|      
Želiš da odustaneš od takmičenja?
Pre nego što potvrdiš svoju odluku, upoznaj se sa detaljima.
Ukoliko potvrdiš odustajanje, na tvoj računar ćemo automatski ubaciti cookie, koji će nam omogućiti da te tokom takmičenja (26.04 -30.04.2021) prilikom dolaska na portal prepoznamo i omogućimo ti neometano korišćenje portala, bez prikazivanja ikona Ringerajinog sponzora, odnosno kontrole uz desni rub ekrana.

Istovremeno, oduzećemo ti sve prikupljene bodove, čime se na žalost gubi pravo za osvajanje nagrade.

Da li još uvek želiš da odustaneš od takmičenja?
Ringeraja.rs koristi "kolačiće" u cilju pružanja boljeg korisničkog iskustva, praćenja posećenosti i prikaza oglasa. Postavke prihvatanja kolačića podesite u vašem internet pretraživaču.
Nastavkom korišćenja smatra se da se slažete sa korišćenjem kolačića u navedene svrhe. Za nastavak kliknite "U redu".   Saznajte više.
Korisnici na ovoj temi: niko
  Odštampaj
Stranica: [1] 2 3 4 5   Sledeća stranica >   >>
Korisnik
Poruka << Starija tema   Novija tema >>
   Bruh (kila) kod dece
26.3.2009 14:58:10   
Anoniman
Ima li neko iskustva?
  Direktna veza do poruke: 1
   RE: Bruh (kila) kod dece
26.3.2009 15:53:17   
Lu
Mene zanima koliko dugo smije dijete da ima bruh odkako se ustanovi?
Da li je opasno odlagati operaciju?
Imam jedan primjer u blizini gdje majka odgađa operaciju iako se djetetu vidi na dnu trbuha izbočenje i ponekad se žali na bolove pogotovo kad kaki jer ima tvrdu stolicuuser posted image
Dijetetu će uskoro 4 godine.

(odgovor članu Anoniman)
Direktna veza do poruke: 2
   RE: Bruh (kila) kod dece
26.3.2009 16:03:25   
Anoniman
Ne znam. Ja sam rođena sa bruhom, da kažem tako, jer znam da je mama pričala da kada sam bila beba (još me je dojila, a kratko me je dojila), kaže, umela sam toliko da plačem, da mi iskoči bruh, onda ima neka fora, sa spuštanjem deteta u tuplu vodu valjda je tako lakše vratiti bruh nazad... user posted image  Sve u svemu, nikada ga nisam operisala, i nisam imala problema... ne da se sećam...

(odgovor članu Lu)
  Direktna veza do poruke: 3
   [Obrisana poruka]
26.3.2009 17:13:10   
Brisani korisnik
[Sadržaj poruke je obrisan]

(odgovor članu Anoniman)
  Direktna veza do poruke: 4
   RE: Bruh (kila) kod dece
7.8.2009 8:42:16   
eugenija
Pre rođenja bebe imaju otvor u trbušnom zidu kroz koji se krvni sudovi produžavaju u pupčanu vrpcu. U nekim slučajevima otvor ne sraste kompletno do rođenja. Takve bebe plaču ii se naprežu, mali namotaj creva se izboči kroz otvor podižući pupak i deo oko njega u obliku grudvice koja može biti veličine vrha prsta, pa do veličine limuna. Pojava takve grudvice može da uznemiri, ali je retko razlog za brigu. Crevo se gotovo nikada ne uklešti u otvoru i u većini slučajeva sve se rešava bez hirurške intervenicje. Mali otvori vremenom se zatvore spontano ili postanu neupadljivi za nekoliko meseci, a veći za godinu i po ili dve.
Njbolji lek je ne lečiti. Hirurška intervencija kojom se koriguje hernija je jednostavna, sigurna i bezbedna, ali se ne preporučuje osim ako je otvor u abdomenu veliki, ako raste, uznemirava bebu ili majku. Pedijatri često savetuju da se sačeka do šeste ili sedme godine, pa da se razotri hirurška intervencija, pošto se većina hernija obično sama zatvori.
Međutim, ukoliko vidite znake uklještenja - grudvica se ne gubi posle plakanja, ne može da se vrati unutra, postje veća, dete povraća - javite se lekaru, biće potrebna hitna hirurška intervencija.
Nemojte da pomešate ispupčen pupak (bilo prolazno, bilo trajno) sa pupčanom kilom. Kila se uvećava kada beb plače a pupak koji štrči ne.


Izvor: Murkof, H., Ajzenberg, A., Hetavej, S. (2003). Šta da očekujete u prvoj godini. Kreativni centar.

Mene zania razlika između "vodene kile" i obične kile. Čula sam da većina beba ima  vodenu kilu koja je bezopasna i koja sama nestane do prve godine. Često pedijatri ni ne navode da beba ima ovu kilu. A ta neka druga je opasnija i traži tretman...user posted image


_____________________________

ŽENA JE STENA!



(odgovor članu Brisani korisnik)
Direktna veza do poruke: 5
   RE: Bruh (kila) kod dece
7.8.2009 10:26:34   
eugenija
Mihi, znaš li ti možda razliku?

_____________________________

ŽENA JE STENA!



(odgovor članu eugenija)
Direktna veza do poruke: 6
   RE: Bruh (kila) kod dece
7.8.2009 10:39:50   
prolece
ja sam imala ovu drugu. dobila sam je kao beba od plakanja(pošto usta nisam zatvarala). kad prestanu napori i to se povuče. kasnije mi se javljalo kada skačem, trčim itd. savetovali su operaciju, ali se moja mama tome protivila. poslednji put mi se pojavilo kad sam imala 7-8 godina in tada je moja baba čula za neki narodni lek, tj. neku vrstu gljive koja raste uz hrastovo(valjdauser posted image ) stablo pa su mi to sitno seckali i davali sa medom 2 puta dnevno. više mi se nikad nije pojavilo, da li od toga ili samo od sebe, stvarno ne znam. prošla sam jednuuser posted image , sa prirodnim porođajem, evo i drugu privodim kraju bez problema.

(odgovor članu eugenija)
Direktna veza do poruke: 7
   RE: Bruh (kila) kod dece
8.8.2009 3:22:55   
eugenija
Viktor je jako jako plakao prvih mesec i po dana. Sutra puni dva meseca tačno, i dalje ima napade plača, ali nešto ređe.  Lekari su me upozorili da možda ima kilu. E sad, na pregledu kod pedijatra, i ona je ustanovila da je reč o toj vodenoj kili kada je nešto napipala, a ja nju niti vidim niti osetim pod rukom. Rečeno mi je i da se te vodene povlače do detetove prve godine, ali mi  nije jasno da li su bolne i kada bi trebalo posetiti i dečijeg hirurga...user posted image

_____________________________

ŽENA JE STENA!



(odgovor članu prolece)
Direktna veza do poruke: 8
   RE: Bruh (kila) kod dece
17.8.2009 11:03:05   
Anoniman
evo šta sam našla na nekom sajtu...jedan mladić objašnjava jer je dobio i operisao bruh

Elem prvo da vidimo STA JE TO KILA ZAPRAVO?

Kila nije da kazemo bolest, to je omanji defekat misica trbusnog zida(trbusnjaka). Ovako to ide: misici trbusnog zida cine jedan veliki prirodni telesni "korset" koji ima ulogu da drzi telesne organe abdomena zajedno i na jednom mestu, da se oni ne bi pomerali ili "bezali". Naravno oni vrse pritisak na taj "korset". E sad tu je zackoljica. Ako se slucajno desi da vam misic u skolopu tog "korseta" popusti na odredjenim mestima, deo koji je popustio se istanji ili popusti buduci da pritisak koji stvaraju unutrasnji organi uticu na njega, i tu vam ispadne deo creva. Znam da zvuci grozno ali nije uopste verujte. Ispadne zato sto ga taj pritisak tera i posto je to jedino mesto kroz koje moze da izadje to se upravo i desi.

Kako se dobija kila?

To je defekat s kojim se mozete roditi ili koji mozete steci u toku zivota. Kila pogadja 90% muske populacije i moze vam se desiti u bilo kom delu zivota zato nikad nemojte reci to mene ne moze da pogodi. Vecinom to je genetski nedostatak znaci ako je vas cale ili deda ili pradeda imao i vi imate predispozicije. Mozete je steci baveci se bilo kojim sportom ako se prenapregnete dovoljno da vam popusti misic.

Koje vrste kile postoje?

Postoje:
Najcesce:
Ingvinalna tj. preponska kila
Ingvinalna femoralna - javlja se kod zena
Retke:
Umbilical hernia
Ventral hernia
Spigelian hernia

Kako da znam da li imam kilu?

Ja sam licno na tusiranju jednom osetio da imam kao grudvicu tj trece jaje u mosnicama. Blize preponama. Odma sam se istripovao da nisam dobio kancer. Ali desavalo se da te grudvice danima nema pa da se pojavi nekad. Cutao sam o tome neko vreme jer sam mislio da ce se povuci i nisam uopste razmisljao o tome ili obracao paznju na to. Posle 2 nedelje sam video da nema napretka pa sam pitao caleta za savet. On mi je ko iz topa reko da je to bruh.
Znaci ako osetite grudvicu u predelu mosnica znajte da ste dobili bruh.
Ako vam je ta grudvica veoma mala (velicine klikera) onda je veoma moguce da je u pocetnoj fazi.Ako je malo veca (velicine oraha ili veca) probajte jednu stvar, povucite je unutra. To cete uraditi tako sto taj "orah" gurnete u pravcu trbusnjaka. Ako "upadne" budite nacisto da je kila.Moze vas boleti ali ne mora to biti slucaj. Najcesce se javlja neudobnost, osecaj nelagodnosti.

Kako se kila resava?

Najprostije. Operacijom. Mada ako vam je ta grudvica veoma mala (velicine klikera) onda je veoma moguce da je u pocetnoj fazi. U tom slucaju obustavite fizicke aktivnosti nedelju dana. Ako je malo veca (velicine oraha ili veca) to je kila koja se mora ali MORA operisati(ona koja upadne kad je povucete). Kila sama od sebe ne predstavlja opasnost. S njom se moze ziveti ali ako se ne bavite sportom.

Gde mogu operisati kilu jel komplikovano i skupo?

Svuda. Najprostija operacija. Jeftino.

Sta jos moram da znam?

Postoje 2 nacina operisanja kile.
Prvi je tradicionalni nacin. Jednostavno zasivanje rupe.
Drugi je noviji nacin - stavljanjem mrezice kao zakrpe.

Mnogi doktori preporucuju mrezicu i hvale je na sva zvona ali ovako su meni najbolji hirurzi na VMA rekli: Ti si mlad, u razvoju, kod tebe ce oporavak da protekne izuzetno brzo i uspesno, osim toga mrezica je strano telo, moze se desiti da je organizam odbaci, a i mrezica se uvek ugradjuje kod kila kod kojih tradicionalni nacin operacije nije pomogo pa su se ponovo pojavile. Mrezica je skupa i svaki doktor ima procenat od nje i naravno da ce svi da je hvale.

Ja sam poslusao i operisan sam na stari nacin. Evo nedelju dana je proslo posle operacije a ja hodam sasvim normalno, bolovi od smejanja su mi prosli(kad se smejete naprezu se trbusnjaci pa to gde je siveno boli), ne smem da se zamaram i naprezem mesec dana. A 4 meseca nesmem da se bavim sportom. Posle toga mogu da se ponovo bavim sportom koliko mi god volja. Zasto sam se operisao na VMA? Hteo sam najbolju i najprofesionalniju uslugu buduci da sam mlad i da se bavim ekstremnim sportom(skateboarding) i ne zelim da se to ponovo pojavi. DOktori su uradili neverovatan posao, a usluga i higijena je kao u Hajatu. Preporucujem svima.

< Poruku je uredio Vučko.ba. -- 17.8.2009 11:04:26 >

(odgovor članu eugenija)
  Direktna veza do poruke: 9
   RE: Bruh (kila) kod dece
17.8.2009 11:08:47   
eugenija
Juče napipah sa leve strane kod Vika kvrgicu koja nije vidljiva golim okom, ali je na dodir tvrda.
Sada smo bili kod dečijeg hirurga, kaže da je kila. Pre mu je pedijatrica našla vodenu kilu, ali ne na tom mestu, i rekla je da se to povlači u prvoj godini detetova života.
A ova druga kila koju sam juče napipala, doktor kaže da se mora operisati.
Kaže da čekamo da malo odraste, a do tada ako primetim ukleštenje ili da nema stolicu jedan dan, da ga hitno dovedem.


Zna li neko od mama koji su simptomi kod ukleštenja i kada da ga vodim HITNO, i koliko uopšte da čekam sa operacijom?
Doktor me zbunio, meni pozlilo, i sada ništa ne znam........

_____________________________

ŽENA JE STENA!



(odgovor članu Anoniman)
Direktna veza do poruke: 10
   RE: Bruh (kila) kod dece
17.8.2009 11:08:53   
Anoniman
evo još jedan stručni tekst

Preponska kila (ingvinalna hernija) user posted image user posted image Pri plaču nastaje izbočenje na trbuhu u donjem dijelu trbuha.
O čemu se radi?


Svakako obratiti pozornost na tu pojavu u području donjeg dijela trbuha bliže preponi koje nestaje kada se beba smiri. Vrlo je vjerojatno da se radi o preponskoj kili (ingvinalnoj herniji - kako je uobičajen stručni naziv). Hernija mora biti pod kontrolom kako bi se pravovremeno pristupilo kirurškoj intervenciji ako se ukaže potreba.


Što je zapravo hernija?
  • Radi se o poremećaju dosta čestom u novorođenčadi. Češća je u nedonoščadi, (tj. djece rođene prije 37 tjedana trudnoće) oko 6 puta nego u beba rođenih u terminu. Dječaci su više podložni pojavi hernije nego djevojčice.
  • Hernija se javlja zbog izlaska organa, koji imaju svoje normalno mjesto u trbuhu
(osobito crijeva, a u djevojčica i jajnik) u jedan od dva preponska kanala, ponekad i u oba koji su normalna anatomska formacija u oba spola.


Koji su uzroci?
Uzroci nastanka hernije nisu u cijelosti poznati: stručnjaci još ne znaju sa sigurnošću zašto se hernija u neke djece javlja, a u druge ne. Značajnu ulogu u nastanku hernije ima sigurno nezrelost struktura trbušnih stjenka, što pojašnjava učestalost hernije u nedonoščadi.


Hernija u dječaka
Oko sedmog do osmog mjeseca trudnoće u muških fetusa spolne žlijezde – testisi, spuštaju se kroz ingvinalni kanal: izlaze iz trbuha kako bi došli na svoje normalno mjesto u skrotum (mošnje – vrećice smještene ispod spolnog organa – penisa).
  • Nakon rođenja ingvinalni kanali moraju se zatvoriti. No, ako to zatvaranje nije savršeno, ili trbušna stjenka nije dovoljno čvrsta, događa se da i manji napor, kao plač, kašalj ili jednostavno defekacija, izazivaju pojavu hernije. Upravo stoga se mlade mame boje da će plač biti uzrok hernije. No to se neće dogoditi ako za to ne postoje uvjeti, tj. ako je ingvinalni kanal zatvoren i trbušna stjenka dovoljno čvrsta.
  • Hernija se očituje kao izbočenje u području prepone iznad ili sa strane u odnosu na spolne organe. Ako se hernija spusti sve do testisa u skrotum, vrećica se poveća. Vodena kila (hidrokela) znači nazočnost tekućine u skrotalnoj vrećici - nije hernija u pravom smislu, ali može biti popratna pojava tj. uz herniju se može javiti hidrokela koja spontano nestaje.


Hernija u djevojčica
  • U ženskih fetusa u ingvinalnom se kanalu nalazi okrugli ligament koji ima zadaću pridržavanja maternice (ligamentum rotundum suspens. uteri) na njezinom mjestu. Kanal je u komunikaciji s trbušnom šupljinom, no nakon rođenja se normalno zatvara.
  • Ako se to ne dogodi, ostaje i dalje komunikacija između ingvinalnog kanala i trbušne stjenke, jajnik ili crijevna vijuga mogu ući u kanal i nastaje hernija*.


Na koji se način primijeti?
Ako se dijete rodi s hernijom, primijete je liječnici ili medicinske sestre koje ga njeguju odmah po rođenju.
Ako se hernija pojavi nekoliko tjedana ili mjeseci nakon rođenja, roditelji, češće mama koja njeguje dijete, pri plaču će primijetiti izbočenje u preponi. Dok je dijete mirno hernija se izgubi ili se uopće ne primjećuje.


Kako se problem rješava?

Ako se radi vrlo maloj bebi, a hernija nije značajna, pedijatar će kod pregleda vratiti organe u pravilan položaj – učiniti će repoziciju hernije preko otvora ingvinalnog kanala.
Konačno rješenje ingvinalne hernije nije moguće samo vraćanjem u trbušnu šupljinu jer će se ponovno javiti kada se pritisak poveća (plač , kašalj). Kirurški zahvat provodi se u cilju konačnog rješenja problema.
Ingvinalna se hernija nikada ne nestaje sama po sebi. Problem se mora kirurški riješiti jer postoji rizik uklještenja: može se dogoditi da se dio crijeva u kanalu omota oko samog sebe što otežava protok krvi kroz tu vijugu i postoji mogućnost njezinog odumiranja (nekroze) ako se hitnim kirurškim zahvatom ne oslobodi. Isto se može dogoditi ako se jajnik nađe u hernijskoj vreći.
Ako dođe do uklještenja hernije (inkarceracija) javljaju se jaki bolovi, dijete je izrazito nemirno, mogu se javiti i krize povraćanja. Trbuh u cijelosti napet i izbočen. Komplikacije mogu biti znatne, postoji opasnost od zapletaja crijeva (ileus). Upravo stoga, da se izbjegne uklještenje, pristupa se kirurškoj korekciji dok je dijete u dobrom stanju.


Operacija se obično provodi ovako:
  • Nakon obavljenih osnovnih pretraga krvi, elektrokardiograma (eventualno i drugih pretraga ako je potrebno) i procjene cjelokupnog zdravstvenog stanja, te pregleda anesteziologa, dijete se prema dogovorenom terminu operacije prima u bolnicu.
  • Zahvat se izvodi u općoj anesteziji. Kirurg učini mali rez u preponi. Organi koji se nalaze u hernijskoj vreći smještaju se na njihovo pravo mjesto u trbuhu. Da bi trbuh postao čvrst i izdržljiv, kirurg pojača njegove stjenke mišićnom fascijom (vezivnim tkivom koje pokriva mišiće) trbušne stjenke – provodi se prava plastika (trbušnih stjenka).
  • Na kraju operacije stavljaju se šavovi i zavije rana. Rezultati su optimalni i praktički gotovo ne postoji rizik od komplikacija ili recidiva. Dijete se slijedećeg dana nakon operacije može vratiti kući.
  • Kada prestane djelovanje anestezije i dijete se razbudi, nastupa težak trenutak za roditelje. Zapravo djeca se ponašaju različito - neka intenzivno plaču i ne mogu se smiriti, neka gotovo cijeli dana spavaju, a neka pak budu izrazito nemirna u snu.
  • U svakom slučaju, kroz jedan do dva dana stanje se normalizira i dijete se ponaša kao prije operacije. Tijekom tog razdoblja roditelji moraju sačuvati mir bez pretjerane brige, ali uz svu moguću nježnost i utjehu.
  • Dojenče se može hraniti na prsima već nekoliko sati nakon operacije, dok s kupanjem treba pričekati najmanje 2-3 dana. U međuvremenu će dobro poslužiti vlažne maramice ili sterilna gaza namočena u toploj vodi.
  • Roditeljima se daju pri otpustu iz bolnice detaljne upute o postupku s ranom i previjanjem. Nakon sedam dana, ili prije, dijete dolazi na kontrolni pregled kirurga, no vađenje šavova nije potrebno jer se oni sami resorbiraju. Ožiljak je gotovo neprimjetan jer se primjenjuju posebni šavovi (atraumatski).

… i u zaključku
Ingvinalna hernija (preponska kila) očituje se kao izbočenje u području prepone koja se povećava pri plaču i kašlju. Češća je u muške djece, a može se javiti i niže u skrotalnoj vrećici (mošnje). Zbog moguće komplikacije - uklještenja (incakceracija), treba se javiti liječniku čim se primijeti.
Ovaj poremećaj nikada se ne razriješi sam po sebi: ako je hernija vrlo umjerena, u male bebe liječnik je rukom može vratiti na mjesto (repozicija). No, najčešće je ipak potrebno pristupiti operaciji kako bi se izbjeglo uklještenje s mogućim posljedicama.


* Medicinskoj terminologiji izlazak organa izvan njegovog normalnog sjedišta na drugo mjesto naziva se hernija, on nije rezerviran samo za preponsku kilu. Primjerice prirođeni poremećaj – dijafragmalna hernija nastaje kada organi iz trbušne šupljine preko otvora na dijafragmi (plosnati mišić koji dijeli trbušnu šupljinu od grudne) prijeđu u grudnu.

Prim. mr. sc. Ružica Duplančić – Šimunjak, dr. med. pedijatar

preuzeto sa KLIK


< Poruku je uredio Vučko.ba. -- 17.8.2009 11:10:31 >

(odgovor članu Anoniman)
  Direktna veza do poruke: 11
   RE: Bruh (kila) kod dece
17.8.2009 11:10:48   
Anoniman
Pa sta ti je hirurg tacno rekao, kada ce mocu da mu odstrani kilu?

(odgovor članu Anoniman)
  Direktna veza do poruke: 12
   RE: Bruh (kila) kod dece
17.8.2009 11:12:48   
eugenija
Pročitah sve, i pozlilo mi opet.

idem


_____________________________

ŽENA JE STENA!



(odgovor članu Anoniman)
Direktna veza do poruke: 13
   RE: Bruh (kila) kod dece
17.8.2009 11:16:14   
dunja RR
Eugiuser posted image , bice sve dobro dace Bog, ne brini...

(odgovor članu eugenija)
Direktna veza do poruke: 14
   RE: Bruh (kila) kod dece
18.8.2009 12:28:59   
eugenija
Čula sam se sa pedijatricom juče, u četvrtak idemo kod drugog dečijeg hirurga da čujemo još jedno mišljenje, pa ćemo videti šta dalje...




_____________________________

ŽENA JE STENA!



(odgovor članu dunja RR)
Direktna veza do poruke: 15
   RE: Bruh (kila) kod dece
18.8.2009 12:30:02   
Rivana

IZVORNA PORUKA: eugenija

Čula sam se sa pedijatricom juče, u četvrtak idemo kod drugog dečijeg hirurga da čujemo još jedno mišljenje, pa ćemo videti šta dalje...




user posted image siroti malisa tek se rodio a vec problemi.....

(odgovor članu eugenija)
Direktna veza do poruke: 16
   RE: Bruh (kila) kod dece
20.8.2009 12:43:06   
eugenija
E ovako, bila sam danas sa Vikom kod drugog hirurga, po preporuci pedijatra.
Jedva je našao tu kilu, mislio je da se povukla, pa je rekao, kad opet iskoči, dođi, ja bih da to vidim kada se pojavi.
Au, reko doktore, nije to nikad ni iskakalo, i morala mu tačno pokazati gde da pritisne i kako da to napipauser posted image

.. uglavnom, Viktor nema ni preponsku, ni vodenu kilu, ovo što ima to je tzv funikulokela

Ona ne boli, ne bi trebalo da stvara probleme, prosto se kontroliše. Tako da je kontrola tek za godinu dana, ali ukoliko krene da raste, morala bi se hirurškim putem rešiti.

Nisam ni znala koliko vrsta tih kilica ima. Ako koga zanima, evo link:

Ima li moje dijete bruh?<-----------------klik


_____________________________

ŽENA JE STENA!



(odgovor članu Rivana)
Direktna veza do poruke: 17
   RE: Bruh (kila) kod dece
20.8.2009 21:57:33   
Lu
Draga Eugiuser posted image
Bar je na kraju ispalo da nije tako strašnouser posted image

(odgovor članu eugenija)
Direktna veza do poruke: 18
   RE: Bruh (kila) kod dece
20.8.2009 21:59:59   
Sneža
Ljubac za Viktorauser posted image

_____________________________

superbrzasnežaheroj

(odgovor članu Lu)
Direktna veza do poruke: 19
   RE: Bruh (kila) kod dece
20.8.2009 22:00:37   
dunja RR
user posted image Eugi ....rekla sam ti da ce biti dobro...

(odgovor članu Lu)
Direktna veza do poruke: 20
   RE: Bruh (kila) kod dece
21.8.2009 9:11:19   
eugenija
Hvala puno curke moje drage!user posted image user posted image user posted image user posted image user posted image user posted image

_____________________________

ŽENA JE STENA!



(odgovor članu dunja RR)
Direktna veza do poruke: 21
   RE: Bruh (kila) kod dece
21.8.2009 9:16:11   
eugenija
Copy/paste iz Spisak rr mama:

IZVORNA PORUKA: šarolta

Draga Eugi, tek sad čitam tvoj problem... I mi imamo isti problem. Leonu smo vodili u hitnu sa 2 nedelje jer joj je sa desne strane iskočio bruh. Rečeno nam je da će se to samo povući kada se dete smiri, bruh se pojavio zbog preteranog naprezanja od grčeva. Dete nam je vrištalo, nismo znali šta ćemo s njom... 2 nedelje kasnije Lari je iskočio bruh sa obe strane, takođe od naprezanja i vrištanja, jer se to ne može nazvati plakanjem, tako da smo jurili u bolnicu da bi joj hirurg to gurnuo nazad... Da napomenem da bebama ništa ne pomaže za grčeve, nema šta nismo već isprobali! Nama je rečeno da nije za operaciju, jer je neki vodeni bruh, ali će iskočiti svaki put kad budu plakale i naprezale se, a onda pravac kod hirurga . Ako se dobro sećam, ti imaš dečaka... U tom slučaju se kila drugačije manifestuje i može se spustiti u testise, što je opasno... ako je za operaciju, nemoj se plašiti, ovo se javlja kod mnogo beba. Trudi se da ti beba nema grčeve i nemoj puštati bebu da dugo plače, pa će se bruh možda i povući samo od sebe . mi smo eto zato razmazili ove naše male štrumfetice i stalno ih nosamo u ruke i smirujemo kad plaču... već imamo fobiju od plakanja i glasnog naprezanja...
poz. i nadam se da će sve biti ok.



Uh čitam ovo i ježim se... Ebem ti kile!!! Nema druge nego nosati ih tako i pratiti taj plač da ne bude urlikanje, koliko se može.
Muke su to velike i za bebe i za roditelje. Ali, hvala Bogu da je sve prolaznog karaktera i da je medicina toliko uznapredovala da se sve nekako danas rešava lako i bez velikih problema.
Veliki pozdrav tebi Šarlota i svako dobro od srca tebi i tvojim bebama!user posted image user posted image user posted image

_____________________________

ŽENA JE STENA!



(odgovor članu eugenija)
Direktna veza do poruke: 22
   RE: Bruh (kila) kod dece
10.12.2009 8:25:33   
tea87bgd
Noca je imao jake grceve i stalno se napinjao,plakao i vristao.Tako od 2.nedelje.Onda sam videla da ima neku kvrgicu na desnoj preponi.Pojavljivalo se i nestajalo.Pedijatar nam je rekao da je to hernia ing sa desne strane.Otisli smo u tirsovu i tamo se ispostavi da je obostrana kila.Zakazali nam operaciju,jer doktor tvrdi da nema sanse da se povuce.Inace njemu se spusti skroz u one kesice,bude veliko skoro kao decija saka.Da li je neko imao iskustva sa kilama i operacijama,post operativnim tokom?Sve sto sam procitala na raznim sajtovima je ok ali bih volela da cujem necije iskustvo,ako ima takvihuser posted image user posted image user posted image A i nije bas svejedno,siznula sam kad sam isla da zakazem operaciju,ne zelim da mislim sta ce biti kad ga budem vodila za koji dan>user posted image

_____________________________

Hajde da ostavimo za sobom
bar mali trag na svetu ovom
kad jednom ode nam sve u vetar
i svako od nas bude nepar...

(odgovor članu eugenija)
Direktna veza do poruke: 23
   [Obrisana poruka]
10.12.2009 8:27:26   
Brisani korisnik
[Sadržaj poruke je obrisan]

(odgovor članu tea87bgd)
  Direktna veza do poruke: 24
   RE: Bruh (kila) kod dece
10.12.2009 8:36:20   
tea87bgd
Znam da nije strasno.Ujutro dodjemo,a uvece posle 18h idemo kuci.Samo mi normalno nije svejedno da dajem dete pod noz.A i interesuje me sta i kako posle operacije.Kako se budi,sta ja radim,kako jede i takve stvari.A to nijedan lekar nece da kaze svi oni odmahuju rukom i tvrde rutinska operacija....user posted image user posted image user posted image
U svakom slucaju gagi hvala ti punoooouser posted image user posted image user posted image user posted image

_____________________________

Hajde da ostavimo za sobom
bar mali trag na svetu ovom
kad jednom ode nam sve u vetar
i svako od nas bude nepar...

(odgovor članu Brisani korisnik)
Direktna veza do poruke: 25
Stranica:   [1] 2 3 4 5   Sledeća stranica >   >>
Stranica: [1] 2 3 4 5   Sledeća stranica >   >>
Idi na:







Moje putovanje kroz vantelesnu oplodnju
Zaista ne znam odakle da počnem. Vraćam se u mislima godinu dana unazad...bila sam ljuta, frustrirana, beznadežna. Nikak...
Jelena S.: Moja porođajna priča
Termin 12.12., odem na pregled (nećeš ti skoro, hajde kući)... i tako svaki dan do petka 21.12. Probudim se ja, bolovi k...
Zdrava ishrana najmlađih tokom zimskog per...
Tokom hladnih zimskih meseci, redovan unos voća i povrća ključan je za jačanje imunološkog sistema dece, pomažući im da ...
Prof. dr Bojanin o razmaženoj deci
Dr Svetomir Bojanin, profesor i dečji psihijatar, govorio je mnogo puta o dečjem razvoju i pravom putu vaspitanja koji t...
HOTEL "FONTANA" - na raskrsnici lj...
photo
Dođite i doživite nezaboravne trenutke i kreirajte najlepše porodične uspomene koje će vas uvek podsećati na ljubav, sre...



Anketa

Да сазнате...
пеперутка16

...да носите тројке, шта бисте радили?

Click Here