|      
Želiš da odustaneš od takmičenja?
Pre nego što potvrdiš svoju odluku, upoznaj se sa detaljima.
Ukoliko potvrdiš odustajanje, na tvoj računar ćemo automatski ubaciti cookie, koji će nam omogućiti da te tokom takmičenja (26.04 -30.04.2021) prilikom dolaska na portal prepoznamo i omogućimo ti neometano korišćenje portala, bez prikazivanja ikona Ringerajinog sponzora, odnosno kontrole uz desni rub ekrana.

Istovremeno, oduzećemo ti sve prikupljene bodove, čime se na žalost gubi pravo za osvajanje nagrade.

Da li još uvek želiš da odustaneš od takmičenja?
Ringeraja.rs koristi "kolačiće" u cilju pružanja boljeg korisničkog iskustva, praćenja posećenosti i prikaza oglasa. Postavke prihvatanja kolačića podesite u vašem internet pretraživaču.
Nastavkom korišćenja smatra se da se slažete sa korišćenjem kolačića u navedene svrhe. Za nastavak kliknite "U redu".   Saznajte više.
Korisnici na ovoj temi: niko
  Odštampaj
Stranica: <<   < Prethodna stranica  1 [2] 3 4 5   Sledeća stranica >   >>
Korisnik
Poruka << Starija tema   Novija tema >>
   RE: Autizam kod dece
3.8.2012 12:48:11   
Anoniman
ne znam, mozda deca sa laksim oblikom i mogu u obicnu skolu (uz dodatnu paznju) ali ovaj mali ide u specijalnu skolu i svi koji su sa njim su u takvom stanju da ne bi mogli regularno da idu. neki cak ne mogu da se brinu o sebi, tipa da jedu sami, da peru zube i slicno user posted image  jedan decko je umro jer se ugusio, nisu ga pazili u skoli koliko jede (svako od njih ima neku specificnost, a njegova je bila da se pretrpava hranom, ne ume da pazi, ako neko ne pazi na njega) user posted image  dok recimo od zaovinog malog sve moraju da sklanjaju, hiperaktivan je, i ima naviku da pokusava sve da popije/pojede pa je tako 2 puta zavrsio u bolnici jer je uspeo da se docepa sredstava za ciscenje i malo da popije user posted image

(odgovor članu *Alexx*)
  Direktna veza do poruke: 26
   RE: Autizam kod dece
3.8.2012 12:53:45   
*Alexx*
I ishrana može da pomogne kod autizma. Bez glutena, bez šećera, bez... više se ne sećam čega.
Tužno, pretužno user posted image

_____________________________

Do not speak - unless it improves on silence.

(odgovor članu Anoniman)
Direktna veza do poruke: 27
   RE: Autizam kod dece
3.8.2012 12:56:24   
Anoniman
probali su sve to, nema nekog poboljsanja. neki roditelji su vodili i decu u inostranstvo na neke eksperimentalne terapije i nista. ovog malog su vodili i kod logopeda, naucio da kaze 15ak reci i to je to. kad je prestao da ide, prestao je i da prica. jednom su ga vodili u bolnicu i video ga neki dr koji je hteo da ga ukljuci u neko istrazivanje. iz nekog razloga mu je bilo bitno to sto mali ima svetlu kosu i sto i on i njegove sestre imaju neke alergije. kakve to veze ima, stvarno ne znam.

(odgovor članu *Alexx*)
  Direktna veza do poruke: 28
   RE: Autizam kod dece
3.8.2012 15:00:51   
minavb
Beza laktoze i kazeina, glutena, prehrambenih boja i aditiva. Izuzetno rigorozna ishrana ali daje rezultate. Moj profesor biohemije je radio neka istazivanja, i otkrio povezanost i kandidijaze u crevima, zapravo da su deca morala biti i na toj dijeti. Na zalost, ta istrazivanja je radio nakon sto se penzionisao, za svoj cef, pa ne mogu da dodjem do svega sto je pisao.

_____________________________

Mina, persona non grata :)

Mišljenje je kao zadnjica - svako ga ima.I ne samo što ga ima, već ima i potrebu da skine gaće i drugima maše istim ispred nosa.

(odgovor članu Anoniman)
Direktna veza do poruke: 29
   RE: Autizam kod dece
3.8.2012 15:04:01   
*Alexx*
Mina, upravo je kandidijazu pominjala i ova Nataša koju sam pominjala. Naime, rekla je da, kad joj dete ima "napad" kandidijaze u crevima, tačno može da provali da ima, pošto dete potpuno promeni ponašanje (na gore). Navodno se to jako dugo i teško leči, ali daje rezultate.

_____________________________

Do not speak - unless it improves on silence.

(odgovor članu minavb)
Direktna veza do poruke: 30
   RE: Autizam kod dece
3.8.2012 18:29:07   
minavb
To je to, o tome je i moj profesor pricao.

_____________________________

Mina, persona non grata :)

Mišljenje je kao zadnjica - svako ga ima.I ne samo što ga ima, već ima i potrebu da skine gaće i drugima maše istim ispred nosa.

(odgovor članu *Alexx*)
Direktna veza do poruke: 31
   RE: Autizam kod dece
11.1.2013 0:33:10   
dunja RR
Molimo za pomoć našoj korisnici koja pita:

Zasto se nasite deca vinovni,zasto sme nie roditelite vinovni,zasto nikoj ne ne razbiraat ne ne shvakaat deka ni treba pomos,ni treba pomos na nasite deca koj sam Gospod sakal da bidat podrugi od site drugi deca.
Vo 41godina rodiv ubavo zdravo masko dete,bevme site presrekni,go pazevme kako kapka voda na dlanot.Sin mi rastese normalno oformeno detence,godinite proagaja a mojeto since ne prozboruvase.site mi velea ke bide ke prozbori ama nisto od zboruvanjeto.4godinki napolni pocnav da taklam da baram odgovor na moeto prasanje zosto,zosto mojot sin seuste ne zbori.Naskoro ja doznav pricina,na sin mu dijagnosticiraa nekoi crti na autizam plus so hiperaktivnost.Deneska mojot sin ima 7 godinki seuste ne odi na uciliste.2pati nedelno go poset_uvame defektologot sto navistina mnogu ni pomogna pomak ima.Neznam sto da pravam ponatamu vo gradinka kade sto odi 1 cas sekoj den nikoj ne go prifaka,vaspituvackite ne se zapoznaeti so autizam,go smetaat moeto dete kako da e gorila gledam deka edvaj cekaat da se otkazam od gradinkata,nemaat nikakvi aktivnosti povrzani so nego moeto dete za toa vreme samo si trca po prostoriite na gradinkata.Od medicina momentlno pije Gamibetal za hipeaktivnosta zatoa sto nemozam nikako da dojdam do Ritalin koji ni gi prepisa nevropsihijtarot.
Ova go pisuvam od maka i ponatamu talkam so Gospod napred ke uspejam.Ve molam pisite dragi majki koji imate slicni ili isti iskustva kako mene kade gi nosite vasite decinja,sto pravite so niv.Ja sum vlezena vo eden dlabok,golem lavirint neznam sto ponatamu.

< Poruku je uredio dunja RR -- 11.1.2013 0:42:40 >


_____________________________

310 poljubaca vrelih
prosuću po licu tvom
310 poljubaca nježnih
...



Bitku dobija onaj koji je čvrsto odlučio da je dobije.

Šekspir

(odgovor članu Mici25)
Direktna veza do poruke: 32
   RE: Autizam kod dece
11.1.2013 7:25:02   
Lu
Sinoć sam gledala emisiju o autizmu, dva mladića, jedan živi u Americi drugi u Hrvatskoj.
Znam da postoje razni oblici autizma, sa ovim dečkima se radilo od malih nogu znači čim su roditelji primijetili i sad su oni samostalni koliko toliko, idu u školu, voze se sami javnim prevozom itd.
Nestrpljivi su, žele sve sad i odmah pa se s njima radi na tim zadacima strpljenja. Ne vole promjene, tipa okoline, navika itd. Jako su inteligentni i disciplinovani u svojim navikama a njihovi roditelji...oni sa toliko ljubavi i strpljenja žive sa njima i uče ih, pomažu im da se uklope u ovaj svijet, toliko me dirnulo ovo da sam plakala.
Iako je to bolest, ljubav sve može da učini ljepšimuser posted image

_____________________________

Kad zašutim, okrenem se i odem, to ne znači da si ti pobijedio.
Znači da više nisi vrijedan mog vremena!

(odgovor članu dunja RR)
Direktna veza do poruke: 33
   RE: Autizam kod dece
24.5.2013 13:58:22   
MalenaMumka
Javljam se sa nadom da će mi neko od vas ko je upućeniji u sve ovo dati odgovor. Naime, rodjeni brat mog muža ima zaostatak u razvoju, dijagnoza f71. To su objašnjavali posledicama teškog porođaja. Primjećeno je malo pred polazak u školu, upisan je u redovnu školu i nakon prvog polugodišta upućen na testiranje, kada mu je i konsttaovan zaostatak i data dijagnoza. On sada ima 30 godina. Nikada prije nije bilo takvih slucajeva u njihovoj porodici. Nedavno (zbog velike udaljenosti) saznali smo da brat od strica mog muža, koji ima 5 godina, ima autizam. Da li je ovo povezano? Da li se može raditi o genetici?

(odgovor članu Lu)
Direktna veza do poruke: 34
   RE: Autizam kod dece
13.10.2013 14:59:24   
branki*
zene drage...
nije me bilo neko vreme..ali,jako sam opterecena.ne znam da li pisem u pravoj temi,no..moj bozidar ima 2,5 godine,jako je veselo i zivahno dete..do 2 godine je govorio mama,tata,baba,deda,sok,voda,imitirao kako kaze krava,maca,kuca..imenovao delove lica,pokazivao prstom na moje delove lica ..imao neke knjige sa vocem,povrcem,divljim i domacim zivotinjama,sve je to listao i govorio sta je sta..napominjem da je on jako i razmazeno dete kome smo mi dosta popustali i dopustali.za njega maltene ne postoji -ne.od tada njegov oralni razvoj ne napreduje.u poslednjih mesec dana jako razmisljam o tome.on vise ne gleda slikovnice i ne govori sta je sta.kada ga pitam kako kaze krava,on nista.uopste ne reaguje kad mu kazem: daj mi flasicu,idi baci u kantu,a sa godinu i po je sve to radio.izvrsava komande tipa-pazi,ulica!ne,to,opasno!stani!daj mi ruku.digni ruke da te skinem i slicno..cuje odlicno,kontrolisano je.na svoje ime nekad se odazove,uglavnom ne.sta god mu kazem,deluje kao da me ignorise,uopste ne reaguje,radi sta on hoce.ako nesto zeli,uzme me za ruku i vodi do tamo.inace je opsednut muzikom i pesmama i spotovima(ne decijim),u stanju je to po ceo dan da slusa.sad sam zabranila sve to.kad mu pricam,ne gleda me,ne slusa,mada kad ga golicam ili se igram sa njim skrivanja, tacno gleda u mene i to dugo,razumno...spava uredno.motoricki je izuzetan.vodila ga kod logopeda pre neki dan,zakazali nam za razvojno savetovaliste.citam svasta o autizmu i pervazivnom poremecaju,sludjena sam totalno..nikad nisam ni videla,ni upoznala dete sa autizmom.boza ovako deluje skroz "normalno",ali..

< Poruku je uredio branki -- 13.10.2013 15:10:01 >


_____________________________

branki

JER SMO TAKO U MOGUCNOSTI !

(odgovor članu MalenaMumka)
Direktna veza do poruke: 35
   RE: Autizam kod dece
13.10.2013 15:05:46   
Olga75
Branki , sacekaj pregled psihologa
Boza je izuzetan mladic user posted image

_____________________________

Marija je moj najveci uspeh

JER SMO TAKO U MOGUCNOSTI !

(odgovor članu branki*)
Direktna veza do poruke: 36
   RE: Autizam kod dece
13.10.2013 15:14:18   
branki*
hvala,olga.
u tom razvojnom bice,pored logopeda i deciji psiholog i neuropedijatar i psihijatar.to je tim i oni cine standardnu grupu koja radi.
ranije smo radili eeg,bili su uredni,kao i UZ glave.nekad mi se cini da je skroz u redu,da je prosto nemoguce,kad mu vidim one bistre oci,da nesto ne valja.a,opet,kad citam simptome autizma,bozidar ospoljava odredjene.
za tebe i marijuuser posted image

_____________________________

branki

JER SMO TAKO U MOGUCNOSTI !

(odgovor članu Olga75)
Direktna veza do poruke: 37
   RE: Autizam kod dece
13.10.2013 15:16:31   
lesica
Branki, smiri se.
Znaš i sama za ovu izreku : " Ne dao ti Bog ono što ti majka misli." Elem, mi mame smo čudo kad krenemo da konstruišemo u svojoj glavi. user posted image

_____________________________

"Majkooooo, bič pliiiiz!!!"

JER SMO TAKO U MOGUĆNOSTI

(odgovor članu branki*)
Direktna veza do poruke: 38
   RE: Autizam kod dece
13.10.2013 15:37:57   
NadaR
user posted image

_____________________________

JER SMO TAKO U MOGUCNOSTI!

(odgovor članu lesica)
Direktna veza do poruke: 39
   RE: Autizam kod dece
13.10.2013 16:02:43   
Ana RR
Branki, nadam se da će sve biti u redu user posted image

_____________________________

Twenty years from now you will be more disappointed by the things you didn't do than by the ones you did. So throw off the bowlines, Sail away from the safe harbor. Catch the trade winds in your sails. Explore. Dream.

Jer smo tako u mogućnosti!

(odgovor članu branki*)
Direktna veza do poruke: 40
   RE: Autizam kod dece
13.10.2013 16:51:57   
branki*
lesice,nado,ana....kako bude.nadam se najboljem,odnosno,da nije to,ali..kako bude.videcemo u cetvrtak sta ce reci.

_____________________________

branki

JER SMO TAKO U MOGUCNOSTI !

(odgovor članu Ana RR)
Direktna veza do poruke: 41
   RE: Autizam kod dece
13.10.2013 16:57:43   
vukosava
Branki, nece ti niko do pete godine reci da li je autizam ili ne. I to ne mogu tako lako da bapnu. To ide nakon logopeda, decijeg psihologa, pedijatra. Dok se svi ne obidju i ne izdebatuju nece nista da obeleze dete. Ovde kod mene u SAD, na dvogodisnjem pregledu pitaju nas brdo pitanja i ako na neka se odgovori sa da odmah reaguju is salju decu na evaluaciju. Ovde je puno autisticne dece i trude se da identifikuju sto pre. Imas dva filma o autisticnim ljudima pa pogledaj tamo su prikazana dva slucaja autisticnih ljudi.

Temple Gardin - americki film klikni
Ben X klikni
House of Cards klikni

i naravno ima ih jos klini (Npr Rain Man)

A kod nas prvo kazu razvojna disfazija i tako nesto a tek kasnije kad su sigurno sto posto autizam (cini mi se oko pete godine). A pre toga ce mozda da rade analize mokrace na gluten, salju u Francusku, pa da savetuju da se izbaci gluten a u isto vreme ce osobe iz zavoda za kako se vec zove onaj u centru kod Jevremove (logopedi, jezicki razvoj) ce probavaju da zabrinutim roditeljima uvaljaju neke nadri vitamine za jedno 300 evrica po multilevel sistemu ciji su naravno dileri...

(odgovor članu Ana RR)
Direktna veza do poruke: 42
   RE: Autizam kod dece
13.10.2013 17:05:31   
branki*
da,vukosava,kisnog coveka sam gledala,to je jedan od oblika autizma,koliko sam shvatila-savant.buduci da ima razlicitih tipova i sirok je taj autisticni spektar...logoped nam ne gine,sigurna sam...i,neke promene sto se ticu naseg ponasanja i ophodjenja prema njemu..

< Poruku je uredio branki -- 13.10.2013 17:18:44 >


_____________________________

branki

JER SMO TAKO U MOGUCNOSTI !

(odgovor članu vukosava)
Direktna veza do poruke: 43
   RE: Autizam kod dece
13.10.2013 17:14:23   
dijana1*
Branki ipak je on neke stvari sto si i sama napisala naucio, mozda je naisla neka faza nezainteresovanosti. Nadam se da ce ipak biti sve uredu i jedan veliki za tebe i Bozuuser posted image

(odgovor članu branki*)
Direktna veza do poruke: 44
   RE: Autizam kod dece
13.10.2013 19:42:51   
Anoniman
branki, ja sam vec pominjala da moja zaova ima decaka sa autizmom i oni svi kazu da se primetilo od kad je bio beba da nije kao druga deca, u smislu ne reagovanja. jedno vreme su ga vodili kod logopeda i izgovarao je par reci, ali cim su prestali, prestao je i on da prica. ide u specijalnu skolu i jedan je od laksih slucajevea jer sam jede, oblaci se i sl.

(odgovor članu dijana1*)
  Direktna veza do poruke: 45
   RE: Autizam kod dece
13.10.2013 19:53:30   
branki*
dijana,ksena...ufff,sto vise citam po netu,sve me vise glava boli,ali..
da,ksena,citala sam sta si pisala.bozidar je bio isti kao i svi drugi,nesto zivahniji i nemirniji,rano propuzao,prohodao sa 11 meseci,stalno trcao,skakao,pentrao se,poceo lepo da izgovara i imenuje predmete..sve je bilo u normali..on i sad vizuelno ne odaje drugaciji utisak,jako je lep i fizicki spretan,lepo razvijen,kada setamo ulicom ili smo u parkicu,odaje utisak posve obicnog deteta..brine me najvise to sto nece da izgovara reci,odnosno nekad,kad on hoce,tek otvori slikovnicu i kaze-kupus ili sta vec..inace prica na nekom svom nerazumljivom jeziku,reci koje nista ne znace..brine me i to sto nece da se odazove na ime,cesce nece,nego sto hoce.i to sto nece da slusa.
ksena,da li taj decak kad ga vidis,odaje utisak da je autistican,ovako samo vizuelno?da li prica nerazumljivo,proizvodi li ikakve zvukove ili glasove?

_____________________________

branki

JER SMO TAKO U MOGUCNOSTI !

(odgovor članu Anoniman)
Direktna veza do poruke: 46
   RE: Autizam kod dece
13.10.2013 20:08:04   
Maslacak15
branki a da li na druge nacine socijalno komunicira? Da li te gleda u oci smeje se itd. Jezik je samo segment, vazan naravno ali samo jedan aspekt medjuljudske komunikacije. Mozda je samo specifican karakter i eto "ne prica mu se"....Ima dece koja kasnije pocnu i onda preskoce faze u razvoju govora, tj ukljuce se na naprednom nivou. Verujem da si zabrinuta i svakako treba sve proveriti ali nadam se da nije u pitanju autizam.user posted image

(odgovor članu branki*)
Direktna veza do poruke: 47
   RE: Autizam kod dece
13.10.2013 20:09:23   
jovicaa
branki aleksandar se identicno ponasao... ja sam se malo brinula.. ali sada shvatam da je to bilo bez potrebe, on i dalje nazaduje u nekim stvarima, ali sada je sasvim lepo progovorio, komunicira, konacno se odaziva na ime i sl. u vrticu ima savrsenu komunikaciju, savrseno se prilagodio. vaspitacice za njega imaju samo reci hvale iako je najmladji u grupi.
tako da ne brini, daj mu jos malo vremena, neka deca jednostavno imaju drugaciji razvojni put..
sa aleksandrom smo skoro osedeli dok nije poceo da komunicira i govori i to je poceo tek sa 2 godine i par meseci.. do tad nista bitno.. mislim nije tasio kao mali, nije mahao, pokazivao pametnu glavicu, nista... hocu da kazem bas se videlo da verbalno zaostaje za vrsnjacima, jaaaako, on je progovorio zajedno sa sestrom(od strica) koja je skoro godinu dana mladja.
on je jednostavno takav, drugaciji je, to je jasno kao dan kod njega, nama... a vaspitacice ga vide skroz drugacije. ali sa njim je stvarno jako tesko, jako je tvrdoglav, cesto nervozan... ali koliko mi se cini sva deca njihovog uzrasta su manje ili vise takva.
recimo sa maksimom je skroz druga prica, potpuno su razliciti... ja sam bila odusevljena zato sto on tapse sa 10 meseci, sto je potpuno normalno, samo zato sto aleksandar nista nije znao do preko 2 godine.
znaci bas to sto kazes, apsolutno nije saradjivao sa nama, sa njim je bilo jako tesko uspostaviti bilo kakvu minimalnu komunikaciju, tek u zadnjih par meseci je poceo da trazi kada mu treba nesto, tipa voda ili nesto sl.. a maksim vec sada zna rukom da pokaze kada zeli nesto...

_____________________________

don't shit where you eat :))

(odgovor članu branki*)
Direktna veza do poruke: 48
   RE: Autizam kod dece
13.10.2013 20:12:27   
jovicaa
jao branki izvini, ja sam tek sada videla tvoj prvi post... tako da nisam dobro skontala situaciju, mislila sam da je mladji i da je stanje kao kod nas..
ali sada tek vidim da je on to sve vec radio pa prestao.
nadam se da je sve ok.. videces sta ce reci strucnjaci.

_____________________________

don't shit where you eat :))

(odgovor članu jovicaa)
Direktna veza do poruke: 49
   RE: Autizam kod dece
13.10.2013 22:25:06   
Anoniman
branki, on je hiperaktivan, stalno u pokretu, ne podnosi da je obucen i stalno se skida, proizvodi neke zvukove, nekad ga uhvati nervoza pa se i udara. za autisticnu decu je, cini mi se, karakteristican pokret rukama, kao da mlate rukama, ne znam kako da objasnim. nema neke karakteristike ovako fizicke da bi ih izdvojila, ali jednostavno ne gleda u oci i zatvoren je u nekom svom svetu.

(odgovor članu branki*)
  Direktna veza do poruke: 50
Stranica:   <<   < Prethodna stranica  1 [2] 3 4 5   Sledeća stranica >   >>
Stranica: <<   < Prethodna stranica  1 [2] 3 4 5   Sledeća stranica >   >>
Idi na:







Moje dete ima vaške!
Kada se spomenu vaške svi prevrnemo očima. Vrlo lako se prenose sa glave na glavu, pa se može desiti da ih dobijemo i vi...
Moja mama divno priča svake noći
Autor: Svetislav Sveta Vuković, Peva: Dečiji hor Kolibri



Anketa

Да сазнате...
пеперутка16

...да носите тројке, шта бисте радили?

Click Here