|      
Želiš da odustaneš od takmičenja?
Pre nego što potvrdiš svoju odluku, upoznaj se sa detaljima.
Ukoliko potvrdiš odustajanje, na tvoj računar ćemo automatski ubaciti cookie, koji će nam omogućiti da te tokom takmičenja (26.04 -30.04.2021) prilikom dolaska na portal prepoznamo i omogućimo ti neometano korišćenje portala, bez prikazivanja ikona Ringerajinog sponzora, odnosno kontrole uz desni rub ekrana.

Istovremeno, oduzećemo ti sve prikupljene bodove, čime se na žalost gubi pravo za osvajanje nagrade.

Da li još uvek želiš da odustaneš od takmičenja?
Ringeraja.rs koristi "kolačiće" u cilju pružanja boljeg korisničkog iskustva, praćenja posećenosti i prikaza oglasa. Postavke prihvatanja kolačića podesite u vašem internet pretraživaču.
Nastavkom korišćenja smatra se da se slažete sa korišćenjem kolačića u navedene svrhe. Za nastavak kliknite "U redu".   Saznajte više.
Korisnici na ovoj temi: niko
  Odštampaj
Stranica: <<   < Prethodna stranica  34 35 [36] 37 38   Sledeća stranica >   >>
Korisnik
Poruka << Starija tema   Novija tema >>
   RE: Autizam kod dece
15.3.2018 13:02:14   
oligofrenolog
Ja sam u struci od 2007. A najveći broj dece sa kojom sam radila je bio upravo sa dijagnozom iz spektra Autizma. Osim toga dobro poznajem uredan razvoj i na ranjem urastu nego sto je bila populacija dece sa kojom sam radila. sve sto vam kažem uzmite sa dozom rezerve zato što ja nisam videla dete, već zaključujem na osnovi vašeg subjektivnog doživljaja. Kazete da se odaziva na ime u pedeset posto situacija. Za dete od 10 meseci to je sasvim u redu. to sto se navikao na jak zvuk može i ne mora ništa da znači. Moja ćerka se isto tako brzo navikla na takve zvuke, a sin se nikada na to nije navikao. oboje su urednog razvoja. To su normalne razlike u okvirima normalnog razvoja. To sto se igrate skrivalica i sto on pozitivno reaguje je jako dobro i treba da nastavite s tim, samo pazite da mu ne dosadi i unosite promene u tu igru. npr da pevate dok ste sakriveni i da se pojavljujete postepeno drugi put se pojavite iznenada. I on treba da bude taj koji se skriva pa da se vi iznenadite kad se pojavi. Druga važna igra slicna ovoj je skrivanje predmeta. Za pocetak on treba da vidi gde ste sakrili. To sto kažete da mu igračke brzo dosade je najverovatnije do vas a ne do njega. ako ima mnostvo igračaka koje su sve istovremeno dostupne onda je logično da ce sa svakom da se igra kratko da bi uzeo sledeću a nemate neograničen broj igračaka. tako da se on brzo izigra sa svima. treba da odvojite nekoliko igračaka a da sve ostale skolnite pa da ih za par sati promenite. to je siguran način da mu produžite pažnju. drugo važno pitawe vezano za ovo je koliko gleda tv, tablet, telefon...? Ako je to prisutno svakog dana onda je logično da igračke brže dosade. Isto je važno i za kontakt pogledom. SAdžaji na internetu i tv na drugi način aktiviraju decju pažnju. Mnogo su sareniji imaju drugu frekvenciju zvuka i intonaciju a i pokreti se dosta razlikuju od prirodnih. tako se svakodnevnim izlaganjem ovakvim sadržajima mozak navežba da reaguje samo takvu stimulaciju. podigne se taj prag reagovanja, prag aktiviranja njegove pažnje i dete sve manje reaguje na vaš glas, pokret osmeh. ZAto pre nego sto dete progovori svedite to na minimum. možetet mu pokazivai njegove fotografije i video snimke, to je korisno. ja svojoj deci dozvoljavam ali uglavnom ja biram sadržaje i vreme je ograničeno.

(odgovor članu Vasijeq)
Direktna veza do poruke: 876
   RE: Autizam kod dece
15.3.2018 13:13:58   
dunja RR
Svaka čast oligofrenolog user posted image


Vasije, meni ovo dobro zvuči, a evo i oligofrenolog je napisala analizu i savete, mislim da će vam biti lakše sada.
I ja sam to prošla pa rzumem vaš strah. Kod nas je hvala Bogu ispalo sve u redu, a vaše dete ima ispravnije reakcije nego moj u tom periodu.
Pratite svakako. Ja sam vodila dete i kod dečijeg psihijatra Milice Pejović (u Palmotićevoj), ona je žena od starta rekla da je sa detetom sve u redu.
Ako će vam biti lakše, možda i vi to uradite, ne znam da li se i origofrenolog slaže. Meni je nekako prvi logičan korak, dečiji psihijatar, pa zatim ako ima potrebe defektolog, logoped ...


IZVORNA PORUKA: Vasijeq

Zene hvala vam puno na odgovorima I savetima, Ujutru smo u savetovalistu, pa se nadam najboljem. Danas smo napravili mali pomak, on je jeo plazmicu I. Onda je I mene kao hranio :) razumeo je sta treba da radi, I that me je bas obradovalo ;)



_____________________________

310 poljubaca vrelih
prosuću po licu tvom
310 poljubaca nježnih
...



Bitku dobija onaj koji je čvrsto odlučio da je dobije.

Šekspir

(odgovor članu oligofrenolog)
Direktna veza do poruke: 877
   RE: Autizam kod dece
15.3.2018 13:30:47   
oligofrenolog
opet sa deset meseci ne možete očekivati neki dugotrajan kontakt pogledom ali treba vditi računa da se taj kontakt sačuva i da se produži vremenom. Zato nemojte previše brinuti, ali uradite sve da bude sve ok. Rekli ste da je sa devet meseci govorio mama, baba... To značenje ste vi pridali tome. beba od devet meseci nije fiziološki spremna za to. Uostalom prvo se razvija razumevanje pa tek onda produkcija. neko vam je lepo rekao "oni se igraju glasovima, to nije govor. Zove se prelingvalna faza(pregovorna) i znak je urednog razvoja mada nije nikava garancija. normalno je da se to izgubi i da za par meseci (dva, tri , cetiri kako kod koga) ustupi mesto pravom govoru. regresija kod autizma izgleda dosta drugačije. važno je da kada detetu, pričate, pevate vaša mimika bude izražajna i da mu budete u vidnom polju, zato sto je imitacija jako važna. pričajte mu čak iako mislite da vas ne razume. imitirajte i vi njega, glupirajte se... Ogledalo je jako važno. pustite ga da se posmatra u ogldedalu da se igra ispred ogldala. važno je i da imenujete delove tela dok ga kupate, oblačite... (trlajmo ruku, trljamo nogu... i sl.)Sve ovo se raidi sa decom sa teškoćama u razvoju kao stimulacija ali i sa decom urednog razvoja da bi se taj razvoj podstakao. razvojne mape su malo zbunjujuće zato i to uzmite s rezervom. citajte tekstove i slusajte predavanja Ranka Rajovića, Dr Mile Selaković, Neanda Rudića, Nenada Glumbića, Svetomira BOjanina. RAnko Rajović je napisao sjajan tekst o značaju lopte. eto vam ideje koja ce sigurno podstaći vaše dete na kontekt sa vama. Dobacivanje loptom je nemoguće bez interakcije sa saigračem. Zato na pod i kotrljajte loptu od jednog do drugog. ako mu igra nije odmah zanimljiva neka u početku dete sedi u necijem krilu. to ce ga podstaći i na puzanje azato što puzi vojnički ne brinite. to je njegov način, oseća se sigurnije zato sto tako ima bolji oslonac. važno da se kreće, i ne branite mu da se prolaci, zavlači ... to je takođe vrlo značajno za razvoj. i zaboravih da kažem koliko loše utiče kompjuter na percepciju. ekran je dvodimenzionalna ravan a mi živimo u trodimenzionalnom svetu. bukvalno ometa razvoj naših prirodno datih potencijala. i počnite da stavljate dete na nosu, ne da biste mu skinuli pelene nego da biste ga navikli na sedenje na nosši dok još nije sposoban da pruži otpor pa kad bude za pola godine ili više trebao stvarno da koristi nošu da nemate problem. jednom dnevno je sasvim dovoljno. ako pruža otpor odustanite pa probajte za nekoliko nedelja.

(odgovor članu oligofrenolog)
Direktna veza do poruke: 878
   RE: Autizam kod dece
15.3.2018 13:37:18   
oligofrenolog
Slažem se. IMZ u Palmotićevoj ima sjajne psihijatre. To nikad nije na odmet. Meni iz vase priče sve deluje ok. Ali uvek je dobro proveriti. mislim da Vam je Milica skroz ok, a i OLivera Aleksić HIl je isto ok. Rudić vise ne radi tamo. Privatno imate MILIjanu Selaković. Najvažnije je da se vi bavite deteom. Da stimulisete razvoj kroz najprirodnije aktivnosti. Zbog dobre preventive i rane stimulacije, mnogi su izbegli ozbiljne probleme.

(odgovor članu oligofrenolog)
Direktna veza do poruke: 879
   RE: Autizam kod dece
15.3.2018 13:37:18   
Vasijeq
Mi smo malopre iz savetovalista. Situacija je sledeca, sto se tice fizicke motorike doktorka je i vise nego zadovoljna, kaze da je to sve u redu i da nikako ne kasni. E sad za ovo sto sam je pitala sto jos uvek nista I nikoga ne raspoznaje mi je rekla da to ocekujem oko godine. A zatim mi ipak dala onaj upitnik za razvoj, a videla sam na netu da je to ustvari taj test za autizam. Znaci skontala je sta me je strah ili je nesto ona primetila. Za par dana da joj vratim upitnik. Strah me je, gledala sam pitanja, dosta stvari on josnuvek ne radi :( samo me je strah sto me, ili deluje kao da me nista ne razume I ne zna ko je ko, gde je sta, daj-dodji, nista :(

(odgovor članu oligofrenolog)
Direktna veza do poruke: 880
   RE: Autizam kod dece
15.3.2018 13:47:18   
oligofrenolog
Mislim da se gore napisali da se obraduje kad vas vidi ako niste bili tu? Nemora da vam se raduje ako ste stalno prisutni. nije da vas odgovaramod daljih pregleda. Već sam rekla da nije loše da proverite. nikad nije rano, a može biti kasno. Zato pravac Palmotićeva, samo malo mirnije. Reagujte samo na trenutnu situaciju i mislite i brinite samo jedan korak unapred. ja sam bila u slinoj situaciji, pa sam morala da nadjem mehanizme da se smirim. samo kad ste smireni možete detetu da pružite ono sto mu treba. Moje prvo dete je bilo pod rizikom jedno vreme. a drugo ima razvojni poremećaj kuka. sreća pa je mentalno sve ok. Hocu da kažem da znam kako je kad imate brigu te vrste.

(odgovor članu Vasijeq)
Direktna veza do poruke: 881
   RE: Autizam kod dece
15.3.2018 13:49:13   
oligofrenolog
Srećno i javljajte kako ste! Pozdrav!

(odgovor članu oligofrenolog)
Direktna veza do poruke: 882
   RE: Autizam kod dece
15.3.2018 13:53:36   
Vasijeq
Ja sam upravo uradila ovaj upitnik, 20da, 17 ne, ja mislim da je ovo mnogo lose, strah me je :( sacekacu jos par dana, pokusati da ga naucik nesto od tih stvari I onda joj poneti... Draga, da,ali cini mi se da se ranije vise obradovao, sada se blago nasmeje ko god mu pridje I to je to... Boze o lika briga, ovo je nesto najgore sto moze roditelji da zadesi, ovaj strah i neizvesnost, inace mi nismo u Srbiji, mi smo u Podgorici, I nista ne znam gde cemo ako budemo morali dalje, akin bide trebalo I za Beograd cemo 😭

(odgovor članu oligofrenolog)
Direktna veza do poruke: 883
   RE: Autizam kod dece
15.3.2018 13:54:38   
oligofrenolog
sad videh da ste rekli da je jeo plazmicu. to je super. žvakanje hrane je jako važno za razvoj govornih organa. zato sto manje pasirano. ako odbija dosta je i jedan zalogaj po obroku da sažvaće, za par dana dva, pa tri i tako cete doći do punog tanjira nemiksirane hrane. i odvajate hranu različitih ukusa. tako stimulišete različite receptore. A posredno delujete i na kognitivni razvoj,

(odgovor članu oligofrenolog)
Direktna veza do poruke: 884
   RE: Autizam kod dece
15.3.2018 13:59:38   
Maslacak15
Vasijeq skroz je razumljivo da se brines, svaka majka razmislja ali probaj da budes opustenija. To su sve samo okvirne reference. Kao sto su ljudi razliciti isto tako se i deca razlikuju. I kao sto se razlikuje kad prohodaju i da li puze razlikuje se i kad ce da rade tasi tasi ili bilo sta slicno. Zato se gleda sveobuhvatno ponasanje deteta i kao sto smo ti rekle vise cinjenica ukazuje na to da se dete najnormalnije razvija. Moj stariji eto bas nije hteo tasi tasi iz nekog razloga niti da mase / otpozdravlja i to bogami do sigurno 18 meseci ako ne i duze. A mladji je poceo da tapse sa bukvalno sedam meseci. Ispostavilo se da je stariji jezicki obdareniji od mladjeg iako nije hteo tasi tasi,
a mladjdi je bio u tom klasicnom socijalnom smislu ineraktivniji sto se obicno vezuje i za razvoj recnika. user posted image user posted image . I tako... da ne dajem stotinu primera.
Kako god izgledao upitnik sad sumnjam da ce iko da donosi bilo kakve zakljucke u ovom stadijumu jer je prosto prerano. Ali svakako da mozes da se konsultujes ako ti je tako lakse. Puno te pozdravljam.

(odgovor članu oligofrenolog)
Direktna veza do poruke: 885
   RE: Autizam kod dece
15.3.2018 14:12:51   
oligofrenolog
tacno je da niko nece doneti konacan zaključak u ovom uzrastu, samo ce pratiti. važno je da mu pružite maksimalnu stimulaciju. Ako nece tasi tasi. ucite ga "Jedan mali prstić" ili neku drugu. i dajte mu vise od par dana. npr dve nedelje. a u medjuvremenu razmišljajte gde cete na pregled. Vi još uvek niste zakasnili zato polako! Svojoj porodici najvise koristite, smireni i prisutni.

(odgovor članu Maslacak15)
Direktna veza do poruke: 886
   RE: Autizam kod dece
15.3.2018 14:15:18   
Vasijeq
Hvala vam najlepse na podrsci, nikome jos uvek nisam ispricala svoje strahove, ne znam kako cu ovo preziveti, kako muzu reci... Kako ziveti sa tim ako je to to, da nikada necu izgrafiti odnos sa njim jer ce on uvek biti u svok svetu. Mnogo je tesko. :(

(odgovor članu oligofrenolog)
Direktna veza do poruke: 887
   RE: Autizam kod dece
15.3.2018 14:24:47   
oligofrenolog
odstupanje od mesec ili dva na planu kognitivnog razvoja u ovom uzrastu nije strasno. Nekoj deci treba više vremena da se znanja konsoliduju pa se ispolje kao skokovit razvoj. treba da znate da je naimeničnost jedno od pravila razvoje. to znači da ako se neka sposobnost ubrzano razvija u istom periodu nešto drugo mora da stagnira. sad vi procenite ima li elemenata za takav zaključak. upitnici i razvojne mape su dosta strogi, ali neka vam u narednom periodu budu vodič u onome što vase dete treba da nauči.

(odgovor članu oligofrenolog)
Direktna veza do poruke: 888
   RE: Autizam kod dece
15.3.2018 14:33:40   
oligofrenolog
DAleko ste otišli; Predaleko! usporite! to nije jedan korak ispre. to je mnogo godina unapred! ko kaže da nikada necete ostvariti odnos sa njim. neki su mi prvi put doveli dete sa punih Pet godina pa ipak ostvarili napredak1 Važno je da stimulisete sposobnosti u trenutku kad se one prirodno razvijaju kada nema razvojnih smetnji. ako delujete pravovremeno. nema razloga za brigu. sad je pravi trenutak za stimulaciju vaseg deteta. Igrajte se kako sam vam rekla. zaboravih da kažem da mu kupite knjigice, male sa malo slika, bez puno detalja. npr samo jedan predmet na strani i da mu kažiprstom pokazujete i imenujete svaki pojam sa slike. ja sam mojima kupovala Publik praktikum zato sto su jednostavne, jeftine i male pa može da ih drži u ruci.

(odgovor članu oligofrenolog)
Direktna veza do poruke: 889
   RE: Autizam kod dece
15.3.2018 14:44:08   
Maslacak15
i ja kao laik ali sa nesto iskustva i kao profesionalno deformisani biolog da dodam: biologija razvica je cudo! To mi je uvek bilo najfascinantnije kod male dece a narocito kod beba da posmatram. Ti iznenadni momenti u razvoju. Treba se oduciti od tog mehanizma da ocekujete od deteta da nesto zna i ocajavate ako ne zna i onda jos mislite nikad nece..... To jako jako moze da zavara. I potpuno je sizifov posao.
Meni je delovalo ponekad, gledam ga kako pokusava ovo ili ono, ne ume ne vredi nema sanse, ne ide, deluje, dete nece nikad ukapirati. I u tom momentu ne vredi ni pokusavati pomoci, dzaba. I onda odjednom sutra preksutra, probude se "pametniji" i odjednom urade tu stvar kao da ceo zivot nisu nista drugo radili. Prosto kao da im nesto u mozgu klikne.
Decu treba stimulisati i pustiti im da se razvijaju ali stimulacija nije klasican trening u smislu beba mora da se ponasa kako vi ocekujete. Ona ima svoj tempo. Samo zato sto se dete ne ponasa kao sto bi vi voleli ne znaci da mu nesto fali. Mozda je introvertan. Mozda nece da bude maza. Ima hiljadu i jedno objasnjenje a da mu ama bas nista ne fali. Zato polako....

(odgovor članu oligofrenolog)
Direktna veza do poruke: 890
   RE: Autizam kod dece
15.3.2018 15:05:18   
Vasijeq
Jooj koliko mi znaci vasa podrska I reci, ne mogu vam opisati, uostalom znate, ukoliko ste imale slicne situacije koliko znaci rec... Necije iskustvo. A I znate koliko je tesko I stresno. Misao na to da se moj mali mozda nece razvijati kao postala deca me lomi na komade, ubija i cini najtuznijom osobom. Jer ne boli me nista do to sto me strah za njega da on mozda nece imati normalno detinjstvo. 🙁 Samo da to nije pa sve ostalo je resivo, samo molim Boga da bude zdrav mentalno. A u pravu ste skroz da sam odmah otisla predaleko... I da mozda puno ocekujem od njega... Ne znam, neka nam je Bog u pomoci. Sve cu vam javljati, hvala vam neizmerno na podrsci.

(odgovor članu Maslacak15)
Direktna veza do poruke: 891
   RE: Autizam kod dece
15.3.2018 15:18:51   
Maraj
Ja mislim da vas previse brine sutizam, pa da sada posmatrate svoje dete kao rendgenskim zracima. Zasto ne uzivste malo sa svojim detetom tskvo kakvo jeste. Sto kaze oligofrenolog, nismo videli dete, rasudjujemo samo po vasim opisima....ali recimo sto je meni bolo oci u tekstu koji ste vi nspissli jeste cuvena busilica. Ja imam kontakt sa dosta deca sa autizmom i recimo, svako bi odreagovalo na tu istu busilicu. Oni ne vole te jake iznenadne zvukove a vi kazete da vase dete nije reagovalo na tj isti zvuk...
Opet , deca se i razlikuju pa ne mozemo generalizovati ali ja mislim da je on jos mali i da vi od straha od autizma ne prestajete da analizirate svoje dete

(odgovor članu Maslacak15)
Direktna veza do poruke: 892
   RE: Autizam kod dece
15.3.2018 16:02:25   
mama Jo
Koliko samo korisnih saveta od Maslacak i oligofrenolog, svaka cast user posted image

I ovo sto Maraj napisa me podseti na jednu pricu koju sam nedavno cula. Ljudi iz susedstva, slican problem sa malenim s'tim sto su oni imali i razlog vise za brigu jer je maleni rodjen pre vremena. Nedavno, znaci kad je mali imao 2 god., vodili su ga na ,,neko snimanje"... i utvrdili da je sve ok samo mu treba malo vise vremena da savlada neke stvari...

Da li postoji takvo nesto? Mislim na to ,,snimanje" glave deteta kojim bi moglo nesto da se utvrdi? Evo Maslacak i oligofrenolog mogu da pomognu, ja se uopste ne razumem, samo zelim da pomognem ako mogu...

_____________________________

,,Carpe diem"

(odgovor članu Maraj)
Direktna veza do poruke: 893
   RE: Autizam kod dece
15.3.2018 16:27:45   
oligofrenolog
Lepo Vam je rekla Maslacak, ja sam pokusala isto to da kažem možda sam previse zakomplikovala. to sto ona kaže taj iznenadni napredak u razvoju. to je jedno od pravila razvoja pored naizmenicnosti. važi za svu decu, zove se skokovitost. to vam je ono kad mislite da se ništa ne desava da dete ne napreduje a u stvari u njemu se gomila iskustvo i samo se jedan dan ispolji kao skok u razvoju. Intelektualni razvoj deteta je proucavao Žan PIjaže, takože biologi njegova teorija je mene oduševila. Ta kombinacija ljuckih potencijala urodjenih i uticaja sredine stvara cuda. Sto se tiče tih snimanja znam da postoje snimanja koja mogu da otkriju stukturalne anomalije, tj anatomske. ili eeg ali nemožete na taj naćina da otkijete neku finkcionalnu manjkavost. na primer neku sposobnost. mada ja sam završila faks pre deset godina. Ipak mislim da medicina nije toliko napredovala. sposobnosti najlakse otkrijete posmatranjem Igra je za nas igra, za njih je život. Zato igrajte se sa svojom decom.

(odgovor članu mama Jo)
Direktna veza do poruke: 894
   RE: Autizam kod dece
15.3.2018 17:06:14   
jess021
Vasijeq, ja bih samo htela da ti kazem da mozda ipak bolje da podelis svoje strahove sa muzem jer ce ti sigurno biti lakse. Kod mene je mm uvek glas razuma. Cini mi se da si ti sad toliko upala u taj film da ga po ceo dan skeniras i vidis samo ono sto tu ukazuje na tvoj strah.
Necu ti ponavljati jer sve su ti vec rekle sto se tice razvoja, ali probaj da pomognes sebi da se nateras, koliko god je to moguce, da ne razmisljas u tom pravcu vec da imas zdravo i pravo dete. Iskreno se nadam da ces se jednog dana smejati svojim strahovima user posted image

< Poruku je uredio jess021 -- 15.3.2018 17:07:17 >


_____________________________

Ono sto verujemo o sebi i o zivotu-postaje nasa istina.
U mom svetu sve je dobro!

(odgovor članu oligofrenolog)
Direktna veza do poruke: 895
   RE: Autizam kod dece
17.3.2018 0:35:53   
choopa choops
vasijeq rekla bih ti da se ne sekiraš, ali znam kako je kad se ubaciš u neki trip i ne umiješ da izađeš. Trudi se koliko možeš da ne obraćaš pažnju na to. Ja mogu da kažem da sa dvoje starije djece nisam toliko razmišljala o tome, jer nije bilo toliko govora u javnosti o autizmu. Recimo, ćerka je progovorila jako rano, brbljala u sve šesnaest, a sin kasno, oko druge godine, ali ja sam tada bila u fazonu ma lijen je on, muško je, takav mu je i tata bio i bla, bla. Da sam tada razmišljala o ovim stvarima kao što bi danas, mislim da bih šiznula user posted image

Sa najmlađom(sada tri godine ima) je sve to nekako bilo oko mene i htjela ne htjela sam mislila o tome. Još veću paniku može da ti unese ako u okolini imaš dijete sličnog uzrasta, a koje je naprednije od tvojeg. to je da svisneš!user posted image U principu, ja sam se držala pravila da nema TVa, trudila se da se igram sa njom svih tih igara tipa skrivanja, a dokotrka nam je savketovala baš ovo što kaže oligofrenoolog, a to je da nabavimo knjigicu, jako jednostavnu, bez puno boja. Npr. na jednoj slici maca, na drugoj avion i tako dalje. I onda da uzmem njen prst, pokažem na macu i kažem, maca. Pa onda, uzmem prst, pokažem avion, kažem avion. Ona je nju testirala (ne sjećam se tačno kolika je bila, ali čini mi se prije godine), tako što joj je pokazala bebu na nekom posteru iznad glave i pričala nešto tipa: Vidi kako je lijepa beba, mala beba, dobra beba. Onda je nastavila pregled tijela nakon pet minuta je pitala: A gdje je beba? I ova je automatski pocela da je trazi i podigla pogled put postera. To je ono što je naša pedijatrica savjetovala, ako se sjetim još nečega pisaću.

Nemoj da se sekiraš, držimo fige da će sve biti u redu. I da, slažem se sa jess da bi trebala da podijeliš brigu sa muzem.

< Poruku je uredio choopa choops -- 17.3.2018 0:37:06 >


_____________________________

Debeli prsti+autocorrect=katastrofa. Izvinjavam se, mLogo se izvinjavam.

(odgovor članu jess021)
Direktna veza do poruke: 896
   RE: Autizam kod dece
17.3.2018 3:35:15   
Vasijeq
Hvala puno na odgovoru I na brizi. U blizini imamo dve bebe, jedva je mladja od mog malog a jedna starija. Obe su naprednije od mog malog, on je nekako trenutno u nekoj stagnaciji kada se ne desava nista novo vec dva meseca osim da je poceo da stoji, ja uopste ne vidim da on napreduje. Ja sam. U tripu, I to si u pravu, vec 10dana moj zivot je rasulo ali nesto mi me da Mira, mnogo mi je tesko. To upravo ovo sto si napisala, kao da si pogodila u centar, to je upravo stvar koja me kod mog malog najvise brine. Pricamo mu vec dugo da sam ja mama a tata tata, gde je kuco I slicne stvari, ali kada ga pitam gde je tata on uopste nema apsolutno nikakvu reakcija na to, niti me konstatuje niti pokusacu da ga potrazi pogledom. Dugo mu pricam sta je sta I za stvari ali nista, nikakav pomak ne vidim I to me izludjuje. Samo bih volela da se probudimo, da ga pitam a gde je tata- a on da ga nadje I da se ova nocna Mora zavrsi. Ima tacno 10,5 mj. 🙁

(odgovor članu choopa choops)
Direktna veza do poruke: 897
   RE: Autizam kod dece
17.3.2018 8:03:52   
IvanaSK RR
Vasijeq, ja imam sina od deset godina i devojčicu od dve godine. Sin je dosta rano propuzao,prohodao, propricao... Ona nije u tome svemu nesto kasnila, ali je kasnije sve radila nego on. Osim price. Jos uvek ne prica. Zna mama, tata, baba.. Vec neko vreme me to podsvesno tisti. Doktorka je skoro rekla da bi mogli kod logopeda. Logoped u vrticu kaze da nista jos nije alarmantno. Pre neki dan je uzimam iz vrtica i mama jedne devojčice kaze " Ti si Andrea? Moja Andjela prica dosta o tebi.." a njeno dete je dva meseca mladje od mog. U trenutku sam se smorila. Ona zna da donese nesto kad joj kazemo, zna ko je ko kad je pitamo... A meni opet nije svejedno.
Napisah ti ovo jer hocu da kažem kako mi roditelji brinemo i to je normalno. Stvarno se nadam da je kod tebe samo prevelika briga i da je sve u redu. Mozda je on jednostavno takvo dete, vise u svom svetu. Ali naravno da treba obratiti paznju i na vreme reagovati.

_____________________________

Jer smo tako u mogućnosti!

(odgovor članu Vasijeq)
Direktna veza do poruke: 898
   RE: Autizam kod dece
20.3.2018 19:59:40   
suzi kju
Morala sam da nađem temu i napišem koju vezano za bratanca mog muza.
Sada sam ga videla posle 4 meseca i koliko god ne želela da to mislim, neminovno je da dete ima neko problem. Samo nisam dovoljno kompetentna da razlučim da li dete nije socijalizovano ili postoji neki mentalni poremećaj.
Ovde smo vec treći dan,pa sam i stidljivost iskljucila.

Naime, on ima 2 godine i 3 meseca. Prohodao pre prvog rođendana. Ne priča apsolutno ništa, sam "ajdeeeeee" nekim čudnim tonom. Ne reaguje na dozivanje, ne igra se sa mojim devojcicama koliko god ga one zvale. Odreaguje na neki čudan zvuk, konkretno ga iritira navijanje onih igracaka koje zuje. Ima problem sa jednim okom od ranije, pa često sakicama pritiska oči i vrti glavom. Voli da se igra sa kockama i auticima. Ali definitivno je u nekom svom svetu.
Najveći problem su nemarni roditelji koji nijedan jedini problem ne vide. Za njih postoje parovi rijaliti programi i telefoni. Ne rade sa njim ništa.
Ne zna da oponaša životinje, ne pokazuje prstom ko je ko ni šta je šta. Bas izbegava komunikaciju sa nama koje nije video dugo. Sa ostalim ukućanima se druži. I jako se retko smeje.
Mnogo mi ga je zao i molim Boga da dete nije dovoljno socijalizovano a da nije ono šta mislim.
Nekim komentar, savet?
Niti mogu niti hocu da kažem bilo šta jer su jako cudnog karaktera. I svekrva i mm primecuju problem i napomenuli su roditeljima dečaka sto ne govori, rekli su da je dr rekla da do treće godine se toleriše, sto apsolutno nema veze s mozgom.

(odgovor članu IvanaSK RR)
Direktna veza do poruke: 899
   RE: Autizam kod dece
20.3.2018 20:23:04   
Maraj
Suzi, posmatraj igru deteta. Kako se igra?

(odgovor članu suzi kju)
Direktna veza do poruke: 900
Stranica:   <<   < Prethodna stranica  34 35 [36] 37 38   Sledeća stranica >   >>
Stranica: <<   < Prethodna stranica  34 35 [36] 37 38   Sledeća stranica >   >>
Idi na:







Deca koja imaju tantrume biće bogatija i u...
Ako se dete bori svim silama protiv tebe, ima tantrume i prkosi autoritetu - verovatnije je da će biti uspešnije u karij...
PRONAĐI ME! Nestala 2-godišnja devojčica u...
Dvogodišnja Danka Ilić nestala je danas u prigradskom naselju Banjsko polje kod Bora. Prvi put u Srbiji pokrenut sistem ...



image
flamingos
CortinaT krema će baš, da reši svaki problem naš.
Ekcem je prošlost kad se nanese,jer krema sa sobom sve odnese. Vetar kada duva, koža zna da se suši i puca, tad CortinaT krema na vrata pokuca,lepo se namaže, upije baš i rešen je problem naš. Nije fora, a nije ni laž,u CortinaT kremi leži prava draž. Ona svima prija i zato nam je najmilija. Možda mi pisanje stihova i nije jača strana, ali jedno sigurno znam-CortinaT krema je bez mana.  Više >>
image

Anketa

Да сазнате...
пеперутка16

...да носите тројке, шта бисте радили?

Click Here