|      
Želiš da odustaneš od takmičenja?
Pre nego što potvrdiš svoju odluku, upoznaj se sa detaljima.
Ukoliko potvrdiš odustajanje, na tvoj računar ćemo automatski ubaciti cookie, koji će nam omogućiti da te tokom takmičenja (26.04 -30.04.2021) prilikom dolaska na portal prepoznamo i omogućimo ti neometano korišćenje portala, bez prikazivanja ikona Ringerajinog sponzora, odnosno kontrole uz desni rub ekrana.

Istovremeno, oduzećemo ti sve prikupljene bodove, čime se na žalost gubi pravo za osvajanje nagrade.

Da li još uvek želiš da odustaneš od takmičenja?
Ringeraja.rs koristi "kolačiće" u cilju pružanja boljeg korisničkog iskustva, praćenja posećenosti i prikaza oglasa. Postavke prihvatanja kolačića podesite u vašem internet pretraživaču.
Nastavkom korišćenja smatra se da se slažete sa korišćenjem kolačića u navedene svrhe. Za nastavak kliknite "U redu".   Saznajte više.
Korisnici na ovoj temi: niko
  Odštampaj
Stranica: <<   < Prethodna stranica  1 2 [3] 4 5   Sledeća stranica >   >>
Korisnik
Poruka << Starija tema   Novija tema >>
   RE: dete kod psihologa
29.5.2012 16:02:32   
boba 11
Mejvis sve najboljeuser posted image Ali ja licno poznajem ljude ciji je sin progovorio tek posle 4-te godine tako da mozda nije ni tako strasno kako ti je dr rekla.U svakom slucaju proveri sve i sve najbolje

(odgovor članu New Mom)
Direktna veza do poruke: 51
   RE: dete kod psihologa
29.5.2012 22:37:15   
JMPM

IZVORNA PORUKA: boba 11

Mozda se u vrticu promeni kad bude jeo u drustvu.Mozes i kod nekog ili kod tebe probati da napravis rucak za klince da vidis kako ce se ponasati u drustvu.Ja sam isla kod komsinice da jedem sa "komsijom" koji je stariji godinu od meneuser posted image .Moja baba nije znala da kuva kao tetka Bobauser posted image .To sam ja pricala a ustvari samo nisam htela da jedem samauser posted image

Na ovo se ne treba puno oslanjati. Moj sincic ima problem sa averzijom, od septembra ide u vrtic i nije poceo zbog druge dece da jede. Odnosno gledajuci drugu decu nije naucio da jede. Dva puta u vrticu hipoglikemija i na kraju sam morala nositi potvrdu od dr. za odbijanje hrane da mogu da mu nosim keks u vrtic. Kod psihologa smo isli, to sam vec pisala.

(odgovor članu boba 11)
Direktna veza do poruke: 52
   RE: dete kod psihologa
29.5.2012 22:44:21   
branki*
joooj,i meni slaba uteha od toga da ce jesti u vrticu,zivim za taj dan kad ce poceti normalno da jedeuser posted image moguce da i nama sleduje psiholog,ali sta ce pa on da mi kaze.

_____________________________

branki

JER SMO TAKO U MOGUCNOSTI !

(odgovor članu JMPM)
Direktna veza do poruke: 53
   RE: dete kod psihologa
11.6.2012 22:47:42   
boba 11
Ne znam da li je za ovu temu ali slicno je.Isli smo na roditeljski danas gde nam je predavanje drzao psiholog o psihickom i fizickom zlostavljanju dece(fizicko kaznjavanje,psihicko zlostavljanje i sexualno)Sve u svemu svodi se na to da treba da ostvarimo dobru komunikaciju sa decom jos od malena tj da nam se poveravaju i da razgranice sta su dobre a sta lose tajne.Postoji metoda koju oni koriste a ustvari je kao igra i zove se "sta bi".Moze se vrsiti na 3 nacina -da predastavimo setetu neku situaciju npr.dva deteta se tuku malo slikovitije, pa ga ispitamo sta bi on(ona) uradila,zasto,kako bi trebalo, sta oni misle o tome....Drugi nacin je da odglumimo tj smislimo scenario u istom fazonu,a treci je verovatno za stariju decu da oni naprave scenario uz nasu pomoc gde cemo i mi glumiti.Tako oni rade sa decom da bi otkrili sta se to desava u njihovoj glavi i da bi mogli na vreme da reagujemo.Sto se tice zlostavljanja kaze da se to moze otkriti u nagloj promeni navika ili ponasanja-npr dete se povlaci u sebe a nije bilo povuceno ili postaje odjednom agresivno...Bice radionice za decu jer je to neki nov program,a nastavice sa uvodjenjem programa tipa-nauciti roditelja kako da vaspitava dete novim metodama...
Eto nadam se da ce ovo moje iskustvo pomoci nekom i da postoji u centru za socijalno rad psiholog koji se bavi ovom tematikom.Mislim da je rekla da se zove Marija u NOvom Sadu.Prezime sam zaboravilauser posted image

(odgovor članu branki*)
Direktna veza do poruke: 54
   RE: dete kod psihologa
23.7.2012 14:46:38   
cockic
moj peka je poceo pre 3 meseca da prica i sad vec vezuje po 4 reci u recenici npr.tata ode kupi nestouser posted image

ali ima slova koja ne zna da kaze a to su: L,R,DZ,DJ,LJ. IMA JOS MOZDA NEKO ALI NE MOGU SE SETITI.

tako da su nam recenice bez tih slova uglavnom.e sad ne brinem jos jer je kazem tek progovorio pre tri meseca.praticu pa cu videti kako napreduje user posted image



(odgovor članu vukosava)
Direktna veza do poruke: 55
   RE: dete kod psihologa
23.7.2012 14:50:08   
snješka

IZVORNA PORUKA: branki

joooj,i meni slaba uteha od toga da ce jesti u vrticu,zivim za taj dan kad ce poceti normalno da jedeuser posted image moguce da i nama sleduje psiholog,ali sta ce pa on da mi kaze.


Ponekad nije samo fiziološki razlog što dijete ne jede, ponekad je psihičke prirode i psiholog može mnogo da pomogne.
Ne znam zašto ljudi imaju taj stav "a šta mi on može reći". Može mnogo toga!!!!

_____________________________

"Čovjek ti je, bona, teški hajvan i ovo malo duše šejtan mu dade da mu teže bude!"

Nisu loša vremena nego ljudi!

(odgovor članu branki*)
Direktna veza do poruke: 56
   RE: dete kod psihologa
23.7.2012 14:52:12   
snješka
Boba11, to je super, bilo još bolje kad bi bilo više tih radionica i programa. Iako i ja povisim ton i ponekad pucnem ppo guzi svoju djecu, uvijek sam za mirno rješavanje problema. I sve se može samo je potrebno znati i imati puuuunoo strpljenja.

_____________________________

"Čovjek ti je, bona, teški hajvan i ovo malo duše šejtan mu dade da mu teže bude!"

Nisu loša vremena nego ljudi!

(odgovor članu snješka)
Direktna veza do poruke: 57
   RE: dete kod psihologa
6.6.2013 12:36:52   
Jeca.V
Ja bih volela da se Mejvis i Majathegreat jave i kazu nam kakvo je stanje sa decicom sada posle godinu danauser posted image Naime moje dete ima 13 meseci i ja vec sad primecujem neka odstupanja u ponasanju,tacnije vrlo je slican njihovoj decici.Ne razume jednostavne naloge,daj,dodji,pa pa,odaziva se na ime ali kad je necim preokupiran bas i ne reaguje,ne pokazuje prstom itd.vrlo bih ga rado povela kod dr Selakovic,ali ne znam da li jos uvek mali za touser posted image Lincujte me ako sam preterala,panicarka samuser posted image

(odgovor članu snješka)
Direktna veza do poruke: 58
   RE: dete kod psihologa
6.6.2013 13:03:32   
bea83
Jeco mislim da je rano da brinešuser posted image
Mada brinem i jauser posted image al moje dete je malo starije
Po razvojnim mapama, Viktor je u nekim stvarima znatno napredniji (uglavnom gruba i fina motorika mu je iznad proseka)dok u nekim nije ostvario ni onaj minimum (kad je govor u pitanju). Ne znam kako bih ga stimulisala da poradimo malo na tom govoru. Ima li neko neki predlog? Vežbice kroz igru?

(odgovor članu Jeca.V)
Direktna veza do poruke: 59
   RE: dete kod psihologa
6.6.2013 13:18:34   
Jeca.V
Joj Bea ko nas i tera da gledamo te mape i opterecujemo se njimauser posted image I ja sam razmisljala da ga povedem iz tog razloga,ne bi li mi neko pokazao kako da ga stimulisem i odrzim mu paznju.Ja uopste ne brinem za govor,to ce nekako doci,ali brinem za razumevanje jer prvo mora da me razume da bi progovoriouser posted image Npr.nekad kad ga pitam gde je tika taka pogleda u sat iz momenta,a nekad kao da sam ga pitala gde je spansko selo.Govori tata,al pitaj boga da li je to smisleno,batu zove gaga,ali i to koristi u situacijama kada je veseo i igra se.Mamu ne spominjeuser posted image Cini mi se da je trenutno preokupiran hodanjem pa je situacija jos gora,kao da ga nerviramo kad ga nesto pitamo.Valjda ce se nesto promeniti,a do tada cu ja da flipnem!

(odgovor članu bea83)
Direktna veza do poruke: 60
   RE: dete kod psihologa
6.6.2013 13:38:19   
bea83
Moj je koristio mama i tata i to smisleno samo dok nije prohodao (sa 10,5 meseci) nakon toga NIŠTA, bukvalno ništauser posted image  Ne zna ni pa-pa, a to gde je tika-taka, kuca,maca verovatno će savladati do punoletstva user posted image
Odaziva se na ime,zna šta znači NE, zna par komandi (tipa baci loptu, daj koš, ljubi mamu...) i to je sve
Ali zato slaže kockice dokle god ih ima (bar 6,7 u vis), ubacuje skoro sve predmete u onu kućicu umetaljku, gleda crtani sa pažnjom i smeje se na pravim mestima (tako da mislim da ipak kapira nešto)...ne znam ni sama.... radimo sa njim, okrećemo one knjižurine sa kucom,macom itd što ispuštaju zvuke već mesecima, pričamo dok radimo nešto, ponavljamo pa-pa....ništa....Šta god mu treba, uzme me za ruku i odvede do toga (tipa do flašice za vodu, ako mu ispadne lopta gde ne može da dohvati, pre neko veče me je odveo do krevetca, tražio da ga ubacim i onda legao i zatvorio oči...)

(odgovor članu Jeca.V)
Direktna veza do poruke: 61
   RE: dete kod psihologa
6.6.2013 13:45:45   
serpica
bea moja mladja cerka nije pricala do druge godine,ali nista,i mama je jedva izgovarala.Kad sam pocela da ocajavam i krenula po savete psihologa,pedijatra i ostalih,ona je odvrnula cesmu i nije stala do dan danas usta ne zatvara,moramo da je ucutimo da bi progovorili nesto u kuci.user posted image ne brini,sve ce doci na svoje mesto.

(odgovor članu bea83)
Direktna veza do poruke: 62
   RE: dete kod psihologa
6.6.2013 13:57:12   
Ana RR
Jeco, baš to što je okupiran hodanjem ga i sprečava u drugim radnjama. Prosto, gruba motorika trenutno ima prednost i kada to savlada preći će na drugo. Moje dete je prohodalo sa 10 meseci a rekao je mama čini mi se tek posle navršene godine. Izuzetno je spretan i ne smem ni da vam kažem gde se sve pentra, odavno sam ide uz i niz stepenice, ali priča na nekom čudnom kineskom user posted image
U stanju je deset puta da mi kaže a? a? dok mu nešto pričam, a onda da mi gestikulacijom i svojim nekim rečima prepriča sve što sam mu rekla.

Ne brinite, sve što im govorite oni upijaju i frapiraćete se kada se jednog jutra probude i kažu vam Mama, ja sam gladan user posted image ali ako imate bilo kakve sumnje, ja sam uvek za savet stručnjaka, uvek. Ne treba biti lenj i prepuštati sve prirodi.

_____________________________

Twenty years from now you will be more disappointed by the things you didn't do than by the ones you did. So throw off the bowlines, Sail away from the safe harbor. Catch the trade winds in your sails. Explore. Dream.

Jer smo tako u mogućnosti!

(odgovor članu Jeca.V)
Direktna veza do poruke: 63
   RE: dete kod psihologa
6.6.2013 14:31:46   
Jeca.V
Joj Anauser posted image ,uvek si tu da utesis.Vec si mi jednom rekla da gruba motorika i razvoj govora ne idu zajedno,a procitala sam i na drugim mestima,ali kad procitam obratite se strucnjaku ako dete u tom uzrastu nema smislene reci,ne razume jednostavne naloge,ne pokazuje prstom, dobijem napad panike.Nekad pomislim da ga ja kocim tom mojom preopterecenoscu,ali nemogu samo da cutim i da cekam da se nesto desiuser posted image

(odgovor članu Ana RR)
Direktna veza do poruke: 64
   RE: dete kod psihologa
6.6.2013 14:33:38   
vikiveki
I moj najmladji sin koji ima 22 meseca jos uvek ne prica...prohodao je odavno...a sve razume i zna.

(odgovor članu Ana RR)
Direktna veza do poruke: 65
   RE: dete kod psihologa
6.6.2013 14:42:37   
bea83
ja baš nisam sigurna da ovaj moj sve razume i znauser posted image
Sad sam gledala neka predavanja na youtobu neke poznate logopedice (jel se tako kaže žena logoped?user posted image )
sve u svemu saveti su sledeći
- obavezan kontakt očima (kao što je majathegreat pisala na prethodnim stranama)
- obraćanje kratkim rečenicama, poželjno je i rečima ako se može smisao izraziti jednom rečju, ali je jako važna melodika i naglašavanje odredjenih reči u rečenici
- uvek postavljati detetu izbor (hoćeš da se kupaš ili da spavaš, hoćeš keks ili vodu...), čak je kasnije poželjno stavljati dete pred apsurdne izbore (tipa hoćeš da se kupaš u kadi ili na podu?) tada se uključuju posebni senzori
- ukoliko dete zna da pokaže ali ne koristi reči (kao što je kod nas slučaj) obavezno imenovati radnju ili stvar koju pokazuje

Eto to je ukratko, možda nekom i pomogne

(odgovor članu vikiveki)
Direktna veza do poruke: 66
   RE: dete kod psihologa
5.1.2014 12:54:00   
soni
Bea kod nas sve isto...Nama je problem sto istovremeno uci 2 jezika ( norveski i srpski) , pa se tesim da je to problem sto nece nista da kaze... Uciteljica u vrticu kaze da je sve poslusa, a pricaju samo na norveskom, isto i nas kuci..zna i sve razume..kad joj pokazemo neku radnju ponavlja je bez problema sama... Vidi gde ja sklanjam npr na polici njene igracke pa ih i ona stavlja na isto o mesto, zna da tu stoje....Trazi predmete iako ih ne vidi..ako kazem gde je knjigica, koja se nalazi u drugoj sobi ona ode po nju..znaci motorika, pamcenje je ok, samo taj govor... Verovatno je zbunjena...poazuje sve prsticem , uhvati nas za ruku i odvede da joj nesto damo ili da se igramo... Trazila sam po internetu vezbe za pomoc u govoru, ali nema nista dobro...


Ovde nece da salju decu pre 4 god kod logopeda..Do 4 godine ne smatraju to problemom..

Luna ce sada godinu i po...


< Poruku je uredio soni -- 5.1.2014 12:55:15 >


_____________________________

„Ako nismo odgovorni za misli koje prolaze pored naših vrata,
odgovorni smo za one koje puštamo i kojima se vodimo.“

(odgovor članu bea83)
Direktna veza do poruke: 67
   RE: dete kod psihologa
18.2.2014 7:47:10   
big mum
Pregled kod psihologa nije ništa strašno.

Dok razgovara sa roditeljem posmatra djete.Tj njegove reakcije na okolinu , igračke,njega kao stranca,privikava ga na sebe da stekne povjerenje.
Onda zavisi od samog uzrasta i problenma pristupa djetetu.Daje mu igračke pita ga šta voli šta ne da li ide u vrtić,imena ukućana.
Svako djete reaguje drugačije.Neko je povučenije i odbija verbalnu saradnju.Onda se koriste igračke,slikovnice,da nešto nacrta.
Tako je odprilike i kod logopeda.

Mi smo tako prvi put a onda ju je posmatrao kroz igru sa drugarima jer on radi u vrtiću.I posmatrao ju je u opuštenoj varjanti tj njeno normalno i uobičajeno ponašanje.I s tim me savjetaovao kako i šta da radim.

Ne znam da li tvoje djete ide u vrtić i da li imaju psihologa.Ako imaju obrati se njemu za pomoć.

Sretnouser posted image

_____________________________

Neko iz djetinjstva ponese samo uspomene, a neko sačuva u očima, ušima, u srcu još malo one radoznalosti i nemira, pa umije da se igra i raduje malim stvarima.
DUŠKO RADOVIĆ

(odgovor članu soni)
Direktna veza do poruke: 68
   RE: dete kod psihologa
8.9.2014 17:11:01   
milicicak
Mini buba ima 2,5 godine, ima veoma bogat recnik, sklapa slozene recenice gramaticki ispravne. Pre nekog vremena je pocela da prica o sebi u trecem licu... Razvojna faza ili je vreme da posetimo psihologa?

(odgovor članu big mum)
Direktna veza do poruke: 69
   RE: dete kod psihologa
8.9.2014 21:00:57   
branki*
milicicak,da li je ona koristila prvo lice jednine?govor u trecem licu jednine je normalan i tolerise se do nekog uzrasta,ali stvarno ne mogu da se setim do kog.nakon 3.lica,obicno krece 1.lice jednine.

_____________________________

branki

JER SMO TAKO U MOGUCNOSTI !

(odgovor članu milicicak)
Direktna veza do poruke: 70
   RE: dete kod psihologa
8.9.2014 21:20:23   
milicicak
Branki, koristila je prvo lice jednine. Tipa: Isla sam u parkic danas. Sad sve cesce kaze da je devojcica Tara isla u parkic. Nekako u periodu kad je pocela da prica u trecem licu je i pocela da nas tera da pricamo price o devojcici Tari, kako je isla u zooloski vrt, kako je isla da vidi dinosauruse, ili u neku posetu. Te price moraju da opisuju stvarne dogadjaje, ono sto se zaista desilo, ona ucestvuje, dodaje, nastavlja pricu, ponekad u toku price kaze Ja sam, ponekad kaze devojcica Tara... ima zivu mastu, svasta izmisli u sekundi, nesto se mm i ja tripujemo da je umislila da je super-heroj, kao Masa u jednoj epizodi Mase i medveda :)
ne znam, da li da prestanemo da pricamo price o devojcici Tari ili da joj jednostavno pricamo kako si Ti Tara isla/radila/bila? nisam nesto zabrinuta ali jesam zbunjena, ne bih da joj sputavam mastu i kreativnost a sa druge strane, cudno mi je da prica u trecem licu iako je dobro svesna da govori o sebi...
I, branki, hvala user posted image

(odgovor članu branki*)
Direktna veza do poruke: 71
   RE: dete kod psihologa
8.9.2014 21:23:03   
branki*
nema na cemu,nisam ti bas puno pomogla,ali eto ono sto znam.
pa,znaci ona je onda prosla uredno tu fazu.ovo je verovatno rezultat njene maste i fasciniranosti tom pricom i devojcicom,pa se poistovecuje.mislim da ce je proci,da je trenutna faza i opcinjenost.user posted image

_____________________________

branki

JER SMO TAKO U MOGUCNOSTI !

(odgovor članu milicicak)
Direktna veza do poruke: 72
   RE: dete kod psihologa
8.9.2014 22:31:30   
Torbica
Milicicak, i ja mislim kao i Branki, nije to za psihologa. Vi forsirajte pricu ti/ja ali bez ubedjivanja sa njom. Kad ona krene, Tara ovo/ono, ti nadovezes - i onda si uradila ovo/ono.. Spontano, bez puno buke, prevazici ce. user posted image

_____________________________

Možda je na ovom svetu neistine, nepravde i mržnje više, ali su istina, pravda i ljubav moćnije.
Patrijarh Pavle


(odgovor članu branki*)
Direktna veza do poruke: 73
   RE: dete kod psihologa
9.9.2014 9:04:45   
milicicak
Torbice, user posted image

(odgovor članu Torbica)
Direktna veza do poruke: 74
   RE: dete kod psihologa
9.9.2014 9:27:37   
Torbica
user posted image Sa prvim detetom je to sve tako, stalno se pitas da li je ovo/ono u redu.

_____________________________

Možda je na ovom svetu neistine, nepravde i mržnje više, ali su istina, pravda i ljubav moćnije.
Patrijarh Pavle


(odgovor članu milicicak)
Direktna veza do poruke: 75
Stranica:   <<   < Prethodna stranica  1 2 [3] 4 5   Sledeća stranica >   >>
Stranica: <<   < Prethodna stranica  1 2 [3] 4 5   Sledeća stranica >   >>
Idi na:







Moje dete ima vaške!
Kada se spomenu vaške svi prevrnemo očima. Vrlo lako se prenose sa glave na glavu, pa se može desiti da ih dobijemo i vi...
Moja mama divno priča svake noći
Autor: Svetislav Sveta Vuković, Peva: Dečiji hor Kolibri



image
MamaNecaVo
CortinaT krema je postala obavezan deo naše kućne apoteke!
Porodično smo atopičari i mesečno potrošimo jednu, a mažemo je svuda. Sin mi ima oset_ljivu kožu i generalno je sklon pojavi ekcema čim imunitet ode ka dole ili ako ne namažemo lice cak i kada vetric pirka. Ja imam užasne ekceme često po rukama od pranja sudova, pa izlazak napolje i tako u krug. Stoga slobodno mogu reći da ko god ima sličan problem ili AD da uzme CortinaT kremu, neće se pokajati. U moru krema slične namene, jedino nam se ova pokazala delotvorno i jedino ona održi duže vreme stanje remisije. Miris je sasvim ok, možda malo jači za moj ukus, ali ima efekta i samo to je na kraju bitno. Takođe, krema nije ni gusta a ni retka pa nema problema sa mazanjem. Moj sin se privikao sam na mazanje kože lica konkretno, pa smo tu da nazovem svakodnevnu "terapiju" i nešto bez čega se ne može, pretvorili u zabavu.  Više >>
image

Anketa

Да сазнате...
пеперутка16

...да носите тројке, шта бисте радили?

Click Here