|      
Želiš da odustaneš od takmičenja?
Pre nego što potvrdiš svoju odluku, upoznaj se sa detaljima.
Ukoliko potvrdiš odustajanje, na tvoj računar ćemo automatski ubaciti cookie, koji će nam omogućiti da te tokom takmičenja (26.04 -30.04.2021) prilikom dolaska na portal prepoznamo i omogućimo ti neometano korišćenje portala, bez prikazivanja ikona Ringerajinog sponzora, odnosno kontrole uz desni rub ekrana.

Istovremeno, oduzećemo ti sve prikupljene bodove, čime se na žalost gubi pravo za osvajanje nagrade.

Da li još uvek želiš da odustaneš od takmičenja?
Ringeraja.rs koristi "kolačiće" u cilju pružanja boljeg korisničkog iskustva, praćenja posećenosti i prikaza oglasa. Postavke prihvatanja kolačića podesite u vašem internet pretraživaču.
Nastavkom korišćenja smatra se da se slažete sa korišćenjem kolačića u navedene svrhe. Za nastavak kliknite "U redu".   Saznajte više.
Korisnici na ovoj temi: niko
  Odštampaj
Stranica: [1] 2 3 4 5   Sledeća stranica >   >>
Korisnik
Poruka << Starija tema   Novija tema >>
   Beta HCG
12.2.2009 14:34:10   
Anoniman
HCG (humani korionski gonadotropin) je glikoprotein kojeg izlučuje sloj stanica s vanjske strane oplođene jajne stanice ili sinciciotrofoblast. Najvažnija funkcija HCG-a je poticanje žutog tijela u jajniku da u prvih 7-9 tjedana trudnoće luči progesteron, hormon znan i kao "čuvar trudnoće".
Njegov nalaz, odnosno nalaz jednog njegovog dijela tzv. beta lanca ili beta HCG-a može se naći u krvi i urinu trudne žene 1-2 dana nakon ugnježđivanja, odnosno 8-10 dana nakon ovulacije. Njegova vrijednost stalno progresivno raste sve do kraja prvog tromjesječja kada ulogu proizvodnje progesterona preuzima posteljica a njegova vrijednost počinje opadati. Tada se i mučnine, koje više-manje osjeća večina trudnica, povlače. Razlog tome može biti što korionski gonadotropin djeluje na hipotalamus (dio mozga koji nadzire vegetativni živčani sustav) i na rinencefalon – moždani centar zadužen za opažanje i raspoznavanje mirisa. Vjerojatno je to razlog što neki okusi i mirisi iznenada postaju odbojni, te mogu izazvati mučninu i povraćanje.
U vrijeme očekivane menstruacije (obično 12-14 dana nakon ovulacije) vrijednost beta HCG-a iznosi oko 100,0 IU/L. Jednostavni urinski testovi već reagiraju na vrijednosti HCG-a od 25 IU/L (osjetljivost urinskog testa provjerite u uputama za upotrebu ili upitom u ljekarni) što znači da u vrijeme očekivane menstruacije, kada su očekivane vrijednosti puno veće, točnost ovog jednostavog testa te osjetljivosti iznosi oko 99%.
Ženama koje su primale HCG injekcije (Profasi i sl.) kao dio tretmana liječenja neplodnosti treba oko 5 -14 dana da se HCG «očisti» iz organizma, te mogu dobiti lažno pozitivan retultat ako ga rade prije navedenog vremena.
Dok nam urinski test može pokazati samo je li HCG prisutan ili ne, kvantitativni beta HCG test krvi može nam reći puno više. Praćenje vrijednosti beta HCG-a je vrlo važna dijagnostička metoda u ocjeni vijabilnosti ploda, dijagnostici izvanmaterične trudnoće, mole hidatidoze, tumora jajnika ili testisa i sl. Naime HCG, osim u trudnoći, može se pojaviti i kod nekih bolesti kako kod žena, tako i kod muškaraca.
Postoji široki spektar normalnih vrijednosti, te pojedinačni nalaz HCG vrijednosti ne može indicirati normalnu trudnoću ili ukazati na to koliko je vremena prošlo od začeća.
Naime, ključ tumačenja HCG vrijednosti nije u njegovom broju, već u njegovom rastu. U normalnoj trudnoći beta HCG raste tako da se njegova vrijednost udvostručuje u prosjeku svaka 2 dana. Iz tog razloga, beta HCG test se u pravilu ponavlja dva dana nakon prvog testa kako bi se moglo vidjeti da li se «beta» pravilno «duplira».
Trudnoće koje završe pobačajem ili izvanmaterične trudnoće u pravilu pokazuju niže vrijednosti i sporije vrijeme rasta, iako i neke normalne trudnoće, koje rezultiraju savršenim bebama, mogu također imati niže vrijednosti HCG-a.
Nadalje, postoje mišljenja da kraće vrijeme «dupliranja» znači da su u pitanju višeplodne trudnoće, što prema nekim istraživanjima nije točno, mada je zapaženo da žene s višeplodnom trudnoćom imaju u pravilu više vrijednosti HCG-a nego žene s jednoplodnom trudnoćom.
Na kraju, možemo reći da valja biti oprezan i možda ne previše kalkulirati s brojkama. UZV pregled, nakon 5-6 tjedana, daje puno bolje osnove za predviđanje ishoda trudnoće nego same vrijednosti HCG-a.

* U sljedećoj tablici prikazana je prosječna očekivana količina HCG-a po tjednima trudnoće:
- Tjedan nakon prvog dana posljednje menstruacije 3
Količina HCG-a (mIU/ml) 5 -50

- Tjedan nakon prvog dana posljednje menstruacije 4
Količina HCG-a (mIU/ml) 5 – 426

- Tjedan nakon prvog dana posljednje menstruacije 5
Količina HCG-a (mIU/ml) 18 - 7,340

- Tjedan nakon prvog dana posljednje menstruacije 6
Količina HCG-a (mIU/ml) 1,080 - 56,500

- Tjedan nakon prvog dana posljednje menstruacije 7 – 8
Količina HCG-a (mIU/ml) 7,650 - 229,000

- Tjedan nakon prvog dana posljednje menstruacije 9 – 12
Količina HCG-a (mIU/ml) 25,700 - 288,000

- Tjedan nakon prvog dana posljednje menstruacije 13 – 16
Količina HCG-a (mIU/ml) 13,300 - 254,000

- Tjedan nakon prvog dana posljednje menstruacije 17 – 24
Količina HCG-a (mIU/ml) 4,060 - 165,400

- Tjedan nakon prvog dana posljednje menstruacije 25 – 40
Količina HCG-a (mIU/ml) 3,640 - 117,000

 
* U sljedećoj tablici prikazane su izmjerene prosječne vrijednosti HCG-a po danima nakon ovulacije:
- Dani nakon ovulacije 14
Prosečne vrijednosti HCG-a (mIU/ml) 48
Granične vrijednosti HCG-a (mIU/ml) 17-119

- Dani nakon ovulacije 15
Prosečne vrijednosti HCG-a (mIU/ml) 59
Granične vrijednosti HCG-a (mIU/ml) 17-147

- Dani nakon ovulacije 16
Prosečne vrijednosti HCG-a (mIU/ml) 95
Granične vrijednosti HCG-a (mIU/ml) 33-223

- Dani nakon ovulacije 17
Prosečne vrijednosti HCG-a (mIU/ml) 132
Granične vrijednosti HCG-a (mIU/ml) 17-429

- Dani nakon ovulacije 18
Prosečne vrijednosti HCG-a (mIU/ml) 292
Granične vrijednosti HCG-a (mIU/ml) 70-758

- Dani nakon ovulacije 19
Prosečne vrijednosti HCG-a (mIU/ml) 303
Granične vrijednosti HCG-a (mIU/ml) 111-514

- Dani nakon ovulacije 20
Prosečne vrijednosti HCG-a (mIU/ml) 522
Granične vrijednosti HCG-a (mIU/ml) 135-1690

- Dani nakon ovulacije 21
Prosečne vrijednosti HCG-a (mIU/ml) 1061
Granične vrijednosti HCG-a (mIU/ml) 324-4130

- Dani nakon ovulacije 22
Prosečne vrijednosti HCG-a (mIU/ml) 1287
Granične vrijednosti HCG-a (mIU/ml) 185-3279

- Dani nakon ovulacije 23
Prosečne vrijednosti HCG-a (mIU/ml) 2034
Granične vrijednosti HCG-a (mIU/ml) 506-4660

- Dani nakon ovulacije 24
Prosečne vrijednosti HCG-a (mIU/ml) 2637
Granične vrijednosti HCG-a (mIU/ml) 540-10,000

  Direktna veza do poruke: 1
   RE: Beta HCG
13.2.2009 0:22:37   
kumara
Opa ala si nam ti bila vredna!!! user posted image

Ja sam beta HCG uradila odmah nakon testa, pre odlaska kod ginekologa jer nisam mogla da docekam, a samo testu nisam verovala (bojala sam se da verujem). To je bila negde cetvrta nedelja i koji dan i bio je oko 84.

(odgovor članu Anoniman)
Direktna veza do poruke: 2
   RE: Beta HCG
13.2.2009 12:52:50   
Anoniman
Kod bete nije vazno toliko koliko ona iznosi jer ne mogu sve precizno znati kada su zabebile, zato je i toliki razmak izmedju donje i gornje granice u iznosima, ali je najvaznije da se ona izduplira za 2 dana! Eto tebi je bila 86, ali za 2 dana ti je bila oko 200, a ti si ista nedelja, tako da te granice i nisu nesto merljive...

(odgovor članu kumara)
  Direktna veza do poruke: 3
   RE: Beta HCG
13.2.2009 14:38:18   
Modessty
Meni se desilo da pogreše kad su radili betu pre dve godine! Kaže laborant beta visoka, a dr na UZ ne vidi ništa. A ja krvaruckala po malo danima.
Onda me poslali u bolnicu i kad tamo odradili betu sve normalno. Samo me bezveze isprepadali da možda imam vantelesnu. Dr u bolnici čak se spremala da radi kiretažu! Ja sva sreća sutra dan ujutru dobijem!

_____________________________

Imperfection is beauty, madness is genious, and its better to be absolutely ridiculous then to be absolutely boring.

(odgovor članu Anoniman)
Direktna veza do poruke: 4
   RE: Beta HCG
13.2.2009 15:15:25   
kumara
Meni je dr rekao da mu je tih 84 bilo sumnjivo malo za nedelju u kojoj je po UZ odredio da sam. Ali fora je bila sto meni user posted image bude na 30 dana, pa je onda kao bilo ok. Posle nisam proveravala, nisam imala priliku jer je brzo pocelo krvarenje i spontani. user posted image

(odgovor članu Modessty)
Direktna veza do poruke: 5
   RE: Beta HCG
13.2.2009 15:23:47   
Anoniman
Mali nivo Hcg-a, ukoliko znate kada ste zabebile, i ukoliko se ne duplira obicno i dovede do spontanog user posted image   I mislim da to nema veze sa duzinom ciklusa vec sa time kada ste zatrudnele. Ne moze biti isti nivo HCG-a kod zene koja zatrudni pocetkom meseca i kod one koja zatrudni krajem meseca, normalno je da ce onoj sto je zatrudnela pred M nivo biti mnogo nizi i da ce doktor reci da je nivo mali za tu nedelju ali ako se normalno duplira to znaci da se beba normalno razvija samo je do trudnoce doslo kasnije nego po skolskom racunanju plodnih i neplodnih dana.

< Poruku je uredio Katjica -- 13.2.2009 15:26:42 >

(odgovor članu kumara)
  Direktna veza do poruke: 6
   RE: Beta HCG
16.2.2009 2:31:58   
Anoniman
Bravo Katjica za prvi post! user posted image

(odgovor članu Anoniman)
  Direktna veza do poruke: 7
   RE: Beta HCG
16.2.2009 10:36:38   
Modessty

IZVORNA PORUKA: Modessty

Meni se desilo da pogreše kad su radili betu pre dve godine! Kaže laborant beta visoka, a dr na UZ ne vidi ništa. A ja krvaruckala po malo danima.
Onda me poslali u bolnicu i kad tamo odradili betu sve normalno. Samo me bezveze isprepadali da možda imam vantelesnu. Dr u bolnici čak se spremala da radi kiretažu! Ja sva sreća sutra dan ujutru dobijem!



Zeznuh se....
htela sam da kažem da su me uplašili da imam vanmateričnu trudnoću!

Ali vi ste valjda skontaleuser posted image

_____________________________

Imperfection is beauty, madness is genious, and its better to be absolutely ridiculous then to be absolutely boring.

(odgovor članu Modessty)
Direktna veza do poruke: 8
   RE: Beta HCG
16.2.2009 14:36:55   
kumara
Razumele smo draga, ne brini!

(odgovor članu Modessty)
Direktna veza do poruke: 9
   RE: Beta HCG
16.2.2009 22:16:09   
Buba76
Lenka verovatno je dr bilo sumnjivo zato sto ti se nije dobro razvijala beba.Meni se to desilo u trecoj trudnoci.Beta HCG velika,za 2 dana trostruka,a on ipak kaze da se beba ne razvija dobro.Ubrzo sam prokrvarila i sve otislo do dj...

(odgovor članu kumara)
Direktna veza do poruke: 10
   RE: Beta HCG
17.2.2009 0:39:01   
kumara
Pa da, tako je i meni bilo, samo ja nisam opet vadila betu, ali se ispostavilo da se nije razvijala kako treba i da je to ta prva beta i pokazala. Zato i mislim da je beta najbolji pokazatelj stanja!

(odgovor članu Buba76)
Direktna veza do poruke: 11
   RE: Beta HCG
30.7.2009 13:25:18   
Anoniman
IZVORNA PORUKA: dacica

da li se iko razume u betu...znam da ima tema,ali tamo niko neide...zabrinuta sam pa mi treba pomoc,ako iko zna-iskusnije ste...radila sam betu4 dan kad mi je kasnilo,bila je 65,posle 2 dana 160,a posle4 dana 302,e sad po onim parametrima,mala mi je beta za nedelju u kojoj sam,pa sam se uplasila da malo raste za 4 dana,da nije nesto u redu,posto kod dr.imam zakazano tek u subotu,a dotle ce umreti...a toliko sam se gluposti nacitala,o hemiskoj trudnoci i ostalo.....pomozite...hvala...



4-ti dan kasnilo - beta 65
Dani nakon ovulacije: 15
Prosečne vrijednosti HCG-a (mIU/ml) 59
Granične vrijednosti HCG-a (mIU/ml) 17-147

 
2 dana kasnije - beta 160
Dani nakon ovulacije: 17
Prosečne vrijednosti HCG-a (mIU/ml) 132
Granične vrijednosti HCG-a (mIU/ml) 17-429


4 dana kasnije - beta 302:
Dani nakon ovulacije: 19
Prosečne vrijednosti HCG-a (mIU/ml) 303
Granične vrijednosti HCG-a (mIU/ml) 111-514

 
Koliko ja shvatam ovu tablicu - sve je ok! user posted image


(odgovor članu Anoniman)
  Direktna veza do poruke: 12
   RE: Beta HCG
30.7.2009 20:07:50   
dacica
nisam bas razumno napisala,prvu sam vadila 4 dana posle,drugu6 dana posle kasnjenja, a trecu 10 dana nakon kasnjenja,i zato sam u strahu,jer sporo raste,sad bi vec trebala da bude puno veca...po parametrima sam malo ispod donje granice,pa me strah...mozda sam jos kasnije ztrudnela,pa je manja trudnoca....uff nista mi nije jasno....hvala taso u svakom slucaju....

_____________________________

kakve su nam misli.......takav nam je zivot....!!!!!!!!!!

(odgovor članu Anoniman)
Direktna veza do poruke: 13
   RE: Beta HCG
30.7.2009 23:12:21   
Anoniman


PRVA - 4 DANA KASNJENJA:
4-ti dan kasnilo - beta 65
Dani nakon ovulacije: 15
Prosečne vrijednosti HCG-a (mIU/ml) 59
Granične vrijednosti HCG-a (mIU/ml) 17-147

 
DRUGA - 6 DANA KASNJENJA:
2 dana kasnije - beta 160

Dani nakon ovulacije: 17
Prosečne vrijednosti HCG-a (mIU/ml) 132
Granične vrijednosti HCG-a (mIU/ml) 17-429


TRECA - 10 DANA KASNJENJA:
4 dana kasnije - beta 302:
Dani nakon ovulacije: 19
Prosečne vrijednosti HCG-a (mIU/ml) 303
Granične vrijednosti HCG-a (mIU/ml) 111-514

 
Ali draga, to sam ti i gledala u tablici. Prve vrednosti su kada kasni 4 dana, druge 2 dana kasnije (tj. 6 dana kasni(, a trece 4 dana nakon druge (tj. 10 dana kasnjenja).

Sorry ako te i dalje nisam dobro razumela.

Sada sam se i ja zbunila. user posted image




(odgovor članu Anoniman)
  Direktna veza do poruke: 14
   RE: Beta HCG
31.7.2009 17:55:02   
dacica
Tasho..hvala ti puno sto se trudis...ja sam se zbunila sa razlogom,od straha,sad cu da ti objasnim kako sam ja razumela--ako je druga 17 dan nakon ovulacije,posle 4 dana je 21 dan nakon ovulacije e onda beta treba da bude preko 1000,e to mene zabrinjava...a moja je 303-malo ispod donje granice...i malo mi je narasla,ona je ok za 19 dan ovulacije,ali ne za 21-koji je meni po toj racunici.....jedino sto mislim da ja nisam kasnije zatrudnela,pa sam sad tek 19dan nakon ovulacije,jedino to...da nije u redu,pala bi mi beta...pozdrav,i hvala puno...kisss

_____________________________

kakve su nam misli.......takav nam je zivot....!!!!!!!!!!

(odgovor članu Anoniman)
Direktna veza do poruke: 15
   RE: Beta HCG
31.7.2009 18:01:40   
Shishica
Jeste li sve isle tako po nekoliko puta na betu na pocetku trudnoce? To doktori traze?

(odgovor članu dacica)
Direktna veza do poruke: 16
   RE: Beta HCG
1.8.2009 9:05:08   
Anoniman
Ja nisam radila betu - nikada!

dacice, kada ideš kod dr? user posted image

(odgovor članu Shishica)
  Direktna veza do poruke: 17
   RE: Beta HCG
8.8.2009 23:28:22   
dacca
Ja sam bila prije dva sata kod ljekara i rekla mi je da radim betu hcg u ponedeljak.

(odgovor članu Anoniman)
Direktna veza do poruke: 18
   RE: Beta HCG
8.8.2009 23:35:59   
dacca
Koliko kosta taj nalaz?

(odgovor članu dacca)
Direktna veza do poruke: 19
   RE: Beta HCG
9.8.2009 1:00:50   
Anoniman
Mislim oko 1000din. Negde malo manje, negde malo više (ako se ne varam).

(odgovor članu dacca)
  Direktna veza do poruke: 20
   RE: Beta HCG
9.8.2009 1:09:08   
Ana RR
Ja sam plaćala 810 dinara (750 je beta + 60 vađenje krvi).

_____________________________

Twenty years from now you will be more disappointed by the things you didn't do than by the ones you did. So throw off the bowlines, Sail away from the safe harbor. Catch the trade winds in your sails. Explore. Dream.

Jer smo tako u mogućnosti!

(odgovor članu Anoniman)
Direktna veza do poruke: 21
   RE: Beta HCG
9.8.2009 1:10:26   
Anoniman
user posted image Pa da, ja to odmah zaokružim na 1000, pa se obradujem kusuru! 

(odgovor članu Ana RR)
  Direktna veza do poruke: 22
   RE: Beta HCG
9.8.2009 1:16:04   
Ana RR
user posted image

_____________________________

Twenty years from now you will be more disappointed by the things you didn't do than by the ones you did. So throw off the bowlines, Sail away from the safe harbor. Catch the trade winds in your sails. Explore. Dream.

Jer smo tako u mogućnosti!

(odgovor članu Anoniman)
Direktna veza do poruke: 23
   RE: Beta HCG
9.8.2009 11:21:14   
dacca
Nekih 12 eura kod vas. Kod nas je vjerovatno 15.

(odgovor članu Ana RR)
Direktna veza do poruke: 24
   RE: Beta HCG
9.8.2009 17:44:04   
dacca
A odekle mi vadi krv, je li iz prsta? user posted image

< Poruku je uredio Ana RR -- 9.2.2010 10:28:36 >

(odgovor članu dacca)
Direktna veza do poruke: 25
Stranica:   [1] 2 3 4 5   Sledeća stranica >   >>
Stranica: [1] 2 3 4 5   Sledeća stranica >   >>
Idi na:







Ringerajina tabela za praćenje plodnih dana
Želite da zatrudnite, a ne znate kad vam je ovulacija? Volite prirodni metod kontracepcije? Pratite plodne dane pomoću R...
Kada je šansa da ostanem u drugom stanju n...
Do ovulacije dođe kad se jajna ćelija koja je sazrevala u jajniku odvoji i započne svoj put jajovodom u matericu.



image
Sanidej
Želela bih da podelim svoje pozitivno skustvo sa Cortinat kremom.
Cortinat sam počela da koristim kada je beba imala problem sa pelenskim ojedom. Delovao je brzo i posle nekoliko mazanja ublažio crvenilo i regenerisao oštećenu dečiju kožu. Nije prošlo mnogo i ponovo sam se vratila ovoj sjajnoj kremi. Stres i hronični umor bili su uvod za muku koja me je zadesila-seboreični dermatitis na licu. Koža je bila ispucala i ljuspasta, svrbela je i crvenela se. Izgledala sam uzasno, tako sam se i osećala. Cortinat mi je posle svega 3 dana terapije doneo olakšanje- svrab je prošao, crvenilo se smanjilo, kao i perutanje kože. Problem sa ovom bolešću je što se često vraća, ali znam da ću uz pomoć Cortinat kreme uspeti da ublažim simptome. Ova sjajna krema mi je pomogla i nakon ujeda komaraca smanjivši otok i crvenilo. Zbog toga je moj izbor uvek Cortinat krema, boljeg prijatelja koža nema.  Više >>
image

Anketa

Да сазнате...
пеперутка16

...да носите тројке, шта бисте радили?

Click Here