Boem torta
Deluje obično, ali je u stvari jedna predivna torta!
Kuvar: lelaigor
Vrsta jela:
Deserti, Torte
Posebnosti: jelo bez posebnosti
Vreme pripreme: 1,5 h
Težina pripreme: 1/5
Broj osoba: 6
|
(br. glasova 8)
|
Uputstvo za pripremu jela
KORE
Od ovih sastojaka napraviti 3 kore (od po 3 belanceta).
Ulupati belanca u čvrst sneg, pa mešajući mikserom dodati jednu po jednu kašiku šećera.
Kada se masa sjedini dodati kašiku po kašiku mlevenih oraha i na kraju kašiku-dve brašna.
Smesu sipati u kalup obložen papirom za pečenje i peći na 200C oko 15 minuta.
Pomešati vanila ekstrakt i vodu i sa tim premazati ohlađene kore.
VANIL FIL
Žumanca, šećer i vanilu skuvati na pari dok se
ne dobije gust fil. Ostaviti da se fil ohladi i da bude sobne temperature.
Margarin umutiti penasto i dodavati kašiku po kašiku ohlađenog krema. Mutiti mikserom dok se ne dobije glatka smesa.
ČOKO FIL I FILOVANJE
Slatku pavlaku i vanilu ugrejati. Čokoladu iseckati na komadiće i preliti je ugrejanom pavlakom. Mešati varjačom dok se ne dobije homogena smesa. Ostaviti
da se fil ohladi i da bude sobne tenperature.
Margarin umutiti penasto, dodati u njega ohlađen čoko fil i umutiti mikserom da se smesa sjedini.
Filuje se na sledeći način: 1. kora, 1/3 čoko fila, 1/3 vanil fila, 2. kora, 1/3 čoko fila, 1/3 vanil fila, 3. kora, 1/3 čoko fila, 1/3 vanil fila.
Dekorisati po želji.
Saveti
Jako lepa i kremasta torta. Umesto oraha u kore možete staviti mlevene lešnike ili bademe, a umesto tamne čokolade možete koristiti i mlečnu, ali morate staviti 100-200g više čokolade i dobićete malo blaži ukus.