|      
Želiš da odustaneš od takmičenja?
Pre nego što potvrdiš svoju odluku, upoznaj se sa detaljima.
Ukoliko potvrdiš odustajanje, na tvoj računar ćemo automatski ubaciti cookie, koji će nam omogućiti da te tokom takmičenja (26.04 -30.04.2021) prilikom dolaska na portal prepoznamo i omogućimo ti neometano korišćenje portala, bez prikazivanja ikona Ringerajinog sponzora, odnosno kontrole uz desni rub ekrana.

Istovremeno, oduzećemo ti sve prikupljene bodove, čime se na žalost gubi pravo za osvajanje nagrade.

Da li još uvek želiš da odustaneš od takmičenja?
Ringeraja.rs koristi "kolačiće" u cilju pružanja boljeg korisničkog iskustva, praćenja posećenosti i prikaza oglasa. Postavke prihvatanja kolačića podesite u vašem internet pretraživaču.
Nastavkom korišćenja smatra se da se slažete sa korišćenjem kolačića u navedene svrhe. Za nastavak kliknite "U redu".   Saznajte više.
Korisnici na ovoj temi: niko
  Odštampaj
Stranica: <<   < Prethodna stranica  1 2 [3] 4 5   Sledeća stranica >   >>
Korisnik
Poruka << Starija tema   Novija tema >>
   RE: Autizam kod dece
13.10.2013 22:55:07   
tijatija
branki, ja poznajem jedno dete koje ima autizam... To dete nije uopste progovorilo do neke 5-te godine( i to uz pomoc velikih strucnjaka) Kad su mu i dali tu dijagnozu. On sad prica ( koliko-toliko) ali ne kaze nista dok ga nepitatju. npr.. Ne kaze kad je gladan, zedan nego samo dogovra kad ga pitaju za isto.Secam se kao mali stalno mu je paznja bila preusmerena na TV i to je hteo da gleda sa nenormalne blizine.Meni licno ne ukazuje da Boza ima autizam, ipak mislim da je malo razmazen pa bojkotuje neke stvari... user posted image
Dosta se razlikuje od druge dece( ne fizicki) vec po ponasanju...

(odgovor članu Anoniman)
Direktna veza do poruke: 51
   RE: Autizam kod dece
14.10.2013 9:03:13   
branki*
maslacak,boza uspostavlja kontakt ocima,ali ne uvek.kad se igramo ili kad ga golicam,onda da.ovako,ne.smeje se.ucestvuje u tim nekim nasim igrama i mazenjima.ne znam,samo ga posmatram i zagledjujem...juce sam uzela neku slikovnicu i setila se kako je ranije tacno znao gde je i govorio-violina,klavir,truba,gitara..a,sad samo uzme tu istu knjigu,otvori i ostavi..kad ga pitam -sta je to,cuti..i ostavi je..
ne bih da prognoziram i nagadjam i lupam,ali lakse mi je malo kad ovako podelim sa vama ove misli..u svakom slucaju,u cetvrtak cu,valjda,znati nesto vise..

_____________________________

branki

JER SMO TAKO U MOGUCNOSTI !

(odgovor članu tijatija)
Direktna veza do poruke: 52
   RE: Autizam kod dece
14.10.2013 9:15:27   
Peace*
Možda su mu dosadile knjige, probaj da kupiš nove. Marko već dugo neće da gleda slikovnice, dosadilo mu je, i već nekih godinu dana su mu zanimljivi dugometražni crtaći (naravno da i dalje pogleda rado i Pepu, i Malo kraljevstvo, i svašta nešto, ali obožava Lepoticu u zver i sl). Isto tako, već duže vreme čitamo one knjigice što su izlazile uz Blic, Moglija obožava. To mu drži pažnju. Krava mu, magarac i-a... Neeee, već dugo ne.

< Poruku je uredio Peace* -- 14.10.2013 9:19:16 >


_____________________________

Tasha

Objasni im Bože, da mi se može!

(odgovor članu branki*)
Direktna veza do poruke: 53
   RE: Autizam kod dece
14.10.2013 9:26:00   
Sanjica26 RR
Branki ja mislim da je to samo neka faza. Mozda su mu postale dosadne knjige koje imate (sto kaze Peace), jer njih vec zna. Teodori cesto uzimam knjige iz biblioteke. Verujem da ce u cetvrtak da ti kazu da je sve uredu.user posted image

(odgovor članu Peace*)
Direktna veza do poruke: 54
   RE: Autizam kod dece
14.10.2013 9:35:27   
dunja RR

Branki nemam iskustva ličnog, osim posrednog (u stanu ispod mene živi autistična devojčica).

Želim i nadam se da je to samo faza, i da će sve biti kako treba user posted image

_____________________________

310 poljubaca vrelih
prosuću po licu tvom
310 poljubaca nježnih
...



Bitku dobija onaj koji je čvrsto odlučio da je dobije.

Šekspir

(odgovor članu branki*)
Direktna veza do poruke: 55
   RE: Autizam kod dece
14.10.2013 11:21:19   
majathegreat
Branki,

Moja devojčica ima poremećaj u razvoju, dijagnoza kao dijagnoza nije ni bitna jer svaki poremećaj u razvoju, s obzirom da ne postoji konkretan lek, se tretira isto, u smislu terapija, ishrane...
Prvo, sada si u velikoj brizi i pokušaj što pre da se izvučeš iz toga, odmah krenite po savet kod terapeuta, da li logoped, da li defektolog, psiholog, ali kreni, pa vremenom ćeš već napraviti izbor. Najbolji je onaj u kojeg ti budeš imala poverenja.
Tvoj Boža ima karakteristike autističnog dečaka, bar po tvom opisu, ali je taj spektar autistični veoma proširen, tako da je moguće neka razvojna disfazija ili problem u komunikaciji. Ali kao što rekoh svi se ti problemi tretiraju na isti način.
Drugo, opusti se, igraj se sa njim, vodi ga svuda, neposredno iskustvo je najbolja škola. Imaj strpljenja, pričaj mu puno i ponavljaj makar stotinu puta. Samo veselo, i ne zaboravi najvažnije da je on srećan bez obzira što možda ne iskazuje to na neki tipičan način.
Treće, ne uzdaj se u ono što kaže komšiluk da je to sve ok. Ti si kao majka primetila da baš nije sve ok i svaka čast na tome, jer mnogi roditelji zažmure na to, nisu dovoljno hrabri i to nikako nije dobro za dete.

Moja devojčica ima 3 godine i 3 meseca. Ne priča. Ide u vrtić za decu sa posebnim potrebama jer smo mi roditelji tako odlučili, pisaću jednom prilikom više sada imam posla. Sve najbolje vam želim.

I da - sve odgovore možeš pronaći na sledećem forumu, super je podrška i društvo koje sve razume... Meni su puno pomogli.
http://dira.forums-free.com/

(odgovor članu branki*)
Direktna veza do poruke: 56
   RE: Autizam kod dece
14.10.2013 11:58:39   
bea83
Apsolutno se slažem sa Majathegreat
Najvažnije je uočiti problem i reagovati. Ja sam prva to uradila i malo mi je lakše iako nisam još uvek mirna.
Viktor ne priča, uopšte. Pričao je sa 10 meseci par reči i čim je prohodao (sa nepunih 11) prestao je. Čekala sam do 17 meseci i reagovala. Bili smo kod logopeda, dobili savete, pokušavamo da ih se pridržavamo, ali napretka baš i nema mnogo, ali meni je vidljiv. Za poslednje tri nedelje dobili smo AVOO kao Ćao pri odlasku i dolasku, VRMMM za auto i ALO za telefon. To je sve. On komunicira isključivo rukama i pokazivanjem. Ume da pokaže pojmove (otprilike 6,7 različitih) u knjizi, ume da prepozna određenu životinju- igračku (daj kucu) ali sve je to za njegov uzrast malo.
Kod logopeda smo prvenstveno otišli da bih ja bila mirnija u smislu nekog razvojnog poremećaja i bi saznala kako da ga stimulišemo. Prema njegovom mišljenju poremećaja nema, samo specifičan senzibilitet deteta (uživa u ulozi bebe - reči doktora). Ostvaruje kontakt očima i pokazuje prstom na ono što mu treba (iz nekog razloga to su dve bitne karakteristike). Takođe bitno je proveriti sluh, često razlog može biti i to. Takođe nas je ispitivao o njegovim igrama (da li slaže kocke i kako, kako se igra sa autićima, kako reaguje na zvučne i svetleće igračke....)

Ja sam takođe brinula oko odazivanja na ime. Dr mi reče da je to vrlo relativna stvar do 3 godine. Neka deca se uvek okreću a neka prosto neće, jer im je nešto drugo zanimljivije u tom momentu.

Nisam ti mnogo pomogla, pravu stvar će ti reći u četvrtak ali mislim da će biti ok. Jako je dobro i važno što si odmah reagovala. Ako mu  i treba neka stimulacija važno je početi što pre.

(odgovor članu majathegreat)
Direktna veza do poruke: 57
   RE: Autizam kod dece
14.10.2013 12:13:12   
branki*
hvala,zene,puno..rasplakala sam se sad..koliko god da je tesko,puno znaci kad podelis i kad nisi sam..
bice kako bude..

_____________________________

branki

JER SMO TAKO U MOGUCNOSTI !

(odgovor članu bea83)
Direktna veza do poruke: 58
   RE: Autizam kod dece
14.10.2013 15:07:16   
jovicaa
evo sad kada citam sta pisete, i razmislim o aleksandru, on je verovatno bio autistican.. cudi me da ga nismo vodili kod nekog specijaliste, ali svi lekari su nam govorili to je normalno i tako.
evo bas kaze mm kad je aleksandar isao u jasle imao je skoro 2 pune godine, on ode po njega i dere se aleksandre, aleksandre... a on stoji blizu, ali uopste ne reaguje.. tek kada ga vidi, onda odreaguje.
medjutim sada je sve ok, i dalje je on dosta specifican i tezak, tvrdoglav.. ali lepo komunicira. cak mislim da ga je rodjenje maksima podstaklo da se malo ukljuci.

_____________________________

don't shit where you eat :))

(odgovor članu branki*)
Direktna veza do poruke: 59
   RE: Autizam kod dece
14.10.2013 16:04:09   
Anoniman

IZVORNA PORUKA: jovicaa

i razmislim o aleksandru, on je verovatno bio autistican..


ne shvatam u kom smislu si ovo napisala, autizam nije nesto sto prolazi. neko moze biti ili ne biti autistican, ali ne moze ga to "proci".

(odgovor članu jovicaa)
  Direktna veza do poruke: 60
   RE: Autizam kod dece
14.10.2013 16:28:36   
lanajelena
Branki,Majo user posted image
Branki poznajem jedno autisticno dete koje je normalno pricalo cak sta vise bilo bas napredno a onda sa 18 meseci pocinje cudno da se ponasa ,roditelji su odmah primetili ali su ih dr uveravali da nije nista i oni su tako izgubili par god.,ono sto sam ja primetila od simptoma su ti neki cudni zvuci nalik vristanju i bas ono sto je Tija napisala gledanje tv na 10cm ,ne drzi ga mesto,ovo dete ide u redovnu skolu i jako dobro napreduje ali da je sve to bilo ranije mozda bi bilo jos bolje

(odgovor članu Anoniman)
Direktna veza do poruke: 61
   RE: Autizam kod dece
14.10.2013 16:36:24   
lanajelena

IZVORNA PORUKA: majathegreat


Treće, ne uzdaj se u ono što kaže komšiluk da je to sve ok. Ti si kao majka primetila da baš nije sve ok i svaka čast na tome, jer mnogi roditelji zažmure na to, nisu dovoljno hrabri i to nikako nije dobro za dete.


http://dira.forums-free.com/

user posted image ...obavezno idi po druga misljenja,moj ti je savet ako si u mogucnosti u BG(nadam se da mi niko nece zameriti uvek ima izuzetaka ali posle svega sto sam se naslusala i kroz sta sam prosla moju decu ne bih odvela tamo kod dr(ovo govorim za Juzni deo Srbije)za Bor ne znam kakvi su dr)

(odgovor članu majathegreat)
Direktna veza do poruke: 62
   RE: Autizam kod dece
14.10.2013 17:00:19   
jovicaa
IZVORNA PORUKA: ksena


IZVORNA PORUKA: jovicaa

i razmislim o aleksandru, on je verovatno bio autistican..


ne shvatam u kom smislu si ovo napisala, autizam nije nesto sto prolazi. neko moze biti ili ne biti autistican, ali ne moze ga to "proci".

ne znam.. onda nije bio, ali je njegovo ponasanje odavalo utisak kao da jeste. sada je ok, ali stvarno sam jako brinula jedan dug period. mislim da moze da bude neka prolazna faza u razvoju, takva, zasto ne bi mogla.
ipak on ima i alopeciju. bas tada kada je poceo da se iskljucuje smo ga vukljali po lekarima non stop, vadio je krv puno puta, ko zna... teorija mog tate je da se zato malo povukao u sebe.
i bas je puno tada gledao baby tv, tj da smo ga pustali, gledao bi po ceo dan... definitivno je bio jako cudan, i nije reagovao normalno kao ostala deca. nisam strucnjak i ne znam da dam ime tome, ali nije bilo uobicajeno.

< Poruku je uredio jovicaa -- 14.10.2013 17:04:31 >


_____________________________

don't shit where you eat :))

(odgovor članu Anoniman)
Direktna veza do poruke: 63
   RE: Autizam kod dece
14.10.2013 17:14:04   
jovicaa
evo sa vikipedije:
znaci:
1. Neki od uobičajeni znakova, koji ako se uoče zahtevaju stručnu pomoć lekara:

Nema "brbljanja" do 12 meseci
Nema gestikulacija (upiranje prstom, mahanje rukom pozdravnih poruka i sl.) do 12 meseci
Neprogovara ni jednu reč do 16 meseci
Bez spontanih fraza od dve reči do 24 meseca
Gubitak bilo koje jezičke ili socijalne veštine u bilo kom uzrastu.

2. Pored navedenog Autizam karakterišu i sledeći oblici ponavljajućeg ponašanja:

Stereotipija - kretnje bez svrhe poput lupkanja rukama, vrtenja glavom, ljuljanje telom ili okretanje tanjira
Kompulzivno ponašanje -se odvija namerno i po pravilima, to je slaganje objekata u određenom redu
Jednoličnost - otpor prema promeni, na primer odbijanje premeštanja nameštaja ili dete odbija da se prekine u određenoj radnji.
Ritualno ponašanje - predstavlja izvođenje dnevnih aktivnosti uvek istim redom, rutina, poput ne menjanja jelovnika ili reda oblačenja.
Ograničeno ponašanje - limitirano fokusom, interesom ili aktivnošću, poput prevelike zaokupljenosti sa jednom igračkom
Autoagresija - uključuje pokrete koji mogu povrediti osobu. Otprilike 30% osoba s Autizmom u nekim trenucima pribegne autoagresiji.

Dijagnoza

_____________________________

don't shit where you eat :))

(odgovor članu jovicaa)
Direktna veza do poruke: 64
   RE: Autizam kod dece
14.10.2013 19:55:45   
Anoniman
da, sad kad citam ovaj opis, ovaj mali se cesto udara, lupa sakom o celo. namesta stvari u neki poznat red, ne podnosi promene u smislu promena okoline.

(odgovor članu jovicaa)
  Direktna veza do poruke: 65
   RE: Autizam kod dece
15.10.2013 8:21:46   
bea83
IZVORNA PORUKA: jovicaa

evo sa vikipedije:
znaci:
1. Neki od uobičajeni znakova, koji ako se uoče zahtevaju stručnu pomoć lekara:

Nema "brbljanja" do 12 meseci
Nema gestikulacija (upiranje prstom, mahanje rukom pozdravnih poruka i sl.) do 12 meseci
Neprogovara ni jednu reč do 16 meseci
Bez spontanih fraza od dve reči do 24 meseca
Gubitak bilo koje jezičke ili socijalne veštine u bilo kom uzrastu.



Ovo kad pročitam, stresem se user posted image  Od svega navedenog, malo smo brbljali do 12 meseci

(odgovor članu jovicaa)
Direktna veza do poruke: 66
   RE: Autizam kod dece
15.10.2013 8:28:55   
Lu
Ma dajte...što vam to treba da čitate, pa tako bi svi pronašli simptome kod svoje djece!

_____________________________

Kad zašutim, okrenem se i odem, to ne znači da si ti pobijedio.
Znači da više nisi vrijedan mog vremena!

(odgovor članu bea83)
Direktna veza do poruke: 67
   RE: Autizam kod dece
15.10.2013 8:29:08   
Anck Su Nmaun

IZVORNA PORUKA: lanajelena

Branki,Majo user posted image
Branki poznajem jedno autisticno dete koje je normalno pricalo cak sta vise bilo bas napredno a onda sa 18 meseci pocinje cudno da se ponasa ,roditelji su odmah primetili ali su ih dr uveravali da nije nista i oni su tako izgubili par god.,ono sto sam ja primetila od simptoma su ti neki cudni zvuci nalik vristanju i bas ono sto je Tija napisala gledanje tv na 10cm ,ne drzi ga mesto,ovo dete ide u redovnu skolu i jako dobro napreduje ali da je sve to bilo ranije mozda bi bilo jos bolje

Jedno dete kod nas u komsiluku ima ovaj problem bas sve sto ste nabrojale ali njegova mama kaze da nije Autistican user posted image
Isto je normalan bio do 2 god i kaze samo je stao, niti prica normalno, vristi tako cudno, udara se... jako jaako cudno ponasanje, ne drzi ga mesto ni sekunda ... hipersenzitivan.

(odgovor članu lanajelena)
Direktna veza do poruke: 68
   RE: Autizam kod dece
15.10.2013 8:46:49   
Maslacak15
Slazem se sa Lu,
To je malo pojednostavljeno. Ne treba bukvalisati i svesti se na te definisane stvari ; tapsanje, pokazivanje prstom mahanje itd. Autizam je poremecaj u socijalnom ponasanju. Pisala sam na threadu sa logopedom, moj stariji sin je govorio najvise 5 smislenih reci do
punih 17 meseci. A mogu da dodam da nije ni tapsao, mahao i pokazivao prstom do jako kasno. Proslo je godinu dana. Ali je zato radio druge stvari, intereagovao, non stop se smejao, odazivao na ime jasno privrzen roditeljima ( razlikovanje pozantih od nepoznatih), intenzivan kontakt ocima i jako puno brbljanja. Usta zatvarao nije, samo na svom jeziku. Mene je malo nerviralo ali nisam se ozbiljno zabrinula, zbog pomenutih stvari. Sa 17 je krenulo sa pricom ubrzanim tempom. Danas se moze reci da je cak napredan, sa 22 meseca i socijalan, ima fond od nekoliko stotina reci, govori jednostavne recenice i to je dvojezican, razume i koristi i nemacki i srpski.I dalje ne zaklapa samo sto ga sad svi razumejuuser posted image A da sam se vodila time kad i kako tapse ili mase trebalo je da panicim. Treba gledati dete kao celinu- celokupno ponasanje ne samo neke pojedinosti izvucene iz konteksta.

(odgovor članu Anck Su Nmaun)
Direktna veza do poruke: 69
   RE: Autizam kod dece
15.10.2013 9:14:49   
bea83
Naravno, generalno se i ja slažem sa Lu. Previše čitamo,previše se opterećujemo. Al prosto kad sve ne ide po planu, mame su tu da brinu.
Ja nemam više nikakvu dilemu oko nekog razvojnog poremećaja, konsultovala sam stručnjaka i lakše mi je. Ali svejedno se sekiram,razmišljam,i jedva čekam da mu konačno nešto klikne.
On je izuzetno socijalan, divno je prihvatio vrtić, voli drugare i ostvaruje dobre kontakte sa vaspitačicama, uvek je nasmejan i zainteresovan za igru (koja je uvek konstruktivna, slaže kocke i pravi različite oblike od njih, pravi pistu od knjiga pa spušta autiće....), ostvaruje jasan kontakt očima, odaziva se na ime (skoro pa uvek), prstom je počeo da pokazuje tek skoro.
Ali i dalje ne priča. Često je frustruran što ne umem da prepoznam njegovu potrebu a on ne ume da kaže. Jedva čekam da krenemo na bolje.

(odgovor članu Maslacak15)
Direktna veza do poruke: 70
   RE: Autizam kod dece
15.10.2013 10:40:46   
jovicaa
Potpuno te razumem Bea, kod nas je bila skoro identicna situacija.. ali zadnjih par meseci je tako lepo progovorio, da mi se cini jako dalek taj mucan period... tako ce biti i kod vas, samo mu treba jos malo vremena...
I slazem se d a ne treba sve bas bukvalno da se shvata, ali treba i znati simptome, da bi eventualno mogli da se prepoznaju na vreme.

_____________________________

don't shit where you eat :))

(odgovor članu bea83)
Direktna veza do poruke: 71
   RE: Autizam kod dece
19.10.2013 13:18:29   
Ana RR
Branki, jeste li bili kod lekara?

_____________________________

Twenty years from now you will be more disappointed by the things you didn't do than by the ones you did. So throw off the bowlines, Sail away from the safe harbor. Catch the trade winds in your sails. Explore. Dream.

Jer smo tako u mogućnosti!

(odgovor članu jovicaa)
Direktna veza do poruke: 72
   RE: Autizam kod dece
19.10.2013 19:16:34   
branki*
ne znam nista konacno,zato se nisam ni javljala.u savetovalistu nisu bili logoped i psiholog deciji,spreceni su,vec samo pedijatar i psiholog za odrasle.boza je sedeo tu i igrao se,ja sam pricala i objasnjavala,ali nisu hteli da se izjasnjavaju..u ponedeljak idemo kod psihologa tog,pa ce ga ona posmatrati...dobila sam neke savete vezane za ishranu,sta je bitno za mozak i metabolizam,za navike decije i ponasanje uopste.rekla sam psihologu za bozino klimanje,on je rekao da to dosta dece radi,i da to moze biti nacin da izraze neke svoje nagomilane emocije(moze da klima i cupka od radosti,straha,uzbudjenja,kad se uspavljuje...).pitao je kako reaguje na drugu decu,da li ide u vrtic,da li nam dolazi dosta ljudi u kucu,sa decom ili bez..nisu delovali nesto zabrinuto,ali nisu hteli nista da mi kazu bez decijeg psihologa...videcemo.javljam kad obavimo taj pregled.

_____________________________

branki

JER SMO TAKO U MOGUCNOSTI !

(odgovor članu Ana RR)
Direktna veza do poruke: 73
   RE: Autizam kod dece
19.10.2013 19:30:48   
Ana RR
Nadam se najboljem, draga! Javi se user posted image

_____________________________

Twenty years from now you will be more disappointed by the things you didn't do than by the ones you did. So throw off the bowlines, Sail away from the safe harbor. Catch the trade winds in your sails. Explore. Dream.

Jer smo tako u mogućnosti!

(odgovor članu branki*)
Direktna veza do poruke: 74
   RE: Autizam kod dece
19.10.2013 20:06:47   
branki*
hocu,javljam..anauser posted image

_____________________________

branki

JER SMO TAKO U MOGUCNOSTI !

(odgovor članu Ana RR)
Direktna veza do poruke: 75
Stranica:   <<   < Prethodna stranica  1 2 [3] 4 5   Sledeća stranica >   >>
Stranica: <<   < Prethodna stranica  1 2 [3] 4 5   Sledeća stranica >   >>
Idi na:







Moja mama divno priča svake noći
Autor: Svetislav Sveta Vuković, Peva: Dečiji hor Kolibri
Koji obrok mališani smažu BRZO, BRŽE ILI Z...
Nutrino Junior kaša u zip pakovanju je savršen izbor za doručak, užinu ali i laganu večeru jer ne samo da zadovoljava de...



image
MamaNecaVo
CortinaT krema je postala obavezan deo naše kućne apoteke!
Porodično smo atopičari i mesečno potrošimo jednu, a mažemo je svuda. Sin mi ima oset_ljivu kožu i generalno je sklon pojavi ekcema čim imunitet ode ka dole ili ako ne namažemo lice cak i kada vetric pirka. Ja imam užasne ekceme često po rukama od pranja sudova, pa izlazak napolje i tako u krug. Stoga slobodno mogu reći da ko god ima sličan problem ili AD da uzme CortinaT kremu, neće se pokajati. U moru krema slične namene, jedino nam se ova pokazala delotvorno i jedino ona održi duže vreme stanje remisije. Miris je sasvim ok, možda malo jači za moj ukus, ali ima efekta i samo to je na kraju bitno. Takođe, krema nije ni gusta a ni retka pa nema problema sa mazanjem. Moj sin se privikao sam na mazanje kože lica konkretno, pa smo tu da nazovem svakodnevnu "terapiju" i nešto bez čega se ne može, pretvorili u zabavu.  Više >>
image

Anketa

Трудноћа.
пеперутка16

Који део трудноће вам се највише допао или Најлакши?

Click Here