnovu PCT-a ili pojave skupina slepljenih spermatozoida u semenoj tečnosti posumnjamo na imunološki problem, uradiće se testovi čiji je zadatak da otkriju anstispermatozoidna antitela u krvi oba partnera u cervikalnoj sluzi ili semenoj tečnosti. Današnji testovi su visoko specifični pa se dijagnoza može postaviti brzo i sigurno, što je od velikog značaja za usmeravanje terapijskih postupaka.

Izvor: zdravljezene.com

(odgovor članu boje)
Direktna veza do poruke: 6
   RE: Postkoitalni test
4.11.2009 19:34:08   
dacca
Verus user posted image user posted image user posted image

(odgovor članu Verus)
Direktna veza do poruke: 7
   RE: Postkoitalni test
4.11.2009 19:37:00   
Verus
user posted image  pa i ja nekad da ubodem!user posted image  ma drago mi je da pomognem kako mogu mila, odradite sve do kraja, pa da umutite malog smokija!

(odgovor članu dacca)
Direktna veza do poruke: 8
   RE: Postkoitalni test
4.11.2009 19:43:19   
Kleopatra
Ja sam radila postkoitalni test pre inseminacije,nikakva filozofija imas odnos,odes u lab.uzmu bris i sutra ti jave rezultat.

_____________________________

Sreca prati hrabre!!!

(odgovor članu Verus)
Direktna veza do poruke: 9
   RE: Postkoitalni test
4.11.2009 19:47:52   
2002m
moj ginek. nam je to predlozio, ali jos nismo radili.
Ja mu rekla:  pa doktore mi imamo jedno deteuser posted image user posted image a on kaze, da to nema nikakve veze, posto je proslo skoro osam godina od porodjaja.U ponedeljak idem na pregled pa ce mo videti sta dalje.
On kaze da je metoda koja je gore navedena zastarela i da se to radi putem krvi.

(odgovor članu Kleopatra)
Direktna veza do poruke: 10
   RE: Postkoitalni test
4.11.2009 20:06:19   
Kleopatra
2002 koliko ja znam putem krvi se rade antispermatozoidna antitela,a postkoitalni test ovko,mada mozda ima i neka nova metoda ko ce ga znati user posted image user posted image user posted image

_____________________________

Sreca prati hrabre!!!

(odgovor članu 2002m)
Direktna veza do poruke: 11
   RE: Postkoitalni test
4.11.2009 20:09:01   
2002m
user posted image user posted image user posted image user posted image user posted image aha, znam da je nesto hteo da nam radi.A sta je antispermatozoidna antitela?
Ja mislila to istouser posted image

(odgovor članu Kleopatra)
Direktna veza do poruke: 12
   RE: Postkoitalni test
4.11.2009 20:09:37   
Verus
Pa ako je kao vecina antitela, prezentovalo bi se sigurno u krvi i svim sluznicama...

(odgovor članu Kleopatra)
Direktna veza do poruke: 13
   RE: Postkoitalni test
4.11.2009 20:13:17   
2002m
Znam da sam ga pitala, dali je to test na koji treba da dodjem posle odnosa, on se samo smejao i rekao da je to zastarela metoda.Da se to sada radi putem krvi.Pitaci ga u ponedeljak.

(odgovor članu Verus)
Direktna veza do poruke: 14
   RE: Postkoitalni test
4.11.2009 20:16:10   
Verus
Pa eto, to je jos lakse! 

(odgovor članu 2002m)
Direktna veza do poruke: 15
   RE: Postkoitalni test
4.11.2009 20:18:11   
lence
Ja znam da endometriozne ciste mogu da luce neka antitela koja budu u vaginalnom/cervikalnom iscetku gde usmrte spermu. Kako tamo stizu, da li putem krvi ili samo u sluznicama, nemam pojma.
Ja trazila da mi urade postkoitalni test i konsultant mi rekao da je to veoma zastarela metoda. Naravno, nista po tom pitanju nije uradjeno, cak ni savremenijim metodama.
Savetujem zenama koje mogu da urade ovaj test da to i obave.

_____________________________

Zadrzavam svoje gradjansko pravo da skacem na pogresne zakljucke!

(odgovor članu Verus)
Direktna veza do poruke: 16
   RE: Postkoitalni test
4.11.2009 20:46:13   
Kleopatra
E pa vidis 2002 u neku ruku i postkoitalnim testom mogu da se nadju antitela,meni su u privatnoj klinici u kojoj sam radila inseminciju radili i postkoitalni test i morali smo da vadimo iz krvi  antispermatozoidna antitela

_____________________________

Sreca prati hrabre!!!

(odgovor članu 2002m)
Direktna veza do poruke: 17
   RE: Postkoitalni test
4.11.2009 22:04:19   
lence
Izvinjavam se, ja sam vas malcice lagala (nenamerno).
Naime ova antitela (tzv macrophage) su imune celije koje uglavnom napadaju viruse i bakterije. Izgleda da se ionako mogu naci u nasem organizmu, ali je ustanovljeno da je kod zena sa endometriozom znatno povecan iznos i to u predelu JAJOVODA gde onda mogu da usmrte spermatozoide koji plivaju prema jajnoj celiji, ali cak i embrion koji putuje prema materici.
Dakle ipak ova antitela ne stizu do vagine i ne mogu se otkriti klasicnim postkoitalnim testom vec posebnom proverom krvi na imunitet.
Naredni put cu da proverim u knjizi pre nego pocnem pisati iz secanja! user posted image

_____________________________

Zadrzavam svoje gradjansko pravo da skacem na pogresne zakljucke!

(odgovor članu Kleopatra)
Direktna veza do poruke: 18
   RE: Postkoitalni test
4.11.2009 22:09:33   
lence
Samo da nadodam da knjiga kaze da ono sto nijedan drugi test osim postkoitalnog ne moze da pokaze jeste postojanje belih krvnih celija u cervikalnom brisu, a znamo da su one vodje naseg odbrambenog sistema, dok je sperma "napadac".

_____________________________

Zadrzavam svoje gradjansko pravo da skacem na pogresne zakljucke!

(odgovor članu lence)
Direktna veza do poruke: 19
   RE: Postkoitalni test
5.11.2009 0:02:06   
2002m
lenceuser posted image user posted image

(odgovor članu lence)
Direktna veza do poruke: 20
   RE: Postkoitalni test
15.12.2009 17:30:35   
Verus
IZVORNA PORUKA: lucia

drage moje cekalice, ja sam stara-nova ringerajka, i malo vas znam od ranije ali vidim da ima puno novih cekalica. ja sam dugo bila u ovoj temi jedno vreme a sada se vracam kao trudnica da vam kazem svoje iskustvo, sigurno ce nekom da pomogne. naime, godinu dana sam pokusavala da zabebim, radila sam sve moguce analize, ono sto i same znate, briseve, folikulometrija,hsg,spermogram itd...sve sto se radi u vecini ordinacija. vec sam bila potpuno razocarana kada mi je jedna doktorka preporucila jevremovu(ginek.klinika). tamo su mi radili dodatne testove koje ne pominju drugde, kao sto je postkoitalni test(kojim se utvrdjuje da li spermatozoidi mogu da opstanu u vagini ili ih ta sredina"ubije") i test na antispermatozoidna antitela. ovaj drugi je za mene bio presudan jer nisam ni znala do tad da to postoji a bio je resenje mog problema! radi se samo na torlaku, uzimaju krv i muskarcu i zeni,kao i spermu muskarcu i proveravaju ta antitela koja mogu da sprece zacece! ja to nisam imala ali moj m jeste, a resenje je bilo vise nego lako, samo je popio neke tabletice pre moje ovulacije i iz prvog sam zabebila! nakon toliko mucenja... i jos jedna stvar, to nema veze s tim da li vec imate decu ili ne posto se ta antitela mogu stvoriti kad god.. preporucujem svima da provere i to ako nisu do sad,! i puno srece,cekam vas u trudnicama! katjice,ako ti jos nesto nije jasno pitaj!user posted image

(odgovor članu 2002m)
Direktna veza do poruke: 21
   RE: Postkoitalni test
20.1.2010 11:18:51   
Iva979
I meni je dr rekla da treba da obavim ovaj test!
Nadam se da ce pomoci u pretragama... user posted image

(odgovor članu Verus)
Direktna veza do poruke: 22
   RE: Postkoitalni test
20.1.2010 11:22:39   
daca77
Videcu sutra i u ponedeljak sa mojim dr, ali za sada niko nista ne predlaze. Ja sam ta koja ih gnjavi pitanjimauser posted image

(odgovor članu Iva979)
Direktna veza do poruke: 23
   RE: Postkoitalni test
20.1.2010 11:43:11   
Iva979
Ma pitaj Daco, bas te briga! Meni se cini da je taj test vrlo koristan user posted image

(odgovor članu daca77)
Direktna veza do poruke: 24
   RE: Postkoitalni test
27.1.2010 18:34:08   
cipiripi
koliko sam ja posle svega skapirala, jednostavnije (i manje je mucno) uraditi test na antispermatoziidna antitela ASA iz krvi, nego raditi ovaj, jer postoitalni test pokazuje da li postoje prepreke koje blokiraju tj antitela ASA.. user posted image

_____________________________

saljem ti bebi prasinu draga! Nek uspe!!! ... by Verus ! :D

A sad Ivona kaze "Verus..al si mi zaprasnjavilaaaa mamuuuu" !!!!

:D :*:*:*





(odgovor članu Iva979)
Direktna veza do poruke: 25
Stranica:   [1] 2   Sledeća stranica >   >>
Stranica: [1] 2   Sledeća stranica >   >>
Idi na:







Praćenje ovulacije - promene na grliću mat...
Kako određivati plodne dane pomoću praćenja promena na grliću materice?
Praćenje ovulacije - telesna (bazalna) tem...
Kako pratiti prirodni ciklus žene i određivati plodne dane pomoću merenja telesne (bazalne) temperature?



image
dudas
Ima li koga da ga grlo boli? Otvorite Apis goli! Prsnite me 2, 3 puta, nije fol-nestaće bol!
"Dobro veče, od sad ovde nema zime, Imuno je moje ime. Vitamini, minerali-sve staje u gutljaj mali. Popij mene, mala vilo, nazdravlje ti bilo!" "Imaćemo još jednog gosta, pomoći će vili dosta. Evo ga, tu je"-Imuno reče. "Uđi, uđi, druže moj, dobi li protiv kašlja boj?" "Znaš, Imuno-Broncamil se smeška, kakva je to borba teška. Uspeo sam, za kašalj sam tata mata!" I odjednom neko pokuca na vrata. "Ima li koga da ga grlo boli? Otvorite Apis goli! Prsnite me 2, 3 puta, nije fol-nestaće bol!" Istina je sve što kaže Apis gola, jako brzo rešiće vas bola. "Gde li nam je Fitobalm, kud se dede, ne videh ga od prošle srede? "Sad će doći"- Imuno reče. "Ima li šta od zapušenog nosića preče?" "Kuc, kuc, stigao sam"- Fitobalm se javi. "Mala vilo, odmah me pod nosić stavi. Jel osećaš borovine moć? Sada lepo diši i spavaj, laku noć!" I tako Pharmalife družina ova isprati vilu u carstvo snova.  Više >>
image

Anketa

Трудноћа.
пеперутка16

Који део трудноће вам се највише допао или Најлакши?

Click Here