|      
Želiš da odustaneš od takmičenja?
Pre nego što potvrdiš svoju odluku, upoznaj se sa detaljima.
Ukoliko potvrdiš odustajanje, na tvoj računar ćemo automatski ubaciti cookie, koji će nam omogućiti da te tokom takmičenja (26.04 -30.04.2021) prilikom dolaska na portal prepoznamo i omogućimo ti neometano korišćenje portala, bez prikazivanja ikona Ringerajinog sponzora, odnosno kontrole uz desni rub ekrana.

Istovremeno, oduzećemo ti sve prikupljene bodove, čime se na žalost gubi pravo za osvajanje nagrade.

Da li još uvek želiš da odustaneš od takmičenja?
Ringeraja.rs koristi "kolačiće" u cilju pružanja boljeg korisničkog iskustva, praćenja posećenosti i prikaza oglasa. Postavke prihvatanja kolačića podesite u vašem internet pretraživaču.
Nastavkom korišćenja smatra se da se slažete sa korišćenjem kolačića u navedene svrhe. Za nastavak kliknite "U redu".   Saznajte više.
Korisnici na ovoj temi: niko
  Odštampaj
Stranica: [1] 2 3 4 5   Sledeća stranica >   >>
Korisnik
Poruka << Starija tema   Novija tema >>
   Toksoplazmoza i trudnoća
22.1.2009 0:46:44   
Anoniman
BOLEST KUĆNIH LJUBIMACA

Prema podacima Svetske zdravstvene organizacije, danas je u svetu ovim parazitom inficirano, ili je bilo u kontaktu 20-70% ljudi. U Londonu je ova infekcija zastupljena kod 22%, a u Parizu čak kod 87% stanovništva.

Do infekcije najčešće dolazi usled kontakta sa kućnim ljubimcima (mačkama i psima), jer se u crevnim izlučevinama ovih životinja nalaze navedeni paraziti, ali infekcija je moguća i konzumiranjem nedovoljno termički obrađenog mesa.


Toksoplasmoza u trudnoći predstavlja poseban problem, jer je infekcija intrauterina (infekcija ploda u materici), a kod trudnice nema uočljivih simptoma bolesti. Interesantno je da se infekcija teže prenosi na plod u ranijem stadijumu trudnoće (do 3. meseca u 15-17%, u 2. trimestru - do 25%, a u poslednjem trimestru - ak u 65-90% slučajeva).


Infekcija ploda u prvom tromesečju trudnoæe se završava spontanim pobačajem. Smatra se da do njega dolazi usled akutne infekcije, što omogućava da na razvoj ploda utiču sve posledice infekcije.


U poodmakloj trudnoći dolazi do infekcije posteljice koja postaje dalji izvor infekcije za plod. Usled toga mogu da se jave kongenitalne anomalije (zastoj u rastu ploda, prevremeni porođaj, èak i mrtvorođenost).


Razvoj bebe je ugrožen

Kod kongenitalne toksoplazmoze promene su najizrazitije na centralnom nervnom sistemu, jer na mestima koja je napao parazit, dolazi do razaranja nervnog tkiva i taloženja kalcijuma. Ove promene se javljaju u nervnom tkivu u blizini moždanih komora, koje se zbog toga šire, a u tim regionima mogu da nastanu i ciste. Kao posledica ovih promena može nastati i mikrocefalija (smanjen obim moždanog tkiva), kao i (mada ređe) destruktivni procesi u jetri i slezini. I razvoj očnih jabučica deteta može da bude ugrožen - manifestuje se kao mikrooftalmija (smanjena veličina oka). Zbog toga dolazi do poremećaja vida (strabizma - razrokosti), a u 5% slučajeva može da se javi i slepilo. Ako je došlo do infekcije slušnog živca, nastaje oštećenje sluha i gluvoća.


Dijagnoza toksoplazmoze u trudnoći je relativno teška jer kod buduće majke nema izraženih simptoma bolesti. Osnovna laboratorijska analiza krvi može da ukaže na postojanje infekcije ukoliko je povišen broj leukocita (belih krvnih zrnaca), limfocita, monocita i eozinofila, a broj trombocita smanjen.

Izvor: defektologija.net
  Direktna veza do poruke: 1
   RE: Toksoplazmoza i trudnoća
22.1.2009 7:09:52   
guppy RR
I naša Ringeraja ima tekst o toksoplazmozi među člancima.
OVDE JE LINK (KLIK), a tekst kaže:

Autor:
Uredništvo Ringaraja.net Za smanjivanje smrtnosti i oboljevanja beba, te zaštitu zdravlja novorođenčadi, od izuzetnog značaja je pravovremeno otkrivanje zaraze kod trudnica.
Toksoplazmoza je infekcijska bolest. Izaziva je parazit Toxoplasma gondii. Njim se zarazimo konzumirajući hranu koja je kontaminirana mačjim izmetom ili konzumiranjem jagnjetine i svinjetine koje sadržavaju ciste T. gondii. Ako se majka zarazi tim parazitom u trudnoći, njen plod postane ugrožen.

Za smanjivanje smrtnosti i oboljevanja beba, te zaštitu zdravlja novorođenčadi, od izuzetnog značaja je pravovremeno otkrivanje zaraze kod trudnica. Ako trudnica ima još pre aktuelne trudnoće određena IgG (antitela) za toksoplazmozu koji su pozitivni, testiranje nije potrebno.

Testiranje se inače izvodi po sledećem planu:
u 12. nedelji trudnoće, i ako je nalaz negativan, testiranje ponovimo u 20. - 24., te u 32. - 36. nedelji trudnoće.

Akutno dobijena toksoplazmoza

Kad se zarazi osoba sa jakim imunitetom, jasni znakovi bolesti pojave se kod samo 10-20 % zaraženih, ostali su bez znakova bolesti. Inkubacija traje 7-21 dan.

Posle tog vremena se na jednoj strani vrata pojave uvećane, tvrde žlezde, povišena temperatura, umor i bolovi u mišićima, te znojenje. Retko se pojavi osip po telu, jednostrani horioretinitis, uvećana jetra ili slezena. Vrlo retko dođe do miokarditisa, pneumonitisa ili encefalitisa.

Trudnica

Kada se žena prvi put zarazi u trudnoći i ta zaraza se prenese na njen plod, govorimo o PRIROĐENOJ TOKSOPLAZMOZI. Zaraza u poodmaklim nedeljama/mesecima trudnoće znači veću verovatnost da će se zaraziti i plod. Zaražena trudnica može biti bez ikakvih znakova bolesti, ali za plod to još uvek predstavlja opasnost koja može dovesti do pobačaja, prevremenog porođaja ili čak mrtvorođenog deteta. Dete se može roditi i sa različitim kliničkim znakovima i simptomima zaraze: povišena telesna temperatura, vodena glava, premalena glava, uvećana jetra ili slezena, žutica, grčevi, problemi s vidom, sluhom, upala srčanog mišića, pluća …U 12 % dolazi čak i do smrti. Trajne posledice su: psihički problemi, grčevi, slabiji vid, mikrocefalija, niži IQ.

Kako izbegnemo zarazu?

Pravilnim pripremanjem mesa – dobro pečeno/skuvano/smrznuto, pranjem voća i povrća, teranjem muva i insekata, ne smemo doći u kontakt s mačjim izmetom ili sa predmetima koji su njime zaraženi. Potrebna je redovna dezinfekcija mačjih »kućica«, posao u bašti u rukavicama.

(odgovor članu Anoniman)
Direktna veza do poruke: 2
   RE: Toksoplazmoza i trudnoća
23.2.2009 15:21:04   
guppy RR
hedonist pita koliko puta ste bile testirane za toksoplazmozu u trudnoći.

Citam clanak o toksoplazmozi i tu se spominje da se test treba raditi 3 puta u toku trudnoce. Imam drugarica koje se nisu nijednom testerila , a ne tri puta... Mislite li da je neophodo vise puta raditi analize?

(odgovor članu guppy RR)
Direktna veza do poruke: 3
   RE: Toksoplazmoza i trudnoća
23.2.2009 15:23:00   
Anoniman
Ni jednom.

(odgovor članu guppy RR)
  Direktna veza do poruke: 4
   RE: Toksoplazmoza i trudnoća
27.2.2009 15:09:43   
prase
Ja sam se testirala jednom na toksoplazmozu, jer sam mnogo vremena provodila u trudnoći kod mame, a mama ima psa. Moj ginekolog je rekao da je dovoljno da se testiram jednom i da je negativan rezultat znak da smo i ja i moja kuca zdrave.

(odgovor članu Anoniman)
Direktna veza do poruke: 5
   RE: Toksoplazmoza i trudnoća
27.2.2009 15:19:42   
mihi
Taša bravo napisala si sve o Toxoplazmiuser posted image  što trudnice treba da znaju. Prase negativan rezultat u stvari nepostojavanje titra na Toxoplazmu znači da uvek možeš da se zaraziš. A Ako imaš stari titar tj ako si nekada pre trudnoće bila u kontaktu sa Toxoplasmom i imaš pozitivna IgG antitela onda si zaštićena. Psi su retko izvor Toxoplasmose, najčešće je uzrok konzumiranje termički ne obrađenog mesa (tartar biftek ili roštilj nedovoljno pečen i mačiji izmet!

(odgovor članu prase)
Direktna veza do poruke: 6
   RE: Toksoplazmoza i trudnoća
27.2.2009 15:21:44   
prase
Uh, možda sam se pogrešno izrazila sa onim "negativan" - u svakom slučaju, zaključak je bio da ne treba da brinem...

(odgovor članu mihi)
Direktna veza do poruke: 7
   RE: Toksoplazmoza i trudnoća
27.2.2009 15:23:06   
Anoniman
user posted image

(odgovor članu prase)
  Direktna veza do poruke: 8
   RE: Toksoplazmoza i trudnoća
27.2.2009 21:15:48   
marija25
Ja sam se do sada testirala 2 puta. Prvi put na doktorovu inicijativu, a drugi na sopstvenu ,a planiram da test ponovim do kraja trudnoce jos jednom . Oba puta su i IGg i IGm bili negativni,a s obzirom da imao psa koji ima puno "drugara" mislim da je ovo neophodno-ako nista , a onda da bih ja bila mirna jer sam inace sklona panici...

(odgovor članu Anoniman)
Direktna veza do poruke: 9
   RE: Toksoplazmoza i trudnoća
27.2.2009 22:11:49   
Jacaca
Marija mislim da nema potrebe za strahom, najopasniji je maciji izmet i peci dobro mesouser posted image , uzivaj u svojoj trudnoci.user posted image

(odgovor članu marija25)
Direktna veza do poruke: 10
   RE: Toksoplazmoza i trudnoća
2.3.2009 8:57:47   
Anoniman
A šta ako na pola trudnoće dobiješ pozitivne rezultate? user posted image

(odgovor članu Jacaca)
  Direktna veza do poruke: 11
   RE: Toksoplazmoza i trudnoća
2.3.2009 9:23:15   
mihi
Onda se proveri kolika je visina titra na novonasatalu infekciju i reaguje se lekovima. Toksoplazma se radi u prvom trimestru ako nema starog titra onda se takvoj osobi savetuju posebnemere opreza (ono što smo pisale , a retko se ponovo proverava kasnije titar osim ako ne dođe do komplikacaji ili pobačaja. Ako se ispoštuju preporuke da se ne jede tartar biftek, roštilj i ne dolazi u kontakt sa mačijim izmetom, male su šanse da dođe do infekcijeuser posted image .

(odgovor članu Anoniman)
Direktna veza do poruke: 12
   RE: Toksoplazmoza i trudnoća
2.3.2009 9:28:58   
Anoniman
A ja odvaljivala ćevape u trudnoći. user posted image

(odgovor članu mihi)
  Direktna veza do poruke: 13
   RE: Toksoplazmoza i trudnoća
2.3.2009 9:39:16   
marija25
A zasto ne sme da se jede rostilj? Jel to vazi samo za rostilj pecen na vatri ili i za rostilj na struju? Ja bar jednom nedeljno jedem meso sa rostilja-rostilj je na struju.... E sad sam se uplasila :(

(odgovor članu Anoniman)
Direktna veza do poruke: 14
   RE: Toksoplazmoza i trudnoća
2.3.2009 9:48:08   
Anoniman
user posted image user posted image user posted image

ne znam stvarno, ja sam ga tukla k'o blesava.

(odgovor članu marija25)
  Direktna veza do poruke: 15
   RE: Toksoplazmoza i trudnoća
2.3.2009 9:50:51   
hedonist
Pa i ja ga jedem.... Moracu opet da se testiram....

(odgovor članu Anoniman)
Direktna veza do poruke: 16
   RE: Toksoplazmoza i trudnoća
7.3.2009 22:02:38   
mihi
Važno je da je meso dobro ispečeno da unutra nije živo!!!!

(odgovor članu hedonist)
Direktna veza do poruke: 17
   RE: Toksoplazmoza i trudnoća
7.3.2009 22:30:37   
Jacaca
Meni su radili test zbog vantelesne, izmedju puno ostalih testovauser posted image user posted image user posted image user posted image Negativan je.

(odgovor članu mihi)
Direktna veza do poruke: 18
   RE: Toksoplazmoza i trudnoća
8.3.2009 22:49:13   
mihi
Dobro ništa strašno, samo pazi kad budeš trudna o ovome o čemu smo pisale, hrana, mačke, rad u bašti itd...

(odgovor članu Jacaca)
Direktna veza do poruke: 19
   RE: Toksoplazmoza i trudnoća
28.5.2009 22:36:29   
Rina
Ja sam se malopre igrala sa malom macom kod drugarice user posted image
Ima je od skoro a ja inace nikad macke nisam imala...Sad nesto tripujem..mislila sam samo ne sme da se cisti macija korpa ili vec gde je njen izmet zar ne...???


(odgovor članu mihi)
Direktna veza do poruke: 20
   RE: Toksoplazmoza i trudnoća
12.6.2009 23:35:21   
Anoniman
Evo je temica... imala sam molbu preko pp... 

(odgovor članu Rina)
  Direktna veza do poruke: 21
   RE: Toksoplazmoza i trudnoća
12.6.2009 23:49:32   
sosa
zene koje imaju probleme sa tim da ne mogu da iznesu trudnocu,treba da urade "Т О R C H "
TO JE SKRACENICA ZA KOMPLET SLEDECIH VIRUSA> toksoplazmoza,rubela,citomegalovirus i herpes.
kosta oko 1o.000 din.
svaki od ovih virusa ima igg antitela i igm
igg znaci da li je pre bilo kontakta sa virusom,a igm da li trenutno postoje antitela.

_____________________________

"vera je moja jedino ozbiljno zanimanje zivota moga,zaista sve je drugo komedija cula"

(odgovor članu Anoniman)
Direktna veza do poruke: 22
   RE: Toksoplazmoza i trudnoća
12.6.2009 23:51:22   
Anoniman
T O R C H : infekcije u trudnoći (KLIK OVDE)

(odgovor članu sosa)
  Direktna veza do poruke: 23
   RE: Toksoplazmoza i trudnoća
12.6.2009 23:52:21   
sosa
toksoplazmoza se nalazi kao normalna deo crevne flore macaka...
izmet u zemlji moze da cuva virus vise decenija aktivnim....dobro podnosi i niske i visoke temperature...
inace dovoljno je da macka kine i ....kapljicnim putem se prenosi.,,,

_____________________________

"vera je moja jedino ozbiljno zanimanje zivota moga,zaista sve je drugo komedija cula"

(odgovor članu sosa)
Direktna veza do poruke: 24
   RE: Toksoplazmoza i trudnoća
12.6.2009 23:53:35   
sosa
hvala tasho...ja ovo iz glave...user posted image

_____________________________

"vera je moja jedino ozbiljno zanimanje zivota moga,zaista sve je drugo komedija cula"

(odgovor članu sosa)
Direktna veza do poruke: 25
Stranica:   [1] 2 3 4 5   Sledeća stranica >   >>
Stranica: [1] 2 3 4 5   Sledeća stranica >   >>
Idi na:







Moje putovanje kroz vantelesnu oplodnju
Zaista ne znam odakle da počnem. Vraćam se u mislima godinu dana unazad...bila sam ljuta, frustrirana, beznadežna. Nikak...
Jelena S.: Moja porođajna priča
Termin 12.12., odem na pregled (nećeš ti skoro, hajde kući)... i tako svaki dan do petka 21.12. Probudim se ja, bolovi k...
Zdrava ishrana najmlađih tokom zimskog per...
Tokom hladnih zimskih meseci, redovan unos voća i povrća ključan je za jačanje imunološkog sistema dece, pomažući im da ...
Prof. dr Bojanin o razmaženoj deci
Dr Svetomir Bojanin, profesor i dečji psihijatar, govorio je mnogo puta o dečjem razvoju i pravom putu vaspitanja koji t...
HOTEL "FONTANA" - na raskrsnici lj...
photo
Dođite i doživite nezaboravne trenutke i kreirajte najlepše porodične uspomene koje će vas uvek podsećati na ljubav, sre...



Anketa

Да сазнате...
пеперутка16

...да носите тројке, шта бисте радили?

Click Here