|      
Želiš da odustaneš od takmičenja?
Pre nego što potvrdiš svoju odluku, upoznaj se sa detaljima.
Ukoliko potvrdiš odustajanje, na tvoj računar ćemo automatski ubaciti cookie, koji će nam omogućiti da te tokom takmičenja (26.04 -30.04.2021) prilikom dolaska na portal prepoznamo i omogućimo ti neometano korišćenje portala, bez prikazivanja ikona Ringerajinog sponzora, odnosno kontrole uz desni rub ekrana.

Istovremeno, oduzećemo ti sve prikupljene bodove, čime se na žalost gubi pravo za osvajanje nagrade.

Da li još uvek želiš da odustaneš od takmičenja?
Ringeraja.rs koristi "kolačiće" u cilju pružanja boljeg korisničkog iskustva, praćenja posećenosti i prikaza oglasa. Postavke prihvatanja kolačića podesite u vašem internet pretraživaču.
Nastavkom korišćenja smatra se da se slažete sa korišćenjem kolačića u navedene svrhe. Za nastavak kliknite "U redu".   Saznajte više.
Korisnici na ovoj temi: niko
  Odštampaj
Stranica: [1] 2 3 4 5   Sledeća stranica >   >>
Korisnik
Poruka << Starija tema   Novija tema >>
   Ušteda električne energije
26.1.2015 9:39:18   
Peace*
U decembru mi je stigao račun (novembarski) za struju 7.500din! user posted image user posted image user posted image

Jako, jako sam smorila.

Ukratko: živimo u stanu na poslednjem spratu, ravan krov iznad nas, 3 zida su spoljna, a četvrti gleda na ulaz.
Prozore i ulazna vrata smo promenili pre 3god, i već tada primetno podigli temperaturu u stanu. Znam da bi izolacija još više pomogla, ali ostale komšije neće da rade, a onda je to baš skupo, zbog skele.

Dogrevamo uljanim radijatorima. U decembru sam ih nakon računa ugasila, i počeli smo da se oblačimo kao za napolje (otprilike). Možda sam ja razmažena, ali ja volim da je u stanu 22-23, kod nas nema toliko. Gledam slike po fb, i vidim sugrađanke sa decom u šorcevima u stanu, i onda me tuga uhvati.

Sem uljanog radijatora, imamo dva bojlera, jedan u kupatilu, jedan u kuhinji.
Imamo mašinu za veš, i mašinu za sudove.
Naravno, špret i rernu.

Nakon tog računa (znači 15.12.) sam ugasila uljane radijatore i počela sam mašinu za veš da tajmiram da se pali noću. Mašina za sudove uvek radi noću.
15 dana takvog režima, i decembarski račun za struju je pao za 1500din. Znači, za ceo mesec, pao bi za 3000. Ali i dalje, to je struja na mesečnom nivou 4500din! user posted image

Smorim se kad čujem da nekome stigne 1000din struje. Znam, ti ljudi nemaju bojlere u stanu, i samim tim im je u Informatici stavka "topla voda" nekih 2000din, a ja to nemam na računu za Informatiku.

Ipak, zanima me, kako još štedite struju? Jel gasite bojlere danju? Ako ga ugasim ujutru u 7h, hoću imati tople vode uveče da se deca okupaju a mi istuširamo? Jel istina da bojler ustvari troši više ako ga skroz "isprazniš" pa upališ pa greje od nule?
Jel istina da punjači za tel, ako ostanu u struji, a tel nije priključen, troše struju?
Direktna veza do poruke: 1
   RE: Ušteda električne energije
26.1.2015 9:45:57   
superm
Iskreno, mislim da je izolacija najbolje resenje. Sve drugo tek malo doprinosi.user posted image Mozda da se konsultujete sa nekim majstorima, strucnjacima...

_____________________________

3 je moj srećan broj!!!

(odgovor članu Peace*)
Direktna veza do poruke: 2
   RE: Ušteda električne energije
26.1.2015 9:48:27   
Anoniman
Mi bojler palimo nocu i ujutru oko 7 gasimo, ima uvek tople vode preo dana i da perem na ruke, i da se okupam , ja , una, sveki , mm, za punjace ne znam, cula sam da se kvare ako ostanu ukljuceni kada se ne koristeuser posted image

(odgovor članu Peace*)
  Direktna veza do poruke: 3
   RE: Ušteda električne energije
26.1.2015 9:48:30   
Peace*
Ma na stranu radijatori, ugasila sam ih.
Šta još?

_____________________________

Tasha

Objasni im Bože, da mi se može!

(odgovor članu superm)
Direktna veza do poruke: 4
   RE: Ušteda električne energije
26.1.2015 9:52:05   
vonavoj
Prvi put cujem za punjace! Nema logike..i meni stoje ukljuceni!
Ja mislim da bojler manje trosi energije kad se dopunjuje,nego uvece kad mora ceo da se ugreje..mi ga ne gasimo..mislim da mi je cak to neki majstor i rekao...\Da li ti je sporet na struju,ili imas i plin? Koliko ti cesto rerna radi?

(odgovor članu Peace*)
Direktna veza do poruke: 5
   RE: Ušteda električne energije
26.1.2015 9:54:57   
mali_mis
Kod mene su punjaci vecito ukljuceni.
Nrgo nasla sam ovo

(odgovor članu vonavoj)
Direktna veza do poruke: 6
   RE: Ušteda električne energije
26.1.2015 10:00:06   
Peace*
I muž me ubeđuje da bojler manje troši ako se dopunjuje nego ako se ceo puni, ali, da li dođem ustvari na isto ako se dopunjuje na skupoj struji ili se ceo puni na jeftinoj?

Špret je na struju, nemam plin. Koliko se koristi? Šta znam, kuva se recimo 5 dana u nedelji. Nekada kuvam subotom, pa se svaki dan dokuva tipa krompir, pirinač, a nekada se kuva svaki dan. Ako se pali rerna, ne pali se špret.

Pegla se recimo 3x nedeljno, po skupoj struji.

_____________________________

Tasha

Objasni im Bože, da mi se može!

(odgovor članu vonavoj)
Direktna veza do poruke: 7
   RE: Ušteda električne energije
26.1.2015 10:02:30   
Peace*
Koleginica me ubeđuje da od kada gasi bojler danju, da joj je račun za struju manji za 2000 din. jel moguće? user posted image

Ustvari, ne vidim ništa drugo što bih još mogla da isprobam sem bojlera, ali kontam da će me muž baiti kroz prozor ako bude poželeo da se istušira a ne bude tople vode. user posted image A i ja ću šiznuti ako budem htela da okupam decu a ne bude tople vode. user posted image

_____________________________

Tasha

Objasni im Bože, da mi se može!

(odgovor članu Peace*)
Direktna veza do poruke: 8
   RE: Ušteda električne energije
26.1.2015 10:06:57   
Olga75
meni bojler stalno ukljucen zimi , leti ga iskljucujem
decembarski racun za struju mi je bio 3600 . Ja perem i peglam po jeftinoj struji i usisavam tada i ukljucujem TA pec
e sad za sporet , gledam da kuvam kad je jeftina struja ono tipa sarme , paprikasa , pasulja , supe ( sto se duze kuva a ne treba ga bas stalno paziti
eto

_____________________________

Marija je moj najveci uspeh

JER SMO TAKO U MOGUCNOSTI !

(odgovor članu Peace*)
Direktna veza do poruke: 9
   RE: Ušteda električne energije
26.1.2015 10:10:08   
cockic
peace mi smo u novim stanovima gde ima etazno koje ne palimo vec par godina od kad smo u ovom stanu jer bi struja bila 25.000din mesecno za 70 kvadrata.tako da smo jedne zime bankrotirali,a to je bilo 2011 na 2012 kad sam bila trudna sa cerom i posle porodjaja.e od te zime vise ne palim za par meseci smo dali 100.000din user posted image

sad ove zime racun prosli nam je dosao oko 8500 din.da kazem u stanu je toplo u dnevnoj posto je velika povrsina dnevne gde najvise boravimo je klima i radi uglavno stalno.e testirali klimu i na one velike minuse i izgurala,ali je nisam gasila jedno 7 dana koliko je trajao onaj ledeni talas.samo sam pojacavala i smanjivala jacinu i temp u stanu,ali gasila nisam.i muz mi rece da mu je neko rekao da i za klimu ako se negasi trosi manje.sto se tice bojlera tata mi je rekao da ga gasim pa da palim posle ponoci i ima ustede.samo sto u decembru nisam mogla jer su mi deca bila kuci i topla voda mi je trebala.i da ja imam samo taj veliki bojler iz kupatila iz kog voda dolazi i kujnu.masinu za ves uglavnom palim nocu,beli ves.sareni do 40 perem preko dana i po par masina.a nocu se grejemo na one konvektorske grejalice od ukupno 2000w ili ti 750-1250w,ja sam odusevljena kako greju.a stvarno netrose puno struju.ona mi radi svako vece kad deca legnu palimo je oko 20-21h.imamo i u spavacoj i u drugoj sobi.obe nocu rade na 750 w.a ima i na 1250w.kad je bas hladno upalim i to na 1250w.mada u spavacoj koja je manja bude sauna sa ovih 750w.e te grejalice rade samo nocu kad se spava preko dana kao sto rekoh klima jer smo uglavnom u dnevnoj sobi.sporet mi radi stalno,mislim kuvam rucak skoro svaki dan.rernu palim.e to za punjac meni na telu pise iskljucite punjac zbog ustede energije.ja ga uvek gasim.

a ja i da hocu da upalim etazno nema sanse,jer placamo i stan 200evra mesecno jos samo da mi i struja toliko dolazi.ali i ovako je bas toplo.ja i muz zadovoljni sa racunom decembarskim.jer sam mislila da ce biti preko 10.000din.ma sve do 10.000 mi je prihvatljivo.
nama je info stan do 2500din.

(odgovor članu Peace*)
Direktna veza do poruke: 10
   RE: Ušteda električne energije
26.1.2015 10:11:25   
Peace*
Peglaš i usisavaš noću između 23-7h? Mene bi zapalili u zgradi! user posted image

_____________________________

Tasha

Objasni im Bože, da mi se može!

(odgovor članu Olga75)
Direktna veza do poruke: 11
   RE: Ušteda električne energije
26.1.2015 10:12:06   
dunja RR
IZVORNA PORUKA: Peace*

I muž me ubeđuje da bojler manje troši ako se dopunjuje nego ako se ceo puni, ali, da li dođem ustvari na isto ako se dopunjuje na skupoj struji ili se ceo puni na jeftinoj?



I ja mislim da dođe na isto. Pre trudnoće sam palila samo noću, pisala sam to negde i ovde, baš sam vodila računa. A sada ga ne gasimo.

Tasho, ček, jel vi beše imate centralno grejanje? Ne mogu da pohvatam taj deo.
Ako je tu neka caka, da viidš zašto vam je slabije grejanje, jer retko čujem da neko mora da dogreva, obično čujem da se žale da je pretoplo.

Mi nemamo centralno, sada se grejemo na grejače koje smo ugradili u dve kaljeve peći (samo jednu palimo trenutno jer je druga u sobi koju ne koristimo).
Svaka peć ima tri grejača, i jedan je bio u decembru uključen po ceo dan, a dva su bila noću. I plus TA peć palimo noću i ona drži lepo ceo dan (ne uključujemo izduvavanje). Bojler stalno uključen, mašina 2-3 puta nedeljno danju, mašinu za sudove nemam. Peglam jednom nedeljno. Kuvam relativno često. Lap top stalno uključen kao i TV. I nama je račun došao 8000.

I prvi put čujem to za punjače.

< Poruku je uredio dunja RR -- 26.1.2015 10:15:08 >


_____________________________

310 poljubaca vrelih
prosuću po licu tvom
310 poljubaca nježnih
...



Bitku dobija onaj koji je čvrsto odlučio da je dobije.

Šekspir

(odgovor članu Peace*)
Direktna veza do poruke: 12
   RE: Ušteda električne energije
26.1.2015 10:14:20   
Peace*
nama je info stan do 2500din.


Meni je 9500, na 70 kvadrata.

_____________________________

Tasha

Objasni im Bože, da mi se može!

(odgovor članu cockic)
Direktna veza do poruke: 13
   RE: Ušteda električne energije
26.1.2015 10:16:10   
Peace*
Tasho, ček, jel vi beše imate centralno grejanje? Ne mogu da pohvatam taj deo.
Ako je tu neka caka, da viidš zašto vam je slabije grejanje, jer retko čujem da neko mora da dogreva, obično čujem da se žale da je pretoplo.


Da. I plaćamo ga cele godine oko 7000. user posted image
Zvali smo ove iz toplane da izmere temp u stanu, oni izmere 19, i kao šta hoćete? Minimum je valjda 17, sve iznad je ok.

_____________________________

Tasha

Objasni im Bože, da mi se može!

(odgovor članu dunja RR)
Direktna veza do poruke: 14
   RE: Ušteda električne energije
26.1.2015 10:17:58   
dunja RR
IZVORNA PORUKA: Peace*

Peglaš i usisavaš noću između 23-7h? Mene bi zapalili u zgradi! user posted image


Taš, jel si sigurna da je u NS tada jeftina? Sećam se da sam negde čitala da je vama u neko doba preko dana, sećam se da sam pomislila tada što nama u BG nije tako, bilo bi super user posted image

P.S. to sam davno čitala, ima par godina.

< Poruku je uredio dunja RR -- 26.1.2015 10:19:42 >


_____________________________

310 poljubaca vrelih
prosuću po licu tvom
310 poljubaca nježnih
...



Bitku dobija onaj koji je čvrsto odlučio da je dobije.

Šekspir

(odgovor članu Peace*)
Direktna veza do poruke: 15
   RE: Ušteda električne energije
26.1.2015 10:19:12   
Peace*
yes.
Piše na sajtu. Kreće od 23-00h, zavisi od nisam-shvatila-čega, pa do 6-7 ujutru.

_____________________________

Tasha

Objasni im Bože, da mi se može!

(odgovor članu dunja RR)
Direktna veza do poruke: 16
   RE: Ušteda električne energije
26.1.2015 10:21:59   
Peace*
Podsećamo potrošače sa dvotarifnim obračunom da je vreme primene jeftinije struje svaki dan od 00h do 8h narednog dana u letnjem sistemu računanja vremena, a u zimskom od 23h do 7h narednog dana.

KLIK

_____________________________

Tasha

Objasni im Bože, da mi se može!

(odgovor članu Peace*)
Direktna veza do poruke: 17
   RE: Ušteda električne energije
26.1.2015 10:29:26   
choopa choops
7500din to je oko 60e? Nama je toliki račun za struju ljeti.
Isto imamo cca 70kvadrata.
živimo u kući,sa krovom, 4 prostorije, svi zidovi spoljašnji.
Pošto je zima blaga računi za struju su nam oko 130eur. Uključena nam je klima (sa inverterom) Norveški radijator u dječijoj sobi od 1kW kad su tamo, noću ponekad upalim kod nas u sobi onaj od 2kW. Kad se kupaju kupatilo dogrijevam kaloliferom. Bojelri su mi stalno upaljeni, jer ih koristimo stalno. Mislimda tu može da se uštedi jedino ako ga čovjek koristi samo povremeno. Ne kuvam sada. Ne pečem. Rade nam još mašina za suđe i za pranje robe. Obje A+++.
Ja sam "zadovoljna", jer kad krene oštrija zima, računi nam budu preko 200e.

Evo da uporedim sa svekrvom...kuva na plin, grije se na TA peć, jednu veliku prostoriju od recimo 40 kvadrata, od 2 kW koju puni samo noću, bojler pali po potrebi, ima aajednu mašinu za pranje robe sedmično, a računi su joj oko 70e.

Ali dobro mi smo posebni u svemu pa i u cijeni struje koju plaćamo. Ne daja Bože da se pobunimo :))))

_____________________________

Debeli prsti+autocorrect=katastrofa. Izvinjavam se, mLogo se izvinjavam.

(odgovor članu Peace*)
Direktna veza do poruke: 18
   RE: Ušteda električne energije
26.1.2015 10:37:04   
cockic
jeste puno taj info,a tako mala t u stanu.u bg nije isto na svim opstinama.u nekim stanovima sa centralnim bude bas hladno za dogrevati.a u nekim da ides go.tj.bude pretoplo.sve zavisi od toplane valjda.na sta se koja lozi.mozda je u tome caka.nemam pojma.ali da ima razlike ima.

(odgovor članu Peace*)
Direktna veza do poruke: 19
   RE: Ušteda električne energije
26.1.2015 10:50:14   
Misha i Ljisha
Jao Peace gde me nadje. I kod mene racun za struju 7500 a ja ni ne dogrevam. Doduse meni stalno radi sporet, rerna, pekac za hleb, susilica, ves masina, komp, tv, frizider, bojler, pumpa za hidrofor i pumpa za centralno grejanje. STA DA STEDIM? STA DA UGASIM?????? Da izvinite ali ovim CAPS bas vicem jer cu odlepiti od visokog racuna a ne znam kako da ustedim? user posted image

(odgovor članu choopa choops)
Direktna veza do poruke: 20
   RE: Ušteda električne energije
26.1.2015 10:52:06   
serpica
Peace tacno je da bojler mnogo vuce a onaj protocni jos vise,topla voda u bojleru moze da bude i 24h nakon iskljucivanja to sam sigurna. Ja ga palim uvec kad stigne jeftina struja i napuni se za dva sata onda iskljucim.Mali bojler u kuhinji vuce 2x vise nego onaj u kupatilu,i njega sam iskljucila pa toplu vodu uzimam iz bojlera ili grejem na onom brzom aparatu za caj i nes,onaj sto zagreje na pola minuta.
Masina pere samo na jeftinoj struji,a kuvam takodje uvece za sutra ono sto mogu da podgrejem. unjac ne bi trebalo da vuce struju ako nije prikljucen mob.

_____________________________

"Zena je nastala od covekovog rebra,a ne od njegovih stopala da se gazi po njoj,ne od njegove glave da se zenom vlada,vec od njegovog boka da mu bude jednaka...ispod ruke da bude zasticena i pokraj covekovog srca da bude voljena..."

(odgovor članu cockic)
Direktna veza do poruke: 21
   RE: Ušteda električne energije
26.1.2015 10:52:45   
Peace*
Choopa, jasno je meni da to nije puno. Realno, u subotu smo bili na ručku, po sok i čaša vina, 3 porcije jela - 4500. Pa šta je onda mesec dana struje za 7000... Znači, kad tako gledam - džaba! Ali kad poredim sa drugima koliko plaćaju - smorim se. Pa zašto mene da šišaju a druge ne? Tj, aj da ni mene ne šišaju!

_____________________________

Tasha

Objasni im Bože, da mi se može!

(odgovor članu choopa choops)
Direktna veza do poruke: 22
   RE: Ušteda električne energije
26.1.2015 11:00:17   
Misha i Ljisha
vala meni je puno 7500. Ja sam co'ek siroma'user posted image

Moji roditelji dobijaju struje oko 2000 din struje a snajka i brat oko 1500. I oni zive u kuci. doduse ne kuvaju svaki dan, ne peru ves toliko cesto, snajka ne pegla, nemaju bojler, nemaju pekac za hleb, moja mama nema susilicu ali ima masinu za pranje sudja. Kod njih su takodje svi aparati noviji a kod mene sve staro ko biblijauser posted image . Mi se stvarno vise i prljamo izes ga zivimo na salasu pa mi je i normalno u kaljuzi smo svaki dan.user posted image . Plus ja i D smo kuci svaki dan po ceo dan ajd tako da kazem, znaci u kuci uvek ima nekog, stoga mora i od aparata nesto da bude ukljuceno dok npr dok su moji na poslu i snajka i brat kuca je prazna i to je vec 8h bez vece potrosnje i td. Ali ja stvarno ne znam kako da ustedim. Bas sam pricala sa komsijom oni cak imaju smederevac na kojem kuvaju pa im je racun opet preko 5000. Nisam pametna

(odgovor članu Peace*)
Direktna veza do poruke: 23
   RE: Ušteda električne energije
26.1.2015 11:05:03   
choopa choops
Ne znam, ovo za bojlere...Moj tata je elektičar (a štediša u srcuuser posted image ), i mi smo kući uvijek držali uključen bojler.

Da li su ti dobri radijatori? Da nije u tome problem?user posted image I što vam nije bojler spojen na centralno?

Pretpostavljam da vam niko ne krade struju, ali ne znam šta bi mogao bit razlog tome da vaši računi budu veći od tuđih?

A hoću reć da je kalolifer zakon za dogrijevanje! Mi smo imai uljane radijatore, ma ništa nisu mogli zagrijat. A kad smo kupili kalolifer spasili smo se. Sa njim grijem i kupatilo kad se kupaju, jer ona grijalica što je montirana u WCu služi samo za ukras, a radijator nam nikako nije mogao zagrijat.



_____________________________

Debeli prsti+autocorrect=katastrofa. Izvinjavam se, mLogo se izvinjavam.

(odgovor članu Peace*)
Direktna veza do poruke: 24
   RE: Ušteda električne energije
26.1.2015 11:09:32   
Buba Mira
Živimo u 72 kvadrata, duplex, znači posledni stan, na vrhu zgrade sa extra izlolacijom. Mi smo sada u kratkim rukavima u stanu. Struja mi je max 2500 mesečno, a palim kad hoću i šta hoću, zaista na vodimo o tome računa jer mi je cifra od 2500 zaista prihvatljiva, obzirom da mašina za veš pere i po dva puta dnevno, u bilo koje doba dana, a veš sušim u sušilici. Kuvam na struju ili na plin, kako kad (sada trenutno na srtuju). Imamo laptopove, kompjuter je manje-više stalno upaljen. Jedino što pazimo da nam tv od trilion inča, plazma, ne bleji uplajen ako ga niko ne gleda, jer TV dosta "vuče". Informatika mi je 10-11000, uvek ima tople vode, dakle - protočno, bez bojlera.
E sad,mi smo odavno sve sijalice u kući zamenili štedljivim. I druga stvar, ne znam ko u kakvim stanovima živi, ali pošto smo se seljakali dosta, mogu sa sigurnošću da tvrdim da smo uvek u staroj gradnji plaćali puuuuuuuno vipe nego u novogradnji. Pre ovog stana smo živeli u starijoj zgradi, 46 kvadrata, informatika nam je bila 9000! Struja 3-4000! Pa sad ti vidi, sad 72kvm, info 11000max, a ranije 46kvm info 9000! A gde je razlika u struji! Tako da, mislim da stara gradnja/nova gradnja ima zaista veze, iz ličnog iskustva, tu su instalacije, izolacija, sve to ima veze.

(odgovor članu Peace*)
Direktna veza do poruke: 25
Stranica:   [1] 2 3 4 5   Sledeća stranica >   >>
Stranica: [1] 2 3 4 5   Sledeća stranica >   >>
Idi na:







Moje putovanje kroz vantelesnu oplodnju
Zaista ne znam odakle da počnem. Vraćam se u mislima godinu dana unazad...bila sam ljuta, frustrirana, beznadežna. Nikak...
VIDEO: Za vas mame, koje ste se porodile c...
videophoto
Ima li među vama onih koje se osećaju nesavršeno jer je vaše dete rođeno carskim rezom? Da li ti je teško jer nisi mogla...
Prirodan izbor za miran san vaših mališana
Odabir pravilne i kvalitetne ishrane kojom ćete omogućiti da vaši mališani utonu u miran san predstavlja izazov za svako...
Moja mama divno priča svake noći
Autor: Svetislav Sveta Vuković, Peva: Dečiji hor Kolibri
HOTEL "FONTANA" - na raskrsnici lj...
photo
Dođite i doživite nezaboravne trenutke i kreirajte najlepše porodične uspomene koje će vas uvek podsećati na ljubav, sre...



Anketa

Трудноћа.
пеперутка16

Који део трудноће вам се највише допао или Најлакши?

Click Here