|      
Želiš da odustaneš od takmičenja?
Pre nego što potvrdiš svoju odluku, upoznaj se sa detaljima.
Ukoliko potvrdiš odustajanje, na tvoj računar ćemo automatski ubaciti cookie, koji će nam omogućiti da te tokom takmičenja (26.04 -30.04.2021) prilikom dolaska na portal prepoznamo i omogućimo ti neometano korišćenje portala, bez prikazivanja ikona Ringerajinog sponzora, odnosno kontrole uz desni rub ekrana.

Istovremeno, oduzećemo ti sve prikupljene bodove, čime se na žalost gubi pravo za osvajanje nagrade.

Da li još uvek želiš da odustaneš od takmičenja?
Ringeraja.rs koristi "kolačiće" u cilju pružanja boljeg korisničkog iskustva, praćenja posećenosti i prikaza oglasa. Postavke prihvatanja kolačića podesite u vašem internet pretraživaču.
Nastavkom korišćenja smatra se da se slažete sa korišćenjem kolačića u navedene svrhe. Za nastavak kliknite "U redu".   Saznajte više.
Korisnici na ovoj temi: niko
  Odštampaj
Stranica: <<   < Prethodna stranica  1 2 [3] 4 5   Sledeća stranica >   >>
Korisnik
Poruka << Starija tema   Novija tema >>
   RE: Ishrana u vrtićima dece sa posebnim potre...
2.10.2014 12:15:31   
Peace*
user posted image

_____________________________

Tasha

Objasni im Bože, da mi se može!

(odgovor članu Rosita)
Direktna veza do poruke: 51
   RE: Ishrana u vrtićima dece sa posebnim potre...
2.10.2014 15:38:29   
Vladan0
Imam potrebu da Rositi i ostalim roditeljima dam neka dodatna obaveštenja koristeći Rositin primer uz nadu da mi to neće zameriti.
Na sastanku na kojem ste pravili dogovor je bio prisutan i sanitarni tehničar. To je dobar znak jer sanitarni tehničar nije iz P.U. već je iz Sekretarijata za obrazovanje i dečiju zaštitu i njegov posao je da kontroliše P.U. da li sprovodi odluke Sekretarijata i da kontroliše rad kuhinje.
Na sastanku koji je održan 11.07.2014. u Sekretarijatu je održan sastanak Sekretarke i svih direktora P.U. iz Beograda gde je donešena odluka da se formira i posebna komisija koja će se baviti ishranom dece sa posebnim potrebama link: http://www.заштитник.срб/attachments/3353_Odgovor%20Sekretarijata.pdf.
Ta komisija je počela sa radom 1.9.2014. i upravo služi za to da pomogne P.U. da naprave jelovnik prema potrebama svakog deteta koje ima potrebu za individualnom ishranom.
Ako sam dobro shvatio Rositu, a neka me ispravi ako grešim: Kada spremaju ručak njemu jednostavno iz tog obroka izbace mlečne sastojke a užinu donosite ako ima mlečnih sastojaka, doručak će te donositi i ne prave bilo kakav jelovnik posebno za decu koja su alergična na mleko.
Ako je takva situacija, P.U. pravi ozbiljan prekršaj samim tim što ne kreira jelovnik, da ne kometarišem to što u ručku izbacivanjem namirnica iz obroka se smanjuje nutritivna vrednost obroka pa je samim tim obrok nezadovoljavajući po standardima koje je potrebno da ispunjava.
Kod nas na Zvezdari ja znam za 5 slučajeva gde se isporučuju svi obroci a nisu se isporučivali do pre mesec dana. Broj će se postepeno povećavati dok se ne dođe u situaciju da više nema potrebe za sastancima poput onih na kojima ste vi bili, meni je to cilj. Cilj je da vi od alergologa i pedijatra dobijete spisak namirnica koje dete ne sme da unosi a da P.U. napravi kompletan jelovnik prilagođen detetu i spremi obroke po tom jelovniku, to već postoji i polako se primenjuje.
Na svom primeru ste se uverili da kontaminacije hrane nema (za sada samo na primeru ručka), ne vidim razlog da donosite bilo koji od obroka.
Savetujem svim roditeljima da ne prave ovakve dogovore sa P.U. već da puste P.U. da uradi svoj deo posla onako kako treba.

(odgovor članu Rosita)
Direktna veza do poruke: 52
   RE: Ishrana u vrtićima dece sa posebnim potre...
3.10.2014 10:16:54   
Rosita
Vladane, necu Vam nista zameriti, nema razloga. Vi ste u osnovi dobronamerni, razumem Vasu misiju i viziju. Nadasve, svakim Vas post mi donese nove informacije i rasvetli neke momente. Radila sam onako kako mi se ucinilo kao najprihvatljivije trenutno za mene, po vise osnova. Znam da zvuci nelogicno, ali necu opet da obrazlazem, a nema ni razloga, Vi ste hteli da pomognete i prosledite jos informacija. Dragoceno Vas je imati za sagovornika na ovoj temi, i ponovicu, bicu slobodna da Vam se obratim ako mi bude potrebna jos neka informacija i donesem drugaciju odluku.

Smem li Vas nesto upitati?

Da li Vi i formalno radite na informisanju roditelja po ovom pitanju, da li radite na osnivanju nekog udruzenja, kako je sugerisano nekad, dok ste se borili za svoja prava?

Pomenuli ste specijalno mleko, da li to PU Vasoj deci daje allernovu?

Hvala!

< Poruku je uredio Rosita -- 3.10.2014 10:17:52 >


_____________________________

Očiju tvojih da nije
Ne bi bilo neba
U malom našem stanu


(odgovor članu Vladan0)
Direktna veza do poruke: 53
   RE: Ishrana u vrtićima dece sa posebnim potre...
3.10.2014 12:59:05   
Vladan0
Hvala na razumevanju.
Trenuno jedini način da se roditelji informišu je preko saveta roditelja koji su se formirali u septembru. Probaću preko njih da prosledim informacije do svakog roditelja, nisam siguran koliko će to biti efikasno obzirom na broj roditeljskih sastanaka i prisutnost roditelja na istim.
Obavestio sam udruženja dijabetičara i celijakičara u udruženje Roditelj, videćemo da li i to ima efekta.
Obzirom na to da su alergije u većini slučajeva prolazne i prerastaju se relativno rano, kao i da je problem kojim sam se bavio pravno rešen, ne razmišljam, a nisam ni razmišljao o osnivanju udruženja jer mislim da su ona sama po sebi neefikasna a i naš pravni sistem izjednačava u pravima pojedinca i udruženja. Taj predlog koji mi je savetovan o osnivanju udruženja sa ove distance mislim da nije bio dobronameran. U mišljenju Poverenice za ravnopravnost, gde ona citira odgovor iz Sekretarijata, ima dosta neistina izrečenih od strane Sekretarijata u pogledu mojih zahteva, ali to je već neka druga priča.
Moji klinci su prerasli mleko pred spavanje tako da taj zahtev mi nismo ni imali, a na Zvezdari je mleko pred spavanje na flašici dozvoljeno samo u periodu prilagođavanja ako dete ostaje da spava u vrtiću. Čuo sam se sa komšinicom koja je pošla sada u jaslenu grupu i čiji klinac ima 1 g. i alergičan je samo na mleko i njemu ne daju allernovu već sok. Rekla mi je da on nije ni koristio allernovu, tako da je o njoj OK, ali da je koristio, tražila bi i to. Upis dece u vrtić je u BG-u dozvoljen sa navršenih 6. meseci, u tim slučajevima bi bilo neophodno obezbediti i adekvatno mleko, za stariju decu mislim da će biti pravilo limunada ili sok.
Zašto je potrebno obavestiti sve roditelje?
1. P.U. to neće sama uraditi, iz mog iskustva i na osnovu priča sa ljudima koji imaju slične probleme, čak će i izbegavati da upisuju decu na posebnom režimu ishrane. Sama ideja da roditelji donose hranu od kuće vam dovoljno govori o tome na koji su način oni mislili da reše ovaj problem.
2. Ne živimo u bogatoj zemlji, postoje deca koja idu u državne vrtiće i koja se lošije hrane od ostale dece zato što imaju alergiju a roditelji nemaju dovoljno novca za odgovarajuću ishranu. Nije u redu prema njima.
Mi ne stojimo loše finansijski, ali nismo imali dovoljno novca za privatan vrtić specijalizovan za decu sa alergijama na hranu koji je otvorila doktorka koja ima privatnu ordinaciju alergološko - nutricionističku.

(odgovor članu Rosita)
Direktna veza do poruke: 54
   RE: Ishrana u vrtićima dece sa posebnim potre...
3.10.2014 13:53:11   
Rosita
Hvala na odgovoru. Za mleko sam upitala sa tog nutricionistickog stanovista, jer detetu od godinu dana koje ste pomenuli je, bar ja mislim, ipak potrebno neko mleko, ako ne sme kravlje i ne sisa, onda alernova. Nezavisno od uspavljivanja. Verovali ili ne, ovaj moj klinac jos sisa user posted image , a pije i biljno bademovo mleko koje mu ja pravim. Jedino se ne bih sa Vama slozila da rucku iz kog se izbaci pavlaka recimo bilo sta fali u nutricionistickom smislu, sustinski, ok, naravno da donekle fali, ali mislim da je poenta da za rucak dete pojede povrce i meso.

Pravo da Vam kazem, ne stojimo ni mi Bog zna kako finansijski, ali hajde, nije to tema. Cenim ovo sto radite. Izvestavajte i dalje, ovaj forum prati mnogo roditelja. A meni je, eto, potrebno ovo prelazno resenje, makar i radi opustanja i sticanja poverenja, a kako cu dalje i da li cu u nekom momentu promeniti odluku, videcu.

Veliki pozdrav.

_____________________________

Očiju tvojih da nije
Ne bi bilo neba
U malom našem stanu


(odgovor članu Vladan0)
Direktna veza do poruke: 55
   RE: Ishrana u vrtićima dece sa posebnim potre...
3.10.2014 14:48:35   
Vladan0
Za dojenje svaka čast.
Detetu do 3-će godine su neophodne masti živoinjskog porekla zbog razvijanja ligamenata, tetiva, nerava i sl. Glavni način na koji unosimo te masti su mleko i jaja. Kod dece koja su alergična na mleko i jaja se povećava unos mesa da bi zamenio masti iz mleka, prvenstveno masnim mesom: slanina, vrat, plećka i sl. ostale kvalitetne stvari koje unosimo mlekom, mogu se zameniti drugim namirnicama. Kad kažem namirnicama mislim na povrće i voće jer recimo kalcijum koji je bitan, kod dece koja su alergična na mleko se ne bi trebao unositi iz tableta kalcijuma jer je 99% tableta kalcijuma dobijeno iz kravljeg mleka.
Slažem se da ne gubi mnogo ako mu samo izbace mlečni sastojak, ali kod jela gde je alergen osnova, gubi mnogo. Mi smo alergični i na jaja tako da je takav spisak jela veći.
Allernova, kao i sve formule koje se prave nisu zamena za mleko, već su predviđene da kada nema majčinog mleka beba preživi do početka čvste ishrane. Kao takve nisu neophodne kod dece koja mogu da unose čvstu hranu.
P.U. prave jelovnike koji trebaju da zadovolje 70% dnevnih potreba deteta u ishrani.
Možete probno od nutricioniste da tražite da vam napravi jelovnik, pa razmislite.
Inače, novi update, u vrtiće ovih dana stižu dopisi o obavezi spremanja obroka za svu decu.

(odgovor članu Rosita)
Direktna veza do poruke: 56
   RE: Ishrana u vrtićima dece sa posebnim potre...
3.10.2014 15:03:24   
mama krava
Dragi Vladane0, ja sam Vam beskrajno zahvala na svim ovim informacijama! Ja sam se iznenadila doduse kad sam prilikom upisa debeljka u jasle i obavestavanja upravnice da je dete alericno, njenom izjavom da je to ok i da vec imaju alergicnu decu i da nije potrebno da ja donosim hrani, jer im je "put hrane" strogo kontrolisan, ali da ne brinemo i da ce dete biti adekvatno hranjeno. Nismo ulazili u detalje, i sad mi je drago, jer tada nisam ima sve ove informacije koje ste Vi izneli, ali sad znam kakav cu stav imati prilikom popunjavanja kartona. Ja sam generalno zadovoljna, u stvari VEOMA sam zadovoljna, jelovnikom ovog vrtica, jer starije dete ide vec 4 god tamo i moram da kazem da je jedan od najkvalitetnijih za koji sam cula/videla. Nadam se da necemo imati problema ni kada bata stasa za vrtic, a to ce biti oko Nove godine.

Hvala Vam do neba!

(odgovor članu Vladan0)
Direktna veza do poruke: 57
   RE: Ishrana u vrtićima dece sa posebnim potre...
3.10.2014 15:52:08   
Vladan0
Nema na čemu.
Jedino kritično mesto u celoj ovoj priči je popunjavanje liste namirnica koju vaše dete ne sme da unosi.
Jelovnik je isti za decu od 1,2 i 3 godine, tako da se na jelovniku za jaslenu grupu mogu naći namirnice koje vi još niste uveli zbog toga šo vam je dete alergično na mleko. Te namirnice bi, po mom mišljenju trebalo isto tako staviti na spisak, za početak, a onda na svaka 2-3 meseca polako smanjivati spisak, onako kako ih uvodite. Nutricionisti ne znaju šta vaše dete ne sme da jede, oni će vam napraviti jelovnik eliminacijom namirnica koje su na spisku, ono što se kod vas podrazumeva, ne znači i da se njima podrazumeva.
I ja sam zadovoljan stvarno zadovoljan jelovnicima i na Paliluli i na Zvezdari.

(odgovor članu mama krava)
Direktna veza do poruke: 58
   RE: Ishrana u vrtićima dece sa posebnim potre...
4.10.2014 13:05:27   
Rosita
Nedavno sam razgovarala sa jednom mamom i ona mi rece da ni nema ili nisu preporucljive tablete kalcijuma za ovako malu decu.

Ovo sto kazete da se gubi mnogo gde je melko osnova, slazem se. Ovako kako mi guramo sad mislim da moje dete nista ne gubi jer sam ja dugo u prici i nadam se da biramsolidno namirnice za njega. A naravno, govorimo o celoj populaciji alergicne dece, pa ovo sto kazete stoji.

O alernovinisam bas kompetentna da diskutujem jer je mi nismo ni koristili. Klinac ima godinu i po dana i ja ga dojim, a i sama sam na dijeti od njegovog treceg meseca. Vasa deca, ako se dobro secam uzrasta, mogu odlicno da se hrane bez mleka, pa i moje dete, ali ne slazem se da kad se domognu cvrste hrane mleko prestaje da bude bitno kao takvo. Jos varenje nije dobro da bi se iskoriscavali hranljivi sastojci adekvatno, sve do godinu dana. Do tad je mleko no 1.

Ovaj predlog za probni jelovnik je dobar.

Hvala jos jednom, zahvaljujuci Vama do tancina smo upoznali svoja prava user posted image

_____________________________

Očiju tvojih da nije
Ne bi bilo neba
U malom našem stanu


(odgovor članu Vladan0)
Direktna veza do poruke: 59
   RE: Ishrana u vrtićima dece sa posebnim potre...
28.11.2014 10:49:10   
mama krava
Pocelo je, pocelo...user posted image

Sve sam lepo odstamoala i uz nalaz lekara specijalicte, u karton cu da im stavim i sve ovo sa sajta Grada Beograda, tj ove uredbe o kojima je Vladan0 pisao...

(odgovor članu Rosita)
Direktna veza do poruke: 60
   RE: Ishrana u vrtićima dece sa posebnim potre...
1.12.2014 12:14:53   
mama krava
Debeli, danas bio na sat vremena u jaslamauser posted image ...

A, za to vreme ja sam razogavarala sa upravnicom objekta i sestron na preventivi, naravno o ishrani. Naravno, odmah su mi rekle da je situacija takva da ja moram da donosim obroke. E, a kada sam ja rekla da to znaci da ja treba da odnosim preko 60% nedeljnog jelovnika, slegle su ramenima. Nastavila sam i da je meni to neprihvatljivo kako sa finansijske strane, tako i sa nutritivne strane. Mislim, ja bih svom detetu trebalo da predhodno vece spremam, dorucak, uzinu rucak i da to tako obelezeno donosim u vtic, bar svakog drugog dana?!? Nisam htela da budem bezobrazna, ali zamalo da pitam - DA LI JE POTREBNO DA DODJEM I DA GA NAHRANIM!!!user posted image user posted image user posted image

Ja sam ponudila i opciju da donosim npr, svakog ponedeljka litar biljnog mleka, pa da stoji u kuhinji u objektu, pa da se sa tim mlekom pravi dorucak/uzina/stavi u rucak umesto KM, one mi rekose da to nije sanitarno ispravnouser posted image , ali potpuno je sanitarno ispravno da ja kuvam kod kuce ko zna sta, i da donosim! Rekle su da nije tehnicki moguce da se pravi hrana deci sa posebnim potrebama u ishrani i da se to nigde ne radi...i tako....

E, onda sam se iznervirala, pa sam pomenula kako je internet super stvar i da znam za slucaj iz PU Bosko Buha i da koliko znam, PU je duzna da svakom detetu obezbedi odgovarajuci obrok! I da se na Zvezdari deci obezbedjuju odgovarajuci obroci! Kad, vidi ti, one znaju, jer kao ceo grad zna za taj slucaj!...

Elem, nismo dugo pricale, jer sam skapirala da su one tu realno, levo smetalo, tako da su mi zakazale sastanak sa upranicom PU i sutra imam sa njom i nutricionistom sastanak.

Idem sad da se isfeniram i da naostrim nokteuser posted image


(odgovor članu mama krava)
Direktna veza do poruke: 61
   RE: Ishrana u vrtićima dece sa posebnim potre...
1.12.2014 12:51:24   
Misha i Ljisha

IZVORNA PORUKA: mama krava


E, onda sam se iznervirala, pa sam pomenula kako je internet super stvar i da znam za slucaj iz PU Bosko Buha i da koliko znam, PU je duzna da svakom detetu obezbedi odgovarajuci obrok! I da se na Zvezdari deci obezbedjuju odgovarajuci obroci! Kad, vidi ti, one znaju, jer kao ceo grad zna za taj slucaj!...

Elem, nismo dugo pricale, jer sam skapirala da su one tu realno, levo smetalo, tako da su mi zakazale sastanak sa upranicom PU i sutra imam sa njom i nutricionistom sastanak.

user posted image i jos jedno Bravo za Vladana i NJEVOG SLUCAJuser posted image user posted image user posted image

Milkice da izguras to do kraja.

(odgovor članu mama krava)
Direktna veza do poruke: 62
   RE: Ishrana u vrtićima dece sa posebnim potre...
1.12.2014 12:55:48   
mama krava
Nego sta!

Ne zvala se ja Lorimer....(a i ne zovem se tako!)user posted image user posted image user posted image

(odgovor članu Misha i Ljisha)
Direktna veza do poruke: 63
   RE: Ishrana u vrtićima dece sa posebnim potre...
1.12.2014 14:34:20   
Vladan0
Ako je potrebna neka pomoć, tu sam...
Koja je P.U. u pitanju?

(odgovor članu mama krava)
Direktna veza do poruke: 64
   RE: Ishrana u vrtićima dece sa posebnim potre...
1.12.2014 14:44:38   
Peace*
Bravo Milkice! user posted image

_____________________________

Tasha

Objasni im Bože, da mi se može!

(odgovor članu Vladan0)
Direktna veza do poruke: 65
   RE: Ishrana u vrtićima dece sa posebnim potre...
1.12.2014 15:05:53   
Rosita
Bravo!
Ja i dalje po svome :)
Ide nam ok za sad.
Mislim da mu nosim kvalitetniji dorucak i uzinu nego sto oni imaju, ali to naravno nije poenta price. Rucak ima tamo. Ima i dorucak i uzinu ponekad.
Al moj slucaj je vec isprican, ja bas tako uvece spremim Milkice, i uhodala sam se.
Bas pisi kako napredujes i kakav je jelovnik, posebno me dorucak zanima.
A za Vladana, kao i uvek, dragocen je ovde !


_____________________________

Očiju tvojih da nije
Ne bi bilo neba
U malom našem stanu


(odgovor članu Peace*)
Direktna veza do poruke: 66
   RE: Ishrana u vrtićima dece sa posebnim potre...
1.12.2014 16:11:54   
mama krava

IZVORNA PORUKA: Vladan0

Ako je potrebna neka pomoć, tu sam...
Koja je P.U. u pitanju?

Vladane, puno hvala i da znate da te vec puno pomogli! Javicu se kako napredujem. Imam jos jednu mamu cije dete isto lose reaguje na mleko i ml proizvode i deca su nam u istoj grupi. Ona me podrzava i isto bi trazila da imaju posebno spremljene obroke..
Inace, radi se o PU Decji dani, Stari grad.

(odgovor članu Vladan0)
Direktna veza do poruke: 67
   RE: Ishrana u vrtićima dece sa posebnim potre...
1.12.2014 16:23:23   
Tiziana
Moja deca idu u vrtic na Vracaru i pre par nedelja je na ulazu osvanulio obavestenje upravo za decu sa posebnim potrebama u ishrani, kako je potrebno da se roditelji jave u PU radi dogovora. Mozda ce to zaziveti i u ostalim opstinama.
Moja deca nemaju tu potrebu,ali eto da podelim tu info..

(odgovor članu mama krava)
Direktna veza do poruke: 68
   RE: Ishrana u vrtićima dece sa posebnim potre...
1.12.2014 17:03:14   
mama krava

IZVORNA PORUKA: Tiziana

Moja deca idu u vrtic na Vracaru i pre par nedelja je na ulazu osvanulio obavestenje upravo za decu sa posebnim potrebama u ishrani, kako je potrebno da se roditelji jave u PU radi dogovora. Mozda ce to zaziveti i u ostalim opstinama.
Moja deca nemaju tu potrebu,ali eto da podelim tu info..


Ovo je dobra informacija pred sutrasnji sastanak!

(odgovor članu Tiziana)
Direktna veza do poruke: 69
   RE: Ishrana u vrtićima dece sa posebnim potre...
1.12.2014 17:08:33   
mama krava
A, evo jos dobrih vesti!!!

Elem, ja sam u cetvrtak, posle prvog obavestenja da cu morati spremati obroke, naklepala mail g-di Snezani Djuric (to je ona sto voli da gostuje u Bg hronici), i silnim njenim pomocnicima (bila sam malo neodredjena, jer sam htela da se na nivou vrtica dogovorim, pa nisam navodila o kojoj PU se radi, i trazila sam samo smernice...) i vidite sta mi je stoglo u inbox...


Поштована госпођо Богуновић

Поводом Вашег обраћања секретару Секретаријата за образовање и дечју заштиту,а у вези исхране деце у ПУ са посебним потребама у исхрани обавештавамо Вас да:
Све предшколске установе града Београда су у обавези да обезбеде исхрану за сву ,укључујући и децу са нутритивним алергијама и метаболичким поремећајима у исхрани.
Према информацијама којима ми располажемо, свих 17 предшколских установа града Београда обезбеђује исхрану за сву децу. Како нас нисте обавестили која установа одбија да припрема оброке за Ваше дете, нисмо у могућности да предузмемо све мере из наше надлежности како бисмо решили проблем.




С поштовањем,


СЕКРЕТАР
Снежана Ђурић

(odgovor članu mama krava)
Direktna veza do poruke: 70
   RE: Ishrana u vrtićima dece sa posebnim potre...
1.12.2014 18:18:05   
Vladan0
Evo još nekih informacija pred sutrašnji sastanak koje možda mogu biti od koristi:
Prvo ogovor na pitanje kako je ukinuta hrana za alergičnu decu:
Dana 16.10.2007 P.U. Dečiji dani (ove kod koje sutra idete na sastanak) je uputila zahtev za stručno mišljenje Gradskom zavodu za javno zdravlje za jedinstveno nalašenje rešenja problema koje ova ustanova ima u kome su naveli da se u poslednje vreme potvde koje se izdaju o nutritivnim alergijama od pedijatara izdaju samo na osnovu izjave roditelja bez prethodno izvršenih alergoloških ispitivanja i da dijagnoze koje su u putvrdama ne ukazuju na to koje namirnice treba isključiti iz ishrane. Takođe, broj dece koja imaju alergije se povećava i da zbog toga oni trebaju da prave naknadne izmene u jelovnicima, ostavljanje uzoraka za analize i čuvanje u rashladnim uređajima 72 sata nakon pripreme je isto tako problem kao i obezbeđivanje uslova za čuvanje obroka koji roditelji donose za decu obolelu od celijakije.
Dana 22.10.2007. Gradski zavod je doneo mišljenje u kome je naveo da roditeljima, kada predškolska ustanova iz raloga alergija ne može da sprema posebne obroke, treba dozvoliti da donose obroke.(ovo licemerje ne zaslužuje komentar) a početkom novembra 2007. sve predškolske ustanove su ukinule spremanje obroka za alergičnu decu na osnovu dopisa iz Sekretarijata za dečiju zaštitu.
Dakle, za manje od mesec dana ukinuto (omogućeno roditeljima da donose obroke, kako to oni vole da kažu).
Obzirom na tako kratak vremenski rok mogu da pretpostavim da je ovo bila unapred pripremljena akcija koja je našla svoj papirološki epilog.

P.U. Dečiji dani već mesecima izbegava obavezu spremanja obroka koristeći se izgovorima poput tendera, liste namirnica i sl.
Naravno, svi su besmisleni. Da ih malo analiziramo:
1. Tender za nabavku namirnica.
P.U. ima pravo na osnovu pozitivnih zakonskih propisa da sama nabavlja namirnice po potrebi. To je odgovor iz jednog od dopisa Sekretarija za dečiju zaštitu i obrazovanje kada sam tražio da se proširi lista namirnica. Isto tako, za decu koja su alergična na neku od namirnica nije potrebno vršiti dodatne nabavke već je potrebno napraviti novi jelovnik od postojećih namirnica i izbaciti alergene iz jelovnika.
2. Lista namirnica.
Ona već postoji i čini je otprilike 150 namirnica od kojih većina u sebi sadrži mleko i jaja ali to su namirnice koje nabavlja direktno P.U. a ne Sekretarijat. Podela nabavke namirnica, koliko sam ja mogao da shvatim, ide ovako: P.U. nabavlja namirnice kod kojih je kratak rok trajanja (sveže meso, hleb, mleko, margarin i sl.) a Sekretarijat nabavlja namirnice sa dužim rokom trajanja (konzerve, marmelade i sl.), to opet ne sprečava P.U. da, recimo, naprave kore bez jaja jer imaju brašno i vodu, da prave picu bez kačkavalja, kolače bez mleka i jaja itd. Tako da P.U. već ima sve namirnice, a to što oni to ne žele da rade ih ne oslobađa obaveze.
3. Nedovoljno ljudi.
Interni problem P.U. koji nas ne zanima.
4. Nedovoljna obučenost nutricionista.
Neistina, svaka P.U. ima bar dvoje a većina i 4 nutricioniste koji idu redovno na seminare i provereno, podsmevaju se nutricionistima širom Srbije koji svoj posao rade kako treba baš na temu alergične dece.

Ako sle naleteli na još neki izgovor, dopunite listu.
Nadam se da vas sutra neće zavlačiti i obmanjivati.
I još jednom da ponovim, hladne glave i bez ustručavanja i od ozbiljnijih poteza.
Obzirom da je nespremanje obroka za decu u vrtićima koja imaju alergije već dokazano diskriminacija dece na osnovu zdravsvenog stanja od strane P.U. a da ne bih prepričavao ceo Zakon o zabrani diskriminacije, hteo bih još samo da kažem da su ovde prekršajno odgovorni svi zaposleni koji učestviju u procesu planiranja ishrane a krivičnu odgovornost ima odgovorno lice, tj. direktor.
Ako imate neko pitanje, recite.

(odgovor članu mama krava)
Direktna veza do poruke: 71
   RE: Ishrana u vrtićima dece sa posebnim potre...
2.12.2014 13:31:43   
mama krava
E, evo izvestaja user posted image

Spremila se ja k'o na ispit da idem, sa sve onim papirima od dr i smernicama od dragog nam Vladana0 i ocekivala sam da cu morati da se svadjam ubedjujem ili sta vec... Kad ono, ja nisam ni stigla da kazem u cemu je problem, a gospodja glavna sestra (upravnica nije bila, ali kasnije se pridruzio i nutricionista) mi rece da se ne brinem i da ocekujem da ce najkasnije za dve nedelje poceti sa pripremom posebnih obroka za sve alergicare, a do tada ce biti u primeni eliminacioni jelovnik. Svakog cetvrtka cu dobijati detaljan jelovnik na odobravanje, a navodno za dve nedelje ce poceti za sve alergicare da prave posebne jelovnike, koji ce biti istaknuti kao i ovi drugi jelovnici.

Znala je zbog cega dolazim, ali stvarno nisam ocekivala toliku predusretrivost. Navodno bas su tog jutra imali neku inspekciju/nadzor, i kao sve je u zavrsnoj fazi, i da ja nema potrebe da se ni najmanje brinem, da ce se sve to ustaliti i organizovati onako kako je potrebno da bi deca u ovom uzrastu imala najbolji moguci razvoj!

(odgovor članu Vladan0)
Direktna veza do poruke: 72
   RE: Ishrana u vrtićima dece sa posebnim potre...
2.12.2014 14:07:42   
Vladan0
Lepa vest

(odgovor članu mama krava)
Direktna veza do poruke: 73
   RE: Ishrana u vrtićima dece sa posebnim potre...
2.12.2014 14:26:59   
Peace*
user posted image

_____________________________

Tasha

Objasni im Bože, da mi se može!

(odgovor članu mama krava)
Direktna veza do poruke: 74
   RE: Ishrana u vrtićima dece sa posebnim potre...
2.12.2014 15:26:18   
milicicak
user posted image

(odgovor članu Peace*)
Direktna veza do poruke: 75
Stranica:   <<   < Prethodna stranica  1 2 [3] 4 5   Sledeća stranica >   >>
Stranica: <<   < Prethodna stranica  1 2 [3] 4 5   Sledeća stranica >   >>
Idi na:







Ide zmija - VIDEO!!!
video
Malo zabave za najmlađe
Moje dete ima vaške!
Kada se spomenu vaške svi prevrnemo očima. Vrlo lako se prenose sa glave na glavu, pa se može desiti da ih dobijemo i vi...



Anketa

Да сазнате...
пеперутка16

...да носите тројке, шта бисте радили?

Click Here