|      
Želiš da odustaneš od takmičenja?
Pre nego što potvrdiš svoju odluku, upoznaj se sa detaljima.
Ukoliko potvrdiš odustajanje, na tvoj računar ćemo automatski ubaciti cookie, koji će nam omogućiti da te tokom takmičenja (26.04 -30.04.2021) prilikom dolaska na portal prepoznamo i omogućimo ti neometano korišćenje portala, bez prikazivanja ikona Ringerajinog sponzora, odnosno kontrole uz desni rub ekrana.

Istovremeno, oduzećemo ti sve prikupljene bodove, čime se na žalost gubi pravo za osvajanje nagrade.

Da li još uvek želiš da odustaneš od takmičenja?
Ringeraja.rs koristi "kolačiće" u cilju pružanja boljeg korisničkog iskustva, praćenja posećenosti i prikaza oglasa. Postavke prihvatanja kolačića podesite u vašem internet pretraživaču.
Nastavkom korišćenja smatra se da se slažete sa korišćenjem kolačića u navedene svrhe. Za nastavak kliknite "U redu".   Saznajte više.
Korisnici na ovoj temi: niko
  Odštampaj
Stranica: [1] 2 3 4 5   Sledeća stranica >   >>
Korisnik
Poruka << Starija tema   Novija tema >>
   Ekspertni UZ
9.1.2010 23:46:58   
Anoniman
Sve više vas traži objašnjenja vezano za ovaj UZ. Pitate jel to neki posebni aparat, kada se ide na taj UZ i slično.

Sve što ja znam jeste da se, između ostalog, radi u 12oj nedelji pre Double testa.

Hajde popunite temu svojim znanjima. user posted image

< Poruku je uredio Tasha RR -- 9.1.2010 23:47:10 >
  Direktna veza do poruke: 1
   RE: Ekspertni UZ
10.1.2010 0:00:55   
engimengi
Kod mene u bolnici je to dobar uz aparat,takozvani dopler,od 12.nedelje me uvek tu gledaju,uglavnom se pregled sastoji u detaljnom merenju bebinih kostiju,glavice,zatim gledaju mozak,srce,pupčanik,protok kroz pupčanik,stomak,kičmu i na kraju dužinu grlića vag.sondom!!A i materične veze mada nikad neznam sta je to...pregled traje oko pola sata,nekad vise jer su dve bebe

(odgovor članu Anoniman)
Direktna veza do poruke: 2
   RE: Ekspertni UZ
10.1.2010 0:31:56   
cipiripi
evo nekih info... user posted image

Na ekspertnom UZ se radi sledeće: uzimaju se mere bebe koje bi eventulano bile pokazatelj da sa bebom možda nešto nije u redu. Ovo "nešto" uglavnom su razni sindromi,kao što je Down sy, i razne druge.. trisomija na 18. hromosomu..

Glavna mera koja se uzima je tzv. NUHALNI nabor. To je u stvari vratni nabor, koji u tom periodu ne sme biti veći od 2mm! Takođe se i gleda postojanje nosne koske, jer kod malih daunića ona ne postoji u ovoj fazi razvoja!
Zatim sledi vađenje krvi ( koje mora da bude u roku od 24h nakon obavljanja ekspertnog uz). Gledaju se markeri u krvi ( jer je majčina i bebina krv pomešana) na kojekakve anomalije. Kombinacijom podataka sa uz pregleda ( mera),krvi i godina majke ( a pitaju i o pušenju i sličnim stvarima koje ste radile ili niste) može se statistički odrediti verovatnoća da sa vašom bebom nešto nije u redu.
Granična vrednost je 1:250 što znači da jedna trudnica u 250 trudnoća kao što je vaša rađa bebu sa datom anomalijom

Ukoliko je na vašem testu rezultat 1:100, 1:50, ili ne daj Bože manji, onda će vam svaki dr predložiti da uradite amniocentezu- uzimanje i analizu bebinih hromozoma iz plodove vode.



_____________________________

saljem ti bebi prasinu draga! Nek uspe!!! ... by Verus ! :D

A sad Ivona kaze "Verus..al si mi zaprasnjavilaaaa mamuuuu" !!!!

:D :*:*:*





(odgovor članu engimengi)
Direktna veza do poruke: 3
   RE: Ekspertni UZ
10.1.2010 1:12:41   
Anoniman
Hajde da izvučem par linkova nakon cipinog posta:

Nuhalni nabor KLIKNI

Double test KLIKNI

Triple test KLIKNI

Amniocenteza KLIKNI

(odgovor članu cipiripi)
  Direktna veza do poruke: 4
   RE: Ekspertni UZ
10.1.2010 1:17:42   
cipiripi
nasla sam sluku na google/image kako to izgleda... user posted image

user posted image


_____________________________

saljem ti bebi prasinu draga! Nek uspe!!! ... by Verus ! :D

A sad Ivona kaze "Verus..al si mi zaprasnjavilaaaa mamuuuu" !!!!

:D :*:*:*





(odgovor članu Anoniman)
Direktna veza do poruke: 5
   RE: Ekspertni UZ
10.1.2010 1:18:51   
Anoniman
Mislim da je to 4D slika, ali expertni UZ ne mora biti 4D.

(odgovor članu cipiripi)
  Direktna veza do poruke: 6
   RE: Ekspertni UZ
10.1.2010 1:21:48   
cipiripi
to je izaslo pod eks. uz user posted image

Ekspertni ultrazvuk sastavni je deo pracenja trudnoce i procene eventualnog rizika i jako je važna da bi se pratio pravilan rast i razvoj bebe i eventualno sprecili odredjeni rizici.  Prvi ekspertni ultrazvuk za trudnoci od 11. do 14. nedelje - meri se nabor na bebinom vratu, utvrdjuje prisustvo nosne kosti i zajedno sa biohemijskim markerima odredjuje procena rizika eventualnih hromozomskih anomalija. Drugi ekspertni ultrazvuk za trudnoce, 20. nedelja - detaljno se ultrazvucno posmatra morfodinamski status bebe, posmatrajuci bebin mozak, srce, pluca, jetru, želudac, dijafragmu, bubrege, mokracnu bešiku i ekstremitete. Treci ekspertni ultrazvuk za trudnoce 28. nedelja - nastavlja se posmatranje rasta i razvoja bebe.


izvor : virtuelni grad



_____________________________

saljem ti bebi prasinu draga! Nek uspe!!! ... by Verus ! :D

A sad Ivona kaze "Verus..al si mi zaprasnjavilaaaa mamuuuu" !!!!

:D :*:*:*





(odgovor članu Anoniman)
Direktna veza do poruke: 7
   RE: Ekspertni UZ
10.1.2010 1:25:10   
Anoniman
Ovo je UZ na kom su meni rađeni svi pregledi, pa i expertni:

KLIKNI

(odgovor članu cipiripi)
  Direktna veza do poruke: 8
   RE: Ekspertni UZ
11.1.2010 17:33:09   
Jeca*
Meni su ovaj ultrazvuk radili u 20-oj nedelji trudnoce. Prvo sam radila triple test pa sa rezultatima testa sam isla na ultrazvuk. Pregled mi je, po preporuci mog ginekologa, radio njen kolega dr Puzigaća (vidim na netu da je vrlo poznat i priznat). Ako se dobro sećam pregled je trajao više od sat vremena. Kompletno je gledao bebu. Merio joj organe, gledao prste na rukama i nogama, merio udove, obim glave...ma kompletan pregled. Ja sam bila ni ziva ni mrtva. Bas sam bila prestravljena od toga da ne cujem nesto lose kad sam skontala da ce mi "iskenirati" bebu od glave do pete. Secam se da je cak gledao vilicu, da li je gornja vilica iz jednog dela. I naravno mozak - taj deo pregleda je bas dugo trajao.

elem, nadjoh sad na jednom sajtu (4d ordinacija) lep opis pregleda:

Kako prvo tromesečje trudnoće traje do punih 13 nedelja (tj. 13 nedelja i 6 dana) potreban je jedan ekspertski ultrazvučni pregled (za interval od 11-13.6NG). Ovaj pregled podrazumeva kako određivanje starosti trudnoće, tako i merenja kožnog nabora na vratu, dužine nosne kosti, postojanja i veličine mokraćne bešike kao i izgled oba bubrega, postojanje želuca kao i celovitost prednjeg trbušnog zida u nivou ušća pupčane vrpce; broj krvnih sudova u pupčanoj vrpci; dužinu kostiju nadkolenice, podkolenice, nadlaktice i podlaktice kao i šake i stopala kada se jasno prebrojavaju i prstići; postojanje, izgled i dužinu kostiju lica tj. gornje i donje vilice, sagledavanje kostiju kranijuma tj. lobanje kao i tadašnje moždane strukture tzv. Plexus chorioideus, postojanje očnih sočiva (jedinih ultrazvučno vidljivih struktura oka), određivanje srčane frekvence ploda kao i protok kroz embrionalne krvne sudove (tzv. Ductus venosus). Na osnovu svega sagledanog stiče se do tada najpreciznija predstava o razvoju ploda, prisustvu svih organa ali i eventualno povećanog rizika od hromozomopatija, ukoliko se detektuju neki od ultrazvučnih markera za iste. Ovaj pregled se dopunjava i biohemijskim tzv. Double screening testom tj. vrednostima 2 markera (fBeta HCG i PAPP-A) čije se vrednosti određuju u majčinoj krvi. Konačno, na osnovu starosti trudnice, vrednosti ova 2 markera i debljine kožnog nabora kao i veličine ploda sa gotovo 90% pouzdanosti se može proceniti verovatnoća postojanja hromozomskih poremećaja ploda u toj starosti trudnoće.


_____________________________

The price of discipline is always less than the pain of regret
Robin Sharma

(odgovor članu Anoniman)
Direktna veza do poruke: 9
   RE: Ekspertni UZ
17.1.2010 19:54:52   
Verus
Dacino iskustvo (kopirano iz teme "trudnice kada idete na pregled?")

IZVORNA PORUKA: Daca88

Ja sam bila danas na prvom ekspertnom ultrazvuku.Danas sam trudna 12 nedelja i 2 dana,iako sam trebala biti trudna 12 ned.i 6 dana vodeci se tom logikom da sam pre nedelju dana bila trudna 11 ned.i 6 dana.Eto danas mi je ultrazvuk izmerio 4 dana manje.Bebica je 52,1mm.NT je 1,3.Da li je to ok?Nosna kost postoji.Nije se mogla izmeriti jer se beba posle okrenula.Moj mali pundravac je jako zivahan.Doktor taman nacilja da izmeri neku meru,a bebica se pomeri pa mora ponovo sve da meri.Tako je zezala doktora nekoliko puta.Pregled je trajao oko 15 min.I tatica je bio sa nama ,on se odusevio.Prvo su zamracili skroz prostoriju,bio je apsolutni mrak unutra.Pojma nemam zasto je to tako,jer uvek je bilo redovno vidno i upaljeno svetlo.Kasnije su rekli da je to da bi se bolje videla slika da nebi bilo senki itd.Prvo je izmerio duzinu bebe od temena do zadnjice i to je 52,1 cm.Znaci kad se dodaju nogice beba je oko 6 cm.Zatim je gledao mozak,glavicu,ocne kapke(jer oci su zatvorene),pa oblik usana,vilicu,vrat,i kicmu.Kada je dosao do vrata i kicme izmerio je taj prostor iza vrata,nuhalni nabor i on iznosi 1,3mm.Posle je nastavio da gleda rukice,sake,prstice na rukama,pa abdomen,nogice,stopala i prstice na nogama.Svaki organ je uvelicao i pokazao mom muzu jer je on stajao doktoru iza ledja a ja sam lezala.Onda su pratili pokrete i dinamiku fetusa.Smejali smo se.Prvo je skakutala,pa se okretala sa ledja na stomak,pa je sedela,pa lezala,mahala je rukicama,sirila prstice,pa skupljala saku kao da ce da nas izboksuje.Nogicama je sutirala matericu.U jednom trenu su joj zumirali lice preko celog monitora,i tata je zakljucio da je beba ista on .Sav je bio ponosan.Srce jedino nije gledao ,kaze cim je bebica tako zivahna i srce je dobro .Kada je zavrsen pregled organa doslo je na red slikanje mami za uspomenu,ali izgleda smo dosadili bebici.Okrenula nam le ledja i nismo je mogli nagovoriti"cackanjem"da se pomeri.Tvrdoglavo se zainatila kao da je vec nasledila tatin temperamenat .Tako da je mama dobila sliku bebe od nazad.Vidi se malena guza,ledja,i okrenuta glavica.Dobila sam uput za genetiku,a sutra idem na dabl test.Ujutru cu prvo otici da izvadim krv,pa odmah zatim produziti do bolnice da zakazem kod geneticarke.Utrogestan i dalje treba da pijem iz razloga sto ja imam neke blage grcice i bolove u donjem delu stomaka.Kontrakcije nije pominjao,tako da to verovatno nisu kontrakcije,ali moram piti utrogestan zbog mog malog nemirka koji uporno sutira prostor u kojem zivi(kao da mi se nebi uznemirila materica).Imam upalu grlica materice,ali kaze dr.da se to nesme leciti u trudnoci.Ili ce se povuci upala i nestati sama od sebe,ili cemo je leciti ali tek posle porodjaja .Verovatno me zbog upale boli grlic,jer nije napomenuo da je skracen ili da sam otvorena.Na sledeci pregled idem kad obavim genetiku.

(odgovor članu Jeca*)
Direktna veza do poruke: 10
   RE: Ekspertni UZ
28.1.2010 14:03:29   
Zoka81
Danas sam dobila rezultate sa uz
Riziko za Trisomie 21 u mojim godinama je 1:720 a moji rezultati su 1:7204, sto znaci super. Doktor je rekao da su mi rezultati neverovatno dobri.user posted image user posted image

(odgovor članu Verus)
Direktna veza do poruke: 11
   RE: Ekspertni UZ
28.1.2010 23:37:52   
tanya
Danas sam bila na 1 EUZ.Sve u svemu,pregled kao i svaki drugi,jedino sto se malo vise paznje obraca na neke detalje (tako se bar meni cini).Sam pregled mi je trajao 20 minuta,uzete su mere i to je to.Na nalazu mi je napisano:
"Na danasnjem pregledu trofoblast na prednjem uterinom zidu,normalna kolicina plodove vode.Vidjene strukture lobanje,mozga,nosne kosti,vrata,trbusnog zida,kicmenog stuba,zeludca,ekstremiteta deluju uredno.
Srce pravilno orjentisano u grudnom kosu,simetricnih polova.zalisci su prisutni,pravilno se otvaraju.Bez trikuspidne regurgitacije,uz pozitivan protok krvi u dijastoli ductusa venosusa"
Ovaj deo o srcu bas i ne razumem,ali je rekao da je sve ok.
Merio mi je BPD,OFD,HC,AC,FL,CRL i NT je 1.8

(odgovor članu Zoka81)
Direktna veza do poruke: 12
   RE: Ekspertni UZ
8.2.2010 13:23:57   
Lilly*
Danas smo bili na ekspertnom uz, evo rezultata:
Dužina ploda: 67,1 mm
Broj srčanih otkucaja: 132
Viđene ruke, noge, želudac, bešika, kičma
Nuhaina translucencija (razmak nabora na vratu) je 2,37, to je rekao dr da je malo povećano user posted image ali kao ništa strašno, normalno je do 3 user posted image Rekao mi je da vadim krv za double test pa ćemo videti šta oni kažu

(odgovor članu tanya)
Direktna veza do poruke: 13
   RE: Ekspertni UZ
8.2.2010 13:26:11   
Anoniman
Jeste normalno do 3. user posted image

(odgovor članu Lilly*)
  Direktna veza do poruke: 14
   RE: Ekspertni UZ
8.2.2010 13:29:34   
Lilly*
Malo sam se zabrinula user posted image Ali verujem da je sve ok user posted image Sutra su mi rezultati doubla posle 17, 18h

(odgovor članu Anoniman)
Direktna veza do poruke: 15
   RE: Ekspertni UZ
8.2.2010 15:54:18   
Anoniman
Samo da kazem shto se tiche aparata na kojem se radi ekspertni.....

Meni su ceo pregled radili crno belo...kao na obichnom uz....s tim da je dr povremeno ukljuchivala da vidim i 4d sliku....tako da to nije obichni uz.... puno lepshe i preciznije se vidi beba na ovom user posted image

(odgovor članu Lilly*)
  Direktna veza do poruke: 16
   RE: Ekspertni UZ
8.2.2010 15:59:03   
Lilly*
Meni je rađen na istom aparatu sa istom onom ručicom za uz. Poenta je što se detaljnije zagledaju organi nego kod običnog uz i mere se neki parametri koji se ne mere kod običnog uz.

(odgovor članu Anoniman)
Direktna veza do poruke: 17
   RE: Ekspertni UZ
8.2.2010 19:08:18   
lothroniell
Meni je ekspertni radjen na crno belom aparatu, uradjena mi je i beta i papa test iz krvi i kombinacijom uz nalaza i nalaza krvi dobila sam rezultate skrininga. Na ekspertnom su mi prvi put detaljno pregledali sve bebine organe... To je koliko ja znam... user posted image

_____________________________

¸¸ja volim sve što se kreće jer sve što se kreće kreće se po zakonima mirovanja i smrti volim sve istine koje nisu obavezne jer prava istina je stidljiva kao miris.¸¸

(odgovor članu Lilly*)
Direktna veza do poruke: 18
   RE: Ekspertni UZ
8.2.2010 19:34:00   
Verus
Lilly ne brini, ok je do 3mm, javi nam i rezultate, ali sigurna sam da je sve OK, ne lupaj glavu (lakse reci nego uraditi znam znam ali probaj)user posted image

(odgovor članu lothroniell)
Direktna veza do poruke: 19
   RE: Ekspertni UZ
8.2.2010 19:36:21   
Snelle
Kod nas u Domu zdravlja se ne radi Ekspertni ultrazvuk, jer ne postoji aparat potreban za to. Čak je i običan ultrazvučni aparat star i u jako lošem stanju. Jednom prilikom sam dr zamolila da monitor okrene ka meni kako bih i ja videla bebu, na šta mi je ona odgovorila: "Kako da ti ga okrenem, samo što se ne raspadne, jedva i ja vidim nešto", na šta sam potpuno ostala  bez teksta user posted image

(odgovor članu lothroniell)
Direktna veza do poruke: 20
   RE: Ekspertni UZ
8.2.2010 19:38:19   
Verus
ne znam dal da se smejemuser posted image il da placemuser posted image

(odgovor članu Snelle)
Direktna veza do poruke: 21
   RE: Ekspertni UZ
8.2.2010 19:42:25   
Anoniman
Pa i meni je taj prvi ekspertni kad se meri nuhalni nabor radjen u ambulanti gde me i inache pregledaju...i na istom uz....

A drugi ekspertni sam radila na tom uz shto sam opisala da je delom 4d user posted image

(odgovor članu Verus)
  Direktna veza do poruke: 22
   RE: Ekspertni UZ
8.2.2010 19:44:08   
Snelle
Verus, ovo je definitivno za plakanje. Kako posle ja da verujem tom istom aparatu user posted image

(odgovor članu Verus)
Direktna veza do poruke: 23
   RE: Ekspertni UZ
8.2.2010 20:23:52   
Verus
Slazem se...pa ekspertni jel su ti radili negde drugde?

(odgovor članu Snelle)
Direktna veza do poruke: 24
   RE: Ekspertni UZ
9.2.2010 8:49:57   
Snelle
Radila sam 4D u 13-oj nedelji, nakon double testa. Jel to dovoljno?

(odgovor članu Verus)
Direktna veza do poruke: 25
Stranica:   [1] 2 3 4 5   Sledeća stranica >   >>
Stranica: [1] 2 3 4 5   Sledeća stranica >   >>
Idi na:







VIDEO: Beba spava u vodenjaku, doktori je ...
Neverovatan video bebe rođene u plodovoj vrećici, dok je lekari bude pre dolaska na svet.
Tumačenje ultrazvučnih nalaza u trudnoći
EDD, BPD, TCD, GS... pomažemo vam da razumete šta znače sve te skraćenice koje ginekolozi koriste za tumačenje razvoja v...



Anketa

Да сазнате...
пеперутка16

...да носите тројке, шта бисте радили?

Click Here