|      
Želiš da odustaneš od takmičenja?
Pre nego što potvrdiš svoju odluku, upoznaj se sa detaljima.
Ukoliko potvrdiš odustajanje, na tvoj računar ćemo automatski ubaciti cookie, koji će nam omogućiti da te tokom takmičenja (26.04 -30.04.2021) prilikom dolaska na portal prepoznamo i omogućimo ti neometano korišćenje portala, bez prikazivanja ikona Ringerajinog sponzora, odnosno kontrole uz desni rub ekrana.

Istovremeno, oduzećemo ti sve prikupljene bodove, čime se na žalost gubi pravo za osvajanje nagrade.

Da li još uvek želiš da odustaneš od takmičenja?
Ringeraja.rs koristi "kolačiće" u cilju pružanja boljeg korisničkog iskustva, praćenja posećenosti i prikaza oglasa. Postavke prihvatanja kolačića podesite u vašem internet pretraživaču.
Nastavkom korišćenja smatra se da se slažete sa korišćenjem kolačića u navedene svrhe. Za nastavak kliknite "U redu".   Saznajte više.
Korisnici na ovoj temi: niko
  Odštampaj
Stranica: <<   < Prethodna stranica  31 32 [33] 34 35   Sledeća stranica >   >>
Korisnik
Poruka << Starija tema   Novija tema >>
   RE: Autizam kod dece
14.11.2017 13:07:36   
choopa choops

IZVORNA PORUKA: Peace*



Obzirom na način vaspitavanja dece u poslednje vreme, veoma je teško proceniti da li je dete bolesno ili razmaženo.


Istina.

Cydonia ukoliko si jako dobra sa njom, a pod jako mislim da se ona ne bi naljutila ako bi joj svoje sumnje rekla u lice, onda joj reci.


_____________________________

Debeli prsti+autocorrect=katastrofa. Izvinjavam se, mLogo se izvinjavam.

(odgovor članu Peace*)
Direktna veza do poruke: 801
   RE: Autizam kod dece
14.11.2017 13:07:50   
Misha i Ljisha
Da razumem, i moja isto bas tako odugovlaci i onda moram da podviknem. Bratanac mladji isto ima 4 i isto zna da se obuce ali se njari kad treba da se obuce user posted image . I da se vratim na njega na mladjeg koji je po meni "normalniji" user posted image od starijeg kojeg sam pominjala gore da nema razvijenu tu socijalnu inteligenciju, mladji sto ti kazes jurca, skace, prica sa nama, smeje se, ali je zestoki ovisnik o kompjuteru i nintendu i svim elektronskim stvarima. Da smo zakljucili da on ne zna da crta uopste, da je sav u svetu kompjutera i brat mu je sve ukinuo. On ima krize ali veruj mi krize kao ovisnik od droge. Cak je mog brata dobro odalamio jer mu ne daju kompjuter. Ali zato na kompjuteru sve zna, verovatno igra heroje bolje od mene user posted image . Opet napominjem ima 4 godine. Tako da su mozda stvarno roditelji preterali dopustajuci mu sve to.

Ne znam kako onda to da srocis a da zeni "ne stanes na zulj". Mozda eventualno nizom pitanja? Onako da se i ona zapita. Kad krenete nesto da diskutujete o deci pa da joj postavis pitanje i podpitanje. Jedino tako. Ili da krenete pricu, pre nego sto krene u skolu deca moraju znati da se obuku i svuku i td. Kako ce se presvlaciti na fizickom? Da li ga interesuje neki sport? Vode li ga na neki sportic, u parkic. I tako. A nemoj da direktno nista govoris iskreno jer ipak ste i prijatelji i komsije.Ja sam mislila da si ti vaspitacica i prijateljica. Nezgodno jeste ali kazem ti povedi pricu o svom detetu i njegovim drugarima iz vrtica i vidi sta ce ona reci za svog sina. Ako je objektivna recice da ima problem sa oblacenjem, pa ti pitaj a sta ona misli zasto ima problem? I tako nekako suptilno.

Na kraju krajeva sto kaze Peace, ako dete tvoje ne zeli da se igra sa njim ne teraj ga naravno, ako ima cak problema izmedju njih dvojice a ti reci. Cak mi je i ok ako se vas dve druzite i da dovede ona njega ako se njih dvojica svako igra na svoju stranu to je ok dokle god ne uznemirava tvoje dete.

(odgovor članu Cydonia)
Direktna veza do poruke: 802
   RE: Autizam kod dece
14.11.2017 13:20:43   
Sanjalicaaa
Mozda je dete prosto drugacije.

Ja ti ne bih savetovala da ista kazes. Postoi mogucnost da ugrozis prjiateljstvo.

Verujem da svaki roditelj, majka pogotovu, oseti ako postoji problem. Samo tesko je o tome pricati.

_____________________________

Ali, ja sam sanjalica. Verujem u nestvarno. Verujem u ono "ali" svaki put kada mi kažu da se ne zavaravam. Jer nemoguće postaje moguće, ako dovoljno želiš.

(odgovor članu Misha i Ljisha)
Direktna veza do poruke: 803
   RE: Autizam kod dece
14.11.2017 13:38:25   
Milena18
Ja baš mislim da zbog prijateljstva i treba reći. Pitanje je da li je to pravo prijateljstvo ili samo površan odnos ako se tako bitne stvari prećutkuju. Da ja imam nekog bliskog za čije dete sumnjam da ima neki problem, bilo bi mi strašno da se sutradan ispostavi da ga zaista i ima, a ja sam pretpostavljala i ćutala. Nekada roditelji ne mogu da budu objektivni, postoji i poricanje kao mehanizam odbrane. Ako mislim da bi neko bio povređen kad bih mu svoje sumnje iznela direktno, našla bih drugi način.

(odgovor članu Sanjalicaaa)
Direktna veza do poruke: 804
   RE: Autizam kod dece
14.11.2017 13:50:14   
Cydonia
Hvala vam na savetima, jos uvek razmisljam sta da uradim, posmatram malog, mozgam. Volela bih da moze da ga pogleda neko strucno lice, i verujem da iako postoji neki problem, da njemu treba samo malo, par smernica i da bi bio izuzetan decak, kao sto je i sada. Recimo, on se meni izuzetno retko javlja ili uopste obraca, uglavnom me gura, gadja ili tera iz prostorije, onda ja napravim neku foru, nesto smesno i on se nasmeje, ali ne gleda u mene, nego spusti pogled i smesi se. To mi govori da je on sposoban za lepu komunikaciju, da je razuman. Ide, naravno i na sportic, ali i tamo ne radi sta trener kaze, ne ucestvuje u grupi, nego izvodi svoje akrobacije.
Eto, sacekacu jos malo, ipak mi predstavlja problem da tako bupnem, a mozda ce ga to sve proci. Skrenucu joj paznju da je po mom misljenju kontraproduktivno bombardovati ga informacijama koje u njegovom uzrastu nemaju svrhu. Mnogo je vaznije nauciti dete da bude samostalno, snalazljivo, prakticno, kreativno, nego se igrati s njegovim intelektom na ovakav nacin. Oni su sundjeri, sigurno da u nekom uzrastu imaju neverovatnu moc pamcenja, ali ako ih bombardujemo gradivom za peti razred, to ce verovatno biti na ustrb one druge, mnogo vaznije strane.

(odgovor članu Sanjalicaaa)
Direktna veza do poruke: 805
   RE: Autizam kod dece
14.11.2017 13:59:00   
Misha i Ljisha
Sad moram da se nasmejem, al to moj tata odmah kaze, napravili ste propust sad idite kod psihologa user posted image , mislim smesno mi je sto je tata takav i obicno stariji ljudi imaju problem sa psiholozima jer odmah svi misle "nisam lud da idem kod psihologa" pa mi je cudno. Ali propust postoji. Eto isto tako i moj bratanac stariji, ne javi se, nece da se ljubi (a ja mu druga mama, bukvalno sam gaja godinu dana cuvala mazila i pazila pre nego sto je krenuo u vrtic a nece da me poljubi ni da mi se javi), ali kao sto rekoh njegovi na tome uopste ne insistiraju, dok ja mojoj D kad ulazimo u prodavnicu kazem "javi se".

Kroz razgovor i kaficu i pricu o deci provuci tako neke stvari, da ne budu previse osudjivacke vec onako vise da vodi u neku konstruktivnu diskusiju da njegova mama malo vidi i kakva su druga deca, jos pogotovo ako je jedinac. I iskreno od 4 do 6 godina se deca puno puno promene. Gledam svu decicu oko nas a ima ih. Ne mora to nista da znaci ali treba uvek reagovati na vreme ukoliko postoji potencijalni problem

(odgovor članu Cydonia)
Direktna veza do poruke: 806
   RE: Autizam kod dece
14.11.2017 14:16:24   
Cydonia
Evo jednog primera - moj sin je stariji tri meseca od pomenutog decaka. I sad, kad se dotaknemo teme ponasanja, a to obicno bude na njenu inicijativu, kada mali pretera pa recimo zvekne kamionom u glavu mog, ona kaze " pa eto i tvoj D se slicno ponasao pre par meseci, pa vidis kako je naglo sazrelio, zar ne..." A on se nikad nije tako ponasao, ni slicno, ali mi u tom trenutku bude previse zao da to i kazem - ne, nije se tako nikad ponasao, kad u ocima joj vidim da trazi afirmaciju. Pre neki dan ga je tako krvnicki ujeo za stomak da jos ima podliv, a ona se vadi na ta tri meseca razlike koliko je ovaj mladji, pa kao to mu je faza, imao je i tvoj tu fazu. Jeste, sa 18 meseci.

< Poruku je uredio Cydonia -- 14.11.2017 14:19:22 >

(odgovor članu Misha i Ljisha)
Direktna veza do poruke: 807
   RE: Autizam kod dece
14.11.2017 14:34:25   
dunja RR
IZVORNA PORUKA: Cydonia

Recimo, on se meni izuzetno retko javlja ili uopste obraca, uglavnom me gura, gadja ili tera iz prostorije, onda ja napravim neku foru, nesto smesno i on se nasmeje, ali ne gleda u mene, nego spusti pogled i smesi se. To mi govori da je on sposoban za lepu komunikaciju, da je razuman.



Po ovome bih, kao laik, rekla da nije autizam. Po ovome mi deuje da je on TU.


Cydonia, njegovi roditelji ga nikada nisu odveli kod dečijeg psihijatra, defektologa? Izvini ako si negde pisala, možda nisam sve ispratila ..

< Poruku je uredio dunja RR -- 14.11.2017 14:36:31 >


_____________________________

310 poljubaca vrelih
prosuću po licu tvom
310 poljubaca nježnih
...



Bitku dobija onaj koji je čvrsto odlučio da je dobije.

Šekspir

(odgovor članu Cydonia)
Direktna veza do poruke: 808
   RE: Autizam kod dece
14.11.2017 14:40:34   
dunja RR
Da li si možda čitala o Aspergerovom sindromu, da li tu nalaziš zajedničke crte?

"Aspergerov sindrom razlikuje se više po shemi simptoma nego po jednom posebnom simptomu. Karakteriziraju ga kvalitativni nedostaci u društvenoj interakciji, stereotipni i ograničeni načini ponašanja, aktivnosti i interesi te zaostajanje u kognitivnom razvoju (koje nije od kliničkog značaja) ili općenito zaostajanje na planu jezika i govora.[1] Intenzivna preokupacija tačno određenom temom, jednostrana govorljivost i fizička nespretnost tipični su znakovi, ali nisu nužni za dijagnozu."

Izvor: Wikipedia

< Poruku je uredio dunja RR -- 14.11.2017 14:47:14 >


_____________________________

310 poljubaca vrelih
prosuću po licu tvom
310 poljubaca nježnih
...



Bitku dobija onaj koji je čvrsto odlučio da je dobije.

Šekspir

(odgovor članu dunja RR)
Direktna veza do poruke: 809
   RE: Autizam kod dece
14.11.2017 14:41:57   
choopa choops
Znaš kako, po svemu napisanom, ja bih rekla da on ožda ima neki blagi poremećaj autističnog spektra, recimo taj govor piskutavim glasom, onda te "profesorske" rečenice, nesnalaženje u igri sa drugom djecom. Ali, definitivno bi to trebao stručnjak da im kaže...E sad pitanje je kako joj reći, kako natuknuti mami da ode kod psihijatra. Kod nas ima sistematski pregled u tom dobu, u Srbiji ne?user posted image

_____________________________

Debeli prsti+autocorrect=katastrofa. Izvinjavam se, mLogo se izvinjavam.

(odgovor članu dunja RR)
Direktna veza do poruke: 810
   RE: Autizam kod dece
14.11.2017 14:43:17   
choopa choops

IZVORNA PORUKA: dunja RR

Da li si možda čitala o Aspergerovom sindromu, da li tu nalaziš zajedničke crte?

To je i meni palo na pamet, bas Asperger, na to mi vuče. A je li, ko zna?! Samo stručno lice.

_____________________________

Debeli prsti+autocorrect=katastrofa. Izvinjavam se, mLogo se izvinjavam.

(odgovor članu dunja RR)
Direktna veza do poruke: 811
   RE: Autizam kod dece
14.11.2017 14:49:06   
mama Jo
Sve to je vrlo osetljiva tema... i mislim da svaki roditelj primeti ako detetovo ponasanje odstupa od njegovog uzrasta.
Ako ste bas jako dobre prijateljice, izbiraj reci i nekako probaj da joj das savet da je vreme da ga odvedu kod strucnjaka.... mada, kazem, jako je osetljivo pitanje...

Isto, znam da mnogi roditelji imaju razlicite metode vaspitavanja dece, mozda oni bas insistiraju na tim ,,profesorskim" recenicama...

_____________________________

,,Carpe diem"

(odgovor članu choopa choops)
Direktna veza do poruke: 812
   RE: Autizam kod dece
14.11.2017 14:52:28   
MamaNecaVo
Jako je nezahvalno skrenuti paznju bilo kome na nesto.pogotovo na ovako ozbiljnu stvar.
Nazalost roditelji su ti koji cesto nesto nece da prihvate,gde znam takav slucaj.
Po meni je bolje ne mesati se a svakako ce strucno lice rpdoteljima skrenuti paznju ako primeti nesto cudno na lekarskom pregledu,recimo.

(odgovor članu mama Jo)
Direktna veza do poruke: 813
   RE: Autizam kod dece
14.11.2017 14:53:03   
Cydonia
@Dunja, nisu ga vodili kod psihologa nikad. Ranije, dok je bio manji, ona je imala neke nedoumice, dugo nije progovarao, tesko je skinuo pelenu, nije odgovarao na ime, jako malo je spavao, to malo znaci 2 sata dnevno, racunajuci i noc. Ali, od kad je progovorio, ona je prestala sa tom pricom.
Moram da kazem da i moj decak nije dugo pricao, prohodao je sa 18 meseci a progovorio sa 20. I to prva rec, setamo ga mm i ja u parku i u susret nam idu dve starije zene i on im ladno kaze "DOBAR DAN". Izvinjavam se na digresiji, uvek se nasmejem kad se toga setim.
Imao je sistematski, ali logoped je bila na bolovanju tada pa ga nisu ni vodili, a kasnije su bili u fazonu progovorio je, nema govornu manu, znaci super je.

(odgovor članu choopa choops)
Direktna veza do poruke: 814
   RE: Autizam kod dece
14.11.2017 14:57:07   
Anck Su Nmaun
Meni je u celoj ovoj prici jako neobicno da roditelji nista nisu preduzeli, da je njima to ponasanje sasvim normalno. Sta god da je , bar da odvedu dete na neki pregled da ustanove , ovako...

(odgovor članu choopa choops)
Direktna veza do poruke: 815
   RE: Autizam kod dece
14.11.2017 14:59:50   
choopa choops
Kod nas ima razgovor sa psihologom, logoedom, očni i td. Mislim da bi to trebali da uvedu svugdje.

Ne znam, po opisu definitivno je dijete za razgovor sa psihologom, imao poremećaj z AS ili ne.

_____________________________

Debeli prsti+autocorrect=katastrofa. Izvinjavam se, mLogo se izvinjavam.

(odgovor članu Cydonia)
Direktna veza do poruke: 816
   RE: Autizam kod dece
14.11.2017 15:04:48   
dunja RR
Upravo to, zato i pitah ..

Ja sam Savu kada je imao godinu i 3 meseca odvela kod logopeda i psihologa na procenu, hvala Bogu ispostavilo se kasnije da je sve ok ..a kod ovog dečaka sve to već dugo traje ...
A roditelji su inženjeri.. čudno mi ...

IZVORNA PORUKA: Anck Su Nmaun

Meni je u celoj ovoj prici jako neobicno da roditelji nista nisu preduzeli, da je njima to ponasanje sasvim normalno. Sta god da je , bar da odvedu dete na neki pregled da ustanove , ovako...



< Poruku je uredio dunja RR -- 14.11.2017 15:05:15 >


_____________________________

310 poljubaca vrelih
prosuću po licu tvom
310 poljubaca nježnih
...



Bitku dobija onaj koji je čvrsto odlučio da je dobije.

Šekspir

(odgovor članu Anck Su Nmaun)
Direktna veza do poruke: 817
   RE: Autizam kod dece
14.11.2017 15:08:07   
Zemunka85
Cydonia, ja sam bila u slicnoj situaciji. Istoj malte ne. Imam drugaricu (zapravo vise su nam muzevi ortaci) koja se porodila dan kada i ja. Vec oko godinu dana - deca nam se znacajno razlikuju, no rano je .. sa godinu i po razlike su ocigledne. Oni i dalje ne primecuju. Ja nisam mogla nista da kazem. Jednostavno nisam. Direktno i licno. Ali sam na FB napravila neki cirkularni PP o autizmu kao drugarice neke da procitaju blablabla .. mislim da to nije upalilo, jer tek oko druge godine oni primecuju to i krecu u borbu. Zeeestoku borbu. Lavovsku. Dete se ponasalo gotovo identicno decaku o kome pricas. Nije bio agresiva - ali isto nije imao govor razradjen, nego mirnim tonom ponavljao recenice koje je negde cuo, malo spavao, imao probleme senzorne prirode, ceskao se non stop i sl .. Dijagnoza se ne moze dobiti na prvo gledanje, ni peto, ni deseto. Nekada gledaju dete i mesecima, godinama. No, dijagnoza nije ni bitna. Bitno je da se sto pre i sto vise radi sa detetom. Moja drugarica je zivot posvetila tome. Evo vec tri godine. Rezultati su ne ve ro va tni! U pocetku je napredovao jako brzo - kada su od strucnjaka dobili instrukcije kako sa njim raditi (prosle jasne recenice ..) - brzo je skino pelene, progovorio (od nikako do tog ponalvjanja, al opet je nesto) .. e onda stagnacija, dosta dugo, sigurno jedno godinu dana. I sada, vec jedno pola godine - cudo. To dete se tooooliko otvorilo, da ja ne mogu da verujem. Naravno da postoji razlika izmedju njega i vrsnjaka, ali npr skoro je neko prokomentarisao njegovo ponasanje kao "Lepo vaspitan" ko nije znao da ima problema, eto koliko su oni uspeli. On i sada nece komunicirati sa vrsnjacima bogzna kakvom pricom, ali nema vise ponavaljnja recenica (eholalija), stereotipnih radnji, senzorne preosetljivosti ... on sada izrazava svoje zelje, potrebe jasno i glasno, ide u vrtic i ravnopravno ucestvuje u svemu. U necemu zaostaje u necemu je genije. NJegova trenutna DG je visokofunkcionalni autizam, dok je kao prelaznu ima disfunkcionalni razvoj, cini mi se, no nebitno. Srz svega je da se sa detetom treba sto pre poceti raditi i da su tada rezultati neverovatni. Cetiri godine je vec izgubljeno vreme, a vrlo dobro znam kako ti je, ja nisam nasla nacin da otvoreno kazem svoje zapazanje ... SRECNO!

(odgovor članu Anck Su Nmaun)
Direktna veza do poruke: 818
   RE: Autizam kod dece
14.11.2017 15:36:34   
Cydonia
Upravo o tome pricam, ne mogu da nadjem nacin da joj kazem svoje misljenje iako smo veoma dobre drugarice, ipak pitanje dece je toliko skakljivo.
Za moju cerku su pedijatri na rodjenju posumnjali da ima kostanu displaziju, no u Srbiji se ne radi test te vrste a u inostranstvu, osim sto kosta nekoliko hiljada eura, ceka se par meseci a tada se poremecaj vec vidi golim okom. Ja sam sve redom zapitkivala sta misle, da li im ona izgleda normalno, prijatelje, rodbinu, komsije... i volela sam samo one koji su mi govorili da ne vide nista cudno, da im je sve super a one bila sam potajno ljuta i ogorcena na one koji su se ogradjivali, ili rekli samo MOZDA. Na kraju se ispostavilo da je sve ok. Ali i dalje imam neki psihicki problem sa onima koji mi nisu rekli da su milion posto sigurni da je sa bebom sve ok, iako mi je jasno da su samo bili iskreni, a ovi drugi su me zalili i zeleli da me utese.

(odgovor članu Zemunka85)
Direktna veza do poruke: 819
   RE: Autizam kod dece
14.11.2017 15:41:31   
dunja RR
I ja sam zapitkvala sve redom (prijatelje), i većina da ne kažem svi su bili stava da je S ok. Ali ja sam i dalje kopala dok nisam bila sigurna. I ti si isto tako.
Mene čudi što tvoja drugarica to ne radi. Kako je moguće da ona ne vidi ovo sve što ti vidiš, a čak nisi sa detetom stalno.



< Poruku je uredio dunja RR -- 14.11.2017 15:58:15 >


_____________________________

310 poljubaca vrelih
prosuću po licu tvom
310 poljubaca nježnih
...



Bitku dobija onaj koji je čvrsto odlučio da je dobije.

Šekspir

(odgovor članu Cydonia)
Direktna veza do poruke: 820
   RE: Autizam kod dece
14.11.2017 16:26:34   
Maslacak15
Ja se nebih mesala bez toga da me neko eksplicitno pita. A i onda moja preporuka bi bila obratiti se strucnom licu. Prosto mislim da je te stvari jako jako tesko proceniti. Suvise je raspon normalnog razvoja sirok. Ne postoji bez razloga pravilo da se autizam NE dijagnostifikuje pre 3 godine. Znaci ni strucnjaci to ne rade. A ne laici. Znate koliko ja poluiskljucene dece znam , sa repetitivnim radnjama, izbegavanja socijalnog kontakta i nikakvom pricom sa pune dve godine. Da li su autisticni? Sumnjam. Mozda neki i budu ali vecina se ispostavi OK. Zato je bolje cutati osim ako je direktno trazen savet.

Nisam ni za to da decu treba prerano cimati kod logopeda, pedagoga i slicno osim ako ne pokazuju bas jasne devijacije. Pri tom nebi nikog odvela kod logopeda pre trece godine. Zato sto tek za treci rodjendan treba da su ustanju da govore proste recenice. Pre ne.
To je najteza od svih disciplina biti roditelj i objektivno sagledavati svoju decu, njihove talente i mane. A ako dete ima neke probleme problem postaje jos nesagledivo tezi.

(odgovor članu dunja RR)
Direktna veza do poruke: 821
   RE: Autizam kod dece
14.11.2017 16:37:57   
Maslacak15
I jos nesto:

Recenicna konstrukcija mu je cudna, kao i same izjave: "Ja zelim da napustite odmah ovu sobu!", "Upropastila si mi zivot", "Moram sada oprati ruke!". Svaka rec je glasna, premaglasena. Non-stop set_a levo desno, neumorno i brzo, a koraci su mu usitnjeni. Klati glavu. Koristi pojmove neprimerene njegovom uzrastu. Npr. Kaze: Na rukama se mogu naci mikrobi, bakterije, virusi i gljivice, eserihija koli, streptokoka i klebsiela.


Ja sve ovo navedeno ne smatram uopste problematicnim. Moja deca znaju sta su bakterije i virusi zato sto im je to objasnjeno jos kad su imali tri godineuser posted image Mi smo oboje naucnici i navikla sam da deci objasnjavam uzrocno posledicne stvari. Naravno ne sve do detalja kao na fakultetu ali principijelno da. Evo sad sam trudna, znaju i kako se beba hrani u stomaku i sta je placenta i sta je pupcana vrpca i plodova voda i zilion i jednu stvar, iako imaju 4,5 i nepunih 6 godina. Pa bilo primereno ili neuser posted image

A stariji govori kao spikerka na dnevniku i upotrebljava izrazito slozene gramaticke konstrukcije. To se ovde zove "izrazita jezicka obdarenost" u njegovom slucaju na osnovu misljenja i vaspitaca i pedagoga na testu za predskolsko.

Sve zavisi kako se sa njim komunicira i u kakvoj je dete sredini. Ne tvrdim naravno na nevidjeno nista, zvuci da je mali tvoje drugarice socijalno atipican ne zelim da sumnjam, samo neko moze da kaze da ti dete prosto "ne lezi" i da onda preterano interpretiras stvari a u stvari nisi strucna.....

Treba biti vrlo oprezan u zakljuccima

< Poruku je uredio Maslacak15 -- 14.11.2017 16:38:58 >

(odgovor članu Maslacak15)
Direktna veza do poruke: 822
   RE: Autizam kod dece
14.11.2017 17:01:37   
isidora88
Moje dete isto zna sve o reprodukciji i nastajanju bebe, zna sta je jajna celija, spermatozoid, kako dolazi do oplodnje i tako dalje. Inace smo gledali neki snimak cudo zivota i on je postao fasciniran kako je to zanimljivo, pa sta beba radi u stomaku. Bas ga zanimaju prirodnjacke nauke.

Meni je u celoj toj situaciji neverovatbo da roditelji ne rade nista po pitanju toga da dete ne kontrolise fizioloske potrebe, da je agresivan i slicno. I definitivbo bih joj skrenula paznju da takvo ponasanje nije primereno tom uzrastu i da ne bi bilo lose da se posavetuju sa nekim kako to da prevazidju. A svom detetu ne bih dozvoljavala da se igra sa detetom koje mu ne prija, a da ne pricam sto ga je vise puta "krvnicki" ugrizao ili udario.

_____________________________

Moja baka srce ima,
ovoliko, ovoliko,
znam da baka mene voli,
kao niko, kao niko...

(odgovor članu Maslacak15)
Direktna veza do poruke: 823
   RE: Autizam kod dece
14.11.2017 17:04:38   
MamaNecaVo
Bravo Maslacak15.
Sve je lepo pojasnjeno pa rekla bih u neku ruku i sa strucne strane.

(odgovor članu isidora88)
Direktna veza do poruke: 824
   RE: Autizam kod dece
14.11.2017 17:09:03   
Cydonia
Vidi ona sve to pojedincno, ali ne vidi siru sliku. Pravda se ovom fazom, onom fazom, izmislja razloge zasto je on bas sada ovo ili ono uradio. Npr. kaze ovih dana sam bas u guzvi, on to oseti pa se zato tako ponasa. Samo dazavrsim ovaj projekat pa cu vise da mu se posvetim. Pogodilo ga je sto nismo otisli na predstavu u cetvrtak. Nezadovoljan je jer mu je tata otputovao na teren. Bio je kod babe i dede deset dana pa su mu oni popustali. I tako vreme prolazi.
Da, zaboravila sam da kazem da je decak alergican na jaje, i to je jos jedno od "opravdanja" koje ona koristi. Ne moze da jede sve sto i druga deca, pa je zato takav.

(odgovor članu dunja RR)
Direktna veza do poruke: 825
Stranica:   <<   < Prethodna stranica  31 32 [33] 34 35   Sledeća stranica >   >>
Stranica: <<   < Prethodna stranica  31 32 [33] 34 35   Sledeća stranica >   >>
Idi na:







IMA LI VAŠE DETE RAVNA STOPALA?
Problemi ravnih stopala mogu biti izuzetno neprijatni, zbog njih mogu nastati bolovi u nogama i leđima, kao i smetnje pr...
Pepeljuga ( srpska narodna bajka)
Bajke i pripovetke za decu na Ringeraja.rs



Anketa

Pomozite nam u izboru imena
MarijaBg

Mama i tata ne mogu da se dogovore u izboru imena za devojcicu...

Natalija (44%)

Nikolija (15%)

Jana (41%)


Ukupan broj glasova: 170

Hvala za glasove. Glasao/la si za sve aktuelne ankete. Izradi svoju anketu!
Click Here