Breskvice
''Za na zub'' kolačići
Uputstvo za pripremu jela
TESTO
Za testo umutiti tečne sastojke - jaja, mleko, ulje. Dodati 3 kašike brašna pomešanog sa praškom za pecivo, šećerom i vanilinim šećerom. Ostaviti u frižideru da se ohladi jedno sat vremena. Nakon sat vremena dodati onih 600 gr brašna i umesiti testo. Vratiti u frižider na par sati da se dobro ohladi (može da ostane i preko noći).
Praviti male kuglice, poređati u pleh na pek papir i peći u zagrejanoj rerni oko 15 minuta na 170°C.
Kolače izdubiti još dko su mlaki (u suprotnom će vam se lomiti). Najlakše je izdubiti vrhom noža za čišćenje krompira.
FIL
3 dl mleka staviti da zavri. U činiji pomešati izdubljene mrve kolača, mlevene orahe i šećer. Preliti mlekom. Dodati čokoladu u prahu.
GLAZURA I PUNJENJE KOLAČA
Glazura i punjenje - stavila sam obe opcije. Od ovoga možete praviti ili slatke pečurkice (preliv za to je čokolada, maslac, mleko) ili breskvice (belance, boje, kristal šećer).
Izdubljene kolače puniti smesom, prilepiti ih i preliti/umočiti u glazuru.
U slučaju da pravite breskvice - dva dela spajate, jedan deo umočite u žutu, drugi deo u crvenu boju. Belance umutite, namažete ruke belancem, ulepite breskvice i uočite u kristal šećer.
U slučaju da pravite pečurkice - dva dela prvo spojite za 'stablo', treći deo stavite odozgo kao 'kapu'. Kapu umočite u otopljenu čokoladu i ostavite da se stvrdne.
Saveti
TEsto je proprilično lepljivo, ali mogu se i deca uključiti u pravljenje kuglica. Kuglice neka budu što manje jer poprilično naraste. Na slici se vidi kako ne treba da budu postavljene i ne toliko velike. Praviti veći razmak između kuglica.