|      
Želiš da odustaneš od takmičenja?
Pre nego što potvrdiš svoju odluku, upoznaj se sa detaljima.
Ukoliko potvrdiš odustajanje, na tvoj računar ćemo automatski ubaciti cookie, koji će nam omogućiti da te tokom takmičenja (26.04 -30.04.2021) prilikom dolaska na portal prepoznamo i omogućimo ti neometano korišćenje portala, bez prikazivanja ikona Ringerajinog sponzora, odnosno kontrole uz desni rub ekrana.

Istovremeno, oduzećemo ti sve prikupljene bodove, čime se na žalost gubi pravo za osvajanje nagrade.

Da li još uvek želiš da odustaneš od takmičenja?
Korisnici na ovoj temi: niko
  Odštampaj
Stranica: [1]
Korisnik
Poruka << Starija tema   Novija tema >>
   Tablica dohrane
30.12.2009 11:28:11   
eugenija
user posted image

0-6 meseci - majčino ili adaptirano mleko + do 12 meseci

6: jabuka, banana, kruška (kao sok i kao kašica), šargarepa, tikvice, korabica, riža, kukuruz

7: marelica, breskva, šljiva, trešnja (kao sok i kao kašica), krompir, brokula, bundeva, špinat, blitva, komorač, pileća i ćureća prsa, maslinovo i suncokretovo ulje u malim količinama

8: kupine, borovnice, maline, dinja (kao sok i kao kašica), pšenica, raž, ječam (krupica, brašno, pahuljice), kunić, teletina, janjetina, bela riba, keks patit Beurre

9: jagode, mahune, sveži kravlji sir

10: grašak, paradajz, hleb, dvopektestenina, tamno emso (ćuretina, piletina), jogurt, kiselo mleko, margarin, maslac (u malim količinama), tvrdo kuhano žumance, dečiji keks za grickanje

11: kupus, kelj, praziluk, junetina, plava riba, puding

12: citrusi, mahunarke (pasulj, leća), žitarice za dojenčad, govedina, svinjetina, pavlaka, bjelanjce, kakao, čokolada u prahu, kašice i žitarice sa čokoladom, mala kuglica sladoleda

Izvor: Moje dijete, br 10.

< Poruku je uredio eugenija -- 30.12.2009 11:43:23 >

ŽENA JE STENA!

Direktna veza do poruke: 1
   RE: Tablica dohrane
30.12.2009 11:29:17   
Anoniman
Sta se ovo desilo eugi?

(odgovor članu eugenija)
  Direktna veza do poruke: 2
30.12.2009 11:30:09   
eugenija
Kad uredim tabelu, sve super izgleda, a kad objavim, sve se poremetiuser posted image user posted image user posted image user posted image user posted image

ŽENA JE STENA!

(odgovor članu eugenija)
Direktna veza do poruke: 3
30.12.2009 11:31:04   
Anoniman
Tako je i meni bilo sa nekim duzim postovima, ali je meni Alexx to sredila

(odgovor članu eugenija)
  Direktna veza do poruke: 4
30.12.2009 11:41:51   
eugenija
Evo, sredila samuser posted image

ŽENA JE STENA!

(odgovor članu Anoniman)
Direktna veza do poruke: 5
30.12.2009 12:59:27   
*Alexx*
user posted image

Do not speak - unless it improves on silence.

(odgovor članu eugenija)
Direktna veza do poruke: 6
30.12.2009 22:27:54   
magde
jao ovo je bas super

(odgovor članu *Alexx*)
Direktna veza do poruke: 7
30.12.2009 22:53:33   
eugenija
Malo je zbunjujuće, jer recimo na kupovnim kašicama već od 4. meseca možete naći recimo mahunarke koje su predviđene za stariji uzrast i slično. Pedijatar nam je savetovala sve totalno drugačije nego ovde što piše. Al opet, bar neki uvid da se ima. 

ŽENA JE STENA!

(odgovor članu magde)
Direktna veza do poruke: 8
31.12.2009 0:39:15   
Anoniman

Iskazaću svoje neslaganje sa nekim stvarima, u drugoj boji ću pisati. user posted image

0-6 meseci - majčino ili adaptirano mleko + do 12 meseci, da, ali dete može početi da jede već sa 4 meseca, pa i ranije.

6: jabuka, banana, kruška (kao sok i kao kašica), šargarepa, tikvice, korabica, riža, kukuruz - ne dopada mi se to što je mix voća i povrća. Pre 3 godine, kada sam ja detetu uvodila hranu, bilo je redosleda. Uvodilo se prvo SAMO voće, pa zatim se dodalo povrće. Ja imam užasno loše iskustvo sa bananom, dala sam je Luki u startu, ubio ga je stomak. Nakon toga, nije je jeo do oko prvog rođendana.

7: marelica, breskva, šljiva, trešnja (kao sok i kao kašica), krompir, brokula, bundeva, špinat, blitva, komorač, pileća i ćureća prsa, maslinovo i suncokretovo ulje u malim količinama- bundeva sa 7 meseci??? To se detetu daje odmah, kada i jabuka. Navodno je to omiljeno jelo beba, moj Luka je pljunuo odmah! Breskva, šljiva - jeo je od 4 meseca. Baš je lepo kakio od šljive. Sa trešnjama sam čekala, samo zbog toga što me mrzelo da ribam posle prste. user posted image

8: kupine, borovnice, maline, dinja (kao sok i kao kašica), pšenica, raž, ječam (krupica, brašno, pahuljice), kunić, teletina, janjetina, bela riba, keks patit Beurre - Zašto petit Beurre tek tada??? Na ostalo nemam komentar.

9: jagode, mahune, sveži kravlji sir

10: grašak, paradajz, hleb, dvopektestenina, tamno emso (ćuretina, piletina), jogurt, kiselo mleko, margarin, maslac (u malim količinama), tvrdo kuhano žumance, dečiji keks za grickanje - grašak, paradajz - davala sam ranije, ali sam pasirala, čak često i vadila iz ljuske.

11: kupus, kelj, praziluk, junetina, plava riba, puding

12: citrusi, mahunarke (pasulj, leća), žitarice za dojenčad, govedina, svinjetina, pavlaka, bjelanjce, kakao, čokolada u prahu, kašice i žitarice sa čokoladom, mala kuglica sladoleda - citrusi - limun - davala sam mu čim se rodio. Belance tek tada? Hmmmm ne bih baš ruku stavljala u vatru, ali mislim da sam ga davala ranije. Pasulj - jeo ga je pre godinu dana, obožavao ga je!!! Mislim da sam mu i čokoladu već bila dala da proba, ali nisam sigurna.

(odgovor članu eugenija)
  Direktna veza do poruke: 9
1.1.2010 22:14:28   
marince1
Neznam jesam li dobro razumela,rece da si mu davala citruse od rodjenja?!?
Kako? user posted image

Ko zna zasto je to dobro...

Nista u zivotu nije slucajno!

(odgovor članu Anoniman)
Direktna veza do poruke: 10
1.1.2010 22:22:39   
Anoniman
IZVORNA PORUKA: marince

Neznam jesam li dobro razumela,rece da si mu davala citruse od rodjenja?!?
Kako? user posted image

Samo limun. Mnogo je štucao, pa sam mu davala par kapi na kašičicu. Takođe stavljala sam mu u vodu uz malicko šećera.

(odgovor članu marince1)
  Direktna veza do poruke: 11
1.1.2010 22:23:23   
Anoniman
Ja ne znam da li sam ista uradila po ovoj tabeliuser posted image
Tako obicno preporucuju , cini mi se, mladji pedijatri-mladji, u smislu "nova skola".
Ispisacu i ja kako sam davala, al ne saduser posted image

(odgovor članu marince1)
  Direktna veza do poruke: 12
1.1.2010 22:30:11   
marince1
Pretpostavila sam da je u vodi.
I moj malo mnogo stuca user posted image

Ko zna zasto je to dobro...

Nista u zivotu nije slucajno!

(odgovor članu Anoniman)
Direktna veza do poruke: 13
1.1.2010 22:31:26   
eugenija
Tašo, svaka čast za plava slova!user posted image

ŽENA JE STENA!

(odgovor članu marince1)
Direktna veza do poruke: 14
1.1.2010 22:33:15   
Anoniman
Iskreno, htela sam da budu ljubičasta. user posted image

user posted image Ja sam daltonista!!! user posted image

(odgovor članu eugenija)
  Direktna veza do poruke: 15
1.1.2010 22:35:31   
eugenija
I meni je za bundevu baš čudno, ovo što si navela.. Ali baš korisne informacije si dala. Hvala ti! Lepa su i plavauser posted image

ŽENA JE STENA!

(odgovor članu Anoniman)
Direktna veza do poruke: 16
17.4.2010 12:37:20   
Nena81
Ovo je deo iz prirucnika koji smo mi dobili u savetovalistu za ishranu bebe, tj kada sam sinu krenula da dajem nemlecnu hranu. Pedijatar nam je strogo naglasio da se drzimo redosleda uvodjenja namirnica jer je od prvog dana imao blagi osip po kozi, sto je po njemu znacilo da ce mozda na nesto biti alergican. Na kraju se to i obistinilo, kada smo radili alergo test reakcija je bila na jabuku. Ko zna na sta bi jos bio da nisam strogo postovala savete pedijatra.
Pirinac i kukuruz su prve zitarice koje se daju bebama. Daju se ukuvane u mleku ili vodi, kao kasice i mogu se kombinovati sa vocem, povrcem, mesom, ribom, tvrdo kuvanim zumancetom. Pirincano brasno za pripremanje kasica mozete sami napraviti, mlevenjem opranog i osusenog pirinca u cistom mlinu za kafu.
Psenica, raz i jecam sadrze gluten, koji kod osetljive dece izaziva celijakiju i u ishranu se uvode sa 8 meseci. Integralno zrno zitarica takodje mozete koristiti u ishrani odojceta mada ono zahteva duze kuvanje oko 30min.

Od voca i povrca preporucuje se koriscenje onog koje raste na nasem tlu.

Citrusno voce ( limun, pomorandza, kivi, mandarina ) zbog moguce pojave alergije ne treba davati do kraja prve godine.

Malinasto voce ( jagode, maline, kupine ) takodje ne davati u prvoj godini zivota zbog moguce alergijske reakcije.

Sargarepa, krompir, tikvica, blitva je povrce koje se uvodi u ishranu u 7mesecu.

Uvodjenje spanaca i kelerabe zbog visokog sadrzaja nitrata, odlaze se za 9mesec, a paradajza zbog alergogenosti za pocetak 2.godine.

Pasulj, grasak, socivo zbog velike kolicine biljnih proteina, veoma su vazne namirnice u ishrani dece, od 10 / 11 meseca.

Za decu se preporucuju mrka mesa mladih zivotinja, teletina, junetina, piletina, curetina, jagnjetina i jaretina. Meso treba da je sveze, nepromenjene boje i mirisa, bez masnoca.

Riba se u ishranu odojceta uvodi pred kraj 1.godine prema dogovoru sa pedijatrom. Od recnih riba preporucuje se bela riba, smudj, pastrmka, mali somovi. Od morske ribe zubatac, oslic, skusa. Preporucuje se sveza riba i da je kuvana.

Tvrdo kuvano zumance uvodi se u 8.mesecu, usitnjeno i umesano u kasice od povrca i zitarica. Uvodjenje u ishranu pocinje sa dodavanjem 1/8 usitnjenog zumanca ( ili ¼ manjeg zumanca ) kasici od vec uvedenog povrca / zitarica tokom prve sedmice. Narednih nedelja kolicina se postepeno povecava do kolicine celog zumanceta.

Celo jaje ( tvrdo kuvano ili przeno ) daje se detetu na pocetku 2.godine. Davanje mesa i jajeta kombinovati naizmenicno.
U hranu za decu moze se dodati kisela pavlaka, hladno cedjeno maslinovo i suncokretovo ulje, maslac, mlad kajmak. Ne treba da se kuvaju nego se samo umesaju u gotov, vreo obrok. U ishrani gojazne dece treba ih izbegavati.

Kravlje mleko se ne preporucuje kao samostalan obrok u ishrani odojcadi. Beba ima nedovoljno razvijen sistem za varenje i nedovoljno razvijenu zastitnu floru, a i bubrezi su u procesu sazrevanja. Sve to znaci da kravlje mleko moze izazvati alergije, ostecenje sluznice creva, anemiju, ostecenje bubrega. Ovo posebno vazi za prvih 6 meseci zivota. Pred kraj prve godine daju se male kolicine sterilisanog kravljeg mleka za pripremanje hrane.
Mlecni proizvodi ( jogurt, kiselo mleko, pavlaka i sir ) se koriste od 8.meseca, samostalno ili kao dodatak jelima.

Love me, Hate me, either way you are thinking of me !!

(odgovor članu eugenija)
Direktna veza do poruke: 17
21.4.2010 8:38:54   
usamljena
Da se malo aktivira i ova tema user posted image Evo napisacu i ja tablicu koju smo dobili pa da mozemo uporediti, a napisaci i kako sam ja sta od tih namirnica uvela
do 6- iskljucivo dojenje ( mi smo do 4, 5 m)
7- jabuka, kruska, sljiva, kajsija, breskva (u obliku kompota ili kase)- skoro sve sam uvela vec do 6 m
    mrkva, krompir, tikvica, blitva, celer- blitvu i celer nismo jos jeli
    supa od nemasnog mesa- probali
    pirinac, kukuruz ( brasno, pahuljice, griz)- probali
8- Sve kao u 7 m
9- bundeva, spanac, karfiol- probali

sir, jogurt, puretina, teletina, piletina, kuhano zumance- meso probali
10- ostaju iste namirnice
11- grasak, kupus, luk, riba- grasak probali
12- iste namirnice
Do 12 m ne davati- jagode, maline, kupine, citruse, kivi, paradajz, kostunjavo voce, cokolada, med,  celo jaje

Hvala Vam
Sve ce jednom biti juce

(odgovor članu Nena81)
Direktna veza do poruke: 18
Stranica:   [1]
Stranica: [1]
Idi na:

Osnove dojenja
video
Majčino mleko je najbolja hrana za novorođenče, ali dojenje nije uvek jednostavno. (engleski video)
Bebo, tvojih prvih 60s života u 60s videa!
video
Prvi minut života bebe je magičan, užurban, preispunjen. Mnogo stvari se desi! A kojih? Pogledajte u videu!

Anketa

Дојење.
Admin

Да ли мислите да је истина да што дуже жена доји, то је бољи имунитет детета?

Click Here