|      
Želiš da odustaneš od takmičenja?
Pre nego što potvrdiš svoju odluku, upoznaj se sa detaljima.
Ukoliko potvrdiš odustajanje, na tvoj računar ćemo automatski ubaciti cookie, koji će nam omogućiti da te tokom takmičenja (26.04 -30.04.2021) prilikom dolaska na portal prepoznamo i omogućimo ti neometano korišćenje portala, bez prikazivanja ikona Ringerajinog sponzora, odnosno kontrole uz desni rub ekrana.

Istovremeno, oduzećemo ti sve prikupljene bodove, čime se na žalost gubi pravo za osvajanje nagrade.

Da li još uvek želiš da odustaneš od takmičenja?
Ringeraja.rs koristi "kolačiće" u cilju pružanja boljeg korisničkog iskustva, praćenja posećenosti i prikaza oglasa. Postavke prihvatanja kolačića podesite u vašem internet pretraživaču.
Nastavkom korišćenja smatra se da se slažete sa korišćenjem kolačića u navedene svrhe. Za nastavak kliknite "U redu".   Saznajte više.
Korisnici na ovoj temi: niko
  Odštampaj
Stranica: [1] 2 3 4 5   Sledeća stranica >   >>
Korisnik
Poruka << Starija tema   Novija tema >>
   Da li ispravljati greške u govoru?
8.1.2009 11:12:18   
Anoniman
Luka često permutuje slogove:

mesec - semec
kupatilo - pukatilo
lavabo - labavo

Ili guta slogove:

lokomotiva - lokotiva

Ili nepravilno nauči od recimo mojih bake i dede koji neće da pričaju sa njim na mađarskom jer ih ne razume user posted image :

hukće (voz) - hukta (voz)
da - jeste

On je sada u fazi inaćenja, i fazi "neću", i kada ga ispravim počinje da se inati i da nepravilno izgovara još 1000 puta, kao da uvežbava. user posted image  Sve razmišljam, dal da prestanem da ga ispravljam na neko vreme? user posted image
  Direktna veza do poruke: 1
   RE: Da li ispravljati greške u govoru?
8.1.2009 11:38:08   
Jeca*
Mislim da je rano da brineš! Polako...on je još uvek u fazi progovaranja!

A evo i jedan tekst. Možda bude od koristi.


KADA I ZA ŠTA SE SVE OBRATITI LOGOPEDU

Logoped se bavi prevencijom i lečenjem govorno-jezičkih i glasovnih poremećaja dece i odraslih.
Svoje dete dovešćete logopedu u slučaju:
- da je rodjeno pod odredjenim rizikom (održavana, problematična trudnoća, prevremeni porodjaj, niska porodjajna ocena – apgar, utvrdjena neka bolest na rodjenju, težak porodjaj i sl.). Takvo dete prati se i u razvojnom savetovalištu.
- da do treće godine nije razvilo govor. U tom uzrastu treba da vlada rečnikom od 600-800 reči, ima rečenicu, koristi predloge, postavlja pitanja, traži da mu se pričaju pričice, recituje kraće recitacije. Ovo je inače period koji se naziva "korisno vreme za učenje govora i razvoj percepcija".
- da je rodjeno sa rascepom usne i nepca. Obratite se za savet još pre prvih operacija a posle operacija obavezan je tretman.
- da ne reaguje na zvuk. U tom slučaju dobro je da dobije slušni aparat do treće godine da bi na vreme počelo sa učenjem govora kako bi ga  što bolje savladalo i po mogućstvu se uključilo u redovno  školovanje
- da posle treće godine ne izgovara pravilno glasove. Obratiti pažnju na izgovor svakog glasa ponaosob. Do treće godine treba da izgovara: A,E,I,O,U,P,B,T,D,K,G,M,N,J; u četvrtoj: V,F,S,Z,C,H; u petoj: Č,Dž,Š,Ž,Ć,Đ,Nj,L; u  šestoj: R, u sedmoj: Lj. U  četvrtoj godini treba odvesti dete na obavezan sistematski pregled logopedu. Do polaska u  školu dete treba da ima potpuno razvijen govor i da sve glasove pravilno izgovara.
- da u bilo kom uzrastu počne da muca treba se odmah obratiti za pomoć
- da se javi uporna promuklost ili potpuno odsustvo glasa
- da u  školi ne može da savlada  čitanje i pisanje. Dete pravilno izgovara sve glasove, naučilo je slova, imenuje ih ali ne ume da  čita i piše – ne povezuje ta slova u celinu tj.reč. Ovo je obično razvojni problem koji logoped uspešno rešava.
Pratite budnim okom razvoj svog deteta i ne  žmurite pred problemom. Ako mislite da problem postoji obratite se na vreme za stručnu pomoć. Dete će vam biti zbog toga zahvalno celog  života.

Odrasli dolaze logopedu u slučaju da su:
- doživeli moždani udar ("šlog") pa izgubili govorne funkcije,
- promukli duže vremena (zloupotreba glasa, alergijski, psihogeno) ili potpuno ostali bez glasa (polipi, tumori i sl. promene na glasnim  žicama)
- iznenada počeli da mucaju ili otežano govore.

Poremećaj čitanja i pisanja

Problemi ove vrste gotovo uvek idu zajedno i najčešće se smatraju razvojnim. Dolaze do izražaja kada dete podje u  školu. Logoped može i pre opismenjavanja deteta da ukaže na mogućnost javljanja ovih problema u školi (na osnovu razvijenosti/nerazvijenosti grafomotorike i uradjenog predikcionog testa za disgrafiju).
Dete u  školi nauči sva slova, imenuje ih ali kada treba da ih poveže u reč ne može, niti može da napiše izgovorenu zadatu reč već piše slova onako kako je čulo ili misli da treba.
Čitanje i pisanje se smatraju najvišim i najsloženijim funkcijama u razvoju. Centri za čitanje i pisanje smešteni su u kori velikog mozga i najduže sazrevaju.
Nemojte kriviti dete, smatrati ga tvrdoglavim, misliti da neće da piše i  čita, tući ga, grditi – shvatite da ne može i da ne bi ste ostali u jednom začaranom krugu bez izlaza obratite se logopedu za stručnu pomoć. Ne odugovlačite jer  će se problem samo produbiti. Javite se  čim primetite da dete ne može da pročita ili napiše reč. Logoped će mu pomoći tako da neće gubiti mnogo u vremenu i normalnom savladavanju  školskog programa.
Ne učite dete da reč  čita tako  što  će imenovati slovo po slovo, a onda pokušavati da shvati koju je reč pročitalo jer to nikako neć moći. Logoped se služi analitičko-sintetičkim metodom u tretiranju ovih poremećaja. Rezultati su brzo vidljivi i tretmani se uspešno završavaju na veliku radost i deteta i roditelja. Deca se oslobadjaju napetosti i straha u kome su bila. Javlja se  želja za  čitanjem i pisanjem,  želja za učenjem. Dete je zadovoljno i samopouzdano. Roditelji ga ne grde i ne kažnjavaju već hvale, kao i učitelj u  školi što mu daje još više poleta u radu.


< Poruku je uredio Jeca RR -- 31.3.2009 18:05:08 >

(odgovor članu Anoniman)
Direktna veza do poruke: 2
   RE: Da li ispravljati greške u govoru?
8.1.2009 11:55:45   
Anoniman
IZVORNA PORUKA: Jeca02


U  četvrtoj godini treba odvesti dete na obavezan sistematski pregled logopedu.


Ovo sam citirala jer mislim da je bitno kao "redovan" pregled.

Hvala za text.

Nije da sam zabrinuta, nego se nekako to permutovanje, izostavljanje i sl ukombinovalo sa tom glupom fazom inaćenja, pa ustvari ne znam šta da radim... Ispravlja on većinu reči vremenom... ali se do sada nije bunio (inatio) kada ga ispravljam.

Ono što sam provalila da se često dešava je da ako on kaže npr. OVO JE PLAVO, ja ga ispravim NE, TO JE ZELENO, on kaže opet PLAVO. Ako ja ponovim za njim PLAVO, on kaže ZELENO. Znači - UVEK KONTRA! Ne znam dal bi se isplatilo da pokušam tako da ga ispravljam kroz tu neku "inat igru"? user posted image  

(odgovor članu Jeca*)
  Direktna veza do poruke: 3
   RE: Da li ispravljati greške u govoru?
8.1.2009 12:18:55   
Lu
Ma ja mislim da to nije zabrinjavajući zato jer skoro sva djeca to rade.
Moj Roko riječi koje je znao pravilno izgovoriti sada izvrće npr.grašak je znao reći a sada grakaš,
ili kuma našega koji se zove Josip, sada zove Jopis.
Ja sam sigurna da će uskoro pričati normalno i neopterećujem se stim.
Što se tiče boja(ako Luka zna boje),namjeno mu reci pogrešno da te on ispravi tako ja radim s Rokom i onda ćeš vidjeti dali će se uozbiljiti i ispraviti te.


_____________________________

Kad zašutim, okrenem se i odem, to ne znači da si ti pobijedio.
Znači da više nisi vrijedan mog vremena!

(odgovor članu Anoniman)
Direktna veza do poruke: 4
   RE: Da li ispravljati greške u govoru?
8.1.2009 15:37:14   
Anoniman
Probala sam. Nekada me ispravi, nekada ne. user posted image

(odgovor članu Lu)
  Direktna veza do poruke: 5
   RE: Da li ispravljati greške u govoru?
9.1.2009 20:03:00   
guppy RR
Ja mislim o ovoj temi samo to da treba dete tako rano pustiti da priča, ali da roditelj treba uvek pravilno da izgovara reči... Znači NE prihvatiti igru sa detetom pa stalno govoriti pakta umesto patka... već govoriti pravilno.

Ali priznajem odma, i nama je nekad smešno kad nešto kažu, pa i mi onda to tako zovemo user posted image

(odgovor članu Anoniman)
Direktna veza do poruke: 6
   RE: Da li ispravljati greške u govoru?
9.1.2009 22:28:47   
Anoniman
IZVORNA PORUKA: guppy


Ali priznajem odma, i nama je nekad smešno kad nešto kažu, pa i mi onda to tako zovemo user posted image



kao VATMORET umesto VATROMET! user posted image

(odgovor članu guppy RR)
  Direktna veza do poruke: 7
   RE: Da li ispravljati greške u govoru?
12.1.2009 21:41:33   
crvenkapica

Na tvom mjestu,ja bih onako ,usput,pravilno poslije njega izgovorila riječ i prešla na nešto drugo.On je u fazi kontriranja kao i sva djeca i bojim se da bi bilo kakva igra tog tipa imala samo kontraefekat.Možda te on samo provocira na igru.

(odgovor članu Anoniman)
Direktna veza do poruke: 8
   RE: Da li ispravljati greške u govoru?
12.1.2009 22:10:03   
Anoniman
Pa to i pokušavam ali se on mnogo srdi... Sada je u toj "besnoj" fazi... user posted image

(odgovor članu crvenkapica)
  Direktna veza do poruke: 9
   RE: Da li ispravljati greške u govoru?
31.3.2009 15:58:11   
Anoniman
Skoro sve reči je ispravio sam... čisto da znate... da se ne nervirate...

Ostala je još TVIČICA odnosno PTIČICA, ali to verovatno jer meni to tvičica slatko, pa i ja tako kažem. user posted image

(odgovor članu Anoniman)
  Direktna veza do poruke: 10
   RE: Da li ispravljati greške u govoru?
31.3.2009 16:10:19   
Lu
I roko je ispravio i Jopis I grakaš ali sad govori koklopac(poklopac) i sigurna sam namjerno jer se onda smijeuser posted image

(odgovor članu Anoniman)
Direktna veza do poruke: 11
   RE: Da li ispravljati greške u govoru?
31.3.2009 17:53:15   
Verus
Tasha, uci ih madjarski i neka ih baka i deka uce!!!  Ja sam tecno govorila kao malo dete od 2,3, 4 godine, lepo pricala i srpski i madjarski....deka i baka umrli, a mama nije pricala sa mnom...kao tata ne razume pa ovo ono.. i dan danas tecno citam, ali ne znam sta citam!  Razaznajem neke reci, ali slabo.  NE mogu mami oprostiti sto nije nastavila da prica sa mnom, bas ne mogu.  Sad bih tecno govorila tri jezika.  Svaki jezik, ma koji da je u pitanju je jedno veliko BOGATSTVO.  Daces im najelpsi poklon koji si mogla, a sa svakim poznavanjem jezika, sledeci se lakse uci....

(odgovor članu Anoniman)
Direktna veza do poruke: 12
   RE: Da li ispravljati greške u govoru?
31.3.2009 18:06:50   
Jeca*
IZVORNA PORUKA: Verus

Svaki jezik, ma koji da je u pitanju je jedno veliko BOGATSTVO.  Daces im najelpsi poklon koji si mogla, a sa svakim poznavanjem jezika, sledeci se lakse uci....


user posted image

_____________________________

The price of discipline is always less than the pain of regret
Robin Sharma

(odgovor članu Verus)
Direktna veza do poruke: 13
   RE: Da li ispravljati greške u govoru?
31.3.2009 18:14:40   
Lu
Ja se isto slažem,jezici su bogatstvo.
Sjećam se da sam kao prvačić u školi znala prilično dobro njemački jezik samo tako što sam se preko raspusta družila sam rođacima koji su dolazili iz Njemačke a naravno nisu znali naš jezik i ne znaju ga ni dan danas,sramota a opravdanje roditelja je da ne opterećuju djecu,koja glupost.
Ja planiram svog Roka motivirati da ide na bilo koji strani jezik a ako mu bude išlo od ruke i više njih.
Off topik etouser posted image

(odgovor članu Jeca*)
Direktna veza do poruke: 14
   RE: Da li ispravljati greške u govoru?
31.3.2009 18:16:37   
Verus
ma lu opravdanje moje mame je bilo "sta ce mi madjarski"?? Pa super da, engleski je rasprostranjen, al je madjarski jedan veoma unikatan (jel se tako kaze???) jezik, samo je finski uticao na razvoj, veoma cool.  Eto ti moja mama Madjarica, pih, mogla je bar maternji jezik da ODRZI, vec sam ga znala...

(odgovor članu Lu)
Direktna veza do poruke: 15
   RE: Da li ispravljati greške u govoru?
9.5.2010 9:05:48   
AtenA
Vukasina vec dve nedelje vodim kod logopeda,nije umeo da kaze "CH" I "DZ",sada je vec boljea i radi sa njim bas dosta pametnih stvari a i on je odusevljen,jako mu prija,mada kaze da mu je malo tesko da radi te glasovne vezbice za glasove koje ne izgovara pravilno.i onda mi kaze ovako:"e da vidis koliko je tesko,'ajde ti kazi zec i stavi jezik gore!"user posted image user posted image user posted image user posted image
onda ja kazem zec,a naravno nigde"CH" i "DZ" ,a on kaze:"eto vidis!"user posted image user posted image user posted image user posted image user posted image

(odgovor članu Verus)
Direktna veza do poruke: 16
   RE: Da li ispravljati greške u govoru?
2.9.2010 17:52:13   
Anoniman
Ne znam gde da pišem ovo...

Pre neke dve nedelje, Luka je počeo da priča užasno glasno, užasno brzo, i dok ne ostane bez vazduha, u jednom dahu, i onda HHHAAAAAAAAAAAAAAAAAAA (udah), da sam u početku, ja, kao astamtičar, mislila da će se udaviti.

Uglavnom, on oduvek priča glasno, mislim da je to posledica toga što se igra sa pradedom (mojim dedom), koji ni pored slušnog aparata baš ne čuje najbolje.
Priča brzo... oduvek, ali je do nedavno uspevao da to uskladi sa disanjem.
Sada, jednostavno ne diše dok priča.

Mama mi kaže: faza. Usporavaj ga, mirno ga opominji, srediće se.

Juče smo prešli u nov vrtić, i danas pričam sa vaspitačicom, ona mi kaže "Imao je kao napade panike, kao da ne može da udahne dok priča...", kažem da to nisu napadi panike, jer to radi i kod kuće...
Inače, nema problema sa plućima, čak se ni ne zadiše kada trči, a trči baš puno. Od rođenja je imao dva puta bronhitis, što je za 4 godine zanemarljivo.

Nisam pametna, dal bih trebala poset_iti lekara? KOG lekara? user posted image

(odgovor članu AtenA)
  Direktna veza do poruke: 17
   RE: Da li ispravljati greške u govoru?
3.9.2010 13:05:58   
Anoniman
Niko nema ideju...? user posted image

(odgovor članu Anoniman)
  Direktna veza do poruke: 18
   RE: Da li ispravljati greške u govoru?
3.9.2010 14:03:30   
Vučko.ba.
IZVORNA PORUKA: Tash


Mama mi kaže: faza. Usporavaj ga, mirno ga opominji, srediće se.



dobro ti kaže mama

to je opet jedna od faza odrastanja ( i onda se čudimo što sijedimo... pa dobro od faza moje djece nisam skroz bijela...živjele farbe)  

_____________________________

PENDREK JE ČUDO, MOŽDA ČAK I VEĆE NEGO HEPEK

"Čovjek ti je, bona, teški hajvan i ovo malo duše šejtan mu dade da mu teže bude!"

(odgovor članu Anoniman)
Direktna veza do poruke: 19
   RE: Da li ispravljati greške u govoru?
19.4.2011 1:16:18   
choopa choops
Do kada se djeci tolerise kada ne znaju da izgovore L i R? Kada je vrijeme za logopeda?




_____________________________

Debeli prsti+autocorrect=katastrofa. Izvinjavam se, mLogo se izvinjavam.

(odgovor članu Vučko.ba.)
Direktna veza do poruke: 20
   RE: Da li ispravljati greške u govoru?
19.4.2011 8:29:45   
Anoniman
Moje prijateljice mala nije izgovarala ni L ni R skoro punih pet godina (sve je bilo J), i odjednom je počela redovno govoriti. Sa tri godine imaju redovni sistematski koji uključuje i logopeda, ali do 5-6 navodno se očekuje da deca treba da prelome ispravan govor, u protivnom, provera krajnika i pregled logopeda

(odgovor članu choopa choops)
  Direktna veza do poruke: 21
   RE: Da li ispravljati greške u govoru?
19.4.2011 8:33:30   
Anoniman
Moja drugarica vodi svog sina vec neko vreme , on suska kad prica , ne znam da li se na to gleda drugacije nego na r , l .. Ima 4 god

(odgovor članu Anoniman)
  Direktna veza do poruke: 22
   RE: Da li ispravljati greške u govoru?
19.4.2011 8:40:18   
Anoniman
IZVORNA PORUKA: choopa choops

Do kada se djeci tolerise kada ne znaju da izgovore L i R? Kada je vrijeme za logopeda?




Chupi, nas su na fonetici ucili da se ti glasovi moraju nauciti do sedme godine (mada neki foneticari smatraju da se ima fore do 12-te). Ako se ne nauce do tad ostaje trajni "hendikep" pri njihovom izgovaranju. Ovo su najzeznutiji glasovi.
E, sad, pitanje je, da li tvoje dete izgovara R i L nepravilno, ili umesto njih koristi druga slova (npr. umesto RIBA kaze JIBA ili VIBA). Ako je starije od 5 godina i izgovara R i L nepravilno vodi ga kod logopeda. Ako umesto tih glasova izgovara druge onda ne (ali i to se tolerise do neke 5-te godine).

(odgovor članu choopa choops)
  Direktna veza do poruke: 23
   RE: Da li ispravljati greške u govoru?
20.4.2011 1:29:36   
choopa choops
Ma to pitam za Laru, iliti Jaju user posted image Ima 2 i po. Ona prica sasvim solidno za svoj uzrast, mozda malo i previse brblja user posted image , ali eto ova dva slova nikako pravilno da izgovori, pa ja reko da ne zakasnim user posted image

A kod nas je taj sistematski izmedju 3 i 4 god. Valjda nauci do tad user posted image


_____________________________

Debeli prsti+autocorrect=katastrofa. Izvinjavam se, mLogo se izvinjavam.

(odgovor članu Anoniman)
Direktna veza do poruke: 24
   RE: Da li ispravljati greške u govoru?
20.4.2011 1:32:15   
liliana
Čups, od mog devera klinac nije znao R da kaže , vodili ga logopedu i ništa; kada je imao 5 godina, sam je, u nekom razgovoru, rekao reč sa slovom R ispravno i od tad ga normalno koristi.

_____________________________

" BOŽE, ČUVAJ MI OVO PILE...
OVU MRVU ZLATA I SVILE..."

(odgovor članu choopa choops)
Direktna veza do poruke: 25
Stranica:   [1] 2 3 4 5   Sledeća stranica >   >>
Stranica: [1] 2 3 4 5   Sledeća stranica >   >>
Idi na:







Koji obrok mališani smažu BRZO, BRŽE ILI Z...
Nutrino Junior kaša u zip pakovanju je savršen izbor za doručak, užinu ali i laganu večeru jer ne samo da zadovoljava de...
Zvončići no.1
video
Kad padne prvi sneg, kad zabeli se breg, na put se sprema tad, taj deda večno mlad,...



Anketa

Трудноћа.
пеперутка16

Који део трудноће вам се највише допао или Најлакши?

Click Here