|      
Želiš da odustaneš od takmičenja?
Pre nego što potvrdiš svoju odluku, upoznaj se sa detaljima.
Ukoliko potvrdiš odustajanje, na tvoj računar ćemo automatski ubaciti cookie, koji će nam omogućiti da te tokom takmičenja (26.04 -30.04.2021) prilikom dolaska na portal prepoznamo i omogućimo ti neometano korišćenje portala, bez prikazivanja ikona Ringerajinog sponzora, odnosno kontrole uz desni rub ekrana.

Istovremeno, oduzećemo ti sve prikupljene bodove, čime se na žalost gubi pravo za osvajanje nagrade.

Da li još uvek želiš da odustaneš od takmičenja?
Ringeraja.rs koristi "kolačiće" u cilju pružanja boljeg korisničkog iskustva, praćenja posećenosti i prikaza oglasa. Postavke prihvatanja kolačića podesite u vašem internet pretraživaču.
Nastavkom korišćenja smatra se da se slažete sa korišćenjem kolačića u navedene svrhe. Za nastavak kliknite "U redu".   Saznajte više.
Korisnici na ovoj temi: niko
  Odštampaj
Stranica: [1] 2 3 4 5   Sledeća stranica >   >>
Korisnik
Poruka << Starija tema   Novija tema >>
   Varicella (Ovčije boginje)
13.5.2008 14:15:30   
Anoniman
VARICELLA (OVČIJE BOGINJE) je blago oboljenje sa visokim indeksom kontagioznosti i do 80% (mnogo je zarazna).
To je kapljična infekcija (znači inicijalno se prenosi putem kapljiva kroz vazduh), te je češća zimi i s proleća.
Bolesnik je zarazan: 1-2 dana pre pojave ospe, i u toku vezikuloznog stadijuma (tečnost iz mehurića po koži je zarazna) pa sve dok se ne zasuše i poslednje vezikule. Bolesnik u krustoznom stadijumu nije zarazan.
Znači infekcija se prenosi direktno: Phlyge-ovim kapljicama (čitaj: Flüge-ove kapljice, nalaze se u izdahnutom vazduhu), dodirom kože ili veša u periodu pucanja mehurića.
Inkubacija: 14-18 dana.
Trajanje bolesti: 2-3 nedelje
U toku bolesti se razlikuju 3 stadijuma:
1. Karatralni: obično protiče neupadljivo ili praćen blagim opštim znacima - glavobolja, slabost, gubitak apetita, niska temperatura. Istovremeno se može pojaviti enantem na mekom nepcu i sluzokoži usne duplje. To su vezikule koje brzo prskaju, te se stvaraju afte, koje su obično bolne i otežavaju gutanje. Može se javiti i različit osip po koži koji se izgubi nakon nekoliko časova. Kataralni stadijum nije obavezan u razvoju bolesti (pacijent je praktično infektivan kada počnu kataralni simptomi).
2. Osipni stadijum: počinje izbijanjem ospe.
Ospa prolazi kroz više stadijuma: makula (ružičasta tačkica) koja nakon par sati evouluira te nastaje, papula (crvena tačkica sa „jastučićem" u sredini, slično ujedu komarca), i vrlo brzo vezikula (mehurić na crvenoj podlozi) i krusta (krasta koja se stvara posle pucanja vezikule). Makule i papule obično prolaze neopaženo, te se primeti tek kada nastanu vezikule. One se nalaze na samoj površini kože, nežne su, ovalne i lako prskaju te se opisuju kao kapi rose po koži. Tečnost je bistra, zatim postane opalescentna (nikada gnojava), već nakon 24 časa vezikula se smežurava i u centru nastaje krusta, koja ubzo zameni celu vezikulu ) evoulucija makule do kruste traje 2-4 dana).
Ospa izbija u naletima, vremenski razmak između naleta iznosi 10-30 časova. Obično se jave 2-3 naleta. Svaki nalet ima svoj gore naveden razvojni cuklus s tim što je poslednji najkraći. Zbog nesinhronizovane evolucije promena iz više zamaha, istovremeno se mogu videti svi elementi ospe po koži, zato se govori o polimorfnoj ospi. Svako izbijanje ospe je praćeno povišenom temperaturom oko 38oC.
Ospa se prvenstveno javlja na pokrivenim delovima kože, ali je ima po celoj koži uključujući i poglavinu i dlanove i tabane, pa i sluzokože (oko recimo).
Krustozni stadijum: kruste su mrke do crne boje, otpadaju spontano za 6-10 dana, u principu ne ostavljaju ožiljak ako spontano otpadnu, ali ako se češanjem skine pre vremena mogu ostaviti plitke ožiljke i depigmentaciju kože.
Tok bolesti je 2-3 nedelje jer se kruste dugo održavaju.
3. Rekonvalescentni stadijum: počinje opadanjem poslednje kruste, traje nedelju dana,varicella je lako oboljenje te se dete oporavlja vrlo brzo.
 
Lečenje
 
Izolacija, ležanje i simptomatska terapija (znači ako ima temperaturu, antipiretike itd).
Higijena kože je jako bitna de se ne inficiraju vezikule: kratko kupanje deteta jednom dnevno u mlakom blagom rastvoru hipermangana (dezinfikuje kožu, ublažava svrab i sasušuje vezikule). Posle kupke koža se suši samo upijanjem, nikako brisanjem kako bi se sprečilo pucanje vezikula i zarmazivanje tečnosti po koži. Koža se zatim posipa sterilnim talkom uz dodatak anestezina, što smiruje svrab. Talk se posipa po koži, nikako se ne nanosi jednom te istom vatom koja se čas umače u talk čas tapka po koži kako bi se sprečila kontaminacija talka tečnošću iz vezikulke i raznošenje iste po koži.
 
 
MI ČEKAMO... AKO IH JE DOBIO, TREBALE BI IZBITI IZMEĐU UTORKA I PETKA SLEDEĆE NEDELJE...user posted image

< Poruku je uredio Tasha -- 13.5.2008 14:18:57 >
  Direktna veza do poruke: 1
   RE: Varicella (Ovčije boginje)
15.5.2008 17:48:13   
guppy RR
Tasha, ovo ti je super ideja!! I ja ću napisati nešto o 6. bolesti koju smo preboleli.

Kakvo je stanje kod vas?? user posted image

(odgovor članu Anoniman)
Direktna veza do poruke: 2
   RE: Varicella (Ovčije boginje)
16.5.2008 15:23:45   
Anoniman
ČEKAMO.... "termin" po textu koji sam navela gore je 14-18 dana, što će biti između utorka i petka sledeće nedelje...

(odgovor članu guppy RR)
  Direktna veza do poruke: 3
   RE: Varicella (Ovčije boginje)
18.5.2008 18:22:22   
guppy RR
Javi... user posted image

(odgovor članu Anoniman)
Direktna veza do poruke: 4
   RE: Varicella (Ovčije boginje)
19.5.2008 15:21:13   
Anoniman
ČEKAM...

U prvi mah, kada sada sam čula da je taj klinac dobio boginje i da postoji mogućnost da ćemo i mi - skenjala sam se. Sada sam se već toliko mentalno pripremila da bismo baš mogli da ih preležimo pa da završimo sa tim zauvek...

(odgovor članu guppy RR)
  Direktna veza do poruke: 5
   RE: Varicella (Ovčije boginje)
20.5.2008 14:30:34   
Anoniman
Jedna mala koja je bila na istoj slavi gde i mi (gde su ustvari pokupljene boginje) je danas dobila boginje (okrugo 2 nedelje od kontakta). Mi još nismo...user posted image

(odgovor članu Anoniman)
  Direktna veza do poruke: 6
   RE: Varicella (Ovčije boginje)
21.5.2008 11:00:29   
guppy RR
Juče se ja lepo izležavala (na godišnjem odmoru sam), kad odjednom, došli gosti, troje odraslih i četvoro dece. Ja prvo PANIKA PANIKA, onda se smirila i pitam onako preventivno "jesu li ta deca zdrava?" ... i dobijem odgovor "da, da, evo, svi idu u vrtić". Došlo mi je, da padnem u nesvest
user posted image user posted image

Valjda nisu malići nešto pokupili user posted image

(odgovor članu Anoniman)
Direktna veza do poruke: 7
   RE: Varicella (Ovčije boginje)
21.5.2008 15:34:22   
Anoniman
DOBILI SMO BOGINJE!!!!!!!!!!! user posted image

ZA SADA IMA SVEGA 10AK TAČKICA...KAŽU DA SU PRVIH 5 DANA NAJKRITIČNIJI, JAVLJAĆU VAM...

(odgovor članu guppy RR)
  Direktna veza do poruke: 8
   RE: Varicella (Ovčije boginje)
21.5.2008 23:42:16   
Anoniman
Tek jutros sam vratila film, da su se te prve dve boginje pojavile već pre 2 dana, u ponedeljak uveče, ali sam ja bila u fazonu da je sigurno od vrućine, pošto su pod pelenom.
Onda je juče izbila jedna na stomaku popodne, i onda uveče su se pojavile 2 na leđima, jedna na nozi, još jedna na stomaku i jedna na obrazu.
Danas so bili kod doktora, dobila sam 2 nedelje bolovanja, a on je dobio diagnozu. user posted image  

Radi se sledeće: tuširati dete više puta na dan, uveče ga za kraj kupanja preliti blagim rastvorom hipermangana, i svaki put posle kupanja puder za ovčije boginje sa anestezinom (isto to ima i u tečnom stanju,neka vrsta gela, ako sam dobro razumela). Mani je doktorka rekla da je bolje da uzmem puder, jer taj gel zapuši kožu. Takođe, puder se nanosi na promene i kada se dete češe, jer ublažuje svrab.

Već do uveče ih je imao više, ali još uvek nije stašno.

Priča da decu treba utopljavati da mu brže izbiju boginje je totalna glupost, kaže doktorka. Boginje izbijaju 9 dana u 3 naleta tj na 3 dana, pa stagnira umeđuvemeno.
Priča da dete ne sme da se kupa je takođe glupost, kaže doktorka. Decu treba TUŠIRATI više puta devno. Ne treba ih ostavljati dugo u vodi da se ne bi rasčešali.
Dalje: temperatura nije obavezna.
Priča da su deca zarazna 2 nedelje pre boginja i da sa izbijanjem prestaju da budu zarazna - TOTALNI IDIOTLUK!!! Deca su zarazna 2 dana pre izbijanja boginja - kapljično. Izbijanjem boginja, smanjuje se kapljična zaraznost, i počinje zaraznost dodirom. Plikovi pucaju a ta limfa je zarazna.
Puder ne nasoti istom vatom na sva mesta jer se samo raznosi. Najidealije bi bilo posipati ga na promene, ne dodirujući ih. Naravno to se ne može u kosi i po licu gde se nanosi vatom, ali ne istom, ili makar ne istom stranom.

Moj mali najviše boginja ima u kosi, valjda zato što je tu najtoplije. I taj deo ispod pelene, i preponice.    

(odgovor članu Anoniman)
  Direktna veza do poruke: 9
   RE: Varicella (Ovčije boginje)
22.5.2008 13:49:38   
Anoniman
I dalje smo relativno dobro... user posted image

(odgovor članu Anoniman)
  Direktna veza do poruke: 10
   RE: Varicella (Ovčije boginje)
22.5.2008 21:53:15   
guppy RR
user posted image user posted image user posted image  za bebicu
user posted image user posted image user posted image user posted image  za mamiku

(odgovor članu Anoniman)
Direktna veza do poruke: 11
   RE: Varicella (Ovčije boginje)
28.5.2008 20:41:17   
guppy RR
Tasho, kako je??
user posted image

(odgovor članu guppy RR)
Direktna veza do poruke: 12
   RE: Varicella (Ovčije boginje)
4.11.2008 11:22:38   
Anoniman
Hehehehehe, ja tek sada videla ovo tvoje pitanje. Uopšte mi nije jasno zašto sam tada prestala da pišem. Pa hajde da toj priči, sa ogromnim zakašnjenjem dam kraj.
Lagala bih kada bih rekla da ih je imao malo, lagala bih kada bih rekla da ih je imao puno. Ustvari, trudila sam se da ih hvatam čim izbiju, i puderišem, pa nisu imale vremena da narastu, kao one prve koje su se na kraju najduže i zadržale i  bile su to najveće kraste. Već su sve otpale, i onda još 10ak dana smo pazili na jednu krastu na stomaku, na jednu na nozi i jednu u kosi (ta je bila najveća).

No, sve u svemu, nije to bilo strašno toliko, toga se ne treba bojati, bolje da preleže dok su mali.

< Poruku je uredio Tasha -- 4.11.2008 11:24:42 >

(odgovor članu guppy RR)
  Direktna veza do poruke: 13
   RE: Varicella (Ovčije boginje)
4.11.2008 11:30:39   
Lu
A zašto se zovu ovčije boginje,možda je glupo ali jel stvarno ima veze sa ovcama?

(odgovor članu Anoniman)
Direktna veza do poruke: 14
   RE: Varicella (Ovčije boginje)
4.11.2008 11:41:53   
Anoniman
Ne znam zašto se tako zovu. user posted image
Nemaju veze sa ovcama... bar koliko ja znam. Ne znam na šta si mislila, dal ih prenose ovce? Ne, koliko ja znam, ja kada sam bila mala sam dobila od druge dece, isto kao i moj Luka.

(odgovor članu Lu)
  Direktna veza do poruke: 15
   RE: Varicella (Ovčije boginje)
6.11.2008 20:18:54   
guppy RR
Smešno.. u engleskoj se zovu "chickenpox" što bi značilo "KOKOŠJE..." hahahahahahaha
A izgledaju ovako:

user posted image

Ako vas zanima, kako to realno izgleda (nisam imala srca da lepim sliku ovde), pogledajte u google....
BLJAK

< Poruku je uredio guppy -- 6.11.2008 20:19:20 >

(odgovor članu Anoniman)
Direktna veza do poruke: 16
   RE: Varicella (Ovčije boginje)
15.12.2008 23:40:52   
Koka Loka
Kako smo mi prebrodili Variceluuser posted image

9.2.2007. ja u niskom startu sa user posted image  (porodila se 5.3.), dovodim Andreja iz predškolskog. Kaže da se čudno oseća, o neee, on uvek najavi bolest. Na stomaku ima neku bubuljicu. OK, ništa strašno. On već tužan boji se da nisu boginje. Tužan jer misli (kao da je znao) da su boginje nešto strašno!
Posle pola sata iznad usne bubuljica. Posle sat, na nosu još jedna - stigle Varicele. Temperatura 37.2C

Andrej leži, dobrica moja, umirio se. Baba i deda nam rekli da ga obučemo u belo i da im tepamo (?!user posted image ) Tufna se polako, i sve je OK. Temperatura, ništa strašno ali je ima. Ali počinje da raste.
Sutradan ga odvedemo ga u Dom Zdravlja (naša dr nije tu, stižu 3 zamene): "Ma da, jeste, mislimo da jeste" Sve je OK. Temperatura? Normalno je to.

Temperatura ne prestaje ni 3. dan, odlazimo u Institut za Majku i Dete. Primaju nas, i prvo mene gledaju: "Jeste li imali Varicele? Morate da primite inekciju obavezno, znate i da pijete Aciklovir,..." - jedva mi se skinuše sa kičme. Pogledaše Andreja: "Da, Varicela, mažite ga puderom!" Temperatura? Normalno.

Zovemo Hitnu pomoć - Trudni ste? Pa znate... Manite me se, šta da radimo, ima temperaturu preko 40C???? Pa skidajte! Ali neće da pada, non stop ga tuširamo? Pa tuširajte? Ali ospe se povuku, pomodre, ne mogu da izbiju kada je dete NON STOP MOKRO OD VODE! Pa neeemojte da ga tuširate! Ali ne može da mu spadne temperatura, šta da radimo?! Pa znate, trc mrc - nemaju pojma!
On kašljuca! Pa dobro, ništa strašno! Ali on čudno kašljuca - normalno je.

Halo beba - Trudni ste?????? Jaooo morate da primite inekciju anti...rbr.. zaboravi.. i Aciklovir!!! Manite me se - ista priča sa tuširanjem - pa nemojte non stop! Kako da skinemo?! Pa tuširajte - ma nosite se u tri lepe...
Kašljucanje - to je normalno.

U Domu zdravlja ga slušaju ali ne čuju ništa! Kažu da se virusna upala ne čuje ali ne znaju ništa. Uzimamo uput i odlazimo na Infektivnu kliniku.
Primaju nas i odmah: "Kašlji, hm, ustani, hm da, ovo u Domu zdravlja ne mogu ni da čuju, uf, šta si bled, u Tiršovu na snimanje pluća - ODMAH! Najaviću vas!"

Ulazimo u Tiršovu (ja plačem kao kišna godina) muž nosi Andreja, napravili nam kordon kroz hodnike, čekaju nas ispred lifta, meni ne daju da idem, čekam ih 5 minuta kao 5 godina.

Silaze - hm, snimak ne obećava.

Odlazimo i dr na Infektivnoj: "Da, virusna upala, mora da ostane!" Ja user posted image  NEMA ŠANSE, GDE DA GA OSTAVIM!!! Vi mama nemojte, kako ćete pred porođajem, nije ovde mesto za vas, hm, sve zavisi gore od lekara, hm, hajde, sutra je praznik, dođite prekosutra da ga pogledam i ako ne bude bolje mora da ostane!"

Bitno da znate: Doktorica nam je rekla da prašak za osip bacimo, da ga ni slučajno ne koristimo i da ga normalno tuširamo i obavezno peremo kosicu. Mladu mamu je vratila kući da se OBAVEZNO ISTUŠIRA I OPERE KOSU pa da se vrati u bolnicu da leži.

Sve se nastavlja isto, vraćamo se, sećam se četvrtak, Andrej gore, doktorica kada ga je videla uplašila se jer nije mogao da stoji. Mislila je da je virus uticao na CNS (centralni nervni sistem) i moždanu koru ali on je moja dobrica pa je ležao non stop i bukvalno je bio bez snage i kondicije.

Ostajemo - muž i ja odlučili da ga ne ostavljamo samog ni pod koju cenu. Doktorica ide na odmor, ostavlja nas kod kolega. Muž odlazi po stvari, ja se jedva od stomaka penjem na krevet pored njega. U sobi mlada žena sa Varicelom, jedna sa nekim čudnim osipom i žena koja je prebolela TBC i koja je sledeću noć imala infarkt.
Ja sam danju sa Andrejem, muž noću. Drugi dan dižemo frku, nalazimo vezu, dolaze posle naše pobune i daju mu infuziju i Longacef pored Aciklovira koji je pio.

Polako dolazi k sebi, tek posle infuzije i Longacefa. 2. dan u bolnici sam se uplašila za njegov život, bilo je strašno. Premeštaju ga u zaseban box. On, mica moja, samo leži i trpi sve, ne žali se, kao da mu je žao što je bolestan zbog nas, a ne zbog sebe.

Ostali smo 7 dana na klinici. Kada smo odlazili zahvalili smo se jer su bili fer i nisu se bunili što smo tu (mada su rekli da ne možemo), a oni su se nama zahvalili što smo bili sa njim jer, bez obzira na sve nemaju uslova za decu.

Dijagnoza - virus Varicele koji je prešao na pluća tj. prouzrokovao virusnu upalu pluća i još na sve to dobio i bakterijsku upalu pluća.

Na samu pomen Varicela muž i ja dobijamo osip, a Andrej mislim da proguta knedlu. Mesec dana posle bolnice smo bili u izolaciji dok Andrej nije došao k sebi i dok mu nismo ojačali imunitet.

Seka Una je sačekala da se sve sredi, da bata ozdravi, da se njihova soba završi, da sve sredimo i kada je sve bilo gotovo, sutra ujutru je odlučila da dođe na ovaj divni svet user posted image

(odgovor članu guppy RR)
Direktna veza do poruke: 17
   RE: Varicella (Ovčije boginje)
15.12.2008 23:51:19   
Anoniman
Sva sam se naježila. Mi smo opet prošli "nit brige nit pameti"...

(odgovor članu Koka Loka)
  Direktna veza do poruke: 18
   [Obrisana poruka]
20.3.2009 10:45:35   
Brisani korisnik
[Sadržaj poruke je obrisan]

(odgovor članu Anoniman)
  Direktna veza do poruke: 19
   RE: Varicella (Ovčije boginje)
20.3.2009 12:26:08   
Anoniman
Poslušaj moj savet: Idite kod dr, traži prašak za boginje, i čim vidiš malu tačkicu, a ti odmah puderom. Ako ih ne tretiraš odmah, a za to ti treba 10-oro očiju otvoreno, narašće, onda plik bude veći, i krasta veća i dublja, i duže traje.

Nemoj ih ostavljati da se kupaju u kadi, samo ih tuširaj, i lagano upijaj vodu sa njih - nemoj trljati.

Puuuno strpljenja, i obrati pažnju da ih loviš odmah na početku... brže će proći.

(odgovor članu Brisani korisnik)
  Direktna veza do poruke: 20
   RE: Varicella (Ovčije boginje)
9.4.2009 9:23:01   
Anoniman
S dolaskom proleća i toplijeg vremena dolaze i sezonska oboljenja kao što su ovčje boginje ili varičele. Zato nije na odmet da znamo neke osnovne činjenice o toj dečjoj bolesti.

Ovčje boginje ili varičele su zarazna bolest koju prouzrokuje virus Varicella zoster iz porodice herpes virusa, nalik na Herpes simplex, koji izaziva „groznicu" na usni. Ovaj virus ostaje u organizmu trajno u nervnim centrima smeštenim uz kičmeni stub.


detaljnije: KLIK

< Poruku je uredio Tasha RR -- 21.4.2009 0:16:33 >

(odgovor članu Anoniman)
  Direktna veza do poruke: 21
   [Obrisana poruka]
9.4.2009 9:25:44   
Brisani korisnik
[Sadržaj poruke je obrisan]

(odgovor članu Anoniman)
  Direktna veza do poruke: 22
   RE: Varicella (Ovčije boginje)
9.4.2009 9:35:02   
Lu
Jedna žena koja se porodila kad i ja je u 9. mjesecu trudnoće dobila boginje i beba je morala odmah po rođenju dobiti neku zaštitnu injekciju jer bi u protivnom za malu bebu moglo imati smrtne posljedice iz razloga što bebina jetra to ne bi podnijela.
Ne razumijem baš 100% ali tako mi je ona ispričala.
U Bih navodno nema te injekcije user posted image pa je morala ići sa bebom od par dana u Zagreb.
Beba je ipak dobila boginje ali u vrlo blagom obliku bezopasnim za život,tako su joj i rekli da će biti.

(odgovor članu Brisani korisnik)
Direktna veza do poruke: 23
   RE: Varicella (Ovčije boginje)
5.5.2009 21:21:30   
Dora
Koka, naježila sam se od tvoje priče, jadničak mali hrabri... kako deca to hrabro podnesu, a mi odrasli...user posted image
Ali i tebi svaka čast, tolika trudnoća, sigurno ti je bilo strašno...
Moj sin je danas dobio boginje (tj. juče ili ko zna kad), i sve se krišom češka...
ma, ne svrbi ga još, češka se jer zna da ne sme, ali se češka tamo gde ih nemauser posted image

(odgovor članu Lu)
Direktna veza do poruke: 24
   RE: Varicella (Ovčije boginje)
5.5.2009 21:36:31   
Buba76
Joj Koka grozna prica.
Moj sin je imao boginje sa 1,5 godinu. Super smo prosli,bio je jos mali da bi shvatio da moze da se cese i lepo je zaraslo.Lakse podnesu kada su manji.

(odgovor članu Dora)
Direktna veza do poruke: 25
Stranica:   [1] 2 3 4 5   Sledeća stranica >   >>
Stranica: [1] 2 3 4 5   Sledeća stranica >   >>
Idi na:







Praćenje ovulacije - iscedak iz vagine (ce...
Kako pratiti prirodni ciklus žene i određivati plodne dane pomoću iscetka iz vagine?
Jelena S.: Moja porođajna priča
Termin 12.12., odem na pregled (nećeš ti skoro, hajde kući)... i tako svaki dan do petka 21.12. Probudim se ja, bolovi k...
Majka, ovo ništa ne valja. Shvatite ozbilj...
I onda prestanem da pitam ili bar manje to činim. I onda i za najmanju sitnicu pokušavam sama da nađem odgovor.
Prof. dr Bojanin o razmaženoj deci
Dr Svetomir Bojanin, profesor i dečji psihijatar, govorio je mnogo puta o dečjem razvoju i pravom putu vaspitanja koji t...
HOTEL "FONTANA" - na raskrsnici lj...
photo
Dođite i doživite nezaboravne trenutke i kreirajte najlepše porodične uspomene koje će vas uvek podsećati na ljubav, sre...



image
dudas
Ima li koga da ga grlo boli? Otvorite Apis goli! Prsnite me 2, 3 puta, nije fol-nestaće bol!
"Dobro veče, od sad ovde nema zime, Imuno je moje ime. Vitamini, minerali-sve staje u gutljaj mali. Popij mene, mala vilo, nazdravlje ti bilo!" "Imaćemo još jednog gosta, pomoći će vili dosta. Evo ga, tu je"-Imuno reče. "Uđi, uđi, druže moj, dobi li protiv kašlja boj?" "Znaš, Imuno-Broncamil se smeška, kakva je to borba teška. Uspeo sam, za kašalj sam tata mata!" I odjednom neko pokuca na vrata. "Ima li koga da ga grlo boli? Otvorite Apis goli! Prsnite me 2, 3 puta, nije fol-nestaće bol!" Istina je sve što kaže Apis gola, jako brzo rešiće vas bola. "Gde li nam je Fitobalm, kud se dede, ne videh ga od prošle srede? "Sad će doći"- Imuno reče. "Ima li šta od zapušenog nosića preče?" "Kuc, kuc, stigao sam"- Fitobalm se javi. "Mala vilo, odmah me pod nosić stavi. Jel osećaš borovine moć? Sada lepo diši i spavaj, laku noć!" I tako Pharmalife družina ova isprati vilu u carstvo snova.  Više >>
image
Click Here