|      
Želiš da odustaneš od takmičenja?
Pre nego što potvrdiš svoju odluku, upoznaj se sa detaljima.
Ukoliko potvrdiš odustajanje, na tvoj računar ćemo automatski ubaciti cookie, koji će nam omogućiti da te tokom takmičenja (26.04 -30.04.2021) prilikom dolaska na portal prepoznamo i omogućimo ti neometano korišćenje portala, bez prikazivanja ikona Ringerajinog sponzora, odnosno kontrole uz desni rub ekrana.

Istovremeno, oduzećemo ti sve prikupljene bodove, čime se na žalost gubi pravo za osvajanje nagrade.

Da li još uvek želiš da odustaneš od takmičenja?
Ringeraja.rs koristi "kolačiće" u cilju pružanja boljeg korisničkog iskustva, praćenja posećenosti i prikaza oglasa. Postavke prihvatanja kolačića podesite u vašem internet pretraživaču.
Nastavkom korišćenja smatra se da se slažete sa korišćenjem kolačića u navedene svrhe. Za nastavak kliknite "U redu".   Saznajte više.
Korisnici na ovoj temi: niko
  Odštampaj
Stranica: <<   < Prethodna stranica  5 6 7 [8] 9   Sledeća stranica >   >>
Korisnik
Poruka << Starija tema   Novija tema >>
   RE: Pitajte logopeda na Ringeraji
31.7.2014 14:44:37   
Cakana84
Iskoristite priliku da pitate strucnjaka. Na pitanja odgovara Dragana Filipović, diplomirani defektolog - logoped iz Edukativnog centra LexisPro.

(odgovor članu sucana)
Direktna veza do poruke: 176
   RE: Pitajte logopeda na Ringeraji
31.7.2014 18:19:29   
Logoped LexisPro

IZVORNA PORUKA: soni

Pozdrav,

pisala sam o nasem " problemu", ako je uopste problem pa evo i ovde

Luna ima 2 pune godine..Istovremeno uci norveski i srpski... Brbljivica je i veselo dete, non stop pevusi i razgovara na svom jeziku...Do skoro nije htela da kaze ni mama ni tada..Pocela je na srpskom po koju rec i ponavlja za nama na norveskom isto..Savetovali su nam da kuci iskljucivo govorimo srpski sa njom dok u vrticu slusa norveski..Ince u vrtic ide godinu dana i tamo je po 8 sati, znaci norveski je non stop prisutan i par sati sa nama kuci.....Citala sam da deca koja istovremeno uce dva jezika kasnije progovore..Trazila sam i asistenta za jezik u vrticu ali ga nisam dobila, smatraju d aje mala..Inace logopeda je moguce dobiti tek posle 4. god pa i kasnije ako dete razume jezik a ne prica...
Luna razume skoro sve na srpskom a i u vrticu kazu da razume i njih..naravno neke reci su joj nove...Pricamo sa njom noon stop, ukljucujemo je u sve i objasnjavamo, pevamo....


Ima li mesta za brigu :) ?? I na koji nacin da je podstaknem da prica


Pokušaću da odgovorim na Vaša pitanja. Verujem da živite u Norveškoj? Ukoliko je to slučaj dali su Vam dobar savet. Pokušajte da razgraničite i napravite jasne "linije" kada, u kojim situacijama i na kojim mestima koristite norveški jezik (vrtić, druženje sa norvežanima...) i kada koristite srpski jezik u komunikaciji (kod kuće, u razgovoru sa Vama...). Na ovaj način dete će lakše usvojiti oba jezika. Vaše dete je bilingvalno i ono ne bi trebalo da ima problema u usvajanju oba jezika. Nije tačno da deca koja korista dva jezika progovaraju kasnije. Naprotiv, istraživanja pokazuju da su oni superiorniji u komunikaciji.
Ukoliko želite da unapredite komunikaciju Vašeg deteta radite sa njim. Savetujem Vam da radite na stimulaciji razvoja govora i to maternjeg jer verujem da ste Vi izvorni govornik srpskog jezika (tj. srpski je Vaš maternji jezik, a ne norveški). Neophodno je izgraditi kod deteta dobre govorno-jezičke "temelje" maternjeg jezika-norveški će biti nadgradnja. O tome kako da radite stimulaciju govora i jezika možete pogledati na ovom forumu smo dosta pisali o tome i to baš vezano za stimulaciju dece uzrasta kao što je Vaše (vidite od prve strane moje odgovore)
O bilingvizmu možete pročitati ovde http://lexis.rs/index.php/sr/blog/40-prednost-bilingvizma

Budite slobodni da pitate ukoliko Vas još nešto zanima.

Lep pozdrav user posted image

(odgovor članu soni)
Direktna veza do poruke: 177
   RE: Pitajte logopeda na Ringeraji
1.8.2014 13:16:19   
soni
Da, zivimo u Norveskoj
hvala puno, procitacu pa se javljam sa pitanjima ako ih budem imala...

_____________________________

„Ako nismo odgovorni za misli koje prolaze pored naših vrata,
odgovorni smo za one koje puštamo i kojima se vodimo.“

(odgovor članu Logoped LexisPro)
Direktna veza do poruke: 178
   RE: Pitajte logopeda na Ringeraji
5.8.2014 15:29:24   
Logoped LexisPro
Dete staro 3 god. radije sebe naziva imenom nego zamenicom. Pokušajte da naučite dete izgovoru njegovog nadimka ukolko dete ima komplikovano ime za izgovor. Ukoliko radite sa detetom na usvajanju novih reči možete koristiti porodične fotografije, slučice životinja i predmeta lakih za izgovor (kuca, maca, lopta, baba, voda). Radije odštampajte sličice na belom papiru jer većina slikovnica za decu sadrži previše boja i detalja koji odvlaće pažnju dece. Koristite priče u slikama i opisujte slike. Takođe za stimulaciju govora koristite bockalice, plastelin, testo. Uprošćeno rečeno fina motorika utiče na razvoj govora. Radite na imitaciji životinja, gde žive, šta daju i dr. Pratite prirodni razvoj govora i jezika. Ovo podrazumeva da deca prvo usvajaju samoglasnike, nakon toga plozive (p, b, t, d, k, g), poluvokale (j, v), zatim ostale teške glasove. Na ovom uzrastu nemojte očekivati od deteta da usvaja reči koje sadrže više slogova, kao i reči koje sadrže teške glasove (na primer - š, ž, č, r).
Radite sa detetom svakog dana po 5 minuta. Sedite za sto preko puta deteta i "razgovarajte" o sadržajima koje nudite tako da dete može da posmatra vaše usne, te vas imitira i pravilno postavlja govorne organe prilikom izgovora. Verujem da ćete nakon par meseci uočiti izvestan napredak kod vašeg deteta.

Lep pozdra,
user posted image

IZVORNA PORUKA: sucana

Nas sin ima dve godine i sedam meseci. Rodjen je u terminu, napredovao je odlicno, svi pregledi uredni, prohodao je sa 11-12 meseci, motorika odlicna, vrlo rano je ostvario kontakt ocima, poceo je da guce sa svega 3-4 meseca, osmehivao nam se sa 4-5 meseci. Sada je malo "lenj" za govor. Sa godinu i nesto dana je znao da pita "gde tata", "daj odu" i "daj vodu", sa dve godine je poceo da govori "mama papa", "ajde tata", rekao je par puta i "sedi tata".
Sa dve godine i tri meseca je poceo da govori "bavo" i "bravo" i da pljeska rukama kada nesto dobro uradi, prepozna dedu i tatu na slici i pokazuje prstom, za cokoladu kaze "lada", kada nesto nece kaze "nete". Igra se telefonom, stavlja slusalicu na uho i kaze "alo deda", gleda automobile i kaze "auto", pre jedno dva meseca je rekao "ajde tata lota", i "lopta", kaze "dodi" umesto "dodji", "njam njam" kada mu se svidja hrana, kada je gladan imitira hranjenje i kaze "am-am", zna da kaze "tao" umesto "cao" kada krenemo kuci, ali ne svaki put. Razume kada mu kazemo da idemo kod babe i dede, odmah ustane i ceka ispred vrata, kaze "otori" umesto "otvori" kada hoce da mu se otvore vrata. Razume kada mu kazemo "pazi" i "polako", vidi kucu, vidi loptu, dodji ovamo, idi po vodu. Sam je naucio da otkljuca mobilni, i da ukljuci igricu, tacno prepozna igricu i klikne na nju, zna da upali racunar, pali i gasi televizor, radio, zatvara vrata, pere zube sam, sam se hrani rukama i viljuskom, igra se skrivalica sa nama, odaziva se na ime ali jos uvek ga ne izgovara tecno, voli da crta, sklapa kockice, igracke vraca na svoje mesto, zna gde koja igracka stoji cak i ako se ne igra duze vreme sa njom...Cuje odlicno, kad pricamo, kada prodje kamion, kada grmi, kada slusa pesmice, cesto pevusi...Sa decom obozava da se igra, prilazi im, druzeljubiv je, juri, trci, sutira loptu, itd. Izvinjavam se zbog opsirnog pisanja, ali smo hteli da sto bolje opisemo situaciju. Nase pitanje je kako da radimo sa njim na ucenju novih reci, da li je potreban rad sa strucnim licem, i kako ga nauciti da kaze svoje ime, da li mu pokazivati slike najblizih da ih imenuje, i slicno.


(odgovor članu sucana)
Direktna veza do poruke: 179
   RE: Pitajte logopeda na Ringeraji
8.8.2014 14:40:23   
Cakana84
Sjajan tekst o bilingvizmu možete da pročitate OVDE.

I naravno, iskoristite priliku da pitate stručnjaka sve što vas zanima u vezi razvoja govora i jezika kod dece.

< Poruku je uredio Cakana84 RR -- 8.9.2014 16:26:02 >

(odgovor članu Logoped LexisPro)
Direktna veza do poruke: 180
   RE: Pitajte logopeda na Ringeraji
13.8.2014 14:43:42   
Cakana84
Iskoristite priliku da pitate strucnjaka. Na pitanja odgovara Dragana Filipović, diplomirani defektolog - logoped iz Edukativnog centra LexisPro.


(odgovor članu Cakana84)
Direktna veza do poruke: 181
   RE: Pitajte logopeda na Ringeraji
26.8.2014 23:50:02   
Sanchy
Postovani,odprilike sam dobila i odgovor na pitanje koje sam htela da postavim u Vasem prethodnom odgovoru ali ipak bih postavila pitanje,,dete ima dve godine i dva meseca prilicno lepo govori,sastavlja recenice,komunicira uglavnom ne koristeci pokazne zamenice jer insistiram na tome ..Sve plozive je usvojio,od poluvokala nije slovo V koliko god se trudim umesto voda kaze oda,Š,Č i Ž takodje zna ali slovo R nikako,ili ga uopste nema ili ga cujem meko meko jedva primetno..Trudim se da ponavljamo sto vise reci koje imaju slovo R u sebi takodje brzalice tipa riba ribi grize rep i na vrh brda vrba mrda ali slab je pomak pa me zanima do kada bi dete trebalo da usvoji slovo R i da li postoje jos neke vezbice kako bih mu pomogla?Unapred hvala na odgovoru

_____________________________

Verujem u ružičasto. Verujem da smeh najbolje troši kalorije. Verujem u ljubljenje, u mnogo ljubljenja. Verujem da treba biti snažan kad sve krene po zlu. Verujem da su srećne devojke najlepše devojke. Verujem da je sutra novi dan. Verujem u čuda!

(odgovor članu Cakana84)
Direktna veza do poruke: 182
   RE: Pitajte logopeda na Ringeraji
8.9.2014 13:21:56   
Modessty
Danilo ima 4 god i 7 meseci. Od pre desetak dana počeo je konačno da umesto J izgovara R! Savetovali ste me da ga ne pritiskamo i nismo. Počeo je sam. Malo mu teže ide sa nekim rečima, ali ipak R je tu. I sve je bolje i bolje. Primetili smo da je, od kako je uveo R, počeo da Š, Ž i Č takođe izgovara prilično naglašenno. To nije radio ranije. Da li je to zbog ovog R koje se trudi da izgovara pa ga prosto tera da i ova druga problematična slova naglašava pri izgovoru?

_____________________________

Imperfection is beauty, madness is genious, and its better to be absolutely ridiculous then to be absolutely boring.

(odgovor članu Sanchy)
Direktna veza do poruke: 183
   RE: Pitajte logopeda na Ringeraji
14.9.2014 21:10:51   
Logoped LexisPro
Vrlo je ambiciozno očekivati od deteta starosti 2 godine da pravilno izgovara glas R. Ovaj glas se usvaja kasnije i nepravilan izgovor ovog glasa se toleriše do pete godine. Međutim, ukoliko želite da vežbate sa detetom može ponavlja reči koje počinju sa TR (tra, tre, tri, tro, tru).

Srdačno user posted image

IZVORNA PORUKA: Sanchy

Postovani,odprilike sam dobila i odgovor na pitanje koje sam htela da postavim u Vasem prethodnom odgovoru ali ipak bih postavila pitanje,,dete ima dve godine i dva meseca prilicno lepo govori,sastavlja recenice,komunicira uglavnom ne koristeci pokazne zamenice jer insistiram na tome ..Sve plozive je usvojio,od poluvokala nije slovo V koliko god se trudim umesto voda kaze oda,Š,Č i Ž takodje zna ali slovo R nikako,ili ga uopste nema ili ga cujem meko meko jedva primetno..Trudim se da ponavljamo sto vise reci koje imaju slovo R u sebi takodje brzalice tipa riba ribi grize rep i na vrh brda vrba mrda ali slab je pomak pa me zanima do kada bi dete trebalo da usvoji slovo R i da li postoje jos neke vezbice kako bih mu pomogla?Unapred hvala na odgovoru


(odgovor članu Sanchy)
Direktna veza do poruke: 184
   RE: Pitajte logopeda na Ringeraji
18.9.2014 22:15:39   
Logoped LexisPro
Moguće je da pokušavajući da izgovori pravilno glas R "iskrivi" izgovor drugih glasova i to je sasvim normalno. Posebno jer se za izgovor ovih glasova (R, Š, Ž, Č) jezik podiže i postavlja na "brežuljak" iza gornjih zuba. Nema potrebe za brigom. Dete će samo pronaći način da ovo savlada, samo mu dajte vremena i budite strpljivi.

Lep pozdrav user posted image

IZVORNA PORUKA: Modessty RR

Danilo ima 4 god i 7 meseci. Od pre desetak dana počeo je konačno da umesto J izgovara R! Savetovali ste me da ga ne pritiskamo i nismo. Počeo je sam. Malo mu teže ide sa nekim rečima, ali ipak R je tu. I sve je bolje i bolje. Primetili smo da je, od kako je uveo R, počeo da Š, Ž i Č takođe izgovara prilično naglašenno. To nije radio ranije. Da li je to zbog ovog R koje se trudi da izgovara pa ga prosto tera da i ova druga problematična slova naglašava pri izgovoru?


(odgovor članu Modessty)
Direktna veza do poruke: 185
   RE: Pitajte logopeda na Ringeraji
18.9.2014 22:22:14   
Sanchy
Hvala na odgovoru,imamo vremena znaciuser posted image ..sve najbolje..

_____________________________

Verujem u ružičasto. Verujem da smeh najbolje troši kalorije. Verujem u ljubljenje, u mnogo ljubljenja. Verujem da treba biti snažan kad sve krene po zlu. Verujem da su srećne devojke najlepše devojke. Verujem da je sutra novi dan. Verujem u čuda!

(odgovor članu Logoped LexisPro)
Direktna veza do poruke: 186
   RE: Pitajte logopeda na Ringeraji
27.10.2014 19:48:07   
branki*
molim vas,zanima me Vase misljenje...
citala sam o karnozinu.da li je tacno da koriscenje karnozina poboljsava produkciju govora,razumevanje,sluh,bolju paznju i socijalizaciju,te doprinosi dosta i deci sa pervazivnim razvojnim poremecajem?kakva su vasa saznanja?
hvala unapred.

_____________________________

branki

JER SMO TAKO U MOGUCNOSTI !

(odgovor članu Sanchy)
Direktna veza do poruke: 187
   RE: Pitajte logopeda na Ringeraji
28.10.2014 11:51:28   
Cakana84
Draga Branki, prosledila sam pitanje doktorki. Očekuj odgovor ubrzo.

(odgovor članu branki*)
Direktna veza do poruke: 188
   RE: Pitajte logopeda na Ringeraji
28.10.2014 13:06:12   
Cakana84
Branki, evo odgovor od doktora:

Odgovor:
Moja saznanja o kornozinu (Cornosine) su pozitivna i to na osnovu iskustava kolega pedijatara iz inostranstva. Naime, neke studije su pokazale da kornozin stimuliše frontalne regije mozga što dovodi do poboljšanja mnogih funkija. Sve veći broj istraživanja pokazuje da ove regije mozga kontrolišu emocije, kogniciju, ekspresivni govor i abstraktno mišljenje. Kornozin bi trebao da poboljša govor, socijalizaciju i ostale funkcije kod dece sa pervazivnim poremećajima. Posebno je poznata studija doktora Michael Chez koja je dokazala ove teorijske činjenice jer je grupa dece sa autističnim spektrom nakon izvesnog vremena uzimanja kornozina pokazalo značajna poboljšanja u govoru, ponašanju i dr.
Svakako možete uvesti u ishranu deteta namirnice koje su bogate kornozinom (riba, svinjetina i govedina).
Srdačno,
Logopedski centar LexisPro

(odgovor članu Cakana84)
Direktna veza do poruke: 189
   RE: Pitajte logopeda na Ringeraji
28.10.2014 13:15:44   
Modessty

IZVORNA PORUKA: Logoped LexisPro

Moguće je da pokušavajući da izgovori pravilno glas R "iskrivi" izgovor drugih glasova i to je sasvim normalno. Posebno jer se za izgovor ovih glasova (R, Š, Ž, Č) jezik podiže i postavlja na "brežuljak" iza gornjih zuba. Nema potrebe za brigom. Dete će samo pronaći način da ovo savlada, samo mu dajte vremena i budite strpljivi.

Lep pozdrav user posted image

IZVORNA PORUKA: Modessty RR

Danilo ima 4 god i 7 meseci. Od pre desetak dana počeo je konačno da umesto J izgovara R! Savetovali ste me da ga ne pritiskamo i nismo. Počeo je sam. Malo mu teže ide sa nekim rečima, ali ipak R je tu. I sve je bolje i bolje. Primetili smo da je, od kako je uveo R, počeo da Š, Ž i Č takođe izgovara prilično naglašenno. To nije radio ranije. Da li je to zbog ovog R koje se trudi da izgovara pa ga prosto tera da i ova druga problematična slova naglašava pri izgovoru?




Ne stigoh da se zahvalim! user posted image I da napišem da mu je sada već izgovor svih ovih glsova normalan, tj više ne naglašava nijedan glas. user posted image

_____________________________

Imperfection is beauty, madness is genious, and its better to be absolutely ridiculous then to be absolutely boring.

(odgovor članu Logoped LexisPro)
Direktna veza do poruke: 190
   RE: Pitajte logopeda na Ringeraji
28.10.2014 14:53:09   
branki*
cakana,hvalauser posted image
postovana dragana,hvala puno na informacijama,jako su mi znacajne!

< Poruku je uredio branki RR -- 28.10.2014 15:02:45 >


_____________________________

branki

JER SMO TAKO U MOGUCNOSTI !

(odgovor članu Modessty)
Direktna veza do poruke: 191
   RE: Pitajte logopeda na Ringeraji
29.10.2014 15:29:22   
dunja RR

Kada bi beba trebala da intenzivno guguče?
Moj bebac ima 4.5 meseca. Sa neka 3.5 je krenuo da ispušta neke glasiće, ali u zadnje vreme ne guguče.
Ima li razloga da se brinem?

_____________________________

310 poljubaca vrelih
prosuću po licu tvom
310 poljubaca nježnih
...



Bitku dobija onaj koji je čvrsto odlučio da je dobije.

Šekspir

(odgovor članu Cakana84)
Direktna veza do poruke: 192
   RE: Pitajte logopeda na Ringeraji
7.12.2014 10:46:27   
branki*

IZVORNA PORUKA: lakijano

Dete ima 20 meseci i negovoriuser posted image ?!Samo mama,tata,baba,deda,beba i po dva slova,sve razume oponasa i zivotinje ali nece da prica pa sam jako zabrinuta....ima li neko savet da mi da kako bi dete malo vise stimulisala da pocne da prica!?Imamo dete u komsiluku koje ima 18 meseci i sve prica,pa sam jako tuzna i zabrinutauser posted image



_____________________________

branki

JER SMO TAKO U MOGUCNOSTI !

(odgovor članu dunja RR)
Direktna veza do poruke: 193
   RE: Pitajte logopeda na Ringeraji
8.12.2014 1:14:15   
Anoniman
moje dete ima 3 godine i 4 meseca i velika je pricalica. zna gomilu pesmica i pricica i vrlo je mastovita. sama isprica pricicu od pocetka do kraja ali sa nekim dodacima.:) zaista sam ponosna na nju jer se sa njom moze razgovarati kao sa velikom.

ono sto me brine je sto neka slova ne moze da izgovori, npr. K i G. na primer kaze: ruta (ruka), toza (koza), tota (koka), dubat (dubak). ili ga jednostavno izostavi npr. luta (lutka). za sebe kaze cenija (ksenija), znaci svuda K menja sa T, sem kod svog imena, tada stavi C. ali cudnovato da zna da kaze kipa (krpa). inace mnogo teza slova zna da kaze č, đ, š, cak i r. ne znam zasto ne ume K? user posted image

nas pedijar je rekao da sa 3,5 god ima obavezan sistematski pregled, kada se ide na pregled i kod ocnog lekara i kod logopeda. pa posto smo mi rekli da neke slova ne izgovara ona je rekla da bi mogla da od januara krene da ide kod logopeda. sada se malo dvoumim, mozda sam poranila sa tim, mozda da je pustim da jos malo poraste, da sama to savlada...
mogu li da dobijem vase misljenje? hvala unapred.

(odgovor članu branki*)
  Direktna veza do poruke: 194
   RE: Pitajte logopeda na Ringeraji
21.12.2014 22:03:08   
Logoped LexisPro
Na uzrastu izme]u 2. i 6. meseca dolazi do pojave zvunih glasova M i N, kao i ploziva G, B, D, zatim glasova H, F, V. Dolazi i do blagok podizanja jezika. Karakteristi;no je i prvo povezivanje vokala npr. eau, kao i vokala i konsonanata. Nakon 6. meseca beba počinje da spaja dva različita sloga.
Mislim da je rano da brinete.
Pevajte i razgovarajte sa vašom bebom user posted image

IZVORNA PORUKA: dunja RR


Kada bi beba trebala da intenzivno guguče?
Moj bebac ima 4.5 meseca. Sa neka 3.5 je krenuo da ispušta neke glasiće, ali u zadnje vreme ne guguče.
Ima li razloga da se brinem?


(odgovor članu dunja RR)
Direktna veza do poruke: 195
   RE: Pitajte logopeda na Ringeraji
21.12.2014 22:11:59   
Logoped LexisPro

Nemojte upoređivati vaše dete sa ostalom. Verujem da je ono naprednije u nekim drugim veštinama. Radite malo sa detetom na konstukciji rečenice od reči koje već poseduje u vokabularu. Npr. daj mama, ide baba. Pokušajte da malo radite sa detetom kroz igru. Ali samo očekujete od deteta da izgovara "proste" reči (lake za izgovor) - voda, so, lala, beba, buba.
Pogledajte na ovom forumu savete koje smo davali ostalim mama koje imaju slične nedoumice i slobodno primenite.
Ukoliko i nakon druge godine dete ne napreduje slobodno se javite logopedu za pregled i savet.

IZVORNA PORUKA: branki RR


IZVORNA PORUKA: lakijano

Dete ima 20 meseci i negovoriuser posted image ?!Samo mama,tata,baba,deda,beba i po dva slova,sve razume oponasa i zivotinje ali nece da prica pa sam jako zabrinuta....ima li neko savet da mi da kako bi dete malo vise stimulisala da pocne da prica!?Imamo dete u komsiluku koje ima 18 meseci i sve prica,pa sam jako tuzna i zabrinutauser posted image




(odgovor članu branki*)
Direktna veza do poruke: 196
   RE: Pitajte logopeda na Ringeraji
21.12.2014 22:19:06   
Logoped LexisPro
Niste poranili. Savetujemo vam da odete na pregled. Ova dva glasa neka deca teško usvajaju jer su teško vidljiva. Kada se automatizuju kao T i D umesto K i G nekada je vrlo teško ispraviti ovu "naviku" i izazvati pravilan izgovor glasova K i G. Logoped će vam pokazati par vežbica i pokušati da izazove ove glasove ili će vam dati instrukcije kako da vežbate kod kuće. Nemate razlog za brigu - nigde niste pogrešili.

user posted image

IZVORNA PORUKA: Macaki

moje dete ima 3 godine i 4 meseca i velika je pricalica. zna gomilu pesmica i pricica i vrlo je mastovita. sama isprica pricicu od pocetka do kraja ali sa nekim dodacima.:) zaista sam ponosna na nju jer se sa njom moze razgovarati kao sa velikom.

ono sto me brine je sto neka slova ne moze da izgovori, npr. K i G. na primer kaze: ruta (ruka), toza (koza), tota (koka), dubat (dubak). ili ga jednostavno izostavi npr. luta (lutka). za sebe kaze cenija (ksenija), znaci svuda K menja sa T, sem kod svog imena, tada stavi C. ali cudnovato da zna da kaze kipa (krpa). inace mnogo teza slova zna da kaze č, đ, š, cak i r. ne znam zasto ne ume K? user posted image

nas pedijar je rekao da sa 3,5 god ima obavezan sistematski pregled, kada se ide na pregled i kod ocnog lekara i kod logopeda. pa posto smo mi rekli da neke slova ne izgovara ona je rekla da bi mogla da od januara krene da ide kod logopeda. sada se malo dvoumim, mozda sam poranila sa tim, mozda da je pustim da jos malo poraste, da sama to savlada...
mogu li da dobijem vase misljenje? hvala unapred.


(odgovor članu Anoniman)
Direktna veza do poruke: 197
   RE: Pitajte logopeda na Ringeraji
21.12.2014 22:29:31   
mama krava
Nasa devojcica ima 5,5 godina. Veoma elokventna i u odnosu na svoje vrsnjake i u odnosu na stariju decu. Pocela je da sklapa recenice vec sa 20ak meseci i veoma lako usvajala nove stvari. Slovo R je vec sa 2,5 god savrseno izgovarala. Ali ona ni dan dans ne moze lepo da izgovori slovo LJ. Kada govori uglavnom kaze slovo J umesto LJ, a kada je teram da ponovi ona veoma tesko izgovori tu rec sa slovom LJ. Npr kaze jujaska umesto ljuljaska, jubav, zanimjiv... Ali kad kaze neke reci onda lepo kaze sa slovom LJ, kao npr pLJav... Da li je potrebno da poset_imo logopeda? Mi se svi trudimo da je ispravimo i da vezbamo izgovor sa njom kad god pogresi. I ona se trudi, ali imam utisak da joj je tesko da namesti jezik kako bi lepo izgovorila slovo LJ.
Hvala unapred

< Poruku je uredio mama krava -- 21.12.2014 22:35:51 >

(odgovor članu Logoped LexisPro)
Direktna veza do poruke: 198
   RE: Pitajte logopeda na Ringeraji
22.12.2014 19:55:12   
Logoped LexisPro
Važno je da pravilno postavi govorne organe prilikom izgovora ovog glasa. Nisam sigurna da li ste u mogućnosti da pokažete detetu kako da postavi jezik kada izgovara glas Lj. Možete, ukoliko ste u prilici, posetiti logopeda. Dobićete savet kako da vežbate kod kuće. Ovaj glas deca obično brzo usvoje uz malu pomoć logopeda user posted image

IZVORNA PORUKA: mama krava

Nasa devojcica ima 5,5 godina. Veoma elokventna i u odnosu na svoje vrsnjake i u odnosu na stariju decu. Pocela je da sklapa recenice vec sa 20ak meseci i veoma lako usvajala nove stvari. Slovo R je vec sa 2,5 god savrseno izgovarala. Ali ona ni dan dans ne moze lepo da izgovori slovo LJ. Kada govori uglavnom kaze slovo J umesto LJ, a kada je teram da ponovi ona veoma tesko izgovori tu rec sa slovom LJ. Npr kaze jujaska umesto ljuljaska, jubav, zanimjiv... Ali kad kaze neke reci onda lepo kaze sa slovom LJ, kao npr pLJav... Da li je potrebno da poset_imo logopeda? Mi se svi trudimo da je ispravimo i da vezbamo izgovor sa njom kad god pogresi. I ona se trudi, ali imam utisak da joj je tesko da namesti jezik kako bi lepo izgovorila slovo LJ.
Hvala unapred


(odgovor članu mama krava)
Direktna veza do poruke: 199
   RE: Pitajte logopeda na Ringeraji
23.12.2014 12:53:39   
Brand new mama
Da krenem,moj sin ima 5 godina i kod logopeda je vec godinu dana. Danas je bio na slusnom testu i ispostavilo se da ne cuje ispod 35 decibela na levom i 20 na desnom uvu. Ne zna da izgovori slova K,G i H.Da li je to zbog Toga sto ne cuje dobro i da li znate da li ce morati da nosi slusni aparat? Znam da pitam i previse, ali nisam bila danass kod doktora sa njim vec moj muz. Znam da je to lako ostecenje sluha ali me strah.

_____________________________

Steh auf, wenn du am Boden bist

https://www.youtube.com/watch?v=I3z-gqLGIKU

(odgovor članu Logoped LexisPro)
Direktna veza do poruke: 200
Stranica:   <<   < Prethodna stranica  5 6 7 [8] 9   Sledeća stranica >   >>
Stranica: <<   < Prethodna stranica  5 6 7 [8] 9   Sledeća stranica >   >>
Idi na:







HOROSKOP: Kako se slaže tvoj, sa znakom tv...
Može li kompatibilnost znakova zodijaka odrediti odnos majke i deteta? Kažu da su ovo kombinacije koje se najbolje slažu...
Pepeljuga ( srpska narodna bajka)
Bajke i pripovetke za decu na Ringeraja.rs



image
Sanidej
Želela bih da podelim svoje pozitivno skustvo sa Cortinat kremom.
Cortinat sam počela da koristim kada je beba imala problem sa pelenskim ojedom. Delovao je brzo i posle nekoliko mazanja ublažio crvenilo i regenerisao oštećenu dečiju kožu. Nije prošlo mnogo i ponovo sam se vratila ovoj sjajnoj kremi. Stres i hronični umor bili su uvod za muku koja me je zadesila-seboreični dermatitis na licu. Koža je bila ispucala i ljuspasta, svrbela je i crvenela se. Izgledala sam uzasno, tako sam se i osećala. Cortinat mi je posle svega 3 dana terapije doneo olakšanje- svrab je prošao, crvenilo se smanjilo, kao i perutanje kože. Problem sa ovom bolešću je što se često vraća, ali znam da ću uz pomoć Cortinat kreme uspeti da ublažim simptome. Ova sjajna krema mi je pomogla i nakon ujeda komaraca smanjivši otok i crvenilo. Zbog toga je moj izbor uvek Cortinat krema, boljeg prijatelja koža nema.  Više >>
image

Anketa

Нос.
пеперутка16

Како чистите нос мале деце?

Click Here