|      
Želiš da odustaneš od takmičenja?
Pre nego što potvrdiš svoju odluku, upoznaj se sa detaljima.
Ukoliko potvrdiš odustajanje, na tvoj računar ćemo automatski ubaciti cookie, koji će nam omogućiti da te tokom takmičenja (26.04 -30.04.2021) prilikom dolaska na portal prepoznamo i omogućimo ti neometano korišćenje portala, bez prikazivanja ikona Ringerajinog sponzora, odnosno kontrole uz desni rub ekrana.

Istovremeno, oduzećemo ti sve prikupljene bodove, čime se na žalost gubi pravo za osvajanje nagrade.

Da li još uvek želiš da odustaneš od takmičenja?
Ringeraja.rs koristi "kolačiće" u cilju pružanja boljeg korisničkog iskustva, praćenja posećenosti i prikaza oglasa. Postavke prihvatanja kolačića podesite u vašem internet pretraživaču.
Nastavkom korišćenja smatra se da se slažete sa korišćenjem kolačića u navedene svrhe. Za nastavak kliknite "U redu".   Saznajte više.
Korisnici na ovoj temi: niko
  Odštampaj
Stranica: [1] 2 3 4 5   Sledeća stranica >   >>
Korisnik
Poruka << Starija tema   Novija tema >>
   državno vs privatno zabavište
9.12.2008 10:26:52   
Anoniman
Decu prebacuju u privatne vrtiće
 
Nakon drastičnog posku­pljenja u državnim vrtićima, roditelji koji plaćaju punu cenu od 9.350 dinara počeli su svoju decu da prebacuju u privatne vrtiće. Desetoro mališana već je ispisano iz vrtića „Pčelica“, jer su njihovi roditelji procenili da za gotovo istu sumu svoju decu mogu upisati u neki od privatnih vrtića gde su grupe manje, a pojedincima i daleko bliže od mesta stanovanja.
DETALJNIJE

Kada sam Luku upisala u jaslice, bile su u pitanju privatne jaslice, pošto sam zakasnila sa predajom dokumenata u državne... Bilo je tu još nekih faktora tipa: moj brat se nikako (svojevremeno) nije uklopio u državne, a u peivatnim je bilo sve ok, manje su grupe, jednostavno, ja mnogo ne volim sve što je državno u našoj državi. (no to je sada najnebitnije, šta ja volim a šta ne).

Tada je bila bogami velika razlika u ceni, državna su bila oko 2000din, a privatno smo plaćali oko 10000. Sada vidim iz članka gore da su cene približno iste, pošto je državno zabavište poskupelo.

Dogodine kada Luku budem upisivala, planiram da ga upišem opet u privatno, iz jednostavnog razloga jer se nalazi u našoj ulici, jer mi se sviđa, jer se Luki sviđa-uvek kada prolazimo on bi da uđe unutra i već smo se dogovorili da će sledeće godine da ide.
  Direktna veza do poruke: 1
   RE: državno vs privatno zabavište
13.12.2008 16:46:35   
oliveradj
Ja se nadam da ce mi svekrva cuvati dete kao i dosada dok ne napuni dve godine i tri meseca. Kada napuni toliko videcemo da  li ce u vrtic ili jos malo da poraste. Ja je nikako ne bi dala sa godinu i tri meseca suvise mi je mala, a kasnije mozda bi pre tri godine da ide za pocetak u poludnevni boravak da vidimo kako se uklapa. Sa tri godine ide obavezno nadam se da nece biti problema ima jos vremena dotle. O privatnim vrticima nisam cula nista lepo do ove tvoje objave svejedno mi je ciji je vrtic samo da mi dete hoce da ide tamo. Inace svidja mi se kada su grupe manje lakse je i vaspitacu da vlada sa grupom i da ih nadgleda vise nego sa velikom grupom.

_____________________________

Adrijana moje zlato 26.05.2008.

(odgovor članu Anoniman)
Direktna veza do poruke: 2
   RE: državno vs privatno zabavište
12.2.2009 13:45:14   
orhideja
Pošto ja imam još jedno zanimanje više (vaspitač) preporučila bih svim roditeljima da vode decu u vrtiće u kojima su grupe manje jer je zaista teško pokloniti pažnju individui kada ih ima mnogo.Takođe se smanjuje i rizik od čestih prehlada i virusa.Mnogo je sve lakše i bolje kada su grupe manje jer tako možeš primetiti šta svakom detetu ponaosob treba i raditi na tome da otkloniš neke eventualne poteškoće.

(odgovor članu oliveradj)
Direktna veza do poruke: 3
   RE: državno vs privatno zabavište
9.6.2009 10:29:06   
Jeca*
Molim, pisite svoja iskustva. U velikoj sam dilemi, a moram da resim do 25.juna svoj "problem".
Naime, upisali smo Luku u drzavni vrtic. Tj, upis je tog 25.06. ali je primljen. Kada sam otisla na neki prvi roditeljski sastanak gde su nas informisali o svemu, malo sam se razocarala, iako sam bila jako srecna i nadala sam se da cemo uleteti u taj vrtic jer ne na 2min od nase zgrade, sladak je ima lepo dvoriste....
Medjutim, soba na spratu, mala, nikakva. Tu jedu, presvlace se, igraju, a kad je vreme spavanja izvuku im neke krevetice koji su nalik na lezaljke na plazi (one platnene). Onda, nema pravo da nosi svoju flasicu sa piskom i vodicu nego mora da pije cesmovacu iz solje, njihove. Po principu, kako sva deca tako i on. A ja recimo hocu da mi dete pije flasiranu vodu i ne mogu ga terati da pije iz solje kad ce imati samo godinu dana. Onda, ne izvode ih napolje uopste. Imaju neku terasu pa h eventualno izvedu tu, sa mesovitom grupom tj malo starijom decom. Takodje se vaspitacica hvali kako se cesto oni i igraju sa tom decom, sto znaci da je to oko 20 deteta na gomili (iz toga mogu da ocekujem, pretpostavljam, i da cesce bude bolestan). I tako...ne znam, kad sam dosla kuci prvo sam zaplakala, nesto mi je bas bilo tesko.
Onda smo otisli u privatni, koji je 5min dalje od drzavnog. Znaci isto je blizu. Manje grupe, naravno. I ono sto mi se dopalo, ako izuzmeno to da naravno sme svoju cuclu da ima, a i oni ce mu dosuti flasiranu vodu ako je popije, to je da oni imaju sistem da je rucak njihov, a da ja donesem ujutru kad ga ostavim dorucak i uzinu, za njega. To kosta 155 evra, a ako hocu za 200 evra mogu da imam sve obroke njihove. To mi se dopalo jer onda mogu da zaista kontrolisem sta mi dete jede, bar u pocetku, dok malo ne ojaca, ipak je mali. Takodje, rekli su mi da dok ne ustali njihov rezim sna, oni ih ne muce, nego ako mu se spava u 9h oni ga izdvoje i puste ga da odspava. To mi je ok. Pa ipak je bebac.
Znaci, drzavni kosta 7400din, a privatni eto vrlo malo vise. No, meni nije dilema zbog para, nego prosto ne znam sta je pametnije....jednostavno, ne znam. Jedina mana privatnog, gledano sa ove tacke gledista, je sto adaptacija kod njih funkcionice takosto ostavim dete na kratko, pa svakim danom sve vise i vise, a u drzavnom sam u pocetku i ja sa njim.
POmozite, svako iskustvo, savet je dobrodosao.

_____________________________

The price of discipline is always less than the pain of regret
Robin Sharma

(odgovor članu orhideja)
Direktna veza do poruke: 4
   RE: državno vs privatno zabavište
9.6.2009 10:36:53   
Anoniman
Mico, što se jaslica tiče - moje mišljenje znaš. Privatno! Da u ovo privatno obdanište kod mene primaju Lukin uzrast - ne bih dana razmišljala o državnom, međutim, oni upisuju tek od 4god.
Apropo kreveta na razvlačenje - svuda po zabavištima su takvi. Pa šta si mislila, gde drže silne krevete? user posted image
A adaptacija... da... meni su objasnili da je taj vid adaptacije kada je mama prisutna samo prolongiranje privikavanja deteta, u smislu da si ti sa njim recimo mesec dana, i kada odeš, dete plače mesec dana. A kada ga od prvog dana ostaviš, onda dete navikne da u tom prostoru nema mame, da pomoć treba da traži od vaspitačice. Plače mesec dana i gotovo. Samo se na to mentalno spremi, nije lako.

(odgovor članu Jeca*)
  Direktna veza do poruke: 5
   RE: državno vs privatno zabavište
9.6.2009 10:43:19   
Jeca*
Pa i mislim da je mozda bolje da ja nisam tu. Bice mi tesko, svakako. I meni i njemu. Pokojni premijer Djindjic je govorio: 'Ako moraš da progutaš žabu, nemoj da je mnogo gledaš, već je progutaj, a ako moraš da progutaš nekoliko žaba, progutaj prvo najveću' user posted image
A sto se tice krevetica, da se razumemo, nisam razmisljala o tome. A kada sam bila mala ja sam isla samo u predskolsko, a u toj zgradi su bile i jaslice, gde su imali posebnu sobu za spavanje (mali grad, velika zgrada vrtica...). Zato mi je ovo bio šok.

_____________________________

The price of discipline is always less than the pain of regret
Robin Sharma

(odgovor članu Anoniman)
Direktna veza do poruke: 6
   RE: državno vs privatno zabavište
9.6.2009 10:45:01   
Ptičica
Državno, bez razmišljanja!
Radim kao vaspitač i uvek sam na strani državnih vrtića. Ja znam da kažem da državni postoje zbog dece, a privatni zbog mama i tata!

(odgovor članu Jeca*)
Direktna veza do poruke: 7
   RE: državno vs privatno zabavište
9.6.2009 10:46:39   
Jeca*
Odlično! Molim te obrazloži mi zašto! I da li zaista misliš da za tako male bebe je dovoljno jedna vaspitačica na 12-oro dece? Pošto imaš iskustva, očigledno, dobro će mi doći sve što imaš da kažeš u korist državnih jaslica.

_____________________________

The price of discipline is always less than the pain of regret
Robin Sharma

(odgovor članu Ptičica)
Direktna veza do poruke: 8
   RE: državno vs privatno zabavište
9.6.2009 11:00:33   
Ptičica
Jeco, ja radim u vrtiću, a ne u jaslama. Znači radim sa decom od pune tri godine, pa do polaska u školu. Mislila sam na vrtić. Što se jasala tiče, možda je bolje privatno, zbog komfora. Tu si u pravu. U ustanovi u kojoj radim ima objekata sa jaslenim grupama, ali ne znam kakva je tačno situacija. Verujem da je ok, jer radim na opštini koja je bogata i objekti su nam odlično opremljeni.
Ali, kad dete napuni tri godine, treba ga upisati u državni vrtić!

(odgovor članu Jeca*)
Direktna veza do poruke: 9
   RE: državno vs privatno zabavište
9.6.2009 11:03:03   
Jeca*
Da, mozda sa tri godine. I moj sestric je sa tri godine krenuo u drzavni i vrlo su zadovoljni. Ali ja pricam o jaslicama. Meni ce dete imati 13 meseci kad krene u jaslice. I zato mi je jaaaakooo bitno da donesem pravu odluku. Zato i pitam ovde, cisto da cujem razlicita iskustva.
Inace, na kojoj si opstini, pitam onako. Ja sam na Zvezdari

_____________________________

The price of discipline is always less than the pain of regret
Robin Sharma

(odgovor članu Ptičica)
Direktna veza do poruke: 10
   RE: državno vs privatno zabavište
9.6.2009 11:03:16   
Anoniman
Pitanje: ako upišeš dete u privatne jasle i ono se tamo navikne na vaspitačice, prostor, decu... da li treba dete prebacivati u državni vrtić, jer "dete od 3 god treba upisati u državni vrtić!". To mi je tako... "Kupujmo domaće!" user posted image

(odgovor članu Ptičica)
  Direktna veza do poruke: 11
   RE: državno vs privatno zabavište
9.6.2009 11:05:26   
Lu
IZVORNA PORUKA: Jeca RR

Medjutim, soba na spratu, mala, nikakva. Tu jedu, presvlace se, igraju, a kad je vreme spavanja izvuku im neke krevetice koji su nalik na lezaljke na plazi (one platnene). Onda, nema pravo da nosi svoju flasicu sa piskom i vodicu nego mora da pije cesmovacu iz solje, njihove. Po principu, kako sva deca tako i on. A ja recimo hocu da mi dete pije flasiranu vodu i ne mogu ga terati da pije iz solje kad ce imati samo godinu dana. Onda, ne izvode ih napolje uopste. Imaju neku terasu pa h eventualno izvedu tu, sa mesovitom grupom tj malo starijom decom. Takodje se vaspitacica hvali kako se cesto oni i igraju sa tom decom, sto znaci da je to oko 20 deteta na gomili (iz toga mogu da ocekujem, pretpostavljam, i da cesce bude bolestan). I tako...ne znam, kad sam dosla kuci prvo sam zaplakala, nesto mi je bas bilo tesko.


Jao Jeca ja moram reći svoje mišljenje,meni ovo nikako nije prihvatljivouser posted image
U jednoj prostoriji da se igraju,presvalače,spavaju,jeduuser posted image
Ja mislim da za sve to mora biti odvojena prostorija a igranje sa starijom djecom,pa ni to mi se ne sviđauser posted image
Što se tiče adaptacije,govorim iz svog iskustva,što manje budeš s njim to bolje,prije ćete se navići i ti i on!

(odgovor članu Jeca*)
Direktna veza do poruke: 12
   RE: državno vs privatno zabavište
9.6.2009 11:06:48   
Jeca*
lu, isto razmisljamo....u sredu idemo da vidimo prostor ovog privatnog vrtica, pa cu vam napisati utiske. VErovatno ce to presuditi.
Tasho, to pitanje i mene muci.

_____________________________

The price of discipline is always less than the pain of regret
Robin Sharma

(odgovor članu Lu)
Direktna veza do poruke: 13
   RE: državno vs privatno zabavište
9.6.2009 11:09:20   
Anoniman
Ni meni se ne sviđa što ne sme da nosi flašicu! Gluposti! Zašto bi morao piti vodu sa slavine? (to kažem ja koja svom detetu dajem povremeno vode sa slavine).
U ovim privatnim jaslama gde je Luka išao, igrali su se dole u prostoriji. Desni deo prostorije su bili stolovi sa stolicama gde se ručalo, a levi (veći deo) prostorije je bio za igranje. Skroz levo je bio kao neki sto za prepovijanje dece. Na galeriji su bili krvetići (ti na rasklapnje), gde su deca spavala.

(odgovor članu Lu)
  Direktna veza do poruke: 14
   RE: državno vs privatno zabavište
9.6.2009 11:11:00   
Anoniman
IZVORNA PORUKA: Jeca RR

Tasho, to pitanje i mene muci.


Htedoh reći, ako bih upisala dete u privatne jasle, nikada ga ne bih prebacivala u državne sa 3god. Ostalo bi tu gde mu je lepo (pod pretpostavkom da mu je lepo) do škole, tj, obavezne državne predškolske. (tek to mi je imbecilno, ali ovo nije tema za to user posted image )

(odgovor članu Jeca*)
  Direktna veza do poruke: 15
   RE: državno vs privatno zabavište
9.6.2009 11:15:01   
božana
Blago vama, bar imate mogućnost da upišete decu u privatne jaslice.Kod nas nema privatnih jaslica (koliko ja znam).

(odgovor članu Anoniman)
Direktna veza do poruke: 16
   RE: državno vs privatno zabavište
9.6.2009 11:17:07   
Ptičica
Tasho, kada dete napuni tri godine, njega preuzimaju vaspitači, a sestre koje rade da bebaćima ne mogu da ostanu sa tvojim detetom, jer im to dalje nije struka.
Veruj mi da su taj šareniš i nasmejana lica u privatnim vrtićima u 99% slučajeva maska. Dok sam studirala, boravila sam u mnogim vrtićima... Nije sve to tako bajno.
Naravno, ima i državnih vrtića sa lošim vaspitačima. Kao i u svakom poslu, uvek se nađe neko ko je zalutao u priču.

(odgovor članu Anoniman)
Direktna veza do poruke: 17
   RE: državno vs privatno zabavište
9.6.2009 11:18:21   
Ptičica
Predškolski program nije imbecilan, veruj mi, već jako korisna stvar!
Veruj mi! Ipak mi je to struka. user posted image

(odgovor članu Anoniman)
Direktna veza do poruke: 18
   RE: državno vs privatno zabavište
9.6.2009 11:22:35   
Ptičica
I napravite razliku:
Jasle: od 6 meseci starosti do 3 godine.
Vrtić: od pune 3 godine, do polaska u školu (6,5-7god)
U jaslama rade medicinske sestre-vaspitači (srednja stručna sprema), a u vrtićima vaspitači (viša, ili visoka stručna sprema).
user posted image

(odgovor članu Anoniman)
Direktna veza do poruke: 19
   RE: državno vs privatno zabavište
9.6.2009 11:26:56   
Anoniman
IZVORNA PORUKA: Ptičica

Tasho, kada dete napuni tri godine, njega preuzimaju vaspitači, a sestre koje rade da bebaćima ne mogu da ostanu sa tvojim detetom, jer im to dalje nije struka.


Ma naravno, ali se cela grupa dece seli kod vaspitača. Pa dete ne menja sve, već samo vaspitača.

(odgovor članu Ptičica)
  Direktna veza do poruke: 20
   RE: državno vs privatno zabavište
9.6.2009 11:45:19   
Jeca*
Da, tačno.
Ali, meni je pored te famozne vode bilo strašno i to da nemaju prava da ih izvedu napolje. Pa tužno mi je da moje dete bude u jednoj sobi od 8 do 16h user posted image

_____________________________

The price of discipline is always less than the pain of regret
Robin Sharma

(odgovor članu Anoniman)
Direktna veza do poruke: 21
   RE: državno vs privatno zabavište
9.6.2009 11:56:18   
Anoniman
Lukinu grupicu nisu vodili napolje zimi, samo u proleće / leto (što Luka nije dočekao). iskreno, mislim da je to bio jedan od razloga njegovog plača, jer smo mi inače dane provodili napolju! Tada je vaspitačica izvodila Luku napolje kada jako počne da plače (zaceni se), i jedino tamo je prestajao da plače 8u tih mesec dana adaptacije).
Posle se nekoliko meseci lepo igrao, onda je razbio glavu, i onda je agonija (praćena hroničnom upalom grla) počela opet.

(odgovor članu Jeca*)
  Direktna veza do poruke: 22
   RE: državno vs privatno zabavište
9.6.2009 11:58:23   
Ptičica
Postoje zakonom propisana pravila, tako da ni u privatnim vrtićima bebaće ne izvode napolje. Ako su ti rekli da će to raditi, lažu, ili dovode decu u opasnost. U grupi se nalaze deca od 8, 10 meseci, godinu dana, dve... Kako da sve njih izvede napolje?
Otvori četvoro očiju i ne veruj svemu što ti pričaju!!! Kažem ti iz najbolje namere!

(odgovor članu Jeca*)
Direktna veza do poruke: 23
   RE: državno vs privatno zabavište
9.6.2009 12:00:32   
Anoniman
Draga, u jaslice idu deca sa punih godinu dana, to bi trebala znati ako si u struci.

(odgovor članu Ptičica)
  Direktna veza do poruke: 24
   RE: državno vs privatno zabavište
9.6.2009 12:04:32   
Ptičica
Ne, već sa šest meseci.

(odgovor članu Anoniman)
Direktna veza do poruke: 25
Stranica:   [1] 2 3 4 5   Sledeća stranica >   >>
Stranica: [1] 2 3 4 5   Sledeća stranica >   >>
Idi na:







Ide zmija - VIDEO!!!
video
Malo zabave za najmlađe
Kada dete nema ni maminu ni tatinu krvnu g...
Postoje tri različite verzije tog ABO gena i to su A, B i O verzije. U jednostavnom svetu te tri verzije bi dale tri krv...



Anketa

Трудноћа.
пеперутка16

Који део трудноће вам се највише допао или Најлакши?

Click Here