Česnica
Božićni doručak se obavezno započinje česnicom koja se mesi tog jutra.
Kuvar: dunja RR
Vrsta jela:
Testa
Posebnosti: jelo bez posebnosti
Vreme pripreme: 2 h
Težina pripreme: 3/5
Broj osoba: 8
|
(br. glasova 10)
|
Uputstvo za pripremu jela
TESTO
Staviti kvasac u pola litre mlakog mela, dodati 1 kašićicu šećera i 1 kašiku brašna i sačekati malo da kvasac nadođe. U vanglu sipati ostatak brašna, dodati rastopljeni margarin, so, jedno razmućeno jaje, i smesu sa kvascem. Zamesiti glatko testo, dobro rukama obraditi, ubaciti paricu, parče badnjaka ... i ostaviti da nadođe na toplom mestu.
UKRAŠAVANJE I PEĆENJE
Nadošlo testo još jednom obraditi rukama, oblikovati u pogaču i staviti u podmazanu tepsiju. Premazati odozgore žumancetom i u međuvremenu, dok još melo nadođe, napraviti smesu od malo brašna i vode, za ukrašavanje. Od te mase možete isplesti kiku i staviti oko ivice pogače. Mogu se napraviti i neki drugi ukrasi (u obliku kuglica, krsta ...) ili gornji sloj našarati viljuškom. Peći pogaču u zagrejanoj rerni oko 40-50 minuta, na 180 stepeni.
Saveti
U zavisnosti od kraja u kom se sprema, u česnicu se stavlja komadić hrasta, parica, zrno žita, zrno pasulja.