|      
Želiš da odustaneš od takmičenja?
Pre nego što potvrdiš svoju odluku, upoznaj se sa detaljima.
Ukoliko potvrdiš odustajanje, na tvoj računar ćemo automatski ubaciti cookie, koji će nam omogućiti da te tokom takmičenja (26.04 -30.04.2021) prilikom dolaska na portal prepoznamo i omogućimo ti neometano korišćenje portala, bez prikazivanja ikona Ringerajinog sponzora, odnosno kontrole uz desni rub ekrana.

Istovremeno, oduzećemo ti sve prikupljene bodove, čime se na žalost gubi pravo za osvajanje nagrade.

Da li još uvek želiš da odustaneš od takmičenja?
Ringeraja.rs koristi "kolačiće" u cilju pružanja boljeg korisničkog iskustva, praćenja posećenosti i prikaza oglasa. Postavke prihvatanja kolačića podesite u vašem internet pretraživaču.
Nastavkom korišćenja smatra se da se slažete sa korišćenjem kolačića u navedene svrhe. Za nastavak kliknite "U redu".   Saznajte više.
Korisnici na ovoj temi: niko
  Odštampaj
Stranica: <<   < Prethodna stranica  1 [2] 3   Sledeća stranica >   >>
Korisnik
Poruka << Starija tema   Novija tema >>
   RE: Listerija u trudnoci
2.1.2013 22:27:14   
Rosita
Lesica user posted image ! user posted image

(odgovor članu lesica)
Direktna veza do poruke: 26
   RE: Listerija u trudnoci
3.1.2013 15:05:53   
lesica
Nešto iščitavajući temu,videh da je bilo pominjanja kiselog kupusa.
Ono što sam ja našla kao podatak je da listeriji ne odgovara sinergičko dejstvo niske ph sredine i mikroorganizama mlečno-kiselinskog vrenja. Samim tim,ako se na sve ovo još pridoda faktor kuvanja (podvarak,sarma...) onda opet nema bojazni od listerije user posted image

_____________________________

"Majkooooo, bič pliiiiz!!!"

JER SMO TAKO U MOGUĆNOSTI

(odgovor članu Rosita)
Direktna veza do poruke: 27
   RE: Listerija u trudnoci
9.4.2013 0:50:28   
Skockica
Ne treba ni u cemu preterivati pa tako ni u izboru hrane u trudnoci. Trudnica treba da jede sta joj se trazi a ne da razmislja ovo ne smem zbog listerije, ovo da se ne ugojim previse i slicno. Ja sam gulila pastetu kao luda, a o salati od kiselog kupusa uz pomfrit i da ne govorim. Jedino sam fetu izbegavala jer i inace nisam neki ljubitelj. I hvala Bogu, rodila sam zivo i zdravo dete.

< Poruku je uredio Skockica -- 9.4.2013 0:53:32 >


_____________________________

Moja sreca nosi dva imena: Vasilije i Marc-Gabriel <3 <3

(odgovor članu lesica)
Direktna veza do poruke: 28
   RE: Listerija u trudnoci
30.6.2013 16:02:06   
Leptiric123
Ja sam skoro tek procitala da ne smeju da se jedu plavi sirevi u trudnoci...ja ih inace jedem cesto,i nisam ih izbegavala ni u trudnoci...kao ni neke druge namirnice koje se ovde pominju....Ako tako gledamo pola stvari ne smemo jesti a ona druga polovina nam se ne jede u trudnoci...:-\

(odgovor članu Skockica)
Direktna veza do poruke: 29
   RE: Listerija u trudnoci
21.11.2013 10:54:47   
zmajče
Ja baš volim kiseli kupus u salati, a sad znači da ga ne smem ipak jesti.A volim i slaninicu a izgleda i to ne bi trebalo?.Sta je to što zaista ne bi smeli da jedemo od tih uobičajnih namernica?

_____________________________

maj 2013 vto b=1,7
septembar 2013 prirodni radovi b=1324
čuli i videli naše sunce

(odgovor članu Leptiric123)
Direktna veza do poruke: 30
   RE: Listerija u trudnoci
16.6.2018 19:50:09   
lesli
Maslacak, nadam se da ces videti ovaj post. Takodje ako jos nekp ima savet, znacilo bi mi zaista...

Pre neka 3 dana sam jela hranu koja nije spremljena kod kuce, u pitanju su cevapi sa kajmakom. Mesto gde uvek narucujemo/jedemo, trebalo bi da imaju ogroman promet. I mm je jeo isto.
Mene je vec sutradan uhvatila mucnina prakticno od ranog jutra. Tog dana me je boleo i zeludac, uvece sam imala kao grceve u crevima. Stolica uredna. Presla na laganiju hranu (i to na silu), caj, probiotik.
Narednog dana i dalje imam mucnine. I dalje sam na laganijoj hrani, jedem na silu. U toku dana 2 dosta mekse stolice nego inace, otisla kod lekara opste prakse i dobila samo savet o laganijoj ishrani i probiotiku, sto sam vec i primenjivala ali bez znacajnog boljitka.
Danas je konacno bolje ali mi se i dalje povremeno komesa u stomaku, jos uvek sam na laganoj hrani, ali bar vise ne jedem na silu. Muz nema nikakve simptome.
Inace temperaturu, povracanje, bolove u misicima nisam imala. Dijareju mislim da ne iako te stolice juce nisu bas bile normalne. Samo mucnina, komesanje u stomaku i prvi dan kada je to pocelo malaksalost i glavobolju.

Sta ti kazes ima li razloga za brigu? I da li da se javim ginekologu da vidim sta oni savetuju?
Znam da ces mi reci da se opustim, ali sam toliko toga procitala na internetu (o simptomima kako mogu biti blagi ili cak nepostojeci, varijabilnom vremenu inkubacije, da su trudnice mnogo podloznije zarazi, mogucim posledicama...) da ce to biti bas tesko.
I u sustini ne bih brinula da imam ove simptome, samo da nije bilo tog obroka van kuce...

< Poruku je uredio lesli -- 16.6.2018 19:52:31 >

(odgovor članu zmajče)
Direktna veza do poruke: 31
   RE: Listerija u trudnoci
16.6.2018 20:23:03   
Ana RR
Lesli, ne znam da li će ti nešto značiti ali ajde da prokomentarišem. Ja imam problem sa mlevenim mesom, ne znam zašto, ali skoro svako jelo od mlevenog mesa mi pravihaos u stomaku. Kao da mi je prejaka hrana. U ovim regularnim danima se ne dešava baš uvek ali vrlo često, ali u trudnoći nisam smela da jedem mleveno meso. Jedino mlevena ćuretina ili piletina mi je ok, ostalo mi smeta.

Ja mislim da je sve ok, možda ti je prosto bila jaka kombinacija, masnija, pa te mučio stomak.

_____________________________

Twenty years from now you will be more disappointed by the things you didn't do than by the ones you did. So throw off the bowlines, Sail away from the safe harbor. Catch the trade winds in your sails. Explore. Dream.

Jer smo tako u mogućnosti!

(odgovor članu lesli)
Direktna veza do poruke: 32
   RE: Listerija u trudnoci
16.6.2018 20:23:21   
milicicak
Lesli, molim te iskljuci net user posted image tj. koristi ga za sve drugo osim za googlanje simptoma bilo cega. Najiskrenije i najdobronamernije ti kazem, ako za svaku sitnicu krenes da panicis kad se beba rodi od silne brige i poseta lekaru neces stici da uzivas u svom detetu.
Ne verujem da imas Listeriju. Sve analize si uradila i odlazak kod ginekologa bez antitela nema nikakvog smisla jer je sve ostalo ok.
Prati stanje sledecih par dana i probaj da se opustis, sve je u redu

(odgovor članu lesli)
Direktna veza do poruke: 33
   RE: Listerija u trudnoci
16.6.2018 20:29:04   
Maraj
Lesli mozda ti je od mg. Jel pijes mg. Ja kad pijem mg malo malo mi se kovitla u stomaku i imam par redjih stolica u toku dana

(odgovor članu milicicak)
Direktna veza do poruke: 34
   RE: Listerija u trudnoci
16.6.2018 20:32:55   
lesli
Ana, jela sam i ranije mleveno i masniju hranu u trudnoci (samo sto je uglavnom bila spremana kod kuce) i nikakvih problema nisam imala. Zato me je ovo bas isprepadalo, narocito sto traje vec 3. dan.

Milicicak, znam da paranoisem, ali nakon svega samo cekam da dodje septembar, da se porodim i vidim da je ona dobro. Toliko muke da dodje do trudnoce, a kad je doslo do nje samo gomila komplikacija. I definitivno ne bih podnela da joj se nesto desi jer se meni nesto bas jelo u tom trenutku user posted image
Mozda gresim, ali mislim da nikad necu paranoisati ovoliko kada se rodi i bude imala temperaturu ili tako nesto...

Inace sta mislite, kajmak bi trebalo da se pravi od kuvanog mleka je l' da?


(odgovor članu milicicak)
Direktna veza do poruke: 35
   RE: Listerija u trudnoci
16.6.2018 20:40:57   
Misha i Ljisha
Lesli bices gora od mm kad ti dete dobije tempuser posted image

Inace proliv u trudnoci je sasvim normalna pojava kao i zatvor. I ne moras imati stalno zatvor a ni stalno proliv moze i da se smenjuju. A komesa ti se dete u stomakuuser posted image
Ljubim te. Prestani stvarno da guglas. Mene su dr isprepadali u vise navrata a evo iz ovog ugla mislim da sam bila pribrana. Zabrinuta jesam bila ali sam bila pribrana. Saberi se i oduzmi se. Zovi dr da se konsultujes ako treba.

I ne idi da jedes kinesku hranu da se jos dodatno ne bi sekirala.

(odgovor članu lesli)
Direktna veza do poruke: 36
   RE: Listerija u trudnoci
16.6.2018 20:43:22   
Maslacak15
lesli jedna stvar me buni. Za nekog ko je poslovicni hipohondar odakle tiideja da ides na pljeskavicu sa kajmakom? user posted image . Mene ne brine listerija, listerioza je ipak oboljenje sa dominantno izrazenom simptomatikom- znalo bi se. Ne zbog tebe nego i zbog drugih. Ali ja imam drugo pitanje: Da li si prelezala toxoplasmosu? Ako si bila pozitivna na Torch testu i imala IgG antitela onda sve ok ali ako si negativna onda bi mogla da uradis IgA antitela i iskljucis prisustvo akutne infekcije. Akutna toksoplazmosa je jako opasna za trudnice, zahteva momentalnu terapiju a nema neku simptomatiku.
Ja sam negativna i doktorka me smarala reda radi na svakih 10 nedelja da radim test antitela.

A generalna primedba stoji, treba da skapiras da proces nije samo tehnicki da beba treba da poraste i izadje napolje. Bebu dodtice sve sto se desava sa tobom. Preterana anksioznost, stres, lekovi itd sve to moze imati uticaja na bebu i posle cina rodjenja. Smiri se draga....

(odgovor članu lesli)
Direktna veza do poruke: 37
   RE: Listerija u trudnoci
16.6.2018 20:56:00   
Maraj
Les ako ce ti biti lakse ja sam danas rucala picu a preko sam stavila "govedju" salatu.
Nije to bilo u planu al sam ogladnela i to sam kupila. Dakle i ja jedem brzu hfanu u trudnoci i ne razmisljam bas o listeriji

(odgovor članu Maslacak15)
Direktna veza do poruke: 38
   RE: Listerija u trudnoci
16.6.2018 22:03:38   
lesli
Maraj, nije do magnezijuma sigurno. Pila sam ga prethodnih dana ali u normalnoj meri - jeenu tabletu od 400mg, a nije mi pravio probleme ni sa vecim dozama. Ova 3 ga nisam ni pila, kao ni femibion ni metilfolat. Cekam da se stomak dovede u red.
Inace, nemam pojma sta je govedja salata user posted image

Ljiso, ono sto je mene zabrinulo je sto je to krenulo u roku od 24h tj manje od tih cevapa. A inace nisam imala problema sa zatvorom(stavise desavalo se da imam ucestale, normalne stolice). Sa prolivom jesam nekoliko puta od pocetka, ali sam tada jela hranu spremljenu kod kuce.

Maslacak, nista me ne pitaj. user posted image
Opustila sam se valjda malko i sad mi je preselo. Znaci ti kazes da listerioza ne moze bez gadnih simptoma?
A toxoplasmu nisam, radila sam na pocetku trudnoce antitela. Negativna su bila i Igg i Igm. Pitala dr da li treba da ponavljam. Pitala je da li imam macku (nemam) i rekla da ne treba. Ali bih mogla mozda da opet uradim kad budem vadila krv sledeci put.
Inace sam bas strogo vodila racuna o hrani - meso i jaja moraju da budu skroz mrtvi od termicke obrade, voce i povrce se peru do besvesti (doduse to sam i pre radila), mlecni proizvodi pod obavezno da su od pasterizovanog mleka. Suhomesnato, dimljenog lososa i od nepasterizovanog mleka sam jela, ali iskljicivo ako je proslo termicku obradu.
I ovo meso sam zamolila da bude malo jace peceno i jeste bilo nego kod mm.

I da maslacak, znam da sve utice na bebu u stomaku, ai je jednostavno moj strah da joj se nesto ne desi toliko veliki da me na momente paralise. A lekove se trudim da svedem na minimum. Najvise me otreznio onaj tvoj post da je bensedin lek za kontrakcije da ne bi bilo prevremenih porodjaja. I na tome ti beskrajno hvala user posted image
A strah je valjda posledica svega sto se izdesavalo. U prvoj trudnoci nisam bila takva. Ponasala sam se isto kao i pre trudnoce i sto se jela i aktivnosti tice. I u 10. nedelji sok - nema srcane radnje. Znam da missed 99.99% nema veze sa tim...ali ne mogu da se ponekad ne zapitam da sam bar malo vodila racuna da li bi ishod bio isti

< Poruku je uredio lesli -- 16.6.2018 22:05:55 >

(odgovor članu Maraj)
Direktna veza do poruke: 39
   RE: Listerija u trudnoci
16.6.2018 22:20:02   
Maslacak15
Lesli sigurna sam da bi sa Listeriom imala ozbiljne simptome. Razumem ja to na nekom nivou da se plasis ali nema razloga. Imala sam i ja krajem aprila prosle godine missed u istom periodu. Otkriven je u desetoj nedelji, desio se verovatno tokom osme, na osnovu velicie embriona, samo sto nisam imala bas nikakvih simptoma tako da je otkriven tokom redovne ultrazvune kontrole. Grozno iskustvo. Ali je meni bilo apsolutno jasno da se takve stvari desavaju i da ne mogu da se sprece. Stisla sam petlju i odlucila se za metodu " klin se klinom izbija". Imala srece da sam odmah zatrudnela u junu. Nije mi bilo sve jedno cekajuci prvi ultrazvuk ali sam znala da je to potpuno novo loto izvlacenje. I iako sam u avgustu napunila 40, dan posto mi je potvrdjeno da je sve ok, i imala sam pobacaj prethodno, nikom nije padalo na pamet da mi daje bilo kakve lekove za bilo sta.
Ti si sad vec 26 nedelja krajnje je vreme da se opustis. To je moja omiljena polumorbidna statistika ali meni je bilo lakse. Od 36 nedelje beba je sposobna za zivot van materice u vise od 80 % slucajeva. Daleko bilo naravno, ali meni je znacilo kad sam usla u tu fazu: ako nesto podje naopako i porode me vise nije katastrofa. I svake nedelje ej naravno sve bezbednije. Tako da izgurala si glavni deo, gledaj fudbal i uzivaj u trudnoci!

(odgovor članu lesli)
Direktna veza do poruke: 40
   RE: Listerija u trudnoci
16.6.2018 22:24:06   
Rosita
Jedna trudnica je pitala ginekologa u dz za listeriju i ona je nagrdila da ne čita po netu...opusti se lesli. Nisam sve čitala. Meni je stomak loš ovih danq. Pij probiotik.

_____________________________

Očiju tvojih da nije
Ne bi bilo neba
U malom našem stanu


(odgovor članu lesli)
Direktna veza do poruke: 41
   RE: Listerija u trudnoci
16.6.2018 22:28:35   
milicicak
Lesli, sve mi ovde razumemo tvoj strah. Puno je devojaka ovde proslo i kroz missed i borbu za ostanak u drugom stanju. I tvoj strah je sasvim razumljiv i normalan.
Ono sto pokusavam da ti kazem, iz najbolje namere, je da za tvoje dobro i dobro bebe koja je u stomaku moras da se opustis, prestanes da budes u grcu i strahu i pocnes da uzivas u trudnoci. Ne smes da dozvolis sebi da iracionalni strah bude jaci od razuma.

(odgovor članu lesli)
Direktna veza do poruke: 42
   RE: Listerija u trudnoci
17.6.2018 10:42:23   
lesli
Hvala zene, divne ste! user posted image
Mnogo mi je lakse nakon ovoga sto ste pisale.

Maslacak, zar sumnjas da sam proucila te procente? :)
Jeste da nije tema, ali sam znala da postoji sansa i za spontani i za missed, samo mi je u tom trenutku bilo besmisleno da razmisljam o tome - radovala sam se cinjenici da sam trudna, da nam je uspelo cim smo pozeleli i da je plod tamo gde treba. Cak sam i u 2 navrata imala malo smedje krvi, ali nisam pridavala paznju jer nije bila velika kolicina i vise se nije ponovilo. I kada se sve to dogodilo, ma koliko mi bilo tesko, znala sam da je tako najbolje jer se takve stvari desavaju uglavnom zbog genetskih anomalija. Nazalost ovu trudnocu smo mnogo duze cekali, krenula je sa jakim krvarenjima i to je samo pojacalo strah. Ima dana koji prodju savrseno - bez nekih jakih bolova, bez puno kontrakcija i u njima uzivam, ali i dalje je tu pomisao “samo da dodje septembar”...

(odgovor članu milicicak)
Direktna veza do poruke: 43
   RE: Listerija u trudnoci
28.6.2020 21:53:38   
Maruska15
Juce sam bila na rodjendan kod zaove i od svoh đakonija ja se zalepila za sir Brie i neku cajnu kobasicu.. Tek jutros skontam da mi je babica dala neki prospekt na kome pise da te meke sireve ne smeju da jedu trudnice zbog Listerije.. Ceo dan guglam i sizim. Ljuta sam na sebe sto sam drcna guzica i mnogo se plasim!!!! Ima li neko na forumu da je jeo sireve tog tipa i da je sve bilo Okay? I cajnu kobasicu?

(odgovor članu lesli)
Direktna veza do poruke: 44
   RE: Listerija u trudnoci
28.6.2020 22:13:59   
Maslacak15
maruska opusti se ! listerija je jako opasna ali je i jako retka. da ima listerije u svedskoj znalo bi se. pojedinacni incidenti uvek zavrse u stampi na velika zvona. ja sam jela u trudnoci prsut i uzivala.  sve je u redu sigurno!


(odgovor članu Maruska15)
Direktna veza do poruke: 45
   RE: Listerija u trudnoci
28.6.2020 22:20:26   
mama Jo
Najiskrenije, ja uopste nisam cula za to... Jela sam sireve, a u prvoj trudnoci i cajnu ubijala koliko sam jela. I cajnu i prsutu.
Verujem da si se istripovala, ali mislim da nemas razloga.. Koliko god da ti se cini da si puno pojela, sigurno nije to neka kolicina koja bi mogla bilo sta da izazove. The

_____________________________

,,Carpe diem"

(odgovor članu Maslacak15)
Direktna veza do poruke: 46
   RE: Listerija u trudnoci
28.6.2020 22:22:49   
bikicaV
Ni ja nisam u toku sa tim. Ali recimo od cajni mi je bilo muka, miris i gorusica bi me ubila. A sireve jela svakakve, to mi nije smetalo.

(odgovor članu mama Jo)
Direktna veza do poruke: 47
   RE: Listerija u trudnoci
28.6.2020 22:25:28   
Maruska15
Ni ja ne poznajem nikoga ko ima ili je imao Listeriju. Ali kad sam procitala jutros slog me je drmnuo! Pojela sam tri snite tog sira sa keksom.. Nisam mogla da odolim. Pise da je od pasterizovanog mleka,ali ipak u toj brosuri je naglaseno da ne sme da se jedu ti budjavi sirevi 😁 Bas sam precrkla!! 


(odgovor članu mama Jo)
Direktna veza do poruke: 48
   RE: Listerija u trudnoci
28.6.2020 22:30:23   
Maslacak15
zato sto je bas opasno...i ne mora se biti trudan. listerija ubija. kod trudnica moze dovestido mentalne retardacije deteta itd... zato kazem kad se desi da su namirnice zatrovane listerijom to uvek bude skandal.  i zavrsi u novinama. tipa jednom godisnje negde...ali oni upozoravaju trudnice da treba uvek biti na oprezu. ali kad su provereni proizvodjaci u pitanju koji postuju pravila higijene rizik je zanemarljiv.nemoj da se brinea pls.


(odgovor članu Maruska15)
Direktna veza do poruke: 49
   RE: Listerija u trudnoci
29.6.2020 0:03:27   
lesli
Ako je od pasterizovanog mleka, tek tada mislim da nemas razloga za brigu.Zar ne maslacak?

(odgovor članu Maslacak15)
Direktna veza do poruke: 50
Stranica:   <<   < Prethodna stranica  1 [2] 3   Sledeća stranica >   >>
Stranica: <<   < Prethodna stranica  1 [2] 3   Sledeća stranica >   >>
Idi na:







13 znakova da očekujete dečaka
Da li je moguće da postoje očigledni znaci koji nam mogu reći da ćemo biti ponosni roditelji malog dečaka? Čitajte dalje...
Regenerativna medicina i matične ćelije
Matične ćelije su osnovne ćelije ljudskog organizma, od kojih tokom razvoja nastaju sva tkiva i organi (neuroni, kosti, ...



image
pamaja
Fitolat je obavezni deo moje torbe za porodilište.
Fitolat sam otkrila u prvoj trudnoći. Pošto imam blizance, veoma mi je bilo važno da uspostavim pravilnu laktaciju. Još dok sam bila u porodilištu suprug mi je doneo Fitolat. Ja sam bila oduševljena. Mleko je pravilno nadolazilo, nisam imala mastitis niti bilo kakvih tegoba. Koristila sam ga tokom čitavog perioda dojenja. Moji blizanci su dojene bebe, bez adaptiranih mleka zahvaljujući Fitolatu. Sada su to zdravi sedmogodišnji dečaci. Uskoro nam stiže i seka, tako da će Fitolat biti obavezni deo moje torbe za porodiliste.  Više >>
image

Anketa

Да сазнате...
пеперутка16

...да носите тројке, шта бисте радили?

Click Here