|      
Želiš da odustaneš od takmičenja?
Pre nego što potvrdiš svoju odluku, upoznaj se sa detaljima.
Ukoliko potvrdiš odustajanje, na tvoj računar ćemo automatski ubaciti cookie, koji će nam omogućiti da te tokom takmičenja (26.04 -30.04.2021) prilikom dolaska na portal prepoznamo i omogućimo ti neometano korišćenje portala, bez prikazivanja ikona Ringerajinog sponzora, odnosno kontrole uz desni rub ekrana.

Istovremeno, oduzećemo ti sve prikupljene bodove, čime se na žalost gubi pravo za osvajanje nagrade.

Da li još uvek želiš da odustaneš od takmičenja?
Ringeraja.rs koristi "kolačiće" u cilju pružanja boljeg korisničkog iskustva, praćenja posećenosti i prikaza oglasa. Postavke prihvatanja kolačića podesite u vašem internet pretraživaču.
Nastavkom korišćenja smatra se da se slažete sa korišćenjem kolačića u navedene svrhe. Za nastavak kliknite "U redu".   Saznajte više.
Korisnici na ovoj temi: niko
  Odštampaj
Stranica: <<   < Prethodna stranica  1 [2]
Korisnik
Poruka << Starija tema   Novija tema >>
   RE: Rizik od FFTS-a (transfuzije medju blizan...
4.5.2012 14:37:37   
anajid
Cure zasto meni niko nista ne govori o tome da li su jednojajcani ili dvojajcani?Danas sam bila na kontroli,pitala dr ali ona kaze da ne moze da vidi na tom ultrazvuku.Kad sam pre mesec dana bila kod druge dr ona mi je rekla da svaka beba ima svoju "kesicu".

Medjutim ono sto me vise zabrinulo je da sam na danasnjem nalazu procitala posteljica prednji zid.Jedna posteljica???

Trebam li da se zabrinem?Uh sa ovim dr nikada nisi na cisto.

(odgovor članu Blagoslovena)
Direktna veza do poruke: 26
   RE: Rizik od FFTS-a (transfuzije medju blizan...
4.5.2012 15:53:21   
bulka
srecica26 jako mi je zao, od duple radosti do duplog bola... Samo mogu da ti posaljem zagrljaj utehe user posted image

(odgovor članu srecica26)
Direktna veza do poruke: 27
   RE: Rizik od FFTS-a (transfuzije medju blizan...
4.5.2012 16:00:24   
bulka
anajid procitaj i u temama O blizancima i Mono/bi-horiati, Mono/bi-amniati ?... Pisale smo o tome, jednojajcani ili dvojajcani...
Nekad me te stvari oko blizanaca tako zbunjuju, a cini mi se da ni neki doktori ne znaju najbolje. Ova tema o TTSS (transfuzija medju blizancima) i iskustvima, samo potvrdjuje da uvek treba cesce kontrolisati trudnocu ako su obe bebe u jednoj posteljici, jer je rizicnije.



(odgovor članu anajid)
Direktna veza do poruke: 28
   RE: Rizik od FFTS-a (transfuzije medju blizan...
4.5.2012 16:42:25   
anajid
Bulka moji su biamniati yj imaju dve kesice,ali izgleda jednu posteljicuuser posted image

Vazno je cesce se kontrolisati,opet sam narucena za 3 nedelje,pa cu pitati.Nadam se da ce sve biti u redu.user posted image

(odgovor članu bulka)
Direktna veza do poruke: 29
   RE: Rizik od FFTS-a (transfuzije medju blizan...
3.10.2012 10:33:39   
Di_U
TTTS – Sindrom transfuzije s jednog blizanca na drugog (en. Twin to twin transfusion szndrome)

Sindrom transfuzije sa jednog blizanca na drugog (TTTS) - je ozbiljna komplikacija koja se javlja pri viseplodnoj jednojajcanoj trudnoci u kojoj plodovi imaju jednu zajednicku posteljicu. Ovaj sindrom izaziva disproporciju u krvotoku blizanaca. TTTS se javlja u oko 15% svih monozigotnih (jednojajcanih) viseplodnih trudnoca.

Bez lecenja, bolest je vezana sa povisenim rizikom smrtnosti (oko 80 %) i invalidnosti plodova.
Zahvaljujuci zajednickoj posteljici, krvotoci plodova mogu da se povezu. Uprkos cinjenici da svaki plod koristi svoj dio placente, na njoj mogu da se pojave krvni sudovi koji ce povezati krvotoke (anastomoze ), te ce krv preko njih preticati od jednog ploda do drugog izazivajuci tako disproporciju u obimu krvi. U zavisnosti od pravca kretanja krvi, jedan od plodova postaje “davalac” a drugi “primalac”.

Kod pojave TTTS-a, glavnu ulogu igraju “duboke” arteriovenske anastomoze, koje se ne nalaze na povrsini vec dublje u posteljici, posle toga kada povrsinski krvni sudovi “zarone” u dubinu posteljice.

Oticanje krvi od “davaoca” umanjuje njegov ukupan obim cirkulirajuce krvi, dovodi do hipoksije tkiva, intrauterinog zastoj rasta, smanjene proizvodnje urina koja je vezana sa ostecenjem bubrega i kao posljedica toga dolazi do – oligohidroamniona tj. manjka plodove vode koje ometa normalno sazrijevanje pluća. Volumen krvi "primaoca" se naglo povecava, što povećava opterećenje na srce i bubrege, i rezultira uvecanjem obima plodove vode (plihidroamnion) i zastojem u radu srca.
Pri pojavi TTTS-a do 26. nedelje plodovi uglavnom stradaju ili se radjaju sa ozbiljnim zdravstvenim problemima ukoliko se ne pristupi adekvatnom lijecenju. U slucaju pojave sindroma posle 26. nedelje trudnoce plodovi uglavnom prezivljavaju i imaju velike sanse da izbjegnu invalidnost.

TTTS se dijeli na 5 faza (Quintero et al., Staging of twin-twin transfusion syndrome. JPerinatol. 1999;19(8 Pt 1):550-5):
• U prvoj fazi kod “primaoca” se pojavljuje visak plodove vode (polihidroamnion), a kod “davaoca” manjak plodove vode (oligohidroamnion);
• U sledecoj, drugoj, fazi bolesti otsustvuje punjenje mokracnog mjehura kod “davaoca”;
• U trecoj fazi TTTS-a dolazi do kardiovaskularnih promjena koje se mogu jasno uociti po patoloskom nalazu doplera pupcane arterije i venskog protoka;
• U cetvrtoj fazi se razvija fetalni hidrops (akumulacija tecnosti u telesnim supljinama);
• Petu fazu karakterise intrauterina smrt ploda.

Patogenim znacima teskog oblika TTTS-a sluzi: prisustvo velike mokracne besike I polihidramniona kod ploda “primaoca” u poredjenju sa izrazenim manjkom plodove vode I “otsustvom” mokracne besike kod ploda “davaoca” kod koga je takodje karakteristicno smanjenje pokreta zbog manjka plodove vode.

U toku mnogih godina radilo se na istrazivanjima efektivnosti razlicitih tipova lecenja. Ni jedna iz predlozenih terapijskih metoda (strogo lezanje, proteinski kokteli, aspirin I sl.) nije dala statisticki znacajne rezultate. Zbog toga se razmatraju iskljucivo hirurske intervencije .
Otsustvo lecenja, dovodi do prakticno 100 % - tne smrtnosti jednog ili oba ploda. Izuzetak su oni retki slucajevi koji se nalaze na prvoj fazi TTTS-a posle 22. nedelje trudnoce (kod njih je smrtnost procentualno nesto niza).

Mogucnosti lecenja:
Serijska amnioderivacija – procedura se odnosi na periodicno udaljavanje plodove vode, oslanjajuci se na cinjenicu da visak plodove vode moze da izazove prevremeni porodjaj. Ipak, sama procedura nosi visok rizik spontanog prekida trudnoce. Prezivljavanje jednog ploda zabiljezeno je u 66% slucajeva, a srednje trajanje trudnoce posle procedure je 29. nedelja.
Cepanje amnionske membrane – koja razdvaja blizance, radi objedinjavanja plodne vode a sa ciljem da se izjednaci kolicina plodove vode I intrauterini pritisak. Nema dokaza o efektivnosti ove metode, vec naprotiv ona umanjuje mogucnost pracenja napredovanja sindroma a postoji I visok rizik smrtnosti oba ploda.
Okluzija pupcane vrpce – je procedura kojom se prekida krvotok na jednoj pupcanoj vrpci. Radi se obicno u ranoj trudnoci na plodu koji je u teskom stanju, a sa ciljem da se omoguci razvoj drugog ploda. Rezultati ove metode su da u oko 85% slucajeva jedan plod prezivi I trudnoca se iznese do 33-39 nedelje.
Laserska koagulacija placentarnih anastomoza – pod kontrolom ultra zvuka, u matericu se, preko njenog prednjeg zida uvodi tanki instrument sa optikom (fetoskop) kroz koji se provodi laserski nastavak. Uz pomoc tankog lasera se vrsi koagulacija (spaljivanje) anastomoza, koji povezuju krvotoke plodova. Uspjeh ove procedure direktno zavisi od iskustva hirurga I tehnicke opremljenosti klinike.

Statistika prezivljavanja plodova pri TTTS

Dr. Quintero, Prezivljavanje jednog ploda 92,7 %
Tampa, USA (Stand 2007) Prezivljavanje dva ploda 73,7 %

Dr. Hecher, Prezivljavanje jednog ploda 84 %
Hamburg (Stand 2007) Prezivljavanje dva ploda 60 %

Dr. Tchirikov, Prezivljavanje jednog ploda 91,7 %
Mainz (n=66) (Stand 2009) Prezivljavanje dva ploda 75,1 %

Dr. Tchirikov Prezivljavanje jednog ploda 100 %
Halle(Saale) 1 mm Optik, (n=17) (Stand 2011)[5] Prezivljavanje dva ploda 83,3 %


Kao sto se vidi iz tabele, posle laserske koagulacije koja je uradjena u nekoj od vodecih svetskih klinika, prezivljavanje jednog ploda je od 84 % slucajeva. Pri koriscenju najnovijeg fetoskopa ciji je presjek 1 mm prezivljavanje moze da dostigne I do 100%.
Vodeci evropski centar po lijecenju TTTS-a je klinika akuserstva I perinatalogije pri univerzitetskoj klinici grada Halle (Salle) u Njemackoj. Na danasnji dan, njihovi rezultati su najbolji u svijetu.

Let avionom ne izaziva pogorsanje stanja posle laserske koagulacije anastomoza pri TTTS.

(odgovor članu anajid)
Direktna veza do poruke: 30
   RE: Rizik od FFTS-a (transfuzije medju blizan...
3.10.2012 10:36:21   
Di_U
Laserska koagulacija placentarnih anastomoza pri TTTS

Rodjenje jednojajcanih blizanaca je nevjerovatno I neponovljivo cudo prirode. Deca lice jedno na drugo kao dvije kaplje vode, dupla radost za roditelje. Na zalost oko 15% ovakvih trudnocа se susrece sa jako ozbiljnom komplikacijom - Sindrom transfuzije sa jednog blizanca na drugog (TTTS).

TTTS je bolest pri kojoj plodovi imaju jednu poteljicu koju dele, ali svaki od njih kao pravilo ima svoj amnion. Jedan plod postaje “davalac” I daje svoju krv preko zajednickih krvnih sudova na posteljici (anastomoze) drugom plodu – “primaocu”. Pri TTTS deca umiru u 80% slucajeva jos do rodjenja.

U toku ultrazvucnog pregleda registruje se visak plodove vode I veliki mokracni mjehur kod ploda “primaoca”, a kod “davaoca” mala kolicina ili otsustvo plodove vode. Plod “davalac” se po pravilu priljubljuje uz posteljicu (stuck twin), amnionska membrana obavija njegovo tijelo I pri ultrazvucnom pregledu se skoro I ne vidi.

Kod nas se nazalost ova bolest leci veoma starim I nepouzdanim metodama kao sto su serijska amnioderivacija (udaljavanje viska plodove vode) I cepanje amnionske membrane, dok je citav svijet presao na novu efektivnu metodu lijecenja – lasersku koagulaciju placentarnih anastomoza. Koja metoda je bolja? Procenite sami: posle laserske koagulacije jedan plod prezivljava u 84-100% slucajeva a posle serijske amnioderivacije samo u 51% slucajeva. Ozbiljni neuroloski poremecaji kod djece poslije amnioderivacije srecu se u 10% slucajeva sto je duplo vise nego posle laserske koagulacije. Na danasnji dan ovo je jedini dokazano efektivan nacin lijecenja TTTS-a u slucaju da se operacija izvodi od 15-25 nedelje trudnoce.

Pod kontrolom ultra zvuka, u matericu se, preko njenog prednjeg zida uvodi tanki instrument sa optikom (fetoskop) kroz koji se provodi laserski nastavak. Uz pomoc tankog lasera (jacine 50-60 Vt) se vrsi koagulacija (spaljivanje) anastomoza, koji povezuju krvotoke plodova.

Fetoskopska laserska operacija se izvodi pri sterilnim uslovima u operacionoj sali I pod lokalnom anestezijom koja se daje pod kontrolom ultra zvuka u perineum . Primjena lokalne anestezije se u praksi pokazala bolje od drugih metoda, s obzirom da je potrebno kontrolisati disanje majke u toku operacije. Posle malog reza na kozi, 2-3 mm fetoskop se uvodi u amnionski mjehur ploda „primaoca“ a pod kontrolom ultra zvuka. Prije svega je potrebno da se anastomoze lokalizuju te se vrsi njihova koagulacija laserom Nd:YAG pri 50-60 Vt. Na kraju operacije je potrebno pazljivo provjeriti da li su sve anastomoze zatvorene I uraditi amnioderivaciju.

Uspjeh ove operacije direktno zavisi od iskustva hirurga I tehnicke opremljenosti klinike. Nedostatak iskustva uglavnom dovodi do toga da neke anastomoze ostaju neprimecene te se razvija tzv. Re-TTTS. Ukoliko se propusti samo jedna anastomoza za vrijeme operacije, rezultati za oba ploda mogu biti I gori nego sto bi bili bez operacije!!!

Rezultat operacije naravno zavisi i od faze u kojoj se bolest nalazi. Na ranim fazama, postoperacioni rezultati su znatno bolji.
Indikacije za lasersku koagulaciju pri TTTS su:

• Polihidroamnion “primaoca” sa kolicinom plodove vode >8cm do 20+0 nedelje trudnoce ili >10cm od 21-oj nedelje trudnoce;
• Oligohidroamnion “davaoca”; „stuck twin“ sa kolicinom plodne vode <2cm;
• Vitalna odrzivost oba blizanca; gestacijski rok izmedju 17 i 25+0 nedelja.

Najistaknutiji evropski centar po lecenju TTTS-a je klinika akuserstva I perinatologije pri univerzitetskoj klinici Martina Lutera u gradu Halle (Saale), Nemacka (Universitätsklinik und Poliklinik für Geburtshilfe und Reproduktionsmedizin Halle (Saale), Germany, http://www.medizin.uni-halle.de ), na cijem celu se nalazi prof.dr. Michael N. Tchirikov. Za poslednjih 13 godina on je proveo stotine operacija I njegovi rezultati, po prezivljavanju plodova su, na danasnji dan, najbolji u svijetu.





(odgovor članu Di_U)
Direktna veza do poruke: 31
   RE: Rizik od FFTS-a (transfuzije medju blizan...
3.10.2012 10:42:18   
Di_U
Trenutno prolazimo kroz TTTS pa sam prevela dva clanka koja sam nasla o TTTS. Prtevod je slobodan pa ne zamjerite ako ima nekih gresaka u medicinskim terminima, ali sam se trudila da sve bude jasno. Operaciju sam radila u Nemackoj kod dr. Tchirikova. Sada sam u fazi iscekivanja i nadam se da ce rezultati biti dobri. ako nekome treba vise info pisite pp.

(odgovor članu Di_U)
Direktna veza do poruke: 32
   RE: Rizik od FFTS-a (transfuzije medju blizan...
3.10.2012 17:58:05   
sanji
Di_U držimo fige svi za dobar rezultat! Srećno!

_____________________________

DOBILI SMO PRINCEZE

(odgovor članu Di_U)
Direktna veza do poruke: 33
   RE: Rizik od FFTS-a (transfuzije medju blizan...
1.11.2012 9:15:32   
dupla jasna
ljudi pomozite ... ja sam sad 32 nedleja i nosim jednojajcane nemirne decake :D dr je rekao da postoji mogucnost od tog sindroma , ali da jos nije doslo do te neke drasticne razlike , pa mi je zakazao lezane u bolnici za 7 dana radi pracenja.... da li postoji mogucnost tj, da li se neko porodio normlano da bebe nisu imale nikakve tegobe i poremecaje. mnogo me je strah onih prica da je uvek jedna beba u zaostatku, da ima neku manu, itd....

(odgovor članu sanji)
Direktna veza do poruke: 34
   RE: Rizik od FFTS-a (transfuzije medju blizan...
1.11.2012 9:48:58   
sanji
Meni su sumnjali ali nikada nije došlo do toga! Oni se uplaše čim vide da jedna beba malo više napreduje ali kao što bi moja doktorka rekla sve jedno što su jednojajčani nema šanse da budu baš identične dužine i težine. Ja sam isto jednojajčana bliznakonja i kilaža se meni i sestri razlikovala na rođenju. A i mojim žabicama je dužina bila ista a u kilaži je bilo 300g razlike što je na 2 kila primetno! Nadam se da je to kod tebe samo neosnovana sumnja, kao što je kod mene bila! Držim fige. U svakom slučaju bolje je da ležiš kod njih i da te prate nego da se jedeš i nerviraš kući! user posted image

_____________________________

DOBILI SMO PRINCEZE

(odgovor članu dupla jasna)
Direktna veza do poruke: 35
   RE: Rizik od FFTS-a (transfuzije medju blizan...
1.11.2012 11:08:06   
dupla jasna
a sa koliko su rodjene tvoje i u kojoj nedeji ?

(odgovor članu sanji)
Direktna veza do poruke: 36
   RE: Rizik od FFTS-a (transfuzije medju blizan...
1.11.2012 14:03:08   
sanji
Rođene u 38+6 a imale su 2.250 i 2.550 i 48cm obe! Kalirale oko 50g ali nisu čekali da dobiju na kilaži pošto su bile lepo razvijene 4. dan kući! Dve nedelje sam ležala u Višegradskoj pošto se smanjivala plodova voda ali se sama popravila posle par dana. Par puta su me opominjali da može doći do transfera pošto im je na UZ-u izgledalo da je veća razlika između njih ali eto hvala Bogu nije se to desilo! Mislim da je najveći rizik do 25 ili 26 nedelje ali svakako je dobro da se isprati do kraja! Držim ti fige i samo smireno! Još malo je ostalo pa ćeš uživati sa svojim bebicama!

_____________________________

DOBILI SMO PRINCEZE

(odgovor članu dupla jasna)
Direktna veza do poruke: 37
   RE: Rizik od FFTS-a (transfuzije medju blizan...
1.11.2012 21:15:56   
dupla jasna
hvala na odgovorima.... mnogo sam nesto uspanicena.,.. valjda ce biti sve ok.pa da vam se javim sa bebacima zajedno

(odgovor članu sanji)
Direktna veza do poruke: 38
   RE: Rizik od FFTS-a (transfuzije medju blizan...
2.11.2012 9:37:04   
sanji
Moje (doduše laičko) mišljenje je da će sve biti O. K. Mene su sa time isprepadali već u 12. nedelji kad su mi radili duble, pa sam kod moje Dr. sa rezultatima došla poluluda. Onda me je ona umirila i pošizela što su me tako uplašili. Njeno objašnjenje je da oni čim imaju i trunku sumnje umesto to da prate odmah prepadnu trudnice pa u fazonu ako slučajno do toga dođe, eto oni su videli na vreme. Činjenica je da se to ponekad dešava i da treba da se prati ali mislim da sve to može mnogo blaže da se odradi. user posted image

_____________________________

DOBILI SMO PRINCEZE

(odgovor članu dupla jasna)
Direktna veza do poruke: 39
   RE: Rizik od FFTS-a (transfuzije medju blizan...
3.11.2012 15:17:33   
dupla jasna
a jel taj rizik od ffts-a OBAVEZAN kod svih blizanaca, ili ne? ja sam u tripu da samo meni to posto su jednojajcniuser posted image

(odgovor članu sanji)
Direktna veza do poruke: 40
   RE: Rizik od FFTS-a (transfuzije medju blizan...
3.11.2012 23:49:44   
sanji
Samo kod jednojajčanih! Ali ne se sikiraj, ti si bre već veteran! user posted image

_____________________________

DOBILI SMO PRINCEZE

(odgovor članu dupla jasna)
Direktna veza do poruke: 41
   RE: Rizik od FFTS-a (transfuzije medju blizan...
3.11.2012 23:56:09   
dupla jasna
user posted image ma koji veteran , ja sam mala mrvica koja se boji komarca ,a tu nosim 2 fudbalera...

(odgovor članu sanji)
Direktna veza do poruke: 42
   RE: Rizik od FFTS-a (transfuzije medju blizan...
3.11.2012 23:59:07   
sanji
Ako je neko nosio fudbalere to sam bila ja! user posted image Ove moje se nisu smirivale a i dan danas su iste! Na poslednjem CTG-u su ih jedva pronašli. Na dan porođaja. Prvo su nahvatali jednu pa merili istu 2 puta pa kad su provalili da je identičan rezultat shvatili da nisu našli drugu pa tražili ispočetka. user posted image

_____________________________

DOBILI SMO PRINCEZE

(odgovor članu dupla jasna)
Direktna veza do poruke: 43
   RE: Rizik od FFTS-a (transfuzije medju blizan...
4.11.2012 0:01:18   
dupla jasna
hahah user posted image

(odgovor članu sanji)
Direktna veza do poruke: 44
   RE: Rizik od FFTS-a (transfuzije medju blizan...
3.4.2013 22:52:55   
VekaB
Pozdrav svima,
Vidim da niko nije dugo bio aktivan na ovu temu ali se nadam da ce neko ko je imao iskustvo sa transfuzijom medju blizancima videti ovo i dati mi neki savet.
U 18.nedelji su mi otkrili taj sindrom, odmah sam hospitalizovana i uradjeno mi je razdvajanje krvnih sudova iglicom, mislim da se zahvat zove amnioseptomija ili tako nesto slicno, nikako da mi bolje objasne..
Posle te intervencije izjednacena je voda kod donora i primaoca, donor je boljem stanju ali jos nije vidljiva besika koja je naprosto postala nevidljiva, medjutim onda se kod primaoca pojavio visak plodove vode pa je i to sanirano, medjutom sad je primaoc u gorem stanju jer je usled viska vode doslo opterecenja srca..
Sve se ovo desava u poslednjih 8 dana, ja sam jos uvek u bolnici ali prognoze nisu bas najbolje...
Sad sam citala na ovom forumu da postoji to lasersko razdvajanje posteljice u Belgiji i Nemackoj..
Moze li mi neko dati vise informacija o tome i da li ima vremena za to uopste u mom slucaju? Hvala unapred!

(odgovor članu dupla jasna)
Direktna veza do poruke: 45
   RE: Rizik od FFTS-a (transfuzije medju blizan...
29.5.2013 1:02:03   
Di_U
Nisam se dugo javljala, pa evo da napisem kako se sve zavrsilo kod mene.
Na zalost, zbog TTTS-a sam izgubila jednu bebu, ali sam zahvaljujuci urađenoj operaciji spasila drugu. Tako da sam sada mama 6-to mjesecne djevojcice.

Posto znam koliko kod nas ima problema sa dijagnosticiranjem i lijecenjem TTTS-a, uspjela sam da se dogovorim sa dr. koji je meni pomogao (a koji ima najbolje rezultate u svijetu) da otvori predstavnistvo za zemlje ex Jugoslavije.
Napravila sam jedan web sajt koji je prije svega mjesto gdje se svi mogu informisati o TTTS-u i dobiti neophodnu podrsku, a oni kojima je potrebno i lijecenje. Ja sam nazalost izgubila dosta vremena trazeci sve informacije, pa se nadam da ce bar nekom drugom pomoci da reaguje brze. (www.fetalmed.me) ne znam da li je problem sto pisem naziv sajta, ali ako jeste neka admin reaguje.

(odgovor članu VekaB)
Direktna veza do poruke: 46
   RE: Rizik od FFTS-a (transfuzije medju blizan...
29.5.2013 1:30:02   
Di_U
Ako je nekome ko prolazi kroz TTTS potrebna podrska pisite u pp. pokusacu da pomognem koliko mogu.

(odgovor članu Di_U)
Direktna veza do poruke: 47
Stranica:   <<   < Prethodna stranica  1 [2]
Stranica: <<   < Prethodna stranica  1 [2]
Idi na:







VIDEO: Beba spava u vodenjaku, doktori je ...
Neverovatan video bebe rođene u plodovoj vrećici, dok je lekari bude pre dolaska na svet.
D.L.: Moja porođajna priča
Doktor me prima na patologiju i kaze da ne mrdam, jer beba je po svim parametrima sitna i porođaj se može završiti elekt...



image
Aleksandra*
Definitivno ih preporučujem svakoj trudnici i porodilji.
Pre dve godine i tri meseca na svet je došla moja devojčica, prvo dete. Dojenje je bilo nešto oko čega se uopšte nisam razmišljala. Težak porođaj, zbunjenost, bol su doveli do toga da uopšte nisam sigurna da li i koliko imam mleka. Beba je plakala, a ja sam došla u iskušenje da posegnem za adaptiranim mlekom. Drugarica koja je za Fitolat saznala na ovom forumu mi je poslala link. Iskreno, bila sam skeptična, ali bih sve uradila da imam što više mleka. Suprug je kupio isti dan ove divne tablete. Nisam verovala, ali sam uredno pila. Posle par dana sam imala osećaj da beba manje plače i da mleko više ide! Od tog trenutka kreće i uživanje u dojenju. Mogu slobodno napisati da od tog trenutka sam i ja mnogo srećnija i zadovoljnija bila. Nekoliko meseci sam ih redovno pila. A moja bebica je sisala punih godinu dana. Sada to više nije bebica nego devojčica koja će uskoro dobiti batu, a mama ovog puta ne ide u porodilište bez ovih fantastičnih tableta.  Više >>
image

Anketa

Да сазнате...
пеперутка16

...да носите тројке, шта бисте радили?

Click Here