|      
Želiš da odustaneš od takmičenja?
Pre nego što potvrdiš svoju odluku, upoznaj se sa detaljima.
Ukoliko potvrdiš odustajanje, na tvoj računar ćemo automatski ubaciti cookie, koji će nam omogućiti da te tokom takmičenja (26.04 -30.04.2021) prilikom dolaska na portal prepoznamo i omogućimo ti neometano korišćenje portala, bez prikazivanja ikona Ringerajinog sponzora, odnosno kontrole uz desni rub ekrana.

Istovremeno, oduzećemo ti sve prikupljene bodove, čime se na žalost gubi pravo za osvajanje nagrade.

Da li još uvek želiš da odustaneš od takmičenja?
Ringeraja.rs koristi "kolačiće" u cilju pružanja boljeg korisničkog iskustva, praćenja posećenosti i prikaza oglasa. Postavke prihvatanja kolačića podesite u vašem internet pretraživaču.
Nastavkom korišćenja smatra se da se slažete sa korišćenjem kolačića u navedene svrhe. Za nastavak kliknite "U redu".   Saznajte više.
Propeć sa sirom-Vranjanska pita
Najukusnija pita moje bake .
Kuvar: melika
Vrsta jela: Testa
Posebnosti: jelo bez posebnosti
Vreme pripreme: 1 h
Težina pripreme: 3/5
Broj osoba: 4
(br. glasova 8)
Uputstvo za pripremu jela

Prosejati brasno. Od navedenih sastojaka za testo umesiti fino, mekano testo. Radni sto posuti dobro brasnom. Umeseno testo oblikovati u valjak i podeliti na 12 loptica velicine manjeg jajeta i 3 loptice velicine velikog jajeta. 12 loptica razvuci oklagijom u kruzni oblik, na debljinu do 3mm, pa svaku koru ravnomerno premazati mascu i redjati rastanjeno testo jedno na drugo. Poslednju koru ne premazivati mascu. 3 loptice razvuci u kruzni oblik na debljinu do 5mm, sirine pleha u kom ce se pita peci. Ja sam pekla u plehu obima 28cm. Dno tepsije bogato premazati mascu. 12 kora naredjanih jedna na drugu, lagano razvuci oklagijom sto tanje, tako da bude sira do 10cm u odnosu na rub tepsije, kada sa stavi u pleh, trebalo bi da viri sa strane. Tako razvucenu koru, staviti na dno namascene tepsije, poprskati sa malo rastopljene masti pa nafilovati. sir izmrviti i sjediniti sa 2 jaja. Na veliku koru staviti malo smese od sira, a zatim preko toga staviti prvu od tri vece razvucene kore. Koru izbockati viljuskom na par mesta, poprskati rastopljenom mascu i nafilovati ponovo, pa ponoviti postupak dok se ne utrose sve kore. Na poslednju koru ne prskati mascu i ne stavljati fil, vec samo viljuskom izbockati skroz do dna tepsije. Pomesati jaja i mleko zicom za mucenje. Zaliti koru polovinom smese od umucenih jaja i mleka, pa pitu zatvoriti viškom testa. Testo savijati tako da bude ravnomerno složeno kao „falte“. Testo prebaciti do sredine tepsije, sa svih strana podjednako. Preklopljenu pitu preliti ostatkom smese od umucenih jaja i mleka. Peci u predhodno zagrejanoj rerni na 250C, nekih deset_ak minuta, a zatim smanjiti temperaturu na 200C i peci jos pola sata. Iskljuciti rernu i ostaviti pitu u poluotvorenoj rerni oko pet minuta. Posluziti toplo uz jogurt ili kiselo mleko.

Saveti
U fil od sira i jaja se po zelji moze dodati i zelje ili spanac.


C daruje dodatne bodove!

Ako vaš recept sadrži neki od navedenih sastojci, osvajate dodatne bodove!

NAPOMENA:
Bonus bodovi za svaki recept mogu se kombinovati.
Bonus bodovi se automatski uključuju u zbir svih bodova (glasovi + bonus bodovi = ukupan broj bodova odnosno zvezdica).
Bonus bodovi ne utiču na prosečnu ocenu recepta.
Organizator takmičenja zadržava pravo da odstrani nepravilne oznake.
zatvori
Za svaki recept može da glasa samo jednom.
Za ovaj recept ste već glasali. Hvala na razumevanju.
zatvori
Izaberi fotografiju na svom računaru i preuzmi je
klikom na dugme DODAJ!


zatvori
Click Here