|      
Želiš da odustaneš od takmičenja?
Pre nego što potvrdiš svoju odluku, upoznaj se sa detaljima.
Ukoliko potvrdiš odustajanje, na tvoj računar ćemo automatski ubaciti cookie, koji će nam omogućiti da te tokom takmičenja (26.04 -30.04.2021) prilikom dolaska na portal prepoznamo i omogućimo ti neometano korišćenje portala, bez prikazivanja ikona Ringerajinog sponzora, odnosno kontrole uz desni rub ekrana.

Istovremeno, oduzećemo ti sve prikupljene bodove, čime se na žalost gubi pravo za osvajanje nagrade.

Da li još uvek želiš da odustaneš od takmičenja?
Ringeraja.rs koristi "kolačiće" u cilju pružanja boljeg korisničkog iskustva, praćenja posećenosti i prikaza oglasa. Postavke prihvatanja kolačića podesite u vašem internet pretraživaču.
Nastavkom korišćenja smatra se da se slažete sa korišćenjem kolačića u navedene svrhe. Za nastavak kliknite "U redu".   Saznajte više.
Korisnici na ovoj temi: niko
  Odštampaj
Stranica: <<   < Prethodna stranica  1 2 [3] 4 5   Sledeća stranica >   >>
Korisnik
Poruka << Starija tema   Novija tema >>
   RE: Grafomotorika
5.10.2012 22:01:00   
Anoniman
Danas sam Luki ponudila sve one "zadatke" što sam gore stavljala slike (odštampala sam ih). Izabrao je naravno, vozić sa brojevima. Njega jednostavno zanimaju brojevi već godinama.
Za okruglo 15min je pojačao brojeve i obojio vozić. (i napisao svoje ime user posted image )

user posted image


Nakon toga je dovršio crtež koji je započeo u vrtiću. Kažu da je jako bitno da se detetu uvek vrati nedovršen rad, i da mu se ne dozvoljava da počne nov dok prethodni ne završi.

A onda je još uzeo i da boji neke bojanke koje smo od pre imali kod kuće, konkretno je nekog robota bojio. Uredno je, tek po negde je prešao liniju, detalji su precizno obojeni (oči i neki sitni kvadratići na nogama), i vidi se da je razmišljao jer, robot drži zemaljsku kuglu u ruci, a L je napravio tačnu razliku između vode i kopna, pa je čak i kopno bojio u tri različite boje (braon, žutu i zelenu).

user posted image

Svo to bojadisanje je trajalo 50min. Od toga je 15min sedeo za trpezarijskim stolom, dok je odradio vozić sa brojevima, nakon toga je isto tamo dovršio crtež (10ak min), a robota je bojio pred TV-om, dakle, tu već pažnja nije usmerena samo na jednu radnju.

Ja zadovoljna. user posted image

(odgovor članu Modessty)
  Direktna veza do poruke: 51
   RE: Grafomotorika
5.10.2012 23:47:19   
Modessty
Pa to je super Tash!! user posted image Sad stvarno ne vidim gde je tu ptoblem?

(odgovor članu Anoniman)
Direktna veza do poruke: 52
   RE: Grafomotorika
5.10.2012 23:49:54   
Anoniman
pa problem je verovatno sto mu druga deca odvlace paznju.

(odgovor članu Modessty)
  Direktna veza do poruke: 53
   RE: Grafomotorika
5.10.2012 23:52:19   
Modessty
na to sam i ja pomislila. Ili mu nije iteresantno to što tamo radi.

(odgovor članu Anoniman)
Direktna veza do poruke: 54
   RE: Grafomotorika
6.10.2012 0:23:32   
Yula
Bas interesantna i poucna tema. Nemam zivce da citam sve jer je moje dete jos malo, sutra puni 16m, ali uvodni post sam procitala i kapiram da sve radim kako treba sa detetom, a i on sam. Ako sedi na nosi, tada mu pustim crtace, ali poredjam oko nejga gomilu igracaka i on se sve vreme igra sa auticima, kockicama, lego kockicama, lopticama, casicama... Sve je zivih boja. I uvek mu je u rukama bar jedna igracka. Sve opipava, istazuje. Kada god odemo u savetovaliste u igraonicu, a imaju dani igranja 2x nedeljno u dva razlicita savetovalista, vaspitacice kazu da je veoma napredan za svoj uzrast, igra se kao dosta starija deca. Naucio je cak da pakuje lego kockice, ne zna uvek najbolje, ali se bas trudi i cesto ih spakuje, ako ne uspe trazi da mu pomognem, sto i ucinim, ali njegovim rucicama namestim i pritisnem kockice.

Obozava slova i brojeve zbog pesmica Matematika i Ucimo da brojimo, a i sobica mu je izlepljena ukrasnim slovima i brojevima. Prekljuce mu pisem na njegovoj tabli brojeve i izgovaram ih, kada sam sigla do 5, on je sam izgovorio "PETI" user posted image a danas je vec znao da kaze i daaa, tiii, sees user posted image Nista ga ne forsiram, to mi ne pada na pamet, samo podrzavam ono za sta vidim da ima interesovanja.

Obozava da mu pisemo i crtamo po njegovoj tabli, a i on sam pise. Ranije je povlacio neodredjene crte, zvrljao, a sada je poceo kao da oponasa pisanje, pa cvrcka neke male krive crtice, zavrce nesto, usitni, ma mnogo je smesan. Ne zna jos lepo da drzi tu olovku, mnogo je i debela, ali sam ga videla nekoliko puta kako je drzi bas pravilno. Ipak, jos je to malo detence, ali bar zna lepo da se igra.

Gledacu da izbegavam kompjuter koliko god dugo budem mogla, a da forsiram igranje sa igrackama i mastu.

Najsmesnije mi je kada me dovede kod njega u sobu i trazi da mu citam slova i brojeve i vice AAA III EEE, moram da ga podignem, pa on prsticima pokazuje slova i brojeve a ja mu citam. Naravno nema pojma jos koje je koje, ali cim nadje neko slovo iz slagalice na podu, on kaze A! user posted image

I da, pre dve nedelje je skinuo casu sa stola i nakrenuo je da pije, kao da to radi ceo zivot. Posle sam mu sipala vodu u malu casicu i popio je bez da je kap prosuo. Kada sam mu kansije opet dala da ga snimam, on se okrenuo i pogledao u mene, sve naravno prosuo za vrat user posted image Od tada mu nisam davala casu.

_____________________________

Ljubav, sreca i najveca radost:

Lazar 06.06.2011.

Stevan 20.08.2013.


(odgovor članu Modessty)
Direktna veza do poruke: 55
   RE: Grafomotorika
6.10.2012 0:24:36   
Yula
Tasho, Luka ovo ekstra boji! Tako mali a bas je precizan u detaljima! Divan je.

_____________________________

Ljubav, sreca i najveca radost:

Lazar 06.06.2011.

Stevan 20.08.2013.


(odgovor članu Yula)
Direktna veza do poruke: 56
   RE: Grafomotorika
6.10.2012 8:05:33   
boba 11
Tash ja imam Mozgalicu od 5-6 godina dobili od RR na takmicenju,ne znam kakva je ona za 3-4 godine ali ova je jako komplikovana i za stariju decu.Inace je jako dobra ali moraju znati i da\ racunaju i citaju ,mnogo ligickih zadataka ima.Nama za sad sluzi kao igracka zbog olovke sveznaliceuser posted image Napamet zna sve tacne odgovore i samo sopa po njima uglavnom ni jedan ne promasi ali nekad namerno lupi pogresan odgovor da bi cuo i onaj zvukuser posted image

(odgovor članu Yula)
Direktna veza do poruke: 57
   RE: Grafomotorika
6.10.2012 8:08:29   
boba 11
Nasa vaspitacica je uzimala Vrtesku znanja po godinama i deluje mi jako zanimljivo.Doduse oni su to tamo radili pa ja nisam nesto preterano ni gledala dobili smo na kraju godine sve popunjeno,ali zanimljivi su zadaci,bojenje,crtanje,brojanje,a mislim da smo placi izmedju 500-1000 din

(odgovor članu boba 11)
Direktna veza do poruke: 58
   RE: Grafomotorika
6.10.2012 9:08:11   
sanji
Odlična tema!Hajde dajte predloge za uzrast 3-4 godine!

_____________________________

DOBILI SMO PRINCEZE

(odgovor članu boba 11)
Direktna veza do poruke: 59
   RE: Grafomotorika
6.10.2012 11:12:21   
bratzz
Ja sam Mlici danas dala da mesi testo, a ne bi joj jos dala da nisam naisla na ovu temu, i ona se odusevila. Posto imamo malu oklagiju cak je i koru razvukla, posipala brasnom da se ne zalepi i na karaju stavila u pleh da se pece user posted image . Posto joj je prvi put super se snasla, mozda zbog toga sto je jos davno pokazala interesovanje za mesenje ali ja joj nisam dozvolila,kao mala je jos, a uopste nije bilo tako.

(odgovor članu sanji)
Direktna veza do poruke: 60
   RE: Grafomotorika
7.10.2012 10:15:25   
Anoniman
moram procitati celu temu , sjajna je user posted image

(odgovor članu bratzz)
  Direktna veza do poruke: 61
   RE: Grafomotorika
8.10.2012 9:02:04   
Anoniman
Subota

Zadatak (i bojenje i slova) je uradio za nekih 6min. Linije je obojio sam, ja sam samo pročitala gore šta je zadatak, onda sam na papirić napisala reči "plavo" i "crveno", i on ih je prepisao.

user posted image


Onda je tražio da boji, ovaj put sa manje pažnje, što se i vidi, ali neka stoji slika, sve ovo stavljam kao neke ideje ostalima:

user posted image


Nedelja

Igrali smo se plastelinom. Marko je pravio zmije i lopte, Luka se igrao sa nekom "mašinicom" sa šablonima, puni se plastelinom, pa se "mašinica" stisne, i izbacije zvezde, froncle...

user posted image


Posle smo Luka i ja igrali igru u kojoj je šampion u vrtiću user posted image :

user posted image

user posted image


A ovo je igra koju Marko rado slaže iako je uzrast 3-6god. Ne slaže baš baš tačno sve, ali većinu potrefi.

user posted image

< Poruku je uredio Tash -- 8.10.2012 9:04:40 >

(odgovor članu Anoniman)
  Direktna veza do poruke: 62
   RE: Grafomotorika
8.10.2012 10:15:28   
Modessty
Slažem se da je tema sjajna! user posted image Baš onako dobiješ ideju čime sve da zanimaš dete user posted image

Nam je uspeh što je sam uzeo plastelin u ruke i počeo kao da pravi nešto. Do pre neki dan nije hteo da ga uzme u ruke jer mu se lepi za prste user posted image

a Pepinu svaštaru niesmo još počeli. Samo smo gledali neki lavirint i tražili put od pepe do njenog medvedića. Interesantno mu je ali još uvek ne ume sam da nadje put user posted image

Crtao je krug i uspeo da spoji liniju koja izgleda više kao elipsa user posted image
Sam je sastvaljao slagalicu Vini Pu i konačno je počeo da to radi zaista smisleno i da gleda koji deo treba gde da ide

(odgovor članu Anoniman)
Direktna veza do poruke: 63
   RE: Grafomotorika
8.10.2012 22:10:38   
Anoniman
Nisam danas planirala da Luku gnjavim sa crtanjem, pisanjem i sl, ali eto zato domaćeg iz vrtića. user posted image

user posted image


Naišla sam na problem.
Sam je seo da boji, ja sam čačkala po kuhinji, i u neko doba kaže "Žutom sam obojio pravougaonike", kažem "Nisu to proavougaonici već kvadri". On se lupi po čeli "Pa onda ništa nisam dobro obojio!" pitam "Kako?", kaže "ja sam kvadrate boji zelenim!" Onda shvatim, meša reči kvadar i kvadrat. Hm, nacrtala sam mu kvadrat, kocku, pravougaonik i kvadar. Tako sam napravila vizuelnu razliku, i objasnila da su reči kvadrat i kvadar slične, ali ukazuju na sasvim različite stvari. Nisam sigurna da je razumeo. Mislim da ću sutra sve da mu baš napravim u prostoru.

Inače, danas je dobio zlatnu zvezdicu u vrtiću! user posted image PRVI je završio zadatak. Bilo je da se na jednom papiru nacrta zgrada, onda da se valjda prilepi još jedan papir gde se crta kako zgrada izgleda iznutra. Nadam se da brzina nije išla na uštrb kvalitetu, pitaću vaspitačicu. Jutros sam mu rekla da kada dobije zadatak, da se usresredi na njega, da ga uradi što pre, jer ako uradiš među prvima, vaspitačica će te pohvaliti (hm, ovo je možda bilo malo glupo, možda je krivo razumeo), i kada završiš zadatak, možeš da se igraš (ovo je rezultiralo time da mi je rekao da glupo da završi prvi jer mu je dosadno da se igra sam). Ne znam ni kao svet da ga posavetujem. Danas sam toj priči dodala da ne treba da bude baš prvi i da jako žuri, već samo da radi istim tempom kao i njegovi drugari, da ne zaostaje. Valjda će sada biti u redu.

(odgovor članu Anoniman)
  Direktna veza do poruke: 64
   RE: Grafomotorika
9.10.2012 12:19:31   
Modessty
Jadničko više nezna šta hoćete od njega user posted image

Ovo stoji na zidu u hodniku vrtića ispred Danilove sobe.

user posted image

crtali su svoju ruku uz pomoć vaspitačica. user posted image

(odgovor članu Anoniman)
Direktna veza do poruke: 65
   RE: Grafomotorika
9.10.2012 13:48:06   
lanajelena

IZVORNA PORUKA: Lu RR

Kod nas se slova uče u prvom razredu, u predškolskom se uglavnom crta.
Iskreno baš me briga da li sva djeca znaju slova prije škole, u školi se uče slova.
Moj R. je naučio jer ga je to zanimalo a meni iskreno ne bi palo na pamet da ga sama opterećujem s tim prije škole i oduzimam mu vrijeme od igranja jer ga više nikada neće imati kao sada pa nek uživauser posted image

Lanine vaspitacice cerka je krenula u prvi razred,prvi vikend su trebali uz pomoc roditelja da napisu sastav od osam recenica user posted image ,sokirala sam se a ona je pomislila da je mala zeza,bas preteruju,L tek sledece godine ide u predskolsko ali smo se sa vaspitacicama dogovorili da ih polako uz igru uce neke stvari i evo ove ndelje uzimamo neke radne listove da pomalo vezbaju

(odgovor članu Lu)
Direktna veza do poruke: 66
   RE: Grafomotorika
9.10.2012 14:39:24   
boba 11
Nasa vaspitacica je bukvalno forsirala da nauce slova u predskolskom i to je rezultiralo da mu je to sad dosadno.Oni ne shvataju da je to vezba i usavrsavanje vec im je smaranje da stalno rade isto-kao ja to znam sta sad ponovo ucim.Razlika je sto sad uce i mala slova pored velikih.Inace bukvalno je jos u vrticu zamrzao skolu i ucenje,pa sad zivu muku mucim.Al da mu je sad lakse jeste jer ima dece iz druge grupe koji nemaju pojma koje je koje slovo.Aj ti budi sad pametan sta je bolje.Inace dobijaju da prepisu tekst iz bukvara onim redom kojim uce slova,i ako neko nisu radili tu je crtica.SVe u svemu poludecuuser posted image

(odgovor članu lanajelena)
Direktna veza do poruke: 67
   RE: Grafomotorika
10.10.2012 11:59:56   
Anoniman
Kaže mi Luka da su juče počeli da uče slova, naravno, krenuli su od A. Žao mi je što ne mogu precizno da propratim sve njegove priče, jer, Marko je trenutno u fazi papagajisanja, sve ponavlja, i što mi glasnije pričamo, on još glasnije. user posted image
Juče nismo ništa radili kod kuće jer je imao trening, mislim da je to dovoljno, ipak i to koliko-toliko drži pažnju.

(odgovor članu boba 11)
  Direktna veza do poruke: 68
   RE: Grafomotorika
10.10.2012 12:38:49   
Anoniman
user posted image

Ne znam dal odmah uče i mala slova?

(odgovor članu Anoniman)
  Direktna veza do poruke: 69
   RE: Grafomotorika
11.10.2012 9:33:30   
Anoniman
Bio je juče roditeljski.

Prvo polugodište uključuje 4 putovanja.
1. put u svemir
2. put u balonu
3. put po zemlji
4. put u zemlju

Put u svemir su već odradili. Prvo su gledali slike raketa, diskutovali na temu gravitacije, na temu šta sve poneti u svemir (šta će im trebati), vežbali su slova ispisujući delove rakete, račinali su koliko im goriva treba (npr ako za sat vremena leta treba 1 tona goriva, koliko treba za 8 min i 45 sec - znači, uključeno je i poimanje vremena i matematika). Pravili su u dve grupe skicu rakete, pa se o tome debatovalo, i iz dve skice, napravljena je jedna raketa sa svim potrebštinama. Zatim su izradili raketu od kartonskih kutija, pravili su kompjutere, mlaznike, vatru... kroz to su učili geometrijska tela. Deca su bila raspoređena po strukama: laboranti, lekari i sl. Onda su leteli u svemir, i posmatrali Zemlju: većina zemlje je plava (voda), koje boje su zastupljene na kopnu i koja boja šta označava), da se Zemlja vrti oko svoje ose i oko Sunca... Nakon puta imali su novu debatu gde su izneli zaključke o putovanju, i na kraju je bila konferencija za štampu, kroz koju vežbaju govor i sklapanje proširenih rečenica.
Čak su pre izrade rakete posetili E-gimnaziju gde im je jedan od profesora puštao filmiće o raketama, i diskutovao sa njima na ovu temu.

Put u balonu će opet uključiti izradu balona (isti princip kao kod rakete). Zatim će dvoje biti u balonu, deo grupe će dobiti nemu kartu Zemlje, a deo popunjenu kartu (normalnu). Ovi iz balona će da navode gde se nalaze, i popunjavaće se nema karta. Pisaće se nazivi zemalja, lepiće se zastave. Učiće se osnovna obeležja određenih država.

Put po zemlji obuhvata opet izradu vozila koje bi moglo ići po zemlji, pesku, vodi... Npr, prošlogodišnja grupa je od napred na vozilu imala sklanjač granja, sve u kontekstu ekologije (nećemo seći granje da bismo prošli, već ćemo ga samo skloniti).

Put u zemlju će biti ustvari slojevi zemlje, od Zemljine kore, do jezgra.

To je program za prvo polugodište.

Usput, uz to će da rade grafomotoriku, da iscrtavaju kvačkice. Počeli su slova, učiće samo velika štampana ćirilična slova. Da li treba da znaju da čitaju? Ne nužno. Bitno je da prepoznaju slova, da znaju da ih imenuju, i da ih sa lakoćom precrtaju.

U drugom polugodištu će se intenzivirati rad na kvačkicama i slovima, matematici.

Sem toga treba da za dve nedelje mi roditelji smislimo kratko izlaganje o našim korenima. Npr, prošle godine su bosnaci donosili pite. Neki čovek je doneo nekog konjića, kao asocijacija na detinjstvo.

Drugo što roditelji treba da urade, rok je NG, da se napiše priča o detetu (svom detetu) koja će dete predstaviti u pozitivnom svetlu, da ispadne pravi drug, ili pravi hrabriša... sve u svetu podizanja samopoštovanja i samopouzdanja.

Negde u martu će vrtić posetiti pedagog OŠ Đorđe Natošević koji će roditeljima predočiti kako ide upis u školu.

Takođe, negde u aprilu (ako sam dobro zapamtila) imaće posetu školskom času u već navedeoj školi. Biće ostavljeni tamo jedan školski čas, sa "pravim" đacima, da vide kako to izgleda.

U maju će ići u Gučevo na 5-to dnevnu ekskurziju, školu u prirodi.

(odgovor članu Anoniman)
  Direktna veza do poruke: 70
   RE: Grafomotorika
11.10.2012 9:59:35   
Anoniman
E, da, i do kraja oktobra treba da nauče sami da brišu guzu nakon velike nužde i da vezuju pertle. user posted image

(odgovor članu Anoniman)
  Direktna veza do poruke: 71
   RE: Grafomotorika
11.10.2012 12:50:04   
lanajelena
I nama su rekli za pertle a nismo predskolska grupa user posted image

(odgovor članu Anoniman)
Direktna veza do poruke: 72
   RE: Grafomotorika
12.10.2012 13:49:40   
Anoniman
Kupila sam Mali bukvar KLIK i Malu matematiku KLIK, po tim knjigama rade u vrtiću. Me like!

Sem toga mi se još dopada Moj svet KLIK, ali juče nisam imala toliko para kod sebe.

(odgovor članu lanajelena)
  Direktna veza do poruke: 73
   RE: Grafomotorika
12.10.2012 18:11:40   
Sanjica26 RR
Ostavila je juce na stolu uciteljica jedan list iz radne sveske "Pcelica". Skikala sam Tash, ali cu da postavim kad budem nasla kabal. Posle sam drugu uciteljicu prvog razreda pitala da li deca moraju da znaju slova u prvom razredu. Ona mi rece da ne moraju da znaju citaju, ali barem da znaju da ih raspoznaju.

(odgovor članu Anoniman)
Direktna veza do poruke: 74
   RE: Grafomotorika
15.10.2012 12:28:28   
Anoniman
Ona mi rece da ne moraju da znaju citaju, ali barem da znaju da ih raspoznaju.


Da, tako je i nama vaspitačica rekla.


Evo od juče:

user posted image


Stavila sam Marka isto za sto, sa njim sam vežbala da se crta krug. Usput smo svi pričali, i time smo Luki odvlačili  pažnju, pošto smo konstatovali da Luka nema problem da nešto uradi, već da mora da nauči da radi dve stvari odjednom: npr, da priča o jednom, a piše drugo.

Čitali smo i text o žirafama. jeste znale da žirafe mogu po nekoliko sedmica bez vode? Da im je korak 4m? Da reč "žirafa" potiče od "onaj koji brzo trči"? user posted image

Inače, pročitah juče da Pluton nije planeta već planetoid, te da je skinuta sa spiska planeta u Sunčevom sistemu, tj nema 9 nego 8 planeta. Eh te dečije novine. user posted image

(odgovor članu Sanjica26 RR)
  Direktna veza do poruke: 75
Stranica:   <<   < Prethodna stranica  1 2 [3] 4 5   Sledeća stranica >   >>
Stranica: <<   < Prethodna stranica  1 2 [3] 4 5   Sledeća stranica >   >>
Idi na:







Moja mama divno priča svake noći
Autor: Svetislav Sveta Vuković, Peva: Dečiji hor Kolibri
Mamina mama je više vezana za unuke od tat...
Mamina mama obično ima jaču vezu sa svojim unucima, naučnici veruju zato što je ona rodila ćerku koja je rodila to unuče...



image
Sanidej
Želela bih da podelim svoje pozitivno skustvo sa Cortinat kremom.
Cortinat sam počela da koristim kada je beba imala problem sa pelenskim ojedom. Delovao je brzo i posle nekoliko mazanja ublažio crvenilo i regenerisao oštećenu dečiju kožu. Nije prošlo mnogo i ponovo sam se vratila ovoj sjajnoj kremi. Stres i hronični umor bili su uvod za muku koja me je zadesila-seboreični dermatitis na licu. Koža je bila ispucala i ljuspasta, svrbela je i crvenela se. Izgledala sam uzasno, tako sam se i osećala. Cortinat mi je posle svega 3 dana terapije doneo olakšanje- svrab je prošao, crvenilo se smanjilo, kao i perutanje kože. Problem sa ovom bolešću je što se često vraća, ali znam da ću uz pomoć Cortinat kreme uspeti da ublažim simptome. Ova sjajna krema mi je pomogla i nakon ujeda komaraca smanjivši otok i crvenilo. Zbog toga je moj izbor uvek Cortinat krema, boljeg prijatelja koža nema.  Više >>
image

Anketa

ime za devojčicu
svetlanamama

Trenutno je u opticaju Maša, ali još uvek tražimo ime.

Maša (30%)

Sofija (27%)

lana (43%)


Ukupan broj glasova: 161

Hvala za glasove. Glasao/la si za sve aktuelne ankete. Izradi svoju anketu!
Click Here