|      
Želiš da odustaneš od takmičenja?
Pre nego što potvrdiš svoju odluku, upoznaj se sa detaljima.
Ukoliko potvrdiš odustajanje, na tvoj računar ćemo automatski ubaciti cookie, koji će nam omogućiti da te tokom takmičenja (26.04 -30.04.2021) prilikom dolaska na portal prepoznamo i omogućimo ti neometano korišćenje portala, bez prikazivanja ikona Ringerajinog sponzora, odnosno kontrole uz desni rub ekrana.

Istovremeno, oduzećemo ti sve prikupljene bodove, čime se na žalost gubi pravo za osvajanje nagrade.

Da li još uvek želiš da odustaneš od takmičenja?
Ringeraja.rs koristi "kolačiće" u cilju pružanja boljeg korisničkog iskustva, praćenja posećenosti i prikaza oglasa. Postavke prihvatanja kolačića podesite u vašem internet pretraživaču.
Nastavkom korišćenja smatra se da se slažete sa korišćenjem kolačića u navedene svrhe. Za nastavak kliknite "U redu".   Saznajte više.
Korisnici na ovoj temi: niko
  Odštampaj
Stranica: <<   < Prethodna stranica  18 19 [20] 21 22   Sledeća stranica >   >>
Korisnik
Poruka << Starija tema   Novija tema >>
   RE: Autizam kod dece
14.2.2015 19:36:36   
serpica

IZVORNA PORUKA: Rosita

Dirljiv tekst... Boze, svaka cast roditeljima! I malim andjelima. Dodje mi da prijavim i sankcionisem sve postove na RR u kojima se zalimo sto nam je dete slinavo, kaslje, ima T, prosulo je nesto, u ovoj je ili onoj fazi i td. i td. Pocevsi od svojih, naravno.




slazem se u potpunosti.

_____________________________

"Zena je nastala od covekovog rebra,a ne od njegovih stopala da se gazi po njoj,ne od njegove glave da se zenom vlada,vec od njegovog boka da mu bude jednaka...ispod ruke da bude zasticena i pokraj covekovog srca da bude voljena..."

(odgovor članu Rosita)
Direktna veza do poruke: 476
   RE: Autizam kod dece
10.3.2015 8:17:58   
branki*
autizam je moguce prerasti
ovakvi tekstovi vracaju nadu.

_____________________________

branki

JER SMO TAKO U MOGUCNOSTI !

(odgovor članu serpica)
Direktna veza do poruke: 477
   RE: Autizam kod dece
10.3.2015 14:30:48   
choopa choops
user posted image

_____________________________

Debeli prsti+autocorrect=katastrofa. Izvinjavam se, mLogo se izvinjavam.

(odgovor članu branki*)
Direktna veza do poruke: 478
   RE: Autizam kod dece
10.3.2015 14:35:48   
Modessty
samo da se radi sa decom..čuda su moguća! user posted image

_____________________________

Imperfection is beauty, madness is genious, and its better to be absolutely ridiculous then to be absolutely boring.

(odgovor članu choopa choops)
Direktna veza do poruke: 479
   RE: Autizam kod dece
2.4.2015 9:35:47   
Modessty
Danas je Svetski dan autizma!
Za Svetski Dan Autizma, Savez udruženja za pomoć osoba sa autizmom poziva sve ljude dobre volje da se uključe u kampanju i pomognu nam da proširimo svest o autizmu, preduzmemo mere da sprečimo diskriminaciju i promovišemo inkluziju. Jednostavni koraci pomoću kojih se možete uključiti u kampanju:

1. Naučite da ga prepoznate: Šta je autizam? Odgovore potražite na www.autizam.org.rs i Facebook stranici ‘’Autizam Srbija’’

2. Proširite svest o autizmu na Twitteru i Facebooku preuzimanjem banera i tagovanjem vaših prijatelja koji će potom preuzeti baner i podeliti ga na svom profilu. Pomozite nam da pokrenemo izazov širenja svesti o autizmu u Srbiji. Na ovaj način će naš glas dopreti do mnogo ljudi, a uz vašu i pomoć društvenih mreža. Sav neophodan material možete pronaći na našoj Facebook stranici ‘’Autizam Srbija‘’.

Autizam je složen poremećaj u razvoju mozga. Umanjuje socijalne i komunikacione mogućnosti pojedinca i često se manifestuje neobičnim i ponavljajućim oblicima ponašanja. Trenutno, 1 od 100 dece u Evropi ima dijagnozu autizma.
(preuzeto sa sajta Saveza udruženja za pomoć osoba sa autizmom)

Nadam se da će ovo naše posrnulo društvo početi da se rasvešćuje i podiže i da će autističnoj deci i njihovim roditeljima pomoći da se izbore za lepši i zdraviji život!
user posted image

< Poruku je uredio Modessty RR -- 2.4.2015 9:37:46 >


_____________________________

Imperfection is beauty, madness is genious, and its better to be absolutely ridiculous then to be absolutely boring.

(odgovor članu Modessty)
Direktna veza do poruke: 480
   RE: Autizam kod dece
2.4.2015 9:41:35   
Sanjica26 RR
Upravo gledam emisiju o autizmu na N1.

_____________________________

"Obavezni smo i u najtežoj situaciji da postupamo kao ljudi i nema tog interesa, ni nacionalnog ni pojedinačnog, koji bi nam mogao biti izgovor da budemo neljudi"


Jer smo tako u mogucnosti!

(odgovor članu Modessty)
Direktna veza do poruke: 481
   RE: Autizam kod dece
2.4.2015 9:54:40   
Modessty
POgledajte ovu decu. Oduševiće vas!

Spot pesme Original

_____________________________

Imperfection is beauty, madness is genious, and its better to be absolutely ridiculous then to be absolutely boring.

(odgovor članu Sanjica26 RR)
Direktna veza do poruke: 482
   RE: Autizam kod dece
3.4.2015 8:39:34   
branki*
ovo je sa jucerasnje konferencije klik

_____________________________

branki

JER SMO TAKO U MOGUCNOSTI !

(odgovor članu Modessty)
Direktna veza do poruke: 483
   RE: Autizam kod dece
3.4.2015 11:36:08   
branki*
AUTISTIČNI SPEKTAR-AUTIZAM
Autizam spada u pervazivne razvojne poremećaje.Deca sa autističnim spektrom ispoljavaju poremećaj u komunikaciji,verbalnoj i neverbalnoj.Imaju stereotipna ponašanja:mašu rukicama,vrte razne predmete,klate se,slažu i rasturaju stvari,verbalno stereotipno ponašanje.Ne zadržavaju pogled,stvari koje žele ne traže vec uzimaju sami ,“grabe”igračke iz ruku, igraju se sami obicno slažući nešto,prilikom igre ne koriste igračke na pravi način(vrte ih,lupkaju ili ih repetitivno slažu).Često deluju odsutno i u “svom svetu”.Govor može da se razvije ali ima slucajeva gde se govor ne razvije.Kada se govor razvije odsustvuje pragmatski deo govora,ne koriste govor kao sredstvo komunikacije primereno socijalnom kontekstu.Često ponavlja iste reči,fraze ili čitave razgovore. Socijalno-emocionalni odnosi su poremećeni,deca ne ispoljavaju emocije adekvatne situaciji(mogu da vrište i plaču bez nama vidljivog razloga ili da se smeju u neopravdanoj situaciji).Neka deca pridju spontano ljudima ali često samo da bi ostvarili neku repetitivnu radnju kao sto je dodirivanje tudje kose,odeće ili postavljanje istog pitanje.Obično ne primećuju ljude,decu ili životinje,prodju pored njih i pokusavaju u prostoriji da pronadju njima zanimljivu preokupaciju da bi odradili svoju stereotipnu radnju.Deca sa autističnim spektrom teško razumeju namere i misli drugih ljudi,sve shvataju doslovno pri tom ne umeju da se postave u toj situaciji već će ponavljati istu radnju ili pitanje. Neka deca posedujut.tzv.”savant”sposobnosti-sposobnosti fotografskog pamćenja, mehaničkog verbalnog pamćenja,moć opažanja najsitnijih detalja,računanja komplikovanih računskih operacija,ispoljavaju razne talente…Pri tom su dobri samo u toj sposobnosti dok osnovne fiziološke radnje sa teškoćom izvršavaju. Često roditelji postavljaju pitanje kako njihovo dete može da zapamti sve igrače iz svih fudbalskih timova a pri tom ne može da zapamti jednu rečenicu ili izvrši neki nalog.Njihov mozak ne funkcionise kao kod druge dece (mada to jos nije u potpunosti ispitano)koristI druge centre u mozgu dok su drugi van funkcije. Deca sa autističnim spektrom upadaju u konfliktne situacije pri promeni njihovog “reda” i ustaljenog režima.Mogu ispoljavati agresivna ili autuagresivna ponašanja.
Uzroci autizma
Postoje razne teorije o etiologiji autizma.Jos uvek je nepoznata oblast i istražuje se. Biohemijske osnove autizma- u osnovi leži disbalans u metabolizmu kao i u neadekvatnoj biohemijskoj reakciji pri unosu odredjenih namirnica I neiskorišćenosti potrebnih sastojaka iz hrane za ishranu mozga. Okidač često leži u vakcini koju deca primaju a sadrzi veliki koncentrat zive. Kandida takodje može uticati na detetov razvoj.Gljivica koja nastanjuje naš organizam ali pri većem broju kod dece dovodi do rasute pažnje i koncentracije,hiperaktivnosti a samim tim i kašnjenja u razvoju. Teški metali isto mogu biti okidači. Deca se radjaju sa autizmom ne postaju autistična.Verovalo se da hladnoća majke ili neki stresan dogadjaj “otera” dete u autizam i nakon terapije dete se “izvuče” iz tog stanja.Moje misljenje je da deca imaju izmenjenu strukturu CNS-a,jer drugačije funkcionišu u tom “svom”svetu,zato i smatram da se ne postaje “autista”.Okidači sigurno postoje, neki disbalans sigurno postoji ali to su sve sekundarni uzroci.Pokazalo se da se i u okviru familije radjaju deca sa autističnim spektrom što navodi na genetski kod.Češće se javlja kod dečaka.
Kada se najranije može utvrditi autizam?
Neki naučnici smatraju da se autizam moze dijagnostikovati na najranijem uzrastu.Moje mišljenje je da u vecini slucajeva može doći do greške i da sama dijagnoza autizma nije od primarne vaznosti za rad sa detetom.Terapeut je dužan da sa detetom radi simptomatski, odnosno stimuliše dete u onim sposobnostima gde je usporen razvoj.Često deca sa senzornom disfazijom ili kombinovanom disfazijom odaju utisak deteta sa autističnim spektrom.Neka deca ispoljavaju elemente autizma u ranom uzrastu koji kasnije iščeznu. Postoje mišljenja da se ta deca razlikuju od drugih beba jos od rodjenja: slabije sisaju,ne okrecu se ka zvuku,mirna su ne smeju se niti plaču preterano,zadovoljna su sama sa sobom. Takodje postoje slučajevi gde su se deca normalno razvijala do prve godine i nakon toga stagnirala, čak su se i razvile neke reči sa značenjem koje su iščezle. Svako zaostajanje deteta u razvoju mora biti propraćeno od strane stručnih lica.Što se ranije krene sa stimulacijom i obukom roditelja to će dete više napredovati.
ASPERGEROV SINDROM
Ili drugačije rečeno visokofunkcionalni autizam.Deca sa ovim sindromom se isto razvijaju kao i deca sa Autističnim spektrom samo za razliku od autizma,ova deca imaju bolju prognozu.Posle tretmana mogu da krenu u redovnu školu da prate razvoj svojih vršnjaka ali će uvek izostajati socio-emotivna veza sa svetom.Obično ih nazivaju “čudacima”i tesko ih razumeju.Imaju opsesivna ponašanja,ljute se pri promeni njihovog režima,imaju naučena ponašanja ,žive “po šablonu”,osobenjaci su i skloni suicidu. Inteligencija je iznad proseka.Kada su mali rano nauče da čitaju i pišu ili da računaju, često ih zovu “malim Ajnštajnima”.
Tretman dece sa autističnim spektrom
Prvo i osnovno je prići detetu i zadržati mu pažnju što je duže moguće igrom.Na samom početku tretmana terapeut se nadovezuje i nadogradjuje u njegovim aktivnostima,što je na početku propraćeno burnim reakcijama i negodovanjem.Kada se uspostavi kontakt sa detetom onda se, zavisno od deteta, pravi plan rada sa detetom kao i plan njegovih aktivnosti, koji će se kasnije menjati da ne bi prešlo u naučen sistem funkcionisanja.Metode za izazivanje komunikacije i postavljanje novih modela ponašanja su:TIC (TEACCH),PECS-komunikacija putem razmene slika,ABA-analiza bihejvioralnog ponašanja,odnosno učenje bez pogrešaka putem nagradjivanja svakog segmenta;Hipoterapija-uz pomoć konja. Sve metode se zasnivaju na uslovljavanju,učenje putem nagrada.Kod svakog deteta drugi metod može dovesti do uspeha,posto je svako dete individua za sebe.Roditelji ne treba da uporedjuju decu jer ne znači da ako je jedan metod rada ili jedna vrsta dijete dovela do napretka kod deteta da će isto dovesti i kod drugog.”Nažalost “autizam nije bolest za koju se daje lek, vec stanje a koliko će dete napredovati zavisi od tima stručnjaka, samih roditelja kao i od deteta.

tekst preuzet.

< Poruku je uredio branki RR -- 3.4.2015 11:39:12 >


_____________________________

branki

JER SMO TAKO U MOGUCNOSTI !

(odgovor članu branki*)
Direktna veza do poruke: 484
   RE: Autizam kod dece
3.4.2015 18:24:10   
choopa choops
Izašlo mi ovo na FB neki dan, ne engleskom je, ali ajde da stavim...

The Top 9 Signs That Your Infant May Have Autism. #6 Really Surprised Me!

Recent statistics show that 1 in 68 children are now being diagnosed with autism. While diagnosis is on the rise, a child typically is not diagnosed by a professional until he or she is over two years old. However, there are signs that could indicate your child is on the spectrum as early as six months of age. Signs and symptoms can vary, as can the severity of the symptoms. Be sure to monitor your child’s development, and consult your doctor if anything concerns you. It’s important to note that autism in infants can be recognized by a lack of normal behavior, rather than the presence of strange behaviors.

1.) Lack of smiling

Does your child smile back at you when you give her a warm, joyful smile? Does your child smile on her own? By the age of six months, your infant should be giving you big smiles or happy expressions.

2.) Rare Imitation of Social Cues

Does your child imitate the sounds and movements of others? Does he share expressions back and forth? Infrequent imitation of sounds, smiles, laughter, and facial expressions by 9 months of age can be an early indicator of autism.

3.) Delay In Babbling & Cooing

Is your child making “baby talk” and babbling or cooing? Does she do it frequently? Your baby should typically reach this milestone by 12 months.

4.) Unresponsiveness To Name

Is your baby increasingly unresponsive to his or her name from 6 to 12 months of age? Parents who see this in their child are often concerned it may be hearing loss and are unaware it can be a sign of autism. If you see this behavior in your child, be sure to monitor the signs and consult a doctor.

5.) Poor Eye Contact

Does your child make limited eye contact with you and other loved ones? Does he follow objects visually? Severe lack of eye contact as the baby grows can be an early indicator, as it is a form of communication and comprehension.

6.) Infrequently Seeking Attention

Does your son initiate cuddling or make noises to get your attention? Does he reach up toward you to be picked up? Disinterest in seeking a loved one’s attention or bonding is a sign your baby may eventually have difficulty relating to others, which can be a struggle for those on the spectrum as they grow up.

7.) Lack Of Gesturing

Does your son gesture at objects or people to communicate? Does he wave goodbye, point, or reach for things? This is a milestone that is typically reached by 9 or 10 months old.

8.) Repetitive Behaviors

Does your child engage in repetitive behaviors such as stiffening his arms, hands, or legs?
Does he display unusual body movements like rotating his hands on his wrists? Does he sit or stand in uncommon postures?

9.) Delayed Motor Development

Has your daughter experienced significant delays in motor development milestones, such as rolling over, pushing herself up, and crawling?

Read more at http://blog.theautismsite.com/autismsignsbaby/#7WBBGMr5G4O3moSq.99

Those were the top indicators of autism in infants. Want to learn more? Watch this video about detecting autism in your baby.


< Poruku je uredio choopa choops -- 3.4.2015 18:25:30 >


_____________________________

Debeli prsti+autocorrect=katastrofa. Izvinjavam se, mLogo se izvinjavam.

(odgovor članu branki*)
Direktna veza do poruke: 485
   RE: Autizam kod dece
6.4.2015 7:51:23   
bice devojcica
Pozdrav svima.. Imam sina koji ce uskoro napuniti 2,5god i koji pokazuje elemnte autizma.user posted image Retko se odaziva na ime,moze autice da vozi satima,ne primecuje drugu decu,govor mu je jako slabo razvijen za uzrast,ima eholalije,moze da place satima... Oko njegovog 15meseca sam primetila da se cudno ponasa,npr u autu je fiksirano gledao samo u jednu tacku,svaki pokusaj da ga pozovem i da se odazove bio je bezuspesan. obozava kompjuter i mobilni telefon. vodila sam ga u razne institucije,u kralja MIlutina,pa u Jovanovu na logopedski tretman,na proveru sluha,trenutno cekamo da odemo u Palmoticevu da vidim sta ce mi tamo reci.
Ako imate neki savet,puno bi mi znacilouser posted image

(odgovor članu choopa choops)
Direktna veza do poruke: 486
   RE: Autizam kod dece
6.4.2015 8:09:37   
branki*
da li on ista prica smisleno,ima li kakvu komunikaciju,gestove?da li imas utisak da razume tvoj govor ili ne?ima li pokazni gest,pokazuje li prsticem?kako izrazava kad nesto hoce,sta radi?idite u palmoticevu i trazite pregled kod dr rudica.on je izuzetan strucnjak i covek.sta su vam rekli u kralja milutina?kakav mu je kontakt pogledom?

< Poruku je uredio branki RR -- 6.4.2015 8:10:19 >


_____________________________

branki

JER SMO TAKO U MOGUCNOSTI !

(odgovor članu bice devojcica)
Direktna veza do poruke: 487
   RE: Autizam kod dece
6.4.2015 8:20:45   
bice devojcica
Prica smisleno,ako se to moze tako nazvati samo kad mu nesto treba ,i to mora da bude sad i odmah. Vuce me najcesce za ruku da mi pokaze ako nesto zeli da mu dodam,da uzme. Ne razume moja pitanja,recimo pitam ga : Kako se zoves,on ponovi pitanje,pitam ga hoces li da jedes griz,on odgovara Jede griz ali to izgleda kao napamety nauceno bez razumevanja.. Pokazuje prsticem sa vremena na vreme,tj ponesto u slikovnici . Kad hooce da gleda crtani kaze "Pusti masu medu i to ponavlja. To su otprilike neki primeriu njegovog ponasanja. U kralja Milutina su mi rekli da treba da ide na logopedski tretman,ali sam ga ja ipak vodila u Jovanovu,jer ovde nikad nisu imali vremena za nas. Tipa,pozovem danas,zakazuju mi tek za pola meseca ,cak i za mesec. Izbegava pogled ocima,jedino kad ga mazim na krevetu hoce da me gleda... Vodicu ga u Palmoticevu,od ove nedelje krece zakazivanje za maj.

(odgovor članu branki*)
Direktna veza do poruke: 488
   RE: Autizam kod dece
6.4.2015 8:26:49   
branki*
iscitaj temu od pocetka,ima korisnih saveta puno.krenite sto pre na logopedske tretmane,kao i defektoloske,idealno bi bilo 3 puta nedeljno da ima casove,moze i vise.bice dugotrajno i mukotrpno,ali rad uvek da rezultat.paznja mu je slaba i nikakva,interesuju ga samo one stvari koje on fiksira,drugo nista.beba mi place,pisacu ti kasnije.user posted image

_____________________________

branki

JER SMO TAKO U MOGUCNOSTI !

(odgovor članu bice devojcica)
Direktna veza do poruke: 489
   RE: Autizam kod dece
6.4.2015 8:31:54   
bice devojcica
Hvala ti puno na savetima,krenula sam da citam pa sam nesto i preskocila,cujemo se user posted image user posted image

(odgovor članu branki*)
Direktna veza do poruke: 490
   RE: Autizam kod dece
6.4.2015 9:38:07   
branki*
u palmoticevoj insistiraj da pregled obavi dr rudic,tj kod njega zakazi,po cenu da cekas i nesto duze.dr rudic radi i privatno,ono sto ti on kaze je amin,videces i sama.sve to oni moraju da vezbaju i kontakt pšogledom i pokazivanjem prsticem,sve.kad gleda slikovnice,ne daj mu da bzv lista,nego uzmi njegov prst i pokazuj njegovim prstom slike i imenuj,samo jedna rec,imenica i eventualno glagol,ne dodaj suvisne reci,pogubice se.moguce da ce se buniti,ali insistiraj.kad te vodi za ruku do onoga do cega hoce,obavezno imenuj stja je to,ako hoce,bilo bi dobro da ponovi za tobom.nekad se pravi luda,pusti ga,pravi se da ne znas sta hoce,dok ne imenuje.trazi kontakt pogledom,unosi mu se u lice,digni mu bradu da te pogleda u oci kad mu nesto pricas,golicaj ga,smejte se ,neka mu bude lepo i zabavno sa tobom.svaki predmet koji uzme kad se igra,nemoj samo da baca,neka ga pogleda.moj boza je u tom uzrastu samo vadio igracke iz dzaka i bacao iza sebe,nista ga nije zanimalo.
kakva mu je igra,cime se igra?vezbajte igre kobajagi,daj mu robota ili lutku,neka je hrani,neka mu da vodu da pije..igrajte se suge ili da se on kao sakrije,pa ga ti trazis i obrnuto.uci ga da bude samostalan,da sam jede,sam se obuva,oblaci jaknu,daj mu naredjenja stalno,da baci u kantu,da stavi na sto.ako on nece ili te ne registruje,uzmes njegovu ruku i to odradis zajedno sa njim.100 puta,beskrajno ponavljanje.bice potrebni meseci,ali budi uporna,cinice ti se nekad da je sve besmisleno,da nema pomaka,ali onda odjednom desice se skok!dobro je sto on verbalan,sto ima govor.ima li neke stereotipne radnje,da ponavlja stalno,da se vrti u krug,besciljno trci,klima,klati?
golicaj mu prstice,masiraj ih.neka vezba finu motoriku,ubacivanje novcica u kasicu,ubacivanje zrna u flasu,bocke...
uvedi nagrade kad kaze nesto smisleno,da bi ga motivisalo da i dalje prica.puno dece imaju neke od elemenata autizma,uz rad se prevazilazi.da bi se dala dijagnoza autizma mora dete da pokazuje odstupanja u 3 sfere-socijalna interakcija sa vrsnajcima i ljudima koja njima fali,jezicka ogranicenost i kasnjenje i stereotipna ponasanja i igra.
mada i u autizmu imas decu jako razlicitu ,zato se i kaze autisticni spektar,koji je jako sirok i samim tim imas decu koja su na gornjoj granici u spektru,a imas decu na donjoj,razlika je ogromna.
ne boj se,ali da se radi mora i shvati ovo ozbiljno.pitaj sta god te zanima.nisam strucnjak,daleko od toga,ali mogu da ti prenesem svoje iskustvo.

_____________________________

branki

JER SMO TAKO U MOGUCNOSTI !

(odgovor članu bice devojcica)
Direktna veza do poruke: 491
   RE: Autizam kod dece
6.4.2015 10:22:50   
bice devojcica
Voli da se igra auticima najvise,voli i da zvrlja pomalo i da mu ja crtam. Voli i da se igramo jurke,da on mene juri,voli i da peva i djuska. Nema roking ali ima ponekad leprsanje rukama. Ide u vrtic ali sa decom uopste nece da se igra,tj ne primecuje ih. S vremena na vreme ima periferni pogled na zabrane reaguje jako burno. Kazi mi gde dr Rudic radi privatno i kakva su ti iskustva sa dr Selakovic? Pisem sa telefona pa izvini ako je malo konfuzno

(odgovor članu branki*)
Direktna veza do poruke: 492
   RE: Autizam kod dece
6.4.2015 10:34:19   
branki*
znam..i moj ide u vrtic,ali mu deca nisu interesantna uopste,kao objekti su mu..ali,kazu da moraju da ide radi socijalizacije,imitacije...
nabavicu ti adresu dr rudica i broj telefona.sto se tice selakovicke,mi smo kod nje bili bas kad je boza imao 2 i po godine i kad smo poceli celu ovu pricu..dala nam je savete,misljenje,f 83..njeno misljenje se poklopilo i sa misljenjem dr rudica..znaci obavezan intenivni logopedski tretman i ukljucivanje u vrsnjacku grupu jer tad jos nije isao u vrtic.posle smo bili opet kod dr selakovic,ali na casove kod njenog logopeda i defektologa,6 dana nedeljno po dva casa i tako mesec dana.sad planiramo opet da idemo.sta znam...oni svi tamo insistiraju na dijeti,tj na ukidanju kazeina i glutena,maltene sva deca bukvalno su im na toj dijeti.logopedi i defektolozi su im dobri.ona zena jeste izuzetan strucnjak,ali je ona tu radi davanja dijagnoze.ona ne radi sa detetom,sa detetom rade logopedi.ako se odlucis za njenu ordinaciju.neki opet smatraju da je suvise skupa.nemam pojma.cas sa logopedom traje sat vremena.cas sa defektologom isto sat vremena i uglavnom idu uporedo.boza je bio na intenzivnom tretmanu,znaci svaki dan jer mi nismo iz beograda,pa da maksimalno iskoristimo tih mesec dana.najbitnije je da nema prekida,znaci meseci i meseci rada..

_____________________________

branki

JER SMO TAKO U MOGUCNOSTI !

(odgovor članu bice devojcica)
Direktna veza do poruke: 493
   RE: Autizam kod dece
6.4.2015 10:51:04   
bice devojcica
Nama su predlozili dijetu ali ja nesto i nisam bila za to. Da li ste imali problema sa spavanjem i da li ste prevazisli?. On meni nece da legne u kreveet ,da se umiri,i u vrticu su mi rekli da nece da lezi u krevetu nego ustaje i vozi autice. Da li ga pustas da radi kako voli ili ima zabrane? Mislim da moje ne on ne razume. Sta kad trci besciljno dal da ga pustim ili da mu skrecem paznju na nesto drugo? Imam mnogo nedoumica i najvise me plasi ta neizvesnostuser posted image

(odgovor članu branki*)
Direktna veza do poruke: 494
   RE: Autizam kod dece
6.4.2015 10:53:02   
branki*
ne znaci da je kod tvog deteta autizam,ima puno tu tih govorno jezickih poremecaja,kasnjenaj u azvoju,disfazija,disharmonicni razvoj i vsasta.ali,tretmani su manje vise isti.nego,dobro je sto krecete na vreme,pa ce biti pomaka .

_____________________________

branki

JER SMO TAKO U MOGUCNOSTI !

(odgovor članu branki*)
Direktna veza do poruke: 495
   RE: Autizam kod dece
6.4.2015 11:00:42   
branki*
mi smo na dijeti ,ali samo bez kazeina,to sam ja sama njemu ukinula jer on ionako ne pije mleko,nece sir,nista mlecno i nije mi bio problem.gluten nisam uzbacila.neki roditelji se kunu u dijetu,drugi kazu da nema efekta.kao i lekari.selakovic je pobornik dijete,rudic smatra da ona nema efekta.mora imati zabrane.znam da nece da te slusa,ali moras da budes stroga i dosledna.i ti i svako ko je sa njim.odredi pravila.ja mog pustam da trci.ali,npr kad radi,jede,mora iskljucivo za stolom i nema vrdanja.bunio se,plakao,ali ga uvek vracam za sto i sad je naucio.evo ja upravo imam problem sa vrticem.naime,moj sin spava u vrticu skoro uvek.desi se par puta mesecno da nece da spava tamo.pritom,on lezi u svom kreveticu,ali sve vreme pevusi-naninanina,naninanina ili prica sam za sebe,a to onda ver smeta drugoj deci da zaspu i zalila se vaspitacica u petak na to jer nije hteo da spava i kao ne mogu ni jos neka deca da spavjau od njega,pa ce kao roditelji mozda da se bune.bas cekam muza,pa da idemo da porazgovaramo sta je to bilo.nama su rekli da moraju da postuju pravila.npr,ako je vreme jelu,ne mora da jede,ali mora da ispostuje pravilo i da sedi za stolom.ako je vreme spavanju,mora da ispostuje pravilo i da lezi u krevetu.vremenom se naviknu i to prihvate i ne bune se.
sto se tice trcanja,ako suvise dugo traje,prekidaj.odmah preusmeravaj na neku smislenu aktivnost.sve te stereotipne stvari,ako dugo traju,preusmeravaj.
zaboravih.nismo imali problema sa spavanjem.tu negde sa dve i po godine je poceo da spava po celu noc i jedno spavanje popodne.spava on i u vrticu,ali eto desi se nekad da nece da spava,i pritom ne moze da cuti i eto sad zato idemo na razgovor.user posted image
znam da imas puno nedoumica,imam ih i ja,iako sam skoro godinu i po dana u ovoj prici...ali,sta ces,moras da guras dalje i da budes hrabra.padaces,plakaces,cinice ti se sve iluzorno,ali opet imace trenutaka koji ce te vracati u zivot i davati nadu.sad se oni najvise razvijaju,tek ce on napredovati.

< Poruku je uredio branki RR -- 6.4.2015 11:07:41 >


_____________________________

branki

JER SMO TAKO U MOGUCNOSTI !

(odgovor članu branki*)
Direktna veza do poruke: 496
   RE: Autizam kod dece
6.4.2015 16:44:41   
bice devojcica
Mi smo dobili dijagnozu disfazija,ali smo isli na lar mesta da cujemo misljenje,mnogi kazu da je za dijagnozu jos rano. Jel ste bili na razgovoru,bas me zanima sta su ti rekle u vrticu. Mene je vaspitacica zvala par luta i rekla da on dira decu,galami,ide sa kreveta na krevet,kasnije se malo smirio i evo opet pocinje da ne spava,da oneta drugu decu. Meni on pije mleko ,zato i nisam razmisljala o dijeti. Htela sam da te pitam koliko ste brzo skinuli pelenu,kako vam je to islo?

(odgovor članu branki*)
Direktna veza do poruke: 497
   RE: Autizam kod dece
6.4.2015 17:19:13   
branki*
bili smo,nije bas bilo toliko strasno kako sam ocekivala.u petak je bas bio glasan za vreme spavanja,lezao je,ali nije spavao.i pevao je ,pricao,i to ponekad glasno i par puta vrisnuo.neka deca nisu mogla da spavaju zato.kad su one pokusale da mu pridje kao da ga opomenu ili smire,sta vec,on bi jos jace zagalamio i pokazao im pokret rukom da se sklone..smeske.ja sam im rekla da mu mi zaista ne damo da spava kod kuce popodne,znaci samo to u vrticu,bas da bi tamo spavao i eto da cemo probati da ga budimo u 6,a ne u 7 za vrtic pa da se izmori do pola 12 jer tad spavaju.bila je fina.
rano je da kazu da li je autizam ili ne,ipak je to ozbiljna stvar,zato prvo krecu sa disfazijom ili disharmonicni razvoj.tako je i nama prva dijagnoza bila disharmonicni razvoj sa dve i po godine,da bi sa 3 i po u palmoticevoj preinacili u autizam.dijagnozu su doneli na osnovu upitnika,meni kao majci postavljaju gomilu pitanja ,ja biram ponudjene odgovore(da,ne,retko i slicno),svaki odgovor nosi neke poene i kad se sve sabere vide da li si pervazivni poremecaj ili sta.to se zove CARS test,lupoam sad..granica je 30 i sad sve sto dete ima vise preko 30 je sve dublje u autizmu..ovo ti sad prepricavam kao laik.a dr rudic posmatra dete i kako se on ponasa,naravno da ispituje i tebe,ali ima sa detetom kontakt i opservaciju,a ne kao ovi na odeljenju,ni ne vide dete maltene,samo pricaju sa majkom.
mi smo pokusavali odavno da skinemo pelenu,ali bezuspesno,nije bilo sanse da sedne na nosu,pa sam batalila.ozbiljno sam se pozabavila time kad je u septembru presao u mladju vaspitnu u vrticu i tamo niko od dece ne nosi pelene.mislila sam da nikad necemo uspeti.po 100 puta sam pokazivala i donosila nosu i stavljala ga da sedi,ali dzaba,nece..onda je hodao gologuz u stanu,pisao po parketu,ja kad stignem,pritrcim,primaknem nosu,on zavrsi u nosu stojeci i tako...vikala,galamila,plakala...nosa je bila na vidnom mestu uvek,u koju god sobu da idemo,ja secam i nosu sa sobom i ponavljam..i nista.pustala sam ga i da ide bez pelene,ali obucen ,da oseti da je mokar.kad se upiski,odmah se buni i place i skida se.presvalacili smo se po 100 puta.i jednom kad sam ga videla da se napinje da mu se kaki,ja brzo ga skinem,prinesem nosu,stavim ga i on to uradi tu..nekako je od tad krenulo.trebalo nam je malo vise od mesec dana.sad zna da nosa stoji u kupatilu i tamo to radi.mi sad pokusavamo da ga ucimo na vc solju jer ne mozemp da nosimo nosu svud sa sobom.problem nam je i napolje kad ide.jer on nece da piski napolju,nego trpi.znaci,skinuo je i nocnu i dnevnu pelenu sa 3 i po godine.nasla sam ti adresu i br telefona dr rudica.napisacu ti u pp.

_____________________________

branki

JER SMO TAKO U MOGUCNOSTI !

(odgovor članu bice devojcica)
Direktna veza do poruke: 498
   RE: Autizam kod dece
7.4.2015 7:06:39   
bice devojcica
E hvala ti puno,cekam da mi napises br.. Pretpostavila sam da je muka sa skidanjem pelena

(odgovor članu branki*)
Direktna veza do poruke: 499
   RE: Autizam kod dece
7.4.2015 7:42:36   
branki*
poslala.

_____________________________

branki

JER SMO TAKO U MOGUCNOSTI !

(odgovor članu bice devojcica)
Direktna veza do poruke: 500
Stranica:   <<   < Prethodna stranica  18 19 [20] 21 22   Sledeća stranica >   >>
Stranica: <<   < Prethodna stranica  18 19 [20] 21 22   Sledeća stranica >   >>
Idi na:







Moja mama divno priča svake noći
Autor: Svetislav Sveta Vuković, Peva: Dečiji hor Kolibri
Dete koje skače je dete koje raste
Skakanje nije samo zabavno, već ima i višestruku korist za psihomotorni razvoj deteta. A najbolji deo što je to jednosta...



image
Sanidej
Želela bih da podelim svoje pozitivno skustvo sa Cortinat kremom.
Cortinat sam počela da koristim kada je beba imala problem sa pelenskim ojedom. Delovao je brzo i posle nekoliko mazanja ublažio crvenilo i regenerisao oštećenu dečiju kožu. Nije prošlo mnogo i ponovo sam se vratila ovoj sjajnoj kremi. Stres i hronični umor bili su uvod za muku koja me je zadesila-seboreični dermatitis na licu. Koža je bila ispucala i ljuspasta, svrbela je i crvenela se. Izgledala sam uzasno, tako sam se i osećala. Cortinat mi je posle svega 3 dana terapije doneo olakšanje- svrab je prošao, crvenilo se smanjilo, kao i perutanje kože. Problem sa ovom bolešću je što se često vraća, ali znam da ću uz pomoć Cortinat kreme uspeti da ublažim simptome. Ova sjajna krema mi je pomogla i nakon ujeda komaraca smanjivši otok i crvenilo. Zbog toga je moj izbor uvek Cortinat krema, boljeg prijatelja koža nema.  Više >>
image

Anketa

Трудноћа.
пеперутка16

Који део трудноће вам се највише допао или Најлакши?

Click Here