|      
Želiš da odustaneš od takmičenja?
Pre nego što potvrdiš svoju odluku, upoznaj se sa detaljima.
Ukoliko potvrdiš odustajanje, na tvoj računar ćemo automatski ubaciti cookie, koji će nam omogućiti da te tokom takmičenja (26.04 -30.04.2021) prilikom dolaska na portal prepoznamo i omogućimo ti neometano korišćenje portala, bez prikazivanja ikona Ringerajinog sponzora, odnosno kontrole uz desni rub ekrana.

Istovremeno, oduzećemo ti sve prikupljene bodove, čime se na žalost gubi pravo za osvajanje nagrade.

Da li još uvek želiš da odustaneš od takmičenja?
Ringeraja.rs koristi "kolačiće" u cilju pružanja boljeg korisničkog iskustva, praćenja posećenosti i prikaza oglasa. Postavke prihvatanja kolačića podesite u vašem internet pretraživaču.
Nastavkom korišćenja smatra se da se slažete sa korišćenjem kolačića u navedene svrhe. Za nastavak kliknite "U redu".   Saznajte više.
Korisnici na ovoj temi: niko
  Odštampaj
Stranica: [1]
Korisnik
Poruka << Starija tema   Novija tema >>
   Uvećane limfne žl. kod dece-limfadenopatija
22.2.2012 21:59:16   
Mishica 77
Uvećane limfne žlezde (limadenopoatija ili limfadenitis) često zabrinu rodilje. Kada napipaju male kuglice na vratu, pazuhama ili preponama pomisle na najteže bolesti. Kod novorođenčadi većina limfnih žlezdi ne može da se napipa.
Kasnije u doduru sa različitim antigenima iz okoline dolazi do njihovog uvećanja. Kod dece zato nije neobično da limfne žlezde na vratu, pod pazuhom ili u preponi budu uvećane.



Šta je normalno?
Potpuno je normalan nalaz uvećanih limfnih žlezda do 1cm na vratu i pazuhama i do 1.5cm u preponama. Taj normalan nalaz kod dece, predstavlja reakciju organizma (konkretno limfnog tkiva) na različite viruse i bakterije sa kojima dete tokom rasta dolazi u kontakt.

Zašto su žlezde uvećane?
Limfne žlezde se uvećavaju deljenjem sopstvenih ćelija, nagomilavanjem zapaljenjskih ćelija iz krvi (leukociti) i izuzetno retko nagomilavanjem malignih ćelija. Može biti uvećana samo jedna žlezda ili nekoliko susednih (lokalizovana limfadenopatija), ali mogu biti uvećane sve žlezde (generalizovana limfadenopatija).
Limfne žlezde mogu biti akutno zapaljene, prateći zapaljenje u području odakle dolaze limfni sudovi koji iz tog područja vode do same žlezde. Zapaljenje može biti hronično, ako se javlja kao reakcija na hronični zapaljenjski proces u području odakle dreniraju limni sudovi.

Najčešće uvećane žlezde
Akutno zapaljenje limfne žlezde (akutni limfadenitis) je najčešće u području glave i vrata. Najčešće su uvećane podvilične limfne zlezde, žlezde duž vratnih mišića, iza uha i na potiljku. Uvećanje ovih žlezda se javlja kao posledica infekcija u području glave. To su najčešće angina, zapaljenje uva, sinusa, sluzokože nosa, usta, a ne retko i ubodi insekata.
Hronična upala ili hronični limfadenitis vratnih limfnih čvorova najčešće prati česte angine i rinosinusitise. To se najčešće sreće kod u dece koja su u vrtiću izložena čestim infekcijama, a sreće se i kod dece sa alergijskim promjenama na sluzokoži gornjih disajnih puteva.

Bakterijske infekcije
Kod bakterijskog limfadenitisa obično je povišena telesna temperatura. Limfne žlezde su povećane, bolne, a koža iznad njih je crvena i topla. Uz antibiotsku terapiju limfni čvorovi (žlezde) se obično smanjuju. Ako antibiotska terapija nije efikasna (doza antibiotika nije dovoljna, lečenje nije bilo dovoljno dugo ili izazivač zapaljenja nije bio osetljiv na primenjen antibiotik), može doći do gnojenja povećane žlezde. Tada se gnoj uklanja hirurški. Napravi se rez na koži i postavi dren.

Besežitis
Rrelativno je česta hronična upala pazušnih limfnih žlezda nakon vaksinacije BCG-om. To zapaljenje limfnih žlezda se zove besežitis. Limfne žlezde u levoj pazušnoj jami oteknu 6 do 8 nedelja nakon vakcinacije. Tokom sledeća 3 do 4 meseca otok se najčešće postepeno spontano smanjuje.
U manjem procentu slučajeva limfna žlezda sraste s okolnom kožom, razmekša se i nelečena stvori fistulu kroz koju može curiti gnoj više nedelja i na kraju zaraste s većim ožiljkom. Zato se BCG-vakcina ubrizgava na granici gornje i srednje trećine leve nadlaktice jer se iz tog područja limfa drenira u pazušnu jamu. Ako se BCG-vakcina ubrizga u gornju trećinu nadlaktice, upala nastaje u limfnoj žlezdi iznad leve ključne kosti, što može ostaviti ružan kozmetički defekt. Izmenjena limfna žlezda se vadi ili hirurški drenira.

Mačja ogrebotina
Limfna žlezda može biti uvećana zbog mačje ogrebotine (engl. cat scratch disease). Taj limfadenitis izaziva bakterija iz grupe bartonela. Žlezde su u tipičnim slučajevima prilično velike, bolne, uz otok i crvenilo okolne kože. U oko polovine bolesnika žlezde se gnojno promene. Na mestu mačje ogrebotine ili ređe ujeda buve, koja je bila na mački, jednu do tri nedelje postoji mali granulom na koži. Limfna žlezda i bez terapije ozdravi za dva do četiri meseca. Ako postoji povišena telesna temperatura potrebni su antibiotici.

Uvećane preponske limfne žlezde
Uvećane preponske limfne žlezde su najčešće posledica ogrebotina, krasta i ranica na potkolenicama i stopalima, koje su kod dece vrlo česte i mogu biti ulazno mesto mikroorganizama, koji izazivaju limfadenitis.

Dečje zarazne bolesti
Kod sistemskih zaraznih bolesti, tipičnih uglavnom za dečji uzrast, često dolazi do povećanja limfnih žlezda u svim područjima koja su dostupna pregledu. Međutim, ne moraju sve žlezde da budu podjednako uvećane.

Za rubeolu je karakteristično povećanje limfnih žlezda iza ušnih školjki i na potiljku, iako može postojati i generalizirani limfadenitis (uvećane gotovo sve žlezde), uz tipične ospe i lagano povećanu slezenu. Limfne žlezde su obično u početku malo bolne pri dodiru. Povećanje limfnih žlezda može trajati nekoliko nedelja. Kod dece sa ovčijim boginjama su takođe, blago generalizovano povećane limfne žlezde.

Kod svih bolesnika sa infektivnom mononukleozom je prisutno povećanje limfnih žlezda, naročito na vratu. Limfne žlezde su različite veličine, od veličine zrna graška do izrazito velikih, dosta tvrdih i osjetljivih na pritisak. Postepeno se smanjuju, tokom nekoliko dana ili nedelja, zavisno od težine bolesti.

Toksoplazmoza
Deca koja su u bliskom kontaktu s mačkama se mogu zaraziti parazitom toksoplazmom. Mačka izlučuje toksoplazmu u obliku cista stolicom, a čovek se inficira prljavuim rukama. Limfadenitis je najčešći klinički oblik bolesti. Može biti zahvaćena samo jedna limfna žlezda ili češće nastaje generalizovani limfadenitis. Limfne žlezde obično nisu jako povećane, čvrste su i lagano bolne na dodir. Opšte stanje nije bitnije poremećeno - dete može imati lagano povišenu temperaturu, glavobolju, malaksalost, ospe, neodređene bolove u mišićima.
Simptomi mogu trajati oko 10 dana ili duže. Povećane limfne žlezde mogu se naći nedeljama ili mesecima. Dijagnoza se postavlja na osnovu kliničke slike i podatka o kontaktu s mačkom, kao i specifičnih analiza krvi. Konačni ishod bolesti uvijek je povoljan. Lečenje se sprovodi sulfonamidima u trajanju od četiri nedelje.

Ređe bolesti
Od ređih bolesti koje prati povećanje limfnih žletda, treba spomenuti druge virusne infekcije (citomegalovirus, HIV), preosjetljivost na lekove, bolesti vezivnog tkiva (reumatoidni artritis, lupus eritematosus) i metaboličke bolesti.

Maligne bolesti
Maligne bolesti, kao uzrok uvećanja limfnih žlezda kod dece, nisu česte. Ipak, dete sa povećanim limfnim šlezdama, koje ne reaguju na antibiotsku terapiju treba uputiti pedijatru-hematologu na detaljni pregled. Ako je potrebno uradiće se biopsija i mikroskopski pregled limfne žlezde.


Ja sam večeras napipala Isidori jegnu malu žlezdu bočno, više pozadi, na vratu.... desno.... veličine manjeg lešnika, oko 1cm. Ne boli je na dodir. Primetila sam je pre par dana kada se nešto napinjala i kao nema veze ali ona postoji i dalje. Vidi se samo prilkom napinjanja i kada se pipa. Ona je sasvim OK, nema tegoba. Febricirala jedan dan pre desetak dana i to je sve. Grlo ok, nos ok, uši ok. Znam ja da je to normalno za tako malu decu i jesam ja med. radnik ali kako je moje dete u pitanju, u*rala sam se od straha prve dve sekunde kad sam napipala, a onda se sabrala i smirila.
Planiram da sutra uradimo KKS i prekosutra bris nosa i ždrela pa da vidimo da li će nešto pokazati.
Pedijatar možda za jedno nedelju dana ako se ne smanji ni malo, čisto da budem mirna.

p.s. Tražila sam i nisam našla ovakvu temu. Ako postoji, molim moderatore da isprave ovu moju grešku. Hvala. user posted image

_____________________________

Čovek koji nema dudu, zeca i žabu nije čovek..... :-))
Direktna veza do poruke: 1
   RE: Uvećane limfne žl. kod dece-limfadenopatija
6.3.2012 11:09:27   
Wanja
Nesto slicno i moj sin ima,zapravo limfangiom.Bas trazim po forumu ali niko ne odg.na moju temu vjerovatno da ne znaju sta je to,da ne duzim,mi smo to operisali sad se povratilo u predjelu pazusne jame,ne boli ga...i sada trazimo neko trajno resenje jer se ovo vraca ako se dobro ne ocisti,to je takozvani benigni tumor. Treba nam najbolji plasticni djeciji hirurg u Beogradu.Ako iko zna nekog nek nam predlozi... Sta je vama dalje bilo? Je li sve ok??

(odgovor članu Mishica 77)
Direktna veza do poruke: 2
   RE: Uvećane limfne žl. kod dece-limfadenopatija
6.3.2012 11:59:07   
Mishica 77
Ne stižem od posla da se javim. user posted image
Brisevi nosa i guše OK, radili od tada i dve KKS i SE. Sedimentacija mirna ali postoji leukopenija tj Le su nam 3.2 pa 3.1, sniženi granulociti. Ostalo b.o. U urinu retki, smežurani eritrociti, 6-8 Le za šta ja mislim da je možda od toga što svakom prilikom, kad god može, gura prstić u ribicu i moguće je da se malo povredila. Ne vidi se nikakav eritem na ribici ali eto ja sumnjam. Ludim od toga što radi!!!!
Mislim da je žlezdica od kada sam pisala onde malo mekša ali se ne smanjuje.
Pregledao nas je i pedijatar sinoć.
Sve žlezde mirne osim te na vratu.
Mišljenja je da je u pitanju samo pad imuniteta i da nastavim Oligovit sirup koji sam uvela samoinicijativno. Preporučio mi je i Immuno. Kaže da može i da se desi da je prehlada, u smislu da je išla golog vrata i ozebla. Moguće jer dok šetamo, desi se da joj se malo i pomeri šalić pa dok ga ja namestim....
Ždrelo joj je malo upaljeno ali nije za lečenje. Možda samo Tantum sprej.
Da ne razmišljam o tome i da za jedno 6 nedelja ponovimo KKS pa kontrola.
Ponavlja da je kod tako male dece moguće takvo benigno uvećanje lgl do 4-5 godinice i da je kontraindikovano davanje antibiotika!!!!!
Hmmmm.... poslušaću ga jer mu jako verujem ali mi crvić radi pa radi... Luda mama....
Ona nema apsolutno nikakvih simptoma bolesti.
Eto.... malo sam odužila ali to je celokupan izveštaj. user posted image
Videćemo... 'ajde gledaću da povremeno napišem nešto ako dođe do promene.
Nadam se da će se to čudo smanjiti. user posted image

_____________________________

Čovek koji nema dudu, zeca i žabu nije čovek..... :-))

(odgovor članu Wanja)
Direktna veza do poruke: 3
   RE: Uvećane limfne žl. kod dece-limfadenopatija
12.6.2012 14:31:40   
blueeye
Pozdrav. I mi imamo jednu uvecanu zlezdu na vratu. On je ima non stop, pitali smo pedijatra, on kaze da ne panicimo, to je sasvim normalno, ona najvise dolazi do izrazaja kad se on naljuti jer mu tad jurne krv pa i ona nabubri. Inace on je zdrav, rezultati su u redu i to je to.

(odgovor članu Mishica 77)
Direktna veza do poruke: 4
   RE: Uvećane limfne žl. kod dece-limfadenopatija
12.6.2012 14:49:11   
Snelle
I mi imamo dve na glavi, ka vratu. Primetila sam ih tek pre par dana. Meke su, premera možda oko 1cm, nisam ih mnogo ispitivala, malo je problematično s obzirom da Lana ima gustu kosu. Inače, trenutno je prehlađena, pa ne znam da li su se pojavile u toku prehlade, ili postoje od ranije. Znam da je ovako nešto kod dece normalno, moj brat ih je imao, i sad ih ima kao odrasla osoba još uvek, na istom mestu na glavi. Nije mi svejedno, i zabrinula sam se jako kad sam ih napipala. Svakako ću je voditi kod pedijatra ako ne nestanu nakon prehlade. Inače, krvna slika je ok, sem sniženog hemoglobina, pa sa te strane nema mesta brizi. 

_____________________________

"Nemoj da plačeš, tu je tvoja seka"
"Bato, puno te volim"

(odgovor članu blueeye)
Direktna veza do poruke: 5
   RE: Uvećane limfne žl. kod dece-limfadenopatija
12.6.2012 14:54:50   
madre
sad sam se i ja zamislila... bogi ima na vratu jednu sitnu lopticu koja nabubri kada se napinje, place ili vice... tada i poplavi. je l to to? ja sam mislila da je malo izrazenija vena.

< Poruku je uredio madre -- 12.6.2012 14:55:27 >


_____________________________

Zivi za svoje hocu, a ne za tudje trebalo bi...

(odgovor članu Snelle)
Direktna veza do poruke: 6
   RE: Uvećane limfne žl. kod dece-limfadenopatija
12.6.2012 16:21:35   
Snelle
Ako je okruglo, onda je to - to.

_____________________________

"Nemoj da plačeš, tu je tvoja seka"
"Bato, puno te volim"

(odgovor članu madre)
Direktna veza do poruke: 7
   RE: Uvećane limfne žl. kod dece-limfadenopatija
12.6.2012 17:01:13   
indy_25
Sara ima od rodjenja 4 limfne zlijezde bas prema vratu gdje su usi pa iza usiju na glavi. Dvije su s jedne i dvije s druge strane.Rekli su mi da nije nista strasno samo da provjeravam.

(odgovor članu Snelle)
Direktna veza do poruke: 8
   RE: Uvećane limfne žl. kod dece-limfadenopatija
21.7.2015 8:55:19   
majared
Moje dete ima uvecanu zlezdu na vratu ispod potiljka. Bila je velicine zrna graska, sada se smanjila. Pre neki dan vidim da ima tackicu na zubu, verovatno je krenuo neki karijes. Da li je moguce da je od toga? Inace je zdrav, bez temperature, a zlezda se pojavila posle ujeda komarca blizu tog mesta gde je sad.

(odgovor članu indy_25)
Direktna veza do poruke: 9
   RE: Uvećane limfne žl. kod dece-limfadenopatija
22.7.2015 22:56:30   
amdn
nas decak ima uvecane limfne zlezde na vratu sa obe stane, inace je bele puti, dr nam rekla da nije nista ali da idemo na hematologiju da vadimo krv i da proverimo sve, bila sam zabrinuta ali imam i ja uvecane zlezde na vratu pa mislim da je to nasledno, dr je rekla da je to normalno ali, kad izvadimo krv bicu mirnija

(odgovor članu majared)
Direktna veza do poruke: 10
   RE: Uvećane limfne žl. kod dece-limfadenopatija
5.8.2015 23:10:46   
saka
Ja sam mom sinu napipala zlezdicu veličine graška ispod pazuha. Dr kaže da ona ti ne primećuje, ali ja je osetim i već počinje da me nervira jer ne prolazi. Ima li ko slična iskustva sa zlezdama ispod pazuha? Inače mi klinac ima 6 god.

(odgovor članu Mishica 77)
Direktna veza do poruke: 11
Stranica:   [1]
Stranica: [1]
Idi na:







Moje putovanje kroz vantelesnu oplodnju
Zaista ne znam odakle da počnem. Vraćam se u mislima godinu dana unazad...bila sam ljuta, frustrirana, beznadežna. Nikak...
VIDEO: Za vas mame, koje ste se porodile c...
videophoto
Ima li među vama onih koje se osećaju nesavršeno jer je vaše dete rođeno carskim rezom? Da li ti je teško jer nisi mogla...
Prirodan izbor za miran san vaših mališana
Odabir pravilne i kvalitetne ishrane kojom ćete omogućiti da vaši mališani utonu u miran san predstavlja izazov za svako...
Zašto UMORNE MAME ostaju BUDNE DO KASNO?
Volela bih da vam kažem da majke ovo vreme provode radeći one stvari u kojima uživaju, ali to ne bi bilo sasvim tačno. N...
HOTEL "FONTANA" - na raskrsnici lj...
photo
Dođite i doživite nezaboravne trenutke i kreirajte najlepše porodične uspomene koje će vas uvek podsećati na ljubav, sre...



Anketa

Трудноћа.
пеперутка16

Који део трудноће вам се највише допао или Најлакши?

Click Here