|      
Želiš da odustaneš od takmičenja?
Pre nego što potvrdiš svoju odluku, upoznaj se sa detaljima.
Ukoliko potvrdiš odustajanje, na tvoj računar ćemo automatski ubaciti cookie, koji će nam omogućiti da te tokom takmičenja (26.04 -30.04.2021) prilikom dolaska na portal prepoznamo i omogućimo ti neometano korišćenje portala, bez prikazivanja ikona Ringerajinog sponzora, odnosno kontrole uz desni rub ekrana.

Istovremeno, oduzećemo ti sve prikupljene bodove, čime se na žalost gubi pravo za osvajanje nagrade.

Da li još uvek želiš da odustaneš od takmičenja?
Korisnici na ovoj temi: niko
  Odštampaj
Stranica: <<   < Prethodna stranica  15 16 [17] 18 19   Sledeća stranica >   >>
Korisnik
Poruka << Starija tema   Novija tema >>
   RE: Neposlušnost u svakom smislu!
12.11.2014 6:50:59   
Misha i Ljisha
Jovica kao buduci psiholog je sigurno svesna sta i kako treba da radi, e sad da li primenjuje kazem to je stvar vezbe i zivaca. I ja kao i Ivanka znam da budem hladna i da ignorisem D kad tako krene nesto da se bezveze njari. NEdavno su se ona i Nole njarili naizmenicno i samo sam im rekla "sad cete da dobijete batine pa da znate zasto placete"user posted image (pri tom moja D nema ni pojma sta su batine) i oboje su u sekundi zacutali. Hahahaha... To bezrazlozno njarenje mi je najgore. eto oni zartali nesto pa misle da ja padam na suze. A ja jos kad vidim suze i cujem to njarenje ja mrtva hladna. Uopste me ne doticu. Kazes Ivanka da ti se srce cepa, meni jok, ja sam u tim trenucima uglavnom ili ljuta sto se njare ili flegma pa ih prakticno ni ne cujem da se njareuser posted image .

Inace se ja sa svojom sceri ne posvadjam ceo dan. Jako lepo funcionisemo, Bogu hvala i nadam se da necemo imati te neke negativne faze. Ono sto mene brine jeste kako bi se ona ponasala da smo svaki dan u grupi ljudi. U vrticu je ona dobra, ma predobra, ali ona i ja zajedno nismo cesto u masi ajd tako da kazem. Sad kad me strefi samo odjednom srcka i nadjem se u nebranom grozdjuuser posted image . Znaci nas dve solo smo idealneuser posted image .

Ima onaj šou super nanny, ja se svaki put zaprepastim kako su roditelji dosli do tih faza da ih deca maltretiraju????user posted image

(odgovor članu Ivanka 75)
Direktna veza do poruke: 401
   RE: Neposlušnost u svakom smislu!
12.11.2014 17:30:42   
Torbica
Ljisho, Jovica studira tehnicki fakultet. user posted image
Ljisho, jedan na jedan, kad dete ima punu paznju, je situacija gde je ono najzadovoljnije, nema potrebe za balansom jer je 100% paznje tu gde detetu odgovara, jos kad je ukljucis u poslove oko baste i kuhinje, niko srecniji.

< Poruku je uredio Torbica -- 12.11.2014 17:36:26 >


_____________________________

Možda je na ovom svetu neistine, nepravde i mržnje više, ali su istina, pravda i ljubav moćnije.
Patrijarh Pavle


(odgovor članu Misha i Ljisha)
Direktna veza do poruke: 402
   RE: Neposlušnost u svakom smislu!
13.11.2014 9:02:50   
Peace*
Meni je u jednom momentu mnogo pomoglo kada sam odgledala koju epizodu Nanny na YT. Birala sam epizode sa decom istog uzrasta kao moja, i lovila cake.
Bitno je ostati pribran, što naravno ni mi ne možemo svaki put.
Npr, pre koji dan sam šiznula. Danima mirnim tonom objašnjavam da ne mogu da trče u krug po stanu sa mačevima i bore se, i pre neki dan je kulminiralo, na njihove oči sam izlila mačeve. U momentu kada sam ih slomila, samo što nisam zaplakala, jer, majke ti, kakav je to slom živaca kod mene bio da izlomim igračke? Kakav je to uzor? No, posle sam sela sa njima i objasnila situaciju.

Ja bih kod Aleksandra igrala na kartu velikog brata. "Ti si velik i ti umeš da... a M je mali i još ne zna...", ili "Zar ne bi voleo da crtaš najbolje u grupici u vrtiću? Zamisli kad vaspitačica kaže da si ti najlepše nacrtao, hajde da te naučim". Kod nas je to palilo žestoko. Luka voli da bude najbolji u svemu a uvek mu je falilo samopouzdanja. Kada sam počela da radim na tome, stvari su se dosta promenile, mada još uvek nisu onakve kakve bih ja volela da budu. I dalje je dosta razdražljiv i plačljiv, ali sada se već smiri na "Pa zašto ćeš da plačeš, samo pričamo?" ili "Zašto tako pričaš sa mnom, zašto vičeš kada ja ne vičem?", ali on ima 8 godina!

_____________________________

Tasha

Objasni im Bože, da mi se može!

(odgovor članu Torbica)
Direktna veza do poruke: 403
   RE: Neposlušnost u svakom smislu!
13.11.2014 17:46:56   
jovicaa
ivanka sve to primenjujem, ali sa njim je i dalje uvek ubedjivanje jer je on u stanju da dva sata ide za mnom i insistira da mu recimo obujem patiku, makar po cenu da ostane sam u stanu i tako dalje.
nikad ne popustam, sve primenjujem sto ste napisale ali on je i dalje cesto nesnosan. zasto ne znam. nadam se da ce proci.

ne studiram psihologiju, ali sam polozila i opstu i pedagosku psihologiju, pedagogiju i didaktiku, i imala jos predmeta slicnog tipa. sve znam u teoriji, primenjujem ali on jednostavno kao da djavo udje u njega, ne znam kako to ni da opisem.

evo danas me je jurio bukvalno pola sata po dvoristu i histerisao da mu obujem patiku, nista nije upalilo, na kraju nisam popustila, i obuo je sam, ali bilo je pakleno dotle.
da sam popustila i obula mu ne valja, a to sto je histerisao pola sata i izbezumio i mene i sebe, opet ne valja.
sve vreme sam bila smirena i pokusavala da primeni razne "ispravne" metode, ali kod njega jednostavno nista ne pali, kako zacrta tako ce biti ili nikako.
sigurno da ni svako dete nije do iste mere tvrdoglavo.

< Poruku je uredio jovicaa -- 13.11.2014 17:49:18 >


_____________________________

don't shit where you eat :))

(odgovor članu Peace*)
Direktna veza do poruke: 404
   RE: Neposlušnost u svakom smislu!
13.11.2014 17:58:05   
Ivanka 75
Jovice, jesi li probala da se takmicite, ko ce pre da obuje patiku? Ti npr levu a on desnu. Pretvori mu u igru, zamajavaj ga da zaboravi na plakanje.

(odgovor članu jovicaa)
Direktna veza do poruke: 405
   RE: Neposlušnost u svakom smislu!
13.11.2014 18:13:35   
jovicaa
probacu! danas je bila ekstremna situacija, bio je preumoran, promenili su krevet, grad, bili smo u vsu, pa je od umora izludeo, ali bas je preterao.

_____________________________

don't shit where you eat :))

(odgovor članu Ivanka 75)
Direktna veza do poruke: 406
   RE: Neposlušnost u svakom smislu!
13.11.2014 20:56:07   
Didy
Jovice, pa nije bilo po njegovom, ipak je na kraju sam obuo patik, nisi mu ti. Sledeći put opet budi dosledna i manje će urlati, uskoro će shvatiti da se ne pecaš na njegove fore i obuvaće patike sam bez rasprave. Samo nemoj jednom da ga obuješ, drugi put da ga pustiš da urla, jer njemu nije jasno zašto ga mama nekad obuva, a nekad ne, zbunjuješ ga. Doslednost je ključna u svemu kod vaspitanja dece.

_____________________________

Na pučini je mir... I mir će nas udaviti...

(odgovor članu jovicaa)
Direktna veza do poruke: 407
   RE: Neposlušnost u svakom smislu!
13.11.2014 21:06:32   
Bibilib
Jovice kupi patike na cicak traku i gotovo....user posted image user posted image user posted image user posted image

_____________________________

***Deca su najvece blago !!! ***

(odgovor članu Didy)
Direktna veza do poruke: 408
   RE: Neposlušnost u svakom smislu!
13.11.2014 23:05:00   
Misha i Ljisha
user posted image Jovice ja bila ubedjena da ti studiras psihologiju ali sam se set_ila da je ipak neko drugi mislim UM mozda.

Nego meni sad ta situacija sa patikom ne izgleda strasna, doduse nisam bila prisutna jel. Ali lici mi eto na situaciju nasu od pre neki dan kad D nije htela da hoda vec da je nosim. I ja odbila.user posted image Mislim zasto raditi nesto za njih sto oni sami umeju? E sad, iskreno mislim ok je i obuti mu patiku ako si svesna da ces izbeci tako jednostavnom radnjom te njegove ispade a on je mozda samo zeleo malo tvoje paznje. ako se namerno izuva non stop naravno da bih odbila da ga obujem. Mislim nekako mi nije jasno zasto se desila scena sa patikom? Kako? Npr bratanac zna sam da se obuje ali ima obucu koju lakse i koju teze obuva i nekad me zamoli da ga obujem. Ne smatram to nekim strasnim poslom niti mi je krivo sto on to nece iako zna sam. Mislim da moras da raspoznas situacije gde mozes malo i sa tvoje strane da popustis, a da se odlucis gde ces da "zategnes". Ne moze uvek i sve da bude "zategnuto" ipak je to za njih stres, niko ne moze da bude savrsen


Eh da i da dodam, ne mozes da ocekujes da se on OK ponasa ako njemu nije sve OK, tj kazes bio je premoren i svasta nesto. Znaci u redu je da mu nije sve po volji. Sad cu ja ovde da pametujem kao neko ko je isao na radionice iz asertivnosti, ali on ima pravo da se oseca lose. Napravis semu tzv abc semu koja je ustvari uzrocno posledicna sema, sta je uzrok takvog ponasanja a sta je posledica

< Poruku je uredio Misha i Ljisha -- 13.11.2014 23:07:00 >

(odgovor članu Bibilib)
Direktna veza do poruke: 409
   RE: Neposlušnost u svakom smislu!
14.11.2014 10:51:19   
deciji_psiholog
Poštovani roditelji,
Ja sam dečiji psiholog,psihoterapeut,i radim sa decom sa ovim i sličnim teškoćama,privatno u Beogradu na dve lokacije Dorćolu i Košutnjaku,pa ukoliko je neko zainteresovan za saradnju moj kontakt telefon je ******* Jelena

EDIT: Poštvana, reklamiranje je zabranjeno. Ukoliko želite reklamu obratite se amdministratoru portala. Hvala!

< Poruku je uredio Modessty RR -- 14.11.2014 11:11:56 >

(odgovor članu Misha i Ljisha)
Direktna veza do poruke: 410
   RE: Neposlušnost u svakom smislu!
14.11.2014 18:46:40   
jovicaa
trudimo se da budemo dosledni, sve pratimo, ali dete je jednostavno nemoguce, ne popusta. i sve se na kraju svodi na veliko mucenje.

patike su na cicakuser posted image

cesto se pitam kako mu nije muka da se toliko inati, prvenstveno se on strasno izmuci.

< Poruku je uredio jovicaa -- 14.11.2014 18:47:11 >


_____________________________

don't shit where you eat :))

(odgovor članu deciji_psiholog)
Direktna veza do poruke: 411
   RE: Neposlušnost u svakom smislu!
14.11.2014 19:05:27   
Ivanka 75
Jovice, to je sve jace od njega, sigurno ima neka caka da izbegnete sve to samo je treba pronaci. Nemoj da vices na njega, da ga kritikujes to mu se sigurno ne dopada.
Kad je Iva upala u neku fazu kenjkanja prosle godine moj svekar joj postavi igracke pa joj govori "jel hoces da te drugari vide kako places" ili on sam udari da kao place jos jace nego ona, a ona prvo plakala zajedno sa njim pa posle prestala, nije joj bilo jasno zasto i on place.
Ali koliko je on bio uooran to je neverovatno! Izludjivao nas vise nego ona ali mu je uspelo user posted image

(odgovor članu jovicaa)
Direktna veza do poruke: 412
   RE: Neposlušnost u svakom smislu!
14.11.2014 19:56:19   
Ana RR

IZVORNA PORUKA: Didy

Jovice, ja sam bila u fazi da se nastavljam sa Stefanom, posle sam našla da se to zove borba oko moći i baš je tako bilo. Upala sam u zamku da smo se danima, nedeljama i mesecima nastavljali, a on je tad bivao besan, nervozan, razdražljiv, neposlušan i samo je terao svoj inat.


Ovako je kod nas, već duže vreme. Kao da sam potpuno izgubila autoritet nad njim, odgovara mi, čak i zamahuje rukom na mene. Ono što me najviše brine je to što on kao da upadne u trans iz kog ne mogu da ga izvučem. Evo primer: sinoć ga je mm kasno okupao, već je bilo pola 10 kada je konačno legao da pije mleko. Kad je popio mleko rekla sam mu da idemo da peremo zubiće a on mi je rekao ne mogu mama, mnogo mi se spava. Videla sam da jedva gleda na oči i pustila sam ga, iako ne dozvoljavam da se ide na spavanje bez pranja zubića. I namešta se da legne, okreće se ka meni i kaže A Pepa? (ja ga kupam ranije, već oko 8, onda se zavučemo u krevet, on gleda Pepu na svom laptopu, ja na svom čitam i oko 9 zaspi) i ja mu kažem da nećemo sada da gledamo pepu jer mu se spava. I to je bio okidač. Počeo je da skače po krevetu, da urla i ono što me izluđuje, da neprestano ponavlja jedno te isto Hoću pepu, hoću pepu, hoću pepu.... ja ne mogu da ga smirim jer kao da moj glas ne dopire do njega, on je u transu, udara nogama o pod, plače, urla, jedva diše koliko je uzbuđen, ja pokušavam da ostanem smirena i da ga smirim, ali ne ide.. upada mm u sobu i počinje da viče, na njega Marko reaguje i sluša ga, ali i dalje jeca, ne može da se umiri, leži i udara nogama, pomera ih nervozno, vrpolji se, ne prestaje da govori hoću pepu, mm ga opominje da neće to više da čuje, ovaj ne odustaje... to je trajalo više od pola sata. Dok je mm bio tu Mare je ležao ali čim je ovaj izašao iz sobe, skočio je i počeo da se unosi meni u lice i da ponavlja pepa, pepa, neću da spavam, pepa, pepa... Onda sam ga prebacila u naš krevet, zagrlila ga i govorila šššš, tu je mama, mama te puno voli, ššššš.. trebalo mu je dosta da se smiri, a kada se konačno opustio zaspao je u sekundi.

Mene ovo zaista brine, znam da se on na sve još privikava ali ovo je zaista strašno, ja ne mogu da rečima prenesem koliko to strašno izgleda. I to se uglavnom dešava kada je jako umoran i kada mu se spava, a ne želi da zaspi. Ovde smo silom prilika izbacili dnevno spavanje iako realno njemu to još uvek treba i kada mi preko dana odspava barem 45 minuta on je mnogo bolji.

_____________________________

Twenty years from now you will be more disappointed by the things you didn't do than by the ones you did. So throw off the bowlines, Sail away from the safe harbor. Catch the trade winds in your sails. Explore. Dream.

Jer smo tako u mogućnosti!

(odgovor članu Didy)
Direktna veza do poruke: 413
   RE: Neposlušnost u svakom smislu!
14.11.2014 20:08:51   
Kata90
Ana.....ja mislim da je on navikao da bude po njegovom kako on trazi......jer cim nije tako pocinje ta histerija koju naravno nebi mogao niko tolerisati.....

_____________________________

*****Svako dete je neprocenjivo vredno*****
*****Svako je Božije stvorenje*****


(odgovor članu Ana RR)
Direktna veza do poruke: 414
   RE: Neposlušnost u svakom smislu!
14.11.2014 20:20:17   
Ivanka 75
Ana mislim da si dobro uradila sto si ga smirila zagrljajem, ipak je bio umoran a uvek treba sagledati sve faktore okoline, raspolozenja, umora, stresa kad deca burno reaguju na nesto.
Druga prica je kad su odmorni a besni tj ne znaju sta ce sa sobom pa se svesno upustaju u birbu sa roditeljima.
Tesko je vagati od jednog trenutka do drugog.

(odgovor članu Kata90)
Direktna veza do poruke: 415
   RE: Neposlušnost u svakom smislu!
14.11.2014 20:32:40   
Ana RR
Pazi, ima i toga, uglavnom kada negde idem sa njim i snajom i klincima. Tada podivlja, beži od mene, neće meni da da ruku, samo trči za snajom.. a ovde ne smem ni popreko da ga pogledam a ne daj bože da povisim ton.

_____________________________

Twenty years from now you will be more disappointed by the things you didn't do than by the ones you did. So throw off the bowlines, Sail away from the safe harbor. Catch the trade winds in your sails. Explore. Dream.

Jer smo tako u mogućnosti!

(odgovor članu Ivanka 75)
Direktna veza do poruke: 416
   RE: Neposlušnost u svakom smislu!
14.11.2014 20:43:17   
Ivanka 75
Odrasli znaju da kontrolisu svoje nagone, kod dece je sve instinkt, borba za prezivljavanjem.
Razgovaraj sa njim o njegovom ponasanju kad je dobro raspolozen, da li se seca kako se ponasao, sta je radii, kako ste ti i tm reagovali na to, kako ste se osecali, pitaj ga kako on vas dozivljava kad besni a ne slusa vas.
I na kraju ga pitaj "kako ces se ponasati sledeci put u toj i toj situaciji?" Trazi da ti odgovori jer ce jedino tako da samog sebe nauci samokontroli. I podsecaj ga na te razgovore, obnavljajte gradivo.

(odgovor članu Ana RR)
Direktna veza do poruke: 417
   RE: Neposlušnost u svakom smislu!
14.11.2014 20:46:13   
Maslacak15
Dve stvari Anci. Prvo, zasto si sedela sve vreme u sobi ? On je dovoljno veliki da mozes da izadjes i ostavis ga. Pa da vidimo koliko ce plakanje da traje. A pritome bi mu objasnila da nema svrhe da place i da se Pepa prase gleda ujutro i kraj price. Drugo, da li si probala da ga " ucenjujes" tj da shvati da postoje konsekvence njegovog ponasanja. Znam deca su razlicita ali meni je mnooooogo lakse otkako je stariji dovoljno veliki da razume koncepte. I puno puta mu kazem da nesto uslovljava nesto drugo. Tipa nema slatkisa pre rucka. Nema ovoga i onoga ako se dernjavi. Ne pomogne to uvek trenutno ali on kapira i ima dugorocno efekta. Desava se njemu isto da odlepi zbog gluposti, zato sto on nesto oce ili sam ja boze moj uradila nesto sto mu ne odgovara ( na primer uzela postu iz sanduceta ?!?!?! ili pustila iza njega vodu u WCu a on je hteo da povuce user posted image ) pa se dernjavi po 15 minuta kao poblesaveo ali generalno mogu da kazem da "pregovaranje " definitivno ima efekta uz postojanje virtuelnih "crvenih linija" koje on ne sme da predje. Mora da zna da je ne ne.

(odgovor članu Ana RR)
Direktna veza do poruke: 418
   RE: Neposlušnost u svakom smislu!
14.11.2014 21:00:38   
choopa choops
Čitam već danima i nemam ništa pametno da kažem. Moj sin spada u ovu grupu. To postaje nepodnošljivo. Ćerku sam vaspitavala i vaspitavam na isti način kao i njega, a ona je dobrica. Ali on je tvrdoglav do bola. Ne znam, trudim se svim silama pa ćemo vidjet...


_____________________________

Debeli prsti+autocorrect=katastrofa. Izvinjavam se, mLogo se izvinjavam.

(odgovor članu Maslacak15)
Direktna veza do poruke: 419
   RE: Neposlušnost u svakom smislu!
14.11.2014 21:10:50   
Ivanka 75
Moj sestric je tvrdoglavko od rodhenja - kao beba od 2 meseca je znao da se dernja satima, dr kaze zdrav, malo neuhranjen (kako da jede kad se dernja po ceo dan, a kad se ne dere onda spava jer je umoran) i tako do danas,4 godine mucenja za njih.
Ono sto sam ja primetila u njihovom ponasanju prema njemu je sledece:
Kad ga prekidaju u necemu sto ne treba da radi oni ga zovu - Nikola, Nikola, sta ti je, Nikola, jesi li ti normalan... i sl i nikad, nikad ga ne sklanjaju sa lica mesta desavanja.
Mislim da je NE sasvim dovoljno ali oni to ne primenjuju.
Nema iskljucivih pravila kojih se svi pridrzavaju, moja sestra jedno, zet drugo. Ja se npr, kad mm grdi Ivu nikad ne mesam ma koliko mi se to ne dopada, ipak je to njegov trenutak i njegov nacin da kontrolise njeno ponasanje i da je vaspitava.

(odgovor članu choopa choops)
Direktna veza do poruke: 420
   RE: Neposlušnost u svakom smislu!
14.11.2014 21:16:29   
Misha i Ljisha
Novak je u kazni zbog svog ponasanja juce na sopstvenom rodjendanu. Bas je bio sav negativan, nista nije hteo, njario se bezveze i td. Brat ga je cak na pola sata izveo sa rodjendana da malko prosetaju da se on smiri. Danas kada su pricali "prihvatio" je kaznu i kaze svestan je da je kriv i u redu je. Tako da sa cetvorogodisnjacima stvarno vredi pricati nakon sto se smire. Cisto da uvide da su pogresili.
Najteze faze su izmedju druge i cetvrte godine. Ja kao i maslacak pokusavam da uslovim D ako ovo onda ovo nema ovo dok ne uradis ovo i td. Medjutim kod moje jos uvek ne pali. Ne prica mnogo, ne razume jos uvek dobro koncept vremena ona i dalje zivi samo u sadasnjosti tako da nema bas puno "ploda" ovim metodom ali trudim se.

Kada im nije dan a ima dana kada ni nama nije dan ne vredi nista objasnjavati nikom. Ajte vi sad zamislite da ste u pms-u i neko vam kaze da ste nervozni zbog pms-a pa onda jos vise da siznete a negde duboko u sebi znate da je takouser posted image a i dalje sizite. Oni su deca. Ok treba sve to svesti na minimum ali ne dozivljavati sve to kao neku katastrofu.user posted image

(odgovor članu choopa choops)
Direktna veza do poruke: 421
   RE: Neposlušnost u svakom smislu!
14.11.2014 21:26:43   
Maslacak15
jos je ona malo mala Ljiso. Mislim da ce biti bolje za koji mesec. Kod nas je prekretnica bila negde posle drugog rodjendana. Tad je poceo te stvari bas da kapira. Najsmesniji mi je kad sam pokusava da vaspitava brata. Tipa ja mladjem dajem bonbon, a on dobacuje : ali nije jos pojeo pire :):):) Naravno nije to sad magicni stapic, i on je tvrdoglav kao mazga i uporan. A ima i teske "drama queen " momente ali generalno deluje. Fenomenalno mi je bilo kad je sam shvatio da mu je pametnije da kaze "mamice molim te hoces da mi das molim teee", nego da zahteva od mene i dernjavi se. Iako ga ja nikad nisam bas terala da kaze molim te, naucio je iz iskustva. Ko sto rekoh sigurno da za razlicite temperamente treba razlicit pristup ali mislim da nije zgoreg nauciti ih da ponasanje ima posledice. A ne samo reci nesmes.

(odgovor članu Misha i Ljisha)
Direktna veza do poruke: 422
   RE: Neposlušnost u svakom smislu!
14.11.2014 21:36:59   
Misha i Ljisha

IZVORNA PORUKA: Maslacak15

jos je ona malo mala Ljiso.

pih mala ma bre zna sveuser posted image . Juce nece da pojede rucak. i ja kazem da li zelis da ides kod bata Noleta? Ona kaze Da. I ja kazem hajde pojedi rucak, prvo rucas pa idemo. Kaze necu. I tako ja to ponovim jedno pet puta. sesti put kad sam je pitala da li zelis da ides kod bata Noleta rekla mi je NE!!!! Znaci toliko je tvrdoglava i skapirala je da je uslovljavam da je na kraju rekla da nece ni da ide ni da jede. Zamisli!!!

I kazem ja tati nemoj dolaziti po nas mi ne idemo Dunja nece da ruca (a znam da na rodjendanu nista nece jesti ko sto i nije) i moj tata jaooo kakva ajde ajde tamo ce biti brdo hrane, jesce tamo kad ogladni, pusti dete pusti dete. Ma tacno sam je trebala ostaviti kuci. ali mislim da ni onda ne bi shvatila poentu jer ne razume ona da bi "propustila zurku". Kao sto rekoh uglavnom saradjuje i ne svadjamo se nas dve nista ali ima i ona svoje momente definitivno.user posted image

(odgovor članu Maslacak15)
Direktna veza do poruke: 423
   RE: Neposlušnost u svakom smislu!
14.11.2014 22:00:09   
Maslacak15
ja se trudim da mu objasnim zasto se nesto od njega ocekuje. Da bi eventualno dosao samostalno do ispravnog zakljucka. I to cesto uspeva. Secam se toga, jednaod prvih velikih pobeda tog tipa. Izlazila sam ponekad vikednom sa starijim sinom u setnju do prodavnice samo nas dvoje. Njemu je to znacilo, vreme 1 na 1 i dosta je bio dobar ali bi povremeno u prodavnici ili kad ga nesto drugo zainteresuje. bivao tezak za manevrisanje. Trci vamo hoce ovo ono itd. Trebalo je da nam dodju gosti na rucak i morala sam da skoknem do prodavnice na kratko. Povela sam i njega jer je insistirao. I u jednom momentu je krenuo da me zavitlava i da bude naporan, trci da trazi keks, nece da mi da ruku itd... I ja tu kazem :" slusaj, dolaze nam gosti. Moramo da se vratimo kuci inace ce gosti da budu tuzni i razocarani sto nas nema. Moramo da donesemo dezert za goste. Hajde, idemo brzo kuci. Nemoj da nas gosti cekaju." Bez dreke i naredbi- jednostavno zdravorazumsko objasnjenje detetu koje je imalo manje od 2,5 godine tada. Poslusao me je momentalno! Znam da zvuci mozda trivijalno, ali ja sam se osecala kao da je pala velika barijera. Kad dete pocne da kapira tako slozene "socioloske stvari" mnogo je lakse komunicirati sa njima.

(odgovor članu Misha i Ljisha)
Direktna veza do poruke: 424
   RE: Neposlušnost u svakom smislu!
14.11.2014 22:02:21   
Ana RR
Maslacak, ne znam da li je on previše tvrdogla ili ja ne umem sa njim, ali sve što ja uradim kod njega ne pali i samo se još više raspali. Ako izađem iz sobe on odmah skače i ide ka vratima, otvara ih, neće da ostane u sobi, ako ga ucenjujem onda plakanje i divljanje postaje sve gore... posle svega, kada se smiri i kada razgovaramo, kada mu objasnim sve, tražim od njega da on svojim rečima kaže šta je radio i da to nije dobro, poljubimo se, kaže da me voli, i najčešće ne prođe više od 10ak minuta dok isto ne ponovi. I mi se vrtimo u nekom začaranom krugu njegovog divljanja, našeg pričanja, ali nema dugoročnog uspeha. To me brine. Ja jesam bila jako tvrdoglavo dete, ali sam pamtila kazne i nikad nisam ponavljala greške. A on ne.

_____________________________

Twenty years from now you will be more disappointed by the things you didn't do than by the ones you did. So throw off the bowlines, Sail away from the safe harbor. Catch the trade winds in your sails. Explore. Dream.

Jer smo tako u mogućnosti!

(odgovor članu Maslacak15)
Direktna veza do poruke: 425
Stranica:   <<   < Prethodna stranica  15 16 [17] 18 19   Sledeća stranica >   >>
Stranica: <<   < Prethodna stranica  15 16 [17] 18 19   Sledeća stranica >   >>
Idi na:







NAŠE SU MAJKE PILE SVOJE KAFE NATENANE
Nisu postojale škole roditeljtva, ni sve te silne knjige, forumi, grupe na fejsbuku, a opet – sve se nekako znalo. Na kr...
Zeko i potočić
video
Autor: Branko Mihaljević, Peva: Zdenka Vučković



image
dudas
Ima li koga da ga grlo boli? Otvorite Apis goli! Prsnite me 2, 3 puta, nije fol-nestaće bol!
"Dobro veče, od sad ovde nema zime, Imuno je moje ime. Vitamini, minerali-sve staje u gutljaj mali. Popij mene, mala vilo, nazdravlje ti bilo!" "Imaćemo još jednog gosta, pomoći će vili dosta. Evo ga, tu je"-Imuno reče. "Uđi, uđi, druže moj, dobi li protiv kašlja boj?" "Znaš, Imuno-Broncamil se smeška, kakva je to borba teška. Uspeo sam, za kašalj sam tata mata!" I odjednom neko pokuca na vrata. "Ima li koga da ga grlo boli? Otvorite Apis goli! Prsnite me 2, 3 puta, nije fol-nestaće bol!" Istina je sve što kaže Apis gola, jako brzo rešiće vas bola. "Gde li nam je Fitobalm, kud se dede, ne videh ga od prošle srede? "Sad će doći"- Imuno reče. "Ima li šta od zapušenog nosića preče?" "Kuc, kuc, stigao sam"- Fitobalm se javi. "Mala vilo, odmah me pod nosić stavi. Jel osećaš borovine moć? Sada lepo diši i spavaj, laku noć!" I tako Pharmalife družina ova isprati vilu u carstvo snova.  Više >>
image

Anketa

Дуда.
пеперутка16

До када је ваше дете имало цуцлу?

Click Here