|      
Želiš da odustaneš od takmičenja?
Pre nego što potvrdiš svoju odluku, upoznaj se sa detaljima.
Ukoliko potvrdiš odustajanje, na tvoj računar ćemo automatski ubaciti cookie, koji će nam omogućiti da te tokom takmičenja (26.04 -30.04.2021) prilikom dolaska na portal prepoznamo i omogućimo ti neometano korišćenje portala, bez prikazivanja ikona Ringerajinog sponzora, odnosno kontrole uz desni rub ekrana.

Istovremeno, oduzećemo ti sve prikupljene bodove, čime se na žalost gubi pravo za osvajanje nagrade.

Da li još uvek želiš da odustaneš od takmičenja?
Ringeraja.rs koristi "kolačiće" u cilju pružanja boljeg korisničkog iskustva, praćenja posećenosti i prikaza oglasa. Postavke prihvatanja kolačića podesite u vašem internet pretraživaču.
Nastavkom korišćenja smatra se da se slažete sa korišćenjem kolačića u navedene svrhe. Za nastavak kliknite "U redu".   Saznajte više.
Korisnici na ovoj temi: niko
  Odštampaj
Stranica: <<   < Prethodna stranica  4 5 6 [7] 8   Sledeća stranica >   >>
Korisnik
Poruka << Starija tema   Novija tema >>
   RE: deca obolela od cerebralne paralize
26.6.2010 21:31:31   
Lidija R
Hvala ti na lepim zeljama. Ljubimo te i pozdravljamo user posted image user posted image

(odgovor članu cipiripi)
Direktna veza do poruke: 151
   RE: deca obolela od cerebralne paralize
27.6.2010 0:22:47   
Dora
Drage zene, citajuci vase postove osetim veliku kolicinu energije,hrabrosti i snage. Vasa deca su sigurno srecna uz vas a vi nastavite da se borite zanjih,svaki trud se isplati. Divim vam se zaista i saljem puno poljubaca vasoj decici.

(odgovor članu Lidija R)
Direktna veza do poruke: 152
   RE: deca obolela od cerebralne paralize
27.6.2010 16:38:30   
maja981
Hvala ti Lidija sto si mi bar donekle docarala predavanje i sto si zadovoljna sa svim. Iskreno se nadam da ce biti napretka kako kod tvog deteta tako i kod svih drugih. Kao sto su rekli, mora se prvo pronaci srz problema i odatle krenuti sa njegovim resavanjem da bi se mogao naciniti nekakav pomak (sto mi se i svidja kod abr-a).
Da li ste uzeli ceo kurs ili ste prvo krenuli sa malim? Mi smo hteli prvo da krenemo sa malim kursom...ali eto nije nam se dalo da dodjemouser posted image !    Nadam se da ce nam se sledeci put posreciti! Znaci li to da dolaze i u septembru, a ne tek u decembru koliko ja znam???
Puno vas pozdravljamo i zelimo vam punoooo uspesnih sati rada user posted image !!!



Dora, hvala ti puno na podrsci!!! To nam je svima vise nego potrebno!!!user posted image

(odgovor članu Dora)
Direktna veza do poruke: 153
   RE: deca obolela od cerebralne paralize
27.6.2010 16:59:37   
Lidija R
Hvala ti Doro sto nas podrzavas jer nama roditeljima je potrebna podrska da istrajemo u svemu. Hvala ti na lepim zeljama za nasu decu. Pozdravljam te i zelim ti sve najbolje user posted image , ne znam kako se srca salju inace bih ti to poslala.

(odgovor članu maja981)
Direktna veza do poruke: 154
   RE: deca obolela od cerebralne paralize
27.6.2010 17:26:40   
Lidija R
Cao Majo! Uzela sam ceo kurs i sada platila za pola godine. Dobila sam vezbe za abdomen, ledja, grudi i ruke. U septembru dolaze da vide sta smo uradili tj. koliko smo napredovali. Ako bude sve uredu i ja budem radila sa Enom kako valja dobicu nove vezbe. Mozes se prijaviti za septembar, kontaktiraj "uradi sam" clana on nam je u svemu mnogo pomogao i svaka mu cast na zalaganju. Dolaze u septembru i tada mogu i roditelji koji nisu stigli u junu da dodju, a takodje dolaze i u januaru. Preporucila bih ti da se prijavis za septembar jer sto pre pocnes to bolje. Sada su bili roditelji iz Bosne, Vojvodine i iz svih krajeva Srbije, stvarno nas je bilo dosta. Hvala ti na pozdravima i mi tebe puno pozdravljamo i nadam se da se vidimo u septembru. Zaboravih da ti kazem da sam upoznala "madr" i ona je bila sa svojom Anjom.

(odgovor članu Lidija R)
Direktna veza do poruke: 155
   RE: deca obolela od cerebralne paralize
17.8.2010 11:35:43   
Uradi sam
Zelim da obavestim zainteresovane roditelje da ce se ABR kurs odrzati 11,12,13,i 14 septembra u Beogradu. Broj mesta je ogranicen i ostalo je jos mesta za jos 3 porodice. Zinteresovani neka mi se jave sto pre radi organizacije i detalja vezanih za kurs. Pozdrav svima 

(odgovor članu Lidija R)
Direktna veza do poruke: 156
   RE: deca obolela od cerebralne paralize
8.10.2010 17:48:02   
Uradi sam
Zelim da obavestim zainteresovane roditelje da ce se sledeci ABR kurs odrzati od 27.-31.januara 2011, god.
Zainteresovani me mogu kontaktirati mejlom ili telefonom.

Pozdrav svima

(odgovor članu Uradi sam)
Direktna veza do poruke: 157
   RE: deca obolela od cerebralne paralize
5.11.2010 17:40:57   
Uradi sam
Poceo je sa radom blog ABR Srbija na strani www.abrsrbija.blogspot.com

Na blogu cu pisati o samoj metodi,rezultatima koji su postignuti kod dece do sada. Roditelji ce predstaviti svoje vidjenje napretka svoje dece kao i kakve poteskoce su imali prilikom rada sa svojom decom,svoja ocekivanja itd.
Takodje na fejsbuku je otvorena grupa ABR Srbija.Ko se interesuje moze slobodno da pristupi.


(odgovor članu Uradi sam)
Direktna veza do poruke: 158
   RE: deca obolela od cerebralne paralize
5.11.2010 18:03:03   
Uradi sam
Cerebralna paraliza jeste poremecaj koordinacije pokreta i stava i nastaje kao posledica ostecenja mozga.Skola koja je danas dominantna u svetu je ona koja kaze da je potpuni oporavak nemoguc upravo zbog ostecenja mozga.To je ono sto bi se reklo mejn strim u strucnim krugovima.Tacno je da za sada nije moguce oziveti mrtve nervne celije.
Danas se u svetu koristi GMFCS skala Gross Motor Functional Classification scale za postavljanje dijagnoze i za predvidjanje neapretka dece sa CP-om. Kod nas ta skala jos nije u upotrebi,bar ja nisam upoznat..mozda je neki doktori koriste,ali nije rasireno i opste prihvaceno.Po toj skali deca sa CP-om se svrstavaju u 5 grupa po stepenu ostecenja,koje se procenjuje na osnovu sposobnosti deteta u odnosu na njegov kalendarski uzrast.Postoji niz testova i smernica za ocenivanje sposobnosti deteta. Dete sa prvim stepenom ostecenja je najlaksi oblik,dok je 5 stepen najtezi oblik.Kada ga svrstaju u odredjenu grupu,na osnovu toga mogu sa prilicno velikom preciznoscu da odrede prognozu u smislu sta ce dete postici u smislu funkcija uspravljanja. Postoje odredjeni grafikoni koji su razradjeni na osnovu pracenja dece i istrazivanja duzi niz godina...izvucen je prosek i to su otprilike pokazatelji.Ovo sto pricam moze se naci na internetu ako u guglu ukucate GMFCS,izacice vam nesto o tome. Naravno,za 5 stepen,prognoze su prilicno lose,za 4 bolje i naravno za prvi stepen najbolje. Po njima deca koja su 4 i 5 stepen ostecenja ostaju najcesce na onome sto su postigli do 3 godine zivota,u smislu funkcija.
U februaru 2009 godine,odrzan je svetski simpozijum o CP-u,gde su se skupili svi eminentni strucnjaci iz ove oblasti.Jedan holandski doktor je imao predavanje pod naslovom URADITE SVE POTREBNE STVARI U PRAVOM TRENUTKU. Na tom predavanju je predstavio tako zvani OPTIMALNI MENADZMENT za dete koje je 5 stepen CP-a.
Poceo je da nabraja u kom periodu detetovog zivota koje intervencije treba izvrsiti.Pa je tu naveo inekcije botoxa radi opustanja misica adduktora(primicaca) buta i ruku.Zatim operacije radi derotacije kostiju buta,zatim produzavanje tetiva misica koji su skraceni,zatim ugradjivanje metalnih plocica koje kicmeni stub drze pravim.Zatim ugradjivanje baklofen pumpe. To je pumpa koja se ugradjuje u zid stomaka i u njoj se nalazi doza baklofen leka za 6 meseci..ta pumpa je povezana sa kanalom u kojem se nalazi kicmena mozdina.Pumpa lagano otpusta ovaj lek.kap po kap u toku 6 meseci.Taj lek sluzi za opustanje spasticiteta misica.Bilo je tu jos stvari al ne mogu se svega setiti.Inace na kraju je ispalo da sve to kosta oko 130 000 dolara.

Ovo sto sam napisao je nacin na koji se radi sa decom koja imaju tesko ostecenje . Po mom misljenju ovo je nemoc savremene medicine da pruzi perspektivu i da pomogne ovoj deci.Ovo dete ce do kraja zivota ostati prikovano za kolica,a potrosili su toliko novca,a ne mogu ni da pretpostavlim kroz sta su psihicki prosli prilikom svih ovih intervencija na njihovom detetu.

Od nedavno se pojavila metoda koju je razvio ruski matematicar koji se zove Leonid Blyum.Razvijala se u poslednjih 10 godina. Zove se Advanced Biomechanical Rehabilitation ili ABR.Metoda se bavi najvise 3,4 i 5 stepenom CP-a,ali i drugim bolestima i stanjima koje za posledicu imaju motoricki deficit.Metoda je ne invazivna,od deteta ne zahteva nikakav napor,mnogo je laksa za nauciti od recimo Bobath metode koja je vrlo komplikovana za roditelje.ABR je zamisljen i koncipiran tako da teoriju i praksu ove metode nauce i sprovode roditelji u svom domu.Laka je za ucenje i jednostavna i zbog toga se meni jako svidela. Nacelo ove metode je SVE DOK JE PRISUTNA LOSA STRUKTURA TELA<BICE PRISUTAN LOS POKRET ILI CE ON BITI ODSUTAN. Za razliku od strucnjaka koji tvrde da je ostecenje mozga prepreka za znacajan motoricki napredak deteta,Leonid tvrdi da je to moguce. U cemu je razlika izmedju ABR-a i ostalih metoda.Kao sto verovatno znate,culi ste,da recimo Bobath pokusava da putem pokreta i vezbi,tj. treninga utice na mozak,da inhibira abnormalne reflekse i obrasce I da promovise pravilne obrasce i reakcije uspravljanja.Sve to pomocu pokreta.Bobath je priznat u svetu i ima rezultate,to se ne spori,medjutim kod dece koja su 4 i 5 stepen ostecenja cesto nema nekih velikih rezultata i napretka. zasto? Zato sto potencijal za napredak lezi u kvalitetu strukture fascija. Prema ABR-u kada mozak biva ostecen,fascije su prva zrtva ostecenja mozga.

Sta su fascije—fascije se nastavljaju na zglobne kapsule I predstavljaju njihov sastavni deo ,dubokim slojevima fascija,koje se nalaze u najdubljem sloju tela,vezivnom tkivu,zatim glatki misici daju cvrstinu i oblik unutrasnjim organima,pa tako i celom telu.da bi bilo jasnije,ovde ne pricamo o obicnim,skeletnim misicima,onim koji su spasticni.Po ABR-u gltki misici imaju potpuno drugaciju funkciju od obicnih misica.Da bi slikovito objasnio-zamislite da je telo automobil.Glatka muskulatura su amortizeri na kojima se celo telo drzi,a obicni misici su samo volan kojim se telo upravlja.Kad automobil ostane bez amortizera,onda vi morate da auto podignete svojim rukamai da ga nosite obicnim misicima jer su glatki otkazali,a u isto vreme morate da upravljate volanom.To je ono sto se desava kod CP-a Obicni misici preuzimaju funkciju glatkih i zbog toga kretanje ne moze biti efikasno.KOd CP-a obicni misici obavljaju funkciju koja im nije sudjena.Obicni misici obavljaju fine motorne radnje kao sto su balans tela i pokreti,dok glatki misici nose tezinu i strukturu tela.Kad se ostecenje mozga desi,ono prvo pogadja glatku muskulaturu.

Kako glatka muskulatura nosi telo--Shematski prikazano moze se reci da telo ima vise slojeva.Prvi sloj je koz i potkozno tkivo,drugi obicni misici,treci kosti na koje se obicni skeletni misici pripajaju,ispod tog sloja se nalaze duboki slojevi fascije,a ispod njih unutrasnji organi.Kao sto rekoh Fascija i unutrasnji organi u svojoj gradji i strukturi sadrze vlakna glatkih misica.Na primer u vezivnom tkivu kada se udje kamerom u njega i kad se uvelica do mikroskopskog nivoa,vide se mehurici.Ono sto hocu reci je da se u slojevima glatkih misica nalaze gasovi koji stvaraju pritisak koji daje cvrstinu ovim misicima.Kada njihov tonus padne zbog ostecenja mozga ovi misivci postaju nesposobni da zadrze gasove u slojevima i to dodatno kompromituje njihovu funkciju.

Sta zapravo ABR tvrdi- kod CP dece i druge sa motorickim deficitima zapazicete da strukture tela nisu normalne.To je iz razloga koji sam naveo gore.Recimo videcete da je grudni kos ili upao ili bacvast,da je karlica mala.da kljucne kosti nisu skoro paralelne kao kod zdravih osoba,nego su vise podignute i idu u nazad.Lopatice cesto proklizavaju i mnogo se pomeraju.nisu dovoljno stabilne kao kod zdravihKoza cesto ima los kvalitet,razvlaci se kao zvaka.itd.. To Se zove kompresivna slabost.

Kompresivna slabost-Zamislite globus koji ima uspravne i vodoravne linije. Kada pocnete da ispumpavate globus ove linije ce poceti da s krive i izvijaju.To se desava sa telom kod CP-a. Kod zdravih ljudi glatka muskulatura je dovoljno jaka da tezinu struktura slojeva koji su iznad nje,kao i da daju telo oblik i volumen.Kada tonus glatkih misica padne,telo se bukvalno izduva kao onaj globus,a svi slojevi koji su iznad se ispomeraju.

Zasto je ovakav pogled na CP bitan,sta se zapravo dobija time..? Slojevi koji su iznad glatkih misica,sto znaci kosti...pocinju da se pomeraju,da se rotiraju,menja se normalan odnos izmedju njih.Cim se to desi menja se i pravac prostiranja obicnih misica jer se misici pripajaju za kosti (najvecim delom).Recimo.uzmimo dva rebra..jedno iznad drugog.Za ta dva rebra pripaja se jedan medjurebarni misic.ON ima jedan pripoj na gornjem rebru i jedan pripoj na donjem rebru.Njegova jedina funkcija je da se kontrahuje(skupi) prilikom izdaha i da se de kontrahuje(izduzi) prilikom udaha.Ako dodje do pomeranja rebara na bilo koji nacin,recimo da se smanji prostor izmedju ta dva rebra,ugao pod kojim stoje jedno u odnosu na drugo,jedno rebro se preklopi preko drugog,posto misic ima svoja dva pripoja na tim rebrima,pomerice se ti pripoji zajedno sa rebrima i promenice se pravac prostiranja misica ili ce se recimo misic skratiti,pripoji ce biti blizi jedan drugom,ako se prostor izmedju rebara smanji.To znaci da ti misici vise ne mogu da obavljaju normalno svoju funkciju,jer jednostavnonisu na svom mestu.Ovaj fenomen ABR naziva POGRESNO MESTO,POGRESAN POKRET. ABR smatra da je ovo jedan od najbitnijih faktora spasticiteta.

Zasto je to bitno? Po ovoj teoriji ABR se ne bori protiv spasticnog misica jer je on simptom,KOMPRESIVNE SLABOSTI dubokih slojeva glatkih misica.!!!! ABR ne deluje direktno na obicne misice,vec jaca glatke misice i time vraca formu i kvalitet strukturi. U klasicnoj medicini sigurno ste culi da se koriste aparati da bi se segment tela na silu doveo u odredjeni polozaj,koriste se istezanja spasticnih misica i jacanje suprotnih misicnih grupa. Klasicna fizikalna medicina se koristi tim sredstvima,Bobath pokusava da opusti spasticne misice jer je ostecenje centralnog karaktera,pa to znaci da se mora delovati na mozak. ABR deluje na jacanje slabih glatkih misica i povecava njihovu sposobnost da nose tezinu tela.Bukvalno se moze reci da ponovo napumpava onaj globus i pokusava da one uspravne i vodoravne linije vrati na svoje mesto.Kada dodje do oporavka strukture do tog nivoa funkcija se spontano vraca.

Kako ABR radi? Pritisak ruke se preko odredjenih materijala prenosi do dubokih slojeva glatke muskulature.Taj pritisak pretstavlja kineticku energiju koja se ubacuje u strukture.

Zasto ovako? Posoji jedna bitna razlika izmedju glatke i obicne muskulature i jedna zajednicka osobina. Obicna muskulatura je pod uticajem volje a glatka nije.
To znaci da obicne misice mozete jacati u teretani podizanjem tereta,jer te misice mozete kontrolisati. S druge strane do glatkih misica ne mozete lako doci.To je Navelo Leonida da istrazuje i da pronadje nacin da deluje na glatke misice i tako je nastao ABR.
Zajednicko je to da obe vrste misica reaguju na spoljasnji mehanicki nadrazaj.To znaci upravo kada dizete tegove obicni misici jacaju kao odgovor na opterecenje. I glatki misici jacaju kad ih opterecujemo,ali ne mozemo doci do njih i ne mozemo ih kontrolisati tj ne mozemo ih kontrahovati kao obicne misice. Upravo zbog toga se koristi spoljasnji pritisak,naravno na odredjen nacin i odgovarajucom tehnikom koja se naziva KVAZI-STATICKI POKRET RUKOM.

Rezultati sa najtezim oblicima CP-a su zaista fantasticni,bolji nego sa ijednom metodom sa kojom sam ja upoznat. Metoda zahteva dosta rada,nije carobni stapic,ali garantuje konstantan napredak po fazama,sto se meni jako svidelo,jer do sada ja sam se naslusao prica ne znamo,videcemo itd. Svako dete koje ode na procenu,biva slikano i snimljeno kamerom da bi napredak mogao da se uporedi.Napredak se meri u broju sati sprovedene terapije na odredjenom delu tela.

Sve sto sam rekao ,nisu moje reci nego stavovi ABR-a. Imaju centre u Rusiji,Kanadi,Belgiji,Grckoj itd Usluzno dolaze u SAD,Britaniju,Spaniju,Svedsku,Austriju.
Mozete pogledati ovo sto sam rekao na web sajtovima www.abr-denmark.com abrbelgium.com blyum.typepad.com www.blyum.com Na ABR belgija mozete otici na odeljak ABR Progres,tamo postoje klipovi koji pokazuju napredak neke dece.Abr Danska je dobar izvor informacija.

Oni koji su zainteresovani da saznaju vise mogu me kontaktirati preko mejla vladapablozemun@yahoo.com Pozdrav svima!!

(odgovor članu Uradi sam)
Direktna veza do poruke: 159
   RE: deca obolela od cerebralne paralize
10.11.2010 22:02:37   
Uradi sam
Zeleo bih da vas pozovem da 28.novembra-nedelja 14h dodjete na sastanak roditelja koji su u ABR programu. Na sastanak moze doci svako ko je zainteresovan. Prisustvo na sastanku je 500 din po porodici.Mozete povesti svakoga ko zeli da cuje o ABR metodi.

Razlozi za odrzavanje sastanka su:

1.Povezivanje roditelja dece sa posebnimpotrebama i razmena iskustva.Jedni drugima mozete pruziti puno korisnih informacija.

2.Roditelji dece sa posebnim potrebama imaju slicne probleme, sto cini da se lako povezu i predstavljaju podrsku jedni drugima.

3.Informisanje i edukacija roditelja.
Roditelji mi cesto postavljaju pitanja vezano za metodu i za nove promene koje su primetili radeci sa decom.

Recimo: da li ABR metoda moze pomoci da dete spusti pete prilikom oslanjaja na noge?
Na takva i mnoga pitanja zelim da odgovorim svima kako bi roditelji saznali sto vise i da bi naucili vise od onoga sto dobijaju kao objasnjenje u bolnicama. Pitanja zelim detaljno da objasnim kako bi roditelji dobili istinsko znanje koje ce im pomoci da budu samostalniji u donosenju odluka. Naravno,to ne moraju biti pitanja vezana samo za metodu.

4.Pomoc roditeljima da nauce o samom procesu napretka i poboljsanja koja nastaju kod dece kako bi mogli da primete i razumeju promene nastale primenom ABR metode.

5.Roditelji ce moci sa svima da podele informacije o tome koja su poboljsanja zapazili kod svoje dece.Seminar i sastanak ABR roditelja
Nedelja, Novembar 28 at 14:00h
Hotel Hiljadu Ruza kod Avale-ulica Bulevar JNA 4,Srbija,Beograd vladapablozemun@yahoo.com

(odgovor članu Uradi sam)
Direktna veza do poruke: 160
   RE: deca obolela od cerebralne paralize
18.11.2010 22:34:04   
anja2677
cao korisnicima nova sam i zelim sve da vas pozdravim. zelela bih da podelim iskustvo sa nekim,imam cerkicu 3,5 god rodjena je ranije. prohodala je sa 2 god ali imamo problem.Anja hoda na prsticima i levu nogu zabacuje unutra. radimo vezbe,idemo u sokobanjsku nema sta nismo probali ali anjin hod je isti. Ako neko ima ili zna nesto o ovom volela bih da cujem misljenje...

(odgovor članu nikica)
Direktna veza do poruke: 161
   RE: deca obolela od cerebralne paralize
20.12.2010 22:01:52   
Uradi sam
Informaciono predavanje o ABR metodi



Hotel Hiljadu ruža pored Avale, Bulevar JNA 4,Beograd,Srbija

Želim da obavestim sve zainteresovane da će se 29. januara 2011. godine održati informaciono predavanje o ABR metodi. Predavanje će se održati u vremenu od 9:00h do 10:30h.

Predavanje će se održati u Hotelu Hiljadu ruža pored Avale, Bulevar JNA 4,Beograd,Srbija
Ulaz je slobodan, međutim ako želite da prisustvujete potrebno je da se registrujete na mejl adresu vladapablozemun@yahoo.com ili na
mob. tel. 062 86 73 731

Puno pozdrava svima!

(odgovor članu anja2677)
Direktna veza do poruke: 162
   RE: deca obolela od cerebralne paralize
20.12.2010 22:53:18   
Uradi sam
ABR Kurs


Želim da obavestim sve zainteresovane da će se ABR kurs održati od 28.-31. januara 2011.

U Hotelu Hiljadu Ruza kod Avale-ulica Bulevar JNA 4,Srbija,Beograd

Za više informacija možete me kontaktirati na gore pomenuti mejl i mob.tel.

(odgovor članu Uradi sam)
Direktna veza do poruke: 163
   RE: deca obolela od cerebralne paralize
26.12.2010 20:21:01   
Uradi sam
Na ovoj adresi možete čuti iskustvo porodice Jocić, sa klasičnim sistemom, sa drugim terapijama i ABR-om.

Evo linka: http://abrsrbija.blogspot.com/p/iskustva-roditelja-sa-abr-om.html

Pozdrav svima!

(odgovor članu Uradi sam)
Direktna veza do poruke: 164
   RE: deca obolela od cerebralne paralize
25.2.2011 15:04:15   
vragolanka
Cao svima,dragi forumasi.Ja sam od rođena cerebralac i bas mi je drago da i za nas postoji forum,user posted image na kojem mozemo da se dopisujemo i razmjenjujemo iskustva.Veliki pozdrav svimauser posted image

(odgovor članu DRAGANA212)
Direktna veza do poruke: 165
   RE: deca obolela od cerebralne paralize
18.3.2011 20:31:17   
Uradi sam
Informaciono predavanje o ABR metodi




Hotel Hiljadu ruža pored Avale, Bulevar JNA 4,Beograd,Srbija


Želim da obavestim sve zainteresovane da će se 16.aprila (subota) 2011. godine održati informaciono predavanje o ABR metodi. Predavanje će se održati u vremenu od 18.00h

Predavanje će se održati u Hotelu Hiljadu ruža pored Avale, Bulevar JNA 4,Beograd,Srbija

Učešće na predavanju košta 500 din po porodici. Ako želite da prisustvujete potrebno je da se registrujete na mejl adresu



Sledeći ABR kurs održaće se od 12-16.juna na istoj lokaciji.



Puno pozdrava svima!

< Poruku je uredio Ana RR -- 29.6.2011 20:16:08 >

(odgovor članu vragolanka)
Direktna veza do poruke: 166
   RE: deca obolela od cerebralne paralize
10.4.2011 17:08:19   
Uradi sam
Poslednja tri teksta na blogu ABR Srbija. Mislim da ovo mo\e pomoí roditeljina da bolje shvate proces rehabilitacije i šta se dešava u telu osoba sa motoričkim poremećajima.


Mehanotransdukcija-saveznik i neprijatelj
http://abrsrbija.blogspot.com/2011/03/mehanotransdukcija-saveznik-i.html

Kompezatorni mehanizmi VS Izgradnja motoričke funkcije
http://abrsrbija.blogspot.com/2011/03/kompenzatorni-mehanizmi-vs-izgradnja.html

Očekivanja VS Realnost
http://abrsrbija.blogspot.com/2011/03/ocekivanja-vs-realnost.html

Pozdrav!

(odgovor članu Uradi sam)
Direktna veza do poruke: 167
   RE: deca obolela od cerebralne paralize
29.5.2011 13:18:43   
Uradi sam
Informaciono predavanje o ABR metodi



Hotel Hiljadu ruža pored Avale, Bulevar JNA 4,Beograd,Srbija



Želim da obavestim sve zainteresovane da će se 14.juna (utorak)2011. godine održati informaciono predavanje o ABR metodi. Predavanje će se održati u vremenu od 15:15 -16.30h

Predavanje će se održati u Hotelu Hiljadu ruža pored Avale, Bulevar JNA 4,Beograd,Srbija

Ako želite da prisustvujete potrebno je da se registrujete na mejl adresu




Puno pozdrava svima!

< Poruku je uredio Ana RR -- 29.6.2011 20:16:53 >

(odgovor članu Uradi sam)
Direktna veza do poruke: 168
   RE: deca obolela od cerebralne paralize
29.6.2011 19:03:57   
Uradi sam
ABR KURS

Želim da obavestim sve zainteresovane da će se od 29. novembra do 4. decembra 2011. godine održati ABR Kurs.

Možete nas naći na starom mestu u Hotelu Hiljadu ruža pored Avale, Bulevar JNA 4,Beograd,Srbija

Ako želite da prisustvujete potrebno je da se registrujete na mejl adresu

Puno pozdrava svima!

EDIT Ana RR: Podatke šaljite zainteresovanima putem privatnih poruka.


< Poruku je uredio Ana RR -- 29.6.2011 20:15:26 >

(odgovor članu Uradi sam)
Direktna veza do poruke: 169
   RE: deca obolela od cerebralne paralize
7.8.2011 14:50:32   
Uradi sam
Poslednja dva posta na blogu ABR Srbija.

Šta je ABR? - Dodatak
http://abrsrbija.blogspot.com/2011/08/sta-je-abr-dodatak.html klikni na link

Bebeće vreme, vreme istraživanja i vreme internalizacije
http://abrsrbija.blogspot.com/2011_05_01_archive.html klikni na link


Uživajte u čitanju, pozdrav svima!

(odgovor članu Uradi sam)
Direktna veza do poruke: 170
   RE: deca obolela od cerebralne paralize
16.8.2011 17:58:02   
Uradi sam
Novi post na blogu ABR Srbija!

Novi post na blogu ABR Srbija. Mnogo novih tehnika je izašlo iz "rerne" u poslednjih 4-5 meseci. Želimo sa vama da podelimo ono što se "peklo" u ABR kuhinji. Uživajte :)

Nove tehnike- "Priče o Pepeljugi"
http://abrsrbija.blogspot.com/2011/08/nove-tehnike-price-o-pepeljugi.html


Pozdrav svima...

(odgovor članu Uradi sam)
Direktna veza do poruke: 171
   RE: deca obolela od cerebralne paralize
22.10.2011 8:38:28   
ranjeno srce
zdravo svima ,
Imala sam jako tezak poredaj rodila sam dete sa 10otkucaja u min , vratili su ga u zivot sa 5 adrenalina . sada ima jako tesku neurolosku sliku . Beba je terminska rodila sam ga u 9 mesece trudnoce , nema neke osnovne reflekse koje bebe imaju .
pa me zanima da li je neko imao slicno iskustvo. Dete mi se nalazi vec 3 meseca na neonatalogiji ,

(odgovor članu nikica)
Direktna veza do poruke: 172
   RE: deca obolela od cerebralne paralize
30.10.2011 19:19:20   
Uradi sam
Poštovane ABR porodice i svi zainteresovani roditelji,


Šaljem Vam nove priče učesnika u ABR programu.

Dubravka Polonijo Juriša, majka Lukasa
http://abrsrbija.blogspot.com/p/iskustva-roditelja-sa-abr-om.html

Irina- majka Vida
http://abrsrbija.blogspot.com/p/iskustva-roditelja-sa-abr-om.html

Priča majke čije je dete u ABR programu
http://abrsrbija.blogspot.com/p/iskustva-roditelja-sa-abr-om.html

Uživajte u čitanju.


Napomena: kao što vidite svi tekstovi su na istoj stranici, samo su poređani jedan ispod drugog.

Sve najbolje želim,

Vladimir

(odgovor članu ranjeno srce)
Direktna veza do poruke: 173
   RE: deca obolela od cerebralne paralize
3.11.2011 11:57:02   
inna68
Дипломированная инструктор ЛФК из России принимает заявки на занятия по реабилитации детей ДЦП в Черногории, а так же лечение сколиоза, врожденной косолапости, плоскостопия, патологической осанки, кифоза, круглой спины, травмы периферических нервов, сопровождающихся вялыми парезами, параличами. Запись, точный диагноз, фото, видио и вопросы по E-mail: ... Работа на результат. Начало занятий по мере формирования группы.

Регистрован вежба физиолог из Русије прихвата пријаве за заснивање радног односа за рехабилитацију церебралне парализе деце у Црна Гора, као и третман сколиозе, конгенитална цлубфоот, равна стопала, абнормални положај, кифоза, округлих леђа, повреде периферних нерава, у пратњи опуштеном пареза, парализа. Записа, тачна дијагноза, фотографије и видео са питањима или Е-маил: ...Рад на исход. Настава почиње као група.

Dodala Nada RR:
Reklamiranje nije dozvoljeno na forumu .
Zainteresovani ce vam se javiti na pp .
user posted image

< Poruku je uredio Nada RR -- 25.12.2011 20:10:31 >

(odgovor članu Uradi sam)
Direktna veza do poruke: 174
   RE: deca obolela od cerebralne paralize
26.1.2012 10:18:55   
Uradi sam
Izveštaj o napretku Maja Posinjak-mart 2011- septembar 2011- NA SRPSKOM JEZIKU
http://abrsrbija.blogspot.com/2012/01/izvestaj-o-napretku-maja-posinjak-mart.html

Izveštaj o napretku Arđun Zlamalik-mart 2011- septembar 2011- NA SRPSKOM JEZIKU
http://abrsrbija.blogspot.com/2012/01/izvestaj-o-napretku-arun-zlamalik-mart.html

Izveštaj o napretku Stefan Stajić-jun 2010-jun 2011-NA SRPSKOM JEZIKU
http://abrsrbija.blogspot.com/2011/12/izvestaj-o-napretku-stefan-stajic-jun_12.html

Izveštaj o napretku Mari Tjigesen, oktobar 2009- NA SRPSKOM JEZIKU
http://abrsrbija.blogspot.com/2011/11/izvestaj-o-napretku-mari-tjigesen_28.html


Uskoro će biti još izveštaja!


(odgovor članu inna68)
Direktna veza do poruke: 175
Stranica:   <<   < Prethodna stranica  4 5 6 [7] 8   Sledeća stranica >   >>
Stranica: <<   < Prethodna stranica  4 5 6 [7] 8   Sledeća stranica >   >>
Idi na:







Prof. dr Bojanin o razmaženoj deci
Dr Svetomir Bojanin, profesor i dečji psihijatar, govorio je mnogo puta o dečjem razvoju i pravom putu vaspitanja koji t...
Moja mama divno priča svake noći
Autor: Svetislav Sveta Vuković, Peva: Dečiji hor Kolibri



Anketa

Да сазнате...
пеперутка16

...да носите тројке, шта бисте радили?

Click Here