|      
Želiš da odustaneš od takmičenja?
Pre nego što potvrdiš svoju odluku, upoznaj se sa detaljima.
Ukoliko potvrdiš odustajanje, na tvoj računar ćemo automatski ubaciti cookie, koji će nam omogućiti da te tokom takmičenja (26.04 -30.04.2021) prilikom dolaska na portal prepoznamo i omogućimo ti neometano korišćenje portala, bez prikazivanja ikona Ringerajinog sponzora, odnosno kontrole uz desni rub ekrana.

Istovremeno, oduzećemo ti sve prikupljene bodove, čime se na žalost gubi pravo za osvajanje nagrade.

Da li još uvek želiš da odustaneš od takmičenja?
Ringeraja.rs koristi "kolačiće" u cilju pružanja boljeg korisničkog iskustva, praćenja posećenosti i prikaza oglasa. Postavke prihvatanja kolačića podesite u vašem internet pretraživaču.
Nastavkom korišćenja smatra se da se slažete sa korišćenjem kolačića u navedene svrhe. Za nastavak kliknite "U redu".   Saznajte više.
Korisnici na ovoj temi: niko
  Odštampaj
Stranica: [1]
Korisnik
Poruka << Starija tema   Novija tema >>
   Kako naučiti dete da koristi svoja čula?
7.3.2009 13:27:35   
Anoniman
Važno je da pomognete detetu da nauči da koristi svoje osećaje zvuka, slike, dodira, mirisa i ukusa. Mališani će otkrivati i upoznavati sebe i svet oko sebe i razvijaće svoje intelektualne sposobnosti samo ako zna da koristi svoja čula. A mnoge nove i lepe stvari koje dete sreće ostaće neprimećene ukoliko ono nije u stanju da prima informacije čulima. Zato im pomozite.
Mi vam prenosimo savete i igre koje će vam biti od velike pomoći iz knjige „Kako da pripremite dete za vrtić“, autorke Jovanke Jovičić, koja je završila psihologiju i geštalt psihoterapiju u Beogradu. Knjigu je izdao „Kreativni centar“.

Vreme kupanja
Većina dece se raduje i uživa u kupanju. Svi znamo koliko problema nastaje kada dete treba da izađe iz kadice pune vode i pene. Iskoristite ovo lepo raspoloženje i stavite u kadicu tri do pet igračaka za vodu (zavisno od uzrasta). Tražite od deteta da ih imenuje i posmatra oko 10 sekundi. Kada dete zatvori oči ili okrene leđa, izvadite jednu igračku i sakrijte je. Dete neka pogađa koja igračka nedostaje.

Šetnja
Zajedničke šetnje u prirodi ili po gradu iskoristite za razgovor o tome šta dete vidi, kako stvari izgledaju kad su daleko i kad im se približimo.

Odmor
Udobno ste se smestili i sa detetom uživate u čitanju „Pepeljuge“. Ako je knjiga sa ilustracijama, iskoristite je za korisnu i zabavnu vežbu. Neka vaše dete posmatra ilustraciju oko 20 sekundi. zatvorite knjigu i pitajte ga, na primer: „Koje je boje Pepeljugina haljina? Koliko je mišića bilo na slici? Da li je Pepeljuga imala nešto u kosi?“ Otvorite knjigu i proverite odgovore.

Igra
Odvojili ste pola sata da se poigrate sa svojim detetom. Predlažemo vam nekoliko igrica koje su se pokazale zanimljive deci ovog uzrasta, a korisna su vežba čula vida.
- Dete sastoji na sredini sobe, zatvorenih očiju (ako može). Stavite ruke na detetova ramena i okrenite ga par puta. Na vaš znak dete otvara oči i treba što brže da kaže tri stvari koje vidi ispred sebe.
- Sedite u sobi sa detetom. Pogledajte po prostoriji i izaberite jedan predmet (ne previše sitan) i zatražite od deteta da ga pronađe. Na primer: „Pronađi mi zelenu futrolu za naočare“. Promenite uloge.
- Deci je vrlo zabavno crtanje sa i bez gledanja. neka nacrta kuću, drvo, sunce. nakon toga neka crta iste stvari sa povezom preko očiju. Uporedite crteže.
Predlažemo vam nekoliko igrica koje su istovremeno dobra vežba čula sluha:
Iskoristite stari budilnik. Neka dete izađe iz prostorije. Vi budilnik navijte da zvoni i sakrijte negde u prostoriji. Dete ulazi i ima zadatak da pronađe budilnik. U ovoj igri dete se oslanja na procenu odakle dolazi zvuk. Promenite uloge.
Na stolicu stavite jednu igračku. Dete se okreće leđima a vaš zadatak je da se sa udaljenosti od tri do četiri metra prišunjate i uzmete igračku, a da vas dete ne otkrije. Dete vas ne vidi i jedino pažljivim slušanjem vas može otkriti.
Sedite naspram deteta i šapatom izgovarajte reč po reč. Dete treba glasno da kaže ono što je čulo.

Igrajte sa detetom igre koje zahtevaju informacije dodirom:
1. Pre spavanja podignite majicu deteta i prstom na leđima crtajte jednostavne oblike (krug, kuću, srce, cvet). Dete treba da pogodi šta ste nacrtali.
Zamenite uloge.
2. Na pod ili sto ispred deteta stavite pet ili više predmeta (zavisno od uzrasta). Neka predmeti budu različiti (gumena lutka, drvena kutija, vunena rukavica itd...). Neka dete opipa predmete i posmatra ih neko vreme (oko 20 sekundi). Neka zatim zatvori oči, a vi promenite mesta predmetima i zadajte detetu šta da pronađe. Na primer: „Pronađi mi gumenu lutku“.
Promenite uloge.
3. Zauzmite ispod većeg pokrivača određeni položaj. Zatražite od deteta da pipajući, preko pokrivača, prepozna vašu ruku, nogu, nos, leđa.
Izvor: blic.rs

Super mi je text! user posted image Mislim da je Luka još mali za neke od ovih igara, ali za neke nije. Recimo sakrivanje igračaka u kadi mislim da super prošlo. Boje još ne zna (ili zna pa se pravi lud... da ne zalazim sada u to user posted image ), a čuje SVE. Po nekada imam utisak da uopšte nije prisutan, pričam sa nekim o nečemu, on radi nešto drugo, i kroz 5min dođe i pita me zašto sam to i to rekla tom nekome. user posted image

Šta vi mislite o svemu ovome?
  Direktna veza do poruke: 1
   RE: Kako naučiti dete da koristi svoja čula?
7.3.2009 14:39:06   
Lu
I meni se ovo jako sviđa,kao što kažeš Tasha za neke igrice nam je još rano zato ću sigurno da ih zapamtim,neke smo prošli a neke možemo i sada da se igramo,
pada mi na pamet ovo kad ga zavrtim u sobi da pronađe predmet.
Jedino što nema u tekstu je opis čula mirisa a ja se baš pitam kada djeca osjete mirise jer meni se čini da moj Roko još neosjeti.
Mislim na osnovnu razliku,prijatan-neprijatan mirisuser posted image

(odgovor članu Anoniman)
Direktna veza do poruke: 2
   RE: Kako naučiti dete da koristi svoja čula?
8.3.2009 10:46:01   
Anoniman
user posted image Ne znam... ja sam Luku naučila da neke stvari smrde... tipa: kada prdne, kada kaki, noge smrde uveče pa ih trebao dobro oprati, mada mislim da je to naučeno, da nema pojma o čemu govorim. 

(odgovor članu Lu)
  Direktna veza do poruke: 3
   RE: Kako naučiti dete da koristi svoja čula?
8.3.2009 15:57:10   
Lu
Ja kad ga presvlačim ako se ukakio traži da vidi kaku i ja mu primaknem baš da vidim reakciju,ali on ništa smije seuser posted image

(odgovor članu Anoniman)
Direktna veza do poruke: 4
   RE: Kako naučiti dete da koristi svoja čula?
25.7.2017 16:59:22   
Anck Su Nmaun
Zanimljive igrice za podsticanje !

(odgovor članu Lu)
Direktna veza do poruke: 5
   RE: Kako naučiti dete da koristi svoja čula?
25.7.2017 19:01:15   
krin 40
Meni ovo "pije vodu" dok sam na trudničkom.Kada krenem da radim,da se ne lažemo,nedeljom mogu da se igram sa njim.Radnim danima tih pola sata će biti
za maženje.Dok stignem u vrtić,pa kući biće 18h.Dok ih sve nahranim,zavrtim se po kući...vreme za spavanje..Na žalost

< Poruku je uredio krin 40 -- 25.7.2017 19:02:53 >


_____________________________

ako muskarac zeli da mu zena bude andjeo mora da stvori raj za nju,andjeli ne zive u paklu

(odgovor članu Anck Su Nmaun)
Direktna veza do poruke: 6
   RE: Kako naučiti dete da koristi svoja čula?
26.7.2017 7:52:16   
IvanaSK RR
Krin, da, nažalost. Vecini roditelja i dece je takouser posted image

_____________________________

Jer smo tako u mogućnosti!

(odgovor članu krin 40)
Direktna veza do poruke: 7
   RE: Kako naučiti dete da koristi svoja čula?
26.7.2017 9:10:38   
Anck Su Nmaun
Uvek sam vise kvalitet nego kvantitet. I nama ce biti tako al sta da se radi.

(odgovor članu IvanaSK RR)
Direktna veza do poruke: 8
   RE: Kako naučiti dete da koristi svoja čula?
15.11.2017 14:50:04   
mama Jo
Svakodnevno ih treba podsticati i pustati ih da se osamostale... treba im dizvoliti da sve vide, pipnu, da sami otkriju da ce da boli ako skaces sa kreveta i padnes... sve im treba objasnjavati i dopustiti im slobodu, naravno da ste stalno uz njih dok su mali

_____________________________

,,Carpe diem"

(odgovor članu Anck Su Nmaun)
Direktna veza do poruke: 9
   RE: Kako naučiti dete da koristi svoja čula?
15.11.2017 23:32:26   
MamaNecaVo

IZVORNA PORUKA: Anck Su Nmaun

Uvek sam vise kvalitet nego kvantitet. I nama ce biti tako al sta da se radi.


Lepo receno.

(odgovor članu Anck Su Nmaun)
Direktna veza do poruke: 10
   RE: Kako naučiti dete da koristi svoja čula?
16.11.2017 7:44:25   
mama Jo
Super su saveti...

_____________________________

,,Carpe diem"

(odgovor članu MamaNecaVo)
Direktna veza do poruke: 11
Stranica:   [1]
Stranica: [1]
Idi na:







Moja mama divno priča svake noći
Autor: Svetislav Sveta Vuković, Peva: Dečiji hor Kolibri
Moje dete ima vaške!
Kada se spomenu vaške svi prevrnemo očima. Vrlo lako se prenose sa glave na glavu, pa se može desiti da ih dobijemo i vi...



Anketa

Да сазнате...
пеперутка16

...да носите тројке, шта бисте радили?

Click Here