Beze torta
Jednostavna tortica
Uputstvo za pripremu jela
BEZE KORICE
Umutiti belanca do pola zatim dodati šećer pa mutiti dok belanca ne budu čvrsta. Na kraju dodati kašiku brašna i špatulom lagano promešati. Umesto brašna se može dodati i kašika, dve lešnika.
Umućena belanca istresti u veliki pleh iz rerne sa pek papirom koji ste malo nauljili (lakše se skida kora).
Sušiti na 120 stepeni oko sat i po vremena.
KREMA
Žumanca umutiti sa brašnom i gustinom i malo mleka. Preostalo mleko sipati u šerpu, dodati šećer, vanilin šećer i aromu vanile i staviti da provri.
Kada je mleko provrelo, skloniti sa vatre, dodati umućena žumanca i dobro žicom promešati, zatim vratiti na vatru (smanjite da ne zagori) i mešajte neprestano dok se krem ne zgusne. Ostaviti da se ohladi.
Omekšali puter umutite pa mu dodajte nekoliko kašika kreme i lepo umutite a zatim taj puter dodajte u kremu i dobro umutite. Podelite na dva dela pa u jedan dodajte čokolade koje ste istopili i prohladili, a u drugi dodajte mlevene lešnike.
SLAGANJE
Beze koru odvojite lagano od pek papira i presecite na pola. Na tacnu stavite jednu polovinu, na nju nanesite čokoladni fil, stavite drugu polovinu kore pa na nju nanesite fil sa lešnicima.
Dekorišite po želji (šlag, slatka pavlaka, čokoladni krem itd).
Ostavite da odstoji par sati i služite.
Saveti