|      
Želiš da odustaneš od takmičenja?
Pre nego što potvrdiš svoju odluku, upoznaj se sa detaljima.
Ukoliko potvrdiš odustajanje, na tvoj računar ćemo automatski ubaciti cookie, koji će nam omogućiti da te tokom takmičenja (26.04 -30.04.2021) prilikom dolaska na portal prepoznamo i omogućimo ti neometano korišćenje portala, bez prikazivanja ikona Ringerajinog sponzora, odnosno kontrole uz desni rub ekrana.

Istovremeno, oduzećemo ti sve prikupljene bodove, čime se na žalost gubi pravo za osvajanje nagrade.

Da li još uvek želiš da odustaneš od takmičenja?
Korisnici na ovoj temi: niko
  Odštampaj
Stranica: <<   < Prethodna stranica  1 [2]
Korisnik
Poruka << Starija tema   Novija tema >>
   RE: Pomozite mališanima da brzo progovore
14.9.2011 11:53:49   
Ana RR
Ta je ot user posted image stvarno je genijalan user posted image user posted image

_____________________________

Twenty years from now you will be more disappointed by the things you didn't do than by the ones you did. So throw off the bowlines, Sail away from the safe harbor. Catch the trade winds in your sails. Explore. Dream.

Jer smo tako u mogućnosti!

(odgovor članu *Alexx*)
Direktna veza do poruke: 26
   RE: Pomozite mališanima da brzo progovore
18.9.2011 18:34:43   
maliska
Ne znam kako ce i kad moj bebac  poceti da brblja, ima tek 3 meseca,ali ako bude na mene,tek sa 2 godine.I nece poceti sa recima vec recenicama, i to zapovednim.Moje prve reci su bile:"mars kuco!" user posted image I to vrlo cisto izgovorene.To je izgleda nasledno,i moj cale je kasno progovorio,pricala mi baba,jedno vece se probudio i rekao:mama obuj mi carape,citava recenica,iz nuzde,jadan ,smrzo seuser posted image a pre toga ni reci.
Mislim da je  jedan od razloga zasto neka deca kasnije progovore ,mozda, stid sto ne pricaju cisto.Odnosno,pogresna metoda ucenja,forsiranje,ismejavanje ako dete pogresi, ispravljanje i sl.Evo ja i sad imam problem kad ucim strane jezike,trenutno ucim nemacki,i cini mi se da cu da odustanem samo zato sto  ne izgovaram perfektno i ne  svidja mi se kako zvucim.Zato bez forsiranja jer ostavlja posledice,dete ce vam biti ne sigurno i perfekcionistauser posted image ili mucavkouser posted image

(odgovor članu Ana RR)
Direktna veza do poruke: 27
   RE: Pomozite mališanima da brzo progovore
18.9.2011 18:58:18   
cockic
ja mislim da u nekim slucajevima nema veze sa tim koliko pricate sa bebom
jer ja usta nisam zatvarala,pa za sad samo zna nas da zove ko mu treba
zna da kaze ko je tata a ko mama i baba.
a sve ostalo je kineski.ali sve lepo me razume sta god da mu trazim on zna
da mi donese odnese gde sam mu rekla.a ima skoro 17m.

a ima dece koja stvarno ne mogu sve i da trce i da propricaju.
on zato super sutira loptu,baca je trci i to sve sa godinu je poceo.
jer je sa nepunih 11 prohodao.


(odgovor članu Ana RR)
Direktna veza do poruke: 28
   RE: Pomozite mališanima da brzo progovore
18.9.2011 21:53:25   
Mishica 77

IZVORNA PORUKA: Anoniman

mislim znam sta je zvono, ali ne kontam koje? jel za ovce, jel ono na vratima, jel zvono za torte?user posted image user posted image user posted image user posted image


Odavno poznato verovanje.... user posted image To se zvono zove KLEPETUSHA. To je ono veliko zvono sto se kaci kravama i ovcama oko vrata. KLIK




_____________________________

Čovek koji nema dudu, zeca i žabu nije čovek..... :-))

(odgovor članu Anoniman)
Direktna veza do poruke: 29
   RE: Pomozite mališanima da brzo progovore
14.8.2014 7:17:14   
Misha i Ljisha
Nisam nasla temu bas o progovaranju dece pa cu ovde. Moja D konacno svaki dan kaze nesto novo. OD nekog petnaestog meseca pa do pre mesec dana joj je vokabular zastao ajd tako da kazem.

Ne sastavlja jos uvek recenice ali joj se u protekle dve nedelje vokabular cini mi se udvostrucio, mozda i utrostrucio. Svaki dan nesto novo. Juce vice ona po dvoristu "juka juka juka" a mm i ja "kakva sad Julka?" kad stize moj brat i ona upire prstom u njega i vice "juka" ahahahah ujka ahhahaha pa dobro jeste malo isprevrtano ali svaki zvuk je tu. ahahaha...Noleta zove None, ujnu Uja i sve ostale clanove porodice krece da zove ne samo baba i deda vec i imenom,m npr baba Boba i td.

Ja srecna kao mali majmun ahahah

(odgovor članu Mishica 77)
Direktna veza do poruke: 30
   RE: Pomozite mališanima da brzo progovore
14.8.2014 8:50:11   
big mum
Neka djeca progovore prije neka kasnije.To je individualno kao i sve ostalo.Sa djecom treba razgovarati bez tepanja,čitati slikovnice.Jednostavno biti model po kom će ono usvojiti govor.

Pronađoh jedan članak koji govori o tome

"Individualne razlike igraju presudnu ulogu u tome hoće li dijete postati brbljavo. Roditelji ne trebaju djecu tjerati da po svaku cijenu izgovore prve rijeci jer svako dijete ima svoj redoslijed. I spol djeteta igra ulogu u razvoju govora. Dijete koje je fizički vrlo aktivno možda će progovoriti kasnije. Jer, razvoj teče više u nizu no istodobno: prvo kretanje, a zatim govor. Budući da su dječaci općenito aktivniji od djevojčica, obično kasnije progovore. Usto, odrasli s djevojčicama više razgovaraju a s dječacima se više igraju, pa one stoga ranije progovore. Stručnjaci savjetuju da se s dječacima više razgovara, a s djevojčicama više igra kako bi se razvoj ravnomjerno rasporedio."


Ovo boldirano se desilo kod moje Sofi.Bila je jako aktivna i progovorila je punim smisaonim rečenicama tek poslije 2.god.I od tad bukvalno ne zatvara usta.Priča non stop čak i noću buncauser posted image

< Poruku je uredio big mum -- 14.8.2014 8:54:39 >


_____________________________

Neko iz djetinjstva ponese samo uspomene, a neko sačuva u očima, ušima, u srcu još malo one radoznalosti i nemira, pa umije da se igra i raduje malim stvarima.
DUŠKO RADOVIĆ

(odgovor članu Misha i Ljisha)
Direktna veza do poruke: 31
   RE: Pomozite mališanima da brzo progovore
14.8.2014 8:58:40   
Misha i Ljisha
A u tom grmu lezi zec, znaci da bude malo manje aktivnauser posted image , mi se non stop igramo hahaha

(odgovor članu big mum)
Direktna veza do poruke: 32
   RE: Pomozite mališanima da brzo progovore
14.8.2014 10:58:28   
big mum
Samo se vi igrajte a govor će doći sam od sebe.

Nikad nisam djecu forsirala da rade nešto čemu nisu dorasli u tom trenutku.Uvjek sam se vodila činjenicom oni će to sami kad im dođe vrjeme za to.Djeca nam šalju male signale kad nešto žele da urade/postignu.
Naše je samo da to prepoznamo i pomognemo im u tome.Šta god da je u pitanju govor,skidanje pelena,prohodavanje,vožnja bicikla i sl.
Sofi mrzi da vozi biciklo i naravno ne umije da ga vozi vozi bez pomoćnih što njena generacija već uveliko radi.Ali je zato maher u vožnji rolera.Hladno može da ide u korak sa 10-godišnjacima.

Hoću reci samo pratite svoje djete ono će vam dati do znanja šta i kad to žele.

_____________________________

Neko iz djetinjstva ponese samo uspomene, a neko sačuva u očima, ušima, u srcu još malo one radoznalosti i nemira, pa umije da se igra i raduje malim stvarima.
DUŠKO RADOVIĆ

(odgovor članu Misha i Ljisha)
Direktna veza do poruke: 33
   RE: Pomozite mališanima da brzo progovore
14.8.2014 11:35:37   
Misha i Ljisha
BM igramo se naravno user posted image , bas sam cini mi se ili jutros ili juce napisala kako mm uvek komentarise za mene "ti bi se celog zivota igrala". Evo danas, podigla se na jednu dedinu poljoprivrednu spravu, ja u strahu da ce pasti i da ce se nabosti na nesto odmah pritrcala ali nece ona da ja nju drzim. I ja tako pored nje dzedzala dok je ona vezbala stajanje na uskim nekim cevima ili sta su vec ne znam ni kako da objasnim. Vezba zenska, ali govor ne vezba bas puno iako citamo knjige, slikovnice i td. Ali zaukava se i sa govorom. Ne mogu dusu da gresim. Savladala je cak i merdevine. Ja isto premrla od straha da ce omasiti letvicu medjutim hop popela se ona na tri letvice sva srecna. I onda naravno uvezbavanje sto puta gore dole. Mada nekad uhvati tako da nabraja sve reci koje zna da kaze kao i da vezba malo govor. Smesna je. Ali lepo kaze ovde, tu, dodji, ajde, krug, žezda, juka, uja, baba boba, deda, tata, mama, jaka (macka), guza, gace, kaki, noni (nosa), None (nole), da, ne , necu, kuca, srce, sunce, ceće (cvece) i tako jos svasta nesto ali ovo bas ponavlja sve svaki dan.

(odgovor članu big mum)
Direktna veza do poruke: 34
   RE: Pomozite mališanima da brzo progovore
14.8.2014 17:05:14   
Misha i Ljisha
Ceo dan mislim sta jos zna da kaze i set_im se usi, oci, noge, nos, jaje, koka, zna sve zvukove zivotinja, Laki (nas pas), i verovatno sam opet nesto zaboravila sad cu bas da prebrojim koliko sam reci nabrojala.user posted image (opterecena sam vise kad ce poceti da govori)

i jedino sto govori u trecem licu je Daj Du (daj Dunji), ali u poslednje vreme kaze meni meni

zna i zašo? i zato.

Evo sad sam prebrojala oko 40 sam se set_ila. Jel to ok za njen uzrast?

< Poruku je uredio Misha i Ljisha -- 14.8.2014 17:07:09 >

(odgovor članu Misha i Ljisha)
Direktna veza do poruke: 35
Stranica:   <<   < Prethodna stranica  1 [2]
Stranica: <<   < Prethodna stranica  1 [2]
Idi na:







Dojenje: "Bubuljice" na bradavicam...
Neverovatno je koliko priroda pažljivo brine o svakom detalju! Pogledajte video o tome koliko su važne te sitne tačkice ...
NAJLEPŠA IMENA ZA DEVOJČICE koja ste vi iz...
Napravili smo listu najlepših imena za devojčice prema vašem izboru.



image
pamaja
Fitolat je obavezni deo moje torbe za porodilište.
Fitolat sam otkrila u prvoj trudnoći. Pošto imam blizance, veoma mi je bilo važno da uspostavim pravilnu laktaciju. Još dok sam bila u porodilištu suprug mi je doneo Fitolat. Ja sam bila oduševljena. Mleko je pravilno nadolazilo, nisam imala mastitis niti bilo kakvih tegoba. Koristila sam ga tokom čitavog perioda dojenja. Moji blizanci su dojene bebe, bez adaptiranih mleka zahvaljujući Fitolatu. Sada su to zdravi sedmogodišnji dečaci. Uskoro nam stiže i seka, tako da će Fitolat biti obavezni deo moje torbe za porodiliste.  Više >>
image

Anketa

Дојење.
пеперутка16

Колико дуго сте дојили?

Click Here