|      
Želiš da odustaneš od takmičenja?
Pre nego što potvrdiš svoju odluku, upoznaj se sa detaljima.
Ukoliko potvrdiš odustajanje, na tvoj računar ćemo automatski ubaciti cookie, koji će nam omogućiti da te tokom takmičenja (26.04 -30.04.2021) prilikom dolaska na portal prepoznamo i omogućimo ti neometano korišćenje portala, bez prikazivanja ikona Ringerajinog sponzora, odnosno kontrole uz desni rub ekrana.

Istovremeno, oduzećemo ti sve prikupljene bodove, čime se na žalost gubi pravo za osvajanje nagrade.

Da li još uvek želiš da odustaneš od takmičenja?
Ringeraja.rs koristi "kolačiće" u cilju pružanja boljeg korisničkog iskustva, praćenja posećenosti i prikaza oglasa. Postavke prihvatanja kolačića podesite u vašem internet pretraživaču.
Nastavkom korišćenja smatra se da se slažete sa korišćenjem kolačića u navedene svrhe. Za nastavak kliknite "U redu".   Saznajte više.
Korisnici na ovoj temi: niko
  Odštampaj
Stranica: [1] 2 3 4 5   Sledeća stranica >   >>
Korisnik
Poruka << Starija tema   Novija tema >>
   Roditeljski dodatak
14.7.2008 11:47:14   
gulivercic
Ministarstvo za rad i socijalnu politiku za prvo dete daje oko 20000 dinara kao pomoc i motivaciju za roditelje da nastave da se bore protiv bele kuge. Lepo od njih samo je to malo i suvise kasno da se kupe kolica za bebu ili krevetic, jer dok taj novac stigne krevetic i kolica su odavno vec kupljeni, a da ne pricam o osnovnim stvarima za bebu koje je neophodno kupiti pre nego sto beba dodje kuci. U sustini, ta pomoc gubi svoj smisao.
A sto je najgore, kad zena zatrudni, moze da se desi da ne moze da radi. Tu sledi bolovanje od 65% sto apsolutno nije dovoljno za toliko propagiranu zdravu ishranu koja se preporucuje trudnicama. Ah da, sto se tice trosenja novca, tu su i lekovi za odrzavanje trudnoce, mozda malko vitaminskih suplemenata, pa raznorazni testovi (krvna slika, ovaj-onaj UZ, antitela i sl.), a o garderobi (adekvatnoj za trudnice) ne smem ni da razmisljam. Kazu, treba udovoljavati trudnicama, dobro kazu ali to jos nije stiglo na red.
Nisam nezahvalna, samo imam primedbe, mozda bi trebalo pojednostaviti proceduru dobijanja tog roditeljskog dodatka i koliko-toliko ubrzati realizaciju, a mozda bi ga mogli i povecati s obzirom na neverovatna povecanja troskova zivota.


Direktna veza do poruke: 1
   RE: Roditeljski dodatak
14.7.2008 15:45:03   
Anoniman
Draga, ja živim u NS i dobila sam oko 60000 za prvo dete. To su pare koje se dobijaju sa 3 strane, možda ću sada lupiti, ali recimo ovako: grad, republika i ne znam šta. Predaje se baš pred porođaj, ili...... jao uopšte ne mogu da se setim. Jedan deo se valjda predaje baš pred porođaj, a nešto sam morala da idem i nakon što sam se porodila - vezano za ono dal će da mi dozvole da sama odgajam dete - neka glupost, popune neki papir.
I ja sam smatrala i da je tih 60000 malo, a ne 20000. Cifra varira od mesta do mesta, moja drugarica je u Sremskim Karlovcima dobila drugačiju cifru. user posted image

Garderoba za trudnice je jako skupa. Ja sam tu fazu velikog stomaka imala u toplo vreme (porodia sam se 5.jula), pa evo saveti - šta sam ja radila.
Našla sam dve majce koje inače ne nosim - belu i crnu. Odsekla sam onaj deo koji ide na ruke i grudi, i faktički mi je ostao samo "kolut" za oko struka. Njega sam navlačila tako da pokrijem stomak do pantalona (pošto sam nosil aplitke pantalone) a od gore sam oblačila majcu, i taj "kolut" ubacivala ispod nje. Tako mi nije zebao stomak dok nije došlo leto.
Jedne farmerice sam prekrojila. Svakako su se bile rasteglile i ustvari nemam pojma zašto ih nisam bacila. Odnela sam ih kod krojačice, tražila da mi skinu gornji deo gde je dugme, cipzar su mi zašili i gore ubacili gumu u obimu koji mi odgovara i obližili crnim gumiranim materijalom). Rasparali su mi i nogavice, i sa spoljne strane su ubacili 5cm istog gumiranog materijala kao oko struka - nisam se vadila iz njih, a koštale su me 500din. :-)

Ako imate mogućnost da odete u IKEA-u (ali ne mislim Ikeu u Rex centru u NS, nego mislim pravu IKEA-u u nekoj od obližnjih zemalja, mislim da je najbliža u Mađarskoj), možete opremiti dečiju sobu za sitne pare. Okvirne sene: Stolica za ručavanje (plastična) košta 15eur, krevetac 15 eur, dušek za krevetac oko 20 eur, stalak za previjanje bebe 15 eur. Uzela sam mali stočić sa 2 male stoličice - za 30 eur.

A što se tiče bolovanja i 65% - treba zakon da se promeni do kraja godine, i da i održavanje trudnoće bude 100%. Samo što i te pare kasne.


(odgovor članu gulivercic)
  Direktna veza do poruke: 2
   RE: Roditeljski dodatak
14.7.2008 20:45:02   
andrijana
Za taj roditeljski dodatak treba trista peripetija oko papira. Jedna moja drugarica se porodila pre 6 meseci i kaze da je dobila oko 53.000 dinara. 23.000 se dobija od drzave a ostatak od pokrajine Vojvodine kao pomoc jer je negativan prirodni prirastaj. I to je dobila iz dva dela. Pa ako si iz Vojvodine,eto ti pomoci. A i isto sam procitala u casopisu "Moja beba". A cifra je stvarno bagatela koliko nam je novca potrebno za dete... A stalno govore: "Radjajte decu!"...user posted image  

(odgovor članu Anoniman)
Direktna veza do poruke: 3
   RE: Roditeljski dodatak
29.7.2008 14:38:30   
Anoniman
Nemoj tako...porodicama sa troje i više dece su dali besplatne sezonske ulaznice za štrand i gradski saobraćaj... Pa, kako ih nije sramota???

(odgovor članu andrijana)
  Direktna veza do poruke: 4
   RE: Roditeljski dodatak
6.8.2008 22:41:23   
andrijana
Ja sam tek sad ovo videla. Ma,nije valjda? Pretrgli su se! Sramota ziva! Ja sam najstarija od petoro dece i nikad nista nismo dobili,mozda je i tako bolje nego da se tako podsmevaju. Moj najmladji brat nije ni imao pravo na deciji dodatak a kamoli za nesto drugo,i jos da su neke pare... user posted image user posted image user posted image Sta cemo kad smo osudjeni na takvu drzavu...user posted image Ali,radjamo za nas a ne za druge,zar ne?

(odgovor članu Anoniman)
Direktna veza do poruke: 5
   RE: Roditeljski dodatak
11.8.2008 14:27:03   
AleksandraDj
Nije da mi trebaju te njihove pare ali sto da im ne uzmem kada vac ostvarujem pravo.. Mislim eto neku vajdu da vidim i od ove nase drzave..
Sada sam se setila, djubrad jedna, pre par meseci je na moje oci izbacio kondukter trudnicu iz autobusa jer joj je istekla markica. Da ne poverujes, nisam ni znala da imaju markice za trudnice, strasno, pa mogli su bar da ih puste tih par meseci, kao da ce se obogatiti od trudnickih markica. Olosi. Nego.. Da li mi sa blizancima ostvarujemo pravo da dobijemo pare i za prvo i za drugo dete odjednom ili kako to ide?user posted image

(odgovor članu andrijana)
Direktna veza do poruke: 6
   RE: Roditeljski dodatak
1.9.2008 14:52:34   
andrijana
Bas da ne poverujes! Za blizance se novac dobija kao za blizance i to bas dobre pare. A u pravu si kada kazes da treba sve sto daju da se uzima, iako to bila neka crkavica,zasto bismo im poklonili! Uzimaj sve sto ti daju!user posted image user posted image user posted image

(odgovor članu AleksandraDj)
Direktna veza do poruke: 7
   RE: Roditeljski dodatak
16.10.2008 22:59:39   
Anoniman
Koliko % od plate se dobija kada si na održavanju trudnoće, a koliko % kad se porodiš (to je porodiljsko... a kad je trudničko?) Jel trudničko iso što i porodiljsko? user posted image

(odgovor članu andrijana)
  Direktna veza do poruke: 8
   RE: Roditeljski dodatak
17.10.2008 8:33:23   
Jeca*
trudničko je 65% plate, a porodiljsko 100%. i tako do januara, valjda, a onda ce biti oba 100. ali jadac je sto ide neto plate...znaci prvo ti odbiju, ako imas, topli obrok, regres...pa na to 65% user posted image

(odgovor članu Anoniman)
Direktna veza do poruke: 9
   RE: Roditeljski dodatak
17.10.2008 9:35:46   
Anoniman
Porodiljsko je kada se porodiš. Trudničko je... onih 28dana pred termin??? A održavanje trudnoće sve pre toga...???

(odgovor članu Jeca*)
  Direktna veza do poruke: 10
   RE: Roditeljski dodatak
17.10.2008 9:59:21   
Jeca*
Porodiljsko kreće 28 dana pre termina porođaja i traje 365 dana. Trudničko je sve pre toga tj trudničko je isto što i održavanje trudnoće

(odgovor članu Anoniman)
Direktna veza do poruke: 11
   RE: Roditeljski dodatak
17.10.2008 11:33:57   
Anoniman
Hvala jecika!

(odgovor članu Jeca*)
  Direktna veza do poruke: 12
   RE: Roditeljski dodatak
17.10.2008 13:38:23   
MERYEN
Ovako,ja sam bila na trudnickom i to je 65% plate dobijas s'tim sto ti odbiju sve moguce pocev od toplog obroka,preko prevoza i cega jos si imao mimo plate a ulazilo ti je u platu i jos ako ti je kao meni plata prijavljena kao neka smesna cifra pa da ne poverujes ja za 2 meseca dobila 24300 din.posto je kasnilo mnogo onda su mi po dva meseca isplacivali a bila sam svega 4 meseca na bolovanju od prilike i za to sam se borila sama da mi plate.
Zadnja 3 meseca sam zakljucila bolovanje i uplacivali su mi realnu platu od 50000 din,posto se za porodiljsko gleda prosek zadnje 3 plate,termin mi je 26.10.ja sam na porodiljskom od 01.10.predaje se kad se porodis sva dokumenta sa izvodom iz knjige rodjenih detetovim u pio i kod nas se sad ceka 15 dana a ako poznajes nekoga cekas 1 dan i radovno primas narednih god. dana,s'tim sto poslodavac uplacuje prvu platu i oni mu to odmah sutradan refundiraju.
Kazu da od 2009.i porodiljksko i trudnicko bice 100% placeno.
O ovome sam pisala u temi rad u firmi i trudnica.

< Poruku je uredio MERYEN -- 17.10.2008 13:44:29 >

(odgovor članu Anoniman)
Direktna veza do poruke: 13
   RE: Roditeljski dodatak
17.10.2008 13:48:37   
Anoniman
Thanks honey!

(odgovor članu MERYEN)
  Direktna veza do poruke: 14
   RE: Roditeljski dodatak
18.2.2009 12:14:27   
Anoniman
Ima i članak na ringeraji o ovome.

Roditeljski dodatak KLIK

(odgovor članu Anoniman)
  Direktna veza do poruke: 15
   RE: Roditeljski dodatak
24.2.2009 17:42:34   
snex
ako moze mala pomoc:!!!???recite mi nesto me interesuje pise u clanku da se moze i na nett-u skinuti formular ali na kojoj stranici tj. adresi???

(odgovor članu Anoniman)
Direktna veza do poruke: 16
   RE: Roditeljski dodatak
25.2.2009 9:18:46   
Anoniman
Ukucaj u Google "Roditeljski dodatak Novi Sad" user posted image

KLIK

< Poruku je uredio Tasha RR -- 25.2.2009 9:21:07 >

(odgovor članu snex)
  Direktna veza do poruke: 17
   RE: Roditeljski dodatak
25.2.2009 11:07:02   
snex
hvala tasho!!!!


(odgovor članu Anoniman)
Direktna veza do poruke: 18
   RE: Roditeljski dodatak
25.2.2009 18:57:52   
hedonist
Sudeci po svemu, nista od 100°% plate za vreme porodiljskog bolovanja-bar ne za nas iz NS-a.... i to su smanjili na 65 % .Uzas! Jako sam ljuta, ne znam kako ih nije sramota! Bitno da u budzetu ima para da se placaju kojekakvi " pevaci". Za sat vremena vriske i po 100E za N.godinu dobijaju. Ako isprebijate nekoga pa to jos uradite u inostranstvu-bice para da se plate vase greske, ali ako se kojim slucajem porodite u zemlji u kojoj je inace nizak natalitet-smanjice vam platu-valjda da bi imali kesa za delikvente

(odgovor članu snex)
Direktna veza do poruke: 19
   RE: Roditeljski dodatak
25.2.2009 19:16:26   
Anoniman
hedonist, kopirala sam tvoj post u drugu temu. Vidi ovde Održavanje trudnoće/porodiljsko/koliko vremena KLIK

(odgovor članu hedonist)
  Direktna veza do poruke: 20
   RE: Roditeljski dodatak
26.6.2009 15:09:40   
Anoniman
Andjeline pita:

Sve sam pregledala,izgleda da se razlikuje od grada do grada pa sad neznam koliko je konkretno za Trstenik,da li neko moze da mi kaze gde da se raspitam i dobijem tacnu cifru koju treba da dobijem.

(odgovor članu Anoniman)
  Direktna veza do poruke: 21
   RE: Roditeljski dodatak
26.7.2009 22:31:26   
Anoniman
A koja je procedura za dobijanje roditeljskog dodatka za prvo dete u Beogradu?

(odgovor članu Anoniman)
  Direktna veza do poruke: 22
   RE: Roditeljski dodatak
14.9.2009 16:50:13   
rivana26
Drage mame,ja imam jedno pitanje.Da li znate mozdra da li se pare nakon porodjaja dobijaju i od grada Beograda i od drzave ili samo od drzave i koliko je to para sto se dobija.Ja sam u terminu i cekam svaki dan porodjaj ovde u beogradu pa me interesuje taj podatak?
Hvala Vam puno......

(odgovor članu gulivercic)
Direktna veza do poruke: 23
   RE: Roditeljski dodatak
14.9.2009 16:55:14   
SUPER MAMA
Draga rivana26 posle porodzaja tvoj suprug treba da podnese papire u Tirsovoj za materinski dodatak od drzave a i grad Beograd od februar mesec daje pare.Mozes sve informacije da nadzes i na www.roditelj.org

(odgovor članu rivana26)
Direktna veza do poruke: 24
   RE: Roditeljski dodatak
14.9.2009 19:27:29   
rivana26
Hvala puno!!!!user posted image

(odgovor članu SUPER MAMA)
Direktna veza do poruke: 25
Stranica:   [1] 2 3 4 5   Sledeća stranica >   >>
Stranica: [1] 2 3 4 5   Sledeća stranica >   >>
Idi na:







Moje putovanje kroz vantelesnu oplodnju
Zaista ne znam odakle da počnem. Vraćam se u mislima godinu dana unazad...bila sam ljuta, frustrirana, beznadežna. Nikak...
Jelena S.: Moja porođajna priča
Termin 12.12., odem na pregled (nećeš ti skoro, hajde kući)... i tako svaki dan do petka 21.12. Probudim se ja, bolovi k...
Zdrava ishrana najmlađih tokom zimskog per...
Tokom hladnih zimskih meseci, redovan unos voća i povrća ključan je za jačanje imunološkog sistema dece, pomažući im da ...
Prof. dr Bojanin o razmaženoj deci
Dr Svetomir Bojanin, profesor i dečji psihijatar, govorio je mnogo puta o dečjem razvoju i pravom putu vaspitanja koji t...
HOTEL "FONTANA" - na raskrsnici lj...
photo
Dođite i doživite nezaboravne trenutke i kreirajte najlepše porodične uspomene koje će vas uvek podsećati na ljubav, sre...



Anketa

Да сазнате...
пеперутка16

...да носите тројке, шта бисте радили?

Click Here