Domaća pita sa jabukom
Domaće kore za pitu - najukusnije!
Uputstvo za pripremu jela
TESTO
Uzmemo polovinu brašna, 300 gr, pomešamo sa vodom i solju, mešamo viljuškom i lagano dodajemo ostatak brašna. Kad formiramo kuglu, podelimo je na pola, dobro nauljimo i ostavimo na tacni da odmara.
U međuvremenu pripremiti fil, u našem slučaju izrendati jabuke. Mada je pita predivna i sa sirom, mesom, spanaćem, krompirom, čime god želite!
Posle 5-10 minuta premesiti tako sa uljem, od krajeva ka sredini dok ne postane tvrđa i žilavija jufka. Opet premazati uljem i ostaviti da odmori.
Pripremiti sto za razvlačenje, posuti stolnjak brašnom, staviti jufku, pobrašniti i testo i oklagijom razvući tanko. Ponovo premazati testo uljem i rastrljati kružnim pokretima po celoj površini i ponovo ostaviti 5-10 minuta da odmara.
Iznenadićete se kako se lako razvlači! Podvucite ruke ispod testa i od sredine krenite pa u krug. Kada ste razvukli, filujte. Ja sam ove jabuke posipala fruktozom i grizom, i sa malo ulja. Zavijati i tako zavijeno odsecati i ređati u pleh.
Peći na 200 stepeni dok ne porumeni! Ja ih ne premazujem ničim.
Na kraju posuti prah šećerom.
Prijatno
FIL
Posipati po razvučenoj kori jabuke, a preko njih malo griza, ulja, fruktoze, cimeta!
Saveti
Bilo da se odlučite za slatke ili slane pitice, bićete oduševljeni kako se lepo razvlače korice!