|      
Želiš da odustaneš od takmičenja?
Pre nego što potvrdiš svoju odluku, upoznaj se sa detaljima.
Ukoliko potvrdiš odustajanje, na tvoj računar ćemo automatski ubaciti cookie, koji će nam omogućiti da te tokom takmičenja (26.04 -30.04.2021) prilikom dolaska na portal prepoznamo i omogućimo ti neometano korišćenje portala, bez prikazivanja ikona Ringerajinog sponzora, odnosno kontrole uz desni rub ekrana.

Istovremeno, oduzećemo ti sve prikupljene bodove, čime se na žalost gubi pravo za osvajanje nagrade.

Da li još uvek želiš da odustaneš od takmičenja?
Ringeraja.rs koristi "kolačiće" u cilju pružanja boljeg korisničkog iskustva, praćenja posećenosti i prikaza oglasa. Postavke prihvatanja kolačića podesite u vašem internet pretraživaču.
Nastavkom korišćenja smatra se da se slažete sa korišćenjem kolačića u navedene svrhe. Za nastavak kliknite "U redu".   Saznajte više.
Korisnici na ovoj temi: niko
  Odštampaj
Stranica: [1] 2 3   Sledeća stranica >   >>
Korisnik
Poruka << Starija tema   Novija tema >>
   Koliko tata učestvuje u odrastanju deteta?
25.11.2008 10:50:47   
Anoniman
Prvo članak koji je bio motivacija za temu. KLIK

Naš tata menja pelene, oblači dete, hrani dete, poigra se sa njim u pauzama od posla... U principu je sve te radnje oko pelena i sl. počeo da radi kada sam i ja počela da radim, sa Lukinih 1,5god. Do tada ga je vodio u šetnju nedeljom, grejao dete na somaku kada je imalo grčeve, hranio ga na flašicu... Dok je Luka išao u jaslice, mužić ga vozio i dovozio (kada sam ja počela da radim). Znači, njegovo neko ozbiljnije angažovanje je počelo kada sam i ja počela da radim. Ustvari, kada ovako sumiram, naša tata je jedan super tata. A ja stalno nešto gunjam. user posted image  
  Direktna veza do poruke: 1
   RE: Koliko tata učestvuje u odrastanju deteta?
25.11.2008 11:09:44   
Jeca*
Moj muž radi sve. Sem pelena. To od početka radim ja i prosto nema potrebe. Ali znam da bi umeo i to. Znači uspavljuje Luku, igra se sa njim, nosi ga kad ima grčeve (pošto njih dvojica imaju poseban položaj za tu situaciju user posted image ), pegla njegove pelenice i garderobicu...ma ne znam šta bih bez njega! user posted image

(odgovor članu Anoniman)
Direktna veza do poruke: 2
   RE: Koliko tata učestvuje u odrastanju deteta?
25.11.2008 11:13:58   
gracija
E i ja cu morati pohvaliti Milicinog tatu.Kad je bila bebara presvlacio joj je pelene,hranio,mazio,uspavljivao,izvodio u setnju ....Ja sam imala sedmicno dan za sebe,kad sam mogla otici sa drugaricama na kafu ili vec da radim sta zelim.Tako je i on imao jedan dan samo za sebe,gdje nije imao obavezu prema nama.Tako smo funkcionisali i kad sam ja pocela da radim,ali smo imali i zenu koja je cuvala Milicu dok smo mi na poslu.Tako kad bi se vratili sa posla ja bih u kucu da pravim rucak,a MM po Milicu i onda bi oni u setnju,parkic.Tako da je Milica mozda i vise vremena provodila sa njim...Tako  je moja prijateljica prokomentarisala,kad je cula da je druga beba na putu''lako ti je radjati djecu kad ti ih muz cuva''user posted image . Nadam da ce ostati takav i kad ova bebica dodje...Bilo bi bas dobro...

(odgovor članu Anoniman)
Direktna veza do poruke: 3
   RE: Koliko tata učestvuje u odrastanju deteta?
25.11.2008 11:17:01   
Anoniman
IZVORNA PORUKA: gracija

''lako ti je radjati djecu kad ti ih muz cuva''user posted image


user posted image user posted image user posted image

(odgovor članu gracija)
  Direktna veza do poruke: 4
   RE: Koliko tata učestvuje u odrastanju deteta?
25.11.2008 12:38:12   
guppy RR
Moj muž radi sve.. Hrani, preoblači, menja pelene, kupa, šeta ...
Zajedno donosimo odluke u vezi menjanja režima, načina ishrane itd.

(odgovor članu Anoniman)
Direktna veza do poruke: 5
   RE: Koliko tata učestvuje u odrastanju deteta?
25.11.2008 16:23:21   
kumara
user posted image user posted image user posted image Kako sam bila srecna kad sam ovo procitala!!! Nekad se ljudima sa strane cini da tate skoro nista ne rade... Sad ste me razuverile!!!!!

(odgovor članu guppy RR)
Direktna veza do poruke: 6
   RE: Koliko tata učestvuje u odrastanju deteta?
26.11.2008 9:01:18   
Anoniman
Ma ja kontam da tatina aktivnost ima veze sa tim koliko se mi žene angažujemo oko toga da oni budu aktivni! HAHAHA, kakva rečenica. Naime, ako stalno tatu ćušnemo u ćošak "Pusti, ja ću brže!" (što ja umem često da radim), onda se oni jednostavno više ne trpaju neke stvari.

Npr. juče je tata oblačio dete nakon popodnevnog spavanja, i teglili su se do zla Boga, a detetu već svakako curi nos. Ja sam spremila Luki ručak, ja sam ručala, a oni se još uvek nisu obukli. I onda sam ja dovršila oblačenje za 2 sekunde... To nije kritika, nego... eto, samo primer.

(odgovor članu kumara)
  Direktna veza do poruke: 7
   RE: Koliko tata učestvuje u odrastanju deteta?
26.11.2008 15:09:13   
Anoniman
Evo nešto što sam našla na netu, mada se žene moje, čini, da vama to ne treba. user posted image


Mame, kako da uključite tate u poslove oko bebe!
Usklađivanje sa novim odnosima i ulogama u porodici, nakon dolaska bebe na svet, može predstavljati pravi izazov. Mnogi mladi bračni parovi se veoma iznenade činjenici da nakon rođenja bebe svakoga dana nauče nešto novo o sebi i partneru.
Mi nosimo ugrađene ideje (još ih detinjstva) o tome kakve bi uloge trebalo da imaju mama i tata u porodici. Kod nekih parova se podrazumeva da oba partnera aktivno učestvuju u vaspitanju i negovanju deteta, dok kod drugih vlada mišljenje da je majka primarni roditelj i da bi ona trebalo da radi većinu poslova oko bebe.
Veliki broj žena je nakon rođenja deteta u dilemi. Žele pomoć partnera u poslovima oko bebe, ali s druge strane, ne vole da gube osećaj kontrole, smatrajući da su najkompetentnije za podmirivanje bebinih potreba.
Sedam načina da pomognete tati da se uključi u poslove oko bebe
1. Podržite partnera:  Postoji mnogo razloga zbog kojih roditelji brinu oko tek rođene bebe. Novorođenče deluje veoma krhko i ukoliko niste imali prethodno iskustvo, briga oko malene bebe vam može delovati kao veoma komplikovana. Potrebni su vreme, podrška drugih i puno strpljenja kako bi se naučila pravilna nega bebe. Muškarci koji dobiju prvo dete, često se ne snalaze najbolje u poslovima vezanima za bebu. Ukolko majka doji bebu, oni se spontano povlače. Mlade majke bi trebalo da ohrabre svoje partnere da im pomognu u poslovima oko bebe, kao što su kupanje, presvlačenje ili hranjenje (ukoliko beba ne sisa).
2. Dozvolite mu da vam pomogne: Ponekada žene očajnički žele pomoć partnera u obavljaju poslova oko bebe, ali kada im oni pruže pomoć, žene postaju pravi „mali diktatori”. Dešava se da mame postanu previše kritične, mogu davati preveliki broj instrukcija partneru, insistirajući na tome da one jedine znaju šta je najbolje za bebu. Ovakvo ponašanje samo može da naruši dobronameran pokušaj oca da aktivno učestvuje u odgoju deteta. Zapamtite da će tata najbolje učiti iz sopstvenog iskustva, bilo ono manje ili više uspešno.
3. Sindrom Junior Roditelj/Senior Roditelj: Mnogi od nas smatraju da su žene prirodno superiorniji roditelji. Na osnovu ovog uverenja mi organizujemo naše živote. Na svesnim ili podsvesnim nivoima, ženama se šalje poruka da bi trebalo da preuzmu kontrolu nad mnogim stvarima. U raznim porodicama, roditelji iskreno žele da zauzmu drugačiji stav, ali zbog pomenutih podsvesnih uverenja, vremenom uspostavljaju tzv. sistem roditelja juniora i seniora. U okviru ovog sistema, mama, recimo, uvek pakuje pelene u torbu pred izalak iz kuće, dok je tata zadužen za zvanje bebi siterke. U onim porodicama u kojima jedan roditelj provodi više vremena tokom dana sa bebom, veoma je važno da se ovakva dinamika promeni, kako bi se postepeno gradio odnos jednakog roditeljstva.
4. Podržite jedni druge: Roditeljstvo je jedan od najnevidljivijih poslova. Veoma je važno da uspostavite čvrst odnos zasnovan na iskrenosti, da razumete svoje, ali i partnerove dnevne obaveze, kao i da budete elastični u podeli posla oko bebe. 
5. Vreme rezervisano samo za tatu i bebu: Nekim muškarcima može biti teško da se sasvim opuste u ulozi oca, ukoliko je pored bebe, stalno prisutna i mama. Korisno je da tata ima vremena da se tokom dana samostalno posveti bebi, da je presvuče, nahrani, uspava, umiri... Na taj način, jačaju se roditeljske veštine i kod oca se razvija osećanje da je potpuno spreman da odgovori na sve bebine potrebe.
6. Razgovarajte o ciljevima roditeljstva: Parovi uglavnom razgovaraju o vrsti pelena koju bi trebalo kupiti za bebu, o izgledu i udobnosti auto sedalice… Međutim, mnogo je važnije razgovarati sa partnerom o dugoročnim ciljevima koje vi kao roditelji imate. Važno je razgovarati o tome kakve vizije imate o porodici koju gradite. Za početak, ne bi bilo loše da probate da odgovorite na sledeća pitanja, a zatim o njima porazgovarate sa partnerom:
1. Šta će naše dete naučiti u porodici?
2. Kako vidim svoju ulogu roditelja? Kakav roditelj želim da budem? Kakvu interakciju želim da imam sa detetom?
3. Šta su za mene obaveze koje moraju da ispune mama i tata?
5. Kako bih mogla da pružim podršku mom partneru?
6. Kakvu podršku bih želela od svog partnera?
7. Razgovarajte sa drugim roditeljima: Uvek je dobro deliti iskustva sa drugim bliskim ljudima, koji su i sami roditelji. Poželjno je da ih pitate na koji način oni rešavaju tekuće roditeljske probleme, kako dele i da li uopšte dele poslove oko bebe. Na taj način, lakše ćete shvatiti kakav je vaš odnos sa partnerom i koliko ste napredovali u uspostavljaju dobrog ritma u roditeljskom poslu.
IZVOR

(odgovor članu Anoniman)
  Direktna veza do poruke: 8
   RE: Koliko tata učestvuje u odrastanju deteta?
27.11.2008 15:43:06   
kumara
Dobar je text... Imam neke drugarice koje imaju problem sa "tatama", tako da cu im ga proslediti... Jedna pogotovo ima problema jer njen muz nista ne pomaze. Dusa me boli zbog nje. Jel verujete da njen muz nikada nije okupao svoju decu (a sad ih imaju troje)? Zato sam se i utesila vasim pricama jer sad znam da ima i mnogo pozitivnih "tata". Do sad sam manje znala za "dobre tate", a mnogo vise za one koji bas nista ili skoro nista ne pomazu.

(odgovor članu Anoniman)
Direktna veza do poruke: 9
   RE: Koliko tata učestvuje u odrastanju deteta?
27.11.2008 15:45:49   
Anoniman
IZVORNA PORUKA: Lenka

Jel verujete da njen muz nikada nije okupao svoju decu (a sad ih imaju troje)?


user posted image

(odgovor članu kumara)
  Direktna veza do poruke: 10
   RE: Koliko tata učestvuje u odrastanju deteta?
29.11.2008 13:36:03   
kumara
Da, to i ja kazem i svaki put se uzasno iznerviram oko nje i njenog zivota, ali sta mogu, to je njen izbor... user posted image

(odgovor članu Anoniman)
Direktna veza do poruke: 11
   RE: Koliko tata učestvuje u odrastanju deteta?
29.11.2008 15:12:25   
Anoniman
A jel ih turi sve odjednom u kadu ili jedno po jedno? Kako se kupaju deca kada ih imaš dvoje - troje? user posted image

(odgovor članu kumara)
  Direktna veza do poruke: 12
   RE: Koliko tata učestvuje u odrastanju deteta?
29.11.2008 15:17:45   
kumara
Nemam pojma, nasla si mene da pitas...user posted image

Ajde nek se javi neka mama sa troje dece da nas prosvetli!!! user posted image

(odgovor članu Anoniman)
Direktna veza do poruke: 13
   RE: Koliko tata učestvuje u odrastanju deteta?
29.11.2008 15:20:29   
guppy RR
Odjednom ih kupaš, bar ja. Svi u kadu i zezamo se.

(odgovor članu kumara)
Direktna veza do poruke: 14
   RE: Koliko tata učestvuje u odrastanju deteta?
29.11.2008 15:22:56   
kumara
A u kupatilu bude haos???

(odgovor članu guppy RR)
Direktna veza do poruke: 15
   RE: Koliko tata učestvuje u odrastanju deteta?
29.11.2008 15:41:41   
Anoniman
Bude haos i kad kupaš jedno dete... user posted image

(odgovor članu kumara)
  Direktna veza do poruke: 16
   RE: Koliko tata učestvuje u odrastanju deteta?
29.11.2008 15:44:31   
guppy RR
Ma jok... baš su dobri. Dečak sa police ruši naše šampone, a devojčica ih slaže nazad. Ili im damo plastične čaše pa oni to onda iz slavine pune i piju ili pokušavaju iz jedne čaše u drugu da toče. Igračke takođe pomažu itd. A i ne kupam ih u vodi koja "stoji", već samo onako da ima 5cm vode po dnu, a ostalo u glavnom tušem. 

(odgovor članu Anoniman)
Direktna veza do poruke: 17
   RE: Koliko tata učestvuje u odrastanju deteta?
29.11.2008 15:47:50   
kumara
Boze, medeni su!!! user posted image

(odgovor članu guppy RR)
Direktna veza do poruke: 18
   RE: Koliko tata učestvuje u odrastanju deteta?
29.11.2008 15:53:13   
Anoniman
hahaha, ja sipam vode da mu bude do struka, i puno pene, onda on pravi bradu od pene (da bude kao deda mraz user posted image ), onda presipa iz čaše u čašu ali onda sledi ono PRSKAM NOGAMA I RUKAMA IZ SVE SNAGE! user posted image  Ali ne ljutim se ja! Nek uživa, to je samo voda! I ja sam prskala kada sam bila mala. Najviše sam volela da se popnem na ivicu kade pa da se spušta niz "tobogan" u vodu... user posted image

(odgovor članu kumara)
  Direktna veza do poruke: 19
   RE: Koliko tata učestvuje u odrastanju deteta?
29.11.2008 15:55:04   
kumara
pec-pec po prstima... ovo je tema o tatama i deci... user posted image user posted image user posted image

(odgovor članu Anoniman)
Direktna veza do poruke: 20
   RE: Koliko tata učestvuje u odrastanju deteta?
29.11.2008 15:55:39   
guppy RR
Hehehehehhee, super ideja ... za mene, ne za decu... sutra ima da napravim tobogan user posted image

A .. nešto se plašim da im sipam toliko vode, mali su mi još. Stalno se kreću po kadi po sve četri... pa bolje da ne dođe do vrata.

UPS, dobro Lenka kaže user posted image

(odgovor članu Anoniman)
Direktna veza do poruke: 21
   RE: Koliko tata učestvuje u odrastanju deteta?
29.11.2008 16:00:25   
Anoniman
Draga, mislim da nije dobra ideja da sada isprobavaš "tobogan"... mogla bi se nasukati na slavinu! user posted image

(odgovor članu guppy RR)
  Direktna veza do poruke: 22
   RE: Koliko tata učestvuje u odrastanju deteta?
6.12.2008 21:09:52   
andrijana
user posted image user posted image user posted image user posted image

_____________________________

Andrijana i Stevan
01.01.2007.

(odgovor članu Anoniman)
Direktna veza do poruke: 23
   RE: Koliko tata učestvuje u odrastanju deteta?
24.4.2009 18:25:50   
Dora
Evo jedne priče:
Imali smo goste dva dana- sestra moga muža, njen muž i troje dece (5god, 3 god i 9 meseci). Oni žive u Kanadi i viđamo se retko. Kada sam čula njegov princip vaspitanja, bilo mi je smešno. Zbog toga sam očekivala da vidim razmaženu, hirovitu i neposlušnu decu koja nemaju poštovanja. Ali sam se prijatno iznenadila. On je čovek koji nikada deci ne kaže NE. Sve im je omogućio, šta požele kupi im, gde god hoće vodi ih... gde oni okom- tu on skokom. Sa puno strpljenja, razumevanja i interesovanja učestvuje u svakoj dečijoj aktivnosti, brine o svakoj sitnici ali je potpuno opušten sa decom...
Ali, on im stvarno ispunjava svaku želju. Ćerka mu kaže: tata, pije mi se baš TAJ sokić!- On ustaje istog momenta i odlazi da joj kupi baš TAJ sokić.
Nikad ih ne kažnjava, ne tuče, ponekad vikne kad je nešto opasno u pitanju.
Njegova (a i moja ) deca ga gledaju sa poštovanjem, a ne sa straho-poštovanjem. Šta on kaže, to se sluša. Kad se on sa njima dogovori nešto- to je tako. Bez vike, buke, histerije...
Nas četvotro odraslih i petoro male dece ceo dan smo zujali po gradu i na kraju otišli na salaš na ručak u prirodi. Zapanjujuće je kako smo dobro prošli sa njima! Ja i MM sa dvoje teško izađemo na kraj kad odemo negde. Onda sam se zapitala o onoj dobroj staroj metodi "da se dete ne razmazi". Krivo mi je bilo što sam se toliko puta izglupirala kako bih deci dala do znanja KO JE GAZDA. Što sam im branila stvari kako bih konce držala u svojim rukama. Da ih ne razmazim. Ali mi je najkrivlje bilo što sam ih toliko puta ucenjivala da bi me poslušali. A sad vidim da te dete sluša kad vidi da i ti slušaš njega. Da te poštuje kad vidi da je poštovano. Da dete uči od odraslih i da je jedina karta na koju treba igrati- karta ljubavi i nežnosti...
Drago mi je što sam naučila nešto novo i dobro od jednog TATE. Svaka častuser posted image

(odgovor članu andrijana)
Direktna veza do poruke: 24
   RE: Koliko tata učestvuje u odrastanju deteta?
25.4.2009 7:21:16   
Lu
Bolje je da ja ovdje ništa ne govorim, ja sam na svog mm jako ljuta upravo zbog ove temeuser posted image
Reći ću samo bravo za vaše tate,gracija,Jeca,guppyuser posted image user posted image user posted image
Baš se veselim kad čujem za ovakve tate i iskreno hvata me nostalgijauser posted image

(odgovor članu Dora)
Direktna veza do poruke: 25
Stranica:   [1] 2 3   Sledeća stranica >   >>
Stranica: [1] 2 3   Sledeća stranica >   >>
Idi na:







Moje putovanje kroz vantelesnu oplodnju
Zaista ne znam odakle da počnem. Vraćam se u mislima godinu dana unazad...bila sam ljuta, frustrirana, beznadežna. Nikak...
Jelena S.: Moja porođajna priča
Termin 12.12., odem na pregled (nećeš ti skoro, hajde kući)... i tako svaki dan do petka 21.12. Probudim se ja, bolovi k...
Zdrava ishrana najmlađih tokom zimskog per...
Tokom hladnih zimskih meseci, redovan unos voća i povrća ključan je za jačanje imunološkog sistema dece, pomažući im da ...
Prof. dr Bojanin o razmaženoj deci
Dr Svetomir Bojanin, profesor i dečji psihijatar, govorio je mnogo puta o dečjem razvoju i pravom putu vaspitanja koji t...
HOTEL "FONTANA" - na raskrsnici lj...
photo
Dođite i doživite nezaboravne trenutke i kreirajte najlepše porodične uspomene koje će vas uvek podsećati na ljubav, sre...



image
dudas
Ima li koga da ga grlo boli? Otvorite Apis goli! Prsnite me 2, 3 puta, nije fol-nestaće bol!
"Dobro veče, od sad ovde nema zime, Imuno je moje ime. Vitamini, minerali-sve staje u gutljaj mali. Popij mene, mala vilo, nazdravlje ti bilo!" "Imaćemo još jednog gosta, pomoći će vili dosta. Evo ga, tu je"-Imuno reče. "Uđi, uđi, druže moj, dobi li protiv kašlja boj?" "Znaš, Imuno-Broncamil se smeška, kakva je to borba teška. Uspeo sam, za kašalj sam tata mata!" I odjednom neko pokuca na vrata. "Ima li koga da ga grlo boli? Otvorite Apis goli! Prsnite me 2, 3 puta, nije fol-nestaće bol!" Istina je sve što kaže Apis gola, jako brzo rešiće vas bola. "Gde li nam je Fitobalm, kud se dede, ne videh ga od prošle srede? "Sad će doći"- Imuno reče. "Ima li šta od zapušenog nosića preče?" "Kuc, kuc, stigao sam"- Fitobalm se javi. "Mala vilo, odmah me pod nosić stavi. Jel osećaš borovine moć? Sada lepo diši i spavaj, laku noć!" I tako Pharmalife družina ova isprati vilu u carstvo snova.  Više >>
image

Anketa

Да сазнате...
пеперутка16

...да носите тројке, шта бисте радили?

Click Here