Burek-pita sa spanaćem
Pravi burek,ali sa spanaćem
Kuvar: vikiveki
Vrsta jela:
Testa
Posebnosti: jelo bez posebnosti
Vreme pripreme: 1 h
Težina pripreme: 3/5
Broj osoba: 5
|
(br. glasova 16)
|
Uputstvo za pripremu jela
KORE
Okruglu tepsiju prečnika 30 cm,namažite uljem a onda staviti tj. prekriti dno sa dve kore tako da po pola od svake kore ostane izvan tepsije,sa time ćete na kraju prekriti celu pitu burek.Tu početnu koru malo nauljiti,i ređati kore i to na ovaj način:svaku koru presaviti na pola i stavljati je u tepsiju pa još jednu pored nje.Nadam se da ćete po slikama shvatiti kako se ređaju kore pošto je to jako bitno.Posle tako složene dve kore tj. jednog reda kora u tepsiji,stavljamo smesu od spanaća
SMESA OD SPANAĆA
Ulupati jaja u dubljoj posudi i postepeno dodavati sve sastojke uz mešanje:mleko,jogurt,ulje,brašno pomešano sa praškom za pecivo,griz,projino brašno,so.Smesu mešati dok se ne ujednači i onda u nju narendajte sir i umešajte iseckani kuvani spanać.Sa tom smesom premazivati svaki red kora.
Preko poslednjeg reda kora sipati malo ulja i preklopiti sa krajevima kora koje su ostale sa strane.Odozgo po želji možete staviti malo margarina.
Pecite u zagrejanoj rerni oko 30 min. tj. dok ne porumeni.Kada je gotov burek izvadite iz rerne i prebacite ga u drugu veću okruglu tepsiju,tako da donja kora bude gore,i secite burek na osmine.
Saveti
Obratite pažnju na slike da bi vam bilo jasno kako se kore slažu,nisam sigurna da li sam uspela baš da opišem to kako treba.Smesu možete malo više posoliti pošto brašno dosta upija so, pa ponekad može da se desi da je neslana,ali lako se može dosoliti,teško je kada bude preslana.